[ Gojko Vujovic @ 26.07.2006. 22:27 ] @
Bliži se dakle najavljeni poslednji korak u uspostavljanju potpunog monopola Telekoma Srbija A.D. Od oktobra su full internet provajder, počinju maloprodaju rezidencijalnim korisnicima, sve dakle što čini jedan ISP.

Šta mislite o svemu tome, kako će se odraziti na nivo usluge interneta u zemlji, cene, itd?

Ne mogu da kažem da je jako negativno za korisnike, pošto je Telekom dosta napredovao po spektru i kvalitetu usluga u poslednje vreme, MTS je pravi primer, pogledajte koliko su samo prevazišli Mobtel mrežu. Tako da je vrlo moguće da će profesionalno odraditi celu priču, i da će osim sigurno cenom, i zadovoljavajućim kvalitetom preuzeti dobar deo tržišta. Sigurno će imati užasno jak marketing, u tome su sada dosta bolji nego ranije, setite se samo reklame za običan portal koji neće direktno ni praviti neke pare - mogu da zamislim samo kako će tek reklamirati maloprodaju ako požele. Resursa za to svakako imaju.

Ostali provajderi će pretrpeti udarac, ali mora se reći delom nezasluženo. Telekom već sada koristi svoju monopolističku poziciju i omogućava ADSL ako uzimate direktno od Telekoma i na mestima gde se na zahteve provajdera odgovara negativno (da, već ima korisnika kojima direktno prodaju ADSL bez posredovanja provajdera, i da, o tome nisu obavešteni oni u korisničkom servisu koji i dalje pričaju kako Telekom to ne radi). Dakle i pre zvaničnog početka idu sa praksom "ako ćete od nas, 100% može adsl i sve ostalo što vas zanima; ako ćete preko podprovajdera... paaaa. videćemo, pravićemo selekciju". Ne smem ni da pomislim šta će biti ako nastave sa tom praksom i posle oktobra. Ljudi ovde slabo pamte, ali setite se samo terora sa poprečnim vezama po Beogradu.

Moguće je doduše da će kasniti sa startom, pošto još uvek nema neke reklame a bilo bi očekivano da na vreme počnu sa time.

Cene... paaa.. 1400din za 256/64k dynip ADSL za kućne korisnike. Ko ne veruje, neka pogleda priloženi fajl - (telekom_adsl.doc) [att_url] - ovaj dokument kruži već duže vreme netom, red je da se jednom i objavi da svi vide šta se sprema.

Pozdrav svima iz Telekoma koji ovo čitaju .. napišite neku inside informaciju, znatiželjni smo?
[ calexx @ 26.07.2006. 23:08 ] @
Dokument je odavno poznat, jedino nisam siguran da je pominjan oktobar ali to nije mnogo bitno. Ipak sam očekivao manje cene od njih pošto mnogo toga imaju po nabavnoj ceni ;) a po meni im je jedini problem u ceni zasnivanja pretplatničkog odnosa. Ako se ugledaju na druge i uvedu neki free promotivni period, oduvaće ostale. Ako zadrže 5900, onda će to da ih malo uspori ... mada je velika prednost što mnogi neće da imaju izbor. Ja jedino mogu da se nadam da će ovo da natera ostale (naročito SBB) ;) da još malo spuste cene.
[ djricky @ 26.07.2006. 23:24 ] @
@gojko, sorry, ali ovo je "old news"

ps. treba saznati ko je Rada Tomovic? da nije ona iz "Lisica"?
[ Ilic Igor @ 27.07.2006. 09:14 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Ne mogu da kažem da je jako negativno za korisnike, pošto je Telekom dosta napredovao po spektru i kvalitetu usluga u poslednje vreme, MTS je pravi primer, pogledajte koliko su samo prevazišli Mobtel mrežu.

Jesu prevazišli, ali uz malu pomoć :).
[ gojnik @ 27.07.2006. 10:17 ] @
Tu pocetnu cenu uvodjenja od 5900din mogu da smanje jedino ako naprave nesto slicno kao sto ima T-com u Hrvatskoj, dakle da se plati neka simbolicna cifra za uvodjenje, ali se ugovor sklapa na npr godinu dana ili dve. T-com tako prodaje i ostale uredjaje po povoljnijoj ceni, kao sto su WiFi aDSL ruter i ostalo.
[ legend @ 27.07.2006. 20:17 ] @
sto se mene tice situacija je sledeca...imao sam ADSL preko sezama 768/192 i to placao 4200, sada imam preko telekoma za 2850, ali sam imao i pocetnu taxu :( od 5900, i evo vec 4-5 meseci rokam adsl preko telekoma a da su mi
troskovi do ovog momenta bili kao i da sam bio na sezamu...od sledeceg meseca pocinjem da fakticki placam manje nego li da sam ostao na sezamu...to je bila moja racunica...samo funkcionisanje ide bez problema kao sto je bilo i kod sezama, tu nema neke razlike...postoji i podrska kod telekoma email i tel, ali jos to nije na pravom nivou...modem/ruter koji se dobija od telekoma je zmaj u odnosu na ono sto dele nasi ISP-ovi.....

kako ce se to odraziti na ostale ISP? nemam pojma, ali mislim da ce telekom zadrzati ovu taksu bas zbog prodaje
preko ISP-ova, tako da oni koji ce uzimati paket ispod 768/192 nece imati racunicu da idu/predju kod telekoma, ali oni koji zele ili imaju 768/192 mozda ispada da je varijanta preko telekoma bolja...posle par meseci se isplati....

po meni nema logike da telekom nudi adsl direktno, a da su to isti paketi....cini mi se da ce upasti sami sebi u stomak...mozda ima logike da telekom nudi adsl po selima i manjim mestima gde ISPovi nemaju svoju mrezu, itd....nisam siguran da ce ovo telekomu doneti nesto vece profite ali sam sigiran da ce doneti mnogo vise posla zaposlenima u telekomu...
[ djricky @ 27.07.2006. 21:18 ] @
"sve je manje rimljana, a sve vise barbara..."

nazalost, vecina ljudi to nece znati, isto kao sto i dan danas vecina misli da je adsl ona analogno digitalna ....

Citat:
legend: mislim da ce telekom zadrzati ovu taksu bas zbog prodaje
preko ISP-ova, tako da oni koji ce uzimati paket ispod 768/192 nece imati racunicu da idu/predju kod telekoma, ali oni koji zele ili imaju 768/192 mozda ispada da je varijanta preko telekoma bolja...posle par meseci se isplati...

ma jok... apsolutno ih ne interesuje... jednostavno, gospodjica koja je napravila biznis plan je procenila koliko ce procenata novih korisnika biti i koliko ce korisnika preci sa drugih provajdera na telekom, i samim tim kolika ce im biti zarada u trecem i cetvrtom kvartalu tekuce godine...

potpuno su me razocarali sa cenama... obzirom da je u pitanju provajder sa ubedljivo najvecim linkom u zemlji (doduse jer nikom drugom ne dozvoljava isto), ako se zna cena koju placaju provajderi za zakup vodova i sam internet, ovo je i dalje suvise visoko...

ps. najpametniji provajderi odavno prakticno ne daju adsl uslugu... ako pogledate sa leve strane na korisnicke IP adrese i vidite da pocinju sa 212.200.XX.XX, a malo kasnije se resolvuju u *.adsl.provajder.yu, znajte da taj provajder samo radi autentikaciju korisnika (user/pass), a da je jedina veza interneta koji korisnik dobija i doticnog provajdera A record i revDNS
[ strba @ 27.07.2006. 21:52 ] @
Citat:
nisam siguran da ce ovo telekomu doneti nesto vece profite ali sam sigiran da ce doneti mnogo vise posla zaposlenima u telekomu
i treba da donese vise posla zaposlenima....

Tamo (u Telekomo-provereno) u nekim sluzbama deo zaposlenih (nije mi poznato koliki je to deo) koji znaju posao rade i na ledjima vuku po par "vezista" koji ne znaju nista, a primaju platu... Platu koju dobijaju ujedno i od tih adsl-ova koje uvode.... Treba da su pod punim opterecenjem, a ne da se slepa gomila neradnika na telekomovom budzetu za plate....

uh pun sam gorcine... :( ali jednostavno sam morao ovo da napisem...

