[ salec @ 05.02.2003. 10:02 ] @
Pretpostavljam da .yu ide u istoriju?
Da li ce postojati .sr i .cg ili tako nesto, ili mozda jedan .sam (ili .sic)? Ili ce do referenduma o osamostaljenju Crne Gore u upotrebi biti .yu, a posle svako svoj domen?

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 13.07.2006. u 14:05 GMT+1]
[ stinger @ 05.02.2003. 11:49 ] @
bila je diskusija na tu temu, ali mi se cini da su svi ti sufix-i zauzeti
[ mikis @ 06.02.2003. 01:26 ] @
Pretpostavljam a i nadam se da će do daljeg ostati .yu (mada ne spadam u one koji žale za starim imenom države). Državni TLD mora biti 2 slova, domeni na S su manje-više svi zauzeti (ostali su .sf .sp .sq .ss .sy .sx). Ako se crnogorci otcepe, možda ćemo moći da računamo na .rs (Republika Srbija?). Crnoj Gori ostaje .mb (Montenegro & brda ;) )

Spisak TLD: http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm
[ salec @ 06.02.2003. 10:40 ] @
Jel moze .cp? (cirilicno, C P 6 I/I J A ) :))
[ Jbyn4e @ 06.02.2003. 14:52 ] @
Ja sam za .sf ! Ionako je naucna fantastika kod nas sveprisutna...
[ Predrag Damnjanovic @ 06.02.2003. 17:15 ] @
Ma .cs - counter strike ili crna srbija, bolje ne zasluzujemo...
[ B o j a n @ 06.02.2003. 17:25 ] @
.cs mi se svidja l;)
.cp
... hmm, geek fetish l;) http://i.dont.like.command.cp/ :P
[ Dragoslav Krunić @ 06.02.2003. 17:57 ] @
Ili http://man.cp
[ VELIKI_MANITU @ 06.02.2003. 23:28 ] @
Citat:
salec:
Jel moze .cp? (cirilicno, C P 6 I/I J A ) :))

I meni se dopada!
[ Dragan Varagic @ 09.02.2003. 08:13 ] @
|internodium| ISO 3166 i .yu - prva zvanicna vest

|mod's note: ...preuzeto sa interne mailing liste radne grupe za
reformu yuTLD registra. Vise informacija o sudbini .yu TLD:
http://www.internodium.org.yu/...gDisplay.php?id=20020227005547 |

06-02-2003
http://www.iso.org/iso/en/prod...w/2003-02-06_statement_yu.html

Information on "Serbia and Montenegro"

The ISO 3166 Maintenance agency is aware of the recent name change of "Yugoslavia" to "Serbia and Montenegro". The United Nations have informed ISO that the change of country name took effect on 2003-02-04.

The ISO 3166 Maintenance agency has started the process of determining a suitable alpha-2 and alpha-3 code element for the new country name. The process, which involves the authorities in Serbia and Montenegro, will take several weeks before it can be completed.

The new code elements will be announced on this Website as soon as they are available. The ISO 3166-1 Newsletter will be made available from the updates section of this website.

We recommend that the code elements presently representing the country name Yugoslavia in ISO 3166-1 should be used until the new code elements are announced.

In the meantime we thank you for your interest in ISO 3166 and ask for your understanding that we cannot provide you with details before the official decision is taken.

[ Aleksandar Marković @ 27.02.2003. 12:46 ] @
Sa imenom Jugoslavija, po svemu sudeću, u istoriju ide i internet sufiks za tu zemlju. Reč je o domenu najvišeg nivoa (TLD tj. Top Level Domain), koji se dodeljuje svakoj državi, da ga uređuje po sopstvenoj volji. U našem slučaju to je ono ".yu". Slično kao i kod automobilskih i brojnih drugih oznaka (Made in YU), kojima uskoro mora da se nađe adekvatna zamena. To "uskoro" zavisi od strpljenja organizacija koje brinu o standardima (vidi www.iso.org) i koje su spremne da nam progledaju kroz prste neko razumno vreme (jednu do đve godine) u nadi da ćemo do tada resiti problem državne skraćenice. Naš problem je što je državna zajednica oročena na nešto duži rok (tri godine) i niko se, najradije, do tada ne bi upuštao u eksperimente koje budućnost može da demantuje. Što bi se sa svetom nekako moglo izgladiti, kada problem ne bi rastao u međuvremenu.

TLD se odnedavno nalazi pod administracijom Zavoda za informatiku i internet, koji odlučuje o tome šta se sve i kako pod tim .cs ili .sj i .me domenom može registrovati. Doskora su se time bavili entuzijasti (veoma stručni, doduše) i registracija je bila besplatna. Uskoro bi se ta usluga mogla naplaćivati, makar i simbolično, radi daljeg razvoja državnog domena.

Reč je o veoma važnoj stvari jer je to osnov za uređivanje stanja na domaćem Internetu. Prema sada važećim propisima, samo internet provajderi mogu registrovati svoje domene odmah ispod državnog (npr. Eunet.yu ili Sezam-pro.yu itd.), dok svi ostali moraju u domen da uključe i kategorizaciju (kao vreme.co.yu za ovaj list ili sr.gov.yu za Vladu Srbije ili bg.ac.yu za Beogradski univerzitet). Postoje predloži da se dozvoli masovno registrovanje pod nacionalni domen, kao što je slučaj u Hrvatskoj, gde nije obavezno da se umeću akronimi poput .co .ac .gov .org i slično.

Kako god bude bilo, najpre se mora utvrditi kako će sufiks glasiti. Zadržavanje .yu nekima zvuči kao dobro rešenje, ali ima nedostatak koji se ne može ignorisati. Do sada je, naime, pod tim TLD registrovano nešto manje od 16.000 domena koji bi morali da se menjaju, a to povlači sa sobom ogromne troškove (štampani materijali s tim adresama i internet komunikacija koja se obavlja preko njih). Ukoliko se sufiks hitno ne promeni, taj broj će rasti i svaka buduća promena biće višestruko skuplja.

Što otvara novi problem: u šta promeniti .yu?

TL domene dodeljuje organizacija ICANN, koja i inače globalno ureduje odnose na mreži i na njenom spisku već se nalazi 240 zemalja (www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm). To znači da je velik broj skraćenica već zauzet.

- Recimo .sr (Surinam) i .cg (Kongo) budući da ima onih koji misle da je najpametnije domene za Srbiju i Crnu Goru razdvojiti.

- Ni nova državna zajednica nije bolje sreće jer nisu slobodni ni .sm (San Marino) ni .ms (Montserat).

- Ne može ni .se (Sejšeli), ali bi moglo .cs (od Crna Gora i Srbija)...NAPOMENA..da je kojim slučajem opstala "državna zajednica" američkih država sa juga Condeferate states i ovo bi bilo zauzeto...

- U slučaju Srbije moguć bi bio i sufiks .sj (jedini koji nije zauzet a sadrži slova iz imena države)

- Dok je za Crnu Goru slobodno samo .me (sve druge kombinacije na C i M već su u upotrebi!).

- Nažalost, ne može ni .dz od "državna zajednica" jer već pripada Alžiru.

Pitanje državnog domena moralo bi se resiti hitno, makar i rezervisanjem ovih domena koji su preostali. Ko zna da li budućnost donosi države koje bi i na njih mogle da bace oko.

Zoran Stanojević
[ -zombie- @ 27.02.2003. 14:13 ] @
.cs imacemo Kanter drzavu ;))


a ja ipak kazem najbolje Kraljevina Srbija .ks.. ;)))
[ salec @ 27.02.2003. 14:28 ] @
.cs odgovara i kao Confederate States, jer to i jesmo..., ali bolje bi bilo da rezervisemo posebne TLD jer mi ne izgleda da ce se Crnogorci predomisliti, a verovatno ce i Srbima dozlogrditi vucaranje oko svake sitnice...

Hej, pa i .sj je zauzeto!
.sj – Svalbard and Jan Mayen Islands

Na 's' ostaju: .sf .sp .sq .ss .su (nekad bese Soviet Union) .sw .sx :))))

Osim .sf (Science Fiction) i .sx (sex), nista drugo ne potseca na nasu situaciju...

Mozda bi .su proslo kao Sumadija, a i .vo(jvodina) je slobodno

A da se vratimo "malo" u proslost: .ra(ska) i .du(klja), a u medjuvremenu da koristimo objedinjeno .rd

E, a da li mozemo da koristimo .4s (cetiri s) ?
Ustvari, bolje ne! To se na engleskom cita "for ass". npr. "http://www.paper.4s/"

Sta jos imamo od simbola... Two-headed Eagle .te nije zauzet...

Da li premetanja (satrovacki) dolaze u obzir? Recimo .js za "jaSrbi"

Jeste li znali da je Sri Lanka .lk ? Po tome bi Srbija mogla da bude, recimo .rb
[ broker @ 27.02.2003. 15:03 ] @

Interesanto, svi razmisljaju koji bi od svih mogucih neodgovarajucih naziva za top level domen najbolje odgovarao a uopste se ne uzima u obzira da ako vec nijedan ne odgovara sto ne bi ostao postojeci?

Kao sto rece Slobo, vec je 16000 domena registrovano. Za vlasnike tih domena je prilican trosak da sve to menjaju. Ali da zanemarimo trosak, mnogo je veci gubitak u tome sto se gubi kontinuitet u informacijama. Postoji mnogo linkova na sajtove sa .yu domenom, mnogo pretrazivaca to ima indeksirano, na mnoge druge nacine su informacija vezan i identifikovane preko tog domena. Na mnogim mestima gde su adrese zabelzene i prakticno je nemoguce napraviti ispravke. Promenom domena gubi se mnog vise od novca, gube se mnoge veze prema informacijama. Te veze nemaju cenu.
[ -zombie- @ 27.02.2003. 15:12 ] @
broker, prosecni pretrazivac obnovi svoju bazu za mesec-dva, a svi sajtovi na yu domenu ce ostati da postoje josh najmanje nekoliko godina (min 3-5), stim da ce biti samo zabranjeno registrovanje novih.

ako za 3-5 godina ne mozes da podignes uzice.ks, i da uzice.co.yu redirektuje na uzice.ks, onda mislim stvarno ;))


mislim, neka neko od starijih potvrdi koliko je .su ostao posle raspada?(btw, google ima jednu zgodnu opciju koja se zove backward-links. sta mislish, cemu sluzi ;)
[ broker @ 27.02.2003. 15:35 ] @
Tomice, pogresna ti je procena. Uopste nisam mislio na sajt www.uzice.net jer sam za njega odmah obezbedio domen za koji nemam ovakav problem. Ali imam za nekoliko drugih sajtova koji su rucno upisani na veliki broj mesta i gde ne mogu da azuriram linkove. Za neke sajtove godinama radim na promociji sto podrazumeva zaista mnogo postavljenih linkova a za veliku vecinu vise i ne znam gde su. Ako za 3 do 5 godina .yu domen prestane da postoji, svi ti linkovi ce prestati da budu validni.
[ -zombie- @ 27.02.2003. 16:40 ] @
dobro, zezao sam se za uzice (proverio sam, link za yasi je na vrhu svake strane ;)

ali opet, google backward links ti bash moze pomoci oko pronalazenja linkova... valjda bash zato i sluzi.. ;)

poz.
[ anon7994 @ 01.06.2003. 20:18 ] @
Meni nije jasno zasto mi ne bismo mogli da imamo dva koda, od kojih bi jedan bio samo za Srbiju. Kako Velika Britanija (odnosno Ujedinjeno Kraljevstvo) mogu da imaju dva koda: GB i UK? Naprimer RS za Srbiju (Republika Srbija)... sve ostale varijante su zauzete.
[ tOwk @ 02.06.2003. 05:04 ] @
Prvo objašnjenje zašto ne može da ostane postojeći domen.

ISO 3166 dodeljuje kodove prema imenu države, a RIPE i ostali dozvoljavaju novu dodelu i upotrebu samo ISO kodova državama. Znači, ukoliko bi naša zemlja zvanično tražila da ostane tekući domen, to najverovatnije bi bilo ispunjeno, ali javlja se problem sa budućim referencama (ISO kod će se sigurno promeniti, pa onda za 50 godina sigurno neće biti lako povezati YU i kako god da nam se država tada bude zvala).

Uostalom, pogledajte i http://www.iso.ch/iso/en/prods...-3166-code-lists/list-en1.html

Vesti pročitajte ovde.

Takođe, ne znam otkud ideja da postoje GB i UK ISO kodovi, postoji samo GB, a UK se koristi najverovatnije zato što je ušao u upotrebu pre odluke RIPE-a i sličnih institucija.
[ mikis @ 07.06.2003. 03:35 ] @
Postoje i GB i UK. Jos nekoliko zemalja ima po vise oznaka (Argentina, Libija, Liban...), od kojih je jedna zvanicna a ostale su rezervisane. Mozda i mi trebali da trazimo da nam do daljeg ostane YU, a da zapljunemo RS i ME za slucaj razdruzivanja ;) Kompletna i vrlo pregledna tabela sta je cije a sta je slobodno moze se videti ovde:

http://www.iso.ch/iso/en/prods...iso_3166-1_decoding_table.html
[ tOwk @ 07.06.2003. 13:21 ] @
Evo šta kaže ova tvoja tabela za UK:
Citat:
Exceptionally reserved code element Code element may be used but restrictions may apply


Znači, „rezervisan“ a ne „dodeljen“. Ista će situacija biti i sa „YU“ (niko neće moći posle da ga dobije), pošto to stvara razne probleme. Isto kao i kod „sh“ (srpskohrvatski) u ISO 639 — uklonjen, ali rezervisan, i neće se naknadno dodeljivati.
[ Marko Bijelic @ 07.06.2003. 13:41 ] @
Inace, jedan od stvari koja mene zanima u vezi buduceg domena, jeste da li se ista zna kako ce se rijesiti sufiksi poddomena, u stvari da skratim pricu da li ce raditi po njemackom sistemu, tj. u sitaciji da su svi domeni pod .de , ili po britanskom, kao sto je sitacija bila na .yu, tj. da se stavljaju prefiksi tipa .co, .org .edu ispred zvanicnog domena u fazonu http://ninja-turtles.co.uk/

Sto se tice okruzenja, koliko sam ja upoznat, BiH, Hrvatska i Slovenija su na njemackom sistemu, tj. sve se trpa pod glavni domen.

I jos nesto, da li je ruski domen .ru konfigurisan tako da se ne koristi www, tj. sve adrese su im tipa http://jovan.ru/ . Ima li indicija da se takvo nesto odradi i sa buducim scg domenom?


[ mikis @ 07.06.2003. 17:08 ] @
Prvo, da li će biti nemački ili britanski sistem (kod nas su, po običaju oba :( ) zavisi od YU (SCG) NIC-a. Drugo, da li je adresa sa ili bez www-a zavisi samo od administratora domena i toga da li on pravilno podesi svoj DNS.

tOwk: razlika je u tome sto englezi svoj .uk itekako koriste (pročitaj ponovo -- Exceptionally reserved, may be used), za razliku od .su, .sf, .cs i ostalih koji su "istroseni" i verovatno se više neće koristiti (Transitionally reserved - Code element deleted; stop using ASAP). Da li će i .yu završtiti u toj kategoriji (odnosno kada), videćemo.
[ tOwk @ 07.06.2003. 17:17 ] @
Rusi koriste zanimljiv sistem: .co.ru, .org.ru i slični su besplatni, a .ru se plaćaju. Kako bi se održao kakav-takav kontinuitet sa prethodnim stanjem, mislim da će ista situacija biti i kod nas.

Samo pitanje „www.“ ili bez nema nikakve veze sa NIC-om (on čak nema ni nadležnost za to), a ako bi sebi pretpostavio tu nadležnost, onda bi se razbio distribuirani sistem dodele, održavanja i organizacije domena (tj. DNS ne bi baš najsrećnije funkcionisao).

Za sve detalje o „našem“ novom pravilniku, pogledajte http://nic.szi.sv.gov.yu/
[ Gojko Vujovic @ 07.06.2003. 22:38 ] @
Samo da potvrdim t0wk-ovo tvrđenje da funkcionisanje domena bez www. dela nema nikakve veze sa NIC-om i da je takva pretpostavka očigledno nedovoljno poznavanje načina funkcionisanja razrešavanja internet imena.
[ mikis @ 08.06.2003. 05:50 ] @
Citat:
tOwk:
Rusi koriste zanimljiv sistem: .co.ru, .org.ru i slični su besplatni, a .ru se plaćaju. Kako bi se održao kakav-takav kontinuitet sa prethodnim stanjem, mislim da će ista situacija biti i kod nas.


Vidiš, to je interesantno. Ne sećam se da sam video ijedan sajt sa .co.ru ili .org.ru adresom? Ja sam za to da se registracija plaća, recimo ne više od 7-8€/godišnje, ali da se ukine [email protected]#"(&/# ograničenje po kome samo registrovane firme i/ili organizacije imaju pravo na domen -- i to jedan jedini?!

A ako već mora da se pređe na novu dvoslovnu oznaku, možda bi trebalo raščistiti i sa pseudo-TLD domenima kao što su .net.yu, www .yu i slični.
[ Marko Bijelic @ 24.06.2003. 21:13 ] @
[internodium] ISO 3166 i .yu - treci nastavak ...
Datum danas u 18:21
Autor:Slobodan Markovic

> On 2003-06-06 the Government of Serbia and Montenegro informed ISO
> Central Secretariat about the ISO 3166-1 country code elements
> preferred by the Government for representing the new country name
> in ISO 3166-1.

Iz nezvanicnih izvora saznaje se da je Savezni zavod za
standardizaciju preporucio da bi skracenica CS trebalo da
zameni YU na ISO 3166 listi. ISO komitet odlucuje o ovome
4. jula, a odluka ce biti na Web sajtu dva dana kasnije.

Ovo i dalje ne znaci da ce biti automatske promene svih
.yu domena, niti da ce .cs registar biti automatski otvaran.

Pozdrav,
Sloba

--
Internodium mailing lista. Vise informacija o listi
(ukljucujuci i uputstvo za odjavljivanje) nalazi se
na adresi: http://www.internodium.org.yu

[ Predrag Damnjanovic @ 24.06.2003. 22:20 ] @
CS kazu?
pa nama bolje i ne treba, ovo i jeste Counter Strike zemlja, sad ce makar i po skracenici to da se zna... :)

molim lepo, Crna Srbija - jeste, ovako ce makar i svet to da zna...

[Ovu poruku je menjao Predrag Damnjanovic dana 24.06.2003. u 22:51 GMT]
[ B o j a n @ 24.06.2003. 22:29 ] @
Nas novi tld bi mogao da eliminise "volontiranje" iz nic.yu ( ili bolje da kazem nic.cs ) ?
I da se *najzad* sredi pravo na registrovanje i za fizicka lica.


[ Aleksandar Marković @ 25.06.2003. 18:26 ] @
Welcome to the Dixiland ...cs...confederate states :-)

[ mikis @ 25.06.2003. 19:49 ] @
Odlično, eto nam ideje za novu zastavu državne zajednice :))

A ako ništa drugo, bar će nam glavni izvozni posao biti prodaja domena CS klanovima ;)
[ Aleksandar Marković @ 23.07.2003. 17:57 ] @
preneto sa:
http://www.internodium.org.yu/...gDisplay.php?id=20030723103515

ISO: CS and SCG for "Serbia and Montenegro"
Vladimir Aleksic :: 23-jul-2003 10:35 (CET)


http://www.iso.org/iso/en/prod...w/2003-07-23_statement_cs.htmlAs of 23 July 2003 the ISO 3166-1 country code elements for Serbia and Montenegro are:

CS
(Alpha-2 code)

SCG
(Alpha-3 code)

891
(Numeric-3 code)

See the ISO 3166-1 Newsletter V-8 for the complete set of information.

http://www.iso.org/iso/en/prod...ates-on-iso-3166/nlv8e-cs.html

The code elements YU and YUG representing Yugoslavia are obsolete now and their use in applications of ISO 3166-1 should be phased out.

