|
[ babula @ 01.02.2003. 13:05 ] @
| Molim Vas za strpeljenje tokom citanja, jer uvod naocigled nema veze sa Linuksom, ali glavno pitanje je ipak vezano za njega. Da napomenem da sam po struci dizajner, a svet Linuxa mi je manje vise nepoznat.
Instaliarao sam jedan Content Management System (PHP/mySQL), koji ima mogucnost obrade slike na serveru (Image Processing). Primera radi: u CMS unesemo novu stranu "Produkti" u navigaciju; potom u front end-u (Internet Explorer npr.) na kraju dobijemo u navigaciji GIF-sliku "Produkti" - bez da smo koristili Photoshop ili sl.
Potreban je, kako u dokumentaciji CMS-a stoji, jedan od tri server-software-a: gdlib, Freetype ili ImageMagick. Odlucio sam se za Imagemagick. Na sajtu sam odabrao i skinuo verziju "Binary Red-Hat Linux for Pentium II", bacio taj .tar.gz-fajl u sledeci direktorijum: /home/users/babula. Tamo sam ga odpakovao shell-komandom.
U uputsvu za instalaciju ImageMagick-a stoji i da treba da uradim sledece:
"If the 'bin' subdirectory of the extracted package is not already in your executable search path, add it to your PATH environment variable" ( vidi stranicu: http://www.imagemagick.org/www/QuickStart.html )
Potrazio sam na Google-u uputsvo za dodavanje direktorijuma u path i naisao na sledecu stranicu: http://www.troubleshooters.com/linux/prepostpath.htm
Tamo se opisuju tri mogucnosti dodavanja dir-a u PATH: a) za pojedinog user-a, b) za sve user-e i c) za root. Ja sam pribegao resenju za sve user-e: otvorio sam, kako pise u uputsvu, fajl /etc/profile i tamo ubacio sledecu liniju:
PATH="$PATH:/home/users/babula/ImageMagick-5.5.4/bin"
U uputstvu za ImageMagick stoji da po instalaciji moze da se testira software - sa komandom: "convert LOGO: logo.miff"
Kada ubacim to u shell, kaze mi: "sh: convert: command not found"
Dakle, NE RADI.
-----------
PITANJA:
=======
1. Da li sam pogresio u odabiranju direktorijuma za ImageMagick (/home/users/babula)? Da li je svejedno gde se instalira neki server-software?
2. Da li sam odabrao pravu od tri mogucnosti za dodavanje direktorijuma u path? Odabrao sam, naime, dodavanje dir-a za sve user-e. Mozda sam trebao da dodam za root-usera, jer se logujem kao root i kao root sam hteo da testiram ImageMagick. Za user-a "root", pak, treba da editujem fajl ".bash_profile script.", ali taj fajl ne nalazim nigde.
3. Kako i gde da otkucam komandu "convert LOGO: logo.miff" i da dobijem neki pozitivan odgovor od servera?
---------
Hvala unapred na odgovorima.
|
[ tOwk @ 02.02.2003. 21:25 ] @
Da li si resetovao sistem po izmeni /etc/profile, ili bar uradio ,,source /etc/profile''?
Da li ti se posle dodate linije nalazi ,,export PATH''? Ako ne, možeš dodati ,,export '' na početak linije koju si dodao.
A za proveru, bolje bi ti bilo da probaš ,,convert --help'' i ako dobiješ neki tekst, onda radi bar nešto.
[ random @ 03.02.2003. 01:02 ] @
Citat: Da li si resetovao sistem po izmeni /etc/profile, ili bar uradio ,,source /etc/profile''?
Dovoljno je da se uloguje i izloguje. A u slučaju da sve to radi iz xterm-a, ne bi bilo loše da pogleda da li ima ~/.bashrc, i ako nema nek ga kreira na sledeći način:
$ echo . /etc/profile > ~/.bashrc
[ babula @ 06.02.2003. 12:15 ] @
tOwk, kako da resetujem sistem? (zvuci glupo, ali ne znam kako se to radi; pocetnik sam). iance masina je stotinama kilometara udaljena od mene.
sta radi komanda source /etc/profile ?
sta dobijam time sto kreiram sa $ echo . /etc/profile > ~/.bashrc ?
da li posle u taj fajl treba nesto da unesem?
moe neko da mi objasni ili bar da me uputi na neku stranicu o tome KAKO SE INSTALIRA SOFWARE na udaljenom linuksu? imam mogucnost shell-a (valjda BASH). kako tece postupak? prebacim neki paket sa file-managerom, raspakujem ga tamo i STA ONDA???
ukucao sam "convert --help'' ali ne dobijam nista.
izvinjavam se na ovako banalnim pitanjima. hvala na pomoci!
pozdrav
[ tOwk @ 06.02.2003. 13:08 ] @
babula, kao što je random rekao, nema potrebe da resetuješ sistem, već je dovoljno i da se izloguješ, i ponovo uloguješ. A ako baš želiš da resetuješ (znači ne na moju pogrešnu preporuku), onda koristi naredbu „reboot”.
„source /etc/profile” radi isto što i „. /etc/profile” koje ti random preporučuje da ubaciš u .bashrc fajl (obrati pažnju na tačku na početku random-ovog ekvivalenta datoj komandi, i tačku na početku imena fajla). source/. komanda u Bash ljusci (shell-u) će ti učitati i izvršiti dati fajl kao jednu SH skriptu, a dodavanje nje u .bashrc znači da će se pokretati pri svakom pokretanju bash-a (kada se uloguješ, ili kada samo pokreneš novi terminal).
Instalacija paketa zavisi od tvoje distribucije. Ako imaš RedHat GNU/Linux distribuciju, onda je najbolje da koristiš rpm naredbu. Ako imaš Debian GNU/Linux, onda je nešto od apt-get, dpkg ili šta već dovoljno.
I još nešto, da li si ti siguran da imaš mogućnost menjanju /etc/profile fajla na tom računaru? Probaj ti da dodaš iste komande u .bashrc za PATH.
I probaj da daš punu putanju do convert programa:
/home/users/babula/ImageMagick-5.5.4/bin/convert --help
Ako to radi, onda znaš sigurno da je problem do putanja.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|