[ zdravko vas 5051 @ 28.07.2006. 19:36 ] @
@Gojko Vujovic .... Provajderi ce pretrpeti udarac,ali mora se reci delom nezasluzeno.
Po meni sto se tice Ptt.net. voleo bi da vise i nepostoje , jer ugovor za ADSL imam sa njima jos od 04.01.2006.god ... dok ADSL jos uvek nemam . Jeste da sam kod njih na Diual up, na to nemogu da se pozalim cak sta vise moram da ih u tom delu pohvalim, jer su od Neobee bolji za dve klase .
Sa Eunetom sam jako davno imao isto lose iskustvo ... doduse manje ali ipak lose.Ostale provajdere nemogu da komentarisem jer nisam koristio njihove Net usluge. Sasvim mi je svejedno sta se sve desava u Telekomu ( znamo svi da nisu sjajno organizovani ), ali ako mi ponude ADSL ... nemogu da biram , jer sve je bolje od Diual up-a.
Valjda ce raditi kako se od njih ocekuje.
[ Gojko Vujovic @ 28.07.2006. 21:34 ] @
Ne vidim kakve veze ima "PTT Srbija Net" sa time što tebi Telekom još nije realizovao ADSL priključak i zašto se ljutiš na ove prve umesto na druge?
[ zdravko vas 5051 @ 28.07.2006. 22:52 ] @
Ovo je duza i teska prica. Ptt.net kao provajder me je pozvao na osnovu popunjene prijave na njihovom sajtu za ADSL. da imam tehnicke mogucnosti za uvodjenje ADSL prikljucka . Bilo je to u gore navedeno vreme i odmah sutradan sam jos pre nego sto se salter sala otvorila cekao da potpisem ugovor ... isto i uradio , te dobio odgovor na pitanje kada mogu da ocekujem pustanje veze .... rekose za nekih petnaestak dana . A eto koliko je proslo . Zvao sam ih nakon isteka tih petnaest dana ... rekose da je guzva i da budem strpliv . Zvao jos nekoliko puta ....... ali bezuspesno, isti odgovori ..... vec duze vreme ne zovem ... cekam da oni pozovu mene ... ili sada Telekom kao ISP. E sad , ako treba neko da bude prozvan , onda je to Ptt.net. jer oni su mi obecavali , i jos uvek obecavaju . ( Nebi trebalo da obecavaju ako znaju u cemu je njihov problem prema meni... nisam ja sklopio ugovor sa Telekomom vec sa Ptt.net. ).
Dugacka je prica ...... dosadna meni a mogu misliti koliko ostalim clanovima foruma. Nadam se da cu docekati dan koji su docekali oni koji vec koriste ADSL i dobro znaju sta je i kako, kada se ceka.
[ Mister Big Time @ 29.07.2006. 03:39 ] @
Pa da se isplati preci na 768k kod Seljekoma - isplati se, cak i uz tako nenormalno skup setup. Ali stvarno ce provajderi nadrljati. Cist monopol, nelojalna konkurencija i ostalo. Ostace mozda 2-3 najveca provajdera na trzistu, ostala boranija ce da zatvori i prodaje krastavac.

[ searcher @ 29.07.2006. 14:34 ] @
Zar se i Ratel tu nesto ne pita? Oni su valjda i formirani kako ne bi dolazilo do monopola i nelojalne konkurencije (izmedju ostalog). Oni su konacno iznad Telekoma.
[ Gojko Vujovic @ 29.07.2006. 14:49 ] @
Nisu, niko nije. Ni vlasnici Telekoma nisu mogli da formiraju novi upravni odbor. Trenutni neće da "pusti vlast" već godinama.
[ teddy @ 29.07.2006. 15:12 ] @
Evo sutra će to RATEL da sredi.

Vidiš kako su sve lepo sredili da krene VoIP, da su svi zainteresovani provajderi dobili pravo da uspostave link sa inostranstvom, krenula i konkurencija u fiksnoj telefoniji, možeš da preneseš broj na drugog operatera...

Milina jedna.
[ Omnio @ 07.08.2006. 23:38 ] @
Sto se tice ovog ufura od 5900 din. mislim da je on toliki upravo da posluzi za pokrice troskova masovnijeg osposobljavanja centrala, ako je uopste istina da ce telekom omoguciti adsl i u manjim mestima. Kapiram ja ljude koji vec imaju adsl da im je to mnogo i da im nisu potrebni vanredni izdaci samo da bi im se provajder zvao Telekom a ne Sezam, Eunet ili nesto trece, ali za vecinu mucenika koji nemaju sanse sada da uvedu normalan net ta cifra i nije velika ako znaci da ce se resiti bede.
[ SqlByte @ 08.08.2006. 01:22 ] @
Shta god da se desi meni samo mozhe bolje da bude. A za one po vecim mestima kojima se to ne svidja... nek se presele u manje gradove :P
[ Slobodan Milivojevic @ 08.08.2006. 01:51 ] @
Pored tolko muke, ja odavno razmisljam da uzmem ADSL kod telekoma, posto drugo nemam :(

Javna tajna je da neke firme i ljudi ovde vec imaju telekom ADSL, tako da...

A sto se tice toga da ostali provajderi ne ogu ADSL u manja mesta, ne verujem, jer se kolko kapiram za ADSL koristi SMIN mreza (odakle sezamu, panline.net-u, neobee-u... link u Nisu???), A citao sam da od ulaska u SMIN mrezu do izlaska iz nje protok nije manji od 100Mbit/s, tako da ne vidim razlog da se ADSL uvede bilo gde gde ima cvorista SMIN mreze...

Mozda gresim?
[ calexx @ 08.08.2006. 13:03 ] @
Valjda je pored veze prema nekom mestu potrebno i da u centrale ubace opremu koja je namenjena za komercijalnu ponudu. Ovde je odavno instalirana ADSL oprema ali za Telekom a tek skoro je montirana i puštena u rad i ova namenjena daljoj prodaji provajderima. Uostalom ni ovde ni u Beogradu ne može da se dobije ADSL na svakoj centrali a tu onda Telekom može da ponudi svoje po onim uslovima.
[ SqlByte @ 08.08.2006. 15:15 ] @
ovde koliko ja znam kod mene u Negotinu ima mogucnosti za ADSL, znachi opreme ima... ali da li ce to nekad da bude niko ne zna...
Neko je kod nas i zaustavio kablovski internet... znachi kablovski je trebao da bude odavno, ali neko ih je maltretirao i sad nema nicheg.. a i opremu za kablovski su stavili na moj soliter, ali i dalje nishta...
Ovde ima uslova za sve, ali samo uslova ima...

Druzhicemo se ja i dial up modem josh neko vreme vidim ja :(
[ calexx @ 08.08.2006. 16:59 ] @
Pa ja napisao da to nije ADSL oprema koju će da ponude provajderima već oprema koju je Telekom instalirao za svoje potrebe. Kao što još nema komercijalne ponude u nekim delovima Beograda, Novog Sada ili Niša a svuda Telekom ima ADSL opremu, tako u nekim krajevima za sada toga uopšte nema. Ako je tačna ona priča o Telekomu i oktobru, tada će ponuda da postoji takoreći svuda.
[ puska @ 09.08.2006. 20:32 ] @
@Sqlbyte, odakle ti info da postoji ADSL oprema instalirana u Telekom-u? Koliko ja znam centrala ugradjena kod nas je KDS30 za koju postoji oprema za ADSL medjutim nije nabavljena i ne zna se kad ce biti. Tek su od pre pola godine ubacili ISDN i ako su kad su ugradili centralu prvo rekli da ISDN-a za primarne korisnike nece biti. Inace i ja sam popunio onu anketu na sajtu medjutim niko se nije javljao. Ne volim Telekom, ali ovaj Dial Up ubija, a kad nemogu da biram cak i tih 5900 mi je ok samo da dobijem pristojan net i smanjim racune za telefon.
[ Gojko Vujovic @ 09.08.2006. 20:59 ] @
Gde god je alcatel centrala ima i par adsl priključaka na njoj, pa verovatno preko toga puštaju pojedince i firme preko veze sad u test periodu. A kada krene maloprodaja zvanično, sigurno će ići preko odvojenih DSLAMova.

Poenta je da će tehničke mogućnosti postojati kada se povezujete direktno na Telekom, a neće ih uvek biti ako tražite preko nekog od ostalih ISP, i to je zloupotreba de facto monopola koji imaju. Jednostavno i jasno. Ko misli da neće biti tako, par stvari: 1. već je tako, počeli su to da rade 2. znamo ih od ranije 3. zašto bi se menjali, "može im se", konkurencije nema.
[ Slobodan Milivojevic @ 09.08.2006. 23:36 ] @
Eto, o tome ja pricam, telekom se nada da ce biti ono: Ako ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se...