The deletion of Yugoslavia from ISO 3166-1 also leads to the inclusion of the name in ISO 3166-3 Code for formerly used names of countries. ISO 3166-3 Newsletter I-3 gives the details.

http://www.iso.org/iso/en/prod...ates-on-iso-3166/nlp3i-3e.html

--
Srdacno,
Vladimir Aleksic
mailto:[email protected]
[ Goran Rakić @ 23.07.2003. 19:16 ] @
hajde ljudi spremajte ideje za zakup domena...
inače, ono cs mene mnogo podseća na crna srbija...
[ prdator @ 23.07.2003. 19:24 ] @
mene na counter strike

kladim se da ce neko vec danas da rezervise www.my.cs ili counter-strike.co.cs...
[ Aleksandar Marković @ 23.07.2003. 19:34 ] @
Izvor: SRNA/B92
Beograd -- Skraćenica "CS" već je bila korišćena za označavanje Čehoslovačke, pa je raspadom te zemlje 1993. povučena iz upotrebe. To je drugi slučaj od 1974. da povučena oznaka jedne zemlje bude vraćena u upotrebu kao skraćenica druge države.
[ mikis @ 24.07.2003. 02:34 ] @
Zna li neko koji je prvi slučaj?
[ Sauron @ 01.08.2003. 14:58 ] @
Stvarno su debili ti koji su izabrali .cs
Sve je to lepo što se tiče counter strikea, ali brate Crna Srbija...
To je isto kao da me je neko pljunuo u lice...
[ MilošV @ 04.08.2003. 15:01 ] @
centar svijeta
cerebralna skleroza
coffee shop
crni septembar
ceca slavkovic
[ Mojo Jo Jo @ 18.08.2003. 10:40 ] @
Slazem se sa Sauronom, .cs je uzas, ljudi to treba bojkotovati ili izvrsiti neke pritiske da se to promeni, top level domen treba da reprezentuje drzavu a ovi nam dadose .cs samo zato sto nema drugih domena, to je zalosno
[ tOwk @ 18.08.2003. 23:46 ] @
Mojo Jo Jo: čini mi se da grešiš.

Kao prvo, ubeđen sam da smo taj domen dobili na insistiranje naše strane.

Naime, već se spremaju i formalni prigovori ISO-u na ovu dodelu, zbog toga što je ovaj nedavno korišćen za Čehoslovačku.

Ipak, pri odlučivanju je bilo održano jedno 3–4 „finalnih“ sastanaka na kojima je trebalo da se donese odluka. Ni na jednom od tih nije postignut konsenzus (čim su bili neophodni i sledeći sastanci, zar ne?), pa je na kraju najverovatnije izabrano rešenje za koje se zalagala naša delegacija.

Zbog svega ovoga, ne verujem ni da će prigovori imati uticaja (pošto je jasno da nisu uspeli da se dogovore, i da neće moći ni u budućnosti), i očekujem da ostane ovaj kod dok god je ove nam države (znači, najverovatnije ne još dugo ;-).
[ Mojo Jo Jo @ 19.08.2003. 14:48 ] @
Dobro ali koji ce biti domen ako tj. kada se razdvojimo ?
zar nije opet sve zauzeto?
ili da menjamo ime drzave?
[ mikis @ 19.08.2003. 22:40 ] @
Citat:
Mojo Jo Jo:
Dobro ali koji ce biti domen ako tj. kada se razdvojimo ?
zar nije opet sve zauzeto?


Ajd pogledaj poruke u ovoj temi od početka. Moj tip je: .rs
[ Sauron @ 20.08.2003. 01:48 ] @
.rs bi bilo najbolje.
Bar tako da ujedinimo Republiku Srbiju i Republiku Srpsku ;)
[ Cybernoid II @ 27.10.2003. 21:01 ] @
Citat:
mungos:
I jos nesto, da li je ruski domen .ru konfigurisan tako da se ne koristi www, tj. sve adrese su im tipa http://jovan.ru/ .Rusi koriste ćirilicu i taster sa slovom w je kod njih mapiran na slovo c
Da se ne bi smarali sa prebacivanjem kodne stranice sa ruskog na Eng USA izbegavaju korištenje slova w u imenima.
[ Radovan__III @ 02.11.2003. 10:31 ] @
CS

Definitivno
[ Aleksandar Marković @ 03.11.2003. 13:53 ] @
Najava Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) da će Srbiji i Crnoj Gori dodeliti novu službenu međunarodnu skraćenicu za oznaku države izaziva negodovanje kod institucija zaduženih za nazive domena u internet-sistemu.

Kako piše onlajn servis vesti "Hajze" specijalizovan na informatičke teme, ISO je krajem jula najavila da će SCG, kao novu skraćenicu za državu, takozvani alfa-2-kod, umesto dosadašnjeg YU dobiti CS.

Međutim, u sistemu imena internet-domena, skraćenica CS nije nepoznata, jer je do 1993. bila korišćena kao domen Čehoslovačke. Rešenje problema biće moguće samo ako se uskoro vlada Srbije složi, kako piše internet servis vesti "Hajze", sa predlogom o novom alfa-2-kodu.

Države naslednice Čehoslovačke, Češka i Slovačka, dobile su doduše nove kodove - CZ i SK. Ipak, nadležne institucije, pre svega Internet Architecture Board (IAB), upozoravaju da ni u kom slučaju nisu još nestali svi linkovi, internet-arhivi i e-mail adrese u kojima se pojavljuje sporna skraćenica CS, koju bi trebalo da dobije Srbija i Crna Gora.

IAB upozorava da su moguće najrazličitije zbrke i problemi ukoliko SCG dobije domen CS. Ova organizacija smatra da skraćenice koje su povučene iz upotrebe, mogu ponovo da se određenoj zemlji dodele tek posle 200 godina. IAB zato traži da Međunarodna organizacija za standardizaciju povuče predlog o davanju novog-starog koda Srbiji i Crnoj Gori.

U međuvremenu je i Organizacija za standardizaciju postala svesna problema i, kako piše servis vesti "Hajze", trenutno se proverava mogućnost da se povuče ponuda o davanju skraćenice CS Srbiji i Crnoj Gori. Problem bi potom bio rešen ukoliko bi se sa novim predlogom složila vlada Srbije i Crne Gore.

No, doći do novog predloga je, kažu u ISO, ne samo tehnički, već i politički složeno. Svi kodovi koji bi došli u obzir, na primer SM, MS ili SC, su već podeljeni, a službena skraćenica za zemlju uvek je makar malo vezana i sa pitanjam nacionalnog suvereniteta.

Problem je, prema navodima predstavnika Međunarodne organizacije za standardizaciju, još veći ako se u vidu ima i mogućnost da bi 2006. Crna Gora mogla, nakon odgovarajhućeg referenduma, da proglasi nezavisnost.

Količina alfa-2-kodova je ionako ograničena jer je na raspolaganju samo 676 kombinacija slova. Pri tome je 330 već u upotrebi.

Link

p.s.

Posebno pogledajte:

http://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html

[ Marko Bijelic @ 03.11.2003. 14:58 ] @
Cybernoid II, zahvaljujem na pojasnjenju.

Jedna od zanimljivijih stvari na temu CS skracenice, jeste i nova marketinska kampanja Adobea. U stilu Microsofta i AMD-a (XP), te Macromedie (MX), nova generacija Adobe proizvoda (GoLive, Ilustrator, Photoshop, InDesign) krstena je kao CS (Creative Suite).

[ Aleksandar Marković @ 11.04.2006. 14:46 ] @
[img][att_url][/img]

http://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html
[ pisac @ 11.04.2006. 19:33 ] @
Ne vidim zaista nikakav razlog da menjamo nacionalni TLD, jer su oni TLD-ovi koji bi nam (Srbiji) bili interesantni (.SR ili .SE) već zauzeti, a zajedničku državu ne smatram dovoljno stabilnom (ako se ne raspadne sad na referendumu, raspašće se kroz 5-10 godina), da bih bilo šta menjao zbog nje. Zamisli gluposti da sada menjamo .YU u .CS, a posle nekoliko godina (dok još ni ova tranzicija nije završena) menjamo .CS u .SS ili već nešto slično što će označavati Srbiju. Sem toga .CS je bivši domen čehoslovačke, pa to situaciju čini još konfuznijom.

Nijedan TLD koji odaberemo neće surferima iz inostranstva objašnjavati bolje o kojoj zemlji je reč nego što je to .YU, a mislim da je to u stvari glavni cilj biranja TLD imena (jer da nije namenjen strancima, stari TLD bi se zvao .JU a ne .YU). CS neće surferima davati ama baš nikakvu asocijaciju sem one na Čehoslovačku, pošto se naša zemlja u inostranstvu ne zove "Crna Srbija" niti "CrnaGora and Srbija" već "Serbia and Montenegro", a .SM je nažalost zauzet (San Marino).

Opet, čak i ako/kad Srbija postane samostalna država, ne vidim nijedan bitan razlog da menjamo TLD. Ali ako u slučaju (definitivne i dugoročne) samostalnosti Srbije neko baš hoće da pravi nepotreban posao i konfuziju, .SS mi je najbolje rešenje (estetski).

Uzgred, kao Yugoslavia budimo mnogo manje negativnih asocijacija nego kad se predstavimo kao Serbia (and Montenegro).

Off topic: molim moderatora da ne briše, jer je bitno za razumevanje gornjeg teksta:
Ljudi, ja više zaista ne znam ni šta nam je himna ("hej sloveni" ili neka druga) ni kako nam izgleda zastava. U gomili drugih zastava (npr. kada biram web stranicu sa Srpskim jezikom) ja ne znam koja je Srpsko-Crnogorska (znam otprilike, pa kliknem nekoliko dok ne ubodem). A što je još gore, više ništa ne osećam niti prema zastavi niti himni (bilo kojoj) kada je vidim/čujem, a naziv tzv.države "Serbia and Montenegro" mi izaziva podsmeh. Muka mi je više od tih promena koje ne donose ništa sem konfuzije, a ispod toga se nalazi ista kaljuga. Propadamo u potpunosti kao narod(i) a ovamo polemišemo i trošimo energiju oko gluposti kao što su "kako će nam se zvati privremena zajednička država", koje će skraćenice koristiti ta privremena država, da li će nam himna biti bože pravde kad ne veruju svi u boga niti žele kralja, itd...
Na kolima nosim YU nalepnicu i nemam nikakvu nameru da je menjam dok ne saznam definitivno u kojoj državi ja to živim i kako se ona najzad zove za sledećih makar 40 godina. Plašim se samo da će to na kraju biti nalepnica neke države u Inostranstvu, a da ću ostaviti ove na ovim prostorima da menjaju zastave, himne, nalepnice i TLD-ove svakih par godina kad im se država smanji za još 10-20% ili im dodje nova stranka na čelo.


[Ovu poruku je menjao pisac dana 11.04.2006. u 20:41 GMT+1]
[ Buum @ 11.04.2006. 22:55 ] @
Imam ideju! Daj da ponovo postanemo kraljevina i da lepo uzmemo .KS domen!
[ ton_majstor @ 12.04.2006. 12:23 ] @
Teško, to će da dobiju Šiptari kada se odvoji Kosovo od Srbije. Mada, moći će da biraju između .KS i .KO...

Crnogorci će ionako SAMI da uzmu svoj domen, jer je takav politički zahtev. Ako ne sada, za par godina sigurno.

Mene više nervira što nam je CSD valutna šifra, ako sam dobro razumeo! Zaboga!

Zaista, .RS ili .SS bi nam jedino leglo. I da završim, baš mi je čudno da je .UN slobodno, kad već .EU nije!

Pozdrav!

[ Pera60 @ 13.04.2006. 12:51 ] @
.SS moze da ima negativnu konotaciju. Setimo se Hitlerovog SS-a, pa ako dobijemo taj domen kladim se da ce sve neo-nacisticke organizacije u svetu da polete da se registruju kod nas, a samo nam jos to fali pored reputacije koju vec imamo... Bolje .SX pa da asociramo na Sex. ;)

Salu na stranu, mozda je upravo .CS jako logican samo za Srbiju jer C je cilirlicno S pa posto nas jezik koristi dva pisma eto i lepog domena "C-S". :) Ili .RS (Republika Srbija).
[ pisac @ 13.04.2006. 14:29 ] @
Ma kakva konotacija na SS koji je postojao pre 60 godina, jača je konotacija na CS koja je postojala do pre petnestak godina. A što se tiče neonacističkih organizacija, lako je obrisati iz registra domen koji krši pravila.

Sem toga, ako hoćeš neku domaću asocijaciju: Samo Sloga ...

[Ovu poruku je menjao pisac dana 13.04.2006. u 15:30 GMT+1]
[ bobjan @ 22.04.2006. 13:49 ] @
Svi govore o imenu kao da se promena obavi "dok dlanom o dlan". Politicari vole da pomocu imena pokazuju kontinuitet ili diskontinuet, zavisno od trenutnih potreba.
Niko ne razmislja o ceni.
Cak i da dobijemo naziv domena po zelji, kakav haos ce nastati na svim stranicama koje imaju linkove ka nesto.co.yu. Koliko aktivnih stranica vise niko ne odrzava, a one su tu i poneke znaju da budu i korisne. Ne znam tacno kako Google radi, ali bojim se da bi jos dugo pokazivao stranice sa .yu, iako su prekrstene u .cs ili nesto drugo.
Umesto da postojece stanje popravljamo, mi mislimo da cemo povecanjem haosa doci do bolje startne pozicije.
Zato glasam za ostanak YU domena, ne zelim da budem kao onaj pop koji goveda krsti. Navikli smo se, bas me briga za politikantske igrarije oko naziva, u pitanju je dvoslovna skracenica i tacka! Moze da bude i XX, mozda bi se povecale posete :)
[ broker @ 24.04.2006. 14:16 ] @
Nazalost, jaca je "zelja" da se raskrsti sa prosloscu, cak i ako je od toga veca steta nego korist. Oni koji odlucuju su svakako vise nego dobro svesni sta znaci da se posle tolikog vremena iz cista mira izmeni oznaka top level domena drzave i kako ce to da utice na mukotrpan visegodisnji trud oko promocije sajtova koji ce odjednom ostati bez gomile linkova. Uz to saberi i najavljenu komercijalizaciju registracije domena pa saberi dva i dva.

Niej van standarda a i obicaja da drzava ima vise tld oznaka. Primer je rezimo Velika Britanija koja ima .uk i .gb, tako da ako bas zele da uvedu novi TLD, makar to bio i .xxx neka ga uvedu, ali neka ostave stari funkcionalan i eventualno prestanu da vrse nove registracije na tom domenu.

Al' znas kad cemo to da vidimo: nikada.
[ twiddle @ 24.04.2006. 19:39 ] @
Citat:
Nazalost, jaca je "zelja" da se raskrsti sa prosloscu, cak i ako je od toga veca steta nego korist.
A šta treba? Da ignorišemo realnost i nastavimo da nosimo SRJ pasoše ili ističemo zastave sa petokrakom samo zato što je tako jednostavnije ili jeftinije? Mislim, ljudi, shvatite -- SFRJ i SRJ više ne postoje. Hteli to ili ne, odavno više ne živimo u Jugoslaviji i zaista nema smisla glumeti ludilo i ponašati se kao da to nije tako.

Uvek kada se priča o potencijalnim poteškoćama u sprovođenju ovakvih tranzicija, setim se promene pozivnog broja za London od pre jedno 5-6 godina. Tada su milioni 0181 i 0171 pretplatnika prešli su na novi 020 i morali su da menjaju sve vizit-karte, reklame, memorandume, Web sajtove itd. Takođe, morali su da obaveštavaju desetine miliona svojih privatnih i poslovnih partnera o nastaloj promeni. Ipak, bez mnogo kukanja uspešno su okončali proces za godinu ipo dana (od juna 1999. do oktobra 2000.). Dakle, već posle samo godinu ipo dana više nije bilo moguće okrenuti stare brojeve, jer su sistemi za obaveštavanje i preusmeravanje poziva bili isključeni. Ponovo naglašavam, radi se o Londonu, poslovnom centru Evrope i sveta, gradu koji ima više stanovnika od cele Srbije i gradu u kome su posledice takvih promena daleko veće i skuplje nego u Srbiji.

Što se tiče .gb -- taj TLD odavno nije u upotrebi i odavno ne može da se registruje domen sa tim nastavkom. U okviru .gb TLD danas postoji samo jedna DNS zona, ako i ona do sada nije ugašena (za objašnjenje pogledati http://en.wikipedia.org/wiki/.gb)

Dakle, svima koji su protiv ukidanja nastavka .yu toplo preporučujem da što pre nauče da se nose sa realnim okolnostima države i društva u kome žive.

Peđa, tebe molim da prestaneš sa bespotrebnim i neosnovanim širenjem SDP (strah/defetizam/panika) u vezi sa procesom tranzicije .yu domena na .cs ili neki novi.

Dakle, još jednom: svi postojeći .yu domeni nastaviće da funkcionišu još barem nekoliko godina nakon zamrzavanja registracije u okviru .yu i početka registracije domena sa novim nastavkom.

[Ovu poruku je menjao twiddle dana 24.04.2006. u 21:02 GMT+1]
[ broker @ 25.04.2006. 01:13 ] @
Ako neko ignorise realnost to si ti i tebi slicni. Znate da ne postoji mogucnost da se za nas nacionalni domen dobije bilo sta sto je smisleno ali ipak insistirate na tome da se dobije bilo sta samo da ne bude yu. To je produkt vase mrznje prema svemu sto je bilo nekada jer smatrate da je sa vama doslo novo doba i da ono pre vase ne vredi ni kao stajsko djubrivo.

Nas ceo svet jos uvek vrlo lako identifikuje upravo po toj oznaci .yu i ne postoji nijedan zdrav razlog da se to menja kada vec ne mozemo da dobijemo .sr. Bolesnih razloga ima, to ne sporim.

Najzalosnije je sto o takvim stvarima odlucuju ljudi koji su se sami proklamovali kao nadlezni i "strucni" da se time bave i koji ne prezaju od toga da cine stetu (sto je najgore ne samo finansijsku) tolikom broju ljudi kako bi zadovoljili svoje bolesne ambicije i jos bolesnija uverenja. Pri tom uopste ne mislim na ekipu koja sada radi u YU NIC-u.

Sam tvoj kometar dovoljno govori. Posto ne mogu da pretpostavim da ne znas o cemu govoris, uzecu da zlonamerno vrsis poredjenje koje ne stoji. Dobro znas da linkovi koje neko deset godina izgradjuje na Internetu ne mogu NIKADA da se zamene ili nadoknade. Dobro znas da ce momentom kada .yu domeni prestanu da funkcionisu mnogi sajtovi biti osteceni za ogroman broj linkova i za ogroman potencijal u rejtingu na pretrazivacima.

E vidis, ja ne mogu da se pomirim sa tim da ljudi kao sto si ti, zarad sitnih licnih politickih uverenja, (i nazalost, licne koristi) mogu da obrisu deset i vise godina truda koji sam ulozio u neke domene.

Uostalom, dovoljno je pomnoziti broj trenutno registrovanih .yu domena sa bilo kojom pretpostavljenom cenom registracije domena i postace mu jasno zbog cega je nekome toliko stalo da se uvede bilo koji drugi domen, samo da se ugasi .yu. akodje postaje jasno zasto se toliko insistira na komercijalizaciji nacionalnog domena i prepistanju njegovim upravljanjem "nezavisnim" organizacijama, a registracija ogranicava samo na provajdere i to putem preprodaje.

