[ m.petrovic @ 26.07.2006. 16:30 ] @


Dakle, zanima me da li bi neko mogao da mi preporuci neku domacu literaturu iz oblasti finansija iz koje bi osoba koja se bavi IT-em (npr. neki Junior Consultant) mogla da na (relativno) jednostavan nacin razume procese bitne pri kreiranju/implementaciji IS/ERP sistema. Unapred hvala.
[ Java Beograd @ 27.07.2006. 08:05 ] @
Kad sam ja bio početnik u toj oblasti, tadašnji moj direktor mi je uvalio na čitanje neki srednješkolski udžbenik "Računovodstvo i knjigovodstvo" (ili tako već nekako). Ja sam to ovlaš prelistao, ali sam ipak svo znanje stekao od starijih kolega, i ponekih pametnih knjigovodja.
[ m.petrovic @ 27.07.2006. 08:25 ] @
Da... I ja sam o tome ucio od kolega i to na prakticnom primeru i verovatno se nijedno znanje ne moze meriti sa tako stecenim, ali nadam se da postoji neka dobra knjizica na tu temu. Potrazicu i pogledacu ovu knjigu koju si pomenuo. Da li znas mozda autore, izdavaca?
[ marcha @ 27.07.2006. 09:20 ] @
U knjizi Z.Sovilja "Racunovodja - operater na racunaru" imas dosta toga objasnjeno. Od potrebne dokumentacije za jedno preduzece do nekih osnovnih sema za knjizenje. Objasnjeni su, grubo ali nije lose za pocetak, dokumenti i procesi npr.: Kalkulacija cena, Faktura, Obracun zarada i sl., kao i nalozi za knjizenje koji nastaju na bazi ovoga. Nije losa knjizica za pocetak. Uz knjigu ide i CD sa nekim prakticnim primerima dokumenata i knjiga. Cena je 850 din, kupio sam je u knjizari Plato. Ako te zanimaju principi racunovodstva, imam neke skripte i PowerPoint prezentacije sa hrvatskih fakulteta. Javi se na PP ako hoces da ti ih posaljem.
[ totovic @ 27.07.2006. 17:35 ] @
Ja i dalje mislim da se nijedno znanje iz knjige u ovom slučaju ne može meriti sa praktičnim. Trebalo bi malo da se nauči računovodstvo od kolega, kao i da se pregledaju proknjižena dokumenta. Ako neko ima dovoljno logike, u dogledno vreme će da nauči posao. Na kraju krajeva, računovodstvo je ipk samo jedan zanat. Kada se nauče osnove, kasnije se mogu pratiti časopisi na tu temu, npr.privredni savetni, cekos... Tu se već mogu naučiti ozbiljne stvari.
[ m.petrovic @ 27.07.2006. 17:56 ] @
Aleksandre, u potpunosti se slazem sa tobom. Gore pomenuta literatura je potrebna mom novom kolegi, bas na poziciji Junior Consultant-a, koji ce, ubedjen sam u to, mnogo lakse savladati mnoge stvari ukoliko ima neko teorijsko predznanje. Kada sa teorijskim predznanjem bude "bacen u vatru" sa iskusnijim kolegama bice mu mnogo lakse da uhvati korak sa njima i stvarno bude od koristi.
[ Buba @ 31.07.2006. 13:35 ] @
Ja bih preporucila Adizesovu 3-dnevnu obuku Finansije za neekonomiste. Izuzetno korisna stvar za ljude iz IT-a, kao i za managere, ekonomiste posebno
[ marcha @ 31.07.2006. 22:38 ] @
Citat:
Buba: Ja bih preporucila Adizesovu 3-dnevnu obuku Finansije za neekonomiste. Izuzetno korisna stvar za ljude iz IT-a, kao i za managere, ekonomiste posebno :)

Da Adizes ima te super kurseve. Moj gazda je prosle godine bas sa tog kursa doneo literaturu na osnovu koje smo uspesno isprojektovali ABC analize nad razlicitim ciniocima poslovanja. I svakodnevno ih koristimo :)