[ giko @ 30.01.2003. 20:24 ] @
Pored ovog postojeceg pc-a imam jos jedan(slabiji) u drugoj sobi koji bih prikljucio(spojio) u internet.Znaci dva pc-a na jedan lan(kablovski) modem.Od opreme za to imam:
-2 netzwerk karte(3COM),
-Patch kabal (CAT5e)RJ45,
-Surecom 5 port/10MBIT,5 Port HUB.
E sad je pitanje-kako?Da li treba imati isti sistem na oba pc-a (kod mene je XP a na drugom Milenium)?
Probao sam sa client-om za uspostavljanje veze izmedju dva pc-a,ali nije islo!
Zamolio bih za detaljnije objasnjenje!
Unapred hvala!

Pozdrav...giko...

[ boki @ 30.01.2003. 21:05 ] @
Jel ti treba pomoc oko softvera ili hardvera?
Sto se tice softvera na XP-u napravi Network Bridge, a na ME podesi isto kao i na XP-u
[ tanasije @ 31.01.2003. 13:44 ] @
Boki:
Tu je potrebna uopste pomoc jer je kod njega uradjeno ovako:
Iz lan modema u hub iz huba u jedan pc i u drugi pc.
Saad na taj nacin ovaj pc sa sistemom XP i dalje radi(ulazi u internet)bezikakvih smetnji dok drugi pc sa milenijumom je uradjen tako sto je u njega ubacena netzwerk karta i ona je manuelno konfigurisana to jest podaci od prvog pc-a su ubaceni u nju mislim na sub maske i ostali podaci koji se od nezwerka dobijaju .E sad dali pored toga treba i neki poseban softwer ili treba drugacije konfigurisati nezwerk kartu drugog pc-a to neznamo bas kako to ide. Pa zamoljavamo za detaljniji opis.Dali mozda ne treba oba pc da budu sa istom konfiguracijom ili je nesto drugo sto se tice hardwera u pitanju................

Unapred zahvaljujemo........
[ homoludens @ 05.02.2003. 10:42 ] @
nadam se da ce ti ovo pomoci.
ako link ne radi javi se i poslacu ti program.
ja nisam probao, ali sam ga dao sa ovim opisom drugu koji malo toga zna o mrezama i sve mu ok radi stim sto ima tri racunara na XP-u.

WinRoute povezivanje vise racunara na internet

Winroute je program koji se koristi za povezivanje vise racunara na internet preko jednog modema (ukoliko su ostali u mrezi).
Praktican je jer ne zahteva nikakav dopunski program na strani klijenta tj. racunara koji nemaju modem.
Sve sto treba je da instalirate Winroute na racunar koji ima modem (server) i podesite prema prilozenom uputstvu.

Winroute Administration:
Settings/Interface Table/Ethernet/Properties - pod Settings odstiklirate "Perform NAT ..."
Settings/Interface Table/RAS/Properties/NAT - pod Settings stiklirajte oba polja "Perform NAT ..." i "Exclude this ..."
Settings/Interface Table/RAS/Properties/RAS - pod Settings podesavate internet konekciju koju imate sa username i password, pod Connection tip povezivanja racunara na internet (Manual-rucno, On Demand-po startovanju IExplorera na bilo kom racunaru u mrezi, ...) i pod Option posle koliko neaktivnog rada ce se veza prekinuti i sl.
Settings/Proxy Server/General - iskljucite opciju "Proxy Server Enabled"
Settings/Proxy Server/Cache - ukljucite "Cache Enabled" i ostavite sve po default-u
Settings/Mail Server/General - iskljucite "Mail Server Enabled" i "I have Internet domain"
Settings/DHCP Server - iskljucite ukoliko nije po default-u "DHCP Server enabled"
Settings/DNS Forwarder - ukljucite "Enable DNS forwarding" i oznacite prvo polje ispod "Forward DNS queries to the server automatically selected ...", ukljucite "Enable cache for faster ...", ostale opcije iskljucite
Ostale opcije koje nisu navedene ovde iskljucite ili ih ne dirajte.