Zalosno je sto nam je drzava takva da se o njenim nacionalnim resursima pitaju ljudi koji direktno rade protiv interesa drzave i cele nacije i koji su toliko bezobrazni da svoje licne ambicije ispunjavaju na grbaci svih nas koji ovde zivimo i RADIMO.

Iz svega ovoga sto si ti napisao na temu nacionalnog registra jasno je samo jedno: RADI SE O NOVCU i LICNIM INTERESIMA.

Odavno se pokazalo da je 5. oktobar, na povrsinu izbacio izneo mnogo vise kukolja nego zita i to upravo medju onima koji se predstavljaju kao progresivne snage.

[ twiddle @ 25.04.2006. 09:53 ] @
Citat:
Znate da ne postoji mogucnost da se za nas nacionalni domen dobije bilo sta sto je smisleno ali ipak insistirate na tome da se dobije bilo sta samo da ne bude yu. To je produkt vase mrznje prema svemu sto je bilo nekada jer smatrate da je sa vama doslo novo doba i da ono pre vase ne vredi ni kao stajsko djubrivo.
1. Naziv države u kojoj živimo ne zavisi od toga šta bilo ko od nas ovde misli o tome.

2. Izgled dvoslovne skraćenice države zavisi jedino od ISO komiteta, koji ih određuje (http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166).

3. Skraćenica YU uklonjena je odavno sa zvanične ISO liste dvoslovnih skraćenica i prebačena na prelazni spisak, sa koga će uskoro takođe biti obrisana.

Pametnom dosta.
[ broker @ 25.04.2006. 11:09 ] @
Twiddle, ne rade oni to sami nego na inicijative odavde. U svakom slucaju, ne vidim po cemu to CS vise odgovara od YU. I jedno i drugo ima veze sa imenom drzave koliko lanjski sneg.

Usput, zahvaljujem na uvredama. Uklapa se u tvoj imidz.
[ Ivan Dimkovic @ 25.04.2006. 11:24 ] @
@Broker,

To sto si naveo nije bas tacno, i mislim da je imenovanje ili osudjivanje ljudi u Srbiji za neku navodnu namernu inicijaciju promene .YU u bilo sta drugo (radi bilo kakvih interesa) izuzetno kontraproduktivno, vrlo verovatno slucajno sa tvoje strane, jer si ocigledno potpuno zanemario zvanicnu ICANN proceduru dodele TLD-a - TLD koji ICANN dodeljuje nekoj zemlji/regionu zavisi samo i iskljucivo od zvanicne UN, tj. ISO 3166 tabele kodova zemalja, a ISO (UN) procedura glasanja o odlukama koje se ticu te tabele je sledeca:

http://www.iso.org/iso/en/prod...o-3166/iso3166-ma-members.html

Citat:

ISO 3166/MA members

The composition of the ISO 3166/MA reflects the two stakeholder groups which were primarily involved in the development of ISO 3166 in the early 1970s: national standards organizations, members of ISO, and United Nations agencies.

Of the ten experts with voting rights on the ISO 3166/MA five are representatives of the following national standards organizations:

* Association française de normalisation AFNOR (France)
* American National Standards Institute ANSI (United States)
* British Standards Institution BSI (United Kingdom)
* Deutsches Institut für Normung DIN (Germany)
* Swedish Standards Institute SIS (Sweden)

The other five are representatives of major UN or other international organizations who are all users of ISO 3166-1:

* International Atomic Energy Agency (IAEA)
* International Telecommunication Union (ITU)
* Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)
* Universal Postal Union (UPU)
* United Nations Economic Commission for Europe (UNECE)

The ISO 3166/MA has further associated members who do not participate in the votes but who - through their expertise - have significant influence on the decision taking procedure in the maintenance agency.

The members can be contacted through the secretariat of the ISO 3166/MA.


Kao sto vidis iz citiranog, SCG nema nigde na listi clanova komiteta koji imaju pravo glasa. Moze se neko u SCG protiviti da se promeni YU TLD u neki drugi, ali mislim da nema bas puno prakticnog smisla jer SCG (a kamo li neki mali TLD administrator u SCG) nije u mogucnosti da ulozi veto u relevantnom ISO komitetu koji se bavi dodelom kodova zemljama - iz prostog razloga sto SCG (tj. njen zavod za standardizaciju ako se to jos zove tako) nema pravo glasa u pogledu ISO-3166 tabele.

Teoretski moguce bi bilo lobirati sve ove agencije koje imaju pravo glasa u ISO 3166 - ali uzimajuci u obzir diplomatsku moc Srbije i Crne Gore (mizernu) kao i moguce protivljenje drugih ex-SFRJ i mozda u buducnosti i ex-SRJ clanica kroz njihove diplomatske kanale (odakle pravo Srbiji da uzurpira TLD sa bivsim ISO 3166 kodom jedne druge zemlje / mozda i drugih zemalja - koja vise zvanicno ne postoji?) sve mi se cini da od toga ne bi bilo nista, a potrosile bi se silne pare na sumnjiv nacin, i najeli kojekakvi prasci.

Stoga umesto trositi energiju na takve besmislene i prakticno neizvodljive stvari (sto nam je nacionalni sport u poslednjih par decenija) treba uraditi sve da se nekako obezbedi mapiranje .YU TLD-a na .CS (ili kakav god nam ISO 3166 dodeli) TLD ako bi to ikako bilo tehnicki izvodljivo i ako bi mogla da se izvede procedura kompatibilna sa ICANN pravilima za ovakve situacije.


[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 25.04.2006. u 12:36 GMT+1]
[ broker @ 25.04.2006. 14:13 ] @
Ivan, oni odlucuju, ali kao i sav kulturan svet pitaju sta nam odgovara. Odavde im je otisao predlog .cs
[ Ivan Dimkovic @ 25.04.2006. 16:50 ] @
Pa istini za volju mogli smo i "wish list" da im posaljemo - tipa "voleli bi smo da ostane .yu" a ako vec ne moze...

Medjutim, nisam siguran da ISO ima i jedan primer gde su novoj zemlji ostavili stari ISO kod - posto po pravilu stari i dalje ostaje dodeljen - ali bivsoj zemlji.

Evo sta ima o tome:

http://www.iso.org/iso/en/prod...dates-on-iso-3166/nlv8-cs.html

Citat:

(1) In accordance with the current edition of the Terminology Bulletin "Country Names" issued by the United Nations Secretariat


Dakle, ISO derivati i skracenice se prave na osnovu edicije biltena terminologija UN o imenima nacija, a izgleda ne na osnovu slobodne zelje.

Dalje:

http://www.iso.org/iso/en/prod...ently-asked-questions.html#Q02

Citat:

02: What is the procedure for adding new country names and codes to ISO 3166-1?
A: New names and codes are added when the United Nations publish new names in either their Terminology Bulletin Country Names or in the Country and Region Codes for Statistical Use maintained by the United Nations Statistics Division. There is no other way of having new country names included in ISO 3166-1. So if a name is not on these lists it will not get into ISO 3166-1.


Lepo pise, i potvrdjuje tvrdnju da agencija za odrzavanje ISO-3166 ne ide i ne pita zemlje kako da se zovu, vec se iskljucivo oslanja na UN bilten.

Citat:

(4) In the case of a withdrawal of ISO 3166-1 code elements these formerly allocated code elements are reserved in accordance with the principles for the maintenance of the codes. During a transitory period of at least five years after the withdrawal the code elements will not be reassigned to different country names.


Prilikom promene statusa, predhodno ime postaje rezervisano bar 5 godina.
[ pisac @ 25.04.2006. 22:55 ] @
To da li ćemo promeniti YU u CS zavisi od nas, "ISO" nas ne bi primoravao na to.

A sem toga, Srbija i Crna Gora nije nova zemlja, već stara sa novim imenom.

A i samo ime države nam je žalosno sklepano, a sam povod za promenu je žalostan. Da li se sad bolje osećamo u državi sa novim imenom? U svakom slučaju, ako sada promenimo YU u CS, vrlo brzo ćemo menjati CS u nešto drugo.
[ Ivan Dimkovic @ 25.04.2006. 23:10 ] @
Citat:
To da li ćemo promeniti YU u CS zavisi od nas, "ISO" nas ne bi primoravao na to.


Mozes li da nas uputis na neki dokaz za to sto tvrdis? Meni se po pravilnicima ISO i UN-a koje sam naveo ipak cini da te organizacije prave skracenice (tj. kodove) na osnovu imena zemlje koji izlazi u godisnjim biltenima UN, a ne mi. Ja samo kazem ono sto znam - ako ti znas vise, molim te lepo da to izneses obrazlozeno faktima.

Inace, interesantna prepiska:

http://www.ompi.int/edocs/mdoc.../scit_sdwg_5/scit_sdwg_5_6.pdf

Citat:

1. On July 23, 2003, the Maintenance Agency of International Standard ISO 3166
(ISO 3166/MA) announced, in ISO 3166 Newsletter No.V-8, the change of the country name
“Yugoslavia” to “Serbia and Montenegro”, with “CS” as the new two-letter code to replace
“YU”. Subsequently, the International Bureau issued Circular SCIT 2583, dated August 21,
2003, requesting the members of the Standing Committee on Information Technologies
(SCIT) to express their views, by correspondence, as to whether they agreed to revise WIPO
Standard ST.3 in accordance with the decision by the ISO 3166/MA. However, it was not
possible to reach a consensus then; the majority of industrial property offices did not wish to
adopt the use of code “CS”, since it had been used for “Czechoslovakia” in International
Standard ISO 3166-1 until 1993. Consequently, this matter was brought to the attention of
the SCIT Standards and Documentation Working Group (SDWG) at its following meeting,
held in January 2004. SCIT members were informed of the results of the proposal given in
Circular SCIT 2583 through Circular SCIT 2588, of October 17, 2003.


CS nije bas bio srecno resenje zbog predhodne asocijacije sa Cehoslovackom - bar u domenu industrijske svojine, ako sto se vidi iz prepiske ;) U istom dokumentu se vidi da je SCG predlozila da se YU i dalje koristi u domenu industrijske svojine kao najelegantnije resenje.

Citat:

A sem toga, Srbija i Crna Gora nije nova zemlja, već stara sa novim imenom.


Ovo je vec kompleksnije pitanje, ali cinjenica je da je svakako nasledjivanje termina "Jugoslavija" i nekadasnjeg SFRJ TLD-a .yu od strane 2 republike od nekadasnjih 6, koje su samoinicijativno proglasile kontinuitet i imale duge diplomatske sporove vrlo sumnjivo - bilo kako bilo, SRJ je u najmanju ruku promenila ime u 2003, sto zahteva i odredjenu akciju UN komiteta za statistiku, pa samim tim i promene na ISO 3166.

Citat:

A i samo ime države nam je žalosno sklepano, a sam povod za promenu je žalostan. Da li se sad bolje osećamo u državi sa novim imenom? U svakom slučaju, ako sada promenimo YU u CS, vrlo brzo ćemo menjati CS u nešto drugo.


Nismo mi promenili .yu u .cs vec ISO, po ko zna koji put, a ICANN radi samo ono sto je u njihovoj duznosti ;-) A mislim da je ime drzave daleko van teme ove diskusije.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 26.04.2006. u 00:25 GMT+1]
[ pisac @ 26.04.2006. 01:38 ] @
Jedan administrator jednog Internet provajdera mi je rekao i kako smo (lobiranjem) uspeli da zadržimo YU prilikom raspada Jugoslavije i time za dlaku uzeli slovencima, i kako su neki likovi na osnovu direktive odozgo prihvatili CS kao dvoslovnu oznaku naše zemlje, i kako za tu promenu na Internetu nema nikakve volje u ovom (tom) trenutku sa naše strane.

[Ovu poruku je menjao pisac dana 26.04.2006. u 02:39 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2006. 08:39 ] @
To je bila ipak malo drugacija stvar - naime raspadom SFRJ je ostalo mnogo stvari koje su sudovi resavali, od pitanja imovine (nesto smo dobili) preko nasledjivanja nekih mesta u UN (sto nismo dobili) itd... itd.. - u tom momentu je za ISO najjednostavnije i bilo da privremeno zadrzi YU oznake za SRJ u cijem se imenu i ovako i onako nalazio termin Jugoslavija, dok se svi ti sudski sporovi ne rese.

Slovenci svakako nisu mogli dobiti YU ISO oznaku jer u njihovom imenu nema nista sto bi moglo da ISO-u da mogucnosti da napravi YU oznaku za njih, osim ako bas nema nista drugo + sto nije proslo 5 godina od prestanka koriscenja YU oznake (pricamo o 1992) ;-)

Medjutim kako je SRJ promenila svoje ime 2003, termin "Jugoslavija" je prestao da postoji, a samim tim postaje problematicno to pitanje oko skracenice.

Citat:

i kako su neki likovi na osnovu direktive odozgo prihvatili CS kao dvoslovnu oznaku naše zemlje, i kako za tu promenu na Internetu nema nikakve volje u ovom (tom) trenutku sa naše strane


Ne znam ko je zaduzen za korespodenciju sa ISO 3166/MA - nekada je postojao Savezni zavod za Standardizaciju - ko to danas radi, pojma nemam... osim toga, problem za neki jedinstveni stav prema UN/ISO su i mnogi koji u samoj zemlji imaju negativnu reakciju na sam pojam Jugoslavija - sto vec nije problem UN, vec SCG.
[ ton_majstor @ 26.04.2006. 12:15 ] @
Ako se dobro sećam, Slovenci su imali pravo na to ime (.YU), jer su ga navodno, prvi registrovali. Znam da je na jedvite jade onemogućeno da ga i zadrže, jer su se zainatili da ga ne daju nikako. Tak na silne intervencije sa naše strane (Bane Anđelić i ostali), dali su nam domen na koriščenje, a Slovencima onemogućili dalje sabotaže!

Grrrr....

Toliko o tome, twiddle i Aca Marković znaju više.

Pozdrav!
[ twiddle @ 26.04.2006. 14:27 ] @
Citat:
Toliko o tome, twiddle i Aca Marković znaju više.

Na ovu temu pisao sam i pričao naširoko i nadugačko tokom poslednjih nekoliko godina na više mesta, pa sam odlučio da sve to pretočim u jedan tekst, koji možete naći na

http://www.elitesecurity.org/tema/173788
Kratak istorijat jugoslovenskog registra Internet domena

Ukoliko neko smatra da bi pojedine istorijske činjenice trebalo ispraviti, neka mi piše na email adresu koju će naći na početku teksta.

Nadam se da sam bio od pomoći.

Pozdrav,
Sloba
[ bobjan @ 26.04.2006. 20:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
.... problem za neki jedinstveni stav prema UN/ISO su i mnogi koji u samoj zemlji imaju negativnu reakciju na sam pojam Jugoslavija - sto vec nije problem UN, vec SCG.


Upravo u tome i jeste problem. Mnogi ne uspevaju da donesu optimalnu odluku jer robuju svojim psiho-politickim predrasudama.
Zato su mnogi spremni da prihvate bilo kakvu imbecilnu dvoslovnu kombinaciju samo da ne bude asocijativno YU. (Pa sta kosta da kosta, trosak ce ionako da plate oni koji o tome ne odlucuju)
[ OffShore @ 22.05.2006. 12:03 ] @
ostace .CS Srbija - Srbija cirilica i latinica :)
[ bojan_bozovic @ 22.05.2006. 12:13 ] @
Mada postoje i troslovni domeni npr. .CAT (za katalanski) http://en.wikipedia.org/wiki/.cat tako da nema nikakvih razloga da domen ne bude duzi (.info , .museum http://en.wikipedia.org/wiki/.museum ), tehnickih posebno.

Dakle ne .cs vec .serbia, nije li bolje?

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 22.05.2006. u 13:15 GMT+1]
[ valeksic @ 22.05.2006. 13:03 ] @
Obrati pažnju na razliku između Generic top-level domains i Country code top-level domains
[ pctel @ 22.05.2006. 17:21 ] @
Zasto ne bi ostalo .yu? Malopre cuh na TV komentar nekog predstavnika EU da Srbija nasledjuje medjunarodno-pravni subjektivitet Jugoslavije a Crna Gora treba da trazi novi. Zato je meni jedino logicno resenje da Srbiji ostane .yu a Crna Gora neka sebi trazi drugi. Kad vec silom prilika mora da bude nesto sto je neprilagodjeno nazivu, neka onda bude ono na sta smo svi navikli. Postoji li ikakvo ogranicenje zbog kog Srbija ne bi mogla da koristi .yu domen?
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2006. 17:23 ] @
Ne moze da ostane YU jer se TLD dodeljuje po ISO 3166 kodu zemlje, koji za Srbiju gotovo sigurno nece biti YU.
[ Boki4u @ 22.05.2006. 18:44 ] @
Mozda dobijemo domen .cs
A crnogorcima pripadne .cg?
[ BytEfLUSh @ 22.05.2006. 18:58 ] @
Domen .cg pripada Kongu.
[ crews_adder @ 22.05.2006. 22:00 ] @
A .rs? Ili mozda .ks , ko zna
[ Ilic Igor @ 27.05.2006. 00:23 ] @
Nestanak SCG otvara i pitanje međunarodnih skraćenica za nove države. Kakav će nacionalni domen (skraćenica za Internet adrese u Srbiji kao što je sada .yu) Srbija imati na Internetu, za sada nije poznato.

Domen .yu će ostati na snazi još nekoliko godina, a procena je da na internetu postoji oko 20.000 adresa sa domenom .yu, od kojih se aktivno koristi tek oko 8.000, kaže za „Blic“ Slobodan Marković, direktor Centra za razvoj interneta.

Marković objašnjava da se međunarodna oznaka zemlje koja je prestala da postoji, po međunarodnim standardima stavlja na „privremenu listu“ na kojoj ostaje pet godina, posle čega se definitvno briše.

- Domen .yu je stavljen na tu listu još 2003, kada je SRJ prestala da postoji, ali će on po svoj prilici on na Internetu funkcionisati još tri do pet godina - kaže Marković.

Internet domen za svaku zemlju dodeljuje organizacija „Icann“, ali su mnoge skraćenice koje bi odgovarale Srbiji već zauzete. To su .sr (Surinam), .sb (Solomonska ostrva), .si (Slovenija), .sj (Svalbard i Jan Majen ostrva), .sa (Saudijska Arabija). Oznaka .cs koja je ranije bila dodeljenja Srbiji i Crnoj Gori je takođe neupotrebljiva, jer je to skraćenica bivše Čehoslovačke, pa je moguće da na internetu već postoje dokumenti sa tom skraćenicom u adresi.

Vojislav Rodić, direktor „Ineta“ i član Udruženja internet provajdera, smatra da bi država trebalo da razmisli da zadrži nacionalni domen .yu, jer su, s jedne strane, sve logične skraćenice za Srbiju na internetu već zauzete, a domen „yu“ je po njegovim rečima izuzetno atraktivan.

- Ne bih se odricao domena .yu, jer je zlata vredan. I pritom ne mislim na emotivne razloge, već na praktične - domen .yu je prepoznatljiv, njegov izgovor „ju“ ima značenje i na engleskom jeziku, i u današnjem digitalnom dobu veoma je značajno i zahvalno imati skraćenicu koja asocira na nešto - kaže Rodić.

A Slobodan Marković, jedini čovek iz Srbije koji je član „Icanna“, kaže da bi po njemu najbolji domen, od još uvek slobodnih bio - .rs, kao Republika Srbija.

On kaže da bi ostanak na domenu .yu bio presedan, ali da se u međunarodnim organizacijama niko ne bi protivio tome.

