[ varelg @ 25.07.2006. 02:13 ] @
Zdravo,
Asterisk sistem koristi X100P karticu za interfejs s telefonskom linijom. Rade glasovni promptovi i sve to... e sad, kako bi izgledao dialplan kad bi Asterisk server trebao da nazove broj drugog telefona prilikom pritiska na neki broj s glasovnog menija? Recimo:
[ulaz]
exten => s,1,Answer
exten => s,2,Playback(promt_za_dobrodoshlicu) ;"dobrodoshli, bla bla, pritisnite 1 za Peru"
exten => 1,3,Dial(Zap/1/perin_tel_broj,20,r) ;e tu ne radi i na CLR dobijam da je kanal zauzet, ali druga tel.linija ne postoji da bi se Pera birao
exten => 2,4,Playback(neki_drugi_prompt) ;itd

Dali bi mi trebala dodatna telefonska linija da bi nazvao taj drugi tel.broj? Pokushao sam s hangup kod prioriteta 2 i nakon toga Dial() aplikaciju ali nakon Hangup-a ne bira se nishta... mozhe li se nekako zaobichi oko dodatne telefonske linije...
[ Mamko @ 28.07.2006. 11:48 ] @
Cao.

Ako je poziv na Asterisk dosao po toj jednoj liniji koju vec imas, da bi mogao da odradis spajanje sa Perom, moras imati jos jednu karticu. To se u Dial planu radi sa:

exten => 1,3,Dial(Zap/2/perin_tel_broj,20,r)

Ako je poziv stigao preko SIP-a ili IAX-a, onda mozes da uradis poziv prema Peri bez dodatne kartice.

Medjutim, ja sam imao problem. Ugradio sam dve kartice, pravio poziv na jednu i redirekciju na telefon preko druge kartice (to je ovo sto trazis), i sve je bilo u redu (poziv se uspostavi i razgovaraju normalno), ali kada se prekine poziv, portovi na karticama se ne oslobode i onda ne moze da se pravi novi poziv preko tih kartica (javlja da je zauzeta linija). Ja sam koristio Digium kartice.

Srecno.
[ vmiro @ 17.08.2006. 11:27 ] @
Jedna mala, ali bitna ispravka. Za svaku novu ekstenziju prioriteti pocinju od 1 !!!

exten => s,1,Answer
exten => s,2,Playback(promt_za_dobrodoshlicu)

exten => 1,1,Dial(Zap/1/perin_tel_broj,20,r)

exten => 2,1,Playback(neki_drugi_prompt)