[ deki_bg @ 19.01.2003. 16:51 ] @
kako sa fread() da iscitam samo prva (tj. gornja) 3 ili 4 reda nekog txt fajla?? |
[ deki_bg @ 19.01.2003. 16:51 ] @
[ Goran Rakić @ 19.01.2003. 17:20 ] @
Code: $intMax = 3; $strFile = 'fajl.txt'; $strString=''; $pFile = fopen ( $strFile, 'r' ); while ( $i < $intMax+1 ) { $strString .= fgets($pFile, 4096); } fclose ($pFile); echo( $strString ); Sada to ubaciš u funkciju sa ona dva parametra, kao return stavip $strString i počneš da pišeš svoju biblioteku. [ bluesman @ 20.01.2003. 11:34 ] @
Code je ok, ali ne moras da se zezas tako, tekst fajlovi ne mogu biti preveliki, zbog performansi bolje je ucitaj ceo file sa fread($strFile, filesize($strFile)); pa onda procesiraj redove kako hoces.
[ deki_bg @ 20.01.2003. 11:56 ] @
a kako da procitam redove kako ocu??
tj meni treba da je u jednom fajlu uvek upisano samo 3 reda, ne vise... i da se novi red dodaje od gore i samim tim onaj dole da se izbrise... [ bluesman @ 20.01.2003. 12:31 ] @
Pazi, 3 reda je nista, citanje i pisanje iz/u takav file traje nekoliko milisekundi. Ti mozes da citas i sadrzaj u neki niz, pa umesto kao u Go1 X code da stavis
Code: $strString=''; $pFile = fopen ( $strFile, 'r' ); while ( $i < $intMax+1 ) { $strString .= fgets($pFile, 4096); } stavi Code: $arrString= array(); $pFile = fopen ( $strFile, 'r' ); while ( $i < $intMax+1 ) { $arrString[] = fgets($pFile, 4096); } i onda dobijas sadrzaj celog file-a kao niz gde je $arrString[0] - prvi red $arrString[1] - drugi red $arrString[2] - treci red [ bluesman @ 20.01.2003. 12:35 ] @
onda sa svakim redom radi sta ti treba, a kada pises u file pises sa
Code: foreach ($arrString as $jedanRed) { $bytesWritten = fputs($pFile, $jedanRed); if ($butesWritten == -1) die ("Neko s***** se desilo"); } fclose ($pFile); ali prethodno si morao da otvoris file sa "r+" umesto "r" jer je "r" samo za citanje, a "r+" citanje i pisanje, znaci: Code: $pFile = fopen ( $strFile, 'r+' ); Nadam se da je jasno. Ja ne mogu da ti pisem kako da procesiras kada ne znam za sta ti taj ucitani niz treba :-) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|