Marković kaže da će se domen dodeljivati tek pošto Međunarodna organizacija ISO dodeli zemlji međunarodnu oznaku. Prema podacima agencije za dodelu internet domena, slobodni domeni za koje bi Srbija mogla da aplicira su: .sf, .sp, .sq, .ss, .su, .sw i .sx. Što se Crne Gore tiče, za sada su slobodni .cb, .ce, .cj, .cp, .cq, .ct i .cw. A na „m“ kao Montenegro slobodni su .mb, .me, .mf, .mi i .mj.

J. Tušup

Preuzeto sa:
http://www.blic.co.yu/danas/broj/strane/tema.htm#2
[ dr.NPN @ 27.05.2006. 00:47 ] @
Citat:
Ilic Igor: „ju“ ima značenje i na engleskom jeziku,

Uuuu jeeeee.....

I na ENGLESKOM!!!! Da, da.... Allmighty SERBS!
[ bakara @ 27.05.2006. 09:05 ] @
Koliko ja znam slobodan je i domen .Rs a taj najvise i odgovara.
[ tdjokic @ 27.05.2006. 09:10 ] @
Pa, moze sp - jeste da treba malo kombinovati latinicu i cirilicu, ali podseca na Spbiju. Ispada da je taj sistem oznacavanja domena protiv stvaranja novih, nezavisnih drzava? Ju, ju, sram ih bilo. :-) Bilo bi ipak jako prakticno kad bi oznaka koja se lepi(la) na automobile ("Yu"), oznaka valute, oznaka drzave u UN i domen bili svi jednaki, mozda jos nesto cega se nisam setio. Ovako, jedna ista drzava ima gomilu nekih skracenica. Mogli bi uvesti i brojeve, jer ako imas oznaku koja ni malo ne potseca na drzavu koju oznacava, onda je svejedno i ako imas broj, a u nekom javnom sifraniku na netu uvek mozes da pogledas koja je to drzava.
[ Buum @ 27.05.2006. 09:51 ] @
Slobodni su i .RS (Republika Srbija) i .KS (Kraljevina Srbija) tako da nam ostaje samo da sprovedemo referendum i izaberemo vrstu državnog uređenja.
[ Vostoki @ 27.05.2006. 10:02 ] @
treba pitati Surinam da se zamenimo. Slobodno je .su pa neka oni uzmu .su, a mi cemo .sr i to neka nam bude i za kola tablica.

.ks mislim da je za Kosovo ali to cemo jos da vidimo !
[ morpheo @ 27.05.2006. 10:40 ] @
A zasto ne .ss? State of Serbia?
[ Nabukodonosor @ 27.05.2006. 12:06 ] @
Pomislice neko da je neka fasisticka zemlja.
[ Turin Turambar @ 27.05.2006. 13:20 ] @
Smatram da je .yu vise nego odlican izbor, prepoznatljiv i praktican, pa se u potpunosti se slazem sa V. Rodicem. Sve ostale sw, sx.... mi pre deluju kao neka sifra, a ne domen...

Mada moze i .sf .... ipak smo mi samo naucna fantastika. :)
[ markom @ 27.05.2006. 13:38 ] @
Citat:
treba pitati Surinam da se zamenimo. Slobodno je .su pa neka oni uzmu .su, a mi cemo .sr i to neka nam bude i za kola tablica.


Domen .su nije slobodan. To je domen bivšeg Sovjetskog saveza, koji je još uvek u upotrebi u RF.

Marko.
[ SqlByte @ 27.05.2006. 13:57 ] @
State of Serbia ( .ss ) meni zvuchi dobro...

ipak oni koji koriste internet bi trebalo da znaju shta znachi state of serbia.


.rs ni'e loshe...

ne znam.. mozhemo da organizujemo neko veliko glasanje .. da izadjemo na TV :)
[ bamboocha @ 27.05.2006. 15:44 ] @
Sve je ovo preuranjeno,
možda ćemo se još sitniti.
Jel zauzet .bp?
[ tdjokic @ 27.05.2006. 16:01 ] @
Citat:
bamboocha: Sve je ovo preuranjeno,
možda ćemo se još sitniti.
Jel zauzet .bp?

Aaaa, pa ne moze to tek tako! Zar ti mislis da cemo mi sa Vozdovca da zivimo sa vama "ostalima"? Napravicemo mi zajednicu nezavisnih kuca, ma i stanova, ako treba i ima da budemo toliko sitni da vise niko nece moci da nas dalje sitni! Zeznucemo ih vec u embrionu nase nove, nezavisne drzave "Vozdovac na brdascima". Znaci, trazi se novi naziv domena, nesto kao ".vo" (izvinjavam se pravim volovima, nista oni nisu krivi )
[ Emil Ranc @ 27.05.2006. 18:13 ] @
Neće da može. ".vo" je rezervisano za Vojvodinu :D

Šalu na stranu, s obzirom da je .rs slobodan, zaista ne vidim razloga da baš to ne bude budući TLD Srbije. A što se tiče .yu, i on bi mogao da ostane aktivan, u neku ruku rezervisan za "nostalgičare", i one koji ne žele da promene svoj stari domen. Mislim, ako je Rusima dozvoljeno da koriste .su domen, zašto Srbija ne bi zadržala taj .yu?

Naravno, sve državne i sl. institucije bile bi obavezne da pređu na .rs.
[ Floyd @ 27.05.2006. 18:33 ] @
.yu je dobar domen s obzirom na to da niko nije cuo za Srbiju, a za Jugoslaviju su ljudi jos i culi.
[ Zikka @ 27.05.2006. 18:52 ] @
Da li je slobodno recimo KS ili ti Kraljevina Srbija ?
[ voja_pfc @ 27.05.2006. 19:01 ] @
Citat:
Zikka: Da li je slobodno recimo KS ili ti Kraljevina Srbija ?


Ne daj Boze...
[ Mitrović Srđan @ 27.05.2006. 19:02 ] @
KRALJEVINA SRBIJA :)
Treba da budemo kraljevina :0
[ SqlByte @ 27.05.2006. 19:03 ] @
a shto ne mozhe TLD sa tri slova... ? da naprave izuzetak kod srba... ?

i da, .ks je slobodno,


hint!

google: country tld domains
[ Davor Vlajkovic @ 27.05.2006. 19:07 ] @
Koristan link: http://en.wikipedia.org/wiki/Country_code_top-level_domain

I ja sam za to da ostane .yu, ili da eventualno nekako dođemo do .sr. Ovo što je preostalo ne može adekvatno da zameni ccTLD koji trenutno koristimo.
[ Zikka @ 27.05.2006. 20:07 ] @
Citat:
voja_pfc: Ne daj Boze...

Ne mislim da otvaram raspravu o uredjenju zemlje, samo pitam da li bi moglo ili da li je slobodan termin.
Citat:
aleksandrin: KRALJEVINA SRBIJA :)
Treba da budemo kraljevina :0

Mozda i jesmo ali nam to nije niko rekao . Mislim na grbu Srbije i na zastavi se nalazi kruna. Ne znam da li stte obratili paznju.
[ privrednik @ 27.05.2006. 20:16 ] @
A kako Vam se cini - EX-taz-yu= Etyu ? Jer mi se cini kao da su mnogi sve vise na tome ...
[ AcaNDr @ 27.05.2006. 20:28 ] @
co.sr bi bilo dobro
[ Mitrović Srđan @ 27.05.2006. 20:37 ] @
co sr postoji kao free domen.
[ P1ksi @ 27.05.2006. 20:43 ] @
Dobar predlog bi bio .cp
domen je slobodan, a cirilica je valjda zvanicno pismo.
Pa da podseća na Srbiju :)


[ miljenko2003 @ 27.05.2006. 20:53 ] @
bice ser kao i na nalepnici na kolima!??!?!
:)
[ valeksic @ 28.05.2006. 19:57 ] @
A evo šta kažu u CG:

http://www.vijesti.cg.yu/naslo...p?akcija=advview&id=201034

24.05.2006

NAREDNIH DANA POČINJU RAZGOVORI O PROMJENI INTERNET DOMENA ZA KORISNIKE U CRNOJ GORI

Promjena adrese nakon prijema u UN

Podgorica - Internet adresa (cg.yu) za korisnike globalne mreže u Crnoj Gori ne može se mijenjati do zvaničnog međunarodnog priznanja nezavisne države, odnosno prijema u Ujedinjene nacije.

Pomoćnik sekretara Sekretarijata za razvoj Borivoje Marić kazao je da u narednih nekoliko dana slijedi dogovor sa predstavnicima Univerziteta koji su zainteresovani za administriranje Internet domena.

- Vjerovatno ćemo imati sastanak već naredne sedmice - kazao je Marić.
Dalja sudbina Internet adrese u Crnoj Gori, kako su kazali u Internetu CG, zavisiće od odluke koju će donijeti Međunarodna organizacija za standarde (ISO).
- Poslije dodjele nove slovne oznake, naša zemlja će morati da se dogovori sa ICANN-om koji se bavi globalnom administracijom Interneta - kazao je Željko Drašković, inženjer Interneta CG, koji se bavi Internet administracijom i saradnjom sa međunarodnim organizacijama iz oblasti administracije, upravljanja i standardizacije upotrebe Interneta. Drašković podsjeća da proces promjene adresa ide postepeno, te da je moguće da će neko vrijeme, po odobrenju novih domena za Srbiju i Crnu Goru, paralelno u upotrebi biti i oznaka yu.

O registraciji Internet domena do raspada države, brinuo je Jugoslovenski registar Internet domena. Srbiji i Crnoj Gori, još u vrijeme kada je SRJ postala SCG, pružena je šansa da na Internet prostoru nastupe odvojeno. Odluka je i tada je bila , kao što je i danas, na Ujedinjenim nacijama.

Po prijemu države u UN, slijedi zahtjev ISO organizaciji za dodjelu državnih skraćenica, kako za Internet domen, tako i za registarske tablice automobila, vozačke dozvole, poštanske žigove, oznake aviona i brodova, pasoše (dosadašnja SCG oznaka). Konačna odluka o dodjeli Internet domena je na Internacionalnoj agenciji za dodjelu Internet naziva i adresa (ICANN), što može da potraje i do pola godine. U principu, po dodjeli nacionalne Internet oznake, ICANN državama koje su ugašene daje prelazni rok da usaglase svoje Internet adrese i taj rok je, zavisno od slučaja, bio od jedne do više godina.
Savjet upućenih u problematiku administriranja Internet domena jeste da se u čitavoj priči briga o tome nikako ne prepusti državi.

Odlukom Internacionalne organizacije za standardizaciju (ISO) krajem proljeća 2003. Srbiji i Crnoj Gori je dodijeljena nova Internet adresa - cs, kao zamjena za yu, ali nikada do sada nije našao praktičnu primjenu. Zanimljiva je simbolika koju je cs nosio od početka: ta oznaka nekada je bio sufiks Internet adresama Čehoslovačke, do njenog raspada na Češku i Slovačku.Prema međunarodno važećim pravilima, kod se formira iz engleskog, zatim lokalnog, ili francuskog naziva novonastale države. U tabeli je pregled kodova koji bi kao Internet oznaka odgovarali Crnoj Gori, ali su već dodijeljeni drugim državama. Jedino je slobodan me domen.

ENGLESKI: Montenegro

MO - Monako
MN - Mongolija
MT - Malta
MG - Madagaskar
MR - Mauritanija

LOKALNI: Crna Gora

CR - Kostarika
CN - Kina
CA - Kanada
CG - Kongo
CO - Kolumbija


USKORO NOVI KOD ZA TELEFONSKI SAOBRAĆAJ

U Agenciji za telekomunikacije očekuju da Crna Gora poseban Internet domen dobije za tri do četiri mjeseca. Direktor Agencije Zoran Sekulić kazao je agenciji MINA da će biti odabran domen sa kojim će biti saglasni svi Internet subjekti u Crnoj Gori. Iz Agencije je ranije saopšteno da su već ostvareni i određeni kontakti sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije radi dobijanja posebnog međunarodnog telefonskog koda, odnosno veze za Crnu Goru.

D.KALAČ
[ Ivan Dimkovic @ 28.05.2006. 20:08 ] @
Citat:

Iz Agencije je ranije saopšteno da su već ostvareni i određeni kontakti sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije radi dobijanja posebnog međunarodnog telefonskog koda, odnosno veze za Crnu Goru.


ITU je na svu srecu i mislio na nas ;-)

http://www.itu.int/itudoc/itu-t/ob-lists/icc/e164_763.pdf

Citat:

382 Spare code
383 Spare code
384 Spare code


Planirali su valjda da ce na Balkanu da dolazi do dodatne fragmentacije particije :) pa su ostavili malo slobodnih kodova za novonastale drzave ;-)
[ Gojko Vujovic @ 28.05.2006. 23:23 ] @
382 cg
383 kosovo
384 vojvodina

?

Gde je tu Sandžak?
[ Gojko Vujovic @ 29.05.2006. 13:03 ] @
Gojko, u pravu si i ja mislim isto.

Inace ja bih zbog nostalgije zadrzao .yu
[ markom @ 29.05.2006. 13:19 ] @
Gojko, već smo Ivan i ja to izbistrili danas. 388 :-)

Marko.
[ madamov @ 29.05.2006. 17:49 ] @
Citat:
Jedino je slobodan me domen

Ja bih, na njihovom mestu, odmah uzeo ovaj. touch.me, lick.me, f***.me, find.me i ostali bezobrazni i nebezobrazni. Ima da se rasture od para za ove domene. B)
[ madamov @ 29.05.2006. 17:50 ] @
Citat:
bice ser kao i na nalepnici na kolima!??!?!

Bilo u novinama pre neki dan da je ovo zauzeto što se oznake za kola tiče.
[ Vukan Karadžić @ 29.05.2006. 19:12 ] @
Odakle ti to?

http://www.unc.edu/~rowlett/units/codes/country.htm
[ madamov @ 29.05.2006. 19:27 ] @
Bilo u Politici, navodno su skraćenicu SER dobila neka ostrva nedavno.
[ ton_majstor @ 29.05.2006. 20:58 ] @
Hvala Bogu, da ne budemo baš toliko očigledne SERonje.

Juče Press naštampao SRB nalepnicu za kola... hihihi.

Pozdrav!
[ Aleksandar Marković @ 16.06.2006. 20:40 ] @
U nad­le­žnoj in­sti­tu­ci­ji, ne­ka­da­šnjem sa­ve­znom Za­vo­du za stan­dar­di­za­ci­ju, ko­ji je po­sle raz­dru­ži­va­nja, ured­bom vla­de Sr­bi­je po­stao In­sti­tut za stan­dar­di­za­ci­ju Sr­bi­je, pri mi­ni­star­stvu za na­u­ku i ži­vot­nu sre­di­nu, iz­ra­di­li su pred­log no­vih me­đu­na­rod­nih skra­će­ni­ca. Ovaj pred­log će da­nas bi­ti do­sta­vljen na raz­ma­tra­nje nad­le­žnim in­sti­tu­ci­ja­ma - mi­ni­star­stvu ino­stra­nih po­slo­va i mi­ni­star­stvu za na­u­ku i ži­vot­nu sre­di­nu. - Tek ka­da mi­ni­star­stva da­ju svo­je mi­šlje­nje, pred­log ide vla­di Sr­bi­je na usva­ja­nje, ob­ja­šnja­va nam Lji­lja­na Pav­ko­vić Bo­gav­ski, po­moć­nik di­rek­to­ra In­sti­tu­ta za stan­dar­di­za­ci­ju Sr­bi­je.
Pre­ma nje­nim re­či­ma ni­su spor­ne skra­će­ni­ca sa tri slo­va, ni­ti broj­ča­ni kod ze­mlje (za­to što je Sr­bi­ja na­sled­ni­ca pret­hod­ne dr­ža­ve), već sa­mo skra­će­ni­ce sa dva, jer je ve­ći­na njih već u upo­tre­bi.

Ko­ja su tri, od­no­sno dva slo­va u "igri" ni­je mo­gla zva­nič­no da nam ka­že, ni­ti će mo­ći do od­lu­ke vla­de. Ka­da vla­da usvo­ji zva­nič­ne skra­će­ni­ce, pre­ma pro­ce­du­ri, ob­ja­šnja­va na­ša sa­go­vor­ni­ca, In­sti­tut će ih pro­sle­di­ti Me­đu­na­rod­noj or­ga­ni­za­ci­ji za stan­dar­di­za­ci­ju ISO. A do­tle, Sr­bi­ju će­te i da­lje, na glo­bal­noj mre­ži, mo­ći da na­đe­te, pod "yu".

M. Kralj
[ OffShore @ 17.06.2006. 01:43 ] @
Predlog za nove međunarodne oznake Srbije, onu od tri slova, kakva se koristi na vozilima, i oznaku od dva slova koja se koristi na Internetu, Zavod za standardizaciju dostaviće ministarstvima za nauku i spoljne poslove u ponedeljak, saznaje „Blic“.


- Ta ministarstva treba da daju mišljenje o predlogu nakon čega se on prosleđuje Vladi, koja o tome obaveštava međunarodnu organizaciju ISO, koja se bavi dodelom međunarodnih oznaka - kaže za „Blic“ Ljiljana Pavković-Bugarski, pomoćnik direktora Zavoda za standardizaciju. Oznaka od tri slova nije problematična, i ona će najverovatnije biti SRB, a takva skraćenica se za Srbiju već koristi u svetskim ogranizacijama poput Svetske trgovinske organizacije, kaže ona.

- Problematična je oznaka sa dva slova, budući da se sve oznake na „s“, koje asociraju na Srbiju, već zauzete. Oznaka rs kao Republika Srbija takođe ne dolazi u obzir, jer u oznaku države nikada ne ulazi njeno državno uređenje - kaže ona.

Dok ISO ne odluči o našoj novoj međunarodnoj oznaci, u upotrebi će ostati YU, kao i domen yu na Internetu, koji će moći da se upotrebljava još tri do pet godina. Oznake koje bi Srbiji odgovarale već zauzimaju ostrvske državice. Jedine preostale oznake od dva slova na „s“ jesu: sf, sp, sq, ss, su, sw i sx


izvor www.blic.co.yu
[ Whois @ 17.06.2006. 01:54 ] @
a sta fali oznaci .ssss?

ili .4s?[ djricky @ 17.06.2006. 02:22 ] @
.sx !!!
[ Slobodan Miskovic @ 17.06.2006. 02:32 ] @
.sx moj favorit :)

[ Aleksandar Marković @ 01.07.2006. 20:24 ] @
MEĐUNARODNA automobilska oznaka za Crnu Goru biće, verovatno, troslovna. Sve skraćenice od "Montenegro", naime, već su zauzete, pa i ona MN, na koju se najviše računalo (to je, ispostavilo se, oznaka Mongolije). Biće promenjen i internet domen, pa će oznaka umesto yu biti mr. Međunarodni telefonski pozivni broj za Crnu Goru biće, gotovo je izvesno, 382.

Č. Prelević


p.s.
novine su mogle da proverehttp://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 01.07.2006. u 23:36 GMT+1]
[ Davor Vlajkovic @ 01.07.2006. 21:33 ] @
Citat:
Biće promenjen i internet domen, pa će oznaka umesto yu biti mr.