Podesavanje racunara sa modemom (servera) - OS win98:
Start/Settings/Control Panel/Network/Configuration/TCP/IP -> "Naziv mrezne karte (realtek, intel i sl.)"/Properties/
- IP Address - oznaciti "Specify an IP address:" i upisati: IP Address: 192.168.10.1 Subnet Mask: 255.255.255.0
- WINS Configuration - oznaciti "Disable WINS Resolution"
- Gateway - ostaviti prazno
- DNS Configuration - oznaciti "Disable DNS"
- NetBIOS - ukoliko vam je pod mreznim protokolima instaliran samo TCP/IP onda je ovo polje "zamagljeno" i naravno ne dirate nista
- Advanced - na dnu imate polje "Set this protocol ..." koje treba da je iskljuceno
- Bindings - ovde podesavate za sta hocete da vezete mrezni protokol izmedju racunara "Client pod Microsoft Networks" pod obavezno i "File and printer sharing for Mic..." ukoliko je instaliran

Podesavanje ostalih racunara u mrezi (klijenata) - OS win98:
Start/Settings/Control Panel/Network/Configuration/TCP/IP -> "Naziv mrezne karte (realtek, intel i sl.)"/Properties/
- IP Address - oznaciti "Specify an IP address:" i upisati: IP Address: 192.168.10.2 (broj 2 cete na svakom sledecem racunaru u mrezi povecati za 1 tj. treci racunar ce imati br.3, cetvrti br.4 itd.) Subnet Mask: 255.255.255.0
- WINS Configuration - oznaciti "Disable WINS Resolution"
- Gateway - pod "New Gateway" upisite IP adresu servera tj. 192.168.10.1 i pritisnite Add. U polju "Installed Gateways:" pojavice se upisana adresa
- NetBIOS - nista ne dirajte
- Advanced - na dnu imate polje "Set this protocol ..." koje treba da oznacite
- Bindings - ovde podesavate za sta hocete da vezete mrezni protokol izmedju racunara "Client pod Microsoft Networks" pod obavezno i "File and printer sharing for Mic..." ukoliko je instaliran

Podesavanje Internet Explorera ili Netscape Navigatora:
- nista nije potrebno podesiti, proxy ostaje iskljucen...

Posle restartovanja racunara lokalna mreza mora da radi a ukoliko ste u Winroute-u aktivirali opciju "On Demand" bilo koji racunar u mrezi kada startuje Internet Explorer ili Netscape na serveru ce se aktivirati DialUp konekcija koja je oznacena i pocece da zove ISP.
Ukoliko ste u Winroute-u aktivirali opciju "Manual" potrebno je da se server rucno poveze na internet sa ISP kao sto ste i do sada radili preko DialUP-a pa tek onda je internet dostupan ostalim racunarima u mrezi.

Ukoliko nemate registrovanu verziju Winroute-a mozete ga skinuti sa sledece adrese:
http://www.diablo.co.yu/download/internet/winroute4.zip velicine 640 Kb
Nakon instalacije nemojte restartovati racunar vec prekopirajte patch.exe u instaliran direktorijum C:/Program Files/ WinRoute Pro/ i startujte ga (ukoliko postupite drukcije necete biti u mogucnosti da registrujete program jer se ucitava prilikom startovanja sistema i ne dozvoljava kasnije crack-ovanje)
[ broker @ 05.02.2003. 11:34 ] @
Sumnjam da ce moci ako je tako konfigurisana mreza. Onako odoka trebalo bi ovako:

Jedan od racunara treba da ima dve mrezne kartice. Jedna se spaja sa kablovkim modemom a na drugu se spaja drugi racunar. Na taj racunar instalirati preopruceni WinGate ili WinRoute (moja preporuka). Taj softver ce da vam uradi potrebno rutiranje uz vrlo malo podesavanja. Uz WinRoute dolazi uputstvo u kome su opisane razne kombinacije ukljucujuci i tu sa kablovskim modemom. Verujem da je i uputstvo za WinGate slicno.

