[ DelTroter @ 30.07.2006. 20:04 ] @
instalirao sam dans ubuntu, prvi sudar sa linuxom!!!

instalacija je prosla bez problema, napravio je sam swup svoju particiju sacuvao mi xp i sv radi ok

ali prilikom boota sad mi se pojavljuje gnu loader koji mi nudi linux kernale i ostale operativne sisteme (windows)
nakon 15sec ne diranja po defaultu se startuje ubuntu, ovo me malo nervira (tek imam nameru da istrazujem linux) i zato imam par pitanja
- kako podesiti da mi windows i dalje bude default operativni sistem
(but.ini fajl na c se nije menjao)
- kako deinsalirati gnu boot loader (primetio sam da mi je u jednom trenutku rekao da ce loader nesto pisti u boot zoni hard diska), odnosno kako kompletnu instlaciju linuxa elegantno (u jednom momentu) skinuti sa harda

- kako konfiguristai modem u linuxu, kako podesiti port modema, je li potrebno instalirati neke drajvere, posto mi stalno javlja da ne moze da nadje modem.

unapred hvala
[ hAlleLuJa @ 30.07.2006. 23:32 ] @
probaj ovo za boot loader
http://linux.about.com/od/ubuntu_doc/a/ubudg28t6.htm
koji ti je modem?
[ DelTroter @ 31.07.2006. 12:36 ] @
modem intel 537

jeli ga mogze instaslirati jedan linux pocetniki ili da kupim lepo lucenta pa da uprostim stvar
[ random @ 31.07.2006. 17:34 ] @
Kupi lepo eksterni modem (ne USB, već RS-232) i nikada nećeš imati nikakvih problema sa njim, ni na kom sistemu.
[ skijash @ 31.07.2006. 20:18 ] @
Ja sam namestio taj modem na slacku pre nekog vremena, cak mozda imam i drajver.
[ DelTroter @ 01.08.2006. 13:40 ] @
Zar jos ima da se kupi externi modem na seriskom portu????

Daj molimte reci mi kako si poterao intel 537,
od kuce nemam drugu vezu osim modemskem tako da mi
je linux u osnovnoj instalaciji skoro nekoristan bez modema!!!!

molim za drajvere i postupak instalacije
[ vladared @ 01.08.2006. 16:29 ] @
rade i pojedini usb modemi ali oni i te kako kostaju. Recimo US Robotcs i te kako radi ali kosta i 80 eurica...
[ skijash @ 01.08.2006. 23:51 ] @
Evo drajvera:
http://www.sendspace.com/file/hngwv0

Unutra sigurno ima neki readme.
[ [REaS0n] @ 03.08.2006. 12:22 ] @
davnih dana u vreme modema i debelih zhena imao sam modem 537EP valjda je slichan 537,skino sa Intelovog sajta drajvere i potero ga na Slackware 10 bez problema..ne vidim shto svi prave tu frku oko modema da kupuje usb ili eksterni svashta

[Ovu poruku je menjao [REaS0n] dana 03.08.2006. u 13:58 GMT+1]
[ vladared @ 03.08.2006. 12:41 ] @
Citat:
[REaS0n]: davnih dana u vreme modema i debelih zhena imao sam modem 537EP valjda je slichan kao i 537,skino sa Intelovog sajta drajvere i potero ga na Slackware 10 bez problema..ne vidim shto svi prave tu frku oko modema da kupuje usb ili eksterni svashta

U vreme dinosaurusa je nastao modem 536EP !!!! sa kojim niko nije imao problema. 537... Pa to je malo drugacija prica ...
Mada na netu ima drivera... Pogledaj predhodni link
[ Filip_B @ 03.08.2006. 18:41 ] @
Citat:
kako deinsalirati gnu boot loader (primetio sam da mi je u jednom trenutku rekao da ce loader nesto pisti u boot zoni hard diska), odnosno kako kompletnu instlaciju linuxa elegantno (u jednom momentu) skinuti sa harda

Uđeš u Recovery konzolu i kucaš fixmbr. Nakon toga, slobodno možeš ukloniti Linux partiicje jer on više nije butabilan.
[ Turin Turambar @ 04.08.2006. 15:14 ] @
A sto ti smeta boot loader? Mozes mu lako skratiti vreme i postaviti Windows da bude prvi.