.mr is the Internet country code top-level domain (ccTLD) for Mauritania.

http://en.wikipedia.org/wiki/.mr

http://www.iana.org/root-whois/mr.htm
[ pisac @ 02.07.2006. 10:13 ] @
Kanada i Smrdljive Američke Države (izvinjavam se našima koji tamo žive) i Havaji i još ponešto, imaju jedinstveni medjunarodni pozivni broj +1, Francuska i neka ostrva takodje. Ne vidim nijedan razlog da se medjunarodni pozivni broj Crne Gore menja da bi neko dokazao (sebi ili drugima) postojanje svoje samostalnosti, kad se sve može organizovati drugačije. Ali nema veze... biraću 9938281 umesto 081, a oni će birati 9938111 umesto 011 i bićemo srećni :-)
[ Ivan Dimkovic @ 02.07.2006. 11:04 ] @
@Pisac,

Samo mali komentar - Havaji pripadaju SAD ;-) To si verovatno propustio u trudu da nadjes neki los izraz za tu drzavu ;-)

Elem, razlog zasto Kanada, USA i jos nekoliko drzava imaju +1 kao pozivni kod je zato sto te drzave pripadaju tzv. "Severnoamerickom numeracionom planu" koji je nastao brzo posle drugog svetskog rata, i u vreme kada nekadasnji CCITT, tj. danasnji ITU-T nije jos ni postojao + sto vecina tih mikrodrzava (osim Kanade i Meksika) koristi resurse USA za rutiranje telefonskih poziva od i do njih, sto svakako nije slucaj sa Crnom Gorom.

Takodje ces primetiti da zemlje iz tog plana uopste ne primenjuju ITU norme za medjunarodni izlazni kod (ne primenjuje ni Srbija, doduse) i sl...

U Evropi a i u ostatku sveta je potpuno uobicajena praksa bez nekih izuzetaka da nezavisne drzave koje imaju sopstveni telekomunikacioni sistem i stolicu u UN imaju i svoj jedinstveni drzavni kod po ITU specifikaciji. To zaista komplikuje biranje brojeva ali daje drzavama "slobodu" da same administriraju numeracioni plan. Drzavama je ocigledno ovo drugo bitnije.

Neka zajednicka numeraciona komisija na Balkanu je nemoguca misija - jos ni u EU nije niklo tako nesto, pa cisto sumnjam da kod nas ima i najmanje sanse. Zamisli, Crnogorci bi se bunili zasto oni ne mogu da dobiju 010, a u Beogradu bi se mozda bunili zasto ne mogu da dobiju 088 za besplatne brojeve... sve u svemu, znajuci kakvi su balkanci kad je dogovor u pitanju, jednostavno resenje je dati i jednima i drugima ITU pozivni kod pa nek rade sta god hoce.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.07.2006. u 12:17 GMT+1]
[ VRider @ 02.07.2006. 11:46 ] @
Hteli bi oni 010, ali ne moze to svako da dobije! Pirot do Tokija.
[ ton_majstor @ 02.07.2006. 13:15 ] @
SS je baš do jaja!

State Of Serbia, Serbian State!

Pozdrav!
[ VRider @ 02.07.2006. 13:22 ] @
Naravno da bi bilo super. Mogli bi mnogo love da zaradimo na domenima kao sto je prinzeugen.ss ili tako nesto. Nakon toga se ne bi oprali ni za 500 godina. .sx definitivno.
place4.sx Vs. prinzeugen.ss
[ ton_majstor @ 02.07.2006. 13:36 ] @
www.busine.ss

www.sexual_suce.ss

www.prince.ss

www.ss.ss

www.a.ss

A? Šta sad kažeš?

Pozdrav!
[ djricky @ 02.07.2006. 14:04 ] @
majstore, propustio si zadnje piwo, vec je dogovoreno da bude .SX
[ ton_majstor @ 02.07.2006. 16:58 ] @
Odma' idem da registrujem domen www.cubase.sx! To će dotući ove moje muzikante!

Pozdrav!
[ pisac @ 04.07.2006. 13:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Samo mali komentar - Havaji pripadaju SAD ;-) To si verovatno propustio u trudu da nadjes neki los izraz za tu drzavu ;-)


Znam, znam, :-) nego me mrzelo da tražim sada koja ostrva ne pripadaju SAD-u a pozivaju se preko 1. Ima ih gomila, pa ko voli nek traži.

I uostalom baš me briga za pozivni za CG, ima mnogo važnijih stvari na svetu od toga. I ovo odcepljenje je potpuno bezvezno, gledano u kontekstu toga da neko hoće da ga prime u evropu kao ravnopravnog a ne može da postigne dogovor sa prvim i najbližim komšijom. A cela ta balkanska frka oko EU me više smara, jer da su pametne stare članice bi zabranile da se i EU ikad proširi sa takvim banana državama (SR, CG, HR, MK, pa i Bugarska, Rumunija...). Koji som misli da će im u EU biti bolje nego što je bilo u SFRJ? Trčanje za EU je kao neki modni trend. Ljudi su glupi neopisivo.

Uf, al sam se iznervirao, idem na krevet da iskuliram malo uz klasičnu muziku :-)
[ madamov @ 04.07.2006. 15:06 ] @
Citat:
nego me mrzelo da tražim sada koja ostrva ne pripadaju SAD-u a pozivaju se preko 1. Ima ih gomila, pa ko voli nek traži.

Guam, možda Haiti...
[ valeksic @ 04.07.2006. 19:26 ] @
CG: PREDLOG za dalje uskladjivanje Plana numeracije sa preporukama Međunarodne unije za telekomunikacije:

http://www.agentel.cg.yu/konsu...an%20numeracije%2012.05.06.pdf
[ pisac @ 05.07.2006. 00:18 ] @
Joj ono je katastrofa od predloga. Pa bar 60% ljudi će se potpuno izgubiti u telekomunikacionom sistemu, neće znati ni miliciju da nazovu.

Treba bar 5 godina ostaviti paralelno biranje brojeva na 9X i 1XX, i to eventualno tako da oni koji okrenu 9X prvo dobiju poruku da je novi broj 1XX pa onda budu preusmereni. Treba shvatiti da babe i dede a i mnogi drugi neće lako zapamtiti da je promenjeno ono što su ceo život znali kao činjenicu. Mada da se našao neko pametan shvatio bi da ne moraju ništa ni da menjaju, samo broj 112 po evropskim standardima je sasvim dovoljan, sve ostalo neka ostane isto.

A i ono menjanje 8X u 5X a istovremeno uvodjenje novih 8X pozivnih brojeva će napraviti haos kod korisnika, naročito jer neće biti moguće postaviti poruke sa obaveštenjima da je pozivni broj promenjen. Predlog je očajan. I šta uopšte mora da menjaju svoj sistem (i prave haos u glavama korisnika) da bi se prilagodili "preporukama" ITU-a? Nek uzmu 05X umesto 08X za negeografske servise, iako se to ne poklapa sa željama ITU-a ali će se sigurno poklapati sa željama stanovništva Crne Gore.

Problem kod inženjera tehničkih struka koji se bave jednim istim poslom duže vreme je što potpuno odlepe od realnog života i uopšte ne kapiraju kako razmišlja i šta treba običnom čoveku za koga oni na prvom mestu i rade, već teraju nekakvu "tehnologiju" kao da je ona cilj sama za sebe.
[ Gojko Vujovic @ 05.07.2006. 07:30 ] @
Crna Gora grabi krupnim koracima napred, i na tome im treba cestitati. Videcete gde ce biti za 5 godina, a sta ce za to vreme uraditi Srbija. :(

Odlucili su ljudi da preseku i sve naprave kako treba, tu ce mozda biti malih zrtvi ali shvataju da nema vremena za gubljenje - a to bismo trebali i mi da shvatimo, a ne da mislimo o babama i dedama!
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2006. 08:14 ] @
Citat:
pisac
Joj ono je katastrofa od predloga. Pa bar 60% ljudi će se potpuno izgubiti u telekomunikacionom sistemu, neće znati ni miliciju da nazovu.


Jao jadni oni - pitam se kako su uspeli da nauce da koriste mobilni telefon (CG ima vise mobilnih brojeva od stanovnika) - naravno da ce da se vrlo lako nauce, a Crna Gora ce vrlo brzo imati numeraciju u saglasnosti sa medjunarodnim preporukama.

Ne znam sto se ti njima bavis toliko - eto mi imamo nase Ministarstvo za Kapitalne Investicije koje se bavi cuvanjem gradjana Srbije od tih ITU novotarija. Da nije bilo one mrske Jevrope i njihovog stapa & sargarepe jos bi smo imali stari zakon o telekomunikacijama i zakonski monopol... ovako imamo nekakve agencije za telekomunikacije i ostale moderne budalastine i sta ti ja znam :)

Zamisli kako bi se gerijatrija zbunila da mora da bira izmedju vise telefonskih operatera, planova za tarifiranje i sl... :)
[ pisac @ 05.07.2006. 10:04 ] @
Dotična "gerijatrija" koju ti otpisuješ kao potpuno irelevantnu, čini najmanje 50% stanovništva (stariji i srednjovečni) koje se ne snalazi sa korišćenjem bilo kakve tehnike. I ti si očigledno jedan od onih tehničkih inženjera koji je odlepio od realnog života, i ne shvata da nije tehnologija cilj sama za sebe, već treba da se prilagodi korisniku.

Dakle, nije preporuka ITU-a ono što treba poštovati, već je to želja ljudi koja će to koristiti. Ne pravi se telekomunikacioni sistem da bi ga ITU koristio već živi ljudi koji se uopšte ne razumeju u tehniku, i teško menjaju navike.

A što se tiče mobilnih telefona, jasno ti valjda je da neki imaju po 5 brojeva pa tako podižu prosek. Isto kao kad kažeš da je prosečna plata 1000 evra a u stvari 99 njih ima 100 evra a jedan ima 90100 evra
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2006. 10:26 ] @
@Pisac,

Ne znam da li ti je poznato - ali su se numeracije menjale i u drugim ex-SFRJ drzavama pa nismo bili svedoci kolapsa telefonskih sistema u Sloveniji, Hrvatskoj i sl..

Citat:

Dakle, nije preporuka ITU-a ono što treba poštovati, već je to želja ljudi koja će to koristiti.


Ovo je gruba generalizacija - i jako je tesko komentarisati istu bez ozbiljne analize, recimo da delimicno nisi u pravu.

Crna Gora jednostavno ocigledno zeli da se usaglasi sa standardima koji se postuju svuda u Evropi osim kod nas i uz rizik da to izazove blage probleme sa koriscenjem servisa u periodu tranzicije. To ce zahtevati malu promenu navika, ali ce takodje na duze staze biti pozitivna stvar jer, recimo, turisti (koji leti cine dobar deo populacije CG ;-) i svetski putnici nece imati problema prilikom kucanja, recimo, 00 za medjunarodni izlaz (ne radi u Srbiji - bar nije kad sam poslednji put probao) ili razumevanja da 0800 jeste besplatan broj. Takodje, to ce mozda naterati onaj deo tehnicki neobrazovanih stanovnika da malo promene navike i nauce nesto vise o modernom sistemu telefonije.

Primera radi, ja jedino zbog poseta Srbiji moram da trazim od administratora na mom laptopu da mi iskljuce "wait for dial tone before dialing" - zato sto je jedino u Srbiji dial-ton takav da ga modemi ne prepoznaju. Ljudi kao sto si ti ce uvek reci da je normalno da se mi drzimo dial-ton seme iz 60-tih jer, ***i ga, silni ne-tehnicki obrazovani drzavljani Srbije ne bi umeli da prepoznaju novi dial ton, ali kao sto vidis to izaziva probleme sa svima ostalima i neuskladjenost na malo sirem polju.

Ako uzmes u obzir da Crna Gora ima 600 hiljada stanovnika vise je nego ocigledno da je lakse da se oni prilagode nego drugi njima.

Citat:

I ti si očigledno jedan od onih tehničkih inženjera koji je odlepio od realnog života, i ne shvata da nije tehnologija cilj sama za sebe, već treba da se prilagodi korisniku.


Inzenjer nisam ;-) Ovakav nacin diskusije sa ljudima koje ne poznajes je vrlo los i nekonstruktivan, i savetujem ti da ga unapredis inace mozes lako da ostanes bez sagovornika.
[ pisac @ 05.07.2006. 21:36 ] @
Nemam ja ništa protiv da se koristi 112 (evropski standard) za hitne službe (ali da se ostavi i 92,93,94), kao i 00 za medjunarodne pozive, ali imam mnogo razloga protiv da se menjaju pozivni sa 08x na 05x samo zato da bi se "po preporuci ITU-a" uveli servisi na 08x. To je glupost neopisiva, potpuno besmislena.

A što se tiče dialtona, daleko od toga da se Srbija jedina zemlja na svetu koja koristi dotični morzeov znak "A" ("Available") kao ton slobodnog biranja. Sem toga, nije to Srpski izum, to je takodje bio standard. Mene lično taj signal "A" nervira, ali to je potpuno drugačija priča od ovog besmislenog menjanja pozivnih brojeva.

Uzgred, promeni modem/drajver/laptop, ima modema koji prepoznaju dotični signal na osnovu podešavanja u kojoj zemlji se nalaziš.

Što se tiče onog tvog drugog citata, stojim iza toga potpuno bez obzira da li si inženjer ili si nuklearni fizičar ili si profesor španskog jezika. Ne razmišljaš o tome šta treba korisnicima, već ti je tehnologija (i njena perfekcija) cilj sama za sebe.
[ Pera60 @ 10.07.2006. 02:55 ] @
Kada se otprilike moze ocekivati da Srbija i Crna Gora dobiju svaka svoje nove ISO oznake pa samim time i domene? Ako se dobro secam, kada je SRJ promenila ime u SCG bilo je potrebno negde oko 4-5 meseci.
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 15:55 ] @
Gradjanima Srbije do kraja godine biche omoguchena neograniccena registracija internet domena sa novom nacionalnom skrachenicom, najavio je cclan Upravnog odbora novog Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Slobodan Markovich.

Sa novom nacionalnom skrachenicom za Srbiju koju treba da dodeli Medjunarodna organizacija za standarde (ISO), kroz tri-ccetiri meseca mogla bi da poccne registracija internet domena dostupna i fizicckim i pravnim licima, najavio je Markovich u izjavi agenciji Beta.

Prema njegovim saznanjima, u razmatranju za nacionalnu skrachenicu za Srbiju su "sp" i "ss", a jedna od moguchih varijanti je "rs".

Cena registracije che biti sliccna ceni za "com", "net", "org" - pet do 10 evra.

Markovich je rekao da je sadassnja registracija internet domena "yu" besplatna, ali i ograniccena samo na pravna lica - jedan domen po pravnom licu.

Postojechi "yu" domeni nastaviche da funkcionissu joss najmanje pet godina.

RNIDS je osnovan 8. jula, a upravni odbor RNIDS ima sedam cclanova. To je struccna, nestranaccka, nevladina i neprofitna organizacija koja upravlja nacionalnim Internet domenom.

(Beta)
Vlada Srbije još nije donela odluku o državnim kodovima - Moguće skraćenice SS i SP

Internet provajderi smatraju da bi skraćenica SX, kao asocijacija na seks, bila veoma popularna u svetu

Beograd - Nepunih mesec dana nakon razdruživanja državne zajednice Srbija i Crna Gora, Srbija još nije dobila nove državne kodove. Kako Danas saznaje, predlozi su upućeni Vladi Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova iz Zavoda za standardizaciju, a dalje je "na Vladi da odluči o tome". Jedan od predloga dvočlanih alfabetskih kodova, koji su bili slobodni u Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO), je i SX. Kako je za Danas objasnio jedan od predstavnika Internet provajdera, ova skraćenica "može da bude dobra asocijacija na seks" i kao takva veoma popularna u Svetu.

Građanima Srbije će do kraja godine biti omogućena neograničena registracija internet domena s novom nacionalnom skraćenicom, najavio je Slobodan Marković, član Upravnog odbora RNIDS. S novim kodom države, kroz tri ili četiri meseca mogla bi da počne registracija Internet domena dostupna i fizičkim i pravnim licima. Da podsetimo, ne više od jednog Internet domena u Srbiji može besplatno da registruje samo pravno lice. Najavljeno je da će cena registracije biti slična ceni za "com", "net" i "org" koja se kreće od 5 do 10 evra. Postojeći .yu domeni ostaće u upotrebi najmanje još pet godina. Predlozi jesu upućeni, potvrđuje za Danas v.d. direktora Zavoda za standardizaciju Ivan Krstić, a svi koji bi mogli nešto više da kažu o njima "na godišnjim su odmorima, a Zavod se nalazi u procesu transformacije u Institut za standardizaciju Srbije". Inače, pri ISO postoji Komitet 3166 - 1 koji odlučuje o kodovima zemlje, u saradnji sa Zavodom za standardizaciju zemlje o kojoj je reč.

Slobodan Marković, član Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), objašnjava za Danas da Komitet uzima u obzir predloge Vlada prilikom odlučivanja o kodovima, ali da Vlada nema pravo glasa. Vlada Srbije, kako saznajemo, još nije stavila na glasanje predloge koje joj je Zavod uputio, a nije poznato ni kada će. Marković ističe da je nedavno razgovarao s predstavnikom asocijacije ICCAN, članice ISO Komiteta koji je nezvanično potvrdio da je ISO već uzeo u razmatranje slobodne kodove SS i SP i zaključuje kako ta organizacija ima "nepisano pravilo" prema kojem u kod države ne može da bude uključen opis njenog državnog uređenja. Problem određenja državnog koda za Srbiju nastaje upravo zbog toga što alfabetski kodovi mogu da budu sastavljeni isključivo od slova koja se nalaze u nazivu zemlje na koju se odnose.

- U ovom slučaju bi imalo smisla da se napravi presedan. Postoji mogućnost da bude razmatrano RS, ali Vlada mora hitno da se založi za taj predlog. Kontaktirao sam Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine pošto je Zavod za standardizaciju u njihovoj nadležnosti da što pre pošalju taj dopis. Ako pogledate kombinacije i sa ostalih slova iz naziva naše zemlje, videćete da ništa nije slobodno. Jedino što bi nama odgovaralo, a slobodno je, jeste SS. Međutim, ta kombinacija može da ima negativne konotacije. Jedino što u ovom trenutku ima smisla jeste RS - kaže Marković, i dodaje kako bi bilo "skandalozno" da Vlada predloži SX kod. Inače, na listi slobodnih kodova ISO, a za Srbiju potencijalno upotrebljivih, nalaze se: RS, SS, SP, SQ, SW i SX.

S. Stamenić

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 11.07.2006. u 00:28 GMT+1]
[ pisac @ 11.07.2006. 00:11 ] @
Mislim da je svakom razumnom čoveku jasno da su jedino SS i RS normalan izbor (ja navijam za SS, ali mislim da će biti odabran RS). SP ne znači ništa, samo će da pojača konfuziju kod onih koji mešaju ćirilicu i latinicu, a sve ostalo (SQ, SW i SX) su besmislice.
[ orpid @ 11.07.2006. 08:08 ] @
E probao sam da nadjem jedan jedini sajt na .sb domenu, Solomon Islands.. preko google.. nema!

Kakvi smo baksuzi! Oni i ne koriste internet a nama bi .sb bio extra...

pih...

A možda .ks da rezervišemo... od Kingdom of Serbia!
[ Jbyn4e @ 11.07.2006. 08:18 ] @
Nisi dobro probao...
http://www.google.com/search?q...rls=org.mozilla:en-US:official
[ orpid @ 11.07.2006. 08:29 ] @
pazi stvarno... loše sam otkucao pretragu...
[ Aleksandar Marković @ 11.07.2006. 12:34 ] @
po x-ti put :-) [hint]citajte temu[/hint]

[img][att_url][/img]

http://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html
[ VRider @ 11.07.2006. 14:19 ] @
.sx dok jos mozemo. Nakon CounterStrike drzave (.cs) da imamo pravu pornicarsku.
[ Pera60 @ 11.07.2006. 18:52 ] @
Ali zato se domen .SJ uopste ne koristi jer ostva kojima je dodeljen, Svalbard i Jan Mayen, ne samo da nisu nezavisna (u sastavu su Norveske) vec se radi o PUSTIM OSTRVIMA!!! Po kom osnovu je ovaj domen dodeljen to vec nemam pojma i voleo bih neko da mi objasni.
[ srdjandakic @ 11.07.2006. 20:12 ] @
Nisu pusta ostrva ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Svalbard


BTW, ako smo već mi naslednici stare države (u smislu da se CG odvojila), postoji li razlog za prestanak upotrebe domena CS ?
[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2006. 22:02 ] @
Svalbard jeste deo Norveske, ali je takodje pod specijalnim statusom medjunarodnih ugovora i tretira se specijalno u medjunarodnom zakonu zbog toga.

