[ gogo_drazindo @ 26.07.2006. 14:13 ] @
Danas je 3. dan kako se mučim da umrežim 2 računara sa Windows-om SP2. Čitao sam mnogo o tome na ovom forumu ali ništa ne daje rješenje. Da napomenem da nisam do sada nikada vršio umrežavanje.

Ovako stvari stoje:
- dodjelio sam računarima isti naziv workgroup-e,
- ime prvog računara "Gordan" a drugog "Toko"
- uključio "file and print sharing for Microsoft Networks", "Client for Microsoft Networks", "QoS Pocket Scheduler", "Microsoft TCP/IP version 6", "Internet protocol", dakle sve ponuđeno,
- dodjelio sljedeće IP adrese; prvi računar: 192.168.0.1 subnet mask 255.255.255.0 drugi računar 192.168.0.2 subnet mask 255.255.255.0,
- uključio NetBIOS: Control Panel > Network Connections > LAN Adapter > Properties > General >Internet Protocol (TCP/IP) > Properties > Advanced > WINS > Enable NetBIOS over TCP/IP,
- zatim sam, kao što je to i sve prethodno bilo rečeno u forumu, omogućio da gosti mogu da pristupaju mrežnim resursima:Control Panel > Adminstrative Tools > Local Security Policy > Local Policies > User Rights Assignment > Deny access to this computer from the network - izbacio "Guest" usera iz liste,
U Control Panel > User Accounts > Uključito "Guest" account,
- Pokrenuo čarobnjak "Set up a home or small office network" i omogućio mrežu (piše da je veza uspostavljena),
- Isključio Firewall,
- Zatim sam u "My Networ Places" kliknuo na "View workgroup computers", pokaže mi moj sopstveni računar a drugi se ne vidi. Pokušam "Search Computer" i ukucam naziv drugog računara ali neće. Zatim to ponovim s drugim računarom i kada kliknem na "View workgroup computers" pojave se oba računara i kada pokušam da pristupim (tj. kliknem na ikonicu) umreženom računaru pojavi se prozor s obavještenjem da se ne može pristupiti datom računaru i da provjerim kod administratora da li imam pravo pristupa. Napominjem da sam na oba računara administrator bez ograničenja.
- zatim pingujem računar i dobijem sljedeće:

- zatim u comand prompt-u ukucam "ipconfig" i dobijem sljedeće:

Nije mi jasno kakva je ovo druga IP adresa?! Zašto ne mogu da ih umrežim, u čemu je problem?
Ako neko zna rješenje bio bih mu zahvalan da mi pomogne.
[ Miroslav Jeftić @ 26.07.2006. 16:05 ] @
Citat:
gogo_drazindo: uključio "file and print sharing for Microsoft Networks", "Client for Microsoft Networks", "QoS Pocket Scheduler", "Microsoft TCP/IP version 6"

Ovo poslednje isključi/deinstaliraj. Instalirao si IPv6 protokol koji ti nije potreban umesto običnog Internet TCP/IP. Zbog toga i imaš tu drugu IP adresu koju, naravno, ne možeš ni da pinguješ.
[ 3BEP @ 26.07.2006. 16:13 ] @
Prvo probaj da pigujesh 127.0.0.1, ako radi probaj da pigujesh sam sebe (192.168.0.2), ako i to radi probaj istu stvar sa drugog racunara
[ Andreja Dulovic @ 27.07.2006. 09:44 ] @
nisam neki ekspert, ali mozda ne bi bilo lose da proveris da li su ti aktivni svi servisi koji su bitni za umrezavanje (da nije slucajno neki "disableovan")? meni je bas pre neki dan to pravilo problem. :)
[ gogo_drazindo @ 27.07.2006. 15:47 ] @
Deinstalirao sam "Microsoft TCP/IP version 6". Sada se oba pinguju.
Kada odem u My Network Places pokažu mi se oba računara ali kada pokušam da pristupim drugom javlja sljedeće:
[ Miroslav Jeftić @ 27.07.2006. 16:51 ] @
Je l' ti prvo prikaže onaj dijalog za unos korisničkog imena i lozinke ili ti jednostavno odmah izbaci ovaj prozor? Probaj da napraviš neki share-ovan folder pa vidi da li možeš da mu pristupiš?
Koji si firewall isključio, da ti nije ostao uključen windows-ov firewall?

[Ovu poruku je menjao Bryan Fury dana 27.07.2006. u 18:02 GMT+1]
[ gogo_drazindo @ 28.07.2006. 10:32 ] @
Odmah mi izbaci ovaj prozor! Shareovao sam citav disk i opet ništa. Stvarno ne znam šta je s ovim računarima. Od juče nisam ništa dirao i danas se jedan računar pinguje a drugi neće a juče su se oba pingovala.
Imam na oba računara Zone alarm ali sam ih isključio. Takođe sam windowsow Firewall isključio. U onim opcijama ima još podešavanja oko firewall-a tj. na koje se ne odnosi isključenje pa sam i njih štrihirao. To izgleda ovako:

Help me!!