Moze i bez dodatnog softvera ali to je vec komplikovanije i zahteva da to uradi neko ko dobro zna sta radi.
[ giko @ 05.02.2003. 17:55 ] @
Probacu u sledecih nedelju dana(idem na put) pa cu javiti sta sam uradio.Hvala na pomoci!

Pozdrav...giko...
[ degojs @ 05.02.2003. 20:50 ] @
Najbolje da kupis jos najjevtiniji ruter (~$50 CAD) i gotova prica. Sve (modem, oba pc-a) spoji na isti i vozi..
[ giko @ 05.02.2003. 22:07 ] @
@degojs,cuo sam za ruter ali tek posto sam kupio hub.Sta cu sad,kad vec imam ovo,nije lepo da skuplja prasinu!
[ broker @ 06.02.2003. 16:29 ] @
Ti jefitni ruter su obicno dobrano osakaceni sa opcijapa tako da vise predstavljaju opsanost za sigurnos mreze :) WinROute je odlican softver, moze da se meri sa skupljim (pravim) ruterima...

[ degojs @ 06.02.2003. 23:20 ] @
@broker: cuj, ne moze i jare i pare.. kakve to napredne opcije i trebaju nekom ko bi spajao dva pc-a na net? Nesto skuplje je bacanje para IMHO. Ono sto ja znam jeste da imaju sasvim dovoljno opcija. Plus nijedan racunar ne mora da vrti nikakav poseban softver sto ti predlazes, nezavisno su na mrezi (mozes da gasis/palis bilo koji racunar nevezano za drugi itd itd).. Kakva opasnost za sigurnost mreze?

@giko: ne znam sto si uopste i kupovao hub ;))) Ovi jevtini ruteri ionako imaju cesto 4+1 porta sto je sasvim dovoljno za kucnu mrezu..

[ broker @ 07.02.2003. 14:37 ] @
degojs, kad namestis jefini ruter na DialOnDemand pa kada pocne da se kaci na net za svaku glupost onda ce ti biti jasno o cemu pricam. Jeftini ruteri nemaju nista vise od siurnosnih opcija osim eventualnog blokiranja saobracaja za odredjeni ip ili grupu ip-ova. Sledeca cesto potrebna opcija je blokiranje nekih portova a toga nema... :(

Upravo ti najjednostavniji sistemi koej samo ukljucis a ono sve radi su i najopasniji. Da vi sve radilo to znaci da je sve i otvoreno, a kad je sve otvoreno, onda imas sigurnosne probleme.

Kod jeftinih rutera prakticno sva sigurnost se zasniva na NAT-u koji jeste solidno resenje ali daleko od toga da je dovoljno.
[ doctor @ 10.02.2003. 21:16 ] @
Izvinjavam se svima all moram vam reci da ovdje im ai previse "pametni PC tehnicara"
Dakle ovako!
Da bi spojio dva PC na jedan kablovski modem potrebno ti je:
1.U glavnom PC dvije TP netverks karte( nije vazno koje su i dali su iste)
2.u drugom PC jedna TP netverks karta
3.UTP netverks kabel korskoplat

Postupak:
Odredi da su oba PC u istoj radnoj grupi exp. WORKGROOUP
U Windows XP idi u setningar i za netverks kartu koja je prikopcana direkno sa modemom odredi da ce ona djeliti internet?
2.Spoji drugu netverks kartu sa drugim PC direkt sa UTP kablom.
3.U Windowsu Xp napravi jos jednog korisnika sa istim imenom i lozinkom kao sto je u tom drugom PC

4.Prvo startaj glavni PC a zatim drugi PC.
5.Tvoj win.XP ce sam naci taj drugi PC i sve je OK. to jest ti imas sad internet na oba PC

PS. Nadam se da sam ti mogao pomoci.Izvinjavam se ako nsam upotrjebio neke rijeci koje ne razumijete, to je zato sto rijetko pisem na svom jeziku,koristim se iskljucivo Svedskim

[ degojs @ 10.02.2003. 23:15 ] @
@broker:
opet, znam dosta ljudi koji po kucama imaju te rutere i nikakvih problema nema. Ti ljudi niti drze servere niti bla bla.. namenjeni su kucnoj upotrebi i to rade sasvim okej. Ti pricas o naprednim opcijama koje kucni korisnik nikad nece ni upotrebiti, jer mu ni ne trebaju, a cenu da ne pominjem.