Medjutim rezidenti Svalbarda koriste norveski ccTLD ;-)

Mesto je inace 3h severno avionom od Osla - znaci bukvalno u 3 lepe ;-) Na nekom sastanku pre koju nedelju u Helsinkiju mi je jedan kolega bas pricao o tome da se nesto odrzava na Svalbardu (zaboravih sta) - interesantno mesto za odmor :-)
[ Pera60 @ 12.07.2006. 00:10 ] @
Izvinjavam se, pomesao sam, znam 100% da neko pusto ostrvo ima svoj domen i da je ono u sastavu Norveske, a radi se u stvari o Bouvetu (http://en.wikipedia.org/wiki/Bouvet_Island) kome je, iako je nenaseljeno i u sastavu jedne drzave, dodeljen domen .BV (http://en.wikipedia.org/wiki/.bv). Zna li neko da ovaj slucaj objasni? Izvinite zbog malog OT.
[ cevirmen @ 12.07.2006. 13:24 ] @
Bilo bi najbolje da se otkupi domen SB , posto je to bila auto oznaka za Kraljevinu Srbiju.
Ako to nije moguce, onda glasam za RS zbog :
1. Republic of Serbia
2. Royaume du Serbie - na francuskom ako neka bude kraljevina i
3. Rascia - latinski naziv Raske, jedne od prvih srpskih drzava
[ VRider @ 12.07.2006. 13:29 ] @
Da otkupis top domen za jednu zemlju?
[ Davor Vlajkovic @ 12.07.2006. 14:13 ] @
Citat:
srdjandakic: BTW, ako smo već mi naslednici stare države (u smislu da se CG odvojila), postoji li razlog za prestanak upotrebe domena CS ?


Koliko je meni poznato, .cs nikada nismo ni koristili :)

Ja sam par puta predlagao da se zadrži .yu/.cs iz razloga koji si naveo (pravni kontinuitet) ili da se eventualno razmotri mogućnost 'usvajanja' .sr (hint: obaveštenje koje odavno stoji na www.dot.co.sr), domena koji realno najviše odgovara novom imenu države.

http://sr.wikipedia.org/wiki/.sr
[ VRider @ 12.07.2006. 14:17 ] @
O kom obavestenju govoris, i kako da preuzmes domen jedne drzave?! To je onaj deo koji mi nikako nije jasan. Kako mislite da uzmete domen koji pripada drugoj drzavi? Jedino ako se raspadnu na brzinu, ili udju u drzavnu zajednicu sa nama. Trece nema.
[ Davor Vlajkovic @ 12.07.2006. 14:28 ] @
Citat:
Warning !!!
Now We looking for partner company!!!


Republika Srpska već koristi .rs.sr, što znači da postoje realne šanse da se postigne dogovor oko (.co).sr.
[ VRider @ 12.07.2006. 14:45 ] @
A kako zamisljas da se dodeljuju edu, gov i slicni domeni? edu.sr pripada surinamskim obrazovnim institucijama. Da ne govorimo o tome da je sopstveni domen nesto sto predstavlja zemlju. Treba uzeti novi top domen, koji ce se kroz par godina uhodati u nasim glavama (sada je to mnogo lakse jer internet kod nas jos nije toliko zaziveo), a zasto ne uzeti i nesto sto bi bilo interesantno strancima (cisto ekonomski razlozi)? Ako neko moze da pravi biznis od ".tv", ".fm" i slicnih stvari, zasto ne bi smo i mi od ".sx"?
[ Djomloun @ 12.07.2006. 15:25 ] @
A da u jeku promena promenimo i naziv zemlje, npr New Serbia ili sta god, malo nastimamo naziv da se uklapa u neki free domen, donesemo novi ustav i krenemo sve ispocetka :-) btw glasam za ".sx"
[ Davor Vlajkovic @ 12.07.2006. 15:32 ] @
Citat:
VRider: Treba uzeti novi top domen, koji ce se kroz par godina uhodati u nasim glavama (sada je to mnogo lakse jer internet kod nas jos nije toliko zaziveo), a zasto ne uzeti i nesto sto bi bilo interesantno strancima (cisto ekonomski razlozi)? Ako neko moze da pravi biznis od ".tv", ".fm" i slicnih stvari, zasto ne bi smo i mi od ".sx"?


OK, treba da se menja. Ali koji uzeti? Mišljenja sam da je daleko bolje rešenje ostaviti .yu/.cs nego uzeti nešto bezvezno tipa .sp ili .ks, kombinacija koje sadrže po jedno slovo kojeg nema u nazivu države. Za razliku od ovih, .rs mi zvuči nekako 'naopako' - otprilike kao Amerima .su, Nemcima .ed ili Kinezima .nc... you get the point.

Još uvek nisam formirao stav po pitanju .ss i .sx - i pored potencijalne ekonomske dobiti (zamisli koliko samo busine.ss može da donese love), nisam ubeđen da treba da predstavljaju Srbiju zbog negativnih asocijacija. Meni lično ne bi smetalo, ali nekome sigurno bi. Zamisli još gov i edu kombinacije...
[ VRider @ 12.07.2006. 15:52 ] @
I yu i cs predstavljaju nesto sto ne postoji godinama (Jugoslavija i Cehoslovacka). Bolje i .sx, makar ima slovo od danasnjeg imena.
[ Aleksandar Marković @ 12.07.2006. 16:22 ] @
prema nekim nezvanicnim informacijama bivsi direktor saveznog Zavoda za standardizaciju inace crnogorac zalagao se za .cs i pored backgounda .cs jer je sa .cs Crna Gora ispred Srbije :)
[ VRider @ 12.07.2006. 17:55 ] @
Bullshit.
Ako pogledas tablicu, to je bila jedina mogucnost da ima i S i C. A nesto je moralo.
[ Mister Big Time @ 12.07.2006. 21:54 ] @
.SS --> pa da budemo nova SS-ovska drzava

Nego cemu naglabanje i izrazavanje licnih zelja na ovoj temi? Ima onaj ko je placen i nadlezan da misli o tome... sacekaujmo zvanicnu "presudu" novog domena.
[ broker @ 12.07.2006. 22:26 ] @
Prema pravilima, postoji mogucnost da se ostavi i .yu, stop bi bilo i najbezbolnije resenje.
[ Aleksandar Marković @ 13.07.2006. 12:16 ] @
@VRider: I'm know what I'm talking about here, no swearing please ;-) tada u opticaju nisu bili samo c i s vec i par drugih predloga, koji nisu ukjucivale samo ta dva slova, kao sto je sada npr. slucaj sa latinicnim .sp i .ss
[ Aleksandar Marković @ 13.07.2006. 13:04 ] @
Srbiji predstoji određivanje novog alfabetskog državnog koda umesto dosadašnje oznake "yu". Državni alfabetski dvočlani kod sastavlja se isključivo od slova koja se nalaze u nazivu jedne zemlje, a nisu ga već uzele druge države.

Za Srbiju su na raspolaganju sledeće kombinacije: RS, SS, SP, SQ, SW i SX.

Savezni zavod za standardizaciju (u procesu transformacije u odgovarajuću instituciju Srbije) već je upoznao Vladu Srbije i Ministarstvo za inostrane poslove s potrebom da se opredele i podnesu predlog Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO), u okviru koje postoji Komitet 3166 - 1, čiji je zadatak da odlučuje o kodovima zemalja, i to u saradnji sa Zavodom za standardizaciju. Nov državni kod će se koristiti za određivanje najvišeg nivoa Internet domena TLD, skraćenica za označavanje države i drugo.

(Tanjug-Ekos)

[ Noe @ 13.07.2006. 20:23 ] @
Prvo sam bio skeptican, medjutim kako vreme odmice sve mi lepse zvuci .ss :)

Lako se pamti i lepo zvuci. E sad u vezi negativnih konotacija pa verovatno se za svaki dva slova moze naci nesto sto ce nekog da asocira na nesto lose , a srbija nije nemacka pa da ima otpor prema nastavku .ss ( kakve to veze sa nama ima ? )

[ srdjandakic @ 13.07.2006. 21:13 ] @
Pitaj one u kragujevcu ima li veze ...

Registrujes waffen.ss i odmah napravis aukciju :)
[ VRider @ 13.07.2006. 21:53 ] @
prinzeugen.ss sam vec "registrovao".
[ Pera60 @ 13.07.2006. 22:06 ] @
Moje misljenje je idalje da je .SS ubedljivo najlosije resenje bas zbog tih negativnih asocijacija. Istina je da bi se za svaka dva slova mogla naci neka losa asocijacija ali budomo realni - kolika je verovatnoca da nadjes nesto sto te negativno asocira na npr. .ee ili .mm a koliko na .ss??? Mozda moglo da je sve to bilo relativno davno ali, zaboga, ti ljudi, a posebno njihova deca, kojima je taj SS cinio svakakva zlodela su jos zivi! Zamislite samo www.kragujevac.gov.ss!!! Ne bih se ni usudio da dam komentar! Ta zlodela su tolika da sam misljenja da ce trebati dobrih 100+ godina da te lose asocijacije pocnu da se povlace iz glava obicnih ljudi. Tako da sam licno apsolutno protiv toga da moja zemlja nosi tu oznaku i nista me ne moze ubediti u suprotno! Licnog sam misljenja da bi to bilo zaista skandalozno i sigurno ne bi pomoglo popravljanju reputacije koju Srbija, na zalost, jos uvek ima u svetu.
[ Davor Vlajkovic @ 13.07.2006. 22:27 ] @
Predlažem pokretanje nove teme (u okviru ovog ili foruma Ankete) u kojoj bismo se kao članovi lokalne internet zajednice izjašnjavali po pitanju željenog ccTLD koji bi zvanična Srbija koristila u narednom periodu.
[ pisac @ 13.07.2006. 23:01 ] @
Citat:
Pera60: Moje misljenje je idalje da je .SS ubedljivo najlosije resenje bas zbog tih negativnih asocijacija.


Koje asocijacije? Ja sam se rodio posle rata, i nemam pojma šta je radio SS, niti me baš posebno i zanima, dovoljno je da znam da je bilo nešto loše. Iz istorije sam uvek vukao dvojku-trojku, jer me nije zanimala. Deda (partizan) mi je nestao u logoru u nemačkoj, jer ga je neko iz (četničkog) sela prijavio nemcima. Nemam nikakve asocijacije na SS.

Ako ćemo da izbegnemo asocijacije, onda neka ostane YU, to je nekada bilo manje-više poštovano ime u svetu.

I jedan offtopic: Za vreme Tita i socijalizma i bratstva-jedinstva po kome sada svi pljuju, se mnogo bolje živelo i mnogo civilizovanije. Ništa nama kapitalizam nije doneo pozitivno, niti će nam u EU biti bolje nego što je bilo u YU. Mnogi na forumu su premladi da bi mogli da pamte to vreme, ali verujte bilo je mnogo dobro. Zbog toga ja glasam za YU jer u meni budi prijatne asocijacije. Eto :-)
[ Pera60 @ 13.07.2006. 23:40 ] @
Pisac, ti govoris u svoje ime, ja u svoje neko treci u svoje. Svi mi imamo svoja misljenja svakoga nesto asocira (ili ne asocira). Moje misljenje je takvo kakvo je, tvoje je drugacije i to postujem. No na kraju ce neko drugi ipak o tome odlucivati, a bilo bi dobro da taj "neko" sva ta nasa misljenja uzme u razmatranje i da na kraju proceni. Tako da podrzavam Davorov predlog da se otvori posebna diskusija u kojoj bi se raspravljalo o tome. Samo, dzabe je sve to ako neko zvanican ovo sve ne procita...
[ Davor Vlajkovic @ 14.07.2006. 02:35 ] @
Citat:
Pera60: Tako da podrzavam Davorov predlog da se otvori posebna diskusija u kojoj bi se raspravljalo o tome. Samo, dzabe je sve to ako neko zvanican ovo sve ne procita...

Moderatori ovog foruma su bili prisutni na osnivačkoj skupštini RNID(S), organizacije koja bi trebala da ima glavnu reč u procesu reforme YUNIC-a, pa samim tim i eventualne promene ccTLD Srbije.
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2006. 07:23 ] @
@Davor,

Mislim da RNIDS nema bas puno direktne veze sa tim - ccTLD se ne "bira" vec dodeljuje po ISO 3166 tabeli, a ISO 3166 tabelu uredjuje ISO sekretarijat.

Kako je ISO sekretarijat UN telo, konsultovace prozor za kontakt sa ISO-om iz Srbije (nekad Savezni zavod za standardizaciju) za misljenje - a opet, taj domaci organ (koji god da je danas, Ministarstvo za nauku?) moze a i ne mora da konsultuje bilo koga drugog ;-)
[ Davor Vlajkovic @ 14.07.2006. 09:41 ] @
@Ivan

Nisu svi ccTLD-ovi kompatibilni sa ISO 3166: http://en.wikipedia.org/wiki/CcTLD#ccTLDs_not_in_ISO_3166-1

Btw, Ministarstvo za nauku aktivno učestvuje u procesu formiranja RNIDS, a koji bi na kraju krajeva trebao da vodi računa i o mišljenju lokalne internet zajednice ;)
[ ton_majstor @ 14.07.2006. 10:16 ] @
Bogme nije NEKADA, Ivane! Evo ih pored mog ateljea na Banovom Brdu živi i zdravi!

E sad, šta rade i dal' su i za ovo još uvek nadležni... ne znam!

http://www.jus.org.yu/zavod2.htmHint: moj atelje je odmah iza... još malo.

Pozdrav!
[ Djomloun @ 14.07.2006. 11:22 ] @
@Ivan
Savezni zavod za standardizaciju je sada Institut za standardizaciju.

Fakultet je bio organizovao posetu institutu, i mogu reci da su ljudi vrlo prijatni, imaju puno problema u radu ali to je vec off topic.

Slazem sa Ivanom, mislim da su verovatno oni nadlezni za izbor domena.
[ Aleksandar Marković @ 14.07.2006. 11:58 ] @
http://www.elitesecurity.org/p1186221
[ tiranin @ 14.07.2006. 17:59 ] @
Moj glas je da ostane YU.
Od svih idiotskih raspolozivih varijanti ova je najmanje idiotska, a i najmanje kosta!!!!!
[ ton_majstor @ 15.07.2006. 11:59 ] @
Najmanje treba da ostane YU!

Možda je tebi i još nekoj grupi korisnika to najjednostavnije, ali se većini ljudi iz Srbije to ne dopada, a to neće dopustiti ni ISO sekretarijat.

A da, po toj logici najjeftnijijeg-kompromisnog rešenja, ajde da zamolimo vlasnike .SR (Surinam) TLD domena da nas prime pod svoje okrilje?

Ali, da si pažljivo čitao ovaj thread od početka, video bi da je tvoj (i još nekih ovde) predlog VEĆ odavno nemoguć.

http://www.elitesecurity.org/p145196
http://www.elitesecurity.org/p180969

mada...

Pozdrav!
[ pisac @ 15.07.2006. 18:18 ] @
Pošto je ozbiljnost rasprave opala, hajde da i ja dam svoj prilog tome: Pomislio sam da je dobro da uzmemo SP što može da znači Srbija bez Pokrajina, medjutim shvatio sam da je u cilju što dužeg trajanja našeg domena (da ga ne bi opet menjali za desetak godina) najbolje da odmah uzmemo BP koji je slobodan, a predstavljaće Beogradski Pašaluk.

Eto :-)
[ tupito @ 22.07.2006. 15:09 ] @
Citat:

Beograd -- U igri za novi dvoslovni državni kod za Srbiju ostale oznake "RS" i "SP", konačnu reč će dati Zavod za standardizaciju Srbije.
Kako saznaje list Danas, u petak je održan interni sastanak predstavnika Zavoda za standardizaciju Srbije i Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, na kojem je Ministarstvo predložilo "RS", dok je Zavod još 27. juna kao predlog Ministarstvu spoljnih poslova uputio "SP" za dvoslovni i "SPA" za troslovni kod.
Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) uzela je u razmatranje oznake "SS" i "SP" koji će biti usvojeni ako Srbija ne dostavi svoje predloge. Odluku o državnim kodovima donosi ISO, u saradnji sa Zavodom za standardizaciju zemlje o kojoj je reč.
Iako se odranije znalo da će biti veliki problem oko dvoslovne oznake jer su sve opcije koje asociraju na ime Srbije zauzete od strane drugih država, nejasno je zašto se odustalo od troslovne oznake "SRB" ili "SER" koje su slobodne? Postavlja se pitanje koga će "SPA" asocirati na ime Srbije, na bilo kom jeziku.
Takođe, spominjala se mogućnost upotrebe dvoslovne oznake "SJ", koja jeste registrovana od strane ostrvske teritorije Svalbard i Jan Majen, ali ona koriste oznaku "NO" matične države Norveške.
Više o ovoj izuzetno bitnoj temi za identitet nove države možete pročitati ovde, uz ogradu da je preuzimanje oznake od stane druge države moguće tek uz vremensku distancu od pet godina, koliko po pravilima ISO mora neka oznaka biti nekorišćena da bi se mogla ponovo aktivirati.

izvor b92

da li mozete samo da zamislite SPA, na svim sportskih dogadjajima,na svetskim i evropskim prvenstvima, na vasim automobilima gde god isli u svet, prosto mi dodje da zaplacem jer konacno smo kako treba predstavljeni u svetu tako jasnim znakom raspoznavanja sta reci nego ljudima iz zavoda jedno VELIKO HVALA i SVAKA CAST!

Special Protection Area (rezervat)
[ cevirmen @ 22.07.2006. 17:14 ] @
Ovo SPA, je l' to zbog nasih banja !?
RS i SRB i kraj price.
[ De La Noche @ 22.07.2006. 17:42 ] @
Ovo je neverovatno.
Pa da li stvarno neki debili rade tamo.
Bez objasnjenja, bez icega ...

[ justnet @ 23.07.2006. 07:33 ] @
Da li neko ima ideju kao da uticemo na to. Moze li da se napravi zvanicna anketa, potpisivanje pa da se utice na taj besmisleni predlog.
Ja glasam za SRB, a dvoslovni ili da se otkupi SB ili neka bude SR.
Ajde ljudi da nesto uradimo da nam se ne smeju vise.
[ pisac @ 23.07.2006. 09:53 ] @
To vam je tako kada je glavni kriterijum za zaposlenje rodjačka veza i "ortakluk". Zapošljavaju se nestručni i nenormalni ljudi na svim mestima, pa se posle pitamo što nam država propada na svim frontovima.