Na veliku zalost, to moze i da prodje, ali ako biram izmedju budjavog dialup-a (nebitan provajder), i ADSL-a kod telekoma, pored toga sto mrzim telekom, ADSL je ipak mamica za dialup, iz cega proizilazi da je bolje telekom ADSL od dialup-a...

Al sam ga napisao.... Aj laku noc...
[ SqlByte @ 06.09.2006. 21:18 ] @
@puska
pa da, to mora da su tih par prikljuchka koji stizhu uz centrale... chuo sam da neki likovi koriste ADSL, ne znam da li je to bilo za neke firme ili pojedince ali sam chuo da ima, mozhda je bio neki test, nisam pametan.
Ako ja uzmem ISDN ili Wireless, po marfijevim pravilima ima da uvedu i kablovski i ADSL odmah posle toga
[ Gojko Vujovic @ 07.09.2006. 10:03 ] @
Postavljaju Huawei DSLAMove svuda, prebacivaće se ceo ADSL na to uskoro, verovatno povezano sa maloprodajom koju će da počnu.

A tek je priča za sebe kako je Huawei dobio tender na kome nije bio ni približno najbolji po ceni...
[ ponline @ 07.09.2006. 16:05 ] @
Kod mene su pre nekoliko dana dosli i smenili stare Paradyn modeme koje sam ima za 2 iznajmlnjene linije. Sada su stavili Keymile music 200. Razlog je bio da su stavili novu opremu na centrali pa su ovi stari modemi ne kompatibilni.
Sad ne znam zasto su promenili tu opremu, da li misle da pocnu ADSL u Presevo, sto mi je nekako neverovatno kad znam da i u Nis jos nisu pokrili sve centrale DSLAM-ovima za adsl!!!!!

[Ovu poruku je menjao djricky dana 07.09.2006. u 17:41 GMT+1]
[ SqlByte @ 07.09.2006. 20:38 ] @
Citat:
Gojko Vujovic:
A tek je priča za sebe kako je Huawei dobio tender na kome nije bio ni približno najbolji po ceni...

Mislish da telekom neshto muva
[ Rocket Roll @ 09.09.2006. 16:40 ] @
"@Sqlbyte, odakle ti info da postoji ADSL oprema instalirana u Telekom-u?"

Siguran sam da i u beogradskim centralama koje "zvanicno" nisu osposobljene za ADSL postoje "veze" za one koji "imaju vezu", a ZNAM da je tako kod mene, na isturenom stepenu Kijevo (centrala Zarkovo). Opremu su postavili pre sest meseci, vise su mi puta to potvrdili ljudi odatle, ali jos uvek nema prodaje za "krajnje korisnike". Dotle je "pustena buva" firmama da mogu da je uvedu.
[ Salko Dinamitas @ 09.09.2006. 22:56 ] @
Ako si siguran da ima portova na tvojoj centrali onda se prosetaj do Dubrovacke 35 i dobices ADSL preko Telekoma. Nije potrebna veza vec da znas kome da se obratis.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 10.09.2006. u 10:58 GMT+1]
[ Cybernoid II @ 12.09.2006. 10:31 ] @
Izvoda iz strategije razvoja (Telekoma) za RATEL-ovog sajta:

Citat:
Treba podržati planove operatora za regionalno proširivanje i povezivanje, u smislu
preuzimanje značajnog tržišnog udela kroz kupovinu postojećeg operatora, ili kupovinom
postojećeg ISP, odnosno osnivanjem novog preduzeća za telekomunikacije.
“Telekom Srbija” a.d. treba da bude lider u pokušajima proširivanja na druga tržišta.

[ milenak @ 22.09.2006. 14:05 ] @
Aktuelnosti

20.09.2006

Akcija "Umrežavanje"

„Telekom Srbija” a.d. u oktobru započinje prodaju Internet usluga ADSL i DialUp. U narednim mesecima korisnici u svojim poštanskim sandučićima mogu očekivati ponudu sa detaljnim informacijama na koji način mogu postati Internet korisnici našeg nacionalog telekomunikacionog operatera.

Korisnicima će se osim vrlo pristupačne cene Interneta nuditi i mogućnost kupovine kompjutera na rate sa plaćanjem preko telefonskog računa. Kompanija ComTrade je u saradnji sa Findomestic bankom pripremila veoma povoljnu ponudu za korisnike Telekoma Srbija koja podrazumeva dve konfiguracije:

osnovnu konfiguraciju na 18 meseci sa iznosom mesečne rate od 20.81 EUR (uz učešće od 84 EUR)
naprednu konfiguraciju sa plaćanjem u 24 meseca i iznosom mesečne rate od 27.67 EUR (uz učešće od 144 EUR).

U navedenim konfiguracijama će biti instaliran licencni Microsoft Windows XP Home, kao i Trial verzija (na mesec dana) Microsoft Office 2003. Svi računari imaju 3 godine garancije.

Svi korisnici koji do 01.12. 2006 sa Telekomom sklope ugovor o korišćenju usluge ADSL biće oslobođeni plaćanja naknade za zasnivanje pretplatničkog odnosa u visini od 5.900,00 dinara. Svim korisnicima koji budu zaključili ugovor do 01.12.2006 godine biti omogućen i popust od 15 odsto na cenu mesečne pretplate u periodu od tri meseca od dana aktiviranja usluge.

Cene paketa će biti:
ADSL 1 (256/64 kb/s) 1.211,62 dinara (u cenu je uračunat PDV) (stara cena 1.425,44 dinara (uračunat PDV)
ADSL 2 (512/128 kb/s) 1.816,43 dinara (u cenu je uračunat PDV) (stara cena 2.136,98 dinara (uračunat PDV)
ADSL 3 (768/192 kb/s) 2.422,24 dinara (u cenu je uračunat PDV) (stara cena 2.849,70 dinara (uračunat PDV)

Za one korisnike koji nisu zainteresovani za ADSL usluge, biće dostupna usluga dial-up. Korisnici se mogu odlučiti za prepaid Internet po ceni od 500 dinara mesečno (+PDV) prva dva meseca besplatno ili Post Paid internet - Cene Post Paid Interneta za fizička lica po satu iznose u slabom saobraćaju 18,22 dinara (+PDV) i 36,44 (+PDV) - što se plaća kroz telefonski račun i ne zahteva nikakve ugovore niti početne investicije.

Cilj ove akcije je, kako i samo njeno ime kaže, umrežavanje svih činioca u procesu razvoja Internet tržišta i Informacionog društva kako bi se Internet učinio dostupan svima. Od telekomunikacionih operatera, do proizvođača kompjutera i softvera, pa sve do škola i obrazovnih ustanova. Širenje informatičke kulture je jedan od preduslova daljeg razvoja privrede i nauke i jedan od najvažnijih elemenata obrazovanja mladih generacija.

Findomestic Banka, BNP Paribas koja je jedna od najvećih bankarkih grupacija na svetu, svojim inovativnim pristupom kreditiranju omogućava korisnicima kupovinu računara na kredit u trajanju od 18 do 24 meseca bez odlaska u banku, otplatu rata putem telefonskog računa sa izuzetno povoljnim kreditnim uslovima.

Microsoft i Intel, lideri u svetskoj IT industriji su takođe dali podršku ovoj akciji. Microsoft je uz svaki računar pripremio poklon u vidu knjige "Osnove rada na računaru" i besplatnog on-line kursa, a Intel nižim cenama omogućio da ponuđeni računari budu što dostupniji budućim korisnicima.

Korisnici koji su u proteklom periodu redovno izmirivali telefonski račun imaće prednost da učestvuju u ovoj akciji i na taj način postanu Telekom Internet korisnik kao i da pod izuzetno povoljnim uslovima, preko kredita Findomestic banke, dođu do ComTrade računara.

Za sve dodatne informacije korisnici mogu uputiti besplatni poziv Telekom Internet Call Centru na broj 0800 100 100, a postojeći Internet korisnici više detalja mogu saznati ako posalju mail na [email protected].

