[ Aleksandar Marković @ 03.02.2003. 12:17 ] @
Vrste pamćenja
Svako može da shvati da je pamćenje složena psihička funkcija, bez koje nikada ne bismo bili u stanju da prepoznamo šta smo nekada uočili. Da nije pamćenja, mi bismo, uvek iznova, morali da se upoznajemo sa svim predmetima, sa svim osobama, a to bi značilo nemoguć život.

Fiziološku osnovu pamćenja čini izvanredna osobina nervnog sistema, poznata pod imenom plastičnost. Ona se ogleda u tome što svaki nervno-moždani proces ostavlja za sobom trag koji omogućava da se ponovo javi čak i kada na čulne organe ne deluje nikakva draž. Ovaj trag, koji nastaje kao "urezivanje" u moždanom tkivu pri upamćivanju, poznat je pod imenom
engram. Fiziološki mehanizam stvaranja engrama nejasan je i danas.

Opiti na životinjama su pokazali da se ubrizgavanjem ribonukleinske kiseline poboljšava njihova sposobnost učenja. Ukoliko se unosi hrana siromašna belančevinama, dolazi do smanjenja i ribonukleinske kiseline. Evo još jednog opravdanja da "učenici" treba da imaju obrok bogat belančevinama.

Prema onome što se pamti može se razlikovati nekoliko vrste pamćenja:

Motorno pamćenje je oblik u kojem se ispoljavaju upamćivanje i reprodukcija pokreta. Ovaj oblik predstavlja najstariji vid pamćenja. Iako se mnoge od tih motornih radnji uče na ustaljen prirodan način, njihovo kasnije reprodukovanje nije uvek isto za sve individue. Svi smo na isti način učili da se pri pisanju, služimo olovkom, najpre kako se ona, recimo, drži... Svako od nas, ipak, ima specifičan, svojstven rukopis. Ova vrsta pamćenja kod čoveka javlja se veoma rano. Pedijatri kažu još kod odojčeta. Kasnije, u toku razvoja, mi postajemo svesni značaja tih pokreta, pa se oni povezuju sa procesima mišljenja i volje.

Emocionalno pamćenje postoji, što potvrđuju primeri, u svakodnevnom životu. Sve su emocije praćene nekim telesnim manifestacijama, koje nastaju pri sećanju na ranije doživljeno. Setimo se, primera radi. osoba koje su nam bliske i drage, kada su bledele ili crvenele pri izgovaranju nekog imena.

Emocionalno pamćenje, smatraju lekari, javlja se sredinom prve godine. U tom uzrastu dete, na primer, može da zaplače ako ga stavimo u položaj kakav je ono imalo kada je primalo injekciju.

Slikovno pamćenje je kada u vidu slike možemo da se setimo onoga što smo nekada doživeli i da to sada, u fazi reprodukcije, sebi živo i slikovito predstavimo.

Verbalno-logično pamćenje se ispoljava u upamćivanju i reprodukciji misli. Secamo se pročitanih misli čuvenih pisaca, pesnika, i to sećanje može biti doslovce reproduicovana misao.

Ovakva podela pamćenja je veštačka tvorevina, jer je kao takvu ne možemo sresti u svakodnevnom životu. Svi oblici pamćenja su isprepletani i u uskoj su zavisnosti.

Upamćivanje je aktivna funkcija pamćenja. Ono može biti namerno ili nenamerno. Primer namernog upamćivanja ogleda se baš u učenju.

Postaviti cilj - pola uspeha
U procesu učenja više činilaca igra veoma važnu ulogu.

Postavljanje cilja - da bi određenu materiju (lekciju) trebalo naučiti je osnovni uslov. Za ovakvo tvrđenje ima eksperimentalnih i praktičnih dokaza. Psiholog je dao zadatak ispitivanoj osobi da nauči niz besmislenih reči u jednom tekstu. Za čoveka prosečne inteligencije bilo je potrebno nekoliko ponavljanja da nauči te reči. Ispitivana osoba je četrdeset šest puta pročitala tekst i nije davala znaka da je dati zadatak naučila. Iznenađen psiholog je prekinuo ogled i zapitao da li sada ispitivani može da ponovi napamet pročitani niz besmislenih reci.

Ispitivana osoba, znatno više iznenađena, upitala je: "Kako, zar treba ovo da naučim napamet?" Posle ovoga samo šest puta je pročitala isti tekst i bez pogreške uspela je da ponovi ispitivani tekst, jer nije sebi u početku postavila cilj da tekst treba da nauči, pa ga je samo čitala bez namere da ga ponovi. Kada je postavila sebi cilj da ono što čita mora da nauči, bio je potreban mnogo manji broj pročitavanja teksta.

Zapamtiti što trajnije - to je drugo saznanje koje takode igra važnu ulogu u procesu učenja.

Evo jednog ogleda. Učenici su dobili zadatak da nauče dva teksta, jedan za koji im je rečeno da c'e ispitivanje biti za jedan dan, a drugi kroz sedam dana. Međutim, u oba slučaja ispitivanje je odloženo za dve nedelje. Tada se pokazalo da je drugi tekst reprodukovan znatno bolje. Učenici su postigli bolji rezultat pri učenju onog teksta za koji su sebi postavili cilj - da naučeni materijal treba da zapamte duže.

Stav prema materiji koju treba naučiti je od značaja za uspeh u učenju. Postoji li u nama svest o potrebi za učenje ili to činimo bez posebnog interesa? Često previše ambiciozni roditelji nameću svoje želje, svoje neostvarene ideale detetu, koje ima sasvim druge sklonosti. "Zašto to dete može da bude odličan đak", kažu takvi roditelji, "a naš sin pokazuje slabije rezultate od njega?" Ovakvim roditeljima odgovaramo saznanjem iz genetike. "Da vaš sin ima bezbroj braće i sestara, svi bi oni bili drugačiji." Sva deca ne postižu, niti će postići iste rezultate u učenju. Traženje profesora da se detetu poveća oče na iz biologije zato što dete "mora da bude lekar", stvara kod učenika negativan stav prema tom predmetu.

Logične veze u učenju su neophodne. Kada se izvesno gradivo uči mehanički, bez shvatanja logičke veze u njegovim delovima, tada je rezultat takvog učenja veoma slab, a zaboravlja se brzo. Da bi naučeno gradivo bilo stabilno i trajno - u smisaonom upamćivanju treba tražiti logičnu vezu, tako da iz jednog zaključka proističe drugi.

Asocijalna konstatacija je jedan od faktora koji olakšava proces učenja. odnosno upamćivanja. To praktično znači: ako, na primer, znamo nemački, a učimo engleski jezik, tada ćemo lakše upamtiti reči koje imaju izvesne sličnosti sa nemačkim recima.

Vizuelno učenje se odnosi na takozvani vizuelni tip ljudi koji lakše pamte gradivo koje uče, ako ga predstave pomoću slike, šeme, dijagrama. Neki đaci pamte napisani tekst, jer ga u mislima imaju onakvog kakav je prikazan u knjizi. Oni pamte stranicu knjige, raspored reči i slova, čak se sećaju zareza između reci.

Ponavljanje naučenog igra veliku ulogu u procesu učenja. Svima nama je poznato da je mogućno samo veoma mali materijal upamtiti odjednom, pri prvom čitanju. Nekada imamo pogrešan utisak da posle prvog ili drugog čitanja možemo da ponovimo neki materijal, odnosno da smo ga već naučili. Međutim, tek pri pokušaju reprodukcije, uveravamo se koliko smo bili u zabludi. Ponavljanje gradiva trebalo bi da bude sa vremenskim razmacima. To znači bolje je jednu lekciju pročitati danas dva puta, sutra isto toliko, nego čitati je danas četiri puta, pa je odložiti.

Preslišavanje ima važnu ulogu u procesu učenja. Čitanje bez preslišavanja stvara obmanu o znanju, a da ne ističemo da ponavljani materijal dovodi do dosade, pospanosti, sanjarenja.

Motivi učenja su značajan elemenat u mehanizmu učenja. Ako je reč o pozitivnoj motivaciji, da se, recimo, završenom školom postigne neka subjektivna korist, afirmacija u društvu ili željeni cilj, onda je učenje znatno olakšano, bolje se pamti, a ono što je upamćeno postaje mnogo sigurnije i trajnije.

Uslovi za učenje - često čujemo kako neko kaže da nije imao uslova za učenje! Međutim, u udobnoj fotelji i s prepunim želucem teško da se nešto može naučiti. Onaj ko želi da uči sam stvara uslove za rad, nade mogućnosti i uslove za učenje.

Volja da se nešto nauči - svakako je najvažniji element učenja. Ako postoji volja za nekim saznanjem, tada se uči lakše i brže. Kad jednom učenik stekne sliku šta želi da nauči, potrebno je da u tome bude istrajan i dosledan. Interesovanje učenikovo treba da bude njegov motiv učenja.
Ponekad odrasli umeju da kažu: "suviše sam star za učenje." Međutim, to su samo dobri izgovori, jer oni ne misle da su prestari za učenje. U pitanju je samo lenjost. a za učenje nikad nije kasno, jer učenje je: "Bogatstvo za siromahe, čast za bogate, pomoć za mlade i potpora za stare."

Dragana Peskarević
[ Batica @ 03.02.2003. 14:15 ] @
Ovo je text iz neke knjige koja se bavi "Psihologijom ucenja" i staro je jedno 30 godina. Ovo nista ne znaci samo fraze, pricam ti pricu, koje moraju da bubaju studenti psihologije.
[ Aleksandar Marković @ 03.02.2003. 15:24 ] @
Batice ti pronadji pa postuj nesto novije ... do tada... http://www.buildyourmemory.com/

* * *

Kad uzmete da ucite, mnoge stvari vam prolaze kroz glavu, razni strahovi, nesigurnost, samohrabrenje, itd... citava jedna borba koja trosi "CPU cikluse" potrebne za ucenje i zamara. Problem je sto vas pritiska savest sto kasnite.

Kada se covek penje na visoko mesto, ne sme da gleda koliko je cilj daleko, niti koliko je daleko zemlja.

Podelite posao na male etape i usredsredite se samo na onu koja je na redu.

Svesno prekidajte, u momentu, bilo koju primecenu unutrasnju raspravu, komentare, pogrde i uvrede upucene samom sebi i slicno.

Isto vazi i za uspeh:
- ne zadrzavajte se previse u trijumfu,
- i nemojte da uvodite komplikovane rituale proslavljanja (kuvanje kafe, gledanje celovecernjeg filma), pogotovo ako angazuju (neprimetno zamaraju !) mozak (kompjuterske igre).

Ako zastranite - vracajte se na put bez prevelikog manevrisanja.

Cilj svega ovoga je da vam ucenje postane nesto obicno, bez neke fame.

Uvedite dan za opustanje (bez ucenja), jednom ili dvaput nedeljno, da ne dodje do iscrpljenosti.

E da, jos nesto:
- ne podcenjujte kratke intervale vremena koje imate na raspolaganju.

Slobodno vreme u toku dana je fragmentisano i cekanje na veliki slobodan komad je greska (i podhranjivanje fame da je ucenje tesko i da zahteva specijalne uslove).

Ako vam je gradivo dosadno, odabrali ste pogres... salim se, izvinite!

Preletite na brzaka tekst da nadjete nesto nepoznato i/ili neobicno i onda odlucite da cete saznati o cemu se radi, pa pocnite od pocetka.

Autor: Salec
Edit: secret

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 05.06.2006. u 22:05 GMT+1]
[ raka @ 22.01.2004. 15:40 ] @
cekamo
[ fanfon @ 26.01.2004. 11:37 ] @
Ako vas nesto zanima o ucenju i pamcenju posetite sajt finesa.edu.yu.Tu ce te naci i vise nego sto mislite.Postoje veoma mocne tehnike ucenja i pamcenja za koje ljudi nikad nisu culi.Neke od njih se od pre skoro cetiri godine izucavaju na kursevima koji se odrzavaju u nasim vecim gradovima(BG,NS,SU,NI)Ima 4 kursa:brzo citanje,mape uma,savrseno pamcenje i briljantno ucenje.Ovaj poslednji je savrsen za studente posto objedinjuje ostala 3 ali mana mu je sto je oblast ostala 3 slabije odradjena pa je bolje zavrsiti sva 4.Sta su mogucnosti ovih tehnika?Mogao bih da pisem satima o tome ali npr. reci cu da mogu za oko 25 minuta da zapamtim 100 pojmova,apstraktnih ili konkretnih a da mogu da kazem koji je na kom mestu.Npr. imate pojmove kao:kuca,nezavisnost,pertla,osecajnost,drvo i sl.Nema ogranicenja.Jedino ogranicenje je stepen tvoje imaginacije posto se sve pamti kroz jednu vrstu igre a neverovatno je efikasno.Mnogi mi nisu verovali ali sve sam ih razuverio demonstracijom.Vreme pamcenja zavisi od vezbe i moguce ga je skratiti do neverovatnih granica tako da se stvarno desava da ljudi nece cak ni da slusaju kad im spomenes ali to je vec njihov problem.Ja sam zavrsio sve kurseve i jedino sto vam treba da bi uspeli je veoma mnogo upornosti sto je veoma tesko.Vezbati neku od tehnika par meseci samo sat vremena dnevno ne preskacuci nijedan dan je stvarno izazov ali se visestruko isplati.Da ne duzim dalje navescu neke od tehnika.Tu su npr. lancani sistem pamcenja,broj-rima,broj-oblik,alfabetski sistem,rimska soba(koju najvise koristim),vrhunski sistem sa kojim mozete pamtiti do 10 000 pojmova ali on ima matricu i treba dugo vremena da se uvezba(Vise od godinu konstantnog rada) i konacno tu je i mapa uma kao najbilja tehnika ucenja i pamcelja koja je poznata do sada.To je jedan asocijativni dijagram sa centralnom temom u sredini koji se sastoji sam od kljucnih reci i slika koje treba zapamtiti.Ali ne mogu sad detaljno da pisem o tome,mozda drugi put ako nekoga interesuje.Ako imate pitanje napisite-rado cu raspravljati o ovoj temi.Pozdrav svima!
[ the.kum @ 27.01.2004. 17:24 ] @
Citat:
fanfon:
Ako vas nesto zanima o ucenju i pamcenju posetite sajt finesa.edu.yu.Tu ce te naci i vise nego sto mislite.Postoje veoma mocne tehnike ucenja i pamcenja za koje ljudi nikad nisu culi.

Ma sta velis ! Jadni mi bez mapa uma!

Citat:
Ovaj poslednji je savrsen za studente posto objedinjuje ostala 3 ali mana mu je sto je oblast ostala 3 slabije odradjena pa je bolje zavrsiti sva 4.

Normalno da je bolje - veci profit za Finesu i NL Pro Group. (NeuroLinguistic Programming Group).

Neka hvala, ne zelim da mi mozak bude neurolingvisticki isprogramiran.
[ fanfon @ 28.01.2004. 14:13 ] @
Druga stvar je to sto ti ne zelis da naucis nesto.Mozes ti da ucis i bez mapa,mozes da citas i 5 strana na sat umesto 100 ali ja sam probao i ne zelim da se vracam na staro gubljenje vremena.
[ fanfon @ 28.01.2004. 14:17 ] @
Ako hoces nesto da dobijes onda moras nesto i da das.Ovde oni prodaju znanje za novac a to se svugde radi:strani jezici,obuka za posao,kompjuteri...Svako je slobodan da bira sta hoce...
[ kToni @ 29.01.2004. 10:41 ] @
...hehe...
ti kursevi, manje vise imaju odlike sekte, a vecina stvari koje uce su gluposti.
popularni su zbog pocetnog odusevljenja polaznika, koji na jednom pomisli da je pametniji (zdraviji lepsi bolji :) ) ali primenljivost svih tih tehnika je jako mala... dok efekti jako kratko traju...
inace mogu da se pohvalim da sam 10 dana pred ispit dobio grip, te da su mi ostala samo 3 dana da naucim 300 stranica. Ali sam ucio tri noci od 12 do 6ujtru, i za ukupno 18h, manje ukupno sat dva pauze, uspeo da naucim apsolutno sve. Za taj obim gradiva inace mi je bilo potrebno vise, ali kad hoces i moras, onda i mozes...
bitno je samo razgraniciti sa sobom.
btw.dobio sam deset.
[ fanfon @ 31.01.2004. 17:16 ] @
Da nisi mozda bio na nekom takvom kursu kToni?Ajd malo poblize objasni koje su to odlike sekte.Primenljivost tih tehnika je veoma velika ako znas kako da ih primenljujes.Ako postujes pravilno memorijske intervale onda efekat prelazi iz kratkotrajne u dugotrajnu memoriju.To objasnjava npr. sto mnogi koji od osnovne skole ne uce u daljem skolovanju matemetiku ipak znaju Pitagorinu teoremu iako je godinama nisu ponovili.Prosecan covek ne moze zapamtiti niz vise od 5-6 pojmova kada ih procita ili cuje,najbolji mogu 9-10 a uz pomoc memorijskih tehnika koje tako olako omalovazavas moze se zapamtiti na stotine puta vise.U stvari ne znam da li neko moze bez neke tehnike zapamtiti npr 200 pojmova a da zna koji ide iza kog bez greske.Mozda neko ko ima savrseno fotografsko pamcenje ali takve sam gledao samo u emisijama tipa verovali ili ne!Dominik O'Brien,sestostruki pobednik memorijade(svetskog prvenstva u pamcenju koje ima mnogo disciplina) za manje od pola sata pamti binarni niz od 2000 cifara.Ako on moze toliko pa valjda i drugi mogu bar desetinu od toga.E tu se opet vracam na tehnike.Probao sam ih i funkcionisu.Ako mi neko dokaze suprotno javno cu ih se odreci i spaliti sve knjige koje imam o tome.Ali tako nesto se nece skoro desiti...A sto se tice njihove primenljivosti za odredjene oblasti tacno je da su efikasnije za drustvene nauke ali to je sam zato sto se kod tih nauka koristi drugi metod rada i drugaciji simboli nego u prirodnim.Opet,postoje i tehnike pamcenja za prirodne nauke koje se mogu uspesno koristiti narocito ca pamcenje brojeva,formula u fizici i hemiji,hemijskih simbola i skoro svi se zasnivaju na fantasticnoj sposobnosti ljudskog mozga da pamti slike i da masta.Druga stvar je sto to neki nece da prihvate ili cim im spomenes kazu da je u pitanju sekta.Nije forum za ovo pitanje ali mozemo ga otvoriti i razjasniti sta to smatras pod sektom i po kojim kriterijumima su ove tehnike "sektaske".


------------------------------------------------------------------------------
"OMNIA MEA MECUM PORTO"
[ filmil @ 31.01.2004. 23:35 ] @
Hm. Meni recimo nije jasno zašto se majstori memorijskih veština toliko
žustro upliću u rasprave sa laicima umesto da ćute i sposobnosti
upotrebe na svoju korist.

f
[ fanfon @ 01.02.2004. 13:28 ] @
Citat:
filmil:
Hm. Meni recimo nije jasno zašto se majstori memorijskih veština toliko
žustro upliću u rasprave sa laicima umesto da ćute i sposobnosti
upotrebe na svoju korist.

Ja ne tvrdim da sam majstor u memo vestinama jer znam da nisam ali isto tako i znam dosta o tome kako funkcionisu jer se vec neko vreme bavim njima.Uostalom ovo je i forum na kom se raspravlja o tome da li je to efikasno ili ne tako da je rasprava o njima u svakom slucaju korisna.Mozda neko nece prihvatiti necije ideje ali cilj je razmeniti misljenja.Ja tvrdim da su tehnike dobre,da nemaju veze sa sektama naspram onih koji tvrde suprotno i koji kako mi se cini to nisu uopste argumentovali.Ajde da raspravljamo o tome na osnovu iskustva a ne na osnovu pretpostavki,prica ili ubedjenja.
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2004. 13:59 ] @
Citat:

Ajde da raspravljamo o tome na osnovu iskustva a ne na osnovu pretpostavki,prica ili ubedjenja


Bilo bi lepo da za pocetak bacis linkove na neke nezavisne naucne studije o efikasnosti mapa uma i sl.. u procesu memorisanja podataka - bas me interesuju neke cifre u testovima a ne subjektivni osecaj "sad pamtim mnogo bolje"
[ the.kum @ 02.02.2004. 03:01 ] @
kToni,potpuno si u pravu kada kazes da ti kursevi manje vise imaju oblike sekti. Medjutim, iako ovo vazi za vecinu slicnih kurseva, ipak za Finesu to ne bih rekao, mada to nikako ne umanjuje moj negativan stav prema NLP-u i prevarantima koji ga propagiraju. Problem sa NLP-om je sto je to jedna krajnje sumnjiva tehnika koju je "izumeo" Richard Bandler (zajedno sa izvesnim Grinder-om), covek povezan sa CIA-om, u cilju kao sto i samo ime kaze "neurolingvistickog" programiranja mozgova ljudi. Ova tehnika zaista daje neke efekte medjutim oni su poprilicno jadni u odnosu na ono sta njeni propagatori tvrde, ali je jos veci problem sta ce da se desi sa isprogramiranim mozgom recimo za 10 godina - mozda nista preterano ocigledno, ali ja u svakom slucaju ne bih platio nekom da mi neurolingvisticki isprogramira mozak.

Citat:
fanfon
Ako postujes pravilno memorijske intervale onda efekat prelazi iz kratkotrajne u dugotrajnu memoriju.To objasnjava npr. sto mnogi koji od osnovne skole ne uce u daljem skolovanju matemetiku ipak znaju Pitagorinu teoremu iako je godinama nisu ponovili.

Sad si izmislio toplu vodu, pretpostavljam?

Citat:
E tu se opet vracam na tehnike.Probao sam ih i funkcionisu.Ako mi neko dokaze suprotno javno cu ih se odreci i spaliti sve knjige koje imam o tome.

Pretpostavljam to su ti jedine knjige koje imas - tome nas barem uci veliki srpski prosvetitelj Zarko ;) (a mozda si ti Zarko, ili verovatno neki njegov prijatelj ili tako nesto, jer malo je cudno da jedan obican NLP zaludjenik ostane ovako fin nakon recimo mog prvog posta, osim ako mu nije u cilju da bez flame-a izreklamira svoju firmu za mlacenje para)

Citat:
A sto se tice njihove primenljivosti za odredjene oblasti tacno je da su efikasnije za drustvene nauke ali to je sam zato sto se kod tih nauka koristi drugi metod rada i drugaciji simboli nego u prirodnim.

Malo bih uprostio ovu tvoju recenicu: Kod NEKIH drustvenih nauka potrebno je samo nabubati knjigu, dok kod vecine prirodnih je potrebno ukljuciti mozak sto nema veze sa memorijom niti ce brzo citanje da pomogne - kod matematike, fizike itd brzo citanje ce samo da odmogne. Takodje i kod nekih drustvenih treba ukljuciti mozak - filozofija recimo.

I na kraju da vidimo sta kazu neke strucne studije o NLP-u : (source: http://www.workingpsychology.com/nlp.html)


Citat:
"Though it claims neuroscience in its pedigree, NLP's outmoded view of the relationship between cognitive style and brain function ultimately boils down to crude analogies. NLP basks in effusive testimonials, but the National Research Council could unearth no hard evidence in its favor, or even a succinct statement of its underlying theory."

-- Beyerstein, BL. (1990). Brainscams: Neuromythologies of the New Age. International Journal of Mental health, 19 (3), 27-36.


Citat:
". . . N.L.P. Theory is not well articulated, its terminology, premises and assumptions are ambiguous or poorly specified. As the analysis in this article has shown, a basic reason for the theory's inadequacies are due to its borrowings from theories that are theoretically antagonistic to each other. . . . The conclusions from reviewing the literature are that as a theory, it is undeveloped and incoherent and that its techniques offer nothing new."

-- Baddeley, M. (1989). Neurolinguistic programming: The academic verdict so far. Australian Journal of Clinical Hypnotherapy and Hypnosis, 10 (2), 73-81.


Citat:
This study compared NLP techniques such as pacing, metaphor, and phonemic devices to two much simpler non-NLP control conditions: a direct-information condition and a placebic information-only condition. No differences in attitudes were found among the conditions, but the non-NLP direct-information control condition demonstrated significantly more persuasion in behavioral measures, resulting in the opposite of what NLP practitioners would predict.

-- Dixon, PN; Parr GD; Yarbrough D; and Rathael M. (1986). Neurolinguistic Programming as a Persuasive Communication Technique. The Journal of Social Psychology, 126(4), 545-550.


Citat:
"The basic tenents of NLP have failed to be reliably verified in almost 86% of the controlled studies . . . the inquirer in this field may be forgiven for accepting the conclusion of Elich et al, (1985), 'NLP has achieved something akin to a cult status when it may be nothing more than another psychological fad' (p.625)."

-- Sharpley, C. F. (1987). Research findings on neurolingusitic programming: Nonsupportive data or an untestable theory? Journal of Counseling Psychology, 34 (1), 103-107.


Vrlo je vazno zapaziti naziv studije iz pretposlednjeg citata: "Neurolinguistic Programming as a Persuasive Communication Technique." Da, NLP je upravo to - tehnika ubedjivanja ljudi - u bilo sta naravno, pa cak i to da su postali superljudi, tako da ce nevini polaznici (sto je i slucaj sa fanfon-om, osim ako on nije neki Zarkov ortak sto mi se cini mnogo verovatnijim) i sami ubedjeni da su postali superljudi ubedjivati svoje prijatelje, poznanike da idu na kurseve...savrseno![ salec @ 02.02.2004. 11:01 ] @
Citat:
the.kum:

Vrlo je vazno zapaziti naziv studije iz pretposlednjeg citata: "Neurolinguistic Programming as a Persuasive Communication Technique." Da, NLP je upravo to - tehnika ubedjivanja ljudi - u bilo sta naravno, pa cak i to da su postali superljudi, tako da ce nevini polaznici (sto je i slucaj sa fanfon-om, osim ako on nije neki Zarkov ortak sto mi se cini mnogo verovatnijim) i sami ubedjeni da su postali superljudi ubedjivati svoje prijatelje, poznanike da idu na kurseve...savrseno!Hmm, neko je na forumu objašnjavao "Silva metod". Ispostavlja se da je i to u tom fazonu.

Sećam se nekog istraživanja koje je paralelno sprovedeno nad učenicima osnovnih škola u Americi i nekoj od dalekoistočnih zemalja (nisam upamtio koja je...tipujem na Koreju ili Filipine, ali nisam siguran) u kojoj preovlađuje Konfučijanska etika. Testiranje je u osnovi obuhvatalo ispitivanje znanja i sposobnosti (znači, ukratko, koliko su deca dobri đaci), kao i njihovo mišljenje o sebi. Kao što ste verovatno već pretpostavili, mali Azijci su bili daleko bolji od svojih vršnjaka Amerikanaca, ali su ovi drugi bili daleko boljeg mišljenja o svojim postignućima. Samo da napomenem, Konfučije zagovara strogost prema sebi, radi kontinuirane težnje ka savršenstvu.

Američka vojska (to je već postalo opšte mesto u filmovima) u obuci regruta koristi obe stvari: na početku primenjuje totalno degradiranje, slama samopoštovanje i podstiče osećaj neadekvatnosti i nudi spas kroz napor, a pri završetku programa počinje sa ubeđivanjem o superiornosti (Konfučije, očigledno, ne smatra da postoji "završetak programa" i "dovoljno dobro").

Na neki način, sve metode koje zadržavaju samo taj kraj, glazuru, su OK za vas ako ste ceo život posvetili samousavršavanju ali vas niko nikad nije pohvalio za to, ali ako ste sve vreme lenčarili a sad hoćete 'leba bez motike ... pa, verovatno vam neće biti gore nego da niste ni mrdnuli "jer je to teško", a posle svega ćete umeti dobro da se prodate.

Sa stanovišta pojedinca, opravdano je dobiti više (para, priznanja) nego što vrediš, a sa stanovišta šire zajednice, to je štetno ponašanje... Neko ko objektivno više vredi, verovatno će se osećati oštećeno ali, sa druge strane, to samo znači da postoji nepopunjena praznina za sličan program namenjen njima... a možda i ne postoji? Ako idete na neki kurs koji treba da vas nauči nečemu o čemu imate samo blage veze, kako ćete znati da li dobijate adekvatno znanje? Lako je kritikovati Žarkov kurs, kad je većina ljudi ovde (na ES) računarski pismena, ali šta je sa specijalističkim kursevima o manje poznatim temama?

Ili, još gore... zamislite da se vodi rasprava o nekoj uskostručnoj temi koja ima veze sa, na primer, zaštitom čovekove okoline, ili bilo čime od interesa za sve ljude. Političari koji donose odluke nisu kompetentni za to i moraju da se oslone na mišljenje stručnjaka, a trpe (i oni i stručnjaci) pritisak korporacija i pritisak javnosti. Ako imamo podeljeno mišljenje stručne javnosti, kako izaći iz blokade i učiniti pravu stvar? Kako ljudi koji nisu stručnjaci mogu da prepoznaju koji stručnjak je stručnjak, koji stručnjak je potplaćen od strane korporacije, a koji diže hoax radi sopstvene promocije ili slave? Za očekivati je da se obe etikete pojave u javnosti.

Jedine zaštite koje imamo protiv te pometnje su logika, inteligencija, radoznalost i sumnjičavost.

