[ Valerij Zajcev @ 26.07.2006. 16:47 ] @
Ove godine sam upisao visu tehnicku u Kragujevcu i zanima me sledece.
Kada se objave konkursi za stipendije i kaze se u uslovima da kandidat mora da ima prosle studije na nekom fakultetu sa nekog univerziteta u srbiji, jel u to spadaju i vise skole jer na sajtu kragujevackog univerziteta http://www.kg.ac.yu/defsr.asp nema vise tehnicke skole ili to znaci da studenti sa visih skola nemaju prava na stipendije i mogucnosti nastavka studija negde napolju?
[ Valerij Zajcev @ 28.07.2006. 12:18 ] @
alo ljudi jel moguce da niko nema odgovor :)
[ NikolaVeber @ 28.07.2006. 12:23 ] @
Vise skole nisu fakulteti, prema tome, ako se izricito trazi zavrsen FAKULTET a neko ima VISU SKOLU koja nije fakultet, taj neko ne zadovoljava uslove.

To medjutim ne mora da bude toliko striktno, ali ako planiras da postizes vise od minimalnog u akademskim krugovima (post-diplomske na primer), misljenja sam da je fakultet jedini pravi izbor.
[ Slobodan Miskovic @ 28.07.2006. 12:27 ] @
Po novom zakonu nepostoje vise skole, samo visokoskolske ustanove.
[ NikolaVeber @ 28.07.2006. 12:32 ] @
I cak i da se taj zakon primeni do kraja, imaces Bachelor kao diplomu "vise skole" i master za diplomu sadasnjeg fakulteta.

Ali ta tranzicija je prilicno nejasna i treba konkurisati nemilosrdno, pa sta bude.
[ aleksandaraleksandar @ 28.07.2006. 12:48 ] @
Citat:
NikolaVeber: I cak i da se taj zakon primeni do kraja, imaces Bachelor kao diplomu "vise skole" i master za diplomu sadasnjeg fakulteta.

Ali ta tranzicija je prilicno nejasna i treba konkurisati nemilosrdno, pa sta bude.

imaš Bachelor u oba slučaja, kao i Master u oba slučaja.
[ NikolaVeber @ 28.07.2006. 13:06 ] @
To ce verovatno zavisiti od skole do skole, koje ce nuditi master, a koje samo bachelor.

"Prednost" bolonjske deklaracije je u tome da je nastavak (Bachelor -> Master) relativno uniformno regulisan (brojem bodova).
[ Slobodan Miskovic @ 28.07.2006. 13:24 ] @
Za master moras da imas 2 godine studija posle bachelor. Po novom zakonu sve visokoskolske ustanove (dakle ne pravi se razlika izmedju sadasnjih fakulteta i visih skola) imaju osnovne studije 3 godine (osim specijalnih zanimanja - medicina, arhitektura...) i posle istih dobijas bachelor diplomu. Posle toga imas mogucnost za nastavak studiranja, tkz. post diplomske studije ali po onom zakonu iste viskokoskolaska ustanova nije u obavezi da obezbedi. Sve obrazovne institucije koje zele da se bave viskokoskolskim obrazovanjem moraju dobiti dozvolu od komisije koja ih dodeljuje a kao jedan od uslova jeste i da plan i program bude prilagodjen principima bolonjske deklaracije koja podrazumeva upravo trogodisnje skolovanje da svim ustanovama visokoskolskog tipa.
Takodje po novom zakonu nema nikakve razlike izmedju privatnih i drzavnih visokoskolskih ustanova, inace od ove skolske godine svi studenti imaju iste index-e, bez obzira na kom univerzitetu studiraju.
[ Ivan.Markovic @ 28.07.2006. 13:44 ] @
A koju diplomu dobijaju oni studenti koji su upisani po starom programu neke vise skole a ona je kasnije postala visokoskolska ustanova (razlika je i u broju semestra pre je bilo 5 sada 6) ?

Hvala
[ Slobodan Miskovic @ 28.07.2006. 13:53 ] @
Dobijaju diplomu koja odgovara zakonu koji je bio na snazi prilikom pocetka studija. Zakon se ne primenjuje retroaktivno.
[ Valerij Zajcev @ 28.07.2006. 14:14 ] @
Znaci na moje pitanje da li su, jesu isti.
Znaci ipak ima sanse za dobijanje stipendije. :)
Umalo da se razocaram.
[ kasaad @ 28.07.2006. 14:24 ] @

Erm ...Stella lepo napisa da se zakon ne primenjuje retroaktivno ..te stoga ..ne nisu isti.

Kas
[ Valerij Zajcev @ 28.07.2006. 15:06 ] @
koja stela? :)
[ kasaad @ 28.07.2006. 15:12 ] @

Ma Slobodan Miskovic :) alias Stella iliti ******** :))

Kas
[ Ivan.Markovic @ 28.07.2006. 15:27 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Dobijaju diplomu koja odgovara zakonu koji je bio na snazi prilikom pocetka studija. Zakon se ne primenjuje retroaktivno.

A kako bih preveo na engleski Inzenjer Informatike tj koliko vredi to zvanje vani ... Hvala
[ Valerij Zajcev @ 28.07.2006. 16:18 ] @
E a i ovo mi nije bas najjasnije kad sam se upisao i dosao dapopunim neki formular i raspitao se malo u razgovoru mi ona ubaci bolonju i da od ove godine nije vise naziv inzinjer informatike vec diplomirani inz. inf. da li ovo ima veze.
[ aleksandaraleksandar @ 28.07.2006. 17:59 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Dobijaju diplomu koja odgovara zakonu koji je bio na snazi prilikom pocetka studija. Zakon se ne primenjuje retroaktivno.

here we go again.
zakon se primenjuje retroaktivno.
[ Ivan.Markovic @ 28.07.2006. 18:25 ] @
Citat:
Valerij Zajcev: E a i ovo mi nije bas najjasnije kad sam se upisao i dosao dapopunim neki formular i raspitao se malo u razgovoru mi ona ubaci bolonju i da od ove godine nije vise naziv inzinjer informatike vec diplomirani inz. inf. da li ovo ima veze.

Pa bolje ti je ovo drugo ...
[ Slobodan Miskovic @ 28.07.2006. 18:30 ] @
Citat:
zakon se primenjuje retroaktivno.

Voleo bi da vidim taj clan zakona gde to pise :)
[ mizob @ 28.07.2006. 19:02 ] @
Ako ti visa skola traje 3 godine,posle 3 godine dobijas master, e sad ukoliko mozes da ides na specijalizaciju u toj skoli(ili drugde) jos 2 godine ,onda dobijas bechelor.
A kod fakulteta imas 5 god ( posle 3 god master,posle 5te godine bechelor)Nadam se da je ovo jasno bilo :)
Razumeo?
[ Ivan.Markovic @ 28.07.2006. 19:14 ] @
A jel moze neko da mi kaze u kom su odnosu master i ove ostale (koje zelim da znam kako se zovu) kod skola koje traju dve i po godine ? Konkretno pitam za VTS Kragujevac ...