OSNOVNA konfiguracija
Artikal
Matična ploča Intel 865GSAL
Procesor 326, BX80547RE2533CN Intel Celeron D 2,53 GHz
Memorija 256MB DDR400
HDD Maxtor 80GB SATA 8MB
FDD Sony FDD 3.5" 1.44MB
DVD ROM Sony DVD ROM 16x 48x
Grafička karta Integrisana
Monitor ComTrade 17" CRT
Kućište Miditower
Tastatura Logitech
Miš Logitech
Modem Hardware-ski
OS Licencni Microsoft Windows XP Home
AV Licencni Antivirus software - NOD32

Cena sa PDV-om 420 EUR
Rok otplate 18 meseci
Iznos rate 20.81 EUR
Učešće 84 EUR

NAPREDNA konfiguracija
Artikal
Matična ploča Intel 101GGCL
Procesor Intel CPU P4 805 2.667GHz, FSB533,2X1MB, LGA775, Dual core
Memorija 512MB DDR400
HDD Maxtor 160 GB SATA MB
FDD Sony FDD 3.5" 1.44MB
DVD ROM Sony DVD-RW 16xDL
Grafička karta Gigabyte VGA ATI LX550 (256 MB) PCI-e
Monitor LG L1718s
Kućište Miditower
Tastatura Logitech
Miš Logitech
Modem Hardware-ski
OS Licencni Microsoft Windows XP Home
AV Licencni Antivirus software - NOD32

Cena sa PDV-om 720 EUR
Rok otplate 24 meseca
Iznos rate 27.67 EUR
Učešće 144 EUR

www.telekomcentar.com

[ searcher @ 25.09.2006. 11:59 ] @
ponline:

music modemi su za Frame-Relay (koliko ja znam). Ili su vas prebacili sa SHDL-a (ili sta je vec drzao taj Paradyn) na frame-relay. Ali to opet zahteva rekonfiguraciju rutera jer preko SHDSL-a obicno ti stave modem koji ima Ethernet port (samo ga ubodes u ruter u Eth port bez nekih posebnih podesavanja sem IP adrese i sl.), a za frame-relay moras da podesavan ANSI standard, DLCI i ostalo.
[ simor @ 26.09.2006. 13:29 ] @
Zna li neko da li ce od oktobra, kad telekom najavljuje svoj ADSL , popraviti situacija sto se tice instalirane ADSL opreme u centralama u Srbiji? Ja koliko znam Novi Sad jos uvek nije skroz pokriven.
[ mischo @ 27.09.2006. 08:45 ] @
Citat:
simor: Zna li neko da li ce od oktobra, kad telekom najavljuje svoj ADSL , popraviti situacija sto se tice instalirane ADSL opreme u centralama u Srbiji? Ja koliko znam Novi Sad jos uvek nije skroz pokriven.

Da, drastično! Trebalo bi da stigne u sva veća mesta do kraja godine.
[ pctel @ 29.09.2006. 15:26 ] @
Citat:
milenak: Korisnici koji su u proteklom periodu redovno izmirivali telefonski račun imaće prednost da učestvuju u ovoj akciji i na taj način postanu Telekom Internet korisnik kao i da pod izuzetno povoljnim uslovima, preko kredita Findomestic banke, dođu do ComTrade računara.

Ovo je u suprotnosti sa zakonom o zastiti potrosaca. Ne moze se neki proizvod/usluga ponuditi nekim potrosacima a drugima isto to uskratiti. Ne samo da se prodaja konfiguracija ne moze usloviti redovnim placanjem usluga telekomu, vec se uopste ne sme usloviti koriscenjem usluga fiksne telefonije. Prvi koji nema fiksni telefon a zeli da kupi konfiguraciju moze da ih prijavi trzisnoj inspekciji, koja bi morala prekrsioca kazniti sa nekoliko stotina hiljada dinara kazne, a ako nastavi sa takvom poslovnom politikom predvidjena je zabrana rada tog privredog subjekta:
Citat:
Član 16.
Zabranjeno je:
1) odbijanje da se potrošaču proda proizvod koji je izložen ili na drugi način pripremljen za prodaju ili odbijanje pružanja usluge koja se može obaviti, ukoliko to nije u suprotnosti sa drugim propisom i opšte prihvaćenim poslovnim običajima;
2) uslovljavanje prodaje proizvoda ili pružanja usluge prodajom drugog proizvoda ili pružanjem druge usluge;
3) vršiti diskriminaciju potrošača u pogledu vrste, kvaliteta, cene proizvoda i usluge ili količine proizvoda, kao i uslova za isporuku kupljenog proizvoda, odnosno pružanje usluge potrošaču.

Sto se kazni tice:
Citat:
Član 77.
Novčanom kaznom u iznosu od 300.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup pravno lice ako:
...
6) ako ne vrši prodaju proizvoda, odnosno pružanje usluga pod jednakim uslovima, odnosno vrši diskriminaciju potrošača u pogledu vrste, kvaliteta, cene proizvoda i usluga ili količine proizvoda, kao i uslova za isporuku kupljenih proizvoda, odnosno pružanje usluga potrošaču ( član 12. stav 1. i član 16. tačka 3);
...
8) uslovljava prodaju proizvoda ili pružanje usluga prodajom drugih proizvoda ili pružanjem drugih usluga (član 16. tačka 2);
...
Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Kao sto sam vec ranije rekao, ovo NEMA SANSE da prodje, i firma koja je istakla ovakvu protivzakonitu ponudu zna da nece biti prodaje ali ce biti besplatne reklame u udarnim terminima informativnih emisija.
[ tdjokic @ 29.09.2006. 16:35 ] @
Citat:
pctel: Kao sto sam vec ranije rekao, ovo NEMA SANSE da prodje, i firma koja je istakla ovakvu protivzakonitu ponudu zna da nece biti prodaje ali ce biti besplatne reklame u udarnim terminima informativnih emisija.

I ja sam u principu protiv ovog "lepljenja" racunara uz fiksni telefon i ADSL, ali je vec bilo odgovora da to nije akcija koja se izvodi drzavnim parama, pa zato nije bio potreban tender i slicno.

Takodje se provlaci i crvena nit koja kaze da ovo nije uslovljeno, nego bas obrnuto - olaksano, jer je nezaposlenom coveku skoro nemoguce da kupi racunar na kredit (valjda jos nekim kategorijama stanovnistva - da li penzioneri dobijaju kredit?) pa mu se ovim cini usluga. Onda doticni prestane da placa telefon, preseli se, promeni identitet i racunar mu ostane dzabe. Tu i tamo ce se i to desiti, ali verovatno veoma retko.

Trece, ubedjen sam, da ce firma koja ovako prodaje racunare, biti spremna da i svakom drugom proda racunar pod istim uslovima - negde obezbedis kredit i oni ti prodadu racunar, nema diksriminacije, ne mozes da ih tuzis. Ali, hajde ti budi nezaposlen pa obezbedi kredit, malo teze. A ako nemas kredit, nemas razloga da ih tuzis. A ko ima telefon i naravno, redovno placa racun, za njega garantuje Telekom da ce redovno da placa i racunar, jer ce mu u protivnom iskljuciti telefon.

Pretpostavljam da ce ti svaka banka dati momentalno kredit da kupis racunar od recimo 500 eura, ako kod njih polozis depozit od 600 eura, onako - za "nedajboze". Onda ti postepeno otplacujes, i kad otplatis ostanu ti i pare i racunar minus troskovi i kamata, ali si obavio posao, jer si sam za sebe bio garant da ces sigurno platiti kredit. Naravno, ovo je bez veze, ali lici na ovo kad tvoj telefonski broj na neki nacin garantuje banci da ces platiti kredit.
[ pctel @ 29.09.2006. 19:34 ] @
Citat:
tdjokic: I ja sam u principu protiv ovog "lepljenja" racunara uz fiksni telefon i ADSL, ali je vec bilo odgovora da to nije akcija koja se izvodi drzavnim parama, pa zato nije bio potreban tender i slicno.

Dobro me podseti...ostavimo pare po strani... sta je sa stavljanjem infrastrukture javnog preduzeca na raspolaganje NEKOM bez javnog konkursa?
[ Slobodan Milivojevic @ 29.09.2006. 19:57 ] @
Juče sam bio u telekomu, tc Gorča prvi sprat u Nišu, malo se raspitao oko ADSL-a, pa evo da prenesem koje sam informacije dobio.

Trenutno je u toku montiranje DSLAM uređaja u centralama na celokupnoj teritoriji srbije (video sam koji su konkretno delovi u Pirotu predviđeni za "prvu turu"). Znači neće baš svuda biti montirana oprema, ali...

Komercijalno sa davanjem usluge ADSL-a će se početi od 1. decembra ove godine, kod telekoma je moguće podpisati ugovor o korišćenju njihovog ADSL-a u pretprodaji, tj pre 1. decembra, čime vas telekom oslobađa plaćanja setupa za uslugu ADSL.