Ja ne verujem u opasnost od NLP. Mislim da je efekat ubeđivanja preuveličan, verovatno da bi CIA iskamčila veće od Kongresa za projekat. Brzo čitanje sam probao. Problem je u tome što na prvu grešku ispadate iz sinhronizma i odjednom kapirate da ste izgubljeni usred nepoznatog teksta. Pod greškom podrazumevam nelogičnost ili bilo kakvu primedbu koju imate na ono što čitate (iskaz ili aluzija sa kojom se ne slažete, na primer, referenca na nepoznat pojam, itd.). Ne može svako sve da brzo čita, bar ne tako da ima koristi od toga. Mape uma mi se čine suvišne i neadekvatne, kao ukalupljavanje inače prirodnog procesa organizovanja znanja, uz "kompresiju podataka sa gubitkom". Zahtevaju da tačno procenite važnost pojedinih podataka u "velikoj slici" ( paradigma koja je de fakto "prior art" za Mape Uma(R) ) za materiju koja vam je, ako je upravo učite, nova i nepoznata. Ne poričem da može imati vrednost kao nastavno sredstvo (neko ko dobro razume materiju je nacrta za one koji tek treba da je savladaju), ali na račun efekta koji ima lično angažovanje učenika (zbog čega je bolje hvatati beleške i precrtavati sa table nego samo čitati iz knjige i pasivno slušati predavanje).
[ fanfon @ 02.02.2004. 14:43 ] @
Jasno je da je ovo mlacenje prazne slame.Ja vas ne mogu niti imam nameru da ubedim da ovo prihvatite.Samo sam hteo da dam misljenje o ovoj temi.Knjiga o tehnikama ucenja imam dosta i sigurno je da tu ima mnogo korisnog.Steta sto se ne mogu sresti sa nekim od najvecih skeptika ovde povodom ovih pitanja jer sam siguran da bih dokazao ono sto tvrdim i to bez imalo ubedjivanja.A sto se tice doticnog Zarka nikad ga nisam sreo.Samo sam branio funkcionalnost mapa.Nikad nisam rekao da prihvatam sve ono sto radi NLP group.Nisam ni rekao da se mape mogu upotrbiti u matematici,fizici ili hemiji vec neke druge tehnike pamcenja sto nije isto.Doduse mape je moguce upotrebiti i u fizici i hemiji kod pamcenja teorijskog dela.A sad ona tvrdnja od kuma da kod nekih drustvenih nauka je dovoljno samo nabubati knjigu-kod svih drustvenih nauka(govorim za studiranje iskljucivo posto dodirujemo uglavnom tu temu) mozes da nabubacis knjigu i da prodjes na ispiti ali samo kod onog profesora koji ne seta studente po gradivu i ne trazi da povezujes.Takvih jos ima dosta ali ima i sve vise onih drugih.E,kod tih drugih mozes da znas knjigu od reci do reci ali on te nece pustiti ako zeli da sazna dal si ti to shvatio sto i nije neki problem.Video sam nekoliko takvih primera na ispitima gde je student znao sve a nije prosao zato sto nije razumeo ono sto je zapamtio a profesor je to trazio.Takodje tvrdnja da kod nekih drustvenih nauka(filozofija) treba ukljuciti mozak nije tacna jer se mozak mora ukljuciti kod svih.Ako bi npr. student iz sociologije ucio sve ispite napamet i prosao do diplome bez ikakvog stecenog znanja kakva bi bila svrha da postoji sociologija kao drustvena nauka?Ocigledno je da ljudi koji vuku stranu prirodnih nauka ne vrednuju dovoljno znacaj drustvenih.Slusao sam mnogo puta kako kazu oni sa "prirodnih"fakulteta onima sa "drustvenih"kako je njihov fakultet laksi zato sto je bubacenje gradiva.Ne mislim tako posto ono sto je zapamceno treba povezati i shvatiti a jos se i stalno menja pa moras neprestano pratiti promene.Sagledavanjem promena mozes shvatiti zasto je nesto tako kako jeste i zasto se promenilo a taj proces mi nimalo ne lici na bubacenje.I jos nesto-matematika nije izrazito prirodna nauka.Zasto se fakultet zove prirodnomatematicki a ne prirodni?
[ fanfon @ 02.02.2004. 15:35 ] @
Metode koje su koristene u istrazivanju nad ucenicima americkih i filipinskih osnovnih skola u pismu saleca nisu nikakve eksperimentalne metode vec su sastavni deo psiholoskih testova kakvi se koriste i kod nas.U srednjim skolama(gimnazijama zasigurno znam posto mi je prijateljica psiholog)radi se test kojim se utvrdjuje emocionalno-socijalna inteligencija kod ucenika.I ja sam radio takav test svojevremeno.Na njemu se postavljaju bas pitanja o tome kakvo misljenje imamo o sebi i drugima i na osnovu posebnog kljuca se vrednuju odgovori i boduje se od 0-25.Brzo citanje je neverovatna tehnika ali ne za onog koji je samo proba vec za onog koji je i savlada.Postoji jedan period od 2-3 nedelje u vezbanju brzog citanja kada imas utisak da ne razumes nista sto si procitao ali se vremenom sve iskristalise i predje u rutinu.Dosta puta je vec vidjeno da neko ko ne savlada nesto tvrdi da to nije dobro.A zar se nikom od vas nije desilo da kad uci nesto novo na prvi pogled mu se cini tesko a posle odredjenog vremena i ponavljanja pocne da kapira?Tako je i ovde.Kod ove tehnike je kontinuitet najvazniji a on podrazumeva bar mesec dana vezbanja.Mape uma uopste nisu suvisne i neadekvatne posto dosad u skoli nigde nisam sreo niti cuo nekog profesora koji je rekao kako nesto da naucim mape omogucuju bas to jer uskladjuju rad obe mozdane hemisfere time sto obuhvataju sve njihove specijalizovane oblasi.U citanju knjiga bez slika npr.koristi se samo leva hemisfera.Najvaznije kod njih je sto se koriste samo kljucne reci.Vi na osnovu njih mozete rekonstruisati celu materiju a od vase maste zavisi koliko jos mozete opisati dati pojam.Kad se nekom nesto objasnjava a ne razume onaj koji objasnjava cesto na kraju iznerviran pita da li hoce da mu se nacrta.E kod mapa se sve crta nastojeci da se apstrakte informacije prevedu u jednu formu koja je najpogodnija za razumevanje ljudskom mozgu i koja je potpuno prirodna.99%ljudi a verovatno i svih 100% bolje pamte slike nego reci.Zato se i razvila ova tehnika.T ne znaci da vas neko tera da je koristite ali isto tako ne znaci ni da je stetna.Jos dosada nisam imao prilike da cujem neko strucno misljenje da je stetna a dosta puta sam cuo suprotna.Jednom sam bio na filozofskom fakultetu na predavanju o sektama.Taj tip ima ne vise od 40 i cuo sam da vazi za jednog od najboljih poznavaoca.Amfiteatar je bio pun,preko 400 ljudi.Kad je zavrsio predavanje opsti zakljucak vecine je bio da je po njemu sve sekta,skoro svaki drustveni odnos,privatne skole i ko zna sta jos.A neka mi neko kaze koja je od 35 najvecih svetskih religija prava?(ostale manje necu pominjati)Koja od njeh nije sekta i kako definisete sa nezavisnog stanovista pojam sekte?Mene niko na kursu nije ubedjivao da cu postati supercovek kao sto tvrdi the.kum niti ja mislim da cu to postati.Niko mi nije rekao licno:Idi dovedi svoje prijatelje na kurs.Receno je samo da cemo zapamtiti ono sta hocemo ako budemo koristili tehniku pamcenja po odredjenim pravilima.Meni je to uspelo kod stvari kod kojih nije pre i zato mi se cine korisnim.Potpuno je tacno da je to jedan od metoda ubedjivanja.Ali tih metoda ima svuda oko nas.Kad odete na pijacu prodavac vas ubedjuje da kupite njegovu robu zato sto je najbolja.To mozete proveriti tako sto je kupite i probate.Ako vam se svidi kupicete opet a ako ne onda necete.Ali to ne znaci da ako se vama nije svidela da nije dobra i da se nekom drugom nece svideti.Tako je i sa ovim.Ovakve tehnike ubedjivanja postoje oduvek.
[ the.kum @ 02.02.2004. 15:57 ] @
Citat:
Salec:
Hmm, neko je na forumu objašnjavao "Silva metod". Ispostavlja se da je i to u tom fazonu.


Mozda u neku ruku, ali Silva metod je zaista sekta i ostavlja vrlo razorne posledice na psihu pojedinca.

Citat:
Brzo čitanje sam probao. Problem je u tome što na prvu grešku ispadate iz sinhronizma i odjednom kapirate da ste izgubljeni usred nepoznatog teksta. Pod greškom podrazumevam nelogičnost ili bilo kakvu primedbu koju imate na ono što čitate (iskaz ili aluzija sa kojom se ne slažete, na primer, referenca na nepoznat pojam, itd.)

E to me bas interesuje. Kazes na pojavu nelogicnosti dolazi do interrupta. A ja se pitam sta se desi sa nekim ko ne primeti tako neku nelogicnost, odnosno gomilu nelogicnosti zbog brzine citanja, jer ne poznaje dobro odredjenu materiju - mislim ko zna kakve sve gluposti je moguce nekom ubaciti u mozak - jer mozak ih nece kriticki proveriti vec ce ih samo memorisati, i verovatno kasnije uzeti zdravo za gotovo.

Citat:
fanfon:
Nikad nisam rekao da prihvatam sve ono sto radi NLP group.

Znaci neki kursevi su dobri, a neki ne? Da ne bude zabune, Zarko i vlasnik Finese su neki ortaci ili tako nesto, zajedno drze promocije, propagiraju iste knjige i tehnike...

Citat:
Takodje tvrdnja da kod nekih drustvenih nauka(filozofija) treba ukljuciti mozak nije tacna jer se mozak mora ukljuciti kod svih.

Ok,ali utoliko gore po dijapazon upotrebe mapa uma ;)

Citat:
Mene niko na kursu nije ubedjivao da cu postati supercovek kao sto tvrdi the.kum niti ja mislim da cu to postati.Niko mi nije rekao licno:Idi dovedi svoje prijatelje na kurs.Receno je samo da cemo zapamtiti ono sta hocemo ako budemo koristili tehniku pamcenja po odredjenim pravilima.Meni je to uspelo kod stvari kod kojih nije pre i zato mi se cine korisnim.Potpuno je tacno da je to jedan od metoda ubedjivanja.Ali tih metoda ima svuda oko nas.Kad odete na pijacu prodavac vas ubedjuje da kupite njegovu robu zato sto je najbolja.To mozete proveriti tako sto je kupite i probate.Ako vam se svidi kupicete opet a ako ne onda necete.Ali to ne znaci da ako se vama nije svidela da nije dobra i da se nekom drugom nece svideti.Tako je i sa ovim.Ovakve tehnike ubedjivanja postoje oduvek.

Naravno da ti niko nije rekao da dovedes prijatelje na kurs niti je neko direktno rekao da ces postati supermen. Problem je u tome sto si ti odusevljen kursem, sto su te oni ubedili u to da je to mnogo bolje i lepse nego sto zaista jeste, pa onda ti ides i odusevljeno pricas drugima o tome. Uostalom dao sam gore link i par citata strucnih analiza neurolingvistickog programiranja.
[ fanfon @ 02.02.2004. 17:47 ] @
Tekstovi na tom linku sto si dao datiraju jos sa kraja osamdesetih a knjiga o mapama je izasla ''93.A da su neki kursevi dobri a drugi ne-ne znam posto te druge nisam probao.Ono sto su mi ponudili da se nauci na kursevima koje sam zavrsio to su me i naucili.To sto si ti toliki skeptik povodom toga je druga stvar.A i kako mozes pricati o tome kad nisi bio na kursu?Ja mogu da zakljucim dal nesto koristi ili ne ako to probam ili vidim.Ti nit si probao nit video.Jedino si citao ili slusao o tome.Na osnovu kojih cinjenica donosis odluke?
[ Aleksandar Marković @ 03.02.2004. 13:15 ] @
Alo ljudi ... ovu temu sam pokrenuo da bi ovde imali konkretne predloge, tj. ... teorijske i prakticne primere o "pamcenju i ucenju" a ne lame rasprave o ... Ukoliko neko zeli da propagira mape uma, brzo ucenje ili da povede spiku na tu temu nek otvori istu ili nek nastavi na nekoj od vec postojecih tema sa datom tematikom, Dovoljno je da u search stavite mape uma i dobijete "brdo" rezultata...

* * *

U centru pažnje italijanskih medija nedavno se našao dvadesetčetvorogodišnji Đani Golfera, mladić izuzetnog uma. Cela porodica Golfera, deda Bartolomeo, otac Andrea i sin Đani imaju neverovatno pamćenje. Sva trojica su piloti ali nikada nisu koristili mape ni priručnike za letenje. Mladi Đani se seća događaja iz perioda kada je imao samo šest meseci. Tokom školovanja nije bilo potrebe da upotrebljava sveske ni da hvata beleške, a danas je u stanju da ponovi niz od petnaest hiljada brojeva, sto imena ljudi sa kojima se upoznao itd. Familija Golfera nije samo predmet medijskih senzacija već i naučnih istraživanja. Đani će biti uključen u ispitivanja čiji je cilj pronalaženje gena za memoriju. Naime, pojedini neurolozi smatraju da je pamćenje usko povezano sa genetikom. Otkriće gena koji određuje sticanje, razvoj i gubitak memorije dalo bi odgovore na pitanja kako pamtimo, sećamo se i zaboravljamo. To bi bio i korak bliže ka pronalaženju leka za oboljenja u kojima se gubi sećanje kao što je Alchajmerova bolest.

Za sada se vrlo malo zna kako pamćenje, zapravo, funkcioniše. To je izuzetno komplikovan proces, složena mentalna funkcija prisećanja naučenih ili doživljenih stvari i nema univerzalno prihvaćene teorije koja ga objašnjava. Ne postoji čak ni slaganje oko toga gde je memorija smeštena. Neurološko objašnjenje procesa se zasniva na činjenici da moždana opna prima nervne impulse od čula vida, sluha, mirisa, dodira. Ovi nadražaji se zadržavaju u memoriji svega nekoliko delova sekunde. Da bi ono što smo videli, čuli ili osetili ostalo upamćeno, impuls mora trajati najmanje osam sekundi. Pamćenje je i psihološki proces - događaje pamtimo u skladu sa trenutnim potrebama i željama, a prisećanje je često praćeno emocijama. Stoga postoji dilema koliko je pamćenje tačno i pouzdano? Istraživanja su pokazala da osnovu sećanja obično čine činjenice, ali se detalji formiraju na osnovu subjektivnih utisaka. Ispitivanja su opovrgla da, suprotno verovanju mnogih, hipnoza doprinosi povećanju tačnosti pamćenja. U tom stanju osobe su izuzetno podložne sugestijama i uticaju drugih, pa se izjave date pod hipnozom ne prihvataju na sudu.

Postoji više vrsta memorija - osnovna podela je:
- na kratkotrajno i
- dugotrajno pamćenje.

Kratkotrajna memorija je moždani sistem za pamćenje informacija koje trenutno koristimo. Ona nam omogućava da obavljamo aktivnosti kao što je biranje telefonskog broja koji smo neposredno pre toga pročitali. Njen kapacitet je ograničen - može se upamtiti između pet i devet pojedinosti. Pri pokušaju da se zapamti više od devet detalja, neki od ranije upamćenih će biti izgubljeni. Dosta se radi i na razvijanju metoda za povećanje kratkotrajnog pamćenja. Jedan od načina je asocijacija, tj. dovođenje u neku logičku vezu podataka koje treba upamtiti sa nečim što nam je već poznato.

Tu je i tzv. fotografsko pamćenje - to je način na koji pamte Golfere. Kratkotrajna memorija se može poboljšati i odgovarajućom ishranom, fizičkim vežbama i smanjenjem stresa. S druge strane alkohol, droge, fizičke ili psihološke traume i povrede mozga imaju negativno dejstvo. Uživaoci marihuane imaju oslabljeno kratkotrajno pamćenje najmanje šest nedelja posle poslednje upotrebe droge.

U dugotrajnoj memoriji neograničeni broj podataka ostaje u dužem vremenskom intervalu.

Naučnici koji pokušavaju da prodru u tajne pamćenja prave razliku između više sistema memorije. Semantičko pamćenje sadrži znanje činjenica i sličnih podataka. Proceduralna memorija nam omogućava da učimo nove veštine i stičemo navike, a epizodna se sastoji od sećanja na događaje.

Paralelno sa traganjem za objašnjenjem kako pamtimo, traži se i odgovor na pitanje zašto zaboravljamo? Mada svaki gubitak pamćenja predstavlja amneziju, obično se pod ovim terminom podrazumeva samo ono koje je uzrokovano konzumacijom alkohola ili droge, povredama mozga i ili psiho - fizičkim traumama. Vrlo čest oblik je delimična amnezija koja se javlja kod osoba sa ozbiljnim traumama poput kontuzija i besvesnog stanja. Čest je slučaj da se žrtve nesreća koje su bile u besvesnom stanju posle buđenja ne sećaju same nesreće i događaja koji su joj neposredno prethodili. Posebni vidovi memorije su implicitna i potisnuta. To je pamćenje koga nismo svesni s tim da implicitno, za razliku od potisnutog, ne mora biti suzbijeno zbog neke traume. Mada se zaboravljanje po pravilo smatra negativnim, zamislite kakav bi haos nastao u našim umovima kada bismo pamtili sve podatke i događaje?

B.Š.

p.s.

Zanimljiv sajt o učenju, tehnikama učenja i sl. (na engleskom)
http://www.how-to-study.com/

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 31.03.2006. u 23:18 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 03.02.2004. 13:53 ] @
Upravo tako Secret, skroz si upravu...
Molio bih sve ucesnike ove rasperave da se uzdrze od dalje dasprave na temu mape uma jer postoji mnogo tema koje govore o istim...i gde bi se ako postoji zelja za raspravom o tome moglo nastaviti...
[ Zoran Rašković @ 03.02.2004. 14:19 ] @
Citat:
secret:
Alo ljudi ... ovu temu sam pokrenuo da bi ovde imali konkretne predloge, tj. ... teorijske i prakticne primere o "pamcenju i ucenju" a ne lame rasprave o ...


Ja to i čekam, al slabo nešto... Voleo bih kad bi ovde malo prodiskutovali o tome koji su za vas najbolji načini i metodi učenja... Znači koje tehnike koristite kada treba zapamtiti neku materiju..... neka lična iskustva, primeri i slično...
[ Aleksandar Marković @ 03.02.2004. 14:23 ] @
Citat:
Judge Dred:

Ja to i čekam, al slabo nešto... Voleo bih kad bi ovde malo prodiskutovali o tome koji su za vas najbolji načini i metodi učenja... Znači koje tehnike koristite kada treba zapamtiti neku materiju..... neka lična iskustva, primeri i slično...


Kupujem novi skener ..stari je u večnim lovištima...pa kad iste stigne Judge Dred ...biće par postova na ovu i slične teme..ukjučujući i mape uma :-)

* * *

Ako se u panici preslišavate do zore i ako se ne naspavate uoči ispita, lišavate sebe dragocene funkcije „reorganizacije“ podataka u mozgu koju pruža san. Sudeći po najnovijim naučnim saznanjima, izgleda da zaista ništa ne može da zameni san u procesu učenja.

- Oko osam sati sna dobro je za opšte zdravstveno stanje - kaže prof. dr Jan Born, neurolog sa Univerziteta u Kelnu. - Dakle, u vreme ispitnog roka bolje je ne remetiti uobičajen ritam života. Jer upravo smenjivanje faza sna i budnosti omogućava da se postignu najbolji rezultati. Isto tako, vrlo je korisno pre odlaska na spavanje samo preleteti gradivo još jednom. I poželeti sebi sreću.

Kako se pamti gradivo

Jedna od funkcija sna upravo je reorganizacija informacija: ako se uveče neki problem čini nerešivim, moguće je da vam se ujutru, pošto se naspavate, rešenje problema odjednom ukaže.

Naučni časopis „Priroda“ nedavno je objavio rezultate eksperimenta profesora Borna. Tom prilikom su tri grupe ispitanika dobile jedan matematički zadatak, u različito vreme: oni koji su posle čitanja zadatka spavali osam sati, uspeli su da brže reše problem od ostale dve grupe.

Naučnici tvrde da nije dovoljno samo prileći, već je potrebno dobro se naspavati. Razlog leži u aktivnostima koje obavljamo nesvesno. San ima zaštitnu funkciju u odnosu na sećanja: organizuje ih i smešta u „sefove“ u našem mozgu, gde se čuvaju od „habanja“ i propadanja.

Produktivni snovi

Dalje, dok spavamo mozak radi isto ono što i vredni učenik: ponavlja ono što je naučio, organizuje i klasifikuje informacije. Izgleda da se ova konkretna funkcija odigrava za vreme REM faze sna (od „rapid eye movement“; engl; „brzi pokreti očiju“), upravo one u kojoj sanjamo. Mnoga naučna otkrića i umetnička dela plod su intuicije koja se kreira za vreme sna. Najpoznatiji primer je onaj koji se vezuje za hemičara Mendeljejeva, kome se u snu ukazalo kako da postavi periodični sistem elemenata. Ali, pazite, nije tačno da se spavanjem uči. Tada se samo reorganizuje i skladišti ono što smo naučili tokom dana.

CDC/IB

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 31.03.2006. u 23:21 GMT+1]
[ Bik_koji_sedi @ 03.02.2004. 15:00 ] @
Takozvane "Mape uma" jesu sekta.
To nije ni pseudoverska sekta (poput npr. jehovinih svedoka) ni pseudoekonomska sekta (razne piramidalne prevare). To je pseudonauchna sekta, a poput ostalih slichnih organizacija svoje zhrtve nalazi upravo medju onima koji su pod najvecim stresom(u ovom sluchaju studente i uchenike zheljne lakih i brzih reshenja).


Tekst iz topika daje dosta dobre smernice za onog ko hoce da uchi.
[ fanfon @ 03.02.2004. 16:07 ] @
Citat:
secret:
Alo ljudi ... ovu temu sam pokrenuo da bi ovde imali konkretne predloge, tj. ... teorijske i prakticne primere o "pamcenju i ucenju" a ne lame rasprave o ...


Ja nisam jos osim mapa i tehnika pamcenja(lancani sistem,rimska soba,broj-rima,broj-oblik,alfabetski,vrhunski) procitao nijednu tehniku niti primer neke za koju neko ne bi rekao da je sekta ili kontrola uma.A ove navedene se sve rade na nekom od finesinih kurseva.Ajd neka neko da neki primer a da nije ovo i da nije neko objasnjenje toga koje vrste pamcenja postoje posto se to uglavnom zna.Znaci dajte konkretan primer.Bik koji sedi tvrdi da su mape sekta- neka dokaze!Sekta je relativam pojam kao i mnogo sta drugo.Za nekog jeste a za drugog nije.Neko postuje jednog naucnika aneko drugog.Ako jos imaju razlicita misljenja o istim stvarima onda se otvara beskonacna rasprava kao sto je i ova.Svi ovde kritikujete a niko nije dao neki konkretan predlog.Ono sto sam napisao ste kritikovali ajd predlozite nesto.
[ stalker @ 03.02.2004. 16:49 ] @
Citat:
fanfon:
Ja nisam jos osim mapa i tehnika pamcenja(lancani sistem,rimska soba,broj-rima,broj-oblik,alfabetski,vrhunski)


Koliko tehnika, ovo je bre za mene spansko selo:) A da te pitam nesto - a kako to da ja (relativno) dobro ucim i imam prosek preko 9 (ako neko pita) ako ne znam ni jednu jedinu tehniku ucenja? Jel to moze???

Moje misljenje je da se mozak "siri" kad si mali (do desete godine), i ako si u tom periodu ucio pesmice napamet i ostalo, tj. ako si ga trenirao, to ti daje ogromnu prednost u odnosu na ostale za dalje ucenje, pa i studiranje. Ovo je cisto neka moja teorija. Nisam verovatno izmislio nista novo jedino sam mozda granicu godina spustio.
[ NikolaVeber @ 03.02.2004. 18:21 ] @
Mozak (svesni deo zaduzen za pamcenje, razmisljanje...) se formira od ne znam kog meseca (ili nedelje). I kako se formira zavisi od malog miliona faktora (prosli put kada sam bio u Jugi bilo je nesto o ovome na tv-u). I kada se stvaraju veze, valjda izmedju neurona ili cega vec, one koje se intenzivno koriste jacaju, a one ostale izumiru (kidaju se).

A verujem da mnogo toga pored pesmica ucestvuje u razvijanju sposobnosti mozga. I za mene tvrde da sam solidan djak, a veze sa tim stvarima nemam.
A fanfon se iskljucivo vezuje za sposobnosti pamcenja, sto samo po sebi cini samo jednu polovinu ucenja, o cemu bi ovde trebalo da se radi. Veliku ulogu igra racionalni deo nase svesti (secamo se svi empirista i racionalista...) koji se konstantno trenira. A metode koje omogucavaju da se zapamti ogromna kolicina podataka, makar i trajno, imaju zajednicki i veoma popularan naziv - bubanje.

A glavna stvar kod ucenja je stvaranje neke svoje predstave o stvarima koje ucis, koja mora u nacelu da odgovara onome sta ucis. To narocito vazi (ili sam to u tim oblastima najvise primetio) za jezike i logicke discipline (ako tako mogu da se nazovu matematika, fizika, verovatno i filozofija).
[ fanfon @ 04.02.2004. 09:36 ] @
Ove tehnike koje sam nabrojao sluze kao mogucnost da se zapamti veca kolicina podataka nego sto je inace moguce i one su efikasne za to.Svi ljudi imaju razlicite sposobnosti,neko pamti lakse,neko teze.Nezavisno od ovih tehnika sve su nas ucili da ucimo tako sto povezujemo podatke koje treba da naucimo sa onim koje vec znamo(najprostije objasnjeno)Neki imaju vece predznanje od drugih i veci afinitet prema necemu a time i motivaciju sto objasnjava zasto su uspesniji.Oni nisu ucili po nekim posebnim tehnikama jer i cisto ponavljanje odredjen broj puta uz racionalno povezivanje materije omugucava da se nesto nauci.Tehnike pamcenja koje su nabrojane nisu i tehnike razumevanja u isto vreme.One samo omogucuju da se odredjeni podaci zapamte za krace vreme a kako ce ih ko povezati i uklopiti u svoje znanje to zavisi od njega a ne od te tehnike.Ja nisam tvrdio da te tehnike predstavljaju ucenje u svom punom smislu jer je ucenje daleko slozeniji proces kao sto je takodje razlika izmedju procesa citanja i procesa ucenja za koje dosta njih misli da su isto.Covekov mozak se sastoji od dve hemisfere-leve i desne.Desna je takoreci ona kreativna a leva logicko-racionalna.Naucno je utvrdjeno da je to tako i da je desna odgovorna za mastu,boje,slike,muziku,gestalt... a leva za nizove,brojeve,analizu...Do otprilike 12 godine ljudski mozak funkcionise kao celina a onda se odvija tzv.lateralizacija mozdanih hemisfera i od tada je jedna dominantnija.To objasnjava zasto je neko vise uspasan u prirodnim a neko u drustvenim naukama.Vecina dece u skoli do 12 godine otprilike je podjednaka u ucelju i rezultatima ako ne racunam one koji su izrazito talentovani i one koji su izraziti losi.Posle toga se primecuje sve veca razlika.Veber kaze da su sve tehnike koje se koriste za pamcenje velikih kolicina podataka cak i dugotrajno-bubanje.Mozda i jeste ali ja sigurno ne koristim te tehnike da bi zapamtio gomilu besmislenih podataka koje necu upotrebiti vec sa namerom da mi koriste a tu se opet vracamo na onu sposobnost da se razumeva i povezuje.Nepotrebni podaci se mogu pamtiti radi vezbanja tehnike ali oni se zaborave.One koji su mi potrebni cu zapamtiti.U svojim prethodnim izlaganjima sam iskljucivo govorio o tehnikama pamcenja a ne o ucenju.Pamcenje je samo jedan deo tog procesa kao i citanje.
[ noviKorisnik @ 04.02.2004. 10:35 ] @
Citat:
secret:
Ukoliko neko zeli da propagira mape uma, brzo ucenje ili da povede spiku na tu temu nek otvori istu ili nek nastavi na nekoj od vec postojecih tema sa datom tematikom

Pogledaj naslov Teme. Pre dosta godina čitao sam jednu debelu knjigu (naravno da nisam zapamtio tačan naslov i ime autora), fino napisanu i prilično matoru, koja objašnjava podosta različitih tehnika pamćenja i u njoj se naravno objašnjava i princip Mapa uma. To sam pročitao i sasvim mi je jasno kako funkcioniše, a pre svega ima veze sa pamćenjem jer za to i služi - što znači da ova tema jeste mesto gde se i o "tome" može diskutovati.

Druga stvar jesu druge teme i raznorazna pljuvanja i sektašenja bilo čega. Ovo već nije tema za to, a uopšte pokazivanje prstom na svaku razliku i nazivanje sektom je plod nesrećne istorije kao dobar instrument za manipulaciju većine i nadam se da će doći dan kada će takve pojave postati samo istorija (offtopic).
Citat:
filmil:
Hm. Meni recimo nije jasno zašto se majstori memorijskih veština toliko žustro upliću u rasprave sa laicima umesto da ćute i sposobnosti upotrebe na svoju korist.

Sledeći ovu dilemu - čemu ovi forumi ako oni koji znaju treba da ćute i svoja znanja koriste isključivo za ličnu korist.
Citat:
Judge Dred:
Voleo bih kad bi ovde malo prodiskutovali o tome koji su za vas najbolji načini i metodi učenja... Znači koje tehnike koristite kada treba zapamtiti neku materiju..... neka lična iskustva, primeri i slično...

Fanfon tvrdi da govori o ličnom iskustvu, a mi mu ne verujemo...

Jedino što smatram da imena tehnika (lancani sistem,rimska soba,broj-rima,broj-oblik,alfabetski,vrhunski) ne znače ništa bez nekog objašnjenja šta je tu šta. Odlazak na predloženi sajt http://www.finesa.edu.yu mi nije dao nikakve odgovore - malo marketinga, prazna sekcija s linkovima i forum u najavi.

Fanfon (mislim super je - ime sigurno ne bih umeo da ti upamtim) - ako želiš da se nastavljaš po istom principu, ubeđivanje i ponavljanje - neka ti na čast. Predložio bih da kreneš s nekom konkretnom edukacijom najjednostavnije tehnike - kao konstruktivni gest...
I piši čitkije ako nije nemoguće. Zamisli knjigu napisanu na način kojim si pisao sve ove postove. Odvajanje celina u pasuse, razmaci posle tačke i zareza, pre i posle zagrade i slično - to su standardi pri pisanju i elementi pismenosti.
[ stalker @ 04.02.2004. 11:53 ] @
Citat:
Tehnike pamcenja koje su nabrojane nisu i tehnike razumevanja u isto vreme.One samo omogucuju da se odredjeni podaci zapamte za krace vreme a kako ce ih ko povezati i uklopiti u svoje znanje to zavisi od njega a ne od te tehnike


U tome je i cela stvar. Ja gledam na to ovako. Zamisli da je pamcenje / tehnike pamcenja motor. Onda ti je razumevanje volan. Mozes ti da imas ferarijev makinu, ali ako ne mozes da je kontrolises nista od toga. Bila je skoro jedna reklama koja opisuje dobro ovo: "Snaga bez kontrole ne znaci nista".
Mislim, u cemu je poenta tih svih tehnika, ako ti to ne razumes. Ja kad nesto ne razumem, ne mogu da ga ni zapamtim, niti da ga povezem u logicku celinu, i samim tim ne mogu ni da naucim. U osnovi je razumevanje, a kao sto vec rekoh, pamcenje je samo olaksavajuca okolnost - nista posebno. To je moje misljenje - mozda zato nikad nisam bio dobar u istoriji, geografiji, jer jednostavno nisam imao "sablon" za ucenje takvih stvari.