I stvarno mi nije jasno odakle ta ideja za SP/SPA? Možda su nadležni "stručnjaci" i bukvalno nepismeni pa stvarno brkaju ćirilicu i latinicu, ne vidim drugi razlog.
[ markic @ 23.07.2006. 10:45 ] @
Kada smo vec kod brkanja cirilice i latinice, nije losa ideja ni .CP
[ De La Noche @ 23.07.2006. 12:36 ] @
Trebalo bi objaviti lepo imena i prezimena likova koji se zalazu za doticnu troslovnu skracenicu.
Da posle nema prebacivanja odgovornosti, itd
[ BastardX @ 23.07.2006. 12:57 ] @
To je zato sto im sem yu nista drugo nepada na pamet pa kad silom moraju nesto promeniti neznaju sta da rade
Kako preskolovati nekoga ko je ucio marksizam ceo zivot pa se sad plasi da mu ne ode plata sa tim yu ili mozda sa scg
Tako da ce verovatno biti scg jer scg je nasledila yu i td.
[ BastardX @ 23.07.2006. 12:58 ] @
Nije se moglo razmisljati pre 10 godina nego sad kad slobodnih domena nema.
Ma kakve to sve ima veze kad u ovoj zemlji za nekoga kao ja internet jedva i da postoji.Ni poruku na forumu nemogu da posaljem kako treba

[ Aleksandar Marković @ 23.07.2006. 14:49 ] @
U igri za dvoslovni državni kod za Srbiju ostale su još oznake RS i SP. O tome koji predlog će zameniti CS u Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO) odlučiće Ministarstvo spoljnih poslova u toku sledeće nedelje. Kako saznajemo, na jučerašnjem internom sastanku predstavnika Zavoda za standardizaciju Srbije i Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, Ministarstvo je predložilo RS, dok je Zavod još 27. juna kao predlog Ministarstvu spoljnih poslova uputio SP za dvoslovni i SPA za troslovni kod.

Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO uzela je u razmatranje oznake SS i SP koji će biti usvojeni ako Srbija ne dostavi svoje predloge. Odluku o državnim kodovima donosi ISO Komitet 3166 - 1, u saradnji sa Zavodom za standardizaciju zemlje o kojoj je reč. Inače, s predlozima kodova se kasnilo zbog "vakuuma" u kojem se nalazio Zavod između izbora novog direktora i njegove transformacije u Institut za standardizaciju - v.d direktora Zavoda za standardizaciju Ivan Krstić.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za standardizaciju Ivan Krstić ističe za naš list su predlozi za kodove Srbije izabrani iz skupa slobodnih kodova, a da je SP "prepoznatljivo zbog reči srpski". Krstić potvrđuje da je održan sastanak na kojem su predstavnici Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine izrazili stav da bi RS trebalo da bude upućeno u ISO, obrazlažući to preovlađujućim mišljenjem Internet korisnika u Srbiji da bi to bilo najpodesnije rešenje.

- Generalna preporuka ISO jeste da se u kodovima ne koristi slovo koje opisuje državno uređenje zemlje, nego da to bude nešto karakteristično za nju. Uzmimo za primer UK, a zemlja se zove Velika Britanija, što bi skraćeno bilo GB - objašnjava Krstić i dodaje da je reč o pitanju od nacionalnog interesa, a da je SP najsmislenije od svega što je slobodno.

Slobodan Marković, član Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Srbije, potvrđuje da je najpopularniji predlog koji se čuo na Internet forumima RS. - Jedina prednost SP jeste to što je slobodan, ali on ništa ne znači, dok RS funkcioniše na više nivoa. Primetio sam da na spisku slobodnih kodova ima najmanje četiri koda koji sadrže opis državnog uređenja, kao recimo CD za Kongo - zaključuje Marković. Inače, uloga Ministarstva spoljnih poslova u procesu izbora kodova nejasna je predlagačima, ali i zaposlenima u samom Ministarstvu. Iz pomenutog ministarstva potvrđeno nam je da ono predstavlja takozvanu "kopču" između naših i relevantnih institucija u inostranstvu, jer predloge u ISO ne mogu direktno dostaviti Zavod i Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine.

S. Stamenićhttp://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html
[ crews_adder @ 23.07.2006. 15:54 ] @
Slusajuci Jutarnji dnevnik na B92, shvatio sam da se domaci forumi ( iliti "diskusije na Internetu") i te kako citaju (pogledajte http://www.b92.net/info/vesti/..._id=205509&nav_category=12 ), stoga ovako: da ne bi bilo razlicitih insinuacija i teorija zavere kojima smo skloni, najbolje bi bilo da kombinacija bude RS za dvoslovni, a SRB (u domacoj) ili SER (u inostranoj varijanti) za troslovni kod. Meni ovo, bar za sada, izgleda sasvim (a mozda i jedino) logicno.

Ako neko ima problem sto se "oblik drzavnog uredjenja" nalazi u sastavu koda, neka uzme primer Velike Britanije (.co.UK = "Ujedinjeno Kraljevstvo") ili Juznoafricke Republike (RSA, odn. .za), itd.

Citat:
Prema pisanju Danasa, Zavod je u vrh svojih predloga postavio kodove SP odnosno SPA, što je prepoznatljivo zbog reči srpski.

Prepoznatljivo ljudima iz Zavoda. Jos nekome?

Pri tom, u "srpski" nema slova "a". Sta je onda tu "prepoznatljivo"?

Citat:
"Na internetu je bilo dosta diskusije, ali one su često duhovite, ali ne i mnogo korisne. Vrlo često predlozi koji se tamo čuju su veseli, i Međunardna organizacija za standardizaciju nije na tim talasnim dužinama. Bio je predlog da se uzme CP, jer je to ćirilično kad se čita SR, ali mislim da taj način razmišljanja niko u svetu ne bi razumeo", objašnjava Stanojević.


Sva je sreca da u tim "duhovitim" diskusijama ucestvuju i neki ljudi koji se u vezi sa tim pitaju. Uostalom, "u diskusijama na Internetu" retko da ucestvuju neki koji o tome nemaju pojma, jer oni koji nemaju pojma jos zive u strahu od Interneta i kompjutera, a diskutuju po kafanama, nekada istina duhovito (dok ne prevlada kapljica), ali svakako beskorisno.

Dalje, ovakvi "sagovornici" uglavnom ne doprinose resenju. Zato bi bolje bilo da pogledaju jos "duhovitih diskusija na Internetu" pa neka vide kakvo je preovladavajuce misljenje. Oni koji u tim "duhovitim diskusijama na Internetu" ne ucestvuju, su indiferentni i nekompetentni, jer ne znaju ni o cemu se radi.


[ ton_majstor @ 23.07.2006. 22:45 ] @
Citat:
- Generalna preporuka ISO jeste da se u kodovima ne koristi slovo koje opisuje državno uređenje zemlje, nego da to bude nešto karakteristično za nju. Uzmimo za primer UK, a zemlja se zove Velika Britanija, što bi skraćeno bilo GB - objašnjava Krstić i dodaje da je reč o pitanju od nacionalnog interesa, a da je SP najsmislenije od svega što je slobodno.


United Kingdom je upravo opis državnog uređenja! Gospode!!!

Ne verujem da će nam dati RS, jer ako jednog dana postanemo ponovo monarhija (ne daj Bože sa ovim čovekom), nećemo biti više REPUBLIKA!
A pošto hercegovački rojalisti "čuče" u sadašnjem MIP-u, videćete kako ćemo lagano postati SP.

Pozdrav!
[ _owl_ @ 23.07.2006. 23:46 ] @
Ma nema veze i KS je slobodno (jedino ovi iz ISO-a mogu da pomisle da im gadno zajebavamo kada menjamo skracenice na svakih 5-10 godina).
[ Mister Big Time @ 24.07.2006. 05:09 ] @
Citat:
ton_majstor: United Kingdom je upravo opis državnog uređenja! Gospode!!!
Pozdrav!


znaci nisam jedini kome je to upalo u oci

Gosn' Krstic se ili zbunio, ili ni ne zna sta prica...
[ Mister Big Time @ 24.07.2006. 08:35 ] @
Ako ste gledali BBC, britanske serije i filmove videcete da oni svoju zemlju zovu United Kingdom ili UK i to je razlog zasto su oni uzeli .uk zto sto je za njih prepoznatljiva oznaka a i za ostatak sveta, amerikanci takodje svoju zemlju zovu United States ili US pa oni imaju oznaku .us, jedini prepoznatljiv znak za nas kod nas i u svetu je SRB, bilo ko bilo gde u svetu kada to procita znace da smo to mi i nema sanse da nas zameni za nekoga drugog.

na francuskom se kaze

.RS moze da znaci :

Royaume de Serbie - za kraljevinu
République de Serbie - za republiku

nije ovde stvar u tome kakva su pravila za dodeljivanje koda vec sta je prepoznatljivo,
a kao sto vidite bez obzira na drzavno uredjenje .RS je prepoznatljivo. a takodje R i S su delovi imena pa ako stvarno ne moze drzavno uredjenje to nema veze.
[ Marko Bijelic @ 24.07.2006. 09:28 ] @
SP nema veze sa pameti. Dok nisam pročitao ovaj tekst što je Aleksandar prenio, ne bi ukapirao na šta to te idiote podsjeća...


[ jablan @ 24.07.2006. 09:49 ] @
Bar smo ispali duhoviti... Da nije smešno, bilo bi tužno.
[ pisac @ 24.07.2006. 13:19 ] @
Ja sam (i dalje) pristalica SS (Samo Sloga...), medjutim pošto vidim da je većina za RS, mogao bih to da prihvatim. Normalno, SP ne dolazi u obzir ni pod razno.

Nego, htedoh da pitam šta će nam uopšte troslovni kod ako imamo dvoslovni koji nam odgovara? Možemo na automobilima koristiti isti kod kao i na Internetu: RS ili SS. Recimo, ni hrvati ne koriste CRO na automobilima jer imaju već svoj HR.

A i ako neko smatra da treba da imamo i troslovni kod, onda neka bude SER, jer to više asocira na SERBIA nego što bi asocirao SRB. Normalno, ni ovde ne dolazi u obzir nikakav SPA. A što se tiče toga da SER nekog asocira na veliku nuždu :-), to je tačno samo za nas na balkanu, a ostatak sveta nema nikakve asocijacije.


[ Tom^Cat @ 24.07.2006. 14:15 ] @
Citat:
crews_adder: Prepoznatljivo ljudima iz Zavoda. Jos nekome?

Pri tom, u "srpski" nema slova "a". Sta je onda tu "prepoznatljivo"?


SP je od srpski, a SPA - srpska ...... moras malo da menjas rec po padezima, rodovima, itd da bi imalo smisla :) :)

Ozbiljno, najbolje resenje je RS tj. SER/SRB, sve ostalo je besmisleno.
[ kime1 @ 24.07.2006. 14:16 ] @
ja sam ili za rs ili srb (ne vidim zašto ovo ne bi i strance podsećalo na Serbia- prva tri suglasnika), sve ostalo je van pameti... trebalo bi neku peticiju potpisati, ovi naši kakvi su, biće neka najgora varijanta...
[ drgrozozo @ 24.07.2006. 16:43 ] @
ja glasam za vs (velika srbija), onim angloamerickim poglavicama cemo reci da je to skracenica od 'srpska vlada vs ratko mladic', mozda nam daju nesto cebadi.
[ anon28907 @ 24.07.2006. 19:08 ] @
Citat:
.cs imacemo Kanter drzavu ;))
[ BastardX @ 24.07.2006. 21:36 ] @
Ako smo sada Republika Srbija odgovara .rs
Ako postanemo monarhija nemoramo da menjamo domen
[ kime1 @ 24.07.2006. 22:46 ] @
onda definitivno srb, ne vidim nikakav problem što je tri slova...
[ Mister Big Time @ 25.07.2006. 00:03 ] @
Citat:
kime1: onda definitivno srb, ne vidim nikakav problem što je tri slova...


Pa ne vidis TI.... ali pogledaj malo pravila... da MORAJU da budu 2 slova... a ne tri ili vise.
[ kime1 @ 25.07.2006. 00:24 ] @
u tom slučaju i nemamo neki izbor, neko je spominjao i tri slova, pa sam mislio da je i to opcija...
[ tupito @ 25.07.2006. 09:12 ] @
Da ne bude zbunjivanja u paketu se biraju dva koda dvoslovni za internet domen zemlje i troslovni za sport, automobile i slicno (za Yugoslaviju je bilo .yu i YUG odnosno .cs i SCG za SiCG)
pa se to misli na .RS za internet domen i SRB za kod zemlje. ondosno zavod predlaze .SP i SPA.
[ sudyxor @ 25.07.2006. 09:58 ] @
treba odmah kaparisati KS i KC za dan kada bude Kingdom of Serbia tj. Kraljevina Srbija
[ mojo jojo @ 25.07.2006. 16:13 ] @
Samo SB dolazi u obzir, i kao internet i kao automobilska oznaka.
Koliko god novca traze Solomonska ostrva, treba im dati, i insistirati kod ISO samo na ovom resenju. Ovo su vrlo vazne stvari.
[ Aleksandar Marković @ 25.07.2006. 20:40 ] @
Još nisu određeni zvanični predlozi za međunarodne dvoslovne i troslovne oznake za Srbiju, saopštio je danas Vršilac dužnosti direktora Instituta za standardizaciju Srbije Ivan Krstić. Krstić je u pisanoj izjavi naveo da su oznake "SP", "RS" i "SPA" za Srbiju samo početni radni predlozi koji mogu biti promenjeni, te zato nisu upućene Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO) u Ženevi. Zavod je 27. juna ministarstvima nauke i spoljnih poslova Srbije predložio da dvoslovna skraćenica za Srbiju bude "SP", a troslovna "SPA".

Oznaka "SP" je predložena jer sadrži slova iz reči "srpski" i jer su druge oznake koje sadrže slova iz naziva "Srbija" zauzete ("SR", "SB", "SI", "SJ" i "SA"), a do troslovne oznaka se došlo dodavanjem slova "A". Krstić je istakao da su pored oznake "SP" sa istim početnim slovom slobodne samo oznake "SQ", "Š", "SW" i "SX", ali slobodna je i oznaka "RS", koja "direktno i vizuelno asocira na službeni naziv zemlje - Republika Srbija".

Krstić je dodao da je Ministarstvo nauke Srbije 21. jula predložilo da dvoslovna oznaka za Srbiju bude "RS" jer je to predlog koji "podržava cela Internet-zajednica u Srbiji", a predlog za troslovnu oznaku ministarstvo nije dalo. Preostaje stav Ministarstva spoljnih poslova koje, saopštio je Krstić, može da se saglasi sa predlogom Zavoda dostavljenim 27. juna ("SP" i "SPA"), ili sa predlogom Ministarstva nauke ("RS") i predloži troslovnu oznaku ("SRB") i da se opredeli za nešto treće, na primer za "SP" i "SRB". "Ukoliko se u tom prvom krugu usaglašavanja ne dođe do predloga koji ima podršku oba ministarstva, uslediće hitno neposredno usaglašavanje do postizanja konsenzusa” - Krstić.

[ag]

p.s.


http://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html
[ tiranin @ 26.07.2006. 09:25 ] @
Moze:
JS - kao je*ene Srbija ili
KS - korumpirana Srbija
MJ - mala Jugoslavija

moze sve, ajmo na pivo!
[ Au197/79 @ 26.07.2006. 10:14 ] @
Zar SPA nije internacionalno prihvaćen naziv za banju? Možda bi preko njega mogli da predstavimo zemlju kao banjski centar sveta. Fina reklama za naše banje i mineralne vode :)
[ Aleksandar Marković @ 26.07.2006. 12:56 ] @
Ministarstvo inostranih poslova Srbije prihvatiće troslovnu oznaku SRB za međunarodnu skraćenicu Srbije, navodeći da predložena dvoslovna oznaka SR "nije moguća". U današnjem saopštenju ministarstva se kaže i da predlozena dvoslovna oznaka SP ne predstavlja Srbiju na prepoznatljiv način, a troslovna SPA ne može se dovesti u vezu sa Srbijom. Dvoslovna oznaka RS (Republika Srbija), koju predlaže Ministarstvo nauke Srbije, poručuje da Srbija mora biti Republika, bez obzira da li je to legitimno i šta je volja naroda Srbije, a sugeriše i da je Srbija - Republika Srpska, što Srbija nije, navodi se u saopštenju. Ministarstvo inostranih poslova smatra da skraćenica SRB sadrži sve potrebne elemente-Srbija (država svih u Srbiji), Srbin, Srbi. Prema proceduri, ukoliko se u prvom krugu usaglašavanja ne dođe do predloga koji ima podršku oba ministarstva, uslediće hitno neposredno usaglašavanje do postizanja konsenzusa.
[ Gojko Vujovic @ 26.07.2006. 13:12 ] @
Troslovna oznaka nikada nije ni dovodjena u pitanje, a ministarstvo se po obicaju bavi nebitnim stvarima.

Poenta je koja je dvoslovna i dalje slobodna a da nam odgovara?
[ Ivan Dimkovic @ 26.07.2006. 14:14 ] @
Citat:
Ministarstvo inostranih poslova Srbije prihvatiće troslovnu oznaku SRB za međunarodnu skraćenicu Srbije,


Ovo Ministarstvo ne postoji koliko ja znam - mislim da se radi o laznom predstavljanju.

Citat:

navodeći da predložena dvoslovna oznaka SR "nije moguća".


Kakve veze ima DVOSLOVNA oznaka koja jos nije prihvacena sa TROSLOVNOM oznakom koju je nepostojece ministarstvo ino poslova navodno "prihvatilo" ?

Citat:

U današnjem saopštenju ministarstva se kaže i da predlozena dvoslovna oznaka SP ne predstavlja Srbiju na prepoznatljiv način, a troslovna SPA ne može se dovesti u vezu sa Srbijom. Dvoslovna oznaka RS (Republika Srbija), koju predlaže Ministarstvo nauke Srbije, poručuje da Srbija mora biti Republika, bez obzira da li je to legitimno i šta je volja naroda Srbije,


1. Bez obzira da li je legitimno? Koji je ovo spin - licne zelje nepostojeceg ministra ino poslova o uredjenju zemlje koja nije njegova prcija se guraju u javnoj komunikaciji REPUBLIKE koja ga je davno izabrala na poziciju ex-ministarstva!!! Pa ne znam zaista o kojoj legitimnosti prica nepostojece ministarstvo (kad smo vec kod legitimnosti, cuj legitimnosti ;-) kada Srbija jeste Republika po svom Ustavu?

Mozda bi nepostojecem ministarstvu ino poslova gradjani Srbije trebalo da posalju kopiju Ustava Republike Srbije?

2. Ne znam i o kakvoj "volji naroda" prica nepostojece ministarstvo - Srbija je Republika i to je potvrdjeno prihvatanjem Ustava - dakle dvotrecinskom voljom naroda jos pre mnogo godina. Odakle legitimnost nepostojecem ministarstvu da u zvanicnim obavestenjima za javnost dovodi u pitanje prihvaceno ustavno uredjenje zemlje koja im placa platu - to je vec pitanje za neki Sud pretpostavljam.

Meni ovo lici na totalni zooloski vrt - za ovakve nebulozne javne nastupe se momentalno gubi posao predstavnika drzave u svakoj iole civilizovanoj zemlji - ne i u Srbiji izgleda.

Tuzno.

Citat:

a sugeriše i da je Srbija - Republika Srpska, što Srbija nije, navodi se u saopštenju.


Ovo je jos ludji nonsens - dva slova 'RS' sugerisu da je, pazi sad, Srbija zapravo "Republika Srpska" - ovo su definitivno novi momenti, bice da je neko u nepostojecem srpskom ministarstvu ino poslova konzumirao i neke opijate pride pa ima tipicne opijatne halucinacije - predlazem hitnu rehabilitaciju.

Citat:
Ministarstvo inostranih poslova smatra da skraćenica SRB sadrži sve potrebne elemente-Srbija (država svih u Srbiji), Srbin, Srbi. Prema proceduri, ukoliko se u prvom krugu usaglašavanja ne dođe do predloga koji ima podršku oba ministarstva, uslediće hitno neposredno usaglašavanje do postizanja konsenzusa.


Nepostojece ministarstvo nije odgovorilo na pitanje - a pitanje je, da ponovimo, DVOSLOVNA oznaka - a ne troslovna oko koje nema puno mesta sporenju.