Dobio sam informacije da će ADSL biti moguće uzeti kod bilo kog provajdera koji trenutno nudi ADSL na teritoriji Beograda, Novog Sada i Niša... E, sad nisam najbolje razumeo dal će telekom ponuditi drugim provajderima mogućnost da zakupe port pre 1. decembra

To je odprilike to, kolko sam ja uspeo da saznam o telekom ADSL-u i implementaciji ADSL-a u manjim mestima.
[ tdjokic @ 29.09.2006. 21:42 ] @
Citat:
pctel: Dobro me podseti...ostavimo pare po strani... sta je sa stavljanjem infrastrukture javnog preduzeca na raspolaganje NEKOM bez javnog konkursa?

Jedino ispravno bi bilo, da se tim putem moze kupiti racunar, koji korisnik izabere, kod prodavca koga korisnik izabere, a Telekom samo garantuje (telefonskim brojem) kreditno nesposobnim da ce sve isplatiti. Tada se ponovo postavljanja pitanje koja banka to da radi i tako ukrug...
[ Mister Big Time @ 29.09.2006. 23:12 ] @
Citat:
pctel: Kao sto sam vec ranije rekao, ovo NEMA SANSE da prodje, i firma koja je istakla ovakvu protivzakonitu ponudu zna da nece biti prodaje ali ce biti besplatne reklame u udarnim terminima informativnih emisija.

A ti zaboravljas koja je ovo zemlja? I da je u pitanju Telekom the boss :)
[ Sauron @ 12.10.2006. 14:45 ] @
Još tri dana do famoznog 15tog kada telekom silazi međ ljude.
[ Gojko Vujovic @ 12.10.2006. 17:04 ] @
Ništa od toga.. nego, 16tog je opet najavljen prekid, sve IP/MPLS/ADSL usluge, radovi od 00-06h.
[ worthy @ 12.10.2006. 18:12 ] @
Naravno da nece biti nista od telekoma i ADSL-a. Zvao sam ih i sami su mi rekli da neveruju da ce biti nesto od ADSL-a uskoro.
[ SqlByte @ 12.10.2006. 18:51 ] @
A kako si ih pitao, da li ce biti ADSL-a uskoro, ili da li su pocheli radove ? mislim ono za prikljuche i te gluposti ?
[ calexx @ 12.10.2006. 18:59 ] @
Citat:
Gojko Vujovic: Ništa od toga.. nego, 16tog je opet najavljen prekid, sve IP/MPLS/ADSL usluge, radovi od 00-06h.
Znači da očekujemo prekid linkova oko 14og oktobra? ;)
[ worthy @ 12.10.2006. 20:20 ] @
Citat:
SqlByte: A kako si ih pitao, da li ce biti ADSL-a uskoro, ili da li su pocheli radove ? mislim ono za prikljuche i te gluposti ?

Prvo sam ih zvao sedmog-osmog i rekli su mi da pozovem od 15-og, pa sam ih opet zvao juce cisto da vidim sta ce da mi kaze neko drugi i devojka mi je odgovorila da nece biti uskoro u prevodu (nije lagala). Nisam ih pitao da li su toku radovi, a nisam ih pitao ni da li ce biti uskoro jel bih dobio odgovor "da u toku su radovi" ili "bice uskoro" nego sam hteo da se prijavim za ADSL. Pozvacu ih i 15-og pa cemo da vidimo ali cisto sumnjam da ce biti nesto od ADSL-a uskoro.
[ Sauron @ 12.10.2006. 23:58 ] @
Imam lukavu ideju
Da 15tog oktobra u 12č, kada im je pauza za kafu, krenemo masovno da zovemo i da se raspitujemo.
I tako na svaka 2 minuta
[ SqlByte @ 13.10.2006. 15:47 ] @
a gde mi shto nismo iz Beograda da zovemo ? :)
[ Sauron @ 13.10.2006. 16:36 ] @
Citat:
SqlByte: a gde mi shto nismo iz Beograda da zovemo ?

Pa na isti broj call centra
Fora je da smorimo jedne iste ljude koji su nas smarali i lagali u poslednje vreme
Npr.
Citat:

Info centar 9813 predstavlja jedinstveni broj za područje cele Srbije putem koga se mogu dobiti sve bitne informacije iz oblasti fiksne telefonije u vezi sa telefonskim računom, cenama i vrstama usluga, kao i načinom njihovog aktiviranja.
[ djricky @ 13.10.2006. 18:03 ] @
evo mozes sad da ih zoves, telekomov link ka svetu vec sat vremena nije ni za *****

Ping statistics for 217.26.xx.xxx:
Packets: Sent = 144, Received = 138, Lost = 6 (4% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 980ms, Maximum = 2710ms, Average = 1072ms

prosecan ping na ovom linku je inace 30ms...
[ acabgd @ 13.10.2006. 19:06 ] @
Ne znam sta rade sa ovim linkom, ali ocigledno da je veceras katastrofa. Vec sat i nesto vremena ping je uzasan.....

Sta li ce tek da bude kada/ako se naprodaju ADSL paketa po celoj Srbiji!?!?!
[ djricky @ 13.10.2006. 19:37 ] @
xe, da ovo nisu opet oni radovi?

mislim, strasno, ovo traje vec 3 sata... i oni sebe smatraju ozbiljnim provajderom...
[ bokili @ 13.10.2006. 22:40 ] @
Evo upravo su se oporavili :)

Sada radi normalno!
[ Slobodan Milivojevic @ 14.10.2006. 00:30 ] @
Ne znam sta rade sa linkom, mozda prosiruju... Ali ispade da Verat ima veci uptime i stabilniji link kroz radio talase, nego ovi kroz optiku... :(
[ bokili @ 14.10.2006. 11:18 ] @
E jos kad bi to bilo :)
[ SqlByte @ 14.10.2006. 16:09 ] @
evo ja se prijavljujem da ih zovem u 12:00 u ponedeljak

chitam sad po forumima nekim nashim da ce kao prvo da poshalju pitanje ljudima koji koriste ISDN, ne znam odakle im takva ideja. Jer je neko sa ISDN-a dobio neshto zajedno sa rachunom ?

EDIT: mozhemo i da im svi poshaljemo po jedan dva mejla na [email protected]

[Ovu poruku je menjao SqlByte dana 14.10.2006. u 17:22 GMT+1]
[ Hattalasat @ 14.10.2006. 21:00 ] @
I dobices auto replay verovatno .
[ worthy @ 16.10.2006. 07:19 ] @
Evo sad sam ih zvao i dobio odgovor " jedino ako dobijete ponudu uz telefonski racun " PUSKA !!!
[ milenak @ 16.10.2006. 08:55 ] @
Da li je neko dobio ponudu za ADSL uz poslednji mesečni telefonski račun Telekoma Srbija?
[ acabgd @ 16.10.2006. 09:22 ] @
Da, ja sam dobio. Ima i ponuda za dialup (500 din mesecno+PDV) za onoga ko nece ADSL.
[ Sauron @ 16.10.2006. 14:15 ] @
Zovem ja telekom call centar. Dobar dan, dobar dan. Da se prijavim za ADSL. Nema problema. Recite vaše podatke. Ja kažem podatke. Ona kaže dobićete odgovor tehničke službe najkasnije za dve nedelje.
[ acabgd @ 16.10.2006. 19:23 ] @
Pa dobro, fino - da vidimo sta ce da kaze ta tehnicka sluzba...
[ worthy @ 16.10.2006. 21:30 ] @
Dobio je moj burazer koji zivi i zgradi preko puta ali ja za sad nista. Izgleda da stvarno nesto rade.
[ damir78 @ 17.10.2006. 22:30 ] @
odakle ste vi sto ste dobili i da li je dobio jos neko a da slucajno nije iz gradova gde ima ovo cudo od telekomove tehnike...???

P.S. (shala a mozda i nije :-) ) izgleda telekom ima probleme sa nabavkom opreme za adsl , posto se ista u svetu ne koristi vec duze vremena pa preturaju po kineskim zatvorenim magacinima da im se slucajno nije zaturila koja oprema za ove nase brze ADSL-ove ...
ja kad kod se iznerviram kad mi skace ping u igri saljem mail telekomu i nudim im ovaj link da malo pogledaju sta se nudi u nasoj okolini :
http://www.varenadsl.si/home.php
[ elitemasster @ 17.10.2006. 22:59 ] @
20mbps....lol...adsl?! A prvo sam se iznenadio kad sam video da ide na 4mbps...lol....E gde ja zivim , STVARNO !!!!
[ tdjokic @ 18.10.2006. 03:52 ] @
Citat:
damir78: P.S. (shala a mozda i nije :-) ) izgleda telekom ima probleme sa nabavkom opreme za adsl , posto se ista u svetu ne koristi vec duze vremena pa preturaju po kineskim zatvorenim magacinima da im se slucajno nije zaturila koja oprema za ove nase brze ADSL-ove ... ja kad kod se iznerviram kad mi skace ping u igri saljem mail telekomu i nudim im ovaj link da malo pogledaju sta se nudi u nasoj okolini :
http://www.varenadsl.si/home.php

KOJI CRNI HUMOR, BOG TE MAZO! A je li znate da ce i novi toranj na Avali biti 100% kopija starog? Gde ce naci svu onu potrebnu opremu, ako se ista vec 20 godina ne proizvodi? Stvarno smo ludi...
[ Salko Dinamitas @ 18.10.2006. 07:18 ] @
Citat:
damir78shala a mozda i nije ) izgleda telekom ima probleme sa nabavkom opreme za adsl , posto se ista u svetu ne koristi vec duze vremena pa preturaju po kineskim zatvorenim magacinima da im se slucajno nije zaturila koja oprema za ove nase brze ADSL-ove ...