Zato ti meni pojasni da li ima neka tehnika razumevanja jer pamcenje posle dolazi spontano, pa mozemo da pricamo o tome.

Citat:
Neki imaju vece predznanje od drugih i veci afinitet prema necemu


Vece predznanje imaju jer imaju veci afinitet,douuuuu
Mozes i da nam kazes (pitam te jer se sigurno razumes vise od mene, a svima usput da demistifikujes) da li u to spadaju i tehnike zadobijanja afiniteta?
Mene sad da neko baci na pravni, logicno je da ne bih imao volju za ucenjem, da li bi Zarko mogao da me natera da zavolim pravo i ucenje istog. Jer ako je to moguce, onda pricamo.(Mada ako neko nesto ne voli - bolje da se ispise)

Ukoliko bi postojale ove dve tehnike (slobodno nazvane s moje strane - tehnike razumevanja i tehnike afiniteta:), to implicira da mozes da uzmes djubretara (bez namere za vredjanjem posla cistaca ulica), primenis na njega tehniku afiniteta, on zavoli do neba neuronske mreze, a onda mu tehnikama razumevanja sve to objasnis i dobijemo HAL2004 by Srboljub

P.S. Konkretno odgovori na ova dva pitanja, ne da se ponavljas k'o pokvarena ploca (Pomislicu da imam preko puta sebe neuspelog HAL2004 by Zarko)
[ fanfon @ 04.02.2004. 16:31 ] @
2 Stalker: Kad sam rekao da nabrojane tehnike pamcenja nisu i tehnike razumevanja u isto vreme nisam mislio bukvalno na tehnike razumavanja. Hteo sam da kazem da to nije isti proces. Ja ne pamtim pomocu tih tehnika podatke koji mi nisu potrebni vec one koji su mi potrebni i koje zelim da razumem. Kazes da je u osnovi razumevanje a da je pamcenje samo olaksavajuca okolnost. Kako bi onda naucio/razumeo sve sto znas a da nisi pre toga zapamtio? Pamcenje nije u procesu razumevanja olaksavajuca okolnost vec je to sastavni deo razumevanja. Ne mozes razumeti nesto ako ga ne zapamtis pre toga. Pamcenje je proces koji prethodi razumevanju.

Ne postoji neka tehnika razumevanja niti tehnika zadobijanja afiniteta. To su relativne stvari i ne mogu se uciti kao sto se uci npr. istorija. Oni se razvijaju i u vezi su sa licnim sposobnostima pojedinca i uticajem okoline. Razumevanje je proces analize i sinteze cinjenica i podataka/pojava/pojmova koji daje odgovor zasto je nesto takvo kakvo je, sta mu je svrha...Razumevanje nekog kompleksnog pojma zavisi od predznanja pojedinca i sigurno je da ce neko ko se bavi medicinom brze razumeti sta je to corpus calosum nego npr. djubretar koji nema nikakvog predznanja o toj materiji. S tim u vezi je i afinitet. Ako si ti veoma dobar u radu sa racunarima a los u znanju istorije to je zato sto te je taj rad ispunjavao zadovoljstvom i tokom vremena si naucio mnogo o tome a ucenje istorije te nije zanimalo jer ti je bilo dosadno.
2 noviKorisnik: Na finesinom sajtu neces naci objasnjenja tehnika niti ce ih biti zato sto to spada u materiju kursa. Ali evo objasnicu osnovni princip funkcionisanja nekih.

Sve se zasniva na sposobnosti imaginacije ljudskog mozga. Poznato je da on bolje pamti nesto sto je neuobicajeno i izvan konteksta normalnog toka stvari. Npr. mnogo ljudi pamti bajke koje su slusali od odraslih kao deca jer su u njima opisani neki cudni izmisljeni dogadjaji. Princip pamcenja svih ovih tehnika se zasniva na tzv. otkacenim mentalnim slikama pojmova koji se pamte.


Lancani sistem je najprostiji i funkcionise tako sto se pojmovi koji se zele zapamtiti vezuju jedan za drugi pomocu price ali kroz tzv. otkacene mentalne slike. Npr. treba da se zapamte 4 pojma: lavud, klavir, brod, fudbalski teren. Zamisli se npr. labud obucen u sako kako svira na klaviru na palubi ogromnog broda koji stoji nasukan nasred fudbalskog igralista. Pri zamisljanju ove slike treba upotrebiti sto vise maste da se docara takva simulacija. Ovo mozda izgleda blesavo ali odlicno funkcionise mada ne bi trebalo pamtiti vise od desetak "prica" u nizu. Ako znate koji vam je prvi pojam onda cete se lako kroz "otkacenu" pricu setiti ostalih. Mora se paziti i na redosled da se nebi pomesali pojmovi ali to je najmanji problem posto se moze setiti neke naknadne slike iz price pa unazad kroz nju vratiti na pojam koji se zaboravio. Ovo je najprostije objasnjeno lancani sistem pamcenja. On najboljfunkcionise kada se kombinuje sa nekim vezivnim sistemom (rimska soba, broj-rima, alfabetski). Ja ga koristim sa rimskom sobom i nema ogranicenja po pitanju broja pojmova koji se mogu pamtiti.

Ako imate kuci veliki podrum pa u njega bacate gomilu stvari bez ikakvog redosleda ili slaganja, kad vam nesto posle nekog vremena bude potrebno tesko cete ga naci osim ako ne bude blizu ulaza. Ako se postuje neki redosled pri slaganju, stvari cete lakse pronaci. Rimska soba funkcionise slicno. Zamislite jednu sobu. Za pocetak to moze biti i realna soba. U toj sobi se nalaze stvari: ormar, slike, sto, kompjuter...Svaka stvar se numerise po redosledu gde se nalazi a to je obicno od ulaznih vrata u krug sleva na desno i svaka cini jedno memorijsko mesto. Npr. vrata su mem.mesto broj 1, slika na zidu levo mem. mesto 2, sto pored nje mem. mesto 3 itd. U jednoj sobi ne bi trebalo da bude vise od 10 memorijskih mesta radi lakseg snalazenja. Obicno se na svakoj strani zida uzimaju po dva mesta+pod i tavanica kao deveto i deseto. Na podu i tavanici se takodje obeleze neki predmeti (tepih,sijalica) kao mem. mesta. E sad, ta mesta se zapamte po redosledu da se uvek zna koje je gde. Kako sve to funkcionise? Pa za vrata kao prvo memorijsko mesto u sobi ja vezem pomocu otkacene mentalne slike onog labuda iz prethodno opisanog lancanog sistema.Kad hocu da se setim sta mi je pod mem. mestom broj 1 onda se setim vrata i u vezi sa tim te otkacene slike sa labudom a cim se setim labuda odma se setim i one price za klavir...


Ovo mozda izgleda komplikovano i smesno ali funkcionise savrseno. Pomocu kombinacije ove dve tehnike za 2 sata mogu da zapamtim preko 350 pojmova. Po jedan na svakih 10 sekundi sa tendencijom smanjenja vremena uz vise vezbe a vezbanje zahteva jako malo vremena u odnosu na rezultate. Za nedelju dana sam uvezbao kompleks od 6 soba sa pojmovima a radio sam samo sat dnevno. E sad, tih 350 pojmova mogu da reprodukujem sa procentom greske ili zaboravljanja nekog pojma od 0%-znaci sve ali tako da u svakom trenutku mogu da kazem koji je na kom mestu! Nadjite mi nekog ko to moze bez tehnike i mislim da ce najbolji da se zaustavi na 30-40 pojmova za isto vreme. Ko moze vise svaka mu cast! Druga je stvar kako ce se ti pojmovi upotrebiti/razumeti. To vec zavisi od sposobnosti pojedinca. Ova tehnika je savrsena za pamcenje nizova i nije pogodna za sve nauke. Postoje i tehnike za pamcenje teksta, brojeva. Tehnika koju sam prethodno opisao moze se prosirivati na razne nacine tako da je 5 soba sa 50 mem. mesta dovoljno za njeno koriscenje.
[ Aleksandar Marković @ 05.02.2004. 11:25 ] @
a ko je postavo temu i dao naslov istoj? ;-)

p.s.

I Uvodna napomena I 1. Uvod I 2. Opći činitelji učenja I 3. Psihološki činitelji učenja I 4. Stupnjevi procesa učenja I 5. Pretpostavke metodike učenja I 6. Metode smislenog učenja I 7. Učenje i umor I
http://members.fortunecity.com/adiatman/sucenje/sm_6metod.htm

http://www.lifehack.org/articl...provement-on-study-skills.html
[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 31.03.2006. u 23:24 GMT+1]
[ noviKorisnik @ 05.02.2004. 12:17 ] @
Svaka čast onome ko je postavio Temu!

Da se ne glupiramo - jesam pogledao i taj detalj, a primedba se odnosi na tvoju izjavu (citiranu neposredno pre toga). Smatram da izjava kontradiktorna naslovu - ako bi se uvažilo to što piše u izjavi, naslov bi se morao menjati u "[INFO] Sve o pamćenju i učenju - izuzev ...". Toliko o tome.
[ Zoran Rašković @ 05.02.2004. 15:08 ] @
Evo i mene da se javim sa jednim konkretnim primerom. Naime voleo bih kada bi neko imao savet o učenju gradiva u društvenim naukama, npr sociologija i slične.

Tokom čitanja neke materije, sve mi deluje ok i poznato, u fazonu "ovo već znam, ne treba da učim, poznato mi je, razumem". Međutim kada treba da se ponovi, kao da nemam reči kojima ću početi reprodukciju... Naravno onda ide ponovno iščitavanje svega, i zato mislim da mi ovakvo učenje oduzima previše vremena nego što bi to inače trebalo...

Zaključio sam da je najbolji način učenja ovakve materije sledeći: pročita se lekcija jednom-dva puta, pokušaš da izvučeš suštinu svega, upamtiš suštinu, i kad treba lekcija da se reprodukuje, na osnovu te suštine reprodukuješ celu lekciju svojim rečima. Treba shvatiti još jednu bitnu stvar, a to je da uopšte nije bitno tokom reprodukcije lekcije koristiti iste reči kao što je to u knjizi... Primetio sam da tokom učenja mi je bilo bitno da upamtim tačne reči koje su se koristile u lekciji, i to je upravo ono što ne treba da se radi. To onda povlači za sobom i "učenje napamet" a.k.a. "bubanje"...

Moram ipak da kažem da još uvek nisam zadovoljan načinom na koji učim ovako nešto, zato sam se i ubacio u ovu diskusiju. Ovo što je fanfon opisao deluje zanimljivo, ali ne znam baš kako bih npr onaj lančani sistem primenio na učenje gradiva društvenih nauka.
[ stalker @ 05.02.2004. 15:19 ] @
Svaka cast fanfon-u na lepom tekstu. Pricao sam sa ortakom koji ovo cita, ali je "stidljiv", a koji je citao nesto o mapama uma. Na osnovu njegove konstatacije i iznete fanfon-ovih tehnika, mogu samo da kazem da svako normalno ljudsko bice to primenjuje. Druga stvar je sto su mu oni nalepili marku, udarili pecat i nazvali ga tim imenom.
Sto se tice JudgeDred-a, ucis sa razumevanjem tako da mozes da povezes celine, pa bilo da se to radi o sociologiji. Ako vec moras da nabubas, nabubaj samo pocetak, i pokusaj da uhvatis kako ces se dalje nadovezivati na celu pricu. Sad, ovo je malo glupo za objasnjavanje, ali tako ja radim. Ako imas npr. temu selo, napravi koncept kako ces pricati o selu-istorija, stanovnistvo, razlike u odnosu na grad... i pricaj celinu po celinu. A kad ti nestane teksta u glavi o jednoj celinu, odmah skaces na drugu. U svakom slucaju, bolje je od ucenja napamet
P.S. Imao sam ortakinju koja nauci lekciju napamet, a prof. kada to provale, namerno je prekinu na pola deklamovanja, i ona se jadnica izgubi, mora da krene od pocetka:)
[ salec @ 05.02.2004. 16:33 ] @
Postoje i asocijativne tehnike koje ne koriste svesnu preradu podataka u lakše pamtive, nego samo dodatno stimulišu mozak i uvode uslovni refleks koji treba da olakša prisećanje. One nisu 100% efikasne, ali ne zahtevaju skoro nikakav dodatni napor, pa su omiljene za brzo spremanje ispita.

Dve reči: placebo efekat.

Placebo je naziv za lek bez farmakološke vrednosti koji ipak leči, tako što na neki način "daje moralnu podršku" pacijentu, koji se onda oseća zdravije i lakše se sam izbori protiv bolesti.

Isti trik je moguće upotrebiti u učenju/polaganju ispita. Prilikom učenja koristite neku posebnu, interesantnu, vizuelno privlačnu olovku da podvlačite tekst ili jednostavno da lupkate njom po stolu (ne preporučujem ako učite u istoj sobi sa cimerima). Ovu olovku ponesite na ispit. Imaćete bolje rezultate nego inače. Slično (ili kao dodatak) tome možete da učinite sa nekom drugom vrstom čulne draži (na primer određeni afteršejv rezervisan isključivo za učenje i ispite, gruba narukvica i slično). U istu grupu spada recimo i pamćenje proizvoljne lozinke, posebne za svaku lekciju, koja stoji krupno ispisana jarkim bojama ispred vas dok učite. Ako na ispitu počne da vas izdaje memorija, izbacite sve iz svesti i ponavljajte lozinku u sebi (ne pokušavajte da se setite tačnog izgleda natpisa, to je "kratak spoj"!).Sad kad razmislim o svemu što je rečeno o svim ovim "novim" (navodnici zato što su stare bar trideset godina, a možda i više) tehnikama pamćenja, postoji obrnuta veza sa motivacijom.

Ustvari, radi se o metodu zamene: namerno zamenjuješ pojmove koje pamtiš koji za tebe nemaju smisao ili vezu, sistem, (motivacija=nula, nezanimljivo) sa pojmovima koji su slični, tj. asocijativno vezani, a koji ti daju motivaciju, kao što su otkačene priče, slike (mnogo više podražaja-nagrade za mozak) ili ih jednostavno lakše pamtiš - na primer, postoje tehnike za pamćenje brojeva kao reči, ali i obrnuto, jer neki ljudi lako pamte brojeve (tj. lako im dodeljuju smisao).

To znači da je cela ideja ustvari pamćenje bez smisla ili sa veštački dodatim smislom (motivom). Sigurno bi bilo bolje učiti tako da podaci imaju svoj prirodni smisao, u svom sopstvenom kontekstu i sistemu, jer su onda u svesti raspoloživi bez latencije koja je potrebna da se neki podatak "adresira", odnosno držiš ih u RAMu (tj. u Flash-u) umesto na disku. Ne bih da upirem prstom na tehnike, koje ovaj problem zaobilaze, nego postojanje potrebe za pamćenjem bez suštinskog razumevanja je znak da nešto grdno ne valja sa izvorom tog problema - školskim programima i školskim sistemima koji zahtevaju da, u suštini, prevariš sistem simulirajući znanje, dok u stvari prepisuješ bez puškica, iz mentalnih beleški.

Znači pravo rešenje problema bi bilo:

1) kada bi imao izbor da ne učiš ono što nećeš, ili mogućnost da otkriješ u čemu leži otpor učenju nečega i da taj otpor, ako je neopravdan, odlučiš da ukineš. Ponekad, kad se protiviš nečemu što učiš, jer je po tvom mišljenju netačno, glupo ili zlonamerno, nema drugog načina nego da ga naučiš zajedno sa svojim jasno artikulisanim komentarima, odnosno kontraargumentima ("Ipak se okreće!"). Ukratko, nauči sopstvenu kritiku toga i time si naučio i to što je bio tvoj zadatak, a nisi slomio svoj duh. Na ispitu, svoj doprinos nauci daj na svoju odgovornost :) . Ako si u pravu, možda uđeš u istoriju... na kraju.

2) kada bi materija koja se uči bila organizovana tako da je moguće njeno učenje, a ne samo njeno pamćenje. Otkrivanje do tada nepoznatih znanja bi trebalo da je nagrada samo po sebi, zar ne? Svi vole da saznaju dobar vic, a da se ne lažemo i trač.

3) kada bi bilo kakvi "suvi" podaci bili obuhvaćeni komentarom koji objašnjavaju zašto su takvi kakvi jesu (zašto moraju biti takvi kakvi jesu), kao i slikama koje daju njihov međusobni relativni odnos kao i red veličine u odnosu na nešto opšte poznato.

OK, ovo pod 3 je podskup od ovog pod 2, ali pokušao sam da predvidim kontraargumente, a jedan od njih je svakako učenje statističkih podataka u recimo, ekonomskoj geografiji sveta.

Najveći problem upravo predstavlja nepažljivo sastavljen (najčešće - pogrešno preveden) ili skresan zbog nedostatka prostora materijal iz kog se uči, a te greške se tolerišu upravo zato što je ljudski mozak u stanju da neposredno ili posredno pamti besmislene stvari, tako da to sprečava da se problem detektuje.

Ovi principi bi sigurno povećali obim gradiva, ali verujem da bi neuporedivo olakšali učenje, uštedeli vreme (koje je inače uzaludno bačeno) i obogatili učenike znanjem koje im je u suštini sada uskraćeno, mada formalno dato.

Postoji potreba za pamćenjem besmislenih podataka, ali samo u tajnim istraživanjima (špijunaži), kada podaci stiču smisao tek naknadno, posle analize podataka skupljenih često sa više različitih lokacija, od strane više različitih agenata, a korišćenje "vanjske memorije" je opasno u slučaju njihovog hvatanja.


Šta učiniti za sebe sada (pošto nije za očekivati da se nastavni programi promene)? Kako izgleda, jedino da stalno cimate profesore, asistente i kolege da vam objašnjavaju sve dok vam ne bude jasno, ili da pokušate da objašnjenja nađete na Internetu. Jednom kad sve klikne na mesto, nema šanse da zaboravite. E, da, da ne zaboravim... neke stvari nisu u međusobnoj vezi. Delovi gradiva koji su međusobno ortogonalni (predstavljaju posebne celine koje se ne oslanjaju jedne na druge) moraju se posebno učiti jer "ne fale" jedni drugima, što ih čini "zaboravljivim".

Detekcija zabune je najlakša ako probate da nekom ko nije upoznat sa materijom probate da je objasnite, naročito ako taj nije veverica. Kad pronađete nejasna mesta slede konsultacije ili istraživanje. Jednom kad je sve ispeglano, teče kao voda, ali do tada ste verovatno već uklavirili celu sliku. Čovečanstvo će vam biti zahvalno ako iskoristite taj dragoceni "a-ha!" trenutak da napišete, ako ne ceo "no BS" udžbenik, onda makar walktrough za korišćenje uz skripte ili udžbenike koji su dati. Posle ispita obavezno unesite ispravke ako ih bude!
[ noviKorisnik @ 06.02.2004. 12:16 ] @
Citat:
Judge Dred:
... kako bih npr onaj lančani sistem primenio na učenje gradiva društvenih nauka.

Naveo si da učiš tako što izvučeš suštinu, na osnovu koje na licu mesta sklapaš priču za reprodukciju. Tehnike bi mogle da pomognu u detalju pamćenja suštine.

Izdvajanje ključnih reči koje određuju suštinu i njihovo povezivanje u listu pojmova koje određuju redosled izlaganja. Na ovakvu listu ključnih reči može se primeniti lančani sistem. Opisana tehnika vizualizacije liste u priču stvara mentalnu sliku koja se vezuje s naslovom ispitnog pitanja.

Sledeći isti princip na nivou celog ispitnog predmeta dobija se niz mentalnih slika koji opet čini osnovu za primenu lančanog sistema pitanja i na nivou predmeta.
[ fanfon @ 07.02.2004. 17:56 ] @
Citat:
secret:
Znaš šta... ja sam kako mi se čini dao konkretan tekst koji bi pomogao ili da kažem motivisao ljude na es-u da lakše "zagreju stolicu"...
Postovi vezani za Mape uma na ovoj temi su poput, hmmm, neki čovek ... tamo negde ... uradio je nešto ...
Prvi postovi o mapama uma ovde bili su previše uopšteni, tema je pokrenuta za konkretne primere-tehnike-itd koji će pomoći, motivisati članove foruma da bolje pamte i/ili uče a ne za lame raspravu ili za reklamu tipa, posetite finesa.org.yu.

Ovde postujte poruke koji motivišu one, kojima je savet potreban ... pa bili to i tekstovi o mapama uma, ali isključivo kao konkretna "rešenja" ...Posto se ovde zele videti konkretna resenja tehnika skeniracu neke mape koje sam radio i izloziti ih uz objasnjenje ovde ili negde gde ih mogu videti zainteresovani pa onda prosudite da li imaju imaju efekat kakav tvrdim. Trebace mi samo koji dan vremena.

Citat:
Judge Dred:
voleo bih kada bi neko imao savet o učenju gradiva u društvenim naukama, npr sociologija i slične.
Tokom čitanja neke materije, sve mi deluje ok i poznato, u fazonu "ovo već znam, ne treba da učim, poznato mi je, razumem". Međutim kada treba da se ponovi, kao da nemam reči kojima ću početi reprodukciju... Naravno onda ide ponovno iščitavanje svega, i zato mislim da mi ovakvo učenje oduzima previše vremena


Ono sto ti se desava nije samo tebi problem vec i mnogima. A desava ti se da nemas reci za reprodukciju iz razloga sto ne zapamtis kljucne reci. Ja npr.koristim mape za drustvene nauke i one su za mene tu bez premca. Dokazano je da u svakom tekstu/lekciji ima oko 25% reci na osnovu kojih moze da se reprodukuje. To su kljucne reci,pojmovi. Ne bas svih 25% ali ostale sluze da ih blize objasne i zato takodje tu spadaju. Kljucne reci su glagoli i imenice. Zato se npr. vicevi lako pamte. Sastoje se pretezno od kljucnih reci. Dovoljno je da se zapamte 3-4 i setis se celog vica. Kod mapa imas centralni pojam/temu u sredini od kog se granaju ostali pojmovi. Prvo idu pojmovi direktne povezanosti i to su glavne kljucne reci.One se dalje granaju.

Npr. za jednu lekciju iz sociologije na tri strane knjige moze da se nacrta mapa na jednom listu papira A3 na kojoj su sve glavne kljucne reci. Ako si video kako mapa izgleda onda mozes da razumes u cemu je njena prednost. Da bi presao gradivo te tri strane i nesto zapamtio moras nekoliko puta da ih procitas (5,6-10...zavisi) a to je dosta vremena.Mapu sa kljucnim recima mozes da nacrtas posle samo jednog eventualno dva citanja. Ona je mnogo preglednija i cine je samo kljucne reci sto stedi mnogo vremena na pretrazi i mnpgo se brze pamti zbog slika, boja i jedne smislene celine. Kod teksta to nemas i zato mozgu treba duze vremena da prihvati takvu informaciju. Ko sto sam gore pomenuo pokazacu i objasnicu neke mape sto sam radio. Mozda ce onda biti jasnije ovo sto sam do sada pisao.

Citat:
Treba shvatiti još jednu bitnu stvar, a to je da uopšte nije bitno tokom reprodukcije lekcije koristiti iste reči kao što je to u knjizi...


A sta ces ako ti profesor na ispitu trazi bas po recima u knjizi ili ako su u pitanju definicije kod kojih ne mozes menjati reci ili ako su u pitanju neki slozeni pojmovi koji su objasnjeni strucnim terminima na pola strane? Ja sam imao takvih slucajeva i tu se onda javlja problem. Zato su ove tehnike koje koristim veoma precizne po tom pitanju. Dobro je ako sustinu mozes opisati svojim recima ali ako ti profesor kaze:"terminologija, kolega, terminologija!" a meni se to vec par puta ranije desilo onda ti i nije bas svejedno.

Citat:
ne znam baš kako bih npr onaj lančani sistem primenio na učenje gradiva društvenih nauka.


Ja i ne koristim samo lancani sistem za ovakvo gradiv posto bi se brzo izgubio u moru lancanih slika i zato ga kombimujem sa mapama gde su mi one glavna tehnika a lancani sistem pomocna. Ovim se nadovezujem na predlog novogKorisnika posto sam probao da koristim samo lancani sistem ali sam brzo video da je to mnogo teze posto nemas nikakav nacin da pregledas ono sto pamtis osim iz knjige a tu opet moras da ponovo iscitavas/trazis dok na mapi imas sustinu.

Citat:
Stalker:
Pricao sam sa ortakom koji ovo cita, ali je "stidljiv", a koji je citao nesto o mapama uma. Na osnovu njegove konstatacije i iznete fanfon-ovih tehnika, mogu samo da kazem da svako normalno ljudsko bice to primenjuje. Druga stvar je sto su mu oni nalepili marku, udarili pecat i nazvali ga tim imenom.


Ne slazem se sa tim da svako normalno bice to primenljuje. Razgovarao sam sa dosta studenata o tome ali jos niko ko nije isao na kurs gde se uce ove tehnike ili nije cuo od nekoga kako funkcionisu, nije imao pojma da tako moze da se pamti. Ove tehnike jesu stare ali ne i poznate sirokom krugu ljudi. Mene niko nije u skoli ucio da ovako pamtim niti znam nekog ko jeste. Taj tvoj ortak je "nesto" citao o mapama a ja se njima bavim vec vise od 3-4 godine. Bez uvrede ali citati i baviti se nije isto. A uostalom te tehnike se oduvek tako zovu (lancani sistem, broj-rima, alfabetski...) Druga stvar je sto se neko setio da ih skupi i ponovo izda posle dosta vremena pod nazivom tehnika pamcenja.

Citat:
Salec:
Postoje i asocijativne tehnike koje ne koriste svesnu preradu podataka u lakše pamtive, nego samo dodatno stimulišu mozak i uvode uslovni refleks koji treba da olakša prisećanje. One nisu 100% efikasne, ali ne zahtevaju skoro nikakav dodatni napor, pa su omiljene za brzo spremanje ispita.

Dve reči: placebo efekat.

dokazano je da je placebo efekat retko uspesan i da ne deluje bas toliko koliko je hvaljen bas zbog subjektivnog osecaja pacijenta koji cesto zna da padne u depresiju tokom bolesti i efekat se smanjuje a lek ne deluje a pogotovo kvazilek koji se daje kod placeba. Sto se tice nekih stvari koje se koriste prilikom ucenja: odredjene olovke, sobe, lozinke, oni mogu biti efikasni ali oni zato sto se vezuju za odredjen deo gradiva koji smo naucili, odredjene pojmove, lekcije, a to je ono sto se i koristi kod vezivni tehnika pamcenja koje sam opisao. Samo sto je drugacije kad odredjen pojam pamtite kroz secanje na olovku nego kad ga pamtite pomocu mentalne slike vezane za neki drugi pojam.Ovo drugo je efikasnije.
[ manijac @ 07.02.2004. 20:03 ] @
Dali ste probali da pri ucenju vase lose misli odagnate uz pomoc ovog softvera BrainWave Generator. Ja sam probao i kao da radi ali to je bilo samo na nekih pola sata pa bi me interesovalo i vase misljenje oko ovoga .
Dosta ljudi sa strane ga hvale !!!
www.bwgen.com
imate i razne dodatke za razlicita stanja...
[ fanfon @ 08.02.2004. 09:19 ] @
To sa mozdanim talasima i tehnikama opustanja moze biti vrlo interesantno. Tehnike meditacije mogu biti vrlo korisne. I ja sam svojevremeno malo radio joga nidru kad sam trenirao aikido i delovalo je kod opustanja. Samo pitanje je da li se na ovom forumu zeli raspravljati o tome vec iskljucivo o tehnikama ucenja i pamcenja posto je rasprava krenula u tom pravcu. Ali sudeci po sirini teme iz naziva se moze zakljuciti da autor uzima u obzir sve u vezi ucenja i pamcenja a tehnike opustanja sigurno spadaju u tu oblast iako se ne koriste mnogo u siroj populaciji.
[ noviKorisnik @ 09.02.2004. 08:34 ] @
Efekti pamćenja i učenja proizilaze iz sveukupnog životnog stila.

Najlakše mi je sada da banalizujem - zamislite situaciju: učenje nakon tuluma i gomile alkohola (recimo). Nije baš idealno, zar ne?

U suštini, gospodari smo svog života, to treba shvatiti (to jeste druga tema ali ovde mora da se napomene), i prema tome gospodari vremena koje imamo. Za učenje, sami odlučujemo kako ćemo i kada učiti.

Ako želimo zaista kvalitetne rezultate, tome se mora posvetiti posebna pažnja. To znači da tok učenja provodimo u maksimalnoj koncentraciji na materiju koja se obrađuje.

Druga strana medalje je da sam proces učenja ne postane noćna mora i opterećenje za život u celosti (ovo je prilično poznata pojava i jedan od najvećih razloga popularnosti ove teme). Zaštita od ovakve pojave je distanciranje od učenja van vremena koje mu se direktno posvećuje - znači obezbeđenje da ostale životne aktivnosti (potrebe, zabava, hobi...) ne budu opterećene teretom učenja.

Posebna situacija je naravno spremanje ispita, gde je klasična konstatacija o preobimnosti materije i nedostatku vremena za njeno kvalitetno usvajanje uz istovremeno normalan tok života. Znači - izuzetno stresna situacija.

Kvalitet može da obezbedi ciklus: koncentracija, opuštanje. Ok, ovde imam jedan primer (fino je ekstreman, pa ga nemojte uzeti kao etalon): Sutra je ispit - neka lepa matematika, naravno gradivo je dosta obimno, zna se koja su ispitna pitanja i odakle se uče ali nijedno nije naučeno. Nikad nisam imao posebnih problema s pamćenjem ali ovo je izazov - kako i naučiti a da se sve ne zbrka, da se zna šta ide uz koje pitanje. Ključ je u opuštanju. Rad na ispitnom pitanju zahteva punu koncentraciju - čitanje, razumevanje, šematizacija, pamćenje, ponavljanje. Nakon svakog obrađenog pitanja sledi pauza - totalna izolacija od nekoliko minuta (opuštanje). Potom sledeće pitanje... Ispit je položen.
[ fanfon @ 09.02.2004. 10:55 ] @
Taj period pauze izmedju odredjenih perioda ucenja je jedan od najvaznijih perioda ucenja. To je period inkubacije kada ne treba misliti na ono sto smo ucili prethodnih 30-60 minuta jer mozak preradjuje informacije koje smo mu dali. Dokazano je da ne treba uciti duze od 30-60 minuta odredjeno gradivo jer se koncentracija rapidno gubi nastavljanjem duzim ucenjem od toga perioda. Zati i skolski cas traje 45 minuta a ne npr. 2 sata.