To radis tako sto stisnes ALT F2 i ukucas "gksudo nautilus".
Zatim odaberes File System, onda BOOT direktorijum, pa GRUB. Onda editujes fajl menu.lst. Tu ti sve pise. Ceo Windows deo premesti da bude iznad Ubuntua, a vreme skrati na 3-5 sekundi ili koliko vec hoces.

Sve se moze uraditi i iz komand promta kucanjem:

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Ja sam modeme Agere Lucent i Intelov 536EP instalirao za 15 minuta svaki.
Ova strana mi je mnogo pomogla za Intel (SVE je navedeno!): http://ubuntuforums.org/showth...p?t=171284&highlight=536ep

Za instalaciju 537 modema ne znam, ali vidi na
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=209840

Ili probaj kao i za 536...!?

[Ovu poruku je menjao Turin Turambar dana 04.08.2006. u 16:25 GMT+1]
[ SpasojeGredic @ 05.08.2006. 05:35 ] @
Citat:
vladared: rade i pojedini usb modemi ali oni i te kako kostaju. Recimo US Robotcs i te kako radi ali kosta i 80 eurica...

Ako radi 100% na linuxu pomenuti modem, mozes li mi napisati tacan naziv modema? Ja na laptopu nemam serijski port i skoro sam odustao od linuxa( osim citanja foruma;) ), jer mi bez modema nista ne znaci, ali ako postoji modem koji ce mi raditi sigurno na linuxu, kupicu ga. Koristim slackware linux.
pozz
[ tdjokic @ 05.08.2006. 07:10 ] @
Citat:
vladared: rade i pojedini usb modemi ali oni i te kako kostaju. Recimo US Robotcs i te kako radi ali kosta i 80 eurica...

Ovo je veoma vazna informacija za mnoge korisnike Linuxa na masinama bez seriskog porta, kojih ce postepeno biti sve vise.

Drugo pitanje je zasto taj USR modem sa USB prikljuckom radi na Linuxu. Da li je on u necemu poseban ili neka distribucija za njega ima vec integrisan drajver i sve podeseno. Ovo "oni i te kako kostaju" se govorilo i za seriske modeme, pa je bilo i mnogo jeftinijih modema koji su radili odlicno, govorim na osnovu licnog iskustva. Mozda se u spomenutom slucaju radi o odredjenom cipsetu? Ne mogu da garantujem iz vise razloga, ali mislim da je Mepis Linux imao drajvere za SmartLink USB modeme. Nazalost, firma SmartLink je sada u nekom drugom vlasnistvu i zadnji put kad sam posetio njihov sajt sa drajverima, sve je bilo drugacije:

"Smart Link PC Modem Products
Conexant Systems acquired Smart Link's PC Modem chipset business in 2005. As a result of this acquisition, all Smart Link PC Modem products, including SL2800, SmartRISER series, SmartPCI series and SmartUSB series solutions have been transferred to Conexant."

Pre toga su lepo imali navedene drajvere za Linux, pa odvojeno za neke svoje PCI i odvojeno za USB modeme. Sada, na Conexant sajtu imaju po chipsetu, nigde nisam izricito video USB modem. Posto je USB modem winmodem, onda treba videti koji je cipset, mozda ce raditi.
[ ztrifunovic @ 05.08.2006. 11:52 ] @
Hteo bih da instaliram SUSE Linux na slobodan ATA disk koji mi je ostao od starog racunara. Inace Windows mi je instaliran na WD SATA II, procesor je AMD Sempron 2600+. Interesuje me da li je neko imao slicnu situaciju?
[ SpasojeGredic @ 05.08.2006. 14:40 ] @
Pricate o driveru za ovu ili onu distribuciju... Da li postoji USB modem, koji ce raditi na svim distribucijama, i sadasnjim i buducim? Da li je to mozda ovaj US Robotcs? Nije mi problem ni 150 eura da dam za modem, ako ce on sigurno raditi...
[ Turin Turambar @ 05.08.2006. 15:33 ] @
Citat:
SpasojeGredic: Pricate o driveru za ovu ili onu distribuciju... Da li postoji USB modem, koji ce raditi na svim distribucijama, i sadasnjim i buducim? Da li je to mozda ovaj US Robotcs? Nije mi problem ni 150 eura da dam za modem, ako ce on sigurno raditi...

