[ enaB @ 24.07.2006. 16:42 ] @
| Sekundar od bobine, i primar koji sam pravio (20-ak namotaja žice debljinje 1mm), prekidanjem istosmerne struje napona 12V sa kondenzatorom 2200 mikroF daje iskru dužine oko 1 cm, ali ako ga spojim na naizmeničnu struju napona 12V, 20V, 40V( bez kondenzatora) uopšte nema iskre čak ni sa 40V.
Kako da radi na naizmeničnu??? |
[ Proko @ 24.07.2006. 17:27 ] @
Sasvim je drugačiji proračun za jezgro za 50 Hz sinusa i impulsno napajanje. U slučaju bobine imaš tzv. napon samoindukcije, koji se javlja prilikom isključenja struje, i koji je mnogo veći od napona koji ga je izazvao. Pri sinusnoj pobudi toga nema, već samo čist odnos namotaja, i kao što sam i rekao, jezgro mora biti drugačije.
[ ksrele @ 24.07.2006. 17:38 ] @
Moras napraviti sklop (sa Operacionim Pojacalom i tranzistorom) pomocu kojeg ces sinusni oblik ulaznog napona pretvoriti u kvadratni koji ce ti dati varnicenje koje ti treba.
[ enaB @ 24.07.2006. 17:43 ] @
Dooobro, jel ima neko šemu toga???
[ Patronus @ 24.07.2006. 17:59 ] @
u a sta ce ti to ? ja sam radi flayback i dobivao sam iskre od 2.5 cm ... potrazi na netu plazma globus i nadji flayback
[ enaB @ 24.07.2006. 18:05 ] @
Bez neke posebne namene...
Ustvari hteo sam da napaja mali teslin transformator ako može, a i ovaj plazma globus deluje vrlo zanimljivo
[ Firkragg @ 24.07.2006. 18:11 ] @
Nekuzim ovo s premotavanjem primara, kakvu su jezgru koristio i sl..?
Bobina ima stapnu jezgru koja predstavlja ogroman 'zracni raspor' i ne moze raditi na AC, jer je napravljena da ima velik leakage induktivitet i radi kao flyback converter. Napon dobiven na sekundaru se ne odredjuje prema omjeru namotaja nego prema vremenu promjene struje kroz sekundar. Napon se racuna prema V = -L*dI/dt tj. promjeni struje u sto kracem vremenu, pomozeno s induktivitetom.
Ako se koristi mehanicka sklopka potreban je snubber kondenzator da smanji naponski siljak i iskrenje na sklopki (platinama), inace bi se na taj nacin izgubilo puno energije i uvelike usporila dI/dt pri otvaranju sklopke.
Omjer namotaja bobine je standardno oko 1:100, kolko se sjecam 100-tinjak namotaja na primaru i oko 10 000 na sekundaru.
Da je pretvorimo u 'obican' transformator i stavimo punu jezgru (4-5cm2, koliko stane) i zadrzimo ratio na sekundaru bi dobio maksimalan napon od 12*100 = 1200V, mozda dovoljno za iskru od nekih 1mm.
(a bilo bi tesko naci jezgru potrebnog oblika u koju bi sekundar od bobine stao, mozda neki od onih 'skolskih' transformatora)
Snaga koju bi dobio bi bila maksimalno nekih 35W za jezgru 5cm2 i minimalan broj namotaja na primaru (za 12V) oko 50 (4 namotja po voltu).
Tako da iz tog sekundara od bobine na 50Hz nemozes nikako izvuci vise od kojih 2,5 kV...
[ Patronus @ 25.07.2006. 17:11 ] @
.. naj naj jednostavnij je da uzmes stari monitor , iscupas onu crvenu zicu koja ide u katodnu cijev , na njoj imas odmah ok 20 - 30 KV .. ako upalis monitor odmah ce ti bacati iskru na masu ..
mozes si i sam napraviti neki generator .. ja sam se puno bavio time do prije mjesec dana.. radio sam teslin transformator , leteci projekt , jakobove ljestve, plazma globus . ... isto me tako zanimalo kao tebe , ako zelis mozemo da se udruzimo , pokazao bi ti sto znam , pa bi onda nastavili skupa ? sta kazes , ako imas ICQ ili MSN pa da mi posaljes na PM ? ha ?
[ enaB @ 25.07.2006. 18:51 ] @
Stari monitor nemam, ali sam uzeo sa starog televizora i skinuo primar, samo mi to sada nije pri ruci
[ Firkragg @ 25.07.2006. 19:06 ] @
Flyback driver ugradjen u monitore i TV-e obicno slabo podnosi kratko spajanje tj. odvlacenje iskri. Dobar je doduse za liftere, napajanje van de graff-ova, eventualno plasma globe ako se radi o AC flybacku i ostalo sto nece povuci preveliku struju iz drivera.
Ima doduse puno boljih i mocnijih sklopova za ovu namjenu ako zanima ikog...
Iz 'bobina' od auta u stanju kakvom jesu se cesto mogu izvuci vrlo velike snage i uz dvije antiparalelne bobine se moze doci do iskri oko 15cm (prije nego izolacija popusti :) ) i snage do (kolko se sjecam) 1kW na krace vrijeme, no za to je uglavnom potreban dobar 1200V IGBT, bobine pod uljem i napajanje direktno s mreze.
Sekundar od bibine izvađen van se eventualno moze koristiti kao zracni transformator s dovodjenjem u rezonanciju (u biti teslin transformator s malo cudnijim sekundarom :) ).
[ Patronus @ 26.07.2006. 14:28 ] @
covjece , prije cu namotati jos jednog teslu ;) ...
[ Firkragg @ 26.07.2006. 15:47 ] @
[ Patronus @ 26.07.2006. 20:44 ] @
svaka cast.. eto da i ja postavim sto sam izveo prije 2 mjeseca..
[ r3d @ 14.05.2007. 15:30 ] @
Nije lose, ja na svom TC-u dobijam oko 7cm iskre u vazduh, ali tek trebam napraviti pristojan primar!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|