[ broker @ 13.07.2006. 08:52 ] @
Iskustva drugih registara pokazuju da je potpuna sloboda registracije domena stvorilo uslove za nemoralan biznis registracije domena samo zarad njihove preprodaje.

Drugi registri taj problem nisu resili osim nekih prilicno neefikasnih mera pisanja zalbi tako da osteceni uglavnom moraju svoja prava da stite na sudu.

Ogranicenja koja sada postoje u postupku registracije.yu domena su dobrim delom upravo i uvedena da se ovo spreci.

Valjalo bi na vreme porazmisliti o nekom mehanizmu koji bi sprecava ove vrste zloupotreba.

Takodje, mehanizam bi trebao da razlikuje legalnu prodaju domena, kada se radi o prodaji u sklopu celog biznisa. Takve situacije poznaje i sadasnji pravilnik koji dozvoljava da se domen preregistruje na novo lice, ukoliko je i firma koja je vlasnik domena promenila vlasnika ili je postala deo druge firme i u drugim slicnim situacijama.

Prvi problem koji treba resiti je obezbedjenje identifikacije registranta domena. Postojeci registri (osim nekih kao sto je i nas sadasnji NIC) ne obezbedjuju nikakve mehanizme provere podataka, tako da je moguce registrovati domen potpuno anonimno. Vecina registara u klauzulama svojih pravila imaju stav koji zabranjuje davanje laznih podataka, ali ne ide dalje od toga. Lazne podatke mozete da date jer to niko ne proverava.

Psotoje najave da ce i nova organizacija registra pretpsotavljati neku vrstu papirologije, tako da ce onaj ko registruje domen morati da dokaze svoj identitet, slicno kao sto je to bilo i do sada. Posto je to jedan od razloga usporavanja postupak registracije, to bi trebalo raditi na nacin koji nije komplikovan i brzo se obavlja.

U svakom slucaju NRID bi trebao da ima mehanizam kojim reaguje na prijavu da su podaci o vlasniku nekog domena upisani u registar netacni. Po logicir, prvo bi trebalo kontaktirati vlasnika domena i opomenuti ga da unese tacne podatke u odgovarajucem roku, pa tek ako to ne urodi plodom, domen obrisati iz registra.

Drugi problem je sprecavanje registracije domena samo zarad njihove dalje prodaje. To ne samo sto je nemoralno, vec i cini stetu internet zajednici uopste, jer vecina takvih, inace interesantnih domena zauvek ostane neiskorisceno, iz prostog razloga sto nisu dovoljno ekonomski interesantni.

Pre svega, trebalo bi da NRID u pravila uvrsti bar zabranu preprodaje domena, a bilo bi dobro ako bi postojali i neki stvarni mehanizmi kojima bi se to sprecavalo ili sankcionisalo.

Prva stvar koja treba da se radi to je provera da li je domen aktivan u smislu da mu radi DNS i nakon nekog perioda neaktivnosti, brisati ga iz registra. Drugi mehnizam bi bilo reagovanje po prijavi da je neki konkretan domen ponudjen na prodaju (bilo da je ponudjen nekom konkretnom potencijalnom kupcu, bilo da na internetu postoji neka vrsta oglasa kojim je domen ponudjen na prodaju, sam ili u grupi sa drugim domenima).

Mislim da bi dobar kriterijum bio taj da se ne dozvoljava prodaja samog domena, vec da domen moze biti prodat samo u okviru neke druge vezane prodaje, recimo ako se prodaje ceo funkcionalan sajt koji je na tom domenu, ili firma i ako postoji legalan ugovor o kupoprodaji.
[ broker @ 27.07.2006. 07:03 ] @
Evo vesti koja je direktno vezana za ovu temu:


Citat:
Danas:
Suspendovano 74.000 imena ".eu domena"]/b]

Brisel - Evropska agencija za dodelu imena domena na Internetu, EURID, suspendovala je upotrebu 74.000 imena Internet domena i preduzela zakonske akcije protiv 400 registratora zbog zloupotrebe usluga. Odluka je usledila pošto je sindikat registratora sistematski uzimao imena domena s namerom da ih preproda po većoj ceni, što je praksa koja se zove "sticanje zaliha". "Pošto registratori mogu samo da registruju ime domena za postojeće mušterije, a ne da prave zalihe imena da bi ih preprodali po većim cenama, reč je o jasnom kršenja ugovora o registraciji", objašnjava Herman Sobrie iz EURIDA, sa sedištem u Briselu. Zakonska akcija je usledila posle pregleda ".eu domena" koji je pokazao da je izvestan broj kompanija registrovao nekoliko stotina fantomskih kompanija kako bi manipulisale sistemom i iskoristile mogućnost da prigrabe imena. EURID je suspendovala 74.000 imena i nada se da će ona biti na raspolaganju za registraciju krajem godine. EURID je dosad prodala dva miliona ".eu domena" za samo tri meseca. EUOBSERVER