U novim reformama u skolstvu kod nas ide se ka tome da se cas skrati na 30-35 minuta radi boljeg pamcenja i iskoriscenja informacija od strane ucenika ali onda se mora i organizovati tako da se iskoristi maksimalno a ne da ucenici spavaju i dosadjuju se kao na vecini casova dosada. To je povezano sa nacinom prezentovanja materije odn. treba je ispricati na sto interesantniji nacin da bi ostavila utisak na ucenike i da bi je lakse zapamtili. To je veliki problem kod vecine predavaca ali nije samo njihova greska posto niko ne moze drzati npr. 6 casova dnevno savrsenu paznju na istom predmetu i da ga istovremeno neprestano prica na zanimljiv nacin. Jos ako se uzmu u obzir licni problemi+male plate onda je jasno zasto ne postoji volja za takvo nesto a to i nije tako jednostavno uraditi.

Sto se tice onih pauza u ucenju, poznato je vecini da najlakse zapamte ono sto su ucili na pocetku i na kraju dok se onaj sredisnji deo manje-vise teze pamti. To se naziva i memorijski efekat pocetka i kraja. Zato je dobro skratiti ucenje na 35-40 minuta sa pauzama 2-5 minuta izmedju. Ako se to uradi dobice se vise zapamcenih pocetaka i krajeva nego kad bi ucili 2-3 sata pa tek onda napravili pauzu. Jos ako se pre pocetka narednog perioda ucenja ponovi u osnovnim crtama ono sto se prethodno ucilo sigurno je da ce se daleko vise zapamtiti neko kod neprestanog ucenja bez pauze.

Jasno je naravno da od kvaliteta zivota zavisi kako cemo biti sposobni iza ucenje kao i za bilo koji drugi rad. Pravilo za uspesno ucenje za svakog pojedinca je da se uce korisne stvari prema kojima se ima afinitet. Uceci ono sto ne zelimo gubimo volju za ucenjem a radost ucenja se cuva prijatnim osecajem ucenja a ona se postize samo kod stvari koje zelimo da ucimo.
[ NikolaVeber @ 10.02.2004. 18:32 ] @
Slazem se da bi casove trebalo skratiti, mada to u mnogome zavisi od predavaca. Ako neko ne zna da drzi paznju i 15 min je mnogo. A ima i profesora kod kojih 2 spojena casa (sat i po) mozes dobro da iskoristis, jer je tempo takav da ne zahteva neprestanu koncentraciju.
Sto se mapa uma i brzog citanja (opet) tice, za sada imam iskljucivo negativna iskustva sa ljudima koji se na to prze.
A niko od nas ne moze reci da nije zanimljiva tema citati x puta brze.
Ima li neko ko je to isprobao, ili aktivno koristi? I kakva su licna/tujda iskustva po tom pitanju?
[ fanfon @ 11.02.2004. 11:02 ] @
Ja sam vezbao jedno vreme brzo citanje i dogurao sam do 120 strana na sat. U cemu je stvar kod brzog citanja? Prvo treba razgraniciti citanje i ucenje sto mnogi poistovecuju a to su dva razlicita procesa mada se medjusobno preklapaju. U sustini citanje sluzi da se pronadju informacije a kako ce se one posle zapamtiti to je druga stvar. Tome sluze odgovarajuce tehnike pamcenja.

Od svih tehnika koje se uce u vezi sa ucenjem i pamcenjem brzo citanje je najteze nauciti jer zahteva pravilan rad uz trajan kontinuitet od oko 3 meseca za brzinu od 200 str/h. To je moguce postici uprkos tvrdnjama onih koji misle suprotno. Svetski rekord u brzini citanja je preko 4500 reci u minuti sto je stvarno impresivno i postignut je na jednoj od Memorijada-svetskog prvenstva u vestinama pamcenja. Kod brzog citanja se zahteva da onaj koji cita razume ono sto je procitao i to se meri u odgovarajucem procentu.

Pocetak istrazivanja u vezi sa brzim citanjem se prema jednoj tvrdnji javlja u drugom sv. ratu kada su saveznici imali problema u povratku sa svojim avionima sa fronta jer im se cesto desavalo da neraspoznavajuci oznake obore svoje a ne nemacke. Tada su vrsena odredjena ispitivanja i ustanovljeno je da ljudsko oko moze da prepozna odredjeni predmet u roku od 500-tog dela sekunde. Tada su vrsene neke vezbe i znatno je poboljsano prepoznavanje svojih od protivnickih aviona. Nakon toga su pocela obimnija istrazivanja u vezi sa brzim citanjem. Nemojte me drzati za rec da je ovo tacno bas ovako ali tu verziju sam cuo.

Sigurno vam se desavalo da ste nekad citali neku knjigu koja je bila toliko interesantna da ste imali osecaj da prosto gutate stranice a da prica leti pred vama.To je tzv. efekat filma u citanju. Pri tom osecaju se vasa brzina citanja mnogo ubrzava u odnosu na normalnu. Ali npr. kad treba procitati nesto sto nije zanimljivo kao npr. sociologiju onda vam treba beskonacno vremena da zavrsite knjigu od 300 strana. E sa brzim citanjem se postize taj efekat filma kod skoro svake materije koju citate. Naravno tu postoje neka ogranicenja. Jedno je da ce citanje biti sporije ako su termini u materiji za citanje nepoznati tj. ako ih niste ranije procitali ili jeste ali malo puta.

Od celokupnog covekovog vidnog polja sam 20% spada u onaj zizni,centralni vid dok ostalih 80% spada u periferni. To je ogroman neiskorisceni kapacitet koji se uz pomoc brzog citanja moze iskoristiti. Jednostavno objasnjeno brzo citanje funkcionise tako sto se tzv. defokusiranjem zrtvuje preciznost vida u citanju radi vece kolicine "uhvacenih" reci. Sad ce neko reci kakva je korist od toga kad se ne moze jasno videti ono sto se procitao, ali to se samo cini. Mozak moze da prepozna rec koju smo dovoljno puta pre toga procitali cak i kad je oko jasno ne vidi. Sta znaci dovoljan broj puta? To je individualno i moze za nekog biti 10-20 a za drugog 100-200 puta. Probajte da na ulici posmatrate npr.znak i primeticete da perifernim vidom hvatate i druge objekte koje jasno ne vidite kao znak ali mozete da ih prepoznate. Tako funkcionise i brzo citanje.


[ salec @ 11.02.2004. 14:41 ] @
http://www.cet.co.yu/arhiva/35/r35_KognitivnaNauka.htm
[ fanfon @ 11.02.2004. 16:33 ] @
Interesantan tekst!
[ Zoran Rašković @ 20.02.2004. 16:05 ] @
fanfon, šta bi sa tim mapama?
[ fanfon @ 21.02.2004. 11:50 ] @

Sta te zanima? Ja ih radim redovno. Funkcionisu. Ucenje mi je mnogo zanimljivije uz njih. Naravno, ne ucim bas sve uz pomoc mapa. Za neke oblasti nisu pogodne ali za drustvene nauke su odlicne.

[mod: izbrisan nepotreban citat]

[Ovu poruku je menjao mangel dana 21.02.2004. u 16:17 GMT]
[ fanfon @ 21.02.2004. 11:54 ] @
Eh, da. Izvini za ovaj prethodni odgovor. Sad sam se setio da sam obecao da cu skenirati neke mape i postaviti ih negde ili poslati onome ko hoce da ih vidi. Ovih dana sam imao posla preko glave a i putovao sam dosta pa nisam ni razmisljao o tome. Do utorka cu sigurno sve odraditi a mozda i ranije pa ces moci da vidis neki primer upotrebe sa objasnjenjem. Dobro si me podsetio. Pozdrav!
[ NikolaVeber @ 28.03.2004. 22:27 ] @
I sta bi sa tim primerima mapa? I da li je neko u medjuvremenu naisao na bilo kakve objektivne pokazatelje efikasnosti istih?
[ tranzik @ 10.04.2004. 20:04 ] @
kakav tajac!
izgleda da je tema zamrla otkako je fanfon obecao neke skenove...

elem, meni mnogo pomaze ako skrabam i na razlicite nacine obelezavam pojmove koje ucim. U najgrubljim crtama, u nekom nabrajanju na jedan nacin oznacavam pojmove koji se nabrajaju, a na drugi nacin sta oni rade (cemu sluze), npr.

vitamin C sluzi za:
povecanje imuniteta
sprecavanje skorbuta
itd...

ranije mi je bio veliki problem kod nabrajanja sto sam samo ucio pojmove, podrazumevajuci sta oni rade, pa mi se cesto desavalo da se blokiram iako znam materiju samo zato sto ne mogu da se setim odgovarajuceg izraza (glagola) koji ide uz pojam

ne zelim nista da generalizujem, mada sam siguran da ovi razliciti naciniobelezavanja mogu da se iskoriste u raznim situacijama, ovo je samo primer na koji sam ja resio svoj problem (koliko-toliko :)
[ Zoran Rašković @ 14.04.2004. 01:37 ] @
Poslao mi je fanfon nekoliko skeniranih mapa na email i ovom prilikom mu se ovde zahvaljujem. Dosta su velike da bih ih ja kačio sada ovde. Jedino da resajzujem ili tako nešto... ako ima zainteresovanih?
[ KCD @ 14.04.2004. 09:51 ] @
ima :)
[ Panos @ 14.04.2004. 15:20 ] @
ima, ima
[ eldorado @ 23.08.2004. 03:55 ] @
da li je neko probao Ginko tablete?

razmisljam da ih kupim... funkcionise li to cudo?
[ blackman @ 24.08.2004. 14:48 ] @
@Judge Dred

Šta bi sa mapama ?!!!!!!!!!!
[ aleksandaraleksandar @ 25.08.2004. 05:17 ] @
mozda je ljudima glupo da ti kazu, ali nije bas prijatan osecaj da nekome dajes svoje mape.

posebno ako neko ima nameru da ih ismeje, na ovaj ili onaj nacin.
[ blackman @ 25.08.2004. 07:30 ] @
A zašto misliš da su mape smešne?

Naprotiv, sve što može da unapredi učenje u svakom smislu, mislim da je
vrlo korisno. Uostalom, čovek je naveo:

Citat:
Judge Dred:... ako ima zainteresovanih?
[ free_DnB @ 28.08.2004. 20:29 ] @
Sala :
Uskoro ce u Finesi da se otvori novi nacin ucenja ,
radi se o veoma novom nacinu ucenja nastalu uz pomoc skole racunara NL pro group .
Naime radi o koriscenju oba uha tokom slusanja predavanja , ovako mi koristimo vise levo uho kod levaka tokom slusanja ,e dok kod desnjaka je obrnuto . Taj novi sistem je nastao kao proizvod koriscenja obe hemisfere mozga ( taj njihov sistem ucenja pomaze jedino debilima ).


ISTINA !
Isao sam na kurseve kod finese , i shvatio sam da je to u stvari jedna velika markentiska prevara.Jer covek sam po sebi koristi podjenako obe hemisfere mozga tokom ucenja , a mape ume su samo vrsta beleski koji covek inace i pravi tokom ucenja.Oni su samo stavili svoju "etiketu" ( govoreci da su njihovi kursevi jedinstveni,efikasni,uspesni.... - a u stvari pretvorili svoju skolu u skolu zaradjivanje varajuci naivan narod .
[ Zikka @ 11.10.2004. 01:43 ] @
Pozdrav za Secret-a. Tvoji saveti su stvarno izvanredni. Da sam za te stvari saznao kada je bilo vreme verovatno bih uspeo do sada da zavrsim fakultet.
[ Aleksandar Marković @ 13.10.2004. 11:41 ] @
Za učenje je od presudnog značaja više stvari...

1. Mesto - možda zvuči banalno ali nije. Počevši od mesta prostorije u kojoj učiš u odnosu na ostale prostorije u stanu/kući, preko samog razmeštaja u prostoriji:
- položaja radnog stola u odnosu na vrata/prozore, mislim da je primat izvor dnevne svetlosti,
- do veličine radnog stola,
- tipa stolice na kojoj se sedi i
- osvetljenja.

Nadji sebi mesto za učenje, isprobaj nekoliko varijanti ako si u prilici ...

2. Vreme - obrati pažnju na to kada si u toku dana najsvežiji, kada ti kefalo najbolje funkcioniše i probaj da učiš upravo u tad. Ne mogu da ti kažem "Uči ujutru, duži je dan kad se ustane pre podne" ili "Uči noću, tiše je" kad tebi možda odgovara neka druga varijanta.

3. Hrana i piće - i ovo je možda banalno na prvi pogled. Teška hrana odvlači previše krvi u želudac i smanjuje koncentraciju. Naučno gledano. Što se tiče pića, to se više odnosi na ono što piješ dok učiš, nadji nešto što ti prija a ne pravi nikakve sporedne efekte koji bi se negativno odrazili na učenje.

Iako deluju sporedno, prve tri stvari su važne. Najveći problem u vezi sa njima je što ne možeš da odlučiš šta ti odgovara nego treba malo vremena i malo pažnje.

Pretpostavimo da si odredio mesto, vreme i ostale parametre i bacimo se na suštinu.

4. Gradivo i materijal za učenje - kada počinješ sa učenjem nečeg novog važno je da znaš šta treba da učiš, ne mislim na naziv ispita,

A) nego koje su konkretne stvari:
- šta je jako važno,
- šta je manje važno,
- šta može da dodje na ispitu,
- šta je teže i
- šta je lakše za savladati.

B) odakle treba da učiš:
- da li imaš sve potrebne knjige,
- skripte,
- zbirke...

C) kojim redosledom:
- s tim što redosled učenja različitih oblasti često nije izmenjiv zbog prirode teme koja se uči.

5. Organizacija - pregledaj gradivo i podeli ga na manje logičke celine koje mogu da se savladaju za manje vremena. Sredi svoj radni prostor da bude funkcionalan - sve što ti treba na dohvat ruke:
- odgovarajuća olovka,
- papir i
- sve ostale sitnice koje su ti potrebne.

6. Realizacija - u svemu ovome je odlično što si svestan da gubiš koncentraciju posle jako malo vremena, pola rešenja je upravo definisanje problema. Strašno bi bilo da tek posle sat vremena shvatiš da ne znaš šta si čitao i da si sve vreme mislio o nečemu drugom. Konkretno, možeš da uradiš sledeće:

- pokušaj da u okviru, recimo, dva sata odradiš 4 male porcije od po dvadeset minuta sa po deset minuta pauze izmedju,
- a onda 30-40 minuta pauze do sledećih 4x20 minuta.

Nije loša fora da namestiš alarm da pišti posle dvadeset minuta. Time ćeš dobiti izvesno rasterećenje, koje je čisto psihološki, ali može da upali. Za 20 minuta možeš da pročitaš par stranica (vrlo je individualno) izvučeš par bitnih činjenica i pročitaš to ponovo.

Kada primetiš da te je alarm posle 20 minuta iznenadio i da nisi primetio da je "vreme isteklo" možeš da povećaš na pola sata... I tako u krug.

Nemoj da se demorališeš ako nešto ne ide odmah, čak i ako ne ide posle tri-četiri dana jer ako inače nisi navikao da radiš (učiš) redovno nije lako prešaltati se na svakodnevno višesatno učenje (ma ni na sedenje!)...

Autor: cicika
Edit: Secret
[ salec @ 13.10.2004. 13:05 ] @
Citat:
secret:
...

Nije loša fora da namestiš alarm da pišti posle dvadeset minuta. Time ćeš dobiti izvesno rasterećenje, koje je čisto psihološki, ali može da upali. Za 20 minuta možeš da pročitaš par stranica (vrlo je individualno) izvučeš par bitnih činjenica i pročitaš to ponovo.

Kada primetiš da te je alarm posle 20 minuta iznenadio i da nisi primetio da je "vreme isteklo" možeš da povećaš na pola sata... I tako u krug.

...

Autor: cicika
Edit: Secret


Dobra ideja! Svaki uspeh (sto pre postignut) podize moral i obnavlja volju. Da bi "iznenadjenje" uspelo, brojcanik ili displej sata ne bi trebao da bude vidljiv... kod nervoznih ljudi to izaziva psiholoski pritisak koji moze da razbije koncentraciju.

Jos nesto: za razumevanje i sticanje sigurnosti zamisljajte sebe kako gradivo koje ucite nekom (ko ne zna) s autoritetom prenosite i objasnjavate. Ionako cete upravo to i raditi na ispitu, samo s tom razlikom sto onaj ko vas ispituje vec zna to sto vas pita. Nije lose, ako prilike dozvoljavaju, da sa nekim ukrstite spremanje dva ispita i da se zaista nadjete u ulozi predavaca/konsultanta. Ako je obimno gradivo, mozete naizmenicno "drzati predavanja" iz istog predmeta, samo razlicitih tema ili poglavlja. Pametna pitanja slusalaca mnogo znace za razjasnjavanje, ili makar za pronalazenje nejasnoca. I naravno, uspesno i potpuno objasnjena lekcija je jos jedan uspeh i poen za nase!

Pitam se, da li bi tako nesto moglo da se organizuje online, npr. na chat-u? Vec sam par puta prisustvovao ili pregledao snimljene web seminare koje organizuju firme za promociju svojih proizvoda, pa sto tako nesto ne bi posluzilo i za pripremanje ispita...
[ Zikka @ 14.10.2004. 02:31 ] @
Mnogo hvala. Posle svega odlucio sam da pod stare dane upisem ponovo(odnosno nastavim posle mnogo godina) fakultet. Sada je to Industrijski menadzment. Ako nesto zaskripi nadam se da mogu da se javim na ovaj forum ponovo po pomoc.
Jos jednom mnogo hvala!!!!!!!
[ Zoran Rašković @ 27.10.2004. 01:54 ] @
Ljudi ja se stvarno izvinjavam, ali u međuvremenu sam morao da formatiram hard, što znači da su mi svi mailovi obrisani, a sa njima i nekoliko mapa koje mi je fanfon poslao :-(

Inače, imala je Finesa štand na sajmu knjiga sada, mogli ste tamo da kupite neku od knjiga na temu "mape uma".
[ varelg @ 16.01.2005. 15:18 ] @
Hola,
A shta s vezom izmedju sna i uchenja? Nekako se izgubio san medju svim tim silnim mapama i CIA-inih tehnika. 1994-te vrsheni su eksperimenti u Izraelu (Weizmann Institute, Rehovot, Israel) i nadjena je direktna veza izmedju razlichitih oblika pamchenja i kolichina REM sna ispitanika (REM- rapid eye movement, vreme sanjanja tokom spavanja)...
[ krtica @ 13.03.2005. 17:44 ] @
moze li neko i meni poslati te mape?
[ fade @ 13.03.2005. 18:43 ] @
moglo bi i meni ,aj da vidim kako to ide.
[ krtica @ 15.03.2005. 17:36 ] @
Nedavno sam procitao knjigu od nazivom "Brzo citanje" autor (mislim)Dzefri Dadli.
U principu, knjiga i nije losa,tih osam tehnika za povećanje brzine citanja koje su tamo date su stvarno djelotvorne i takodje tehnike koje nas upućuju na brže pamćenje, ali , brate, testovi koji su dati su vise nego i smjesni.

Volio bih kad bih cuo jos necije misljenje o ovoj knjizi i pogotovo o testovima koji su tamo.
[ stf @ 12.04.2005. 18:40 ] @
Pamcenje i ucenje u stilu Tonija Buzana je veoma lako. Cak i zabavno. U njegovim knjigama je na lak i jednostavan nacin sve objasnjeno, a tehnike se brzo savljadjuju. Ako nekom treba seminarski rad o savrsenom pamcenju koji sam napisao neka se javi.
[ stf @ 28.04.2005. 14:01 ] @
Posto mi je stiglo nekoliko privatnih poruka sa zeljom da prosledim svoj seminarski preko e-maila svakom, a znam da i ima dosta zainteresovanih ovde da ga procitaju, evo izvolite: ovde sve pise o savrsenom pamcenju. Ukoliko ima nekih nejasnoca povodom samog seminarskog, dodatnih pitanja ili bilo sta, pisite na ovaj forum, odnosno ovu temu. Pozdrav !!!
Seminarski:

---------- SAVRŠENO PAMĆENJE -------

UVOD


Veliki deo stanovništva se žali na loše pamćenje kao i lošu koncentraciju. To i nije slučajno: u današnjim školama, kako osnovnim i srednjim, tako i na fakultetu se uči, ali se ne uči kako da se uči i pamti. Takođe se u ovim obrazovnim ustanovama forsira samo leva hemisfera mozga. Dok je ona odgovorna za nizove, brojeve, reči, fraze, rečenice i slično, desna hemisrefa se zalaže za imaginaciju, asocujaciju, apsurdnost, slikovitost, vizuelno razmišljanje, kreiranje slika itd. Upravo veoma mali broj ljudi je upoznat sa načinom za korišćenje desne, odnosno obe hemisfere istovremeno. Tek pre desetak godina poznati psiholozi, doktori u svojoj oblasti su izgradili sisteme pomoću kojih se mnoge stvari lako pamte. Štaviše, pamćenje postaje jedna veoma jednostavna i zabavna igra, te je i lako učiti. Upoznavanje ljudi sa ovih prostora sa takvim načinima pamćenja je omogućila Finesa, koja je većinu knjiga ovog tipa prevela na naš jezik, ali istovremeno održava i mnogobrojna predavanja koja omogućavaju razvijanje intelektualnih veština.
Kao što vam je poznato, ljudi koriste veoma mali procenat kapaciteta svoga uma. U nastavku ćete se upoznati sa 12 memorijskih principa uključujući i nekoliko memorijskih sistema koji omogućavaju da se razvije korišćenje desne hemisfere mozga, odnosno istovremeno korišćenje obe. Takođe većina starijih osoba se žali da sa starenjem opada i moć pamćenja. Međutim, to i nije tako. Za opovrgavanje ovog trvđenja i sličnih je potrebno bolje upoznavanje načina na koji funkcioniše naš mozak. On je kao jedan veliki kompjuter i ono što mu vi svesno ili nesvesno zadate to će on i ispuniti. Dakle, vi mislite da sa starenjem brže zaboravljate, pa se tako – po vašem mišljenju – i ostvaruje. Ali to nije istina. Mislite pozitivno, i pozitivni rezultati će se pokazati za veoma kratko vreme.TESTOVI PAMĆENjA


Evo nekoliko zadataka da proverite svoju trenutnu sposobnost pamćenja. Ukoliko niste u mogućnosti da rešite ovaj test sa procentom većim od 50%, nemojte se obeshrabriti. Prosečna osoba pamti od 20 do 60% ovih pojmova. Budite uvereni da, ako savladate principe i sisteme koji će kasnije biti opisani, moći ćete da pamtite od 95 do 100% tačnih odgovora.

Zadatak 1: Pročitajte samo jednom! sledeću listu pojmova. Potrudite se da što više zapamtite kao i redosled po kome su napisani.
tapete slon
planina zatvor
suknja ogledalo
žica kofer
sladoled biljka
makaze energija
ekser sef
sat dinja
medicinska sestra melez
parfem rezalja

Zadatak 2: Posmatrajte date pojmove oko 1 minut. Za to vreme pokušajte da zapamtite što više pojmova kao i to pod kojim brojem se oni nalaze.

1) atom
2) drvo
3) stetopskop
4) krevet
5) kuglana
6) crep
7) vetrobran
8) med
9) četka
10) kalodont


Zadatak 3: Posmatrajte svaki od ovih brojeva. Na svakom se zadržite najviše 30 sekundi, a zatim pokušajte da ga ponovite, odnosno zapišete ne gledajući ponovo. Postupak ponovite za svaki broj posebno.
1) 536945298761286
2) 148329765481293
3) 102547896520354
4) 963201579426589

Zadatak 4: Pokušajte da provedete najviše dva minuta posmatrajući sledeće brojeve telefona i da ih što više zapamtite.
Prodavac zdrave hrane 800-896
Partner u tenisu 146-326
Lekar iz doma zdravlja 578-079
Prodavac novina 868-228
Prodavac cveća 180-089
Turistički agent 332-207
Omiljeno pozorište 267-900
Omiljena diskoteka 710-902
Omiljeni bioskop 260-535
Omiljeni restoran 314-030

Zadatak 5: Pokušajte da za dva minuta zapamtite što više godina kada su se desili sledeći istorijski događaji.
1) 1666. Veliki požar u Londonu
2) 1770. Betovenova godina rođenja
3) 1389. Kosovska bitka
4) 1917. Oktobarska revolucija u Rusiji
5) 1454. Izum prve štamparske mašine
6) 1815. Bitka kod Vaterloa
7) 1608. Izum teleskopa
8) 1789. Francuska revolucija
9) 1905. Ajnštajnova teorija relativiteta

Zadatak 6: Prelistajte špil od 52 za oko 5 minuta. Podazumeva se da su u špilu karte proizvoljno izmešane. Sada pokušajte da, negldeajući ponovo u špil zapamtite tačan redosled svih karti. (Na primer: prva je sedmica karo, druga je dvojka srce, ..., pedeset druga je kralj tref.)

Rešenje svakog zadatka napišite na jedan papir, ali negledajući u napisani zadatak. Rezultate koje dobijete sačuvajte. Pošto savladate određene sisteme pamćenja vratite se ponovo na zadatke. Bićete iznenađeni da ćete ceo test rešiti sa tačnošću od 95 do 100%. Naravno, za sve je potrebna vežba. Kreirajte i sami sopstvene ili zamolite prijatelje da vam zadaju svoje primere.MEMORIJSKI PRINCIPI


Memorijske principe savršenog pamćenja su još otkrili Stari Grci pre oko 2500 godina. Iako bez naučne potpore, oni su uvideli da, ako nešto želite da zapamtite potrebno je da koristite sve aspekte svoga mozga. Postoji 12 osnovnih memorijskih principa a to su: sinestezija, kretanje, asocijacije, seksualnost, duhovitost, imaginacija, numerička uređenost, simbolizam, multikolornost, princip poretka, pozitivne mentalne slike i preuveličavanje. U nastavku će svaki od njih biti detaljno objašnjen.
Sinestezija. –Koren ove reči se vezuje za grčki jezik i u prevodu znači mešanje fizičkih doživljaja, saosećaj i sl. Dakle, ona se odnosi na mešanje čula. Kako bi bili u mogućnosti da razvijete tu sposobnost, najpre je potrebno da povećate čulnu osetljivost. Ovo se postiže vežbanjem. Sada preostaje da usaglasite vid, sluh, miris, ukus, dodir i kinesteziju tj. svesnost položaja i kretanja tela u prostoru.
Kretanje. –Prilikom kretanja telu dajete utisak trodimenzionalnosti. Ako u vaše memorijske slike ubacujete više ritmičnosti, to ćete ih bolje i zapamtiti.
Asocijacije. –Ukoliko želite nešto da zapamtite, potrebno je to povezati sa slikom koja se uklapa u vaš mentalni sklop. Što bolju asocijaciju napravite, tj. ako slika sa kojom povezujete ono što pamtite što čvršće vezana za vaš mentalni sklop to ćete bolje pamtiti.
Seksualnost. –Svi smo duboko svesni da imamo odlično pamćenje u ovoj oblasti, te to iskoristite najbolje što možete!
Duhovitost. –Ukoliko su mentalne slike duhovitije i nerealnije to ćete bolje pamtiti.
Imaginacija. –Ajnštajn je rekao: ''Imaginacija je mnogo važnija od znanja. Znanje je ograničeno dok mašta sadrži u sebi ceo svet, stimuliše progres i evoluciji daje životni dah''. Dakle bolje ćete pamtiti ukoliko što bolje koristite ovaj memorijski princip. Pokušajte na različitim primerima da svoju bujnu maštu još više razvijete i da stvorite što bolju imaginaciju.
Numerička uređenost. –Upravo najbrajanje daje specifičnost i efikasnost samom pamćenju.
Simbolizam. –Ukoliko je potrebno da zapamtite neki ''dosadan'' ili apstraktan pojam, dovoljno ga je samo zameniti nekim znatno jednostavnijim i znatno zanimljivijim. Time je verovatnoća prisećanja u velikoj meri povećana.
Multikolornost. –Poželjno je da sve svoje ideje obojite. Boljem pamćenju posebno doprinose dugine boje koje trepere i fosforescentne boje, jer one ostavljaju znatno dublji utisak.
Princip poretka. –Informacije koje pamtite obično organizujte na neki od sledećih načina: gradacija, sortiranje po boji, kategorijama, hijerarhiji itd.
Pozitivne mentalne slike. –Pozitivne mentalne slike su lakše za pamćenje jer mozak na neki način teži da mu se vrate. Slično, ukoliko su mentalne slike neprijatne, mozak teži da ih izbaci iz sećanja.
Preuveličavanje. –Poželjno je da većinu svojih mentalnih predstava smanjite ili povećate po veličini, obliku ili zvučnosti i to onako kako to najviše godi vašem mentalnom sklopu.
Pokušajte da što bolje uvežbate ove memorijske principe na različitim primerima, jer se oni koriste u svim memorijskim sistemima pamćenja. Sistemi pamćenja koji slede, omogućavaju da se primenom različitih tehnika uvežba pamćenje. Značajno ih je uvežbavati na različitim primerima i uočiti u kojoj situaciji ih je korisno primeniti.LANČANI SISTEM PAMĆENjA