Za te pare (i manje) mozes da nadjes neki hi-tech ethernet ruter sa ADSL1-2 modemom...
Mislim relano, davati tolike pare za obican modem je suludo - vise od 10-15 evra ti modemi ne zasluzuju.
Kazem, ja sam montirao Lucent & Intel 536EP bez ikakvih problema (Intel 536EP je Sweex-ov model, kupljen pre par dana).

Bolje sacekajte sa Linuxom dok ne dobijete 24h pristup internetu i jaku vezu. To se posebno odnosi na Ubuntu, jer je on jako vezan za internet. Ima jaku i ogrmonu bazu programa, ali se skoro svi moraju skidati. Na to dodajte jos i updateove, kojih u ovom trenutku ima preko 140 (u odnosu na cistu instalaciju sa CDa). To znam jer sam bas nedavno Ubuntu instalirao devojci (ona ima taj Sweex modem).

Sve u svemu, vi morate skinuti oko 250mb softvera ako zelite da vam novi Ubuntu bude up-to-date i da imate specificne drajvere, programe i igrice.
Ja to nekako postizem, ali je to povuci-potegni i jedva cekam dan kada cu dobiti ADSL...
[ tdjokic @ 05.08.2006. 16:08 ] @
Citat:
SpasojeGredic: Pricate o driveru za ovu ili onu distribuciju... Da li postoji USB modem, koji ce raditi na svim distribucijama, i sadasnjim i buducim? Da li je to mozda ovaj US Robotcs? Nije mi problem ni 150 eura da dam za modem, ako ce on sigurno raditi...

Ne, ja pricam o drajverima koje je Mepis medju prvima poceo da stavlja kao integralni deo svog Live CD-a, a rade i kasnije kad se instalira na hdd, mada vise to ne pratim. E, Mepis mislim da je imao takav drajver i za SmartLink USB. Ovo ti je neproverena informacija i nemoj da me drzis za rec.

Ono sto je vise puta provereno, je da su USB modemi skoro 100% winmodemi i trebaju im drajveri i sa njima su uglavnom problemi. To ti je najnesigurniji put ka Internetu. Uostalom, sacekaj sta ce napisati vladared.

Evo zanimljivog posta: http://www.mepis.org/node/4536 coveku radi USB modem, nakon malo akrobacija.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 05.08.2006. u 17:25 GMT+1]
[ tdjokic @ 05.08.2006. 16:16 ] @
@[REaS0n] - ono jeste da si se javio "unapred" ali, evo, covek ima laptop, kako da gura unutra modem? A nema ni seriski port:
Citat:
SpasojeGredic: Ako radi 100% na linuxu pomenuti modem, mozes li mi napisati tacan naziv modema? Ja na laptopu nemam serijski port ...

@DelTroter - vidi prezimenjace koliko ima jos modema za seriski port http://www.pcberza.co.yu/asp/p...asp?group=017&subgroup=002
[ SpasojeGredic @ 06.08.2006. 10:37 ] @
Znam ja da modem ne vrijedi 150 eura ili koliko je vec. Takodje znam da je adsl bolji nacin za vezu sa internetom. Imam ja i adsl. Ali takodje ne mogu bez modema, odem van kuce, ponesem laptop, moram hitno da provjerim mail, i ako nemam modem, sva moja prica sa koriscenjem linuxa pada u vodu... Znaci cijena mi nije problem, samo da znam da ce to sigurno raditi. Ne rece niko da li je to ovaj US Robotics?
[ tdjokic @ 06.08.2006. 10:50 ] @
Spasoje, ja i dalje insistiram na ovoj ideji:

Citat:
Evo zanimljivog posta: http://www.mepis.org/node/4536 coveku radi USB modem, nakon malo akrobacija.