[Ovu poruku je menjao gogo_drazindo dana 28.07.2006. u 11:44 GMT+1]
[ 3BEP @ 28.07.2006. 18:28 ] @
Probaj:

1. Enabluj guest account na oba racunara.

2. Ako imash isti username na oba racunara, a razlicit password ... hmmm onda nece da radi! Uskladi usere i passworde (bolje skini sve passworde)

3. Ako nista od ovog ne upali ControlPanel>ADMTools>LocalSecurityPolicy>LocalPolicies>SecurityOptions>NetworkAccess:LetEveryonePermisson... ENABLE
[ roberto555 @ 02.08.2006. 09:40 ] @
ja sam imao isti problem,i poludio jer nikako da proradi bas kako ti kazes,jedan drugog su "vidjeli" al iste poruke su se javljale,vec sam mislio ici kupiti hub da probam s njime,dal su onda isti problemi kako i kad se spaja crosw.????,

pitam jer mi je ovo prva "mreža koja mi je proradila",e da zasto mi pise na ikonici uz žuti trokus connection limited or no cennectivy...???mozda zato jer sam stavio da ne moze na net,,,?
,sad radi,eto sto sam napravio da bi proradilo,pokusaj i ti jer su mi isti simptomi bili kao i tebi:
c.panel->add or remove program->add/remove windows components i ukljuci sve sto ti ima u sebi network(vjerojatno netreba sve,al ja sam sve poukljucivao i sad radi),pokusaj pa ces vidjeti,imam xp pro sa sp2, te sam onda isao na my network places- set up a home or small office network--i tu sam stavio onda other(kad te pita dal zelis da ima ovakav prist.inter.ovo ono) , te tamo -this computer belongs to a network does not have an internet connection(zadnji radio button),,,tada mi se pojavila u my network places ikona(shared documents od drugog kompica u mrezi,ovo sam nrapvio na oba kompica sto sam ti sad opisao,i radi,
[ gogo_drazindo @ 02.08.2006. 14:35 ] @
Ja sam izgubio strpljenje i volju oko umrežavanja. Nosio sam kod druga 3 dana računar i nije uspjelo pa cu sada malo odmarati pa da ako se natjeram za koji dan da ponovo pokušam sa novim savjetima. Uglavnom hvala svima na pomoći i pišite još!
[ Andreja Dulovic @ 02.08.2006. 17:44 ] @
jesi li probao one reg fajlove sto vracaju servise na default?
[ Azra @ 25.11.2006. 22:30 ] @
Moj slucaj (muka) :

pingovanje prolazi kod oba racunara !! (znaci vide se i salju,primaju) podatke

na jednom PC u Workgroup vidim oba PC i mogu da pristupi folderima

na drugom PC u workgroupu vidim oba PC ali ne mogu pristupiti onom drugom, vec ispisuje poruku Mshome trupec is not accessible.You might not have permission to use this network resourse.Contact administrator of this server to find out if you have access permision.
Access is denied.

Odradio sam sva podesavanja kako je do sada objasnjeno ali ne ide,

Da li ima veze sto je jedan PC sa XPSP2 a drugi samo XP??
Na jednom je integrisana kartica a na drugom 530 TX+

[Ovu poruku je menjao Azra dana 25.11.2006. u 23:45 GMT+1]
[ Mister Big Time @ 26.11.2006. 01:35 ] @
Nema veze sto je XP SP2 i drugi bez SP-a. Isto vazi i za mrezne kartice.

Nego, da li si prosao kroz Home network setup na oba racunara? I promeni workgroup, stavi npr. Kuca umesto Home.

Kakvi su ti firewall-ovi na oba racunara? Logovanje?
[ Azra @ 26.11.2006. 09:27 ] @
Citat:
Mister Big Time: Nema veze sto je XP SP2 i drugi bez SP-a. Isto vazi i za mrezne kartice.

Nego, da li si prosao kroz Home network setup na oba racunara? I promeni workgroup, stavi npr. Kuca umesto Home.

Kakvi su ti firewall-ovi na oba racunara? Logovanje?

-Promenio sam HOME u KUCA na oba PC,

-Ponovo sam prosao kroz Home networking setup i to ona opcija pod 3 da oba nemaju internet ( iako na jednom ima WIRELESS internet)

-Firewall na oba je Zone alarm iskljuceni su a na onom sa XPSP2 i Windowsov firewall

-logovanje je kao admin na oba racunara

I dalje je pingovanje na oba uredu i vide se racunari, ali se ne moze pristupiti u folder jednog > slika denied
[ sidlenjivac @ 26.11.2006. 13:35 ] @
POstavio sam mrezu
ali imam problem trazim resenje ali neide mi nikako ....
napravih mrezu i imam sada konekciju na net na oba racunara ... oba racunara vide mrezu( BLUE se zove mreza ali kada udjem u nju nevide se sharing fajlovi ) ... ali se nevide sharing fajlovi ...
1. Start regedit.exe.
2. Go to
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters.
3. Double-click IPEnableRouter.
4. Set the value to 1. Click OK.
5. Close regedit.
6. Reboot the machine.

i ovo sam uradio na oba racunara i josh mnostvo stvari sa foruma ali sve sam uspeo osim to da mi se vide sharing fajlovi ...
IP adrese klasika 192.168.0.1 to mi je prvi racunar na drugom mi je 192.168.0.2 + sve DNS i ostale zezalice od provajdera !!
prvi put mi je sve uspelo uz brokerovo objasnjenje mreze osnovno ...
Sada sam reinstalirao win i sada .... loodilo
Na oba racunara je isti windows
Sve radi ok ( kabl, mrezne ) jer imama net na oba racunara !
NEznam sta vishe da radim nisam nista instalirao da bi mi smetalo ...