Covek se najezi kad procita ove stvari i shvata da su to ljudi koji predstavljaju ovu zemlju i od nje primaju platu.

ISO ce nam, na kraju, dodeliti skracenice ZY i ZYX - posto bolje i ne zasluzujemo sa ovakvim ljudima koji nas predstavljaju. Ovakve izjave su uvreda za inteligenciju gradjana Srbije.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 26.07.2006. u 15:25 GMT+1]
[ Vukan Karadžić @ 26.07.2006. 14:14 ] @
Kako nije dovodjena u pitanje kad kreteni iz Instituta za standardizaciju predlazu SPA !?! Dal su normalni!?!
[ MladenIsakovic @ 26.07.2006. 16:10 ] @
Citat:
Vukan Karadžić: Dal su normalni!?!Očigledno nisu
[ valeksic @ 27.07.2006. 10:24 ] @
Danas kabinet Vojislava Koštunice na sednici u Kruševcu raspravlja i o predlozima za državne kodove

Oznaka za Srbije biće SRB?

Beograd - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije predlaže da troslovna oznaka SRB bude zvanični kod Srbije. Vlada Srbije će na današnjoj sednici raspravljati o svim modalitetima koji su ovih dana bili u opticaju i posle usaglašavanja formalni predlog uputiti Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju ISO.

Zavod za standardizaciju je zatražio mišljenje Ministarstva spoljnih poslova povodom predloga da SP i SPA budu dvoslovni i troslovni kodovi. Iz Ministarstva je juče saopšteno da dvoslovna oznaka SP ne predstavlja Srbiju na prepoznatljiv način, a da se troslovna SPA ne može dovesti u vezu sa Srbijom. Oni prihvataju predlog Ministarstva nauke i zaštite životne sredine da SRB bude troslovni kod "pošto nije moguća dvoslovna oznaka za međunarodnu skraćenicu Srbije, a ta oznaka bi bila SR".

Zanimljivo je da se prethodnih dana na raznim Internet forumima otvorila javna rasprava povodom pisanja našeg lista o predlozima za kodove Srbije. Na ovim forumima je jedan od najpopularnijih predloga RS, što je Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo. Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine predložilo je RS, uz obrazloženje da korisnici Interneta smatraju da je on najadekvatniji, jer će kasnije prema dvoslovnom kodu biti određen i top level Internet domen Srbije.


ME za Crnu Goru

Prema pisanju podgoričkog lista Vijesti, ME je jedina oznaka za Internet domen koja na engleskom jeziku asocira na Crnu Goru, a istovremeno je slobodna. U obrazloženju se navodi da on može da bude iskorišćen na komercijalan način, registrovanjem domena kao voli.me, čekaj.me, i slično. "Ipak, takav način iskorišćenosti nacionalnog domena zavisiće od konkretnog pravilnika koji bude usvojen.

S. Stamenić
[ Ivan Dimkovic @ 27.07.2006. 10:27 ] @
Citat:

Oznaka za Srbije biće SRB?


3 suglasnika - sa ovim jedini koji nece imati problema su Srbi i turko-narodi od Istanbula do ujgurske provincije ;-)
[ Slobodan Miskovic @ 27.07.2006. 10:40 ] @
Pa nista ostali ce da citaju sa ES-AR-BI :)
[ valeksic @ 27.07.2006. 14:10 ] @
Vlada Srbije usvojila je danas Informaciju o utvrđivanju predloga dvoslovnog i troslovnog koda, odnosno skraćenice Republike Srbije, a Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju biće podneti predlozi - za dvoslovni kod RS i troslovni SRB.
[ Aleksandar Marković @ 27.07.2006. 15:29 ] @
http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=54232

p.s.


http://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html
[ teddy @ 27.07.2006. 18:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: 3 suglasnika - sa ovim jedini koji nece imati problema su Srbi i turko-narodi od Istanbula do ujgurske provincije ;-)


ISO Alpha-3 kodovi i nisu predviđeni za čitanje kao jedna reč, inače ne bismo imali slučajeve poput BGD (Bangladeš), BGR (Bugarska), BLR (Belorusija), CHN (Kina), GMB (Gambija), HKG (Hong Kong), KHM (Kambodža), KWT (Kuvajt), LBN (Liban), MMR (Mijanmar), NLD (Holandija), TKM (Turkmenistan), ZMB (Zambija) itd.

Glavni uslov pri izboru koda je da podseća na državu, a SRB za ogromnu većinu svetskih jezika (engleski, španski, ruski, francuski, nemački, italijanski itd) to u potpunosti ispunjava, a uz to u odnosu na SER ima prednost da i na srpskom asocira na Srbiju.
[ valeksic @ 27.07.2006. 22:09 ] @
Al' su expeditivni :)

Citat:

Danas, 28. jul 2006.

Predlozi za dvoslovni i troslovni kod su RS i SRB, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije u Kruševcu, a istog dana su upućeni u sekretarijat Međunarodne organizacije za standardizaciju ISO, potvrdio je za Danas Slobodan Vukčević, ambasador pri predstavništvu UN u Ženevi.

[ ton_majstor @ 27.07.2006. 22:31 ] @
Samim tim, svaka daljnja diskusija po ovome, kao i anketa na forumu postaju očigledno bespredmetne. Ovo pišem kolegi supermoderatoru.

Ili se varam?

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 28.07.2006. u 10:29 GMT+1]
[ pisac @ 27.07.2006. 22:45 ] @
Čekaj, čekaj, nemoj da žuriš, da sačekamo da to bude zvanično prihvaćeno.

Nego, drago mi je što nije prihvaćen onaj idiotski predlog da SP/SPA bude oznaka. Opet, meni bi baš leglo SS/SER, medjutim eto moraću da se priviknem (ne baš teško) na RS/SRB.

Inače, YU FOREVER, sve ostalo je kaka. Bravar je bio bolji.
[ drgrozozo @ 28.07.2006. 11:57 ] @
fino. ja sam se samo plasio da ne stave drzava umesto republika. srecom su se svi pravili blesavi.

za predloge sp i spa nisam ni cuo, koji je lobotomirani kengur mogao to da predlozi?
sp/spo je mnogo logicnije, da se vidi da nam je zemlja south park kojim upravljaju simpsonovi.
[ valeksic @ 17.08.2006. 15:06 ] @
Uskoro odgovor ISO o oznakama

17. avgust 2006. | 14:51 | Izvor: Beta

Beograd -- Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju upućen je predlog da međunarodne oznake za Srbiju budu "RS" i "SRB".

Šefica odeljenja za međunarodnu saradnju Instituta Žana Menaše Kalinić kaže da je predlog upućen još nakon sednice Vlade Srbije 27. jula, a na kojoj je doneta odluka o predlozima. Menaše-Kalinić je rekla da se odgovor ISO-a očekuje "svakog dana".
[ Aleksandar Marković @ 22.08.2006. 16:54 ] @
Međunarodna organizacija za standardizaciju dodijelila je državi Crnoj Gori oznake ME i MNE, po kojima će se ubuduće prepoznavati u svijetu – saznaje Republika

- Vlada Crne Gore je od te Međunarodne organizacije dobila prijedlog dvoslovnih i troslovnih oznaka – otkrio je Republici pomoćnik ministra ekonomije zadužen za oblast telekomunikacija Dejan Jovanović. Očekuje se da će odluka o tome biti usvojena na sljedećoj sjednici Vlade. - Međunarodni kod za telefonsku mrežu, kao i ostale kodove, Crna Gora će od Međunarodne unije za telekomunikacije zatražiti već tokom ove sedmice. Očekuje se da će ovaj zahtjev biti procesuiran tokom septembra – rekao je Jovanović za Republiku.

Republika
[ valeksic @ 22.08.2006. 17:52 ] @
Malo konfuzan članak. Vijesti su bolje obradile temu:

Vijesti, 22. avgust 2006.


MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA ZA STANDARDE PREDLOŽILA DA OZNAKA ZA CRNU GORU BUDE - MNE

Tri slova za Montenegro

Podgorica - Na automobilima kojima crnogorski državljani budu putovali preko granice, već od septembra bi umjesto dosadašnjih najljepnica SCG, mogle biti druge sa novom državnom oznakom - MNE.

Predlog za dodjelu novih državnih oznaka - dvoslovne “me” (za Internet domen), te troslovne skraćenice MNE (oznaka države za tablice, lične isprave...) poslat je Crnoj Gori krajem prošle sedmice iz Međunarodne organizacije za standarde (ISO, www.iso.org).

- Čekamo odgovor iz Crne Gore. O predloženim oznakama ne možemo govoriti, dok ih ne usvoje članovi ISO 3166 organizacije, zadužene za tu vrstu državnih oznaka - kazao je "Vijestima" Jozef Martinez, sekretar ISO 3166.

Predlog ISO organizacije crnogorska Vlada će razmatrati na sjednici u četvrtak i, kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno, najvjerovatnije prihvatiti.

“Vijestima” je u Vladi potvrđeno da bi se naljepnice sa oznakom “MNE” umjesto aktuelne “SCG” na automobilima koji izlaze iz Crne Gore mogle pojaviti već narednog mjeseca.

Po dobijanju nove Internet oznake, u Crnoj Gori će do daljnjeg biti aktuelna registracija adresa sa nastavkom “cg.yu”, koji je smatran crnogorskim domenom. Ta oznaka od početka, kada je registrovan prvi Internet provajder u Crnoj Gori, Internet Crna Gora, bila je ništa drugo do poddomen. Politika vođenja nacionalnog domena (“yu”) bila je takva da je jedno lice moglo registrovati jedan domen, što je kompaniju Internet Crna Gora, zakupom “cg.yu” poddomena, stavilo u povlašten položaj. Internet CG je od početka rada, 1997. godine, fizičkim i pravnim licima nudio registraciju adresa sa nastavkom “cg.yu”.

Internet oznaka za Crnu Goru, “me”, koju je ISO predložio, jedina je među slobodnim koja koliko-toliko asocira na Crnu Goru, na engleskom jeziku. Osim što bi trebalo da asocira na naziv države, ta vrsta oznaka je interesantna i sa aspekta mogućnosti iskorišćenja na Internet tržištu. Love.me, kiss.me, watch.me, surprise.me, kombinacije Internet adresa na engleskom, ali i adrese dobijene igrom riječi na jezicima sa prostora bivše Jugoslavije - voli.me, ljubi.me, gledaj.me, iznenadi.me... mogle bi staviti Crnu Goru na isto mjesto na Internet prostoru, kao što je svojevremeno (i danas i te kako), postavljena Kraljevina Tuvalu po dobijanju nacionalnog sufiksa “tv”. TV je komercijalizovan i danas tražen domen, posebno među svjetskim televizijskim kućama, koje rado plaćaju za adresu sa tim nastavkom.

I predloženi “me” domen može biti iskorišćen na sličan način. Ipak, ko će i na koji način biti zadužen za registraciju nacionalnog domena zavisiće od konkretnog pravilnika koji bude usvojen, nakon usvajanja Internet oznake.

D.K.-D.M.C


* * *

BEOGRAD TRAŽI “SRB”

Vlada Srbije, gdje bi kao i u Crnoj Gori po proglašenju crnogorske nezavisnosti trebalo da budu promijenjene državne oznake, poslala je ISO organizaciji zahtjev za dodjelu dvoslovne oznake “rs”, odnosno troslovne “SRB”.

Osim tih oznaka, Crna Gora i Srbija trebalo bi da dobiju i nove međunarodne kodove. Novi kod za Crnu Goru, prema nezvaničnim informacijama, mogao bi biti 382, 383 ili 384. Dosadašnji, kod SCG, 381, trebalo bi da naslijedi Srbija.

Ostali kodovi sa 38x dodijeljeni su republikama bivše Jugoslavije.
[ Au197/79 @ 22.08.2006. 23:16 ] @
Kiss.me, fuck.me, see.me...

Dobra fora
[ crews_adder @ 23.08.2006. 08:59 ] @
Vlada.me

dere.me

kozu.me

.me kao onomatopeja koze?

[ Au197/79 @ 23.08.2006. 11:53 ] @
a dobro je i vidju.me :)
i engleski par: see.me
[ Mister_rap @ 23.08.2006. 16:31 ] @
nije vidju nego vidji.me :)
[ Aleksandar Marković @ 24.08.2006. 16:27 ] @
PODGORICA, 24. avgusta 2006. (Beta) - Vlada Crne Gore prihvatila je u četvrtak predlog Međunarodne organizacije za standardizaciju da osnovni nacionalni kod bude oznaka ME, a troslovni MNE.

Ministar ekonomije Predrag Bošković kazao je da će se ti kodovi nakon promene ličnih dokumenta nalaziti na pasošu, vozačkoj i saobraćajnoj dozvoli i ličnim kartama.

Bošković je dodao da će ME verovatno biti i nacionalni internet domen.

"Ta dvoslovna oznaka može sa više aspekata da se tumači i da bude ekonomski vrlo isplativa. Jedan od zadataka u ovom postreferendumskom periodu je da definišemo i ono što su nacionalni resursi Crne Gore, a svakako su to domen telekomunikacija i kodovi", kazao je Bošković novinarima nakon sednice crnogorske vlade.

On je kazao da vlada još pregovora sa Međunarodnom agencijom za telekomunikacije o određivanju kodova za radio stanice i mobilne sisteme, jer za neke od njih nema slobodnih sa početnim slovima C ili M.

Bošković je podsetio da su slobodni telefonski kodovi 382, 383, 384 i da bi ta promena mogla da se dogodi uskoro.

Oznaka "ME" zameniće dosadašnju CG.YU, koju je kao crnogorski domen u prethodnih devet godina koristio prvi provajder u ovoj oblasti u Crnoj Gori, kompanija Internet Crna Gora.

Već od septembra, oznaka na crnogorskim automobilima koji odlaze u inostranstvo trebalo bi da umesto SCG bude MNE.

http://www.beta.co.yu/default....p;h=Home,sr&prikaz=1474144
[ Aleksandar Marković @ 25.08.2006. 11:24 ] @
Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) još nije odgovorila na predlog da međunarodne oznake za Srbiju budu "RS" i "SRB". Šefica odeljenja za međunarodnu saradnju Instituta Žana Menaše-Kalinić izjavila je da je predlog upućen još posle sednice Vlade Srbije koja je održana 27. jula, na kojoj je doneta odluka o predlozima, ali da odgovor još nije stigao. "Imamo samo potvrdu da je predlog stigao i da je upućen na razmatranje".Ne postoji rok u kojem ISO mora da odgovori na predlog Instituta za standardizaciju.

(beta)
[ bencuns @ 25.08.2006. 13:20 ] @
Nadam se da ce .rs biti usvojen kao internet domen za Srbiju, posto zbog "globalne svjetske politike" Republika Srpska nije uspjela da ga dobije prije nekoliko godina pod izgovorom da nije država, iako mnogi drugi nisu nezavisne države pa ga imaju. Ali šta da se radi kad ni na ovom polju nismo imali dobar lobi. Ali eto, sada će dvije srpske vlade valjda moći da se dogovore oko zajedničke eksploatacije .rs domena ukoliko bude prihvaćen. Zaboravih da poručim premijeru Dodiku da o tome porazgovara sa Koštunicom dok su gledali Zvezda - Milan, :-) Šalu na stranu, domen .ba u Republici Srpskoj nije zastupljen, nešto malo jeste poddomen rs.ba, ali ni blizu u mjeri da bi bio prepoznatljiv, kao do sada cg.yu na primjer. Uglavnom su zastupljeni negeografski komercijalni domeni, čak i kod vladinih institucija i velikih firmi.
Evo od mene predlog da se dvije srpske vlade dogovore o eksploataciji poddomena rs.rs u Republici Srpskoj. Simpatično zvuči, zar ne?
[ pisac @ 25.08.2006. 21:17 ] @
Citat:
Aleksandar Marković: Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) još nije odgovorila na predlog da međunarodne oznake za Srbiju budu "RS" i "SRB".... Ne postoji rok u kojem ISO mora da odgovori na predlog Instituta za standardizaciju.


Kad se Mladić nadje u Hagu...

HAHAHAHA
[ alazovic @ 26.08.2006. 17:59 ] @
E, ljudi, a jel probao neko da pročita svoj .yu domen u najverovatnijoj .rs varijanti?

kraljevo.org.yu - melodično, što bi rekli, milozvučno
kraljevo.org.rs - rogobatno, sačuvaj bože... Biće muke dok se ne naviknemo

A kako smo mi naučili i da ne pominjemo ove tačke u nazivima domena, onda reč kraljevoorgrs izgleda još gore, pogotovo ova 4 slova na kraju - RGRS!

Da odem blago u OT - to me podseća na sličan problem koji su imali građani meni susedne Vrnjačke Banje sa telefonskim brojevima: dok su bili petocifreni, počinjali su brojem 6 sve je bilo OK. Uvođenjem još jednog broja, još jedne šestice, svima su brojevi počinjali na 66. E sad, zamislite radio spikera koji čita oglase i koji sto puta treba ISPRAVNO da kaže "šestšest..." Samo ljudi vrhunskih glasovnih mogućnosti nisu pri kraju oglasa govorili "šešes...".
Epilog priče je da je u Banji izvršena renumeracija brojeva, tj krenuli su otpočetka 60... 61...

U maloj su prednosti oni koji imaju sajtove *.co.rs jer to može da se čita kao engleska reč corse. To se može iskoristiti u turističke svrhe - na postojeći domen dodate -of i dobijete, recimo gibanica-of.co.rs iliti: gibanica, of corse!Aleksandar
[ Kosta ******um Rex Persia @ 26.08.2006. 18:59 ] @
Ljudi, a što se ne predloži domen KS, što bi značilo Kraljevina Srbija, pošto u narednih 3 godina postoji dosta realna mogućnost da ponovo postanemo kraljevina.
[ pisac @ 26.08.2006. 20:10 ] @
Kakva bre kraljevina, jesi li ti normalan. Samo mi treba još jedan parazit koji će da se prenosi sa kolena na koleno. Ove sadašnje parazite bar sam biram.
[ valeksic @ 26.08.2006. 23:29 ] @
Vijesti, 26. avgust 2006.

SKORO PRAVILNIK O KORIŠĆENJU NOVE CRNOGORSKE INTERNET OZNAKE “ME”

Adresa za Vladu već rezervisana

Podgorica (MINA-BUSINES) - Sekretarijat za razvoj pripremiće uskoro pravilnik kojim će na nivou Crne Gore prvi put biti definisano kako će se na osnovu budućeg internet domena “Me” dodjeljivati poddomeni, saopštio je pomoćnik sekretara Borivoje Marić.

On je agenciji Mina-business rekao da je sličan pravilnik postojao na nivou državne zajednice, kojoj je bio dodijeljen internet domen Yu, dok je Crna Gora koristila poddomene cg.yu i mn.yu. Poddomen mn.yu sada isključivo koristi državna administracija, a cg.yu prvi provajder u ovoj oblasti u Crnoj Gori, kompanija Internet.

Na osnovu odluke koja je usvojena u četvrtak, Sekretarijat će biti tehnički administrator za upravljanje internet domenom, a posao oko pripreme pravilnika trebalo bi da počne odmah nakon verifikacije zapisnika sa posljednje Vladine sjednice.

Marić je objasnio da će pravilnikom neki poddomeni biti rezervisani, poput gov.me za Vladu, kao i da je najvažnije da jednom pravnom ili fizičkom licu može biti dodijeljen samo jedan, kako bi se izbjegla mogućnost zloupotreba, odnosno rezervisanja više njih i njihove kasnije prodaje.

Kombinacije riječi sa crnogorskim internet domenom mogle bi biti veoma tražene i isplative, jer se lako pamte i imaju niz asocijacija, čak i na engleskom, poput love.me.

Marