[ oxo123 @ 29.07.2006. 18:03 ] @
molio bih nekoga ko se razume u domace zakone vezane za internet i poslovanje provajdera da napise da li postoji neki zakon koji stiti korisnike usluga internet provajdera kao i da li je moguce tuziti provajdera zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora ili zbog loseg internet signala
[ Bojan Basic @ 29.07.2006. 18:10 ] @
Nezavisno od oblasti (Internet, zemljoradnja, ili nešto treće) uvek možeš da tužiš stranu sa kojom si potpisao ugovor ako smatraš da se ne pridržava njegovih tačaka.

Koliko ćeš u praksi uspeti je druga stvar.
[ smeshko @ 29.07.2006. 18:21 ] @
Pa mozes samo teshko da bi dobio spor, ne znam licno nikoga ko je dobio spor protiv neke firme(ni advokati ni sudije ne bi imali pojma o cemu se radi u tom slucaju), a i verovatno ti je ugovor takav da isp nije odgovoran ma kako ti lose radilo.
[ oxo123 @ 29.07.2006. 19:08 ] @
ma znam da mogu da ih tuzim al me zanima po kom osnovu, zakonu, clanu zakona...
[ optix @ 29.07.2006. 19:31 ] @
Po osnovu preksaja potpisanog ugovora izmedju dve strane. Nisam pravnik pa ne znam koji je to tacno clan zakona i sl.

Ali odmah da te upozorim, ti sa Sbb-om nemas potpisan ugovor u kome ti je zagarantovana brzina i kvalitet internet-a. Dakle, pravno gledano, ukoliko imas i protok od 1kB/s tebi internet radi. Osim ako nisi na Bussines paketu koji sbb inace ne potpisuje sa privatnim licima, a i onda bi trebalo dobro iscitati sta pise u tom ugovoru.
Zakljucak: ako nisi zadovoljan kvalitetom usluge, a taj kvalitet nije propisan ugovorom, jedino sto ti preostaje je da promenis provajdera.
[ smeshko @ 29.07.2006. 19:37 ] @
Pa ja recimo imam zagarantovano 95% vremena on-line i sta ako internet ne radi 10dana kako cu ja da dokazem da nije radio.
[ apex @ 29.07.2006. 19:49 ] @
svedoci?
[ optix @ 29.07.2006. 19:55 ] @
Tako sto ce provajder dokazati da ti u tom periodu ipak jeste radio servis. Ako on to nije u stanju...
[ oxo123 @ 29.07.2006. 20:16 ] @
pa ako sbb vec ima podelu interneta na odredjene pakete (128,256,512kb/s...) zar se time ne podrazumeva da mi je zagarantovana brzina uplacenog paketa?

"Ali odmah da te upozorim, ti sa Sbb-om nemas potpisan ugovor u kome ti je zagarantovana brzina i kvalitet internet-a. Dakle, pravno gledano, ukoliko imas i protok od 1kB/s tebi internet radi."

po toj logici bi onda imali jedan paket za sve korisnike i onda bi pravno gledano meni internet radio, bez obzira na protok i ne bi mogao da ih tuzim
[ optix @ 29.07.2006. 20:30 ] @
Citat:
oxo123: pa ako sbb vec ima podelu interneta na odredjene pakete (128,256,512kb/s...) zar se time ne podrazumeva da mi je zagarantovana brzina uplacenog paketa?

Ne. Time se definise tvoja maksimalna brzina pristupa.

Pogledaj malo taj ugovor. Clan 9:
Citat:
SBB ne odgovara za zagusenje, kasnjenja ili greske u funkcionisanju delova Internet-a na koje objektivno ne moze da utice.

Citat:
po toj logici bi onda imali jedan paket za sve korisnike i onda bi pravno gledano meni internet radio, bez obzira na protok i ne bi mogao da ih tuzim

Pa, da. Ne bi mogao da ih tuzis, ali mozes uvek da otkazes uslugu. Sbb internet je po principu best effort, u interesu im je da vecini radi normalno, ali uvek mogu postojati problemi na nekom delu.
[ oxo123 @ 29.07.2006. 21:34 ] @
i sta to znaci? da u ovoj zemlji internet provajderi nemaju nikakvu zakonsku odgovornost prema svojim korisnicima i uslugama koje im pruzaju?
[ broker @ 29.07.2006. 21:49 ] @
Bas tako.

