[ elektros @ 23.07.2006. 15:14 ] @
Postoji li neki program koji moze da ucita recimo ceo direktorijum sa MP3 fajlovima i da nad svim fajlovima unutar tog direktorijuma izvrsi normalizaciju i mozda i ekvializaciju (na primer, da dodam nesto visokih tonova i basova)? Naravno, sve to moze i sound forge, ali ucitavati fajl po fajl, pa pritiskanje nekoliko dugmica, pa sve to nad recimo 300 pesama...
[ amadeuss @ 23.07.2006. 16:04 ] @
Za normalizaciju koristim MP3 Gain.Izaberes folder sa mp3 fajlovima,izaberes koliko ces decibela,kliknes na
'track gain' ,vrlo jednostavan i koristan program.

http://mp3gain.sourceforge.net/index.php[ ton_majstor @ 23.07.2006. 22:56 ] @
Sound Forge ima FENOMENALAN batch-procesor! Njega koristi, jer će on analizirati SVAKI fajl posebno, a ne da ti ceo folder digne linearno za neku vrednost! Ukenjaćeš sve!

Istina, treba ga malko provaliti, ali čemu služi help!

Pozdrav!
[ calexx @ 24.07.2006. 18:32 ] @
Koliko normalizacija kao automatski proces radi pametno? Imao sam mnogo slučajeva da je među numerama neka bila tiha, recimo lagani solo klavira. Šta u takvim situacijama radi normalizacija iz nekog programa, recimo iz SF? Ja inače uglavnom ne pravim kompilacije pa su i numere manje više ujednačene, kako je kod jedne, tako je na svim. Ponekad se desi da je CD snimljen baš pretiho pa u tom slučaju eventualno linearno dignem nivo svim numerama, ravnajući se prema najglasnijoj tj onoj koju bi trebalo da najmanje pojačavam. One CD-je koji su snimljeni preglasno tj koji su sasečeni ne diram i od njih uglavnom bežim. Sreća moja da za sebe ne radim nešto iz Grand i sličnih produkcija, izgleda da su oni koji tamo rade na zvuku u najboljem slučaju prošli pored neke škole u kojoj se uči o snimanju.
[ ton_majstor @ 24.07.2006. 23:11 ] @
Calexx, imaš u top-temama na produkciji o normalizaciji, tj. moje mišljenje o njoj. Ali, ako čovek BAŠ hoće da ukenja zvuk, ne treba ga sprečavati.

Usput, ne treba korsititi "procentualnu" normalizaciju, nego onu koja prethodno analizira RMS i aplikuje dinamičku kompresiju ako naleti na peak.

Pozdrav!
[ calexx @ 24.07.2006. 23:43 ] @
Pa dobro, ne mogu ja da pratim sve teme i da vidim šta je pisalo u svim porukama. ;) Uglavnom, normalizaciju ne koristim a ponekad, vrlo retko, koristim Volume u SF da malo pojačam preterano tiho snimljenu muziku. Sad vidim da i ti to preporučuješ.
[ elektros @ 25.07.2006. 11:57 ] @
Ne zelim bas da UKENJAM zvuk, ali pre nekog vremena sam kupio mp3 diskmen, a na njemu nema ekvilajzera, nego samo mega bas (podesavanje u 2 stepena), tako da sam hteo sa ekvializacijom da mu malo povecam visoke tonove!
[ lord Vader @ 22.01.2007. 12:14 ] @
Meni je normalizacija preko potrebna.
Naime imam gomilu fajlova koji su očigledno "preglasni" za moj plejer jer kada ih slušam preko njega, ima dosta izobličeja na niskim frekvencijama. Kada iste pesme normalizujem sve je ok.

E sad, moje pitanje je koji jednostavan program koristiti za ovu svrhu? Jer mp3gain radi samo za MP3 a meni treba još za WMA i OGG.
Pročitao sam šta ton_majstor misli o ovom procesu
Ali nemam alternativu, moram da smanjim nivo u pesmama. Hoće li ih puno degradirati normalizacija?

Probao sam Ashampoo Music Studio ali on rekoduje fajlove
Ne znam šta da radim.