[ Ellko @ 26.01.2003. 22:07 ] @
Kako sam novi u Linuxu nadam se da Vam ova pitanja nece biti dosadna zamolio bih nekog da mi da uputstva kako da rijesim slijedece probleme:

1.) Kako na Linux- u kreirati particiju sa JFS file systemom?
2.)Kako na Linux-u instalirati LVM ( logical volume manager) ?
3.)Problem broj 3 je slijedeci zeli se instaliracija Linux sa 2 mrezne kartice. ETH0 je interna a ETh1 externa. Preusmjeriti port 80 koji dolazi na internu na proizvoljnu adresu na subnetu na kojem se nalazi ETH0. Kako?
Unaprijed Hvala

[ flylord @ 26.01.2003. 23:48 ] @
Caos
Znam da cu ti dati potpuno beskorisne odgovore, jer i ja umem da ponekad pitam pitanja kao ti, ali ja ipak uvek procitam makar pocetak README file-a:) Ja sam skoro mucio da instaliram neki program i to jako dugo, i onda sam seo procitao docs i pogledao sors, ispravio 2-3 greske i sve je proradilo za manje od 15 minuta:) Tako da molim te , prvo procitaj docs, i ako ti ne bude nesto jasno, onda se javi. Sve tri stvari koje si pitao spadaju u rutinske.
za LVM imas lvm-howto, za dve mrezne kartice ti je potreban na primer ip-tables (na 2.4 kernelu) i njegov forward/masq/nat u zavisnosti sta oces. Imas ip-tables howto.
A za JFFS, kao i za svaki drugi FS imas program koji ga pravi, nisam nikad radio sa njim ali se mozda zove nesto tipa mkjfs
za reiserfs je mkreiserfs, za ext2 i ext3 je mke2fs ...
I kao sto rekoh, procitaj README i onda se javi da ti se lepo natenane sve objasni. :)
Zaboravih da ti kazem, HOWTO-ovi dolaze sa svakim Linuxom, ako ne mozes ni hinj da nadjes, reci koji distro imas pa cu ti i tu pomoci, ili cu ti kazem odakle da skines docs. Znam da ce ti ovo biti tezi nacin, ali je mnogo bolje da osetis kako se neke stvari rade, i da steknes iskustvo. A kao sto rekoh , nijedna od ovij stvari nije teska.
A pitanje za tebe: Sta ce ti LVM?? Video si slice-ove pod BSD-om pa ti se svidjaju ili imas neki RAID5 system:))
Poz