Ugovorom koji potpises sa provadjerom, on se ogradjuje od ama bas svih problema u isporucivanju usluge koju si platio.

[ oxo123 @ 29.07.2006. 22:05 ] @
blago nama
pa je li to normalan nacin poslovanja za sve isp-ove ili je to samo tako u ovoj zemlji?

[ Marko_L @ 29.07.2006. 22:36 ] @
Ne, tako je svuda, s tom razlikom što je kod nas češće slučaj da brzina nije ni blizu maksimalnoj.
[ djricky @ 29.07.2006. 22:38 ] @
Citat:
oxo123: ... da u ovoj zemlji internet provajderi nemaju nikakvu zakonsku odgovornost ...

ukoliko nije drugacije regulisano Ugovorom

i to ne vazi samo za ovu zemlju... vec mozes slobodno da stanje generalizujes...
[ Vladokv @ 29.07.2006. 22:57 ] @
Meni internet uvek radi max brzinom(tj 64k)! Nemam potpisan ugovor niti najmanji papircic. Jednom kad je islo sporije od max. bilo je intervenisano istog dana

[Ovu poruku je menjao Vladokv dana 30.07.2006. u 00:11 GMT+1]
[ Mister Big Time @ 01.08.2006. 03:08 ] @
Mozes. Al' u Liliputaniji...

Daj bre kakva tuzba zbog 'loseg interneta'... pa ovde ljudima kradu placeve na dedinju npr. i zakonski ne mozes da dokazes nista (mafija uzela, mafija sud, mafija drzava), a ti da tuzis neki tamo isp zbog loseg neta...
Citat:
broker: Bas tako.

Ugovorom koji potpises sa provadjerom, on se ogradjuje od ama bas svih problema u isporucivanju usluge koju si platio.

taj rad.
[ BastardX @ 01.08.2006. 13:57 ] @
u..... motka ,kuke i motike

taj rad

Uglavnom je problem sto bi neko hteo da nakamarise lovu za nista.To jes da ima 5000% profita.To im omogucava sto nema nikog ko moze biti konkurencija takvim uslugama.Ovo ti je fenomen tajkuna iz istocnog sveta.
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2006. 14:19 ] @
Postoje minimumi koje neki ISP mora da zadovolji i oni su definisani pravilnikom agencije za Telekomunikacije.

Sve preko toga je stvar Ugovora izmedju tebe i ISP-a - u vecini slucajeva, svuda u svetu ugovori o koriscenju Internet usluga razresavaju ISP-a od bilo kakve odgovornosti ako usluga nije isporucena dovoljno kvalitetno koliko korisnik ocekuje - jedino sto se ostavlja kao mogucnost je mala kompenzacija ako je doslo do potpunog prekidanja usluge na neki rok, gde se recimo moze nadoknaditi mesecna pretplata za taj mesec i sl...

Za bilo kakvu vecu ugovornu garanciju se placa posebna tarifa, i takvi ugovori se nazivaju ugovori o nivou servisa (Service Level Agreement - SLA) - i sluze vecim musterijama da se komercijalno zastite od pada kvaliteta usluge - ISP ce to naravno naplatiti bar onoliko koliko je njima neophodno $$$ da odrze konstantno kvalitetnu uslugu - a to je obicno mnogo vise nego sto krajnji korisnici mogu da plate.

O kvalitetu ISP-a za usluge krajnjim korisnicima ne treba da odlucuju sudovi, vec trziste.
[ Mister Big Time @ 02.08.2006. 01:47 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
O kvalitetu ISP-a za usluge krajnjim korisnicima ne treba da odlucuju sudovi, vec trziste.

Najbolji odgovor ubedljivo. ;)