@doctor:
Jest, samo sto tada kad ugasis onaj racunar na kom su dve kartice - i drugi kompjuter ostaje bez veze sa internetom..
[ doctor @ 11.02.2003. 15:26 ] @
Ja sam pokusao da pomognem na najjeftiniji nacin. Tacno je ako se glavni kompjuter ugasi da onaj drugi nema internet.
Skuplji i bolji nacin je da se kupi internet( LAN ) djelilac tj. expl. Router "D-LINK DI-640 "eller #3COM OFFICECONNECT CABLE/DSL GATEWAY" cija je cijena oko 60 Euro.
Za ovo nije potreban nikakav novi program,Windows 98/2000/XP ima sve sto je potrebno vec u sebi !!!!
To bi bilo sve odf mene za ovu temu.

[ broker @ 11.02.2003. 16:56 ] @
degojsa, da li si proveravao sta se desava kada ti kucni korisnici zaborave da iskljuce ICQ pa kad on proba da proveri svoju konekciju za ICQ serverom, aktivira DialOnDemand i tako svakih nekoliko minuta koliki mu je vec timeout?

Doctore, to resenje koje ti pominjes mi lici na ICS (pola si pisao na srpskom a pola na svedskom pa nisam sve pohvatao) je vrlo lose resenje upravo zbog nemogucnosti obezbedjenje sigurnosti takve konekcije.

Povezivanje dva ili vise racunara na net je vrlo jednostavna stvar i moze se izvesti i tako kroz ICS ili jeftinim ruterom, ali je sigurnosti radi bolje koristiti kvalitetniji softver kao sto su WinRoute, WinGate, NAT32 ili ozbilnijije hardverske rutere.

[ rebekic @ 24.03.2004. 23:16 ] @
hmm...slusam ovo i nije mi jasno...mozda znate nesto sto ja ne znam....:)sve ALI SVE sto treba da uradite je da na kompjuteru na koji vam je instaliran kablovski internet stiklirate "enable internet sharing for this connection" a na drugom komjuteru (koji je inace povezan preko mreze) stiklirate "automaticly detect settings"..i etooooooo

Pozdrav svima od Rebekica......:)
[ scud @ 06.09.2004. 12:24 ] @
rebekic to bi trebalo tako, ali evo meni ne radi i nemamo pojma zasto... u jednom racunaru imam modem 56k i mreznu karticu, u drugom racunaru samo mreznu karticu... taj drugi racunar jednostavno ne vidi konekciju ka internetu preko mreze. Uradio sam bas tako kako si rekao, sherovao konekciju ka internetu na masini sa modemom, a na drugoj chekirao automatsko detektovanje settingsa i ne radi... Kada na masini bez modema pokrenem IE i pokusam na neku web adresu nista se ne desava, cak ni ne prijavljuje nikakav Dial-Up info niti bilo sta, jednostavno nema konekcije... Ne znam da li treba jos nesto posebno uraditi? Da li treba napraviti neku Dial-Up konekciju na masini koja nema modem???
[ 2weird4u @ 17.09.2004. 11:52 ] @
WinRoute, WinGate su odlicni alati za Windows.

Imaju li neki alati za Linux sisteme, ili se sve mora raditi preko NAT-a?
[ Jbyn4e @ 17.09.2004. 12:53 ] @
Wirroute i wingate rade preko NAT-a ili proxy-ja,ako se dobro secam... Oni su i nastali po ugledu na iptables (tj. ipchains ranije) i squid sa linux-a - jer ovi postoje odavno... Za iptables pod SuSE-om imas cak i graficko podesavanje preko yast-a (Securiy and Users/ Firewall) za jednostavno u uopsteno podesavanje (otprilike, da ne zalazimo u detalje)
[ 2weird4u @ 17.09.2004. 13:25 ] @
OK, ne bih preko squid-a da to ide, pre bih preko nat-a.