Ima tu jos drustva koje pretura zajedno sa ovim nasima.
[ Gojko Vujovic @ 19.10.2006. 14:29 ] @
Počeo javni obračun: Sezampro vs. Telekom - otimanje korisnika
[ puska @ 20.10.2006. 14:30 ] @
Danas sam podneo zahtev za ADSL u Negotinu, i trazeno mi je da mi korisnicko ime sadrzi i "." i "_" navodno im tako program zahteva jel jos nekom postavljali ovaj uslov? Svejedno s obzirom da je grad jako mali ispod 20.000 stanovnika super je sto su ponudili ADSL i trebalo bi da krenu sa uvodjenjem oko Nove Godine, nadam se da nece (previse) kasniti
[ vaderru @ 20.10.2006. 19:03 ] @
Mislim da ce tvoji unuci to docekati???
[ tdjokic @ 21.10.2006. 02:58 ] @
Citat:
puska: Danas sam podneo zahtev za ADSL u Negotinu, i trazeno mi je da mi korisnicko ime sadrzi i "." i "_" navodno im tako program zahteva jel jos nekom postavljali ovaj uslov? Svejedno s obzirom da je grad jako mali ispod 20.000 stanovnika super je sto su ponudili ADSL i trebalo bi da krenu sa uvodjenjem oko Nove Godine, nadam se da nece (previse) kasniti

Dosadasnje nama poznato user name je bilo tipa [email protected]. Kad sam presao na Telekom dali su mi user name tipa adsl.[username], znaci stvarno je to sto kazu. Doduse, meni nisu postavili "_" , samo tacku. To sam uneo u ruter i radi.
[ SqlByte @ 21.10.2006. 14:23 ] @
Citat:
puska: Danas sam podneo zahtev za ADSL u Negotinu, i trazeno mi je da mi korisnicko ime sadrzi i "." i "_" navodno im tako program zahteva jel jos nekom postavljali ovaj uslov? Svejedno s obzirom da je grad jako mali ispod 20.000 stanovnika super je sto su ponudili ADSL i trebalo bi da krenu sa uvodjenjem oko Nove Godine, nadam se da nece (previse) kasniti

A kako i gde si podneo zahtev ? upao si u Telekom ( kod banke inteze ) i trazhio da ti uvedu ADSL ? a nishta ti nije stiglo uz rachun ?

Mislim da te flajere uz rachun daju random, meni je retko kad rachun ispod 3000 ( u zadnje vreme i 5-6 ) i meni nisu ponudili... a neki koji ni nemaju internet su dobili ponudu.
Mozhda bash zato shto nemaju internet, telekom predpostavlja da nemaju ni kompjuter pa ce da im uvale i neki komp uz net, lepo od njih. :P

Idem u ponedeljak da vidim shta ce meni da mi kazhu...
[ worthy @ 21.10.2006. 16:10 ] @
Nisam ni ja dobio nikakvu ponudu od telekoma, zato postoji cudesna stvar telefon i podneo zahtev info centru na broj 9813 sto i tebi preporucujem. Username mora da sadrzi _ i . Neznam zasto ali tako je. Pozdrav
[ Corey @ 21.10.2006. 18:14 ] @
Ako ostali provajderi ne obore cene, tačnije moj, moraću da pređem.
Nego do kada važi free setup kod telekoma ?
[ Slobodan Milivojevic @ 21.10.2006. 18:55 ] @
do 01.12.2006.
[ puska @ 21.10.2006. 21:20 ] @
Nisam nista dobio uz racun, jesam prosle godine za ISDN, a za ADSL obavestio me jedan monter iz Telekoma da primaju zahteve, ja zvao rekao da hocu, zapisali za koje brojeve koje pakete, dao im user i pass i to je to sad cekam da vidim kad ce biti realizacija. Dakle ja sam telefonom a neki su otisli licno i podneli.
[ Sauron @ 22.10.2006. 12:48 ] @
Video sam negde oglas za telekom dialup 042 - 18 dinara 1 sat.
Naravno nigde na njihovom sajtu nema ništa o tome.
Zna li neko koji su pristupni brojevi?
[ tdjokic @ 22.10.2006. 14:32 ] @
Citat:
Sauron: Video sam negde oglas za telekom dialup 042 - 18 dinara 1 sat.
Naravno nigde na njihovom sajtu nema ništa o tome.
Zna li neko koji su pristupni brojevi?
http://www.nasamreza.com/
[ djricky @ 22.10.2006. 16:28 ] @
copy/paste sa gorepomenutog sajta:
Citat:
Ako provedete na primer 30 minuta na vezi, potrošićete 50 impulsa. Cena impulsa je standardna Telekom cena u domaćem saobraćaju (jedan impuls je 0,3584 din. za fizička i 0,5973 din. za pravna lica).

18 dinara za pola sata
[ Sauron @ 22.10.2006. 16:29 ] @

Hmmm nisam to tražio.
Nego telekomov 042.
Samo znam da je bilo user: nadlanu pass: nadlanu i da je 18 dina sat.

edit:
042 500 500
u: nadlanu
p: nadlanu

[Ovu poruku je menjao Sauron dana 22.10.2006. u 21:18 GMT+1]
[ epicurus001 @ 24.10.2006. 12:59 ] @
A jesu li svi adsl paketi u telekomu flat?Nema nikakvih ogranicenja?I da li je neko vec uveo net preko njih ili to jos nije pocelo...
[ puska @ 24.10.2006. 22:00 ] @
Nemam ga uvedenog, medjutim iz iskustva drugih koji ga imaju mogu reci da nema ogranicenja svi su flat i nema agregacije
[ bojan_pfc @ 26.10.2006. 22:06 ] @
Znaci za malo da padnem u nesvest danas,elem sta se desava.Iz Negotina sam i dobio sam uz poslednji racun i zahteve za adsl,comp i tra,la,la.Juce sam poslao kovertu sa zahtevom a DANAS oko 13h sam preimio poziv na kontakt tel. koji sam ostavio u zahtevu od ljubazne telekomove sluzbenice,kaja me je zamolila da promenim username.Znaci nisam mogao da izdrzim a da joj ne kazem da me je TOTALNO zbunila njhova azurnos,na sta se doticna osoba samo nasmejala.
Mene je nateralo da napisem ovo zato sto kod mene nije slucaj kao kod vas dvojice kojima je receno da morate da imate u user name-u . i i,ako sam dobro razuemo.Gospodja me je zamolila da promenim i u istom momentu zamolila da sacekam da vidi da li ce nov user name da prodje kako ona rece.Ne samo da mi nije rekla da treba nego i moj user koji je promenjen i koji je ok ne sadrzi to sto su vama trazili.

Da zazivi adsl,da nas vidi bog......
[ Sauron @ 26.10.2006. 22:20 ] @
Čekaj... da li ti je javila da imaš tehničke mogućnosti ili samo da promeniš user?
Jer džaba mi ovaj kreiran user ako neću imati adsl narednih 5 godina
[ puska @ 26.10.2006. 22:47 ] @
bojan_pfc je takodje negotinac, reci mi bojane jel te zvala sluzbenica iz negotina ili ne? sto se tice adsl-a oprema nije jos uvek stigla i nece do kraja godine, u biznis planu je predvidjeno za pocetak naredne godine (insajder information) ako bude bas mnogo zainteresovanih mozda krene ranije.
[ bojan_pfc @ 26.10.2006. 23:01 ] @
Ne broj je bio 011/..... NAravno da me nije zvala zbog "tehnickih mogucnosti" ali mi je koliko sam ja uspeo da shvatim rekla da ljudi koji budu poslali zahteve do 01.12.06 MORAJU po hitnom postupku da budu sprovedeni.
Pusk@ istu informaciju sam i ja dobio kao sto kazes od insajdera (koja me je bacila u veliku dilemu da li uopste da saljem zahtev),ali da ti kazem posle ovoga danas nisam pesimista sto se tice adsl-a.U toku razgovora je bas naglasila ""prioritetna"" je grupa ljudi koja posalje zahteve do decembra.
Zivi bili pa videli..........
[ puska @ 26.10.2006. 23:48 ] @
Prioritetna hmm pa ustedeces 5900 za setup i jeftinija su prva 3 meseca, inace nasa centrala ne podrzava ADSL meni su rekli da ce neku varijantu dovlacenja iz Zajecara a ni sami neznaju kako ce to da izvedu, a mozda ce i zameniti centralu posto i dan danas ljudi na ISDN-u imaju probleme. Ja sam pricao telefonom sa nasom sluzbenicom i ona mi je trazila . i _ sto je najmanje vazno uglavnom preko nje se prijavio ne preko bg-a.