[mod - trooper: merged]

[Ovu poruku je menjao trooper dana 26.11.2006. u 15:02 GMT+1]
[ Milos Stojanovic @ 26.11.2006. 13:58 ] @
Moja isukustva su bila takva da kada sam god koristio wizard za podešavanje Home Networkinga, uvek nešto nije radilo. Najbolje je sve raditi od nule ručno, ako vas ne mrzi ;)

Probajte da reinstalirate Client for MS Networks, a pogledajte ovu poruku, ako već niste
http://www.elitesecurity.org/t175282-0#1138935
?

I još jedna stvar, ako vam se accounti na oba računara zovu isto, možda može da pomogne da na jednom promenite ime.
[ coka9 @ 26.11.2006. 15:21 ] @
Evo ovako napravio sam mrezu izmedju racunara i laptopa wirles mrezu, e sada sa stonog racunara mogu da pristupim laptopu ali sa lap topa nemogu da pristupupim stonom racunaru on vidi sve hard disk i sve sarovane foldere ali kaze da nemam premision da udjem u njih ako bilo ko moze da mi pomogne neka kaze hvala puno.Molim vas ako neko moze da mi pomogne

[mod - trooper: merged]

[Ovu poruku je menjao trooper dana 26.11.2006. u 19:22 GMT+1]
[ mmeda @ 27.11.2006. 09:01 ] @
Jel ti trazi korisnicko ime i pass kad pristupas sa laptopa desktop racunaru? ili ti samo izbaci poruku da nemas dozvolu za pristup? i koji je OS.
[ Azra @ 27.11.2006. 09:43 ] @
Kako se moze biti siguran da su svi firewalovi iskljuceni osim onog standardnog START>CONTROL PANEL>WINDOWS FIREWALLL>OFF (not recomended)...
ZoneAlarm sa deinstalirao na oba!!

Pitam zato sto sam mrezu uspostavio ali sam instalirao ispocetka XPSP2 na drugom HDD i mreza radi, a kada to uradim na postojecoj instalaciji onda ne mogu pristupiti folderima

Mislim da samo neki firewall "u pozadini" smeta, jer su podesavanja identicna.

[Ovu poruku je menjao Azra dana 27.11.2006. u 11:00 GMT+1]
[ Azra @ 27.11.2006. 15:31 ] @
Napokon sam uspeo da umrezim oba racunara (nova instalacija XPSP2 i sve ispocetka i po uputstvima)

Znaci mreza radi normalno , ali problem je kako shere-ovati Internet konekciju putem Microsoft ICS

Na serveru imam wireless internet preko TP link 11 b/g wireless adaptera

pokusao sam po uputstvu Mister Big Time, ali ne dobijam konekciju na klijentu.

Mislim da je u pitanju konflikt adresa

kod mene je podeseno ovako:

server IP 192.168.0.1
sm 255.255.255.0

klijent IP 192.168.0.2
sm 255.255.255.0
geteway 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1

Pitanje da li su te adrese ispravne za Getewey i DNS ili treba neke druge?

Malo me bune IP adrese koje dobijem u CMD komandom IPCONFIG > slika 1
da li treba te adrese od wireless adaptera ubaciti ili ove koje sma gore napisao.

[mod - trooper: spojene poruke]

Sta reci ???

Sve je bilo dobro podeseno, samo sam restartovao PC (jedan i drugi ) i sve radi OK !!!

PS

Sada sledi strasno mada slatko maltretiranje (provlacenje kabla preko krova tavana ...)

:-)

[mod - trooper: spojene poruke]

Hvala u svakom slucaju na trudu, uzivam u mrezi i podeli konekcije.

Iako mi jos nesto nije bas 100% jasno oko shareovanja foldera i njihovim properties-ima i security podesavanjima
ali ide nekako.

Desava mi se da nekad folder ili fajl koji share ujem prodje a nekad ne jos nisam ukapirao kako i sta znaci ubaciti guest u security ???

O tome sutra..