Problem je u tome sto sam zavistan korisnik redhat-a, tako da cu ipak koliko vidim morati da se bakcem sa config fajlovima na dobri stari nacin: RTFM
[ 2weird4u @ 18.09.2004. 11:23 ] @
Da li je dovoljno da se masina ponasa kao ruter, ako zamenimo sledece config fajlove:

U /etc/sysctl.conf otkluca # ispred: net.ipv4.ip_forward=1,
da se u /proc/sys/net/ipv4/ip_forward i /proc/sys/net/ipv4/conf/eth0/proxy_arp stavi 1.

Moze li ovako ili je potrebno jos nesto da se menja?( verovatno ce broker da se zali na sigurnost ovakve mreze posto nije preko iptables(NAT-a) ako bi radilo ovo uopste )
[ 2weird4u @ 18.09.2004. 13:02 ] @
Resio sam problem, ipak mora i NAT da se upotrebi.
[ vpantic @ 20.10.2004. 02:31 ] @
Sledeca situacija
Cable modem u usb,a iz mrezne karte na tom racunaru u mreznu na laptopu.Znam da moze,al kako...
[ broker @ 20.10.2004. 11:54 ] @
Pa vec ti je objasnjeno u ovoj temi:

Najjeftinije:

1. Na konekciji ka kablovskoj ukljucis deljenje internet konekcije.
2. Laptop sa racunarom povezes ukrstenim UTP kablom
3. na mreznom adapteru na laptopu podeis da automatski uzima sva podesavanja

To treba da radi, nekad i ne radi, a nije ni preterano sigurno.

Imas i nesto skuplje i bolje varijante, sto softverske sto hardverske ali ti treba nesto vise znanja da podesis. O toem imas nasiroko u ovoj i slicnim temama.
[ banom @ 25.10.2004. 23:34 ] @
Citat:
vpantic: Sledeca situacija
Cable modem u usb,a iz mrezne karte na tom racunaru u mreznu na laptopu.Znam da moze,al kako...

Ja sam pre neki dan bas to uradio.
Na oba kompa je win XP. U Network Connection kreiras mrezu uz pomoc wizarda (Set up home or small office network), pokusaovao sam preko network bridge-a ali mi nije uspelo.

U wizardu na kompu na kom je nakacen USB modem cekiras:
This computer connects directly to the internet.... i izaberes konekciju preko koje se ide na net, a na laptopu koji ide na net preko LAN-a cekiras This computer connets to the internet through a residential gateway... i dalje ides samo next do kraja. Na kraju ti ostaje da na laptopu u LAN properties-u za default gateway ukucas IP adresu kompa preko kog ide na net i ako imas firewall na hostu ukucas ip adresu laptopa da moze da izlazi na net. To je to.
[ Klevetnik @ 28.10.2004. 13:37 ] @
Pozdrav svima. Pretrazivao sam forum u potrazi za odgovorom, ali nisam uspeo da shvatim ono sto meni treba. Ovo je moja prva poruka na forumu i oprostite mi ako se oglusim o neko pravilo ili postavim pitanje na koje negde vec postoji odgovor.
Ja imam dva racunara, na oba su Win XP i Slackware 10.
Jedan racunar je vec povezan na internet preko SBB-a (kablovski modem). Ja bih zeleo da oba racunara povezem na internet ali tako da mogu OBA NEZAVISNO jedan od drugog da se kace na net, znaci NE jedan server drugi preko njega.
Razgovarao sam sa covekom iz SBB-a. On mi je prvo rekao ovako:
Treba ti switch i u njega ustekas modem i oba racunara i to ce da radi.
Onda sam razgovarao sa jednim prijateljem koji se bavi mrezama i on me je prvo pitao da li imam ruter jer jedino preko rutera mogu da povezem da povezem oba kompa na net ovako kako ja hocu.
Onda sam opet razgovarao sa covekom iz SBB-a i on mi je onda rekao da mi treba samo switch ali da to NEKAD RADI A NEKAD NE, A ONI NE ZNAJU ZASTO !!!!
E sad molim za pomoc:
Kao prvo da li neko zna da li je mozda u SBB-ov modem model Webstar DPX120 ugradjen ruter?
Ako nije koliko kosta najjeftiniji ruter?
Sta mi ostalo treba od hardvera?
Imam na jednom kompu integrisanu mreznu kartu (ploca je ASUS A7N8X-E Deluxe)
Nemam nista od kabla. Sta je to ukrsteni, a sta to UTP kabl ili je to isto samo na jednom kraju okrenuta zabica? Koliko kosta kabl?
Molim nekog ko je ovo radio da se javi.