Lančani sistem je najjednostavniji od svih memorijskih sistema pamćenja. On se najviše koristi za pamćenje kraće liste pojmova. Zasniva se na tome da se svaki sledeći pojam na neki način nadoveže na njemu prethodni. Ovaj sistem ćete najlakše upoznati na sledećem primeru.
Primer 1: Zamislite da vas je neko posalo u kupovinu da mu kupite sledeće:
- kutlaču; - šest čaša za piće;
- banane; - sapun;
- kečap; - prašak za pranje veša;
- špagete; - hleb;
- paradajz; - buket ruža.
Pamćenje ovakvih stvari zahteva vreme i trud. Čak i ako sve ovo uspete da zapamtite, velika verovatnoća je da ćete na putu do prodavnice koju stvar zaboraviti. Umesto da se trudite da svaku stvar zapišete, možete lako primeniti ovaj memorijski sistem i zapamtiti ove pojmove. Možete stvari zamišljati i povezivati na način koji vama odgovara, ali evo jedne sugestije:
Zamislite kako ste se uputili od svog stana ka prodavnici. Zatim zamišljajte kako u ustima držite dršku od kutalče, kako osećate ukus metala i sve vreme se trudite da uspostavite ravnotežu. Održavanje ravnoteže još više vam otežava šest čaša za piće koje su ravnomerno raspoređene po onom delu kutlače koji nije u vašim ustima. Idući tako odjednom vam se pod levom nogom nađe kora od banane na koju se okliznete, a da ne bi pali ravnotežu održavate na desnoj nozi. Međutim, kao još veći maler, tom desnom nogom se okliznete na sapun i padnete. Zatim se podignete i tek onda uvidite da ste čitavo odelo izmastili kečapom. Zbog toga brzo otrčite kući kako bi tu mrlju sprali praškom za pranje veša. Kada ste se očistili, odlučite da u prodavnicu krenete drugim putem i to da do nje stignete penjući se uz jedan dugačak konopac koji se sastoji od nanizanih špageta. Zamišljajte kako te špagete trepere nekom fosforescentnom bojom. Penjući se tako, osetite miris sveže ispečenog hleba. Zato odjednom požurite do pekare kako bi pojeli koje parče. Kad najdenom vidite da su na policama umesto hleba naslagani redovi paradajza. Iako razočarani, vi dalje nastavljate put. Dalje se sreća okreće na vašu stranu: odjednom ugledate jednu prelepu devojku, devojku iz svojih snova, baš onakvu kakvu ste je oduvek zamišljalji i onakvu kakvu već duže vreme sanjate. Zato odlučite da svratite u cvećaru i kupite joj buket ruža.
Kada ste završili čitanje ove fantazije, zatvorite oči, vratite film na početak i pokušajte da se setite svega što je trebalo da se zapamti. Naravno, to vam neće prestavljati problem, jer ste zamišljali stvari u skladu sa svojim mentalnim sklopom. Bićete iznenađeni jer ste sada stvari koje ste trebali da kupite uz pomoć male igre savršeno zapamtili. Ukoliko ste već sve ovo savladali, vi ste već znatno oskočili od proseka.SISTEM PAMĆENjA BROJ – OBLIK


Ovaj sistem pamćenja se razlikuje od lančanog po tome što koristi tačno određenu listu ključnih memorijskih slika koje omogućavaju da se različite stvari koje želimo da zapamtimo povezuju sa njima. Ovo je posebno značajno, ako recimo u pamćenju određenih pojmova bitno i pamćenje njihovog redosleda uz pamćenje rednog broja iza koga se krije određeni pojam. Takođe i ovaj memorijski sistem je veoma jednostavan. Sve što treba da uradite je da svakom broju od 1 do 10, shodno vašem mentalnom sklopu, dodate ključnu memorijsku reč, tj, stvorite sopstvenu mentalnu sliku koja će po svom obliku podsećati na broj koji ona prestavlja. Radi lakšeg savlađivanja i u ovom slučaju ći vam dati neke moje sugestije, koje ako vama ne odgovaraju možete korigovati ili potpuno odbaciti i kreirate sopstvene:
1 lampion 6 trešnja
2 labud 7 sekira
3 Zemlja 8 vrteška
4 krst 9 reket
5 bubnjevi 10 Stanlio i Olio
Primetićete da neke od ovih ključnih memorijskih reči možda i toliko ne podsećaju na oblik broja iza kojeg stoje, ali shodno mom mentalnom sklopu oni su najbolji primer da prestavljaju dati broj i za mene se one najlakše pamte. Možda će se nešto slično i vama dogoditi dok budete stvarali sopstvene, ali važno je da one vama najviše odgovaraju.
Sledeći primer vam omogućava da se bolje upoznate sa navedenim memorijskim sistemom.
Primer 2: Pretpostavimo da je potrebno da zapamtite sledeću listu pojmova:

1 simfonijski orkestar
2 molitva
3 lubenica
4 vulkan
5 motocikl
6 sunce
7 lenja pita
8 cvetovi
9 vasionski brod
10 pšenično polje

Dakle ove pojmove je potrebno da povezujete sa vašim memorijskim slikama. Ja sam to uradio na sledeći način i nudim vam jedno od mnogobrojnih rešenja:
1) Da biste zapamtili pojam simfonijski orkesar zamislite kako jedan ogroman sifonijski orkestar svira na jednoj dugačkoj poljani a da se u centru svega toga nalazi jedan veliki lampion koji osvetljava čitavu površinu na kojoj orkestar svira.
2) Većina ljudi smatra da se apstraktni pojmovi teško pamte. Iako je molitva apstraktan pojam, kao što je već naglašeno pri objašnjavanju memorijskog principa simbolizam, on se lako zamenjuje konkretnim. Recimo, zamislite kako je labud daleko na pučini jednog velikog i mirnog mora i kako se pogledeom usmerenim ka nebu moli dok su mu krila skupljena.
3) Lubenica i Zemlja su sličnog oblika te ih nije teško dovesti u vezu. Zamislite, na primer, da sa neke daleke planete letite ka Zemlji. Da bi ušli u njenu atmosferu, najpre je potrebno da uđete kroz lubenicu koja će se otvoriti ćim se budete našli tačno ispred nje.
4) Zamislite da šetate nekom planinom na čijem vrhu se nalatzi krst. Zamišljajte kako sve vreme pokušavate da dosegnete do njega a on onako gord i neuhvatljiv vam sve vreme to onemočućava, jer stalno kad mu se približite iz planine izbije vulkan, podigne ga uvis i u tome vas omete.
5) Zamislite kako se vozite motociklom kroz neke ulice gde se čuje muzika vama veoma prijatna. Umesto volana biciklom upravljate tako što u ritmu muzike udarate u bubanj.
6) Možete lako da zamislite kako gore visoko na nebu umesto sunca sija veoma sjajna trešnja.
7) Zamislite kako vam je dobra domaćica spremila lenju pitu, onakvu kakvu vi najviše volite. Ona je toliko velika da umesto nožem je morate seći udarima sekire.
8) Lako je zamislite jednu vrtešku kako se brzo vrti te one cvetove koji su u neposrednoj blizini bili uredno složeni rasipa po čitavoj livadi.
9) Od malena se maštali da letite vasionskim brodovima. Međutim, sad vam se čini da je putovanje njima toliko jednostavno pa su vam dosadili. Zato ih sa zadovoljstvom smanjuite (memorijski princip preuveličavanja) i udarate reketom menjajući njihov pravac kretanja onako kako vi želite.
10) Zamislite kako po jednom velikom pšeničnom polju šetaju vaši omiljeni crtani junaci Stanlio i Olio.
Ako ste pročitali ovaj primer videćete kako je veoma jednostavno zapamtiti navedeni redosled pojmova. Još lakše i brže ćete ih zapamtiti ukoliko stvorite sopstvene mentalne slike i povezujete ih sa pojmovima shodno vašem mentalnom sklopu na prethodno opisani način. Sada ste u mogućnosti ne samo da navedene pojmove ponovite istim redosledom, već i da, na primer ako vas neko pita koji pojam je šesti po redu, vi ćete lako odgovoriti da je u pitanju sunce.SISTEM PAMĆENjA BROJ – RIMA


Sistemom broj – oblik u mogućnosti ste da zapamtite do deset pojmova. Savlađivanjem i ovog memorisjog sistema bićete u mogućnosti da obim pamćenja pojmova na ovaj način udvostručite. Sistem broj – rima se, slično sistemu broj – oblik, zasniva na tome da se svakom broju od 1 do 10 dodeli neka reč koja se sa tim brojem rimuje ili sadrži u sebi taj broj. Ja ću vam dati kao primer mentalne slike koje sam ja kreirao, a vi ih i možete a i ne morate uzeti u obzir:

1 megdan
2 dvogrba kamila
3 bermudski trougao
4 leptiri
5 suncokret
6 FEST
7 Sadam
8 osica
9 krevet
10 treset

Ukoliko ste kreirali sopstvene mentalne slike, onda pokušajte da rešite i sledeći primer. Imajte u vidu da je potrebno da koristite oba prethodna sistema, a sami odlučite koji ćete upotrebiti u kojoj desetici; jedan iskoristite za pojmove od 1 do 10, a drugi za pojmove od 11 do 20.
Primer 3: Zapamtite tačan redosled sledećih reči:

1 atom
2 drvo
3 stetopskop
4 kauč
5 sokak
6 crep
7 vetrobran
8 med
9 četka
10 četkica za zube
11 raskoš
12 grejalica
13 železnička pruga
14 upaljač
15 brada
16 zvezda
17 tišina
18 dugme
19 dečja kolica
20 pumpa
SISTEM RIMSKE SOBE


Sistem rimske sobe je veoma pogodan za razvijanje veština istovremeno i leve i desne moždane hemisfere, jer zahteva precizno struktuiranje, ali i mnogo imaginacije. Princip pamćenja ovim sistemom je veoma jednostavan. Potrebno je samo da zamislite tačan raspored stvari u vašoj kući, svakako prepostavljajući da ga veoma dobro poznajete. Idući od ulaznih vrata pa do prostorija u vašem domu koje vi odaberete, na svaki pojedini predmet možete okačiti po jedan ili čak više pojmova, ukoliko je potrebno. Za razliku od sistema broj – oblik i broj – rima, ovaj sistem pamćenja vam otvara široke mogućnosti da zapamtite neograničen broj pojmova. Jer pošavši od pretpostavke da savršeno dobro poznajete rasopored stvari u vašem domu, lako ćete moći da sve pojmove i reprodukujete postepeno prisećajući se kojim ste putem kroz kuću išli i na koje ste predmete koji pojam ''okačili''.
Ovaj sistem su u dalekoj prošlosti razvili stari Rimljani, što im je bilo potrebno u različitim situacijama. Evo jedne pretpostavke kako je stari Rimljanin mogao da zapamti niz pojmova koji su mu bili potrebni:
Primer 4: Pretpostavimo da je Rimljanin želeo da zapamti da kupi par sandala, da naoštri mač, da kupi novog roba, da obreže vinovu lozu, da uglača šlem i da kupi poklon svom detetu. Dalje, pretpostavimo da je njegova soba prikazana na sledeći način: Oko ulaznih vrata se nalaze dva velika stuba. Kao kvaka je uklesana lavlja glava. U unutrašljosti sobe se nalazi sa leve strane ulaza jedna velika grčka statua. Pored statue je mali sto prekriven krznom od neke zveri koju je Rimljanin ulovio. Na stolu stoji vino, voće i mnogobrojni pehari, a pored stola je velika saksija sa cvećem.
On bi u tom slučaju mogao da razmišlja na sledeći način: Prvi stub njegovih ulaznih vrata je okićen gomilom sandala, na desnom stubu on oštri svoj mač i pri tom mu duboko prija zvuk koji se oštrenjem odaje. Zatim bi mogao da zamisli roba kako jaše lava, a vinovu lozu je mogao zapamtiti tako što je zamišljao kako je grčka statua njome okićena. Zatim umesto saksije sa cvećem mogao je zamisliti da se cvetovi nalaze u velikom šlemu, a dete kome želi da kupi poklon se veselilo sa njim dok su jeli voće i pili vino sa stola.
Ovaj primer vam omogućava da ovaj memorijski sistem što bolje upoznate i da što bolje usvojite način na koji će te pamtiti neograničeni broj pojmova. U početku bi bilo poželjno da zapamtite oko 20, zatim 30 i 50, pa 100, itd. Bićete iznenađeni kako će te vežbanjem uspeti da napravite zavidan uspeh.ALFABETSKI SISTEM PAMĆENjA


Alfabetski sistem pamćenja je u velikoj meri sličan sistemima broj – oblik i broj – rima. Zasniva se na tome da svakom slovu dodelite ključnu memorijsku reč, koja će počinjati upravo tim slovom koje ona zastupa. Ovim ćete biti u mogućnosti da zapamtite do 30 pojmova po tačno određenom redosledu, a kombinujući sa druga dva sistema i do 50 pojmova. Slično pomenutim sistemima pamćenja, pojmovi se u alfabetskom sistemu povezuju sa svakom ključnom reči koje ste vi sami kreirali. Daću vam sugestiju kako sam ih ja osmislio, ali to veoma lako i vi sami možete učiniti.


A avion
B baba
V vo
G grožđe
D dugme
Đ đinđuva
E ekser
Ž žito
Z zavesa
I igla
J jedro
K kamion
L lubenica
Lj ljudi
M mama
N naliv-pero
Nj njiva
O oblak
P prst
R ranac
S sat
T tiganj
Ć ćurka
U udica
F foka
H hleb
C cigla
Č česma
Dž džak
Š šešir

VRHUNSKI SISTEM PAMĆENjA


Svi prethodno opisani memorijski sistemi se zasnivaju na pamćenju relativno malog broja pojmova. Međutim, kako zapamtiti recimo 1000 pojmova, ili na primer 10000? Za takve oblike pamćenja postoji jedan novi, daleko efikasniji memorisjki sistem – vrhunski sistem pamćenja. Velikim naprezanjem je mogućno zapamtiti toliki broj pojmova prethodno opisanim sistemima. Recimo, potrebno je da zapamtite 200 pojmova. Prvih 50 ćete zapamtiti kombinovanjem sistema broj – oblik, broj – rima i alfabetskog sistema. Drugih pedeset možete pamtiti primenjujući iste principe, ali zamišljati da se dati pojmovi (kada ih prethodno dovedete u vezu sa vašim memorijskim slikama) nalaze u kocki leda. Pojmove od 100-150 i od 150-200 možete zamišljati kako gore u vatri ili lebde visoko u oblacima, itd. Međutim, prilikom ovakvog načina pamćenja može doći to mešanja pojmova pod brojevima 1, 51, 101 i 151 i slično. Ovakve poteškoće uspešno rešava vrhunski sistem. Dakle, potrebno je svakom broju od 0 do 9 dodeliti tačno određeno slovo, kao što je prikazano:

0 s ili z
1 t ili d
2 n
3 m
4 r
5 l
6 š, ž, č, ć, đ ili dž
7 k ili g
8 v ili f
9 p ili b

Ukoliko vam je teško da ovo zapamtite, pokušajte naći neke sličnosti između datih slova i brojeva. Primetite da se zvučni i bezvučni suglasnik nalaze u paru. Kada uspešno savladate prethodnu tabelu primetite da kombinovaljem datih brojeva možete sklapati odgovarajuće reči. Te reči treba da sadrže navedene suglasnike i spajaju se volalima. (Ukoliko je teško naći odgovarajuću reč za datu grupu brojeva, mogu se koristiti i suglasnici koji nisu navedeni: c, h, j, lj i nj.) Ukoliko je potrebno zapamtiti neki broj čiji je broj cifara veći od tri, poželjno je taj broj rastaviti na grupe od tri broja (ili dva) i stvarati rači. Zatim se lančanim sistemom pamćenja te reči povežu u celinu.
Primena vrhunskog sistema pamćenja je višestruka. U tekstu koji sledi, možete uočiti određene primene koje su veoma korisne i u cilju povećavanja inteligencije.
NEKE OD PRIMENA VRHUNSKOG
I NAUČENIH SISTEMA PAMĆENjA


Pamćenje špila karata
U Las Vegasu mađioničari uspevaju da zarade ogroman novac tako što zadive publiku jednim, na prvi pogled veoma teškim trikom: Prelistaju špil karata a zatim bez gledanja publici reprodukuju tačno onakav redosled kakav su i prethodno videli. Međutim, poznavajući vrhunski sistem pamćenja ili prethodne memorijske sisteme, to nije teško učiniti. Naime možete koristiti sisteme broj – oblik, broj – rima i alfabetski, ili pak vrhununski. Ukoliko koristite vrhunski potrebno je da napravite tabelu za prva 52 broja prema opisanom načinu. Ključnu reč možete stvoriti i za svaku kartu. Prvo slovo te reči je i prvo slovo znaka u kartama: za list l, za detelinu d, srce s, i kocku k. Zatim se to kombinuje sa ključnim slovima brojeva karata i na taj način se formira reč. Na primer, za devetku srce u pitanju je reč soba i slično. Kada za svakoj karti dodelite reč, sistemom asocijacija ga povežete sa odgovarajućom reči iz vrhunskog ili nekog drugog sistema. Recimo da je u vašem vrhunskom sistemu reč za broj 1 bila duh, a da je prva karta bila sedmica srce potrebno je povezati dve reči: duh i soko. Zamislite duha kako hoda po zemlji i sokola kako ga sve vreme svojim izoštrenim pokledom sa velikom pažnjom posmatra.

Pamćenje višecifrenih brojeva
Normalan čovek je u mogućnosti da zapamti broj najviše od oko 8 cifara. Međutim koristeći memorijske sisteme, ne da ćete biti u mogućnosti da zapamtite brojeve sa znatno više cifara, nego ćete i znatno povećati inteligenciju, jer se ova vrsta pamćenja i zahteva na mnogobrojnim testovima inteligencije. Ovakav princip ćete najbolje upoznati na sledećem primeru:
Primer 5: Zapamtiti broj 95862190377. Primetimo da se broj sastoji od sledećih grupa dvocifrenih i jednosifrenog broja i da za svakom datom broju možemo koristeći vrhunski sistem pamćenja dodeliti ključnu memorijsku reč. Na primer:

95 pile
86 voće
21 note
90 pas
37 mag
7 konj

Sada je potrebno lančanim sistemom ove reči povezati. Zamislite, recimo, jedno šareno pile, koje stoji usred voćnjaka i kljuca voće, koje po obliku liči na note. Jedan ljubomoran pas koji zažele to voće, ode kod maga da mu ovaj stvori tu mogućnost. Ali mag, umesto da mu podari voćnjak, pretvori ga u konja.
Ukoliko ste dobro savladali prethodni primer, u mogućnosti ste i da zapamtite brojeve sa znatno većim brojem cifara. Da bi to proverili pokušajte da zapamtite prvih 30 decimala broja π=3,141592653589893238462643383279. Ne zaboravite da broj možete razdvojiti i na jenocifrene ili što je poželjno u najvećem broju slučajeva, na trocifrene.

Pamćenje telefonskih brojeva
U ovmom slučaju se svakom cifri iz telefonskog broja dodeli slovo koristeći vrhunski sistem, a zatim se kreira memorijska fraza koja sadrži ta ključna slova (povezana vokalima ili samoglasnicima c, h, j, lj, nj) koja se poklapa sa osobinom onoga čiji se broj pamti. Zatim se ta memorijska fraza zadrži u sećanju. Pamćenje telefonskih brojeva je najbonje upoznati na sledećem primeru:
Primer 6: Pretpostavimo da je potrebno da zapamtite dole navedene brojeve telefona. Dakle, korišćenjem vrhunskog sistema pamćenja je potrebno da za svaku osobu ili ustanovu čiji broj pamtite kreirate ključnu memorijsku frazu koja će se vezivati za osobine istih. Evo jednog od rešenja:
Prodavac zdrave hrane 800-896 Vodič za zdravlje: voće, povrće, žitarice!
Partner u tenisu 146-326 Udri jače, manijače!
Lekar iz bolnice 578-079 Lekovi skupi.
Prodavac cveća 180-089 Dobre vesti zavodnici! Sveže cveće pali!
Turistički agent 332-207 More, more, narode! Najbolji smeštaj u kampu
Omiljeni bioskop 260-535 Naša sala mala.
Primetićate da za neke reči ne možete sastaviti memorijske fraze na prethodno opisan način. Zato možete kreirati frazu čija početna slova prestavljaju odgovarajuće brojeve, kao što je prikazano u nekim od navedenih primera.

Sistem pamćenja godina odigravanja istorijskih događaja
Ovaj sistem pamćenja je sličan sistemu memorisanja telefonskih brojeva. Potrebno je da za svaku godinu kreirate određenu frazu koristeći vrhunski sistem, a da se ona odnosi na događaj koji treba zapamtiti. I ovaj sistem najbolje upoznajte na sledećem primeru.
Primer 7: Recimo da je potrebno da zapamtite sledeće godine koje se vezuju za date istorijske događaje:
1) 1666. Veliki požar u Londonu Žar, žar, žar.
2) 1770. Betovenova godina rođenja Kakva krasna simfonija!
3) 1389. Kosovska bitka Murat vaistinu pogibe.
4) 1917. Oktobarska revolucija Pokret dobrih komunista.
5) 1454. Prva štamparska mašina Rotiraj listove, rotiraj!
6) 1608. Izum teleskopa Čudesna svekolika vasiona!
S obzirom da se u istoriji uglavnom radi o datumima posle hiljadite godine nije potrebno da uključujete cifru 1. Slično, za HH vek se mogu izbaciti cifre 1 i 9. Naravno, pomenute cifre možete uključiti u vašu memorijsku frazu, ukoliko istovremeno pamtite godine pre 1000. i posle 1000., u HH i prethodnim vekovima i slično. Ako uz godinu pamtite i datume, to možete dodati u vašu memorijsku frazu na sličan način.SAVETI ZA SITUACIJE ZA ČIJE PAMĆENjE
JE POTREBNO NAJVIŠE TRUDA


Zamisao da vam na fakuletetu uopšte nije potreban papir za hvatanje beleški koje prestavljaju rezime predavanja je facinantna. Međutim, ona i nije tako strana. Osnovni problem kod većine ljudi se ogleda u tome što oni za pamćenje koriste samo levu hemisferu mozga, uključujući rečenice, brojeve, fraze, spiskove, linije... Ali isključuju desnu hemisferu, tj. slikovitost, apsurdnost, imaginaciju i sl. Ako koristite obe hemisrefe, uopšte vam neće biti potreban papir! Umesto da pišete strane i strane koje se, ako se prethodno ne obnavljaju (ponekad i više puta) ubrzo zaborave. Potrebno je samo da u glavi zamislite centralni lik za koji ćete kačiti ključne reči iz datog predavanja. Ma kolko ono trajalo, neće vam biti problem da prisećajući se te slike posle određenog vremena se setite i čitavog predavanja. Ukoliko vam ovo ne polazi za rukom, iskoristite u nekoliko prvih pokušaja papir i olovku, ali crtajući slike onako kako bi ih i zamislili. Ovaj metod se naziva metoda mapiranja uma i ona omogućuje da se koristi znatno veći deo mozga što vodi ka briljatnom razmišljanju, jer ćete na osnovu vaših memorijskih slika biti u mogućnosti da i sve što treba zapamtiti proanalizirate i da o tome kritički razmišljate.

Za većinu ljudi pamćenje imena i likova prestavlja jedan od najtežih problema. Međutim, koristeći memorijske principe i taj promblem se lako rešava. Da bi zapamtili određeni lik, jednostavno je potrebno da se zagledate u tačno određeni deo lica i da na neki način metodom asocijacije i imaginacije njega dovedete u vezu sa imenom lika koji pamtite. Pri tom uočite da se likove toliko razlikuju da su i najmanji delovi lica kao npr. obrve ili trepavice različite od čoveka do čoveka i sl.

Primetite da se pri učenju pri prvom pregledavanju gradiva uglavnom pamte delobi koji su se nalazili na početku ili na kraju. Sada pretpostavimo da je potrebno da naučite jednu oblast za koju planirate da izdvojite oko 3 sata. Umesto što ćete sve vreme gledati u knjigu i misliti da će vam sve što ste naučili u tom obimnom gradivu ostati duboko urezano u sećanju, vi se nemojte zavaravati već gradivo koje treba naučiti raspodelite na nekoliko celina. Za svaku celinu odvojite od oko pola sata do 50 minuta, a zatim se sledećih 10 do 15 minuta dobro odmorite. Ovim postižete znatno bolji efekat: U ovom slučaju imate više početaka i krajeva pa ćete ih lakše zapamtiti; mozak nije u mogućnosti da čitavih 3 sata bude odmoran i usvoji sve potrebne informacije za stalno, već pri stalnom odmaranju uma postići ćete znatno bolji efekat. Pri pamćenju za ispite potrebno je da veliku oblast izdvojite na više celina, i opisanom metodom učenja svaku oblast dobro utvrdite. Tako će vam ona ostati duboko urezana u sećanju. Još bolji efekat se postiže ako koristite metod mapiranja uma.

Metoda mapiranja uma i lančani sistem pamćenja se koriste i pri pamćenju govora, viceva, dramskih uloga, stihova, članaka, knjiga i slično.

Ukoliko želite da se setite neke zaboravljene stvari, potrebno je da se dobro setite svega što ste tada radili. Neko od prisećanja će vas asocirati na vašu zaboravljenu stvar. Ukoliko niste u mogućnosti da to odmah učinite, ne očajavajte! Ponovite dati postupak više puta i sigurno ćete se setiti onoga što ste zaboravili. Pri pamćenju snova je potrebno da uveče pre nego što zaspite ponavljate u sebi po nekoliko puta: ''Zapamtiću san, zapamtiću san...''. Ovim se mozak programira da je potrebno da se san zapamti i posle nekoliko ponovljenih puta to će vam uvek poći za rukom.ZAKLjUČAK


Ukoliko ste savladali sve navedene metode i tehnike pamćenja budite uvereni da ste u velikoj meri povećali svoju inteligenciju. Još bolji efekat ćete postići stalnim vežbanjem i time ćete naučiti da savršeno pamtite ne samo za jedan kratak period, već do kraja života.


[ fanfon @ 28.04.2005. 19:33 ] @
He,he...Nikad nisam video lakse napisan seminarski. Ajd stavi literaturu koju si koristio. U svari vec je znam-jedna knjiga?
U sustini cela Buzanova knjiga "Savrseno pamcenje" je 100% kopija knjige Art M.Semorie-a "I vi mozete imati super pamcenje" samo sto su primeri drugaciji. Inace, to je jedna od knjiga a u kojoj su najbolje opisane razne vrste i sistemi pamcenja. Izdata je pre skoro 30 godina. Toliko detaljno objasnjenih tehnika nigde nisam video: za brojeve, morzeovu azbuku, dane, mesece, godine, govore, tekstove, strane jezike, tel. brojeve, karte, sah, matematicke formule...Stvarno je odlicno odradjena. Ima samo jedan problem: mora se vezbati da bi se tehnike naucile i posle opet vezbati da bi se efikasno i brzo koristile a tu mnogi ne prodju, brzo odustanu jer ne vide primenu tih tehnika na oblasti koje ih zanimaju. Lancani sistem je po meni u kombinaciji sa rimskom sobom mnogo mocan jer uz malo vezbe moze se zapamtiti tolika kolicina podataka za dan-dva koliko je nekom potrebno da pamti mesecima i da mozda nikad tako dobro ne zapamti kao onaj prvi. Ali opet se tu postavlja pitanje kako to primeniti na oblasti koje nas zanimaju. Pamcenje niza od 300 pojmova nije problem sa ovom tehnikom ali kome on treba? Zbog ovoga treba kombinovati razne tehnike a kako niko nema da pokaze kako je to najbolje uraditi ostaje da se sami snalazimo. Naravno, tesko je poceti primenjivati jedan sistem(ili vise) pamcenja kad smo kroz godine iza nauceni na drugi iako je ovaj prvi mozda efikasniji. Zbog stalne trke sa vremenom ljudi uglavnom odustaju i vracaju se na onu staru tehniku "dobrog zagrejavanja stolice".
[ stf @ 29.04.2005. 09:09 ] @
Fanfon, donekle si u pravu. Možda je zagrevanje stolice jedna od najboljih metoda kod većine ljudi, jer nisu upoznali te tehnike ili jednostavno odbijaju da ih usvoje. Što se tiče seminarskog, iako je lako napisan, od profesorke sam dobio istovremeno dve petice, a snimatelj lokalne televizije koji je došao da snima moje predavanje je rekao da nikad nije imao bolji prilog. (Predavanje je, istina, bilo samo na školskom nivou gimnazije u Čačku, ali Bože moj.)
U ovom seminarskom malo sam govorio o mapama uma, koje možete koristiti pri učenju. Obećavam da ću u narednim izlaganjima reći nešto više o njima, mada i za to ne treba mnogo mudrosti. Što se tiče 'besmislenog pamćenja pojmova', to i nije loše. Umem da fasciniram prijatelje pamćenjem velikog broja pojmova, mada najviše preferiram pamćenje špila karata. Dakle, za 10 do 15 minuta samo jednom prelistam karte i zapamtim njihov redosled. Prema opisanom postupku to i nije tako teško, a potrebna je minimalna vežba (neki koji govore da je potrebno nekoliko sati, pa čak i vežbanje danima nisu u pravu...).
Rekoh, izneću nešto o tim mapama uma, mada verujem da i vi u glavi zamišljate slike kada učite. Te slike povezujete u jednu celinu i tako pamtite. Tako ćete sve brže zapamtiti i manja je verovatnoća da ćete zaboraviti. Ok, neki naredni put ću detaljno objasniti sve to.
[ fanfon @ 29.04.2005. 10:47 ] @
Poslacu ti mojih nekoliko mapa ako te interesuje.
[ stf @ 29.04.2005. 11:13 ] @
Naravno, interesuje me. Pošalji---
[ aleksandaraleksandar @ 29.04.2005. 18:19 ] @
dajte neku mapu, jednu dve, ja sam ostao bez svojih :(
greskom su mi bacili fasciklu...
cisto me zanima, koliko ste se udaljili od klasicne mape; ja sam moje malo modifikovao vremenom.
[ Zikka @ 29.04.2005. 19:32 ] @
Da li bih mogao i ja da dobijem te mape?
[ fanfon @ 29.04.2005. 20:15 ] @
Posaljite mi mailove na PP pa cu vam poslati. Ne znam hocu li stici veceras posto imam posla i putujem sutra rano ujutru ali vracam se u utorak pa cu onda
[ Shadow Dancer @ 09.06.2005. 03:58 ] @
Pozdrav svima..malo sam se kasno ukljucio u temu al za ovakve stvari nikada nije kasno... Manje vise procitao sam skoro sve dosada napisano i zelim i ja reci nesto po ovom pitanju....
Dok sam ziveo u domu imao sam prilike posmatratati u citaonici razne tehnike i vrste ucenja koje su ljudi primenjvali,a evo koja mi je bila najzanimljivija
Tri momka iz tog doma su bili bukvalno svaki dan u citaonici i na kraju sam se sa svom trojicom i upoznao.Studirali su svi razlicite fakultete medicnina,poljoprivredni(neki jako tezak i zahetevan smer)i biologija..i svi su imali razlicite tehnike ucenja.
Onaj sto je medicinu studirao je ucio prostim iscitavanjem knjige do besveseti po 100 puta(pokusam sam politicku ekonomiju tako,procitao sam 3 put i pao sam..iako mi se cinilo da mi je sve jasno al nisam mogo da ponovim neke definicije)
Polojoprivredni fakultet...Covek je ucio tako sto se preslisavao i ponavljao u sebi vazne definicije a ostalo je po njemu nebitne stvari iscitavao po tri put.
Biologija..verujem da je ova tehnika najcudnija i mozda i najbolja ali s druge strane i najteza jer ima strahovit tempo.Covek prvi dan nauci bubanjem klasicnim(pasus pa preslisavanjem pa pasus pa opet preslisavanje i na kraju cela lekcija) 25 strana.Sledeci dan mu pocinje tako sto ponovi 25 stranica i krece na novih 25.Sledeci dan ponavlja 12.5 od prvog dana i 25 od drugog..i tako ide do kraja knjige...Decko je imao prosek 9.8

Sto se mene tice moj problem je da ja jedino znam naucit klasicnim bubanjem(najslicniji trecoj tehnici) ali je problem sto stignem do 50-100 strana i tu stanem jer mi ovako ucenje predstavlja VELIKI napor.Eto imam jos 4 ispita(svi su bubackog tipa) i moj problem je sa tim ispitima.
Sto se tice ispita gde ima zadataka i nekih formula(tipa statstika..matematika..informatika) to bez greske reprodukujem prostom metodom..Kilo papira 5 hemijskih olovki i kreni po zbirci redom..
Sta reci na kraju..sto se tice tehnika ucenja svako ima svoju koja mu odogovara najvise..neki je ne nadju nikada kao ja recimo..i nama je samo da se drizmo motivacije,volje i hrabrenja samog sebe(nisam polozio ispit dve godine jer nisam ni ucio;pa sam dao 7:i sad sam opet stao na 4 do kraja,jer opet ne ucim)Dakle samo volja i motivacija!