Evo sta sam dobio od telekoma pre 2 dana

TELEKOM SRBIJA"A.D.
Postovani,
svakako ste obavesteni o kampanji promo-prodaje ADSL usluge u Telekomu od
1.novembra 2006. do 1.decembra 2006.god. U tom periodu treba da podnesete
zahtev u Korisnickom servisu u Vasem gradu, gde mozete dobiti i dodatne
informacije o svemu u vezi instalacije ADSL usluge. U medjuvremenu krece
instalacija neophodne opreme za podrzavanje ove usluge, na celoj teritoriji
pa i kod Vas. Uvidom u nas informacioni sistem videli smo da je Vas tf.
prikljucak direktan broj i ISDN tako da je to jedan od uslova za
funkcionisanje ADSL usluge. Neophodna je i oprema i portovi koji ce podrzati
ovu uslugu, a to se ocekuje u narednom periodu. Malo strpljenja.
Za sve ostale informacije upucujemo Vas da posetite nas sajt www.telekom.yu.
Srdacan pozdrav.

Daj boze da oni ispostuju rokove, posto mi se wireless koji ovde imamo ne svidja, satelitski mi je solidno skup, tako da ADSL nema alternativu ipak je najbolje resenje.
[ tdjokic @ 27.10.2006. 01:15 ] @
Nisu meni trazili da menjam, nego su mi oni odredili username i password sami i upisali ga u Ugovor, i to sad izgleda ovako: adsl.[username], odnosno pass: adsl.[pass]. Ja sam se bas bojao da li ce to da prodje u mom ruteru, ali ne samo da je proslo u ruteru, nego sam danas uspeo da pokrenem cak i Tlekomov USB Thomson SpeedTouch 330 ADSL modem, pod Linuxom i to u Live rezimu! Znaci, moze takav username.
[ bojan_pfc @ 27.10.2006. 08:55 ] @
Puska@ razumem te u potpunosti,taj wireless koristim godinu i jace i mogu ti reci ne da nisam zadovoljan nego jedva cekam da se skinem snjega.A da uporedjujemo ovaj wireless sa adsl-om je smesno,siguran sam da znas o cemu pricam.
A i moje misljenje je da dosta zavisi od broja prijavljenih,s'obzirom da znam gde zivim,e tu sam vec pomalo pesimista.Jedno mi nije jasno,koliko ja znam nije mnogo ljudi dobilo zahteve sto me opet vuce da razmisljam da ce nam odradidi to posto poto da dokazu neevrnim tomama da moze......Kao sto rekoh zivi bili pa videli.
[ puska @ 27.10.2006. 09:43 ] @
@bojan-e ETC wireless je mnogo bolji ali preskup, ali kad sam cuo da ima sanse za ADSL ne pada mi napamet da kupujem opremu za 5-6 meseci i posle prelazim na ADSL. Inace opet info iz telekom-a je da ce mnogo vise zahteva biti poslato u Novembru, primer moj drug telefon ispod 1 000 mesecno dobio flajer, ja nikad ispod 2 500 i jos imam ISDN nisam dobio. Prijavio sam broj na poslu i taj kucni ISDN medjutim videcemo kada ce zaista biti.

@tdjokic mene za pass nisu uslovljavali dakle samo username, mada to je meni apsolutno nebitno nek bude najdebilnije korisnicko ime i sifra, unesem ga jednom i gotovo, samo da mogu da se skinem sa dial up-a
[ tdjokic @ 27.10.2006. 12:49 ] @
Citat:
puska: @tdjokic mene za pass nisu uslovljavali dakle samo username, mada to je meni apsolutno nebitno nek bude najdebilnije korisnicko ime i sifra, unesem ga jednom i gotovo, samo da mogu da se skinem sa dial up-a

Nema problema, ja sam zeleo samo da naglasim da je to vec zavrseno, da radi. Mnogi ljudi iz inostranstva imaju mejl adrese sa tackom u username, valjda tehnologija tako zahteva. Verovatno su i ovi nasi polako poceli da se modernizuju, pa mozda te tacke i crtice znace nesto konkretno - ili podrucje (geografsko) ili nesto slicno.
[ blaza @ 27.10.2006. 13:16 ] @
Poslednji udarac?
Pre dve god se pricalo: mrcine, nece da mrdnu dupetom, ceo svet ima ADSL, 'ocemo i mi.
Danas se prica: monopolisti, kako ih nije sramota, uvode jeftin ADSL, ugrozavaju visoke profitne margine ostalih ISP-ova.
Nikad zadovoljni.
[ tdjokic @ 27.10.2006. 13:56 ] @
Opet ja, vise me sramota da se javljam, svaki drugi post moj

Kako cemo biti zadovoljni kad recimo Austrijanac ili Slovenac za skoro istu cenu ima 100x brzi ADSL od mene? Ja 0,25MB/sec a on 20MB/sec. Dobro, to je vec maksimum, to kosta vise, ali za 20-tak eura ima nekih 4-10 MB/sec.
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2006. 13:59 ] @
Gde to ima 20 MB/s (160 Mbit/s) za par desetina evra - odma' uzimam, samo jos da nabavim neki racunar koji ce moci toliko da povuce ;-)
[ tdjokic @ 27.10.2006. 14:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Gde to ima 20 MB/s (160 Mbit/s) za par desetina evra - odma' uzimam, samo jos da nabavim neki racunar koji ce moci toliko da povuce ;-)

Ma dobro, malo sam zabrljao mere, ali se razume o cemu se radi: ja imam 0,25 necega za 20-tak eura, a on ima recimo 20 necega, za tri puta vecu cenu, ili ima oko 50 puta vise od mene za dva puta vecu cenu. Kakve god jedinice mera koristio, razlika je ogromna.
[ triky @ 27.10.2006. 14:53 ] @
Ja sam juce zvao 9813. Ljubazni glas mi je rekao da mogu odmah da se prijavim u sobu br.15 naše Pošte. Danas sam otišo i još ljubaznije službenice me upisale za ADSL. Još su mi rekle da će biti uvedeno do NG. Uzele mi br. telefona, otvorile nalog, izabrao sam paket.... Da čovek ne poveruje.
Leskovac ima kablovski internet, ali ga gospoda sa SBB-a ugrađuju samo po zgradama, tako da smo mi što živimo u kućama osuđeni na dial-up. Valjda će sad i nas da ogreje sunce.
[ bojan_pfc @ 27.10.2006. 22:58 ] @
Sto se mene licno tice neka bude i u februaru 2007 al' da bude,a ne da ga razvucu na desetak godina ne daj boze,posto u ovoj rupi ovde bolje od toga sigurno necu moci da docekam,u to sam siguran.

pusk@ nisam te najbolje razumeo,hteo si da kazes da je etc wireless bolji od badzinog,ako si to hteo reci da ti kazem da je etc jeftiniji malo od badze i nema ogranicenja kao kod badze ali je sporiji.Nisam imao prilike da isprobam etc-ov tako da ne mogu da pricam da li je i koliko sporiji,kod badze sam godinu i nesto a zadovoljan nisam,em sto ima ogranicenje na 500mb(sto laganim surfom za mesec mozes da pojedes a o download-u da nepricam,prsne kisa i nema ga itd.) da ne grsim dusu u poslednjih mesec dva nisu bas ucestali ti problemi ali ih ima.Potvrda ti je sto ovu poruku trenutno kucam na dial up-u,a zamisli kisa nije pala hmmm.....