pozdrav
[ Cybernoid II @ 29.10.2004. 08:17 ] @
Citat:
KlevetnikOnda sam razgovarao sa jednim prijateljem koji se bavi mrezama i on me je prvo pitao da li imam ruter jer jedino preko rutera mogu da povezem da povezem oba kompa na net ovako kako ja hocu.
Onda sam opet razgovarao sa covekom iz SBB-a i on mi je onda rekao da mi treba samo switch ali da to NEKAD RADI A NEKAD NE, A ONI NE ZNAJU ZASTO !!!!
E sad molim za pomoc:
Kao prvo da li neko zna da li je mozda u SBB-ov modem model Webstar DPX120 ugradjen ruter?

Ako kod tebe sve dobro podesis i ako ti je oprema ispravna, onda ce da radi.
Kablovski modem u sebi ima nesto sto bi moglo da se nazove ruter.
Naime, on moze da rutira pakete koji dolaze sa 32 MAC adrese (sa 32 racunara)
do provajdera. Samo ti treba switch da tu koneciju podelis do svakog racunara posebno.
http://www.sciatl.com/products/consumers/webstar_faqs.htm
[ Jbyn4e @ 29.10.2004. 08:40 ] @
Ali vodi racuna. Ne znam kakva su ti podesavanja za taj racunar koji je na SBB-u, ali pretpostavljam da imas adresu 10.x.y.z. Ukoliko hoces da i drugi racunar radi sa tim modemom, moraces da imas ISTU ip adresu, zanci moraju da se poklope x, y, z na oba racunara. Medjutim - ovo ce da radi samo kad jedan od racunara ne radi - kad rade oba sa istom ip adresom - doci ce do kolizije (sudaranja) i nece raditi.
Drugo resenje bi ti bilo da imaju razlicite ip adrese, ali onda jedan od njih mora da bude gateway onom drugom, i mora da bude ukljucen.

[ Cybernoid II @ 29.10.2004. 10:21 ] @
Citat:
Jbyn4e: Ali vodi racuna. Ne znam kakva su ti podesavanja za taj racunar koji je na SBB-u, ali pretpostavljam da imas adresu 10.x.y.z. Ukoliko hoces da i drugi racunar radi sa tim modemom, moraces da imas ISTU ip adresu, zanci moraju da se poklope x, y, z na oba racunara. Medjutim - ovo ce da radi samo kad jedan od racunara ne radi - kad rade oba sa istom ip adresom - doci ce do kolizije (sudaranja) i nece raditi.
Drugo resenje bi ti bilo da imaju razlicite ip adrese, ali onda jedan od njih mora da bude gateway onom drugom, i mora da bude ukljucen.

Svasta. Nije ni cudo sto ljudi iz SBB-a ne znaju zasto nekima ne radi net .
Cable modem podrzava do 32 customer equipment (CPE) MAC/IP adrese, samo nazovi SBB da ti dodele opseg, da se ne bi desilo da uzmes tudju (zauzetu) IP adresu ili adresu koja ne prolazi kroz ruter.
[ Klevetnik @ 29.10.2004. 12:35 ] @
Hvala na odgovorima.
Bio sam na sajtu i ovo kazu:

With the addition of a router, the Webstarâ„¢ DPX110 Cable Modem can support up to 32 devices.

To je za model DPX110, izgleda da on nema ruter, trazio sam mejl SciAtl tehnicke podrske ali nisam nasao.

Kad smo kod adrese ipconfig mi kaze ovo:

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.1.59.196
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.1.0.2

a ja u mejlu o protoku dobijam ovo:
IP: ....................... 192.168.129.115
MAC: ...................... 000a739db07a

Jel mozete da mi objasnite razliku u ovim IP adresama, kao i sta tacno znaci koji od ovih brojeva.
[ Jbyn4e @ 29.10.2004. 14:23 ] @
Citat:
Klevetnik: Hvala na odgovorima.
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.1.59.196
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.1.0.2
a ja u mejlu o protoku dobijam ovo:
IP: ....................... 192.168.129.115
MAC: ...................... 000a739db07a
Jel mozete da mi objasnite razliku u ovim IP adresama, kao i sta tacno znaci koji od ovih brojeva.

10.1.59.196 - ip adresa koju koristis da bi mogao da ides na net.
subnet znaci da pripadas mrezi 10.1.x.x (to je ono 255.255.0.0, da je recimo 255.255.255.0, znacilo bi da pripadas mrezi 10.1.59.x (max 254 racunara).
10.1.0.2 - preko ovoga rutera ides na internet
192.168.129.115 - ovo bi trebala da bude neka interna adresa modema u nekoj internoj sbb mrezi
MAC - unique adresa mrezne karte/modema
[ ricord @ 08.11.2004. 10:32 ] @
ovako imam 2 mrezne kartice , po jednu na svakom kompu, spojio sam ih direktno preko crosswired kabela, podesio i ip i subnet maske , jave mi connected , ali nema protoka, ima samo send ali nema recived paketa, probao sam i winchat da vidim hoce li barem tako ali ne reagira drugi komp. bez obzira sa kojega probao.
Treba mi mreza samo za igrice , znaci da odem do frenda , i prikopcam se na njegov komp i da drilamo igre.
Zakomplicirali ste mi sa kebelskim modemom....
hvala svima koji su sudjelovali u izvedbi teh. rjesenja , i molio bi ako imaju kakav konkretni prijedlog ili rjesenje jer unatoc tome sto sam i firewalle iskljucio, i ispravio ip i subnet, stvar jednostavno ne funkcionira :( please help
[ Rubiroza @ 11.07.2006. 17:53 ] @
Na internet sam privezan preko Radijus vektora i to preko kablovskog modema Motorola SB5100E. Taj modem sa zadnje strane ima 2 opcije kacenja za komp: USB i Ethernet. Interesuje me da li preko USB-a mogu da modem prikacim za jedan komp, a preko Ethernet-a za drugi komp i da na oba racunara (nezavisno da li je neki ugasen ili upaljen) imaju internet.
Znam da mi je potreban NEukrsteni kabl za ovaj drugi komp.
[ josip brandt @ 17.11.2006. 09:26 ] @
Evo jos jedno pitanje koje mislim da je slicno pa me zanima dali netko moze pomoci kako da uradim mrezu od 22 racunala i da svi imaju internet i svi ce biti povezani UTP kabelom.
Jos bi htio da korisnike ogranicim s bandwithom tako da svi imaju jednako, a ja najvise haha. Trenutno sam ja to sve spojio i radi, ali sam sada kupio router i htio bih i njega ubaciti u sistem.

1. Prvo pitanje kako cu da spojim taj router mislim gdje da ga smjestim tj dali ce iz recrivera UTP kabel ici u router pa onda u switch i onda dalje UTP kablom prema korisnicima ili...
2. Drugo pitanje dali s routerom mogu ograniciti Bandwith korisnika.
3. I dali mogu filtrirati korisnike po MAC adresi uz postojecu IP adresu koju vec imaju.

Od opreme imam ovo:

1. Satelitski tanjuri recriver LINKSTAR 2mb/256.
2. KTI NETWORKS
16/24 - PORT 10/100 Workgroup switch KS - 124D
3. Router D-LINK DI-604
4. 22 Racunala
5. IP range je 10.223.144.129 - 10.223.144.158

Nisam bas siguran kako sve to radi jer sam ja to sve spajao nekakom logikom pa je i proradilo, pa bih molio ako netko bude odgovarao na moje pitanje da bude ono kao malom djetetu od 2 godine kada se treba nesto objasniti haha.

Unaprijed zahvaljujem.