[ Vladimir Culum @ 19.07.2006. 22:42 ] @
Napravio sam tabelu KOMITENTI u okviru programa IMENIK. U njoj sam stavio polja ID_K, TELEFON, NAZIV, GRAD, GRUPA (prijatelj, rodbina, kolega), ADRESA.... Napravio sam formu na kojoj sam postavio DBGrid u kome se prikazuje NAZIV komitenata iz tabele i nju sam vezao za Query. Na formi se nalaze 2 ComboBox-a. Pokusao sam da napravim pretrazivnje po odredjenim uslovima. Npr po uslovu GRAD i uslovu GRUPA na klik dugmeta. Pokusao sam sledece: var grupa:String; grad:String; begin {u Items ComboBox-a sam naveo samo vrednosti koje mi se pojavljuju u tabeli} if ComboBox1.ItemIndex=0 then grupa:='prijatelj'; if ComboBox1.ItemIndex=1 then grupa:='rodbina'; if ComboBox1.ItemIndex=2 then grupa:='kolega'; if ComboBox2.ItemIndex=0 then grad:='Novi Sad'; if ComboBox2.ItemIndex=1 then grad:='Beograd'; if ComboBox2.ItemIndex=2 then grad:='Subotica'; Query1.Close; Query1.SQL.Clear; Query1.SQL.Add('select * from KOMITENTI where GRAD like ' +ANsiUpperCase(grad)+ 'and GRUPA like '+ANsiUpperCase(grupa)); Query1.Prepare; Query1.Open; end; Prijavljuje mi problem-poruku: Dynamic SQL Error SQL error code=-206 Column unknown Beograd At line 1, column 63. Treba mi pomoc da znam gde gresim. |