Znaci hocu adsl po cenu zivotaaaaaaaaa
[ tdjokic @ 28.10.2006. 06:14 ] @
Citat:
bojan_pfc: Znaci hocu adsl po cenu zivotaaaaaaaaa

Ma, bice i za manju cenu, bez brige. Jeste da smo "malo" zaostali u odnosu na neke zemlje, ali se sad prilicno radi. Ponekad pogledam vesti na Telekom sajtu i pre par dana sam video da se radi na razdvajanju dvojnika u Zemunu, a danas videh podatak da je u Pozarevcu zavrseno to isto razdvajanje i da je sada Pozarevac 100% digitalizovan - http://www.telekom.nadlanu.com...esti.aspx?ac=snews&ui=5330
[ Pharos @ 28.10.2006. 16:55 ] @
SWE - zemlja interneta.

http://www.editorial.tele2.se/...rnet_bredbandadsl&nomenu=1

24Mbit/s za 30 evra.
Ali je to malo skupo.
Pitaću burezera za tačne linkove ali cene se kreću

10 Mbit/s - 20-30 evra
100 Mbit/s - 30-40 evra
1 Gbit/s - 60-... evra

I da... sve je full, ništa nije sakaćeno. Znači nema ono ne radi p2p, možeš da skineš samo do 50 giga i ostale pilićarske gluposti.
A provajderi se otimaju za korisnike. Znam da su zeta zvali provajderi da uzme 100 Mbit/s umesto 10 Mbit/s za razliku od nekih 10 evra i nisu mogli da se načude zašto neće. Kao kasni za ostatkom sveta :)

Izvinjavam se svima koji su se ubedačili čitajući ovaj tekst :)
[ milos308 @ 28.10.2006. 18:01 ] @
Citat:
Hmmm nisam to tražio.
Nego telekomov 042.
Samo znam da je bilo user: nadlanu pass: nadlanu i da je 18 dina sat.

edit:
042 500 500
u: nadlanu
p: nadlanu

Jesi li siguran za cenu? Ja nigde ne mogu da nadjem cene za 042 5xxx xxx.
[ mischo @ 29.10.2006. 08:02 ] @
Citat:
milos308: Jesi li siguran za cenu? Ja nigde ne mogu da nadjem cene za 042 5xxx xxx.

Tarifni intervali za impulse na 042 5xxxxx su, koliko se sećam, 30 sekundi u jakom i 60 sekundi u vremenu slabog saobraćaja.
[ scele @ 09.11.2006. 11:49 ] @
Pretpostavljam da ovde ima dobro upućenih u problematiku pa da pitam...

Dakle firma u Zemunu, Karađorđeva ulica, imamo ISDN i još 3 broja telefona. Pri pokušaju prijave za ADSL Telekoma, zovem ih i kažu "nema tehničkih mogućnosti, zovnite za nedelju dana". Čak sam dobio informaciju da na našoj ISDN liniji ima neki uređaj koji onemogućuje korišćenje ADSL. I tako, stavljeni smo na čekanje do daljnjeg...

Pošto sam iz priča sa malo upućenijim ljudima saznao da ukoliko imaš ISDN da trebalo bi po defaultu da možeš imati i ADSL, šta je to Telekom napravio sa našom ISDN linijom? Hteo bih da se prijavim do 01.12.2006 da uhvatimo ove popuste, ali avaj...
[ Fr3nk @ 09.11.2006. 15:02 ] @
Pa ne znam, evo ja sam bash juche probao preko telekomovog sajta da se prijavim ali neshto nije ishlo, stalno mi je izbacivao neku greshku. Pa sam nazvao 9813 i javio mi se neki klinac i kao u fazonu ne zna on shta je to i na moze mi pomoci, pa sam mu objasnio da je isdn linija u pitanju i da bi mogao da mi pomogne oko prijave. "Ahaaa isdn, sachekajte samo momenat jedan ......" Pa mi je uzeo sve podatke i dao mi broj zahteva i izvinuo mi se bar tri puta .... Shta reci? ....
[ calexx @ 09.11.2006. 16:44 ] @
Citat:
scele: Pošto sam iz priča sa malo upućenijim ljudima saznao da ukoliko imaš ISDN da trebalo bi po defaultu da možeš imati i ADSL, šta je to Telekom napravio sa našom ISDN linijom? Hteo bih da se prijavim do 01.12.2006 da uhvatimo ove popuste, ali avaj...
Izgleda da su ti ljudi malo upućeni a ne malo upućeniji kad tako kažu. ;) Ukoliko imaš ISDN to jedino znači da nisi dvojnik i da nemaš PCM i slične gluposti ali da bi imao i ADSL, potrebno je da centrala na kojoj si ima slobodne portove tj prvo da ih uopšte ima. Moja centrala ih recimo još nema a imam ISDN godinama ... srećom imam kabl pa nisam mnogo nesrećan zbog toga. ;)
Drugo je pitanje šta su to uvalili na ISDN liniju, raspitaj se na vreme.
[ mkaras @ 09.11.2006. 17:42 ] @
Citat:
calexx: Izgleda da su ti ljudi malo upućeni a ne malo upućeniji kad tako kažu. ;) Ukoliko imaš ISDN to jedino znači da nisi dvojnik i da nemaš PCM i slične gluposti ....

Možda je vezan preko MUX - a. ISDN može da radi ali ADSL ne može. Naravno , možda nema ni sloodnih portova za ADSL u centrali. Nekada je bitna i udaljenost priključka ody centrale.
[ JumperJoe @ 16.11.2006. 18:32 ] @
Ljudi,koliko ja znam 042 5xxx moze biti samo skuplji od 8 sekundi / impuls u skupoj tarifi , sto znaci da 042 500 500 nadlanu je najdrskije dranje do sada, jer umesto 30 din platicete 150 din za sat vremena u skupoj tarifi, a 75 din za sat u jeftinijoj tarifi( iza 21 h).
Mozete racunati na tel.racune sa najmanje tri nule na kraju...Inace,na 9813 se prave ludi i ne znaju nista ,ponavljaju kao papagaji pricu o 18din bez pdva u jeftinoj i 30din u skupoj,ali samo proverite svoje trenutne racune na sajtu telekoma pa se uverite...
[ calexx @ 16.11.2006. 20:10 ] @
Odakle to znaš? Nisam do sada video da se ovaj broj nudi, moguće je da su ga sada ubacili u ponudu a kolika će da bude cena, odlučuje Telekom. Mogu da ponude da bude i džabe ako hoće, zašto misliš da taj broj mora da bude skuplji od 8sec/impuls?
[ JumperJoe @ 17.11.2006. 11:31 ] @
Reklama je bilo po svim novinama ali evo i zvanicni sajt:
Dial Up Per Minute
http://www.telekom.nadlanu.com...p/dialup.aspx?ac=solo&br=4

Napomena: Sve cene su bez PDV-a. U cene je uračunata naknada za ostvareni telefonski saobraćaj.....

Cenovnik:
http://www.telekom.nadlanu.com...p/dialup.aspx?ac=solo&br=2
[ tdjokic @ 17.11.2006. 12:45 ] @
Ovi u Telekomu zadnje vreme stvarno rade kao ludi, svaka cast. Zato je moguce i ovo: "Napomena: Sve cene su sa bez PDV-a i iste su za..." (citat iz Cenovnika). Ljudi su jednostavno prenapregnuti.
[ calexx @ 17.11.2006. 17:49 ] @
Citat:
JumperJoe: Napomena: Sve cene su bez PDV-a. U cene je uračunata naknada za ostvareni telefonski saobraćaj.....
Ja iz ovoga jedino mogu da vidim da sat vremena košta 18,22+18% u slabom i 36,44+18% u jakom saobraćaju, ne deluje mi da je to 75 i 150 dinara.
[ JumperJoe @ 17.11.2006. 19:44 ] @
To nije tesko proveriti,zar ne?

042 500 500
user nadlanu
pas nadlanu

" jedno je znati put a drugo je hodati po njemu..." rece valjda Morpheus...

[ calexx @ 17.11.2006. 20:15 ] @
Pa što da ne, sledeći put kad mi kabl prekine mogu da se malo istrošim mada ne znam zašto kad lepo piše na sajtu. Nema razloga da im ne verujem.
[ IpAsOfT @ 25.11.2006. 22:34 ] @
Lepo pise da je "Cena za fizicka/pravna lica po satu"!
Citiram:

Tarifni interval
Cena za fizička lica po satu Cena za pravna lica po satu
slab saobraćaj 18,22 30,11
jak saobraćaj 36,44 60,22

plus PDV 18%.
[ epicurus001 @ 05.01.2007. 14:37 ] @
Ma kakvi 75 i 150 dinara...koristim taj dial up dva meseca i nemam 3 nule na kraju... :) cene su kao sto i pise...lako se proveri sve na Moj Racun