[ plcb83 @ 03.07.2005. 15:35 ] @
samo zbog ove teme sam se registrovao , bas korisno!
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2005. 13:18 ] @
Autoasocijacijski matriks hipokampusa prebrzo vam se puni i prazni, a bez trajne konsolidacije u neokorteksu? Trebate pomoć.

Učenje nikad ne prestaje, ali već ste do sad mogli zaključiti kako nisu svi u njemu podjednako uspješni. Kako biste od kampanjca postali mudrica, dobro će vam doći savjeti proizišli iz znanstvenog pristupa procesu zapamćivanja. S obzirom na to da mozak nitko ne poznaje bolje poznaje nego neuroznanstvenici, Medicinar online donosi savjete stručnjaka.

Kliknite za PDF sa savjetima i trikovima!-256Kb
[ cvijic_ltd @ 10.07.2005. 15:10 ] @
Hvala gospodinu Aleksandru Markoviću na ostavljenom fenomenalnom tekstu kako bolje učiti u pdf formatu. Preporučujem svima da pažljivo pročitaju tekst jer je sjajan!
[ plcb83 @ 14.07.2005. 23:07 ] @
DA! Izuzetan text!posebno drugi deo texta....
procitajte
[ Aleksandar Marković @ 17.07.2005. 11:43 ] @
Uspaničeni ste zbog nekog testa, a prijatelji vam savetuju da se pri zaokruživanju jednog od nekoliko ponuđenih odgovora rukovodite svojim prvim impulsom? Ne primenjujte ovu strategiju! Američki istraživači su otkrili da ona, u većini slučajeva, ne dovodi do sjajnih rezultata. Ti stručnjaci tvrde da osobe koje se ne drže ovakvog "recepta" bolje prolaze na testovima, zato što kada bolje razmisle, često koriguju pogrešne odgovore.

Džastin Kruger, psiholog sa Univerziteta u Ilinoisu, kaže da zabluda o nepogrešivosti prvog impulsa opstaje zahvaljujući tome što bolje pamtimo situacije u kojima smo neki tačan odgovor preinačili u netačan. One duže ostaju u našem pamćenju jer smo se naknadno nervirali i kajali. I tako nastaje iluzija da su te situacije brojnije od onih kada smo ispravili netačan odgovor.

S. P.
[ stil @ 16.08.2005. 08:02 ] @
Mnogo dobrih saveta.


The Study Guides and Strategies.

Verzija na hrvatskom.[Ovu poruku je menjao stil dana 16.08.2005. u 09:04 GMT+1]
[ Kluna @ 19.08.2005. 17:47 ] @

Kada pogledam datum poruka mi se čini malo uzaludnom jer je napisana samo pre
godinu dana:) Ali pošto nisam videla nikakav odgovor, a upravo dok sam je čitala
popila sam jednu pilulu ginka...

Dejstvo je svima isto - izuzetno povećana koncentracija (konsultacija sa dosta
kolega), ali ono što varira od organizma do organizma je vreme tj. koliko tebe drži
ta koncentracija. Po mom iskustvu ima dana kada (frka pred ispit) učeći po ceo
dan vreme proleti - e to je pravi efekat, a takođe i onih kada me drži samo par sati
a posle misli odlutaju kao i bez njegovog korišćenja. Naravno na kutiji se naglašava
da kontinuirano korišćenje poboljšava efekte, ali se ja nisam baš držala toga.

Možeš ga naći u svakoj apoteci, imaš dva pakovanja sa pilulama - jedan je na
principu dnevnog uzimanja po tri pilulice (sam određujući tempo učenja biraš vreme
kada ćeš popiti sledeću, to je dobro ali smara kolicina pilula a i cinjenica da
razmišljaš o tome), drugi je ginko forte - to ti je jedna crvena pilula koja sadrži
istu količinu kao i one tri, i pije se jednom dnevno; takođe postoje i kapi, međutim,
to nisam probala. Ja sam lično za forte verziju i nije loše pomagalo, a kada je frka
sva pomoć je dobrodošla :) Provalila sam uglavnom kada se više najedeš dejstvo
je slabije, ali to je logično, jer ginko radi po principu širenja krvnih sudova što
ubrzava protok krvi a samim tim utiče na pozornost, a hrana, dok se vari, uzima krv
iz mozga i koristi ga u svrhe varenja :)

Ako je za tebe zakasneo odgovor možda nekom pomogne:)
[ Aleksandar Marković @ 21.08.2005. 16:26 ] @
Nikad ne potcenjujte snagu dobrog sna. Škrtarenje na noćnom odmoru čini strašne stvari vašem mozgu. Planiranje, rešavanje problema, učenje, koncentracija, radna memorija i budnost, sve te funkcije su pogođene. Uspeh na testovima inteligencije vrtoglavo pada. "Ako ste 21 sat budni, (bez dejstva lekova) vaše sposobnosti su ravne sposobnostima po zakonu pijanog čoveka", kaže Šon Dramond sa Kalifornijskog univerziteta. Jedna neprospavana noć ili tri kasna leganja u kombinaciji sa ranim ustajanjem imaju isti efekat.

Ali ako nekoga inače ispavanog pustite da spava ili drema dodatnih sat ili dva, oni mnogo bolje prolaze na zadacima koji zahtevaju konstantnu pažnju, kao što je polaganje ispita. A sposobnost jače koncentracije ima fenomenalne efekte za ukupnu efikasnost mozga. "Pažnja je osnova mentalne piramide", kaže Dramond. "Ako nju pojačate, svaka funkcija iznad poboljšaće se sama od sebe".

Ovo nisu jedine dobre strane pristojnog sna. Tokom sna vaš mozak obrađuje nova sećanja, vežba i oštri nove veštine, a čak i rešava probleme. Ako pokušavate da savladate novu video-igricu, umesto da ostanete za računarom do zore, bolje vam je da igrate nekoliko sati i onda odete u krevet. Dok spavate, vaš mozak će reaktivirati kola koje je koristio dok ste učili igricu, vežbati ih, a onda poslati novo sećanje u magacin za dugoročno pohranjivanje podataka. Kad se probudite, bićete bolji igrač! Isto važi za druge veštine kao što je sviranje klavira, vožnja automobila, a kako tvrde neki istraživači, i za memorisanje činjenica i podataka. Čak i dremka posle vežbe može pomoći.

Ima podataka i da san može proizvesti više "eureka" trenutaka. Čuvena priča o ruskom hemičaru Dmitriju Mendeljejevu, koji je "iznenada" sastavio periodni sistem elemenata u snu, pošto je ceo dan proveo mučeći se s ovim problemom, verovatno je istinita. Čini se da san nekako dozvoljava mozgu da se poigra sa novozapamćenim podacima, što dovodi do bljeska kreativnog uvida. Dakle, ako želite da dođete do genijalnog rešenja, prestanite da lupate glavu i spustite je na jastuk.

S. Ilić

Kako do bolje koncentracije

Možete biti pametni, načitani, kreativni i upućeni, ali ništa vam to ne vredi ako je vaš mozak na pauzi. Usmeravanje i održavanje pažnje je složen mentalni proces, naizmenična igra zumiranja na detalj i izmicanja da se vidi šira slika. Nažalost, nema jedinstvenog magičnog leka koji će povećati vašu koncentraciju. Ali postoji više načina da je poboljšate.

Prvo treba da podignete nivo pažnje. Stanje mozga kontrolišu neurotransmiteri domapin i noradrenalin. Dopamin podstiče stalno stanje usmerenosti ka cilju, dok noradrenalin izaziva budno stanje, usmerenost ka spoljnem svetu. Zato vam je potrebno bilo šta što će podići nivo dopamina povoljno utiče na vašu sposobnost koncentracije.

Jedan način da to učinite je pomoću lekova kao što su amfetamini i "ritalin", lek za tretiranje nedostatka pažnje i hiperaktivnosti u dece. Kofein takođe pomaže. Ali ako ne volite droge, najbolja strategija je da dobro spavate, jedete hranu bogatu šećerima koji se sporo oslobađaju i puno vežbate. Takođe pomaže ako pokušavate da se fokusirate na nešto što smatrate zanimljivim.

Drugi korak je da bar delimično uklonite ono što vas ometa. Istraživanja radnog mesta pokazala su da je posle samo jednog telefonskog poziva potrebno i do 15 minuta da bi se ponovo postigla duboka koncentracija. Nekoliko takvih ometanja i izgubili ste pola dana.

Muzika vam može pomoći dok god slušate nešto poznato i umirujuće, čija je uloga pre svega da priguši druge zvuke. Psiholozi takođe preporučuju da izbegavate da radite u blizini potencijalnih izvora ometanja, kao što je frižider.

Postoje mentalne vežbe za borbu protiv distrakcija. Savetnici za koledž u Americi uče studente da prepoznaju kad im misli lutaju i da zaustave sebe tako što će reći: Stani! Budi sad ovde! Zvuči smešno, ali može postati dragocena navika. Kao što bi vam rekao svaki zen meditator, koncentracija je veština koju treba negovati u istoj meri u kojoj je i fizičko-hemijsko stanje mozga.

S. Ilić

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 21.08.2005. u 17:31 GMT+1]
[ epicurus001 @ 05.09.2005. 21:29 ] @
Nije mi jasno sto svi popljuvase coveka koji zna tehnike brzog citanja, a niko sa nekim argumentom...a smesni su komentari tipa "to je sekta'...Ne volim kada neko opovrgava nesto a ne zna ni o cemu se radi, niti kjada ceni nesto sto ne poznaje...Imao sam na studijama jednog kolegu koji je tako u raspravama cesto znao d akae "ma nije to tacno!" "nista to nije dobro!" a kada bi ga neko pitao sta je to tacno i sta je dobro, nije imao odgovor...stoga sam se setio njega dok sam citao ove postove...a konkretno za temu, podrzavam decka iz Apatina, jer sam i sma probao , smostalno, program fibese, i iako nisam bio uporan do kraja, ipak je i to sto sam malo procitao imalo uspeha.I verujte da je zaista moguce citati preko 70-80 strana za sat, i sto je najvaznije, pamtite vise no "obicnim" citanjem...

da ne bih sada gnjavio, sve se svodi na to da se izbegne pogresno ucenje iz prvog razreda da se cita slovo po slovo, vec se citave recenice citaju pogledom oka...pa probajte da gleat tekst u knjizi ili novinama i videcete koliki je opseg oka, ali jedina stvar koja smeta je to sto nam je oko naviknuto da cita samo ono sto je ispod njega.I da, najveca je greska, vracati se na tekst koji citate a siguran sam da se svakom to desilo..

u svakom slucaju, knjige koje se prodaju kostaju oko 6-7 evra, pa nije neka investicija bar pogledati to zar ne?

i da, zaboravih da pomenem Mnemotehniku, tj. tehniku pamcenja.Nije tu nista neobicno...pa vec u prvih dvadeseta strana cete nauciti da pamtite 100 reci po redu i unazad, ili da tacno znate koja rec je koja po redu, na primer..sve je to tehnika...nikakva alhemija

pozdrav
[ Aleksandar Marković @ 05.09.2005. 23:51 ] @
o tome koliko je uspesno primeniti ... hm "Mnemotehniku" npr. u fizici, matematici ili ...vec je bilo reci na forumima, kao i o tehnikama brzog ucenja
Hint use search
[ aleksandaraleksandar @ 06.09.2005. 00:12 ] @
pa nisu fizika i matematika jedino sto se izucava.
[ Aleksandar Marković @ 06.09.2005. 14:22 ] @
pa ovo je ipak IT forum :-)

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 06.09.2005. u 21:17 GMT+1]
[ Aleksandar Marković @ 07.09.2005. 20:47 ] @
Učenici sedmih razreda koji su pet dana u tjednu, tijekom 10 – 12 tjedana, primali 20 mg cinka pokazali su pobolšanje u mentalnim i motoričkim sposobnostima, odgovarali su brže i točnije na testove memorije te općenito bili strpljiviji od njihovih vršnjaka koji cink nisu primali.

U studiji je sudjelovalo 209 učenika sedmih razreda, 111 djevojčica i 98 dječaka, koji su konzumirali voćni sok obogaćen s 10 ili 20 mg cinka ili uopće nije sadržavao cink. Ni učenici, ni njihovi roditelji ni nastavnici nisu znali tko je dobio cink, a tko ne. Na početku i na kraju studije učenici su prošli kroz brojna testiranja kojima su se nastojale utvrditi njihove mentalne i motoričke vještine.

U usporedbi sa učenicima koji nisu primili dodatni cink, učenici koji su konzumirali dodatnih 20 mg cinka dnevno pokazali su bolje rezultate u većini testova.

Učenici koji su primali dodatni 10 mg cinka dnevno nisu značajno poboljšali svoje sposobnosti u odnosu na placebu grupu. Suplementacija cinka, niti dozom od 10 mg ni dozom od 20 mg, nije utjecala na mentalne i motoričke sposobnosti učenica.

Rezultati studije predstavljeni su na 35. Internacionalnom kongresu fizioloških znanosti, Experimental Bioogy 2005 u San Diego-u.

vitamini
[ aleksandaraleksandar @ 07.09.2005. 21:45 ] @
prvo mi se ucinilo kao greska. ali nije ... ista je mnozina (ucenici) za ucenike muskog pola i sve ucenike. cudno da ovo nisu istakli.

Citat:
Aleksandar Marković: Učenici sedmih razreda koji su pet dana u tjednu, tijekom 10 – 12 tjedana, primali 20 mg cinka pokazali su pobolšanje u mentalnim i motoričkim sposobnostima, odgovarali su brže i točnije na testove memorije te općenito bili strpljiviji od njihovih vršnjaka koji cink nisu primali.

U usporedbi sa učenicima koji nisu primili dodatni cink, učenici koji su konzumirali dodatnih 20 mg cinka dnevno pokazali su bolje rezultate u većini testova.

Učenici koji su primali dodatni 10 mg cinka dnevno nisu značajno poboljšali svoje sposobnosti u odnosu na placebu grupu. Suplementacija cinka, niti dozom od 10 mg ni dozom od 20 mg, nije utjecala na mentalne i motoričke sposobnosti učenica.
[ Nikola M @ 08.09.2005. 11:57 ] @
Zdravo svima.
Evo jednog iskustva koje funkcioniše u praksi (znači bez filozofiranja i onoga “pa čini mi se da sam zapamtio...”). Inače do ovog sistema smo došli nekolicina drugara i ja sasvim slučajno spremajući tzv "glupave" ispite ili teoriju ispita koju treba "nabubati". Samo da napomenem da nemam ništa protiv "bubanja" jer je to u principu meni i najlakše pošto se sad svodi na samo fizikalisanje.

Ovaj je sistem inače proistekao iz spremanja puškica.

Dakle, sistem je sledeći: hoćeš da naučiš/naštrebaš/ukapiraš recimo materiju od 100 ispitnih pitanja. Postupak:

- skupiš svu literaturu koja ti treba tj, u kojoj pišu svi odgovori (nekad je to jedna knjiga na srpskom, ali brate kod nas su nekad su i pdfovi i neki slajdovi i razna čuda). Ovo je čisto da se manje cimaš kada počneš rabotu.

- Nabaviš jednu praznu svesku (gledaj da su linije ili kvadratići bledi, ili nađeš svesku bez linija a nabaviš i onaj podmetač sa linijama). Ovo je zato što će ti sigurno neko nekad tražiti na kopiranje, a kopirana verzija je ružna ako su kvadratići “jaki”. Takođe lakše se zapamti kad na papiru nije gužva.

- Kreneš sa laganim iščitavanjem (sa razumevanjem) jedne lekcije i otprilike gledaš i vidiš šta će da ti ide u taj tvoj “materijal”. Znači bitne stvari, ključne formule i slično ali nikako sve. Vađenje teza.

- BITNO PRAVILO: jedna lekcija/ispitno pitanje ide na jedan list. Pišeš čitko, i po mogućstvu krupno (ja pišem štampanim).

- Tako uradiš za svih 100 pitanja. Ovo je ujedno i glavni i najteži deo, jer ti u stvari dok gledaš lekciju i zapisuješ najbitnije od nje na svoj papir o njoj razmišljaš i pamtiš je hteo ti ili ne.

- Druga stvar – čovek bolje pamti ono što pročita nego ono što čuje, ali opet bolje i lakše pamti ono što je sam napisao nego ono što je pročitao, tako da mu dođe otprilike potrebno jednom nešto da napiše kao tri puta da pročita.

- E sad, to “izvlačenje pitanja” ide sporo (meni oko pola sata po pitanju, u punom zamahu do 15min, a zavisi i od materije) ali kad uradiš kao prvo imaš neku vrstu svoje skripte/podsetnika napisanu tvojim rečima i prilagođenu tebi. Kao drugo - uvek možeš to da skeniraš pa da odštampaš 9 na 1 str. u svrhu puškica, a i kolege će te zavoleti maksimalno.

- Međutim najbitnije - ti si to već naučio bez klasičnog “gruvanja”. Kako? Pa lako – na ispitu kad ti dodje pitanje to i to ti ćeš se setiti onoga što si napisao na svoj papir. ALI, čim počneš da pišeš setićeš se i ovoga, i onoga, i janka i marka i tog i tog uslova konvergencije koji nisi napisao na taj svoj papir, ali si ga ipak pročitao razmišljajući šta ćeš napisati u tvoju skraćenu formu.

- To što si napisao možeš da koristiš i recimo za ponavljanje ali ako si jednom napisao i još jednom ponovio prolaziš apsolutno sigurno.

- Ovo se slučajno otkrilo i to tako što je jedan kolega dao drugom “na kopiranje” te svoje beleške koje je namenio za prepisivanje, ali taj mu nije vratio, a na ispitu ipak se setio svega i položio.


Inače, narod kod mene svašta radi – neki ovako “izvlače”, drugi uče iz tih beleški, neki prepisuju, ali niko više ne "štreba" po starom.

Da još napomenem da se ovo odnosi isključivo na “suvu” materiju koja je vrlo odbojna tj. nezanimljiva.Postoji i jedan dobar fazon kad je vreme kritičan faktor, ali iziskuje napor, a i ne mogu svi da ga koriste. Radi se o sledećem: normalan čovek spava u proseku 8 sati na dan, i to u odjednom, da kažem u komadu. Međutim, negde se provlačila priča da čovek može bez problema da funkcioniše ako režim spavanja izmeni ako da spava u komadima od po 15min na svaka dva sata. Kažu da je to radio Tesla i šta ja znam još ko. Uglavnom u tom slučaju dnevno na san ode oko 3 sata; međutim potrebno je da čovek kao prvo može da zaspe odmah (meni to porodično nije problem) a i da je fizički jak. Ja sam hteo da isprobam ovo i mogu vam reći da funkcioniše, s tim da su mi termini bili 20 minuta a ne 15 a i to kako kad. Međutim OPREZ! Nije zamorno dok traje čak je i interesantno kad čovek shvati da ima više vremena za posao nego kasnije pa i entuzijazam proradi. Ali je jako nezgodno u periodu da tako kažem prelaznih režima - ulaska u taj režim A POGOTOVO PRILIKOM POVRATKA NA NORMALNO. Da se naviknem trebalo mi je nešto više od dan, ali nakon ispita sam spavao dva dana po 15-16 sati i jedan dan 12 sati i sav sam bio zbunjen (da li od sna ili čega drugog ne znam), tako da pazite šta radite nije se sa zdravljem zezati. Slično je i sa kolegom bilo, ali prošli smo na ispitu, a i videli smo koje su nam granice. Dakle ovo koristiti samo u nuždi tj kad je vreme baš jako kritično.

Valjalo bi čuti kojeg lekara po pitanju ovog načina sa spavanjem, ali to nije za ovu temu.

Eto to bi bilo od mene. Pozdrav svima
[ Aleksandar Marković @ 08.09.2005. 13:27 ] @
Događa li se pri spavanju poslije učenja pojačana aktivnost u dijelovima mozga odgovornima za pamćenje?

Ono čega smo se puno naslušali od naših starijih sada je, čini se, dobilo i svojevrsno znanstveno objašnjenje. Naime, znanstvenici tvrde, a pokusi pokazuju da se memorija na određeni način konsolidira tijekom spavanja. Znači, poslije učenja, na dobro spavanje.

Priča ide otprilike ovako:
Philippe Peigneux i njegovi suradnici su proveli zanimljiv eksperiment kako bi provjerili događa li se pri spavanju, a poslije učenja, kakva pojačana aktivnost u dijelovima mozga odgovornima za pamćenje. Znanstvenici su sudionicima pokusa, inače dobrovoljcima, dali da nauče plan virtualnog grada preuzetog iz jedne kompjuterske igre. Nakon toga su testirali njihovo pamćenje zadacima poput brzog pronalaženja putova između zadanih lokacija u tom virtualnom gradu.

Sudionici su bili podijeljeni u tri grupe:
- prva grupa je prošla trening u virtualnom gradu i njihovu moždanu aktivnost su pratili tijekom testiranja, dakle u budnom stanju,
- druga grupa je prošla trening i testiranje, a njihovu moždanu aktivnost su pratili tijekom spavanja,
- treća, kontrrolna grupa, nije prošla nikakav trening, ali je bila praćena njihova moždana aktivnost

Dosadašnja su slična istraživanja, ali na životinjama, pokazala da se prostorna memorija “preslaguje” u hipokampusu tokom sporovalnog dijela NREM-faze. Znanstvenici su u ovom pokusu mjerili moždani protok krvi pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET). Sudionici pokusa su primili malu količinu radioaktivnog kontrasta koji je omogućavao prikaz protoka krvi kroz mozak. Jasno, pretpostavka je da će veći protok krvi kroz određeni dio mozga ujedno označavati i veću aktivnost toga dijela mozga.

Istraživači su uočili veću aktivnost u hipokampusu u prvoj grupi za vrijeme testiranja, u odnosu na kontrolnu. Veća moždana aktivnost je bila povezana sa boljim rezultatom na testu. Slično tome, druga grupa je imala veću aktivnost u hipokampusu za vrijeme spavanja, u odnosu na kontrolnu. Također, znanstvenici su uočili da su sudionici koji su prošli trening pokazali veću aktivnost u hipokampusu za vrijeme sporovalnog spavanja, u odnosu na sudionike bez treninga. Nadalje, znanstvenici su testirali istrenirane sudionike poslije spavanja i usporedili njihov rezultat sa jačinom moždane aktivnosti izmjerene tokom spavanja. Pokazali su da jačina NREM-aktivnosti tokom spavanja korespondira sa rezultatima na testiranju poslije spavanja.

Peigneux i njegovi kolege su željeli i potvrdu da se izmjerena moždana aktivnost zaista odnosi na preslagivanje prostornih zapisa, a ne na opću moždanu aktivnost. Zato su domislili sljedeći pokus:
- napravili su novu, četvrtu grupu, koja je samo prošla test brzine reakcije. U tom testu sudionici trebaju što brže i preciznije pritisnuti tipku prema položaju točke na monitoru. Usporedbom moždane aktivnosti prethodnih grupa i nove, četvrte grupe, došlo se do toga da se izmjerena aktivnost u hipokampusu zaista odnosi na obradu prostornih informacija.

“Naši rezultati su dokaz da se memorirani prostorni zapisi obrađuju tijekom NREM-faze spavanja kod ljudi”, pišu znanstvenici. “Osim toga, jačina hipokampalne aktivnosti tijekom spavanja korelira sa boljim rezultatima na testiranju memorije idući dan. To, koliko mi znamo, još nije pokazano na životinjskom hipokampusu.”

Martin Kuhar
[ aleksandaraleksandar @ 08.09.2005. 16:46 ] @
@nikola

to sto si napisao, saberes sa upotrebom flomastera i dobijes pricu o mapama uma.
s tim sto ti onda treba manje vremena da iscrtas svoj beli, sa slabovidljivim kvadraticima, papir, moze i na linije
[ divljikonj @ 20.09.2005. 16:33 ] @
Spominjali su neki ovdje tehnike brzog čitanja, pa bih pitao je li njima ili nekome drugom poznato nešto više o tome. Konkretno, citao sam na jednoj stranici da postoje razne tehnike brzog čitanja: "U svijetu postoji puno metoda brzog čitanja, najpoznatije su Magic Reading, Photoreading, Reading Genius, Edupower, Dynamic Reading itd...." Zanima me koje su razlike između pojedinih tehnika. Na toj stranici forsiraju Power reading jer je to tehnika koju oni koriste na njihovom seminaru tako da ne mogu biti objektivni iako su rekli i sami da postoje razne tehnike(gore navedene) i da su sve podjednako uspješne, pa zato pretpostavjam da je to ipak tako (uostalom zasto bi se oni odlucili za neku tehniku koja ne valja). Jednostavno me zanima zna li neko u cemu su razlike između raznih tehnika (ili slicnosti).
[ Kraljevicu Marko @ 24.02.2006. 19:46 ] @
E, ovako
sve ove price o brzom ucenju(porocitao sam skoro sve postove-95%) cini mi se ticu se samo ucenja drustvenih predmeta.
Ja recimo zavrsavam srednju elektrotehnicku skolu i postoji gomila prirodnih predmeta gde nema mnogo, da kazem, strebanja napamet vec je neophodno da ucim sa potpunim razumevanjem. .tema jeste "sve o pamcenju i UCENJU", pa me zanima ima li ovde nekog ko bi mogao da mi pomogne po tom pitanju.
neko ce hteti da mi kaze npr. "pa neke stvari ti vise leze, a neke manje". OK. bio sam na testovima sklonosti ka struci i dobro sam se pokazao(najbolje :-) ) ali postoji problem: nemam vremena(sviram, ucim 2 strana jezika privatno i bavim se sportom) a i pomalo sam lenj(ova tema je valjda i postavljena da pomogne-podstakne ljude slicne meni u ucenju). Shvatam ja da "bez muke nema ni nauke" ali ja sam sve u zivotu uradio da tu muku maximalno umanjim..imam ja neke moje sisteme ucenja koje ne pomazu ako nesto zelite da zapamtite na duze...
NPR
znam da sutra odgovaram automatiku, ne ucim, cekam to "sutra". sutra dolazi, 5-i cas je
The cas. ja pri kraju cetvrtog uzimam knjigu i posvecujem potpunu koncentraciju gradivu-100%. tako za 20 min ja sebi obezbedim neku trojku ili cetvorku, dok drugi isto gradivo uce po par dana pa se zbune zbog treme ili sta vec. e sad sistem je:
procitam lekciju, izvucem teze(za svaki pasus po jednu), napisem teze na papir jednu ispod druge, procitam jos jednom lekciju i u jednoj recenici pored svake teze dam kratko ali JASNO objasnjenje koje kasnije razvijam svojim recima tokom odgovaranja. naravno da idem na srecu-naucim 60-70% gradiva pa kako me ubode:). zavrsi se cas, pocne drugi i ja sam vec zaboravio 40% onoga sto sam pre pola sata odgovarao, posle 3-4 dana se secam samo principa na kom se zasniva rad kola i nista vise, ali upalilo je-imam ocenu:))

Jos me ovaj sistem nije izneverio ali ne vidim kako bi mi pomogao tokom rada kontrolnog iz npr osnova elektrotehnike, fizike i slicnih predmeta, zanima me misljeneje nekog ko ima vise iskustva sa ovim problemom(neko ko je na ETF-u)

[ Kraljevicu Marko @ 24.02.2006. 20:00 ] @
e, sad sto se tice price na temu: "mape uma" nisam ni skeptik ni neki veliki "vernik"(pripadnik sekte) :))) ali cu izneti svoje iskustvo
pre nekih mesec dana imali smo kontrolni iz medicinskih uredjaja. nesto tipa elektrode na elektroskalpelima i sl. Sema nekog kola tipa: bezbednosno kolo pri kvaru ili nesto slicno, bila je zabrinjavajuce zbunjujuca-gomila nekih generatora, releja, prekidaca...sve u svemu komplikovana sema.
dolazi drug iz razreda i vidi me da bledo gledam svesku ispred mene(ucio sam u skoli-naravno). za oko 3 minuta upamtio sam semu, za sta sluzi koji element, i tok struje u tom kolu. sve na principu: bila jednom jedna Angelina Jollie(polugola da bude jos zanimljivije) ovo veliko ovde(gradska mreza) je njen krevet, ova 3 "cuda" ovde koja vode u razlicitim smerovima su putevi gde ona moze da se krece kada ustane...i tako uz niz perverzija i "zanimljivosti" objasni on meni da sad samo zamenim sexi glumicu strujom i dobicu njen smer u kolu, svojstvo elemenata i nacin rada kola.
jos uvek pamtim tu semu i nacin rada kola.....samo ne vidim kako bi mi to pomoglo u resavanju zadatka iz osnova elektrotehnike ili telekomunikacija :(

POZZZZZZZZZ
[ fanfon @ 24.02.2006. 20:08 ] @
Tako kao sto si ti pamtio ti semu, patre se i formule i njihovo izvodjenje ako su dugacke i komplikovane i stvarno deluje(probao sam) Neke stvari se ipak ne mogu zameniti drugim simbolima i moraju po udzbeniku...
[ savanah @ 24.02.2006. 22:53 ] @
1.kursevi brzog citnja i ucenja (ne idu jedno bez drugog) redovno se vec godinama odrzavaju u etnografskom muzeju u beogradu!tamo ces se najbolje informisati o prednosima ovog kursa mislim da je pocetno predavanje bespatno i sirom otvoreno za zainteresovane.

2. ne vidim sto se ne bi mogle strebati i prirodne nauke.ne boj se covek moze napamet da nauci brdo besmislenih stvari(besmislne nizove brojeva, slova ili reci) pa prema tome jos lakse ce da nabifla i nesto smisleno.svako strebanje je silovanje memorije bez obzira na sadrzaj

3.ne vidim sto bi se samo prirodne nauke ucile sa razumevajem a drustvene ne.mislim ne treba potcenjivai nijednu oblast ljudskog saznanja, nisu one krive........vec ljudi.hocu da kazem da postoje ljudi koji znaju da uce i koji ne znaju.

4.postoje razne tehnike ucenja, jednu koju sam koristio u tvojim godinama a naucio ju je ceo razred od profesorke psihologije bazira se na jednoj teoriji po kome se proces pamcenje odvija u osobenom stanju mozga tj. kad on spava!!!!da ti ne objasnjavam i teoretisem, stvar je u ovom da se nesto uci i kad se oseti i najmanji zamor ili gubitak koncentracije krece se da se spava. mi smo bukvalno vezbajuci tu tehniku spavali sedeci nad svojim knjigama.u pocetku je to sve to kao nesto smesno, ali vezbom smo uspevali da se stvarno uspavamo.taj san nije kao onaj pravi, naime nije dug kao pravi san, ali je dubok.taj san je trajao po 5-6 minuta, tako nas je profesorka trenirala.nakon nekoliko casova vezbanja te tehnike mi smo mo0gli da zzzzzzzz kad god smo hteli.....a ucenje tj. pamcenje je islo kao voda.mogu ti reci da sam se izvezbao da se probudim u 3 sata ujutru da pezalogaim nesto i da ucim tim metodom do 5,onda spavam normalno do 6:30 i tog dana radim iz tog gradiva kontrolni bez greske,ma bez imalo nesigurnosti.

5. s druge strane postoji primer genijalnog Leonarda koji svojim zivotom i delom pobija ovu metodu.Naime, Leonardo je dnevno spavao svega po par sati.tako sad neki psiholozi propagiraju da ce se mozak najbolje izostriti za intelektualni rad ako je non stop aktivan!samo kreativnost ce ga vremenom postaci da iskoristi svoje mogucnosti i preko 100% dakle da prevazidje samog sebe.
sto se ovoga tice ko ne bi voleo da ima IQ kao Leonardo,neki tvrde da se njegov IQ nije mogao izmeriti

preporucujem ti knjigu Majkla Gelba Razmisljajte kao Leonardo - 7 koraka do genijalnosti- tu se isto pominju mape uma videces ako je budes citao.ima i mali softvercic za pravljenje tih mapa na kompu.guglaj nacices ga mind chart mu je naziv
poz.
[ muconi78 @ 29.03.2006. 21:11 ] @
Genije za sedam dana

Nabildovati se ne mogu samo mišići nego i mozak, a u cilju da izvođenjem određenih vježbi postanete inteligentniji.

Polazeći od toga britanski BBC je osmislio program vježbi za mozak, koje bi marljive vježbače trebalo poslije sedam dana da dovedu bližu genijalnosti.

Prema njemu, ponedjeljkom treba prati zube lijevom rukom, utorkom rješavati sudoku, srijedom jesti ribu, četvrtkom što više voziti bicikl, petkom koristiti nepoznate riječi, subotom upamtiti listu namirnica, a nedjeljom vježbati jogu.

Ko izvede cijeli program kako treba, mogao bi da postane pametniji i za 40 odsto!

Izvor: www.cafemontenegro.cg.yu
[ Reggie @ 10.04.2006. 15:14 ] @
Nisam video niti cuo za vecu glupost.
[ fanfon @ 10.04.2006. 15:43 ] @
Glupost jeste ali te radnje(suprotna ruka, nepoznate reci i sl.) deluju, tj. uticu na mozak da se digne iz monotonije...
[ herc__eg @ 11.04.2006. 02:30 ] @
ovo nista ne pomaze!?!?
[ muconi78 @ 16.04.2006. 15:42 ] @
Citat:
herc__eg: ovo nista ne pomaze!?!?


Pa neces biti genije za sedam dana, ali ce ti mozda pomoci u pamcenju
[ Aleksandar Marković @ 22.04.2006. 00:34 ] @
Good night's sleep boosts long-term memory

Six steps for learning difficult subjects quickly

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 13.05.2006. u 00:08 GMT+1]
[ bosanci @ 29.04.2006. 00:03 ] @
A da li bi i meni neko mogao poslati te mape da vidim kako to izgleda...??? Hvala!
[ unknown-3 @ 30.04.2006. 22:16 ] @
pamcenje?mozda ce i pomoci mape uma ili to pamcenjee brojeva ali nista vam ne moze poboljsati mozak nego resavati neke zadatke(logicke) i sto vise sedeti za nekom knjigom:)))znaci nema leka kao sto je ginko,jedini lek ste vi sami!isplaniraj te sta cete kad da radite i imacete dobro pamcenje.dzabe vi tu pricate i filozofisete kad nema tu pomoci:)znaci ako dopustite da nekih nedelju dana ne radite nista postacete tupljivi i tupljivi i nikakvi lekovi ni mape uma vam nece toliko pomoci koliko mozete vi sami sebi.i samo nabildovaniji mozak je i najjaci mozak a ne mozak sa Iq vecom od 145.taj iq ce vam samo pomoci da uz manje truda svatite nesto i manje vremena ali moram da citiram nesto sto sam ne davno citao u politikinom zabavniku:)::::::

"Mozemo uciti i vezbati do iznemoglosti,
danonocno resavati matematicke zadatke
svirati klavir,ubacivati loptu u kos,sutirati
je u gol:izvucicemo najvise iz sebe,s vre-
menom i iskustvom steci velika znanja i spo-
sobnosti,ali cemo napredovati koliko to doz-
voljavaju nasa mozdana gradja i tek poneko
,mozda,postace ajnstajn mocarc jordan ili pele"

to znaci da ste mozda neki veliki covek a mozda to propustate:))))ko zna mozda sam ja vako od njih pomalo:)
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 22:30 ] @


Jeste li ikad poželeli da se sećate svega bitnog što ste ikad čuli ili videli? Pamćenje je otvoren proces, i te kako dostupan vašoj volji, vašim intervencijama. Pamćenje možete poboljšati, na njemu možete raditi, možete ga vežbati. I ono će vam uzvratiti, jačajući poput mišića koji je bio podvrgnut planskom fizičkom naprezanju.

Mnemonika
Rečju iz naslova označavaju se tehnike sećanja, metodi pomoću kojih smo u stanju da se, kad je potrebno, setimo informacije dok koje inače nije lako prodreti. Osnovni princip na kojem mnemonika funkcioniše jeste korišćenje što većeg broja najefikasnijih funkcija mozga radi uspešnog skladištenja informacija.

Naši mozgovi su evoluirali tako da kompleksne predstave, kao što su oblici, strukture, zvuci, mirisi, ukusi, dodiri, relacije, emocije i reči kodiraju i kasnije interpretiraju. Od "prevedenih" predstava kasnije stvaramo (tj. to umesto nas čini naš mozak) svet u kojem živimo. Sećanje nam služi da u svakom momentu ponovo dobijemo pristup jednom zadobijenim predstavama. Nažalost, sećanje funkcioniše u domenu jezika, koji je samo jedna od mnogih veština i mogućnosti koje mozak poseduje. Otuda česta nedovoljnost i prividna oskudnost sećanja. Mnemonikom se u igru sećanja ubacuju i druge, nejezičke funkcije mozga. Na ovaj način se efikasnost memorije pojačava.

Kodiranje sećanja
Pretvaranjem reči u slike postiže se mnogo, pošto je vizuelni aspekt naše svesti stariji i žilaviji od verbalnog. Povezujte sećanja sa slikama ili sa nizovima slika i bićete iznenađeni koliko će vam ovo pomoći na putu ka boljem pamćenju. Evo i nekoliko saveta koji se tiču slika, a koje treba upotrebiti za "skladištenje" informacija.

- koristite pozitivne, ugodne slike; mozak često blokira one neprijatne;
- koristite pune slike živih boja - one se lakše pamte od onih oskudnih;
- osim slika, u sećanje ubacite i zvuke, mirise, ukuse, dodire, pokrete i osećanja; što je sećanje življe kada ga stavite u hibernaciju, to će svežije biti kada vam bude zatrebalo;
- neka vaše slike budu trodimenzionalne, s pokretima, prostorom... pokušajte da odnose među stvarima predstavite slikama;
- namerno preterajte s veličinom bitnog dela slike;
- budite duhoviti; lakše se setiti smešnog;
- takođe, lascivne asocijacije se veoma teško zaboravljaju.

Principi mnemonike
Tri osnovna principa upotrebe mnemonike su imaginacija, asocijacija i lokacija. Koristite sva tri kako biste stvorili moćne mnemoničke sisteme!

Imaginacija
Koristite je kako biste stvorili i pojačali asocijacije potrebne za stvaranje efikasne mnemonike. Što je jača vaša mašta, moć zamišljanja, to će jača biti sećanja koja ste stvorili pomoću nje. Što jače i vernije zamislite i vizualizujete neku situaciju, to će se ona jače i vernije utisnuti u vaše sive ćelije. Ne bežite ni od nasilnih, seksualnih i sličnih asocijacija; ne treba bežati od prirode sveta u kojem živimo. Mnemonika se ne bavi moralom, nego pamćenjem.

Asocijacija
Sada je vreme za povezivanje onoga čega treba jednom da se setite s načinom na koji ćete to upamtiti. Asocijacije možete stvoriti na razne načine:
- stavljanjem stvari jednih na druge;
- "sudaranjem" i stapanjem stvari;
- umotavanjem stvari jednih u druge;
- obrtanjem jedne oko druge ili zajedničkim pokretima;
- povezivanjem pomoću boje, zvukova, oblika ili osećanja;

Na primer, zlatnu ribicu možete povezati sa brojem jedan zamišljajući je probodenu harpunom, ili slično.
Lokacija

Ona vam daje kontekst u koji stavljate ono što želite da zapamtite, tako da bude deo nečega, ali u svakom slučaju jasno odvojen deo. Jedno sećanje povežite (locirajte ga tamo) sa parkom, drugo sa avionom, treće sa Beogradom, četvrto sa Parizom... Ovako se smanjuje mogućnost mešanja sećanja i zabune. Radite na izgrađivanju što potpunije slike mesta na koje ste ostavili vaša sećanja.

I. Ć.
[ Aleksandar Marković @ 23.08.2006. 21:48 ] @

http://pianoer.wordpress.com/2006/02/05/speed-reading-techniques/

[ Aleksandar Marković @ 27.08.2006. 13:51 ] @
Želite da osnažite misaonu moć? Zadubite glavu u matematičku knjigu i osetićete – sagorevanje. Ljudski mozak je tovarni konj koji ne staje 24 sata, i tako do smrti. Dok razmišljate, milioni nerava ispaljuju poruke jedni drugima i ostalim tkivima. A za to je, složićete se, potrebno gorivo: čak 75 odsto šećera u krvi i 20 posto kiseonika iz tela utroši se u ćaskanju nerava. Kako se oni hrane? Astrociti, ćelije blizu kapilarnih zidova u mozgu, iz krvotoka upijaju energiju obogaćenu glukozom i pretvaraju je u oblik koji nervi usisavaju. A ovi je, potom, koriste da potpomognu stvaranje neurotransmitera i, svakako, svesnih misli. Što je više goriva potrebno nekom području mozga, to se više glukoze rastvori. Ukoliko naporno mislite ili se rvete sa svojim mislima, nervi u prednjem čeonom delu sagore više glukoze. Da bi opstao (preživeo), mozgu je neophodno desetine kalorija u minutu. Uporedimo li to sa šetnjom do prodavnice, telo izgori približno četiri kalorije. Već udarci u kik-boksu su izjednačeni u potrošnji s mozgom. A popunjavanje ukrštenih reči? Najviše kalorija i po za minut.

politika
[ Brolly @ 29.08.2006. 13:47 ] @
E a da li je moguce povecati koeficijent inteligencije? Mislim, postoje li neke vezbe za to ili je to genetski dobijeno? Jedan drug mi je rekao da se IQ razvija do 14. godine zivota i onda staje. A i nasao sam neki software za te stvari (Boost your IQ) koji se dvoumim da kupim, pa me zanimaju vasa iskustva?
[ Jovanna011 @ 18.09.2006. 16:21 ] @
Ako ti taj software bude pomogao,molim te obavesi me...posto zbog ispita bubackih izgleda da necu upisati zavrsnu godinu studija.Sta cu,javno priznajem,glupa sam da bubam napemat neke sociologije i poslovne komunikacije...
[ Aleksandar Marković @ 03.10.2006. 19:29 ] @
Naredna informacija obradovaće sve one kojima je budilnik smrtni neprijatelj, ali je još važnija za ljude koji san tretiraju kao nužno zlo i nepotrebno gubljenje vremena – jedna nova naučna studija pokazuje da duži san može da popravi naše pamćenje.

Prosečna osoba spava svega šest sati u toku noći. Medjutim, novo istraživanje pokazuje da bi duži san mogao da bude ključ za bolje pamćenje. Istraživači sa medicinskih fakulteta Univerziteta Harvard i Pensilvanija proveli su godinu i po dana proučavajući uticaj sna na memoriju. Njihovi rezultati?

«San zapravo aktivno utiče na memoriju i jača je»

Od 60 učesnika u studiji, oni kojima je dozvoljeno da spavaju pre testa memorije postigli su bolje rezultate od onih koji nisu spavali.

«Dobar san u toku noći ojačao je i stabilizovao pamćenje» kaže dr Elenbogen.

Studija (http://www.sleepfoundation.org/) se posebno koncentrisala na takozvano deklarativno pamćenje, deo naše memorije koji se odnosi na dogadjaje i činjenice. Ispostavilo se da san pomaže u očuvanju tih uspomena, pa čak ih i ojačava.

«Za zdravlje i dobrobit organizma uključujući i dobro pamćenje – bitno je da ljudi redovno i dobro spavaju», ističe dr Elenbogen.

Dakle, bez griže savesti odspavajte svojih osam sati dnevno!

voanews
[ Aleksandar Marković @ 06.10.2006. 10:06 ] @
Ljudski mozak ima svoje granice i moguće je da ga pretrpate informacijama zbog čega dolazi do njegove blokade. Naravno, to može da vas dovede u nepriliku i da vas izloži brojnim neprijatnostima. Ako ne znate da ga štedite. A i to je moguće.

Rasteretićete mozak ako zapisujete dnevne ili nedeljne obaveze, a kako koju završite, precrtajte je.

Pomoći će vam i ako 15 minuta svakoga dana odvojite samo za sebe. Slušajte muziku, udišite vazduh na svojoj terasi, vežbajte, ili samo na miru popijte kafu.

Neophodno je da redovno provetravate svoje radne prostorije, korisno ja da pauzu na poslu iskoristite za šetnju napolju. Uveče, ali ne neposredno pre spavanja, malo trčite, brzo se prošetajte, vozite bicikl ako imate uslova za to. Ove aktivnosti dodatno snabdevaju mozak kiseonikom i videćete, posle nekoliko nedelja dolazi do poboljšanja vaše koncentracije.

Mozak treba nahraniti i napojiti. Njegov rad poboljšavaju zeleno povrće (jer omogućava bolju iskorišćenost kiseonika), sojine klice (poboljšavaju sposobnost pamćenja), a preporučuje se i litar mineralne vode dnevno, zato što minerali podstiču rad mozga.

Pamćenje se može popraviti i nekim vežbama. Najjednostavnija vežba je ona kada sastavite spisak za kupovinu i probate da ne gledajući u njega kupite sve što ste planirali. Pre nego što stanete u red, ipak, proverite svoje pamćenje, a posle nekoliko kupovina sigurno ćete izbeći svaku zaboravnost.

Za održavanje živahnog mozga ne posežite za kalkulatorom čim nešto morate da izračunate. Vežbajte svoj mozak i tako što ćete učiti nove reči. Iz maternjeg ili stranog jezika, svejedno. Odlična vežba za mozak je i rešavanje ukrštenih reči.

D. P.
Na ljude koji donose iracionalne odluke kad su suočeni s nekim problemom utiču emocije koje ih sprečavaju da postupe ispravno. Dr Benedeto de Martino, iz londonskog koledža, vodio je istraživanje o načinu na koji u moždanom centru nastaju odluke. On objašnjava:

– Dobro je poznato da na izbor, odnosno na donošenje odluka kod nekih osoba utiče način na koji je pitanje postavljeno. Naša istraživanja pokazuju da emotivan sistem baziran na amigdali (ganglijama u mozgu koje upravljaju emocijama) podstiče neobjektivnost ljudske odluke. Oni drugi u stanju su da sačuvaju hladnu glavu bez obzira na situaciju i da drže emocije pod kontrolom pa tako ne prave pogrešne izbore i donose dobre odluke.
U ovom istraživanju ustanovljeno je na koji način nastaju takve odluke u moždanom centru zaduženom za emocije, amigdali. Pomenuti deo mozga počinje grozničavo da radi kod ljudi koji su suočeni s raznim teškim situacijama, no njihove reakcije su različite. Neki ljudi uspevaju da očuvaju prisebnost i održe emocije pod kontrolom, za razliku od drugih koji reaguju emotivno a pod uticajem emocija greše. Istraživanja su pokazala da amigdala koja kontroliše emocije, i igra važnu ulogu u situaciji „bori se ili odustani”, tera ljude na donošenje odluka, odnosno na aktivnost, koje su, kod nekih ljudi pod uticajem emocija sasvim iracionalne. Osobe koje uspevaju da reaguju racionalno, u stanju su da se bolje nose sa teškoćama ili da lakše savladaju neke emotivno snažne izazove.

I. Š.
[ guz papir @ 07.10.2006. 19:19 ] @
tema je odlicna! Procitao sam dosta knjiga o pamcenju, ucenju... Najbolje je da sami sebe organizujete, da da imate jedan "planer" i u njega da pisete "danas imam za cilj to i to..." Cilj je najvazniji! Tek onda prelazite na realizaciju tog cilja! Sto se tice mapa uma i brzog citanja... bio sam na kursu i da bi savladali to treba vam jako puno vremena i upornost, to vam je kao da hocete da naucite da ponovo citate! najbolje vam je kada odete na predavanja da se usresredite samo na slusanje profesora i hvatanje beleski samo ako su jako potrebne, najbolje je samo da slusate ali da slusate!!! Pogledajte samo oko sebe kad odete na predavanje vecina prepisuje sa table u opste neslusajuci profesora samo se skoncentrisu na prepisivanje,a da ne pricam kad pocnu od vas da prepisuju posto nisu stigli... Kljuc je u slusanju i slusanju kljucnih stvari, a to vi treba da shvatite sta su te kljucne reci! Nemojte se zamarati nebitnim stvarima! Kako uciti? hmmm kao prvo SPAVANJE min 8 sati i bez zajebancije! Znaci 8 sati i nema manje! Naviknite se! Ucite po intervalima 20-30 minuta pa kasnije kada uvezbate da drzite koncentreaciju moze i 40 min! pa pauza 10 min, za vreme pauze idite jedite, pisajte... ali najbolje je da odspavate! i tako u krug! Ucite sa RAZUMEVANJEM i svojim recima, ako je moguce naglas i obavezno PISITE BELESKE!!! Pisite sta niste razumeli, pisite pitanja koje cete sebe kasnije da pitate!!! I ponavljajte svaki dan sta ste uciiu bar naslove pogledajte i letimico predjite ocia ako nemate vremena al stvoite kako god znate i umete to vreme da PONOVITE! Manite se zajebancije i dr. bice vremena za to kad date ispite...!!! Znaci samo uciti i uciti i pametno uciti!!! Prvo upoznavanje sa gradivom, iscitavanje, postavljanje pitanja, pravljenje beleski (mape uma)... Uinite da vam gradivo bude zanimljivo non-stop ohrabrujte sebe!!! Evo ja ucim sociologiju sela i verujte nije nimalo zanimljivo! Ali sta sad ja sam dao sebi do znanja da cu da je rasturim na ispitu! Nece ona mene zajebavati! sto se tice rimske sobe... korisne su jako!!! I sve ove tehnike sto ste procitali da bi znali treba ih UVEZBATI a to trazi VREME I VREME i RAD!!! Kad sam imao prijemni za fax imao sam da naucim 400 pitanja napamet! I verujte mi ucio sam ih 2 meseca sistemom karica po 10 min na dan! I dan danas znam sve i ceo zivot cu znati sve! Nije fora u tome da nesto naucite nedelju dana pred ispit kada cete vi 80 % zaboraviti, a verujte mi rebace vam kad tad i kad vas neko bude pitao vi ce te reci pa ja to znam!!! I onda cete shvatiti sta je to kad nesto znate ali bas znate!!! i bavite se sportom, trcite svako vece ako nista bar 30min!!! Od ovog trenutka uzmite jedan list hartije i napisite svoje ciljeve, makar oni bili preterani samo ih zapisite!!!! i ucite zato idete u skolu i fax da bi stekli znanje, obezbedite sebi skroman zivot i posao u bliskoj buducnosti!!! Nemojte biti samo obican pijun koji ce samo da ide 1-2 koraka unapred! Budite KRALJ budite faca! Druzite se sa mangupima ali budite PAMETAN MANGUP!!! Budite pametni i ODGOVORNI, treba da osetite grizu savesti kada nesto ne naucite!!! ne mojte biti glupi!!! kad vi budete 4 godina pa kad budete videli vaseg vrsnjaka koji je jos uvek 1-2 samo mu se osmenite i recite sebi bravo majstore!!! Budite neko i nesto da vas profesori cene i postuju i tezite uvek ka visoj oceni nemojte se samozaovoljavati sa 6-7-8 imajte 9-10 kad profesor otvori index i vidi dobre ocene UVEK CE VAS GLEDATI DRUGACIJE nego onog sa 6-7 verujte mi!!! Zivot je igra!!!
[ ercegovac @ 06.11.2006. 11:08 ] @
ko je JefGENIJA Aleksejenko ? Kako je moguce da tako brzo cita? Ako dobro razumeh 1000 ne reci vec stranica u minutu ! Onda je ona brza od Munje (serija na tv) . Ona bi uz sve dozvole i pasose za institute , fakultete,biblioteke i knjizare drzava sveta za 1 godinu neprestanog rada znala sve , a uz malo srece i um Nikole Tesle verovatno bila prva Zemljanka van sistema nama trenutno poznatog.

Jedini koji to moze je Bog, a da ga trenutno znam . Znam da su prvi bogovi bile zene.
[ Aleksandar Marković @ 29.11.2006. 08:55 ] @
Što je odlomak teži, to bolje, a za najbolje rezultate morate čitati razgovetno i brzo

Vodeći naučnici iz neurologije upozoravaju na zanemarivanje starenja mozga. Ako jedete lošu masnu hranu, malo se krećete, imate dosadan dnevni život, retko čitate, neprestano gledate televiziju i da ne nabrajamo, osim fizičke, polako i sigurno izgubićete moždanu moć. Kupovanje pomada protiv bora, zdrava ishrana i svakodnevne vežbe mogu vas održati mladima; zanemarite li najvažnije, ostarićete tamo gde vas najviše boli – a to je mozak! „Stari živci, poput nekih starih bračnih parova, međusobno ne razgovaraju kao što su to pre činili”, objašnjava Džejms Džozef, koji izučava ishranu i starenje na Univerzitetu „Taft” u Bostonu (SAD). Dobra vest je da se starenje može usporiti, čak ostareli mozak podmladiti. Ali, treba promeniti način života i uvesti vežbe za vijuge u glavi.

Šta poznati svetski istraživači preporučuju?

- ČitaJte naglas:
Profesor Rjuta Kavašima, tvorac programa „Moždani trening: Koliko je vaš mozak star?” ustanovio je da čitanje naglas uključuje mozak kao prekidač za svetlo i da to, s laganim vežbama računanja, sprečava pojavu zaboravnosti. Zapravo, poboljšava stanje i kod ljudi koji već imaju znake demencije. Samo minut na dan doneće korist; što je odlomak teži, to je bolje. Za najbolje rezultate čitanje mora biti razgovetno i brzo. Nešto manje koristi imaćete od čitanja u tišini. Proučavanjem krvotoka pomenuti naučnik je uočio da je mozak najviše uposlen u toku čitanja naglas i rešavanja jednostavnih matematičkih zadataka. Sve što ga stavlja u stanje mirovanja – poput gledanja televizije – potpomaže pretvaranju nerava u kašu.

- Proširite reČnik:
Nedavno istraživanje u SAD utvrdilo je da igranje društvenih igara utiče na živahnost mozga. Igra u kojoj treba od ponuđenih slova složiti reči pokazala se veoma korisnom. „Obogaćivanje rečnika, u stvari, jedno je od najboljih dela koje možete učiniti za svoj mozak”, kaže Merlin vos Savant, žena s najvišim skorom inteligencije na svetu (ILj-230!). „Svaki dan potražite novu reč u rečniku; izrecite je naglas, zatim pokušajte da je upotrebite u rečenici – u sebi ili u razgovoru”. Profesor Džejms Džozef smatra da su ukrštenice veoma dobre za mozak.

- Jedite i piJte... :
Sok od grožđa je odličan, jer polifenili usporavaju starenje; ovi superantioksidansi nalaze se, upravo, u isceđenom grožđu. I naravno, u crnom vinu. Ali, ne više od čaše dnevno. Borovnice se preporučuju zato što su bogate pigmentom anthocininom koji podstiče „ćaskanje” među živcima i pospešuje pamćenje. Nalazi se i u višnjama, šljivama, ribizlama i jagodama. Kurkum (biljka od čijeg korena se pravi začin kari, a koristi se i u lečenju) ima sastojak kurkumin koji sprečava gubitak pamćenja, zaključili su istraživači sa Kalifornijskog univerziteta. Sojino mleko sadrži fitoestrogene koji potpomažu učenje i pamćenje kod žena. Avokado je bogat omega 3-6-9 masnim kiselinama i vitaminom E koji su neophodni za zdravlje moždane opne; ima ih u orasima i ribi.

- Promenite svakodnevicu:
„Idete li redovno na aerobik, trebalo bi da uvedete i redovni neurobik”, savetuje profesor Lorens Kac sa Univerziteta „Djuk” (SAD). Vežbe su jednostavne i, uglavnom, se odnose na menjanje ustaljenog života da bi mozak prestao da radi automatski i da bi se dubinski uključio u pojedine radnje. Tri jednostavna primera: pokušajte da perete zube drugom rukom, tuširajte se zatvorenih očiju (ako lako gubite ravnotežu, vežba nije za vas) ili jednom sedmično promenite putanju do posla.

- SabotiraJte stres:
Stresa se niko ne može otarasiti, pokušajte da poništite loš učinak. Ako ste više napeti, izbegavajte masno meso, a jedite više ribu i biljne proteine. Mnogo povrća i češanj belog luka na dan. Izbegavajte kafu ili jak čaj. Treba li, uopšte, pominjati koliko je pušenje štetno? Uzimajte B-vitamin, posebno B12. ŠetaJte što više: Hodanje podstiče krvotok u mozgu, dotok kiseonika i glukoze. Samo 20 minuta šetnje dnevno smanjuje opasnost od gubitka pamćenja i moždanog udara, poboljšava sposobnost učenja, usredsređenost i apstraktno razmišljanje.

- IskljuČite televizor:
Gledanje televizije, pre svega, pomaže pretvaranju mozga u kašu.

Autor: S. P.
Novina: Politika,
Datum: 27.11.2006;
Strana: A20
[ Trailovic @ 01.12.2006. 20:57 ] @
Procitala sam mnogo o nacinu ucenja,samo ne znam kako da svoih dvoje djece navedem da uce?
Za mene je ucenje i citanje uvjek bilo zadovoljsto pa mi je jos teze prihvatiti cinjenicu
da oni nemaju volju da jednom u godini procitaju neku knjigu.Ako imate takvih islicnih problema ili znate neki savjet pisite.
[ analizator @ 01.12.2006. 23:00 ] @
Pozdravljam :)

Da se i ja malo ukljucim u ovu temu...

Nisam ja onaj tip koji ce nekog ovdje nesto naucit, ja sam onaj koji uci :)
Dakle, nemam neke pametne savjete...

Nedavno sam citao da su u Izraelu u toku naucna testiranja djelovanja mikrotalasa na mozak... Izmedju ostalog, oni pokusavaju mikrotalasima aktivirati „zamrle“ djelove mozga... Kako se pretpostavlja – obican covjek efektivno korsti (po raznim izvorima) 3 – 15 % svog mozga. Negdje sam isto tako citao da je ta teorija opovrgnuta. Covjek ovdje vise ne moze bti pametan...sad je ovako, sad onako...
U glavnom, izraelci bi da koriste znatno veci procenat svog mozga. Malo im 3 % :P

Ovaj fazon je, nesto prije (90-tih), „prvi put“ isproban na taksistima iz Londona.
>nisu ljudi mogli da popamte sve te ulice, pa su se vrlo rado upustili u taj eksperiment. Poslije toga je bilo raznih prica... Od toga da su ljudi dobili po tumor na mozgu,, zatim da su dobijali amneziju, a bilo je i onih „jupiii“ prica da su svi, bez vecih problema, uspijesno zapamtili sve ulice u gradu...
Opet je to ostala ko neka misterija... Ne znam sto ovo pricam ,jer se inace tih prica jezim... ne volim tako te „pricam ti pricu“...
Uglavnom, da su sacekali samo jednu deceniju, ti ljudi bi bez zdravstvenih rizika danas bez problema savladavali mapu grada. Sadasnja tehnika je taj problem banalizirala...
Eh sad... citao sam ove ranije postove i vrlo su zanimljive neke od metoda ucenja.
Ja sam ih po prvi put isprobao na sebi i moram priznati da vrlo dobro djeluju!
Slijedio sam upustva onog covjeka koji je ovdje „okacio“ svoj diplomski.
Hvala mu na tome, prosvijetlio me je :)
Pamtit neke nizove i brojeve je sad znatno lakse.
Ove mape uma nisam jos testir'o
Na ovoj temi nisam nasao neko ljepse objanjenje o njima, a nisam ni google-o
Pa cu to pokusat nekom drugom prilikom.

Ove tehnike su prilicno stare, ali koriste jos uvijek dok neko ne smisli nesto pametnije...
Opet, ako uzmemo u obzir razvoj tehnologije, mislim da ce ove tehnike u skoroj buducnosti postat suvisne...
Kako taj taksista u Londonu ima svoj mali GPRS, tako cemo i mi uskoro (kao kucnog ljubimca) imat tako neki uredjajcic koji ce pamtiti umijesto nas...
To vec duze vrijeme (ne bas toliko uspijesno) radi diktafon i sl.
Naravno da je smijesno da ce diktafon postat nase pamtilo, ali ja sam diktafon htio uporedit s nekom futuristickom mashinom i ako se one budu poredile, onda bi slicno poredjenje bilo izmedju Abakusa i danasnjih PC.
Mozda sam ovo besmisleno rekao, ali jbg...
Kod diktafona je problem pronaci za sto krace vrijeme onu informaciju koja nas u datom momentu interesuje...
Ako bi google-algoritme ubacili u taj diktafon – taj posao bi bio mnogo laksi...
Ni njihovi algoritmi nisu savrseni, ali se svakim danom priblizuju idealnosti...
Ko zna na sta ce to sve licit za 10-ak godina...

Mozda ta mashina bude nesto u fazonu onih SF filmova, da nam stave cip u glavu :>


I na sta ce tada licit nasa nastava? Da li ce se i tada sve svodit na strebanje i resetovanje cim polozis ispit...? da li ce biti potrebe da se nesto zapamti ili ce se samo razvijat logicke vjestine...?

Jao... jesam i ja otisao od teme, ali predaleko.... :>

Ajd nek' neko od administratora ovo obrise :)Uglavnom, kad sam krenuo da ovo pisem uopste nisam imao namijeru da pisem o ovome, nemam pojma sta me inspiriralo...
Mozda ona aktuelna naprava koja direktno glasovno prevodi francuski na engleski i obrnuto... to znaci da englezi ne moraju vise ucit francuski, a ni francuzi engleski... bas cool :) kolko je to efikasno, ostaje da se vidi
Uzivaj te :)
[ Amater011 @ 10.12.2006. 21:45 ] @
Pre mozda nedelju dana je u Novom Sadu odrzan jedan seminar na temu brzog i trajnog ucenja. Psiholog Milenko Vlajkov koji ga je drzao je zaista znalac u toj oblasti sa medjunarodnim referencama, inace koliko sam razumeo ima institut u Nemackoj. Uskoro treba da izadje i njegova knjiga na tu temu, tj. da se sa prevede na srpski sa nemackog. Preporuka sa moje strane...
[ operacija @ 10.12.2006. 22:43 ] @
Ovo je mozda najbolja knjiga o pamcenju i ucenju. Interesantno je da je napisana pre 30 godina, tako da su sve knjige posle nje cist plagijat.
Jos interesantnije je da je nema nigde u prodaji. Probajte da je nadjete, Art Semorie - I vi mozete imati super pamcenje.
http://up-file.com/download/036523190609/SUPERPAMCENJE.PDF.html
[ Amater011 @ 23.02.2007. 00:52 ] @
Pojavio se sajt www.meditacija.co.yu koji se bavi ucenjem Individualne meditacije koja obuhvata i tehnike unapredjenja pamcenja...
[ warmasine @ 28.04.2007. 01:19 ] @
Znaci Iq i nije bas kompletna intaligencija mozga , to je u sushtinu samo brzina kapiranje nekih odredjenih stvari u normalnom zivotu prava intaligencija mozga nije josh uvek otkrivena.Vecina ljudi do kraja svog zivota samo koristi 15 posto od ukupne kolicine mozga .Jer skoro mnogo delovi mozga u kojima se kriju tajne su kod veceine ljudi 'Zamrznuti' .To shto neko ima iq 160 ne znaci da mu je mozak kompletno u funkiciji , vec zamrznut kao i kod ostalih ljudi mozda za 1 posto malo razvijeni .Kazu da kada bi covekov mozak u kompletnoj funkciji radio da bi svaki covek na zemaljskoj kugli imao neverovatne sposobnosti recimo telekeneze , mozda letenje itd ...William James Sids covek koji je imo najvecei iq na svetu 250 - 300 ,ali kao shto rekoh iq nije apsolutna intaligencija mozga cist primer Nikola Tesla nije imao ogroman iq imao je normalan za svoje godine a bio je najveci naucnik svih vremena ,ali na pojedinim ispitivanjima otkrili su da je on koristio 45 posto svog mozga za nauku .....to je prava stvar :)
[ cynique @ 16.05.2007. 01:37 ] @
Eh, Billy je najnesretnije potraćeni genij koje je čovječanstvo ikad iznjedrilo... :P

Veći IQ obično implicira bolje pamćenje, no obrat ne mora vrijediti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Peek

Citat:
According to Peek's father, Fran, Peek was able to memorize things from the age of 16-20 months. He read books, memorized them, and then placed them upside down on the shelf to show that he had finished reading them, a practice he still maintains. He reads a book in about an hour and remembers approximately 98% of everything he has read, memorizing vast amounts of information in subjects ranging from history and literature, geography, and numbers, to sports, music, and dates. He can recall some 12,000 books from memory. Peek can also do formidable calculations in his head, a skill that serves him well in his day job, where he prepares payroll worksheets. He has worked at a day workshop for adults with disabilities since 1969.

Peek did not walk until the age of four and still walks in a sidelong manner. He cannot button up his shirt and has difficulty with other ordinary motor skills, presumably due to his damaged cerebellum, which normally coordinates motor activities. In psychological testing, Peek has scored well below average on general IQ tests; however he has scored very highly in some subtests.


Citat:
In the UK a documentary was aired on Channel 5 on February 27, 2006, as part of their Extraordinary People TV series, subtitled "The Real Rain Man". The television program showed Kim Peek reading a book and his father said that he reads the left page of an open book with his left eye and the right page with his right eye. His father also said that he cannot do deductive mathematics.


Ja obožavam na Rainmana uputiti sve koji mi počnu tvrditi kako je netko tko zna gomilu beznačajnih podataka "genije", a da pri tome nije demonstrirao nikakve sposobnosti koreliranja fakta i sinteze novog, korisnog sadržaja.
[ Saga o zmaju @ 04.06.2007. 16:17 ] @
Aj' kad' smo vec kod uma, ima li nesto slicno ovome, samo sa humorom. Dakle poboljsanje smisla za humor?
[ dobrota @ 12.06.2007. 20:02 ] @
Pročitao sam negde da je inteligencija = sisao za humor. E sad naravno uvek je poželjno "ukrasti" što više fora iz npr. filmova, a vremenom ćeš početi da izmišljaš sam nove fore.
[ Fagot @ 18.07.2007. 07:51 ] @
Jel moze neko da uploaduje gore navedenu knjigu.Nece sa ovog linka da da download opciju.

http://up-file.com/download/036523190609/SUPERPAMCENJE.PDF.html
[ herra @ 29.07.2007. 00:43 ] @
Logične veze u učenju su neophodne. Kada se izvesno gradivo uči mehanički, bez shvatanja logičke veze u njegovim delovima, tada je rezultat takvog učenja veoma slab, a zaboravlja se brzo. Da bi naučeno gradivo bilo stabilno i trajno - u smisaonom upamćivanju treba tražiti logičnu vezu, tako da iz jednog zaključka proističe drugi.

Asocijalna konstatacija je jedan od faktora koji olakšava proces učenja. odnosno upamćivanja. To praktično znači: ako, na primer, znamo nemački, a učimo engleski jezik, tada ćemo lakše upamtiti reči koje imaju izvesne sličnosti sa nemačkim recima.

Vizuelno učenje se odnosi na takozvani vizuelni tip ljudi koji lakše pamte gradivo koje uče, ako ga predstave pomoću slike, šeme, dijagrama. Neki đaci pamte napisani tekst, jer ga u mislima imaju onakvog kakav je prikazan u knjizi. Oni pamte stranicu knjige, raspored reči i slova, čak se sećaju zareza između reci.


Tri najbolja i najefikasnija nacina za ucenje i brzo pamcenje;)
[ Rusi @ 19.11.2007. 11:11 ] @
Sta bi mene mogli da posavetujete. Problem mi je taj da sta god procitam, delmicno naucim svega se secam kroz maglu. Retko kada mogu nesto da zapamtim i da to lepo, jasno i tecno ponovim. Vremenom mi tolko izbledi da se samo secam da sam to citao. Sve cesce hvatam sebe u ovakvoj situaciji.
[ nyxem @ 21.11.2007. 21:22 ] @
Jedno pitanje....


Dali slusanje muzike utice na ucenje?
[ Rusi @ 23.11.2007. 15:52 ] @
Slabo se nesto posecuje ovaj deo foruma...
[ nyxem @ 24.11.2007. 13:07 ] @
daa...
[ warmasine @ 24.11.2007. 13:15 ] @
Da cim cuju za nekoga ko ima iq preko normale onda je odmah proglashen za 'GENIJA' ili ako ima neke vece ocene u shkoli iz oblasti kao shto su fizika, matematika,mexanika itd.Nikola tesla je imao 2 iz matematike i 2 iz fizike pa je opet najveci naucnik svih vremena,SVE JE TO RELATIVNO .Sve zavisi koliko si emotivisan za to shto radish ma shta to bilo to jest koliko te to zanima.
[ nyxem @ 24.11.2007. 17:14 ] @
Citat:
warmasine: Da cim cuju za nekoga ko ima iq preko normale onda je odmah proglashen za 'GENIJA' ili ako ima neke vece ocene u shkoli iz oblasti kao shto su fizika, matematika,mexanika itd.Nikola tesla je imao 2 iz matematike i 2 iz fizike pa je opet najveci naucnik svih vremena,SVE JE TO RELATIVNO .Sve zavisi koliko si emotivisan za to shto radish ma shta to bilo to jest koliko te to zanima.
upravo tako...
rece li ti to kamen mudrosti?!
[ 19_februar @ 25.12.2007. 13:40 ] @
Citat:
Fagot: Jel moze neko da uploaduje gore navedenu knjigu.Nece sa ovog linka da da download opciju.

http://up-file.com/download/036523190609/SUPERPAMCENJE.PDF.html

Ja sam imao tu knjigu, kupio sam je u Novom Sadu 1990 godine. Kupio sam je kao skeptik i nisam bas nesto verovao da izlozene tehnike funkcionisu. Ali na srecu, nisam bio u pravu, knjiga me je odusevila. Naucio sam neke tehnike pamcenja i mogu da kazem da "rade" tj. funkcionisu. Nazalost, knjiga mi je tokom minulih godina nestala. Obradovao sam se kada sam ovde pronasao link. Nazalost razocarao sam se posto knjiga ne moze da se downloaduje. Stoga molim one koji imaju neki drugi link na taj fajl da ga podele sa nama.
[ Đole @ 29.12.2007. 12:22 ] @
Link radi... Upravo sam downloadovao knjigu :).
[ racko1988 @ 29.12.2007. 12:25 ] @
Radi i ja sam upravo skinuo
[ PROFESIONALAC @ 04.01.2008. 22:13 ] @
Ljudi pronasao sam, u jednoj antikvarnici, originalnu verziju knjige Art M. Semorie I VI MOZETE IMATI SUPER PAMCENJE - komplet 1. i 2. knjiga. Vlasnik antikvarnice za knjigu trazi 40 eura. Knjiga je na srpskom jeziku a on mi je licno demonstrirao svoje sposobnosti pamcenja, nadogradjivane tehnikama iz knjige, na materijalu koji sam ja slucajno imao kod sebe. Fascinantno. Knjigu mozete dobiti i na kucnu adresu. Ako nekog zanima moze mi se javiti.
[ salemfk @ 13.01.2008. 12:33 ] @
ne znam da li je dozvoljeno po pravilniku ali evo:
Code:

http://w14.easy-share.com/14759701.html
[ Rusi @ 21.01.2008. 23:44 ] @
Hvala na linku.

Ovo me dosta podeseca na kljigu "Savrseno pamcenje" Toni Buzan. Pogledao sam na kratko posto sam se "iscedio" za danas od gledanje u monitor. Ako je to to onda ima dosta metoda koje su me, nazalost, mrzele da ucim. Kolko su uspesne ne znam... 19_februar je hvali.
Nisam ljuboran po prirodi ali sam ljubomoran na ljude koji mogu veoma dobro da pamte. Desava mi se da zaboravljam lepe uspomene u zivotu, dogadjaje itd. Cesto u drustvu u zajednickom prepricavanju zajednickih dozivljaja tek se prisecam kada pocnu da pricaju a ja sam taj koji je isto ucestvovao ali se ne setim dok ne spomenu :'(((...
[ momsab @ 22.01.2008. 00:06 ] @
nista cudno
mek ose seti (poveze vas nekoliko i dodje do secanja), pcone pricu, ostali nastave po secanju jer su se setili dogadjaja cim su culi nesto i videli neke ucesnike

uglavnom, ima dosta emisija o pamcenju i doslo se do zakljucka da dobro pamcenje nije nesto posebno nego uvezbana sposobnost pamcenja
a kako se dobro pamti? jednostavno povezivanjem dogadjaja sa poznatim stvarima i onda se dekodira
zasto pamtiti iste pdaotke vise puta kad je moguce pamtiti samo pokazivace na ranije zapamcene podatke?
[ Rusi @ 24.01.2008. 00:16 ] @
onda si me obradovao ako mislis da nije nista cudno.

A reci mi na koji nacin bi mi preporucio da pamtim o nekim novim naucenim podacima? Volim da procitam o svemu i svacemu ali nisam ljubitelj detalja nego vise ono sto pise konkretno, precizno, jasno i kratko o necemu. Jel smatras da o necemu sto zelim da naucim, lupam sada (palo mi na pamet) osnovni rad npr motora sa unutrasnjim sagorovenjem, sto bi ukratko moglo da stane u 20-25 redova, sa malo bitnijim stvarima potrebno dodatno prouciti detalje, vise puta procitati ili je dovoljno samo shvatiti sustinu i da ne moras vise da citas? To je moj problem koji me muci. Dam vremena oko nekih stvari da naucim ali jednostavno mi izmagli kroz mesec do par meseci vremena i to me ubije u pojam sto moram ponovo to isto da trazim i citam. Samo se secam kroz maglu i da znam da sam citao o tome a da objasnim nekome onako lepo kako sam ja prvi put zapamtio jednostavno ne moguce.
[ momsab @ 05.02.2008. 01:18 ] @
kao sto znas, postoji vise nacina ucenja (muka je naci odgovarajuci nacin)
najbolje se nauci sa razumevanjem (crtaj primere,ako treba), prakticnim radom i kada obajsnis drugima to sto si (na)ucio
tako sam ja naucio dosta o UMLu, npr

naravno, bitna je dobra i jasna literatura
[ MixMaster @ 11.02.2008. 00:37 ] @
Rusi, samo sam zelio da ti/vam kazem da se na nasim fakultetima (konkretno na ETF-u u PG) uci upravo na taj nacin. Dakle, ima nevjerovatno mnogo stvari...koje moras da naucis za relativno kratko vrijeme, ja to naucim...ali nakon nekog vremena zaboravim mnoge detalje. Ne brini se, to je potpuno normalno. Sustina je u ponavljanju onoga sto jednom naucis. Sto vise (i sto cesce) ponavljas, to bolje...

Pozdrav.
[ noela @ 28.11.2008. 16:28 ] @
Znade li netko tko je ,ustvari odakle je autor knjige " i vi možete imati super pamćenje" i dali ima još neku svoju knjigu?Art Semorie-pretpostavljam da mu je to pseudonim?
[ operacija @ 11.12.2008. 11:18 ] @
Izgleda da je to neki nas covek, obzirom da se u knjizi pominju (koliko se secam, davno sam je procitao) gradovi SFRJ, domaca licna imena, geografski pojmovi, sve u svemu nas recnik. Posto sam imao knjigu u elektronskoj verziji, mozda bi Profesionalac mogao da kaze, posto je video originalnu verziju, sta pise u njoj, ko je autor, gde je stampana, originalni naziv.
[ factorS @ 02.03.2009. 19:22 ] @
Nisam do sada video da je neko postavio ovaj link, ali mislim da moze da se nadje ponesto

http://www.studygs.net/serbian/
[ aleksandarbozovic @ 08.04.2009. 12:46 ] @
Moze li neko da postavi neki ispravan link za download ove knjige? Hvala. Aleksandar
[ ban17 @ 16.04.2009. 10:30 ] @
http://fliiby.com/file/10911/530mp67jii.html - link za knjigu

Inače koga zanima ova tema neke osnove može naći na:
http://www.memorise.org/memoryLessons.htm

A ovde imate aktuelne svetske rekorde u pojedinim oblastima pamćenja:
http://www.recordholders.org/en/list/memory.html

Inače za ovo nisu potrebne nikakve urođene veštine niti talenat, a da tehnike deluju možete se uveriti ako pročitate tekst na http://www.memorizethis.net/ i pokušate da odradite vežbe na toj stranici.
U svakom slučaju pročitajte knjigu, vreme koje potrošite na čitanje i odrađivanje vežbi iz knjige će vam se višestruko vratiti kasnije.
[ Bou @ 21.07.2009. 17:57 ] @
http://www.elitesecurity.org/p873299

Podpisujem gornji metod, garantujem da je delotvoran i savetujem ga svima!

Što ne znači da je i najdelotvorniji, ali u odnosu na ostale ne zahteva posebne dodatne tehnike (iako bi one samo koristile a ne štetile), ne zahteva preteranu samodisciplinu (osim onu potrebnu za učenje ), i lakši je od najčešćih (haos)metoda većine ljudi (jer je nedostatak našeg obrazovnog sistema, pored sexualnog vaspitanja, ali neopisivo bitniji, predmet koji bi od prvog razreda "učio ljude kako da uče")!

Superpamćenje je velika i legendarana knjiga, i svako ko tvrdi da je loša nije se mučio, nego je mislio da će mu iščitavanje ove knjige delovati kao magija i otvoriti neku supermemoriju, što je besmislica. Tek nakon uvežbavanja opisanih tehnika iz knjige i to u stalnoj praksi, one će preći u rutinu a tek tada dati zaista zapanjujuće rezultate.

Takođe, sve što jeBuzan napisao vredi. Sa akcentom na "Mapama uma" koje ohoho olakšavaju stvari kada je učenje u pitanju, omogućavajući da se brže, lakše i dugoročnije zapamti, sa boljim razumevanjem. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je čovek pre svega "vizuelno" biće (mislim na mehanizma razmišljanja, dake uglavnom misli u slikama, a ređe u rečima, čak iako ne izgleda tako), jasno je i zašto mape uma deluju.
Ali i za ovu kao i svaku drugu metodu važi isto, MORA SE UVEŽBATI SVE DO RUTINE, i to primnom na konkretne stvari (praksa sa učenom materijom). Kada je savladate, zaista možete da se nadate da bar dva faxa završite (meni je jedan bio dovoljan-tehnički).
Knjiga je dovoljna za savlađivanje ove tehnike (ja sam tako), ali verujem da su kursevi daleko efikasniji (ne znam, nikad ih nisam posećivao).
Vredi za bilo koji tip materije da se tako izrazim (dakle da, i tehničke nauke). Naravno, zadatke vežbate na stari način (oni već jesu neki tip mapa

Brzo čitanje, ne znam... imao sam jaku želju da ga savladam, ali ja sam "ćorav" (vidim samo jednim okom), a rekli su mi da je tu neophodan stereo vid (ako neko ZNA, da je ovo dezinformacija MOLIM ga da napiše, jer bih se onda latio i toga). Inače, prvu trećinu knjige sam savladao i zaista ubrzao čitanje (prosto rečeno - stvar je u samopoverenju i koncentraciji). Rezultat je, 300% brže čitanje (trenutni nivo do nekih 50-60 strana na sat).
Radio sam neko vreme (oko mesec dana) da bih čitavu metodu mogao da uvežbam, ali oni 3D fazoni (one slike koje se gledaju defokusirano da bi se formirala slika, ne sećam se sad kako se nazivaju) su za mene bili nemoguća misija. Ubih se pokušavajući da provalim šta je na slici, da bi mi u jednom trenutku, kada mi je nakon par nedelja bio prijatelj u poseti, sinulo da dam njemu da pokuša. Uspelo mu je iz prve. Zamolio sam ga da pokuša samo s jednim okom i nije uspeo, tako da sam, pomalo isfrustriran zbog svog hendikepa, tada trenutno prestao sa daljom vežbom. Tako da, još jednom, ako neko zna da se brzo čitanje može uvežbati i sa "mono vidom", molim ga da to napiše (iako me je i iz knjige pročitano, sve navodilo na zaključak da ne može... ali ipak).

Mislim da više nemam šta dodati. Dakle svima onima koji nemaju strpljenja, samodiscipline i rešenosti da uvežbaju bilo koju od "komplikovanijih" metoda, srdačno preporučujem metod sa gornjeg linka. Ljudi to daje odliče rezultate. A zašto? Pa zato jer većina ljudi zaista ne ume da uči, ni da se organizuje. A opisana metoda uključuje i jedan solidan sistem učenja (kombinaciju čitanja i pisanja, dakle audio-vizuelne elemente), kao i još neke koji se odnose na kretanje ruke pri pisanju, udubljivanju (jer "izvlačenje" zahteva puno više vaše pažnjeŽ) i.t.d. Što se veći broj čula angažuje pri učenju to bolje.
Pri "izvlačenju" poželjno je podebljavanje najbitnijeg, bojenje (olovke u raznim bojama) i slično. S tim da se akcenat stavlja na organizovanosti, što znači, naslovi uvek istom jednom bojom, ključne reči nekom drugom... (da ne dužim, prosto rečeno, to je zbog navikavanja mozga), dakle postavljanju prioriteta.

Tema je dobro, i ima jako puno korisnih saveta u prethodnim postovima. takođe san je vrlo bitan faktor u svemu ovome, bez dobrog sna, mislim i na kvantitet i kvalitet, nema ništa a ne samo učenja (iz iskustva govorim). A što se tiče hrane koja tu pomaže, ja bih rekao riba, što češće (zbog omega 3), po jedno roviti jaje (zbog holina) ako treba i par puta na dan (2-3 puta), i puno komplexnih ugljenih hidrata (integralnih žitarica), kao i svežeg voća i povrća, a tu je i zeleni čaj (koji pomaže detox a time i izdržljivost u dugotrajnim "učeničkim" naporima.
Šećer, gazirano... ma ne treba da vam neko kaže više ništa o tome... sve se već zna (pretražite da vidite kako brzi šećeri i nezdrave masti utiču na mozak)... Ako trebate šećera (što je ponekad ipak neophodno kad se iscrpe glikogenski rezervoari u telu... radije se latite kese suvoga grožđa, pa na kraju i urmi, nego čokolade...). Kafa pomaže koncentraciju, ali treba imati u vidu da je veliki broj onih na koje ima drugačije efekte, pdnosno povećava anksioznost, i nervozu a to svakako ne doprinosi učenju, dakle ako niste preosetljivi na kofein, možete je piti (ja jesam), postoje stručnjaci koji navode da ona ima učinka u pamćenju...

Toliko

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Bou dana 21.07.2009. u 19:27 GMT+1]
[ drdorka @ 26.07.2009. 16:04 ] @
jako me je zagolickalo koj e autor knjige super pamchenje.sve to mi lichi na neka misterija...svuda po netu sa trazila ali nista nisam saznala ..ako ichega znate molim vas pidhite i ako znate neke druge knjige od istog autora
pozdrav is makedonije
[ Bou @ 29.07.2009. 20:34 ] @
drdorka
Mislim da je već pomenut autor, ali ništa strašno, evo ga opet: "Art M. Semorie - (i vi možete imati) SUPER PAMĆENJE"...
Takođe od novijeg autora imaš !Savršeno pamćenje - Toni Buzan"... a ima ih još, ali ove dve su dovoljne. Buzanova verzija je malo svežija, ali i degradiranija u odnosu ne Semorie, tako da... ja ipak glasam za obe...
Nego... imam i jedan savet... ono što bih voleo da je meni neko rekao kad sam počinjao, i olakšao mi...
Kad počinjete sa ovom knjigom, OBAVEZNO nabavite svesku, i odmah počnite sa "učenjem", t.j. vežbanjem... bez zabušavanja...

Pozdrav
[ drdorka @ 03.08.2009. 02:33 ] @
Vec sam rocitala knigu ali mene zanima ko je bio Art M Semorie njegova biografija.
[ Bou @ 03.08.2009. 17:40 ] @
Aha... Izvini! Nisam te odmah razumeo...
Znači tebe zanima ko je Art M. Semorie?...
I mene je zanimalo onda kada sam prvi puta se sreo sa dotičnom knjigom... tada net i nije bio baš tako česta pojava u Srbiji, naročito u provinciji... (sem u poštama, na fakultetima...), pa sam se raspitao onako, "okolo", ali niko ništa nije mogao da mi kaže, te sam, vrlo brzo zaboravio na to...
Tehnike funkcionišu sigurno (naravno treba izabrati one koje nama lično odgovaraju od mnoštva prezentovanih), a da li je autor stvaran ili ne , ne znam... Ako i kada nađem nešto o njemu javiću sigurno...
U međuvremenu možda će neko drugi...
Ako te baš previše zanima, pokušaj da kontaktiraš izdavačku kuću (ako još postoji...

Znam da su autori, ako ne iz Srbije, onda bar govore srpski, i da su koautori pomenute knjige: R. Semorie i S. Popović.

Moja knjiga je iz 1982. god.

Dati su još podaci:

Adresa: "Tehnika pamćenja" p. p. 70, 11030 Beograd
Štampa: Napredak, Aranđelovac

Pozdrav

[ PROFESIONALAC @ 08.03.2011. 15:51 ] @
Izvinjavam se sto tek sada odgovaram na pitanje o knjizi ali je vlasnik antikvarnice bio u Francuskoj i vratio se tek pocetkom ove godine. Knjiga je iz 1976. godine.
Tekst koji se nalazi iza sadrzaja glasi:

Art M. Semorie: I VI MOZETE IMATI SUPER PAMCENJE

Saradnici: R. Semorie
S. Popovic

Izdanje autora - Beograd, 1976. god.

Adresa: "Tehnika pamcenja"

p.p. 70, 11030 Beograd

Stampa: Stamparija: Bor

Vlasnik antikvarnice kaze da je cena od 10€ niska za ovakvu knjigu jer je to jedan od retkih primeraka koji se moze naci u Srbiji. Moja procena je da je zaista dobro ocuvana ali ja nisam u prilici da je priustim.

Pozdrav
[ 93 Stefan @ 02.07.2012. 00:05 ] @
Iz ove teme su korisna samo dva odgovora: Aleksandra Markovića i Nikole M. Čak me je pokretač teme toliko oduševio kako ga nije mrzelo da zacrveni sve ono i lepo sredi, da ću i ja sad to raditi :)

Psihičko stanje onoga ko uči - Kada se razmisli o ovome odgovori na sva pitanja koja se pojavljuju u ovoj temi postaju kristalno jasna. Pre fakulteta praktično se ni ne uči tako da se neću fokusirati na to.
U toku jedne godine studija ima mnogo provera znanja, od raznih kolokvijuma, do (naravno) ispita. Uspeh na njima direktno utiče na psihičko stanje u određenoj meri, zavisno od ambicija i prethodnih uspeha.
Pored toga, s vremena na vreme se javlja shvatanje potrošnje vremena. Svako s vremena na vreme mora da se priseti koliko je vremena potrošio na fakultet, i ako još ne postoje odgovarajući rezultati, može da se javi preispitivanje opravdanosti daljeg učenja. Javlja se i sećanje na ono što se propustilo zbog boravka na fakultetu i tako toga.
Ove dve stvari kombinovano prouzrokuju da u određenim periodima osobe koje studiraju podlegnu ovome: depresija, malodušnost, apatija, anksioznost, psihička labilnost...
Sada ne izmišljam ništa novo, samo pišem neobaveštenima i onima koje je mrzelo da razmišljaju o ovome. Iz toga sledi da su ovi ljudi (u određenim trenucima, koji su ipak dovoljno dugi) podložni sektama, što se upravo javlja u ovoj oblasti. Zato bih vas sve zamolio da se vratite na prvu stranu i pročitate šta su pisali pametni ljudi o ovome (naravno preskačući pisanja fanfona). Morate shvatiti da su u CIA-i i u sektama najbolji raspoloživi psiholozi koji znaju kako (manje-više) funkcioniše prosečan ljudski mozak i u stanju su da izoluju labilne i podvrgnu ih programiranju posle kog nema povratka (jer oni uhvaćeni ni na početku nisu bili dovoljno sposobni da se spasu). Ovde možete videti neke jednostavne načine da vam se ispere mozak.
Možda se nekome čini kako je ovde nemoguće ubaciti neka sektaška učenja, ali evo malo stvari za razmišljanje. Ko god je imao sociologiju, zna da je jedna od grupa sekti ona koja nudi načine da se usavršite i da postanete bolji od drugih. Ljudi kojima je ovo potrebno naravno ne spadaju u popove, monahe... (koje manje zanimaju materijalne stvari) već spadaju oni okrenuti samo materijalnom i zbog toga lakše upadaju u kandže ovakvih organizacija.
Zato ne treba da vas čudi što ćete svaki put uz ovakve obične preporuke naći i one savete da meditirate, bavite se jogom. A ove stvari su najobičnije sektaške aktivnosti. Šta mislite zašto u jogi imate one čudne poze? Već postoje načini da se istežete koje ste videli na časovima fizičkog. Čemu onda ovo? Pa te čudne poze, koje ne služe ni čemu, su u stvari poze kojima iskazujete poštovanje nekim demonima. Zato je odjednom počela navala da svi rade sve ovo. Ako meni ne verujete, pitajte bilo kog sveštenika! A meditacijom se baš prizivaju demoni i omogućava im se da uđu u um.
A dovoljno je da vas navuku sa onim tehnikama i da vam programiraju mozak, i momentalno ste podložniji, u ogromnoj meri, daljem uništavanju. Vidite redosled: ove tehnike ne rade -> ipak rade (isprogramirano) -> ako one rade mogu da probam i druge slične kurseve (podložniji ste) -> sektaške aktivnosti -> pravi sektaš.

Molim moderatore da ne brišu ovo, jer ipak ovde se govori o ozbiljnim stvarima koje su bitne za svaku dušu i koje samo na prvi pogled izgledaju potpuno nebitno.