[Ovu poruku je menjao trooper dana 28.11.2006. u 07:47 GMT+1]
[ labicko1 @ 02.12.2006. 22:47 ] @
Ja imam takodje slican problem sa umrezavanjem pa rekoh da ne otvaram drugu temu da postavim ovde pitanje. Ova je moja prva mreza ali radim po upustvima. Kupio sam novi komp i na njemu instalirao vistu, i hteo da ga povezem sa starim kompom na kome ima i ADSL internet vezu i windows XP. Prvi problem je bio zato sto u Visti kad kreiras lokalnu mrezu imas dve opcije (barem ja nisam mogao da nadjem druge) jedna je direct dail up a druga je kroz neki ppt.. protokol. Bil kako bilo ja napravim mrezu isti workgrup podesim IP, TCP/IP sam podesio onu stariju verziju ne 6-cu, i probam konekciju. Kompijuteri se vide ping je odlican ali kad probam da uspostavim konekciju iz viste mi pise da je neki problem u pisanju i da treba da proverim dali imam negde greske u pisanju (samo gde to da proverim na cemu) ; a iz windowsa XP kada probam konekciju trazi mi username i password.
Mozda je problem i u drajverima za vistu posto mi vecina drajvera neradi u njoj iako komp odlicno radi, mada kad se kopovi vide cisto sumnjam da je u tome.
Ako neko moze da mi da neki brzi savet bio bih veoma zahvalan.
[ gogo_drazindo @ 02.12.2006. 23:50 ] @
Što se tiče XP-a probaj sa ovim:

[ suadhm @ 28.12.2006. 10:45 ] @
Imama jedan HP Notebook sa WinXP SP2 i na njemu sherovane foldere.
Prava za grupu Everyone su Full Control i za Shering i za Security.
Kada pokušam se konektujem kroz LAN na njega dobijam sledeću poruku:

\\pedjalap is not accessible. You might not have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access oermission.

Logon failure: the user has not been granted the requested logon type at this computer.

To mi javlja kada pokušavam da se konektujem sa drugih XP računara.

Ali bez problema sam se konektovao sa jednog servera na kojem je Windows2000 Server!!!!

Inače, sa problematičnog kompa mogu da pridjem bilo kojem računaru u mreži, bez problema.

Ne kapiram, u čemu je fora????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Milos Stojanovic @ 28.12.2006. 22:46 ] @
Citat:
suadhm: \\pedjalap is not accessible. You might not have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access oermission.

Probaj ovako nešto: http://www.elitesecurity.org/t175282-0#1138935 , a probaj da koristiš i pretragu.
[ dragonsax @ 03.01.2007. 20:05 ] @
I ja sam sve pokusao (sve sto sam pronaso u vezi ove teme na ES) ... na zalost nista.

Moj problem je malo drugaciji.

Klasicni LAN > HOST> 192.168.0.1 / sub. mask 255.255.255.0 > pinguje samog sebe ali ne i GUEST-a
GUEST> 192.168.0.2 / sub. mask 255.255.255.0 / def. gatewey 192.168.0.1 > pinguje host ali nece samog sebe

Gde je greska ? ... jos nesto ... u Network connections HOST adapter ostaje ukljucen i kada je GUEST disable-ovan (na znam sa cim uspostavlja vezu kada su sve ostale konekcije i na HOST-u i na GUEST-u disable-ovane?!)

Inace, mreza je radila sve dok nisam reintaslirao WIN XP na GUEST-u ... napravio sam mrezu kao i prethodni put ... medjutim, sada nikako da proradi.Probao sam sve predloge sa foruma, na zalost nista.Strasno me zbunjuje sto GUEST ne moze da pinguje samog sebe !
[ blacking @ 03.01.2007. 22:23 ] @
Pozdrav svima,

Imam jedan cudan problem sa dijeljenjem internet konekcije, pa da ne otvaram novu temu predstavicu problem ovdje.
Imam dva racunara, na jednom je WinXP SP2, a na drugom je Win98SE. Na internet se kacim sa WinXP SP2 wireless-om. Do danas sam imao sharovanu konekciju i na drugom racunaru, ali nakon formatiranja diska i reinstalacije WinXP, nikako ne mogu ponovo da natjeram da i na Win98 proradi internet. Ubijedjen sam da radim sve kao i prosli put, ali sada ne radi. Jedina razlika je sto sam prije imao neku drugu verziju SP2 i zbog nekih cudnih problema sa progress barom pri instalaciji nekih programa, prijatelji su mi savjetovali da uzmem drugu verziju WINXP sa SP2. Trenutno znaci korsitim WinXP SP2 v.2096.
Na glavnom kompjuteru (WINXP) sam uradio sharing konekcije i rucno i pomocu wizarda, ali nista. Dakle na glavnom kompu imam:
IP 192.168.0.1
Subnet 255.255.255.0

Na klijentu
IP 192.168.0.1
Subnet 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1 (probao sam i sa DNS-ovima koje dobijem od providera "ipconfig/all")

Racunari se vide u mrezi i normalno mogu razmjenjivati fajlove
Na klijentu sam probao
ping 127.0.0.1 radi
ping 192.168.0.1 radi
ping 192.168.0.2 radi
ping provider-ovog DNS-a ne radi
ping www.google.com ne radi

Vise nemam ideje sta da pokusavam.
Da li postoji neka dobra zamjena za ICS, tipa browsegate, wingate itd...
[ anonime @ 19.02.2007. 16:07 ] @
Pozdrav svima
Imam jedan problem
Spojio sam dva računala pomoču crossover kabal i postavo mrežu.
I sad problem je u tom što na jednom raćunalu vidim oba dva kompjutera i sve mape koje se djele, a na drugom nevidim ništ.

Zešto?

Neznam u ćemu je problem?

Molim vas pomozite.
[ Milos Stojanovic @ 19.02.2007. 18:02 ] @
pročitaj za početak
http://www.elitesecurity.org/t175282-0#1138935
[ abraksas @ 23.02.2007. 21:02 ] @
Dragi moji...

Elem, usrećen sam jednim komadom Huawei-a SmartAX MT882 adsl modemom.
Dok sam koristio dial-up dva računara su bia povezana u mrežu preko sweex-ovog switcha, na taj način da jedan od njih bude gatewaz ovom drugom, jer se na njemu nalazio modem. Oba računara su se videla u workgroupu i svi mrežni servisi su fino funkcionisali.

Kad je Huawei došao na svoje mesto (na jedan od praznih portova na switch-u ) računari su sa subneta 192.168.0.x prebačeni na 192.168.1.x i na oba su postavljeni Default Gateway i Primary DNS Server na adresu rutera, tj. 192.168.1.1.
Najzad sam dobio ono što mi je bila dugogodišnja želja - internet veza na bilo kom od računara ili na oba, bez obaveze da jedan računar radi konstantno. Moram da priznam da sam zaista zadovoljan trenutnom situacijom što se tiče ovog dela priče.
Problem leži u tome što mi se računari više "ne vide" kako treba...
Workgroup više ne funkcioniše... To i nije neki problem, jer estetika mi nikad nije bila preterano bitna, tj. može se računarima pristupati i preko ip-a. S jednog računara na drugi to i mogu da uradim, sa drugog ne... Naravno da ni ne pominjem to da telnet i slični servisi ne funckionišu ni u jednom smeru.

Znači, najlepše bi bilo kad bi:
- bilo koji od računara i dalje mogao da direktno pristupi internetu bez potrebe da drugi računar radi;
- oba računara opet mogla da normalno funkcionišu u mreži kao ranije.

Imate li neku korisnu, konstrutkivnu ideju, predlog, savet?

Hvala unapred.

P.S. Da naglasim da sam testirao sve moguće varijante uključenih i isključenih (deinstaliranih) firewall-ova i sl.
[ Dariolo @ 23.02.2007. 23:06 ] @
Citat:
blacking: Pozdrav svima,

Imam jedan cudan problem sa dijeljenjem internet konekcije, pa da ne otvaram novu temu predstavicu problem ovdje.
Imam dva racunara, na jednom je WinXP SP2, a na drugom je Win98SE. Na internet se kacim sa WinXP SP2 wireless-om. Do danas sam imao sharovanu konekciju i na drugom racunaru, ali nakon formatiranja diska i reinstalacije WinXP, nikako ne mogu ponovo da natjeram da i na Win98 proradi internet. Ubijedjen sam da radim sve kao i prosli put, ali sada ne radi. Jedina razlika je sto sam prije imao neku drugu verziju SP2 i zbog nekih cudnih problema sa progress barom pri instalaciji nekih programa, prijatelji su mi savjetovali da uzmem drugu verziju WINXP sa SP2. Trenutno znaci korsitim WinXP SP2 v.2096.
Na glavnom kompjuteru (WINXP) sam uradio sharing konekcije i rucno i pomocu wizarda, ali nista. Dakle na glavnom kompu imam:
IP 192.168.0.1
Subnet 255.255.255.0

Na klijentu
IP 192.168.0.1
Subnet 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1 (probao sam i sa DNS-ovima koje dobijem od providera "ipconfig/all")

Racunari se vide u mrezi i normalno mogu razmjenjivati fajlove
Na klijentu sam probao
ping 127.0.0.1 radi
ping 192.168.0.1 radi
ping 192.168.0.2 radi
ping provider-ovog DNS-a ne radi
ping www.google.com ne radi

Vise nemam ideje sta da pokusavam.
Da li postoji neka dobra zamjena za ICS, tipa browsegate, wingate itd...

Imam isti problem samo što je kod mene na drugom kompu win ME, sve mogu razmjenjivati fajlove, al se nemogu nikako spojiti na internet preko ovog drugog kompa!

POMOĆ!

[Ovu poruku je menjao trooper dana 24.02.2007. u 05:42 GMT+1]
[ Bystander @ 01.03.2007. 09:56 ] @
imam jako cudan problem sa umrezavanjem 1 laptopa sa desktopom...laptop je ranije bez problema bio umrezen nekoliko puta, bilo sa drugim racunarom, bilo preko switcha, ali sad nema sanse. isprobala sam sve moguce opcije i podesavanja (sa ovog foruma), ali nista ne uspijeva,… jer kako god, u najboljem slucaju uspijem da omogucim da se sa jednog racunara iz "view workgroup comps" vide oba, a sa drugog samo jedan tj, vidi sam sebe ili uopste ne moze da se pristupi workgrupi. ping radi samo loopback i sam sebe, a kad pingujem drugi racunar, on kao da ne postoji (request timed out) sa bilo koje strane.
na desktop rac mogu da podesavam local security policy, medjutim na laptopu uopste nemam Local Sec policy u Administrative tools (nema secpol.msc i secedit.exe u system32 folderu).
Probala sam i sa ics i bez, dakle najjednostavnije moguce, slucaj da nijedan komp nema izlaz na internet. Cudno je to sto se problem “prebacuje”, dakle u jednom trenu vidim oba kompa ili samo sa desktopa ili samo sa laptopa, a “prebacivanje”se desava kad resetujem komp ili ukljucim/iskljucim firewall-ove….
Da li je moguce da je problem to sto sam na laptopu koristila programcic za “mijenjanje” mac adrese? (usput, i da jeste, ne znam “originalnu” mac adresu kartice…)
[ Max Payne @ 01.03.2007. 19:21 ] @
Mucim se da umrezim dva racunara pod windowsom xp sp1, oba. Prvi vidi drugoga i moze da skida podatke sa njega, a drugi vidi prvoga, ali ne moze da mu pristupi. Citao sam top teme, i slicne postove, probacu sve sto sam procitao, nego samo da pitam, da budem siguran:
1. da li moze da ima veze ako su mrezne karte razlicite, jedna je realtec, a druga neka yukom kod koje pise nesto kao 10/100/1000, a bas taj drugi racunar sa yukomom mi pravi problem.
2. Posto je direktno umrezavanje, kupio sam krosover kabl. Da li mogu da pretpostavim da je kabl sigurno ispravan, ako ovaj prvi racunar vidi drugi?
Hvala unapred
[ Milos Stojanovic @ 02.03.2007. 01:07 ] @
Da. Ako "skidanje podataka" radi u bilo kom smeru, onda je kabl ispravan, to ne treba da te brine.

Ono što možeš da proveriš su manje više standardne stvari:

- Da li je uključen neki specifičan firewall na nekom od računara tako da blokira saobraćaj

- Da li prolazi ping između računara

- Da li je uključen Guest account i dozvoljena mu prava pristupa preko mreže

u svakom slučaju prelistaj malo ovu temu, i FAQ, a posebno obrati pažnju na Windows Sharing.
[ Max Payne @ 02.03.2007. 09:40 ] @
Ok, hvala, probacu ovih dana sve to, pa cu javiti sta sam uradio. Pozdrav
[ Samurai035 @ 05.03.2007. 22:19 ] @
Ovo je za sve one koji dobijaju Accsses Denied preko LAN-a im koji su probali sva podesavanja sa ovog foruma a i dalje ne mogu da pristupe jednom ili oba racunara. Pogotovu share datotekama.

Probajte ovo:

HKEY_LOCAL_MACHINE
SYSTEM
Control
Lsa
restrictanonymous

U registry editoru naravno. Ukoliko kljuc restrictanonymous ima vrednost razlicitu od 0 npr. 1 ili 2 stavite na 0(nula)
resetujte komp i probajte. Ovo uraditi na racunaru koji odbija da omoguci pristup.

Ovo sam isprobao za obican crossover LAN izmedju 2 kompa i proradilo je, za vise ne znam jer nisam probao.
[ zoomtronic @ 07.03.2007. 21:41 ] @
- Instalirao Vistu ultimate, umrežio dva računara, pustio jedan na internet, sherovao konekciju i ovaj drugi odmah našao sve što mu treba, vista je extra, za umrežavanje i konekcije, sa Xp-om sam i ja imao muke pre oko 4 godine, ćudljiv je u mreži,i ne sluša uvek, pa čak i kad je sve podešeno kako treba.
[ dusanpe @ 07.03.2007. 22:20 ] @
Umrezio sam dva racunara, na jednom je instaliran WinXP a na drugom Win Server 2003. Na serveru sam podesio IP adresu 192.168.0.1, a na WinXP je IP adresa 192.168.0.2 i gateway 192.168.0.1. Uspevam da pingujem klijenta sa servera i servera sa klijenta. Problem je u tome sto klijent(WinXP) ne moze da pristupi deljenim podacima na serveru(Win 2003) dok server pristupa bez problema deljenim podacima na klijentu. Bio bih veoma zahvalan onome ko uspe da resi ovaj problem.

PS: Pored resenja datog problema, dobrodosala bi mi pomoc i oko postupka deljenja Internet veze.
[ Max Payne @ 10.03.2007. 21:32 ] @
Evo i mog iskustva: uspeo sam da umrezim dva racunara na Xp-u, pomocu krosover kabla.
Ispratio sam sva uputstva koja sam nasao ovde, medjutim mreza nije htela da radi. Probao sam ping i sa jednog i sa drugog racunara, sve je lepo prolazilo, ali kad bih kliknuo na view workgroup computers, nema nijednog racunara u mrezi. Sherovao sam po jedan folder na svakom racunaru, i nista. Nema ni foldera ni racunara. Probao sam i sa search computers da pronadjem ova dva, ali bezuspesno. Sve sam probao sto sam nasao ovde na forumu.
Na resenje sam slucajno nabasao: kliknuo sam na add network place, ukucao tacnu putanju do sherovanog foldera na drugom racunaru, i to je proslo. Isto sam uradio i na drugom kompu. I sada sve radi, mogu da pristupam fajlovima bez problema. Jedino i dalje u view workgruop comp. i dalje nema nicega. Ali to sada i nije vazno, jer sve radi.
Srecno svima koji jos nisu uspeli.
[ milettic @ 12.03.2007. 07:48 ] @
Ej ljudi, mnogo Vam hvala. Ukljucio sam "onboard lan" u biosu plocu, sada je sve OK, ali konekciju napraviti- nema sanse...

Postavio sam sledece:

serever: IP 192.168.0.1
SM 255.255.255.0

Klijent: IP: 192.168.0.2
SM 255.255.255.0
Def. Gat: 192.168.0.1

Ostalo je ostalo kako je i bilo, stim da sam iskljucio firewall na oba racunara.

Prikaze mi da konekcija radi, ali nema sanse da Vidim drugi racunar, niti da pingujem ni u jednom smijeru.

Dali je moguce da je do kabla? Posto sam ga ja pinovao, ali sam 100% siguran da sam dobro uradio.

A isto tako na Lan adapteru kada prikopcam pali se lampica, upaljena je samo kada su oba racunara spojena- dali je to znak da je dobar kabal?

Zbunjuje me DNS, mozda bi tu trebao nesto ubaciti???

Probao sam i da automatski podesim IP, ali pise "nemate konekciju ili je usporena"

Sumnjam na kabal, ili nesto nisam dobro podesio, kako da provjerim ipravnost kabla (dug je 15m i kroz zid provucen, sad ga ne mogu ni izvuci od pinova, jer sam prvo provukao pa onda sa jedne i sa druge strane stavio konektore.

PS: workgrup: mshome
imena: uredna...
Juce pola dana smo podesavali- nista uspjeli.
Sad razmisljam, da uzmem jedan od 2m kabal, vec napravljen, pa da sastavimo racunare i probamo preko tog kabla umreziti, pa kada (ako) umrezimo da ih vratimo- onda cemo znati jeli do kabla!
[ calexx @ 12.03.2007. 10:25 ] @
Naravno, kabl je propisno povezan, verovatno po 568B standardu kao i taj od 2m koji planiraš da nabaviš?
[ milettic @ 12.03.2007. 12:44 ] @
Pa ljudi, sta da radimo? nisam probao pingovati sebe sa svog racunara- koju informaciju mi to daje, da mi mrezna radi ili, sta dalje?

Nisam ni na search computer isao, jer nema mi logike da ne pinguje a da ga nađe na ovan način.

Isto tako, nije mi jasno, kada konekcija radi (znaci on uspostavi konekciju- sve prikaze kao uredno), tada pokazuje na recived i sent protok podataka, dosta vise na sent nego recived- to mi izgleda kao da dva racunara komuniciraju... dali se varam?

Ali ping po imenu ili IP adresi nema sanse da prođe.... a to mi ne lici na dobro, bune me DNS adrese, to se valjda podesava kada imam internet conection. U ovom slučaju nismo povezani na net- (dom ucenika, u kome studenti nemaj u nikakva prava), valjda razumijete...
help people...

Jos nesto, kada sam onboard-ovao (upalio) LAN u BIOSU prepoznalo mi je network adapter, ja (konj) sam mozda zeznuo jer sam ubacio instalacioni CD od maticne i pokrenuo update dexice driver, tada mi je naslo 3-4 drivera na CD-u i ja sam nasumicno izabrao jedan i instalirao- DA NIJE GRESKA, SADA KAD DOĐEM MORAM TO SREDITI NEKAKO...
[ Ivek33 @ 12.03.2007. 20:41 ] @
Evo mali prilog ovoj temi

UMREŽITE dva računala pomoću LAN kabla

Ako ste ikada poželjeli umrežiti dva računala bilo za igru ili iz drugih potreba a niste se usudili isto uraditi zbog nepoznavanja rada na istom, možda Vam pomogne ovaj tutor.

Na samom početku, idemo isključiti FIREWALL program ako je aktivan na oba računala.

Kao prvo potrebno je da za direktno umrežavanje dva računala imate mrežnu karticu ( LAN ) na svakom računalu. Pretpostavljam da imate novije ploče koje na sebi već sadrže mikroutičnicu za LAN kabel.
Ako imate starije ploče, postoji mogućnost da priskrbite PCI mrežnu karticu i instalirate je na računala.

Kao drugo za direktno umrežavanje dva računala pomoću LAN kabla, potreban Vam je specifičan kabel tzv.
CROSS-OVER
kabel. ( ovo nije onaj klasični kabel kojim se spajate na HUB, ako ste to ikada vidjeli ili radili ) NEMOJTE ga odmah spajati na računala.

Kada sve to imate pripremljeno, možete pristupiti podešavanjima koja su vrlo jednostavna ( na kraju će te se i sami uvjeriti u to )
U ovom primjeru opisat ću Operativni sistem Windows XP PRO SP2
Podrazumijevam da ste administrator na oba računala. Ako niste onda si kreirajte administratorski account ( korisnički račun ). Ako to ne znate kako pogledajte temu
Promjena naziva foldera accounta-usera

Dakle, na oba računala imamo XP i krećemo sa prvim računalom.

1. Otvorite Control Panel ( Upravljačka ploča ) => Network Connection ( Mrežne veze )
2. Desni klikn mišem na naziv mrežne kartice Locall connection ( Lokalna Veza ) a potom na Properties ( Svojstva )

3. Otvorio Vam se prozor "Svojstva lokalna veza" na kojem obilježite, obratite pažnju na kućicu pri dnu prozora, mora vam biti čekirana da bi Vam se u Systry-u prikazala ikonica "blicajućih monitora" što označava aktivnost lokalne mreže.
Obilježite TCP/IP Internet protokol a potom kliknite na Properties. ( pazite da Vam uvijek bude čekirana kućica ispred )

4. Potom se otvorio novi prozor. Čekirajte kućicu ispred "Koristi slijedeće IP adrese" Na predviđena polja upišite IP adresu 192.168.0.1 . Zadnji broj 1 označava da će to biti server računalo.
( na drugom računalu za IP adresu upišite 192.168.0.101 ) ovo je nasumce odabran broj hosta 101. Vi možete izabrati bilo koji broj od 1-254, ali ne smije biti isti kao na drugom računalu ,( ostalim PC-ima )

Kliknite na gumb OK ( U redu )
Sada ste specificirali IP adresu za SERVER računalo.

5. Idemo sada imenovati računalo i radnu grupu.
Otvaranje svojstava sistema možete na dva načina.

Prvi je preko ikone My Computer ( moje računalo ) na desktopu. Desni klik mišem i klik na Properties (svojstva )

Drugi način je preko Control Panela klikom na ikonu System ( Sistem )

Kada ste otvorili svojstva sistema, kliknite na tab ( karticu ) Computer name ( Naziv računala ) i odmah u prvo polje "Opis računala" upišite SERVER. ( na drugom računalu ovdje upišite KLIJENT )
Potom kliknite na gumb Change ( Promijeni ) pa upišite za:
Puni naziv računala: PC1 ( na drugom računalu ovdje upišite PC2 )
Workgroup ( Radna grupa ): IGRE ( na drugom računalu ovdje upišite također IGRE )
Da bi umrežena računala mogla vidjeti jedno-drugo moraju biti u istoj radnoj grupi.

Sada ste konfigurirali IP adresu i potrebne nazive. Dakle ovo trebate uraditi i na drugom računalu.

6. SADA možete spojiti kabel na računala. Restartajte oba računala i sačekajte da se podigne Windows

7. Na redu je provjera umreženosti računala.
Možemo je izvršiti na više načina.

PRVI NAČIN, U desnom donjem kutu ekrana monitora tzv. SysTry treba se pojaviti ikonica dva mala blicajuća monitora. Klikom na nju otvara Vam se prozor stanja veze , na kojem se vide brojevi a što označava da računalo šalje i prima podatke.

DRUGI NAČIN, provjere uspješno instalirane veze je tzv. PINGANJEM
Potrebno je otvoriti DOS prozor; START => RUN => i upišite CMD

U CMD prozoru

Na SERVER računalu upišite ping 192.168.0.101 sačekajte i ako Vam je rezultat kao na slici ( ili sličan ) onda je mreža aktivna i server vidi klijenta.

Na KLIJENT računalu ping 192.168.0.1 sačekajte i ako Vam je rezultat kao na slici ( ili sličan ) onda klijent vidi server.

TREĆI NAČIN
START => MREŽNA MJESTA => Prikaži računala radne grupe

Sada kada ste sigurni da se računala međusobno vide i da sve funkcionira spremni ste za mrežnu igru ili neki drugi vid rada na umreženim računalima.

Uključite Firewall i provjerite da li sve radi kako treba, ako ne radi onda Firewall ometa komunikaciju. Podesite ga.
[ milettic @ 19.03.2007. 12:19 ] @
ma nikako da se konektujemo... nema sanse, ja sebe i on sebe moze pingovati, ali nista drugo- ja mislim da kabal nije dobar, nema sta drugo biti- sta moze drugo??? Kako mogu to provjeriti, kada utaknemo kabal ave je ok, a kada istekam onda mi pokaze da je kabal istekan i "x" na konekciji, a odma vratim kabali i sve je ok... ali u k* naravno, prikazuje i konekciju i da je konektovan i cak da je proslo podataka kroz mrezu ali nemozemo pristupiti nikako jedan drugome
[ webtim @ 31.05.2007. 11:27 ] @
Imam wireless mrezu koja je dovedena do wireless rutera. Laptop ide na net bezicno preko rutera a desktop je spojen na ruter putem UTP kabla.

Napravio sam Workgroup na oba racunara, pogasio sve firewall-ove i sad imam sledeci problem.
Sa laptopa koji je pod Vistom sve radi kako treba. On vidi sve serovane foldere sa desktopa i mogu da ih preuzimam bez problema.
Problem je kod desktop racunara ( XP ). Naime on vidi laptop ali ne mogu da mu pristupim. Ima li neko da zna u cemu moze da bude problem?
[ Ivic@ @ 31.05.2007. 13:19 ] @
Pogledaj http://www.elitesecurity.org/t255644-0#1558372
[ webtim @ 31.05.2007. 16:03 ] @
Ma sve sam to vec procitao i pokusao ali nece pa nece.
[ MasterBeet @ 31.05.2007. 17:49 ] @
Jesi li ti uopšte uključio na notebook-u file sharing????

Pozdrav!
[ mdimovic @ 11.03.2008. 13:59 ] @
lepo objasnjeno nema shta...