Citat:
Džeronimo: Treba da uzmem nov kompjuter, al' se ne razumem u hardware baš najbolje, tako da ne znam šta je 100% kompatibilno s Linuxom, to jest s Ubuntu, jer planiram da instaliram Ubuntu kad uzmem nov kompjuter.
Koju matičnu da uzmem, koju grafičku, koji modem... a da sve perfektno radi s Ubuntu i da ne moram da tražim drajvere.
Interesuje me i da l' je bolje da uzmem 64-bitni procesor ili 32-bitni.
Znači, preporučite mi neke dobre komponente, koje su već proverene. Važno mi je samo da cela konfiguracija (bez monitora) ispadne tako oko 600 evra.
Upravo malo testiram i mogu ti toplo preporuciti da 64-bitni Ubuntu zaobidjes u sirokom luku. Ma koliko bio odlican desktop na 32 bita, na 64 ima dosta mana. Ako nekog zanima mogu da napisem odvojen clanak o tome - ali ne ovde, ali ce ti. verujem, biti dovoljno da ti nece out-of-the-box raditi ni vecina "slatkih" stvari kao sto su browser pluginovi, kodeci.... Mozda bi na 64-bitni AMD mogao da stavis 32-bitni Ubuntu, cisto kao varijanta da kupis nesto sto ce ti trajati. Ja licno volim AMD procesore i nVidia cipset. Biraj po pouzdanosti.
Za Linux ti brza grafika ne treba - uzmi najjevtiniju nvidia-u koju nadjes i ne brini :). Ako ti se ulazu pare ulozi ih u RAM, to ce ti na svakom *nix-u doneti najvise pored brzog diska (a za SCSI/SAS/FC-AL para nemas... kao ni svi mi :( ).
Modem, ako moras da imas, odvoj prvo pare za njega i kupi externi, serijski. Sve ostalo ti je nepotrebno mucenje, i racunara i tebe.