Jesi li citao? Radi se o prnicipu, a ne o proizvodjacu. NARAVNO, NE NEGIRAM UNAPRED NESTO STO CE MOZDA VLADARED DA NAM KAZE, MOZDA JE TAJ US Robotics napravio sto ostali nisu, ali iskreno sumnjam.

Ti lepo pogledaj u prodavnicama koje su ti dostupne, sta se od eksternih USB dial-up modema prodaje, zatim idi na Google i upisi [taj_modem] i rec Linux i dobices prilicno postova gde pise o toj kombinaciji. Bice tu i "meni nikako ne radi" i "ja sam uspeo", kao covek sa ovog Mepisovog foruma i svasta.

Osim toga, ne boj se ni promene distribucije Linuxa, ako bi to pomoglo. Svi glavni Linuxi su slicni, neces nesto narocito izgubiti ako predjes na Ubuntu sa Fedore ili SUSE ili obrnuto, Mepis, Mandriva, sve je to skoro isto.
[ vladared @ 06.08.2006. 16:34 ] @
Vlada kada je pomenuo US Roborics je pobrkao sa jednim drugim externim RS modemom. U principu sam naleteo na nekoliko modema koji deklarativno podržavaju linux... evo adrese gde možeš doći do nekih smernica:
ovo je modem
http://chip.arrivia.be/
http://www.amazon.com/gp/produ...UTF8&v=glance&n=172282

a ovo je pomoć
http://www.melbpc.org.au/faq/linux_dial.html
http://use-treo-650-as-modem-usb.dolefer.be/
http://groups.google.com/group...c5c0340039e%23eac9bc5c0340039e
[ SpasojeGredic @ 07.08.2006. 00:09 ] @
Znaci uzalud sam se nadao :( . Koristim slackware, ali ne treba mi modem da i mi radio na jednoj distribuciji, mozda nekad predjem na drugu... Uglavnom treba mi modem da radi kao sto znam da mi radi ovaj trenutno pod windowsom;)
[ SpasojeGredic @ 07.08.2006. 00:17 ] @
Sad mi "pade na pamet"... Sta mislite o pcmcia karticama koje imaju serijski port na sebi. Pa onda modem na nju...?
[ tdjokic @ 07.08.2006. 07:41 ] @
Tu moze biti problem sama pcmcia kartica. Ako ti opet za nju treba drajver, slicno USB modemu, onda si opet na istom. Nemam iskustva sa tim karticama pa ne mogu nista da kazem. Evo nekog pregleda takvih kartica, pa pogledaj http://tuxmobil.org/pcmcia_linux.html , neke rade, neke ne, pa uporedi sa onim sta mozes nabaviti. A ideja ti je vrlo OK.

Ja sam se strasno bojao sta ce biti sa USB prenosom podataka sa digitalnog fotoaparata pod Linuxom, a ispalo je super, radi odmah, bez problema.
[ SpasojeGredic @ 07.08.2006. 14:18 ] @
Meni su bez problema radile USB slusalice i mikrofon, samo sam upalio podrsku u kernelu i to je to... Jedino me modem zeza...
[ LaMpiR @ 08.08.2006. 14:38 ] @
Da li si rijesio problem sa boot loaderom?
Koristim kubuntu i evo kako sam ja to rijesio
U konzoli kucas:
Citat:
sudo nano /boot/grub/menu.lst

Otvoris taj fajl i editujes ga kako ti odgovara, ja sam samo preuredio pozicije i to kod mene izgleda ovako

Citat:
## ## End Default Options ##

title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1

title Ubuntu, kernel 2.6.15-26-386
root (hd1,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-26-386 root=/dev/hdc1 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-26-386
savedefault
boot

title Ubuntu, kernel 2.6.15-26-386 (recovery mode)
root (hd1,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-26-386 root=/dev/hdc1 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-26-386
boot

title Ubuntu, memtest86+
root (hd1,0)
kernel /boot/memtest86+.bin
boot

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root

naravno prije toga, uradi backup menu.lst u slucaju da nesto zeznes
Citat:
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu_backup.lst
[ blekiwajt @ 08.12.2006. 19:09 ] @
e ljudi kada je vec na temi Win i Linux ...
naime.... imam linux na jednom a Win XP na drugom hardu i sve je bilo lepo dok se xp nije sje*o i morao sam da ga reinstaliram. Sada imam problem jer nece da mi cita nista zivo sa drugog harda i nemam vise boot meni na kom sam lepo mogao da izaberem svoj lepi linux.
kako da podesim iz Win XP da mi vidi Linux.....???
[ Marko Medojević @ 08.12.2006. 20:51 ] @
Reinstaliraj GRUB/LILO. I nećeš to moći da uradiš iz Windowsa već ćeš morati sa nekim butabilnim Linux CD-om!
[ blekiwajt @ 09.12.2006. 09:17 ] @
Imam LIVE CD od mog linuxa ...
kako da reinstaliram GRUB/LILO? --na cd-u mi nudi podesavanje GRUB-a...otvori mi konzolu i da ja ispisem parametre...a ja to ne'am pojma

ja kada bootujem sa live CD-a ponudi mi gomilu strvari...
Boot with default parameters
safe boot
boot with noapic nolapic
copy to RAM
...
..A u drugom meniju ima samo da udjem u konzolu i Framebuffer modovi...

[Ovu poruku je menjao blekiwajt dana 09.12.2006. u 10:44 GMT+1]
[ Marko Medojević @ 09.12.2006. 21:50 ] @
Koristi malo pretragu, imaš dosta reši o ovome i u top temama! Što se tiče GRUB-a njega instaliraš na sledeći način:
-podigneš live cd
-prebaciš se na root (su)
-grub
-grub> root (hdx,y)
-grub> setup (hdx)
-grub> quit
E sad, x je broj hard diska, a y broj particije. I hd-ovi i particije se broje od 0, što bi značilo da se treća particija na prvom disku obeležava za hd0,2. setup (hd0) znači da GRUB instaliraš na MBR prvog diska (to radi ukoliko nemaš boot particiju). Nakon toga restartuj računar i opet ćeš imati boot meni.
[ blekiwajt @ 10.12.2006. 12:21 ] @
nece???
odradim ja to...

cak sam i mountovao:
mount /dev/hdb1 /mnt/linux
mount -t proc none /mnt/linux/proc
mount -o bind /dev /mnt/linux/dev
chroot /mnt/linux /bin/bash
source /etc/profile
pa onda
-grub
-grub> root (hd1,0)
-grub> setup (hd1,0)
-grub> quit

restartujem i nista samo ga preveje u windows...
[ Marko Medojević @ 10.12.2006. 13:38 ] @
Jel hoćeš grub da instaliraš na MBR? Ako hoćeš onda umesto "setup (hd1,0)" upiši "setup (hd0)".
[ unleaded @ 10.12.2006. 13:40 ] @
Citat:
-grub> root (hd1,0)
-grub> setup (hd1,0)

(hd1,0) je drugi disk, prva particija.
Ako hoces na prvi disk onda je (hd0) kao sto je mare_bj napisao
[ blekiwajt @ 11.12.2006. 08:07 ] @
na hd0 mi je windows a na ostalima linux....
al sada to vise nije bitno .... formatovao sam i poskidao repozitorijume preko noci i sljaka kao leptir...
[ Marko Medojević @ 12.12.2006. 11:47 ] @
Nije ti Windows na hd0 nego na hd0,0(verovatno). Komanda "setup(hd0)" znači da se GRUB instalira na MBR prvog diska što svakako ne bi poremetilo tvoj XP već bi omogućilo podizanje više operativnih sistema. Tako da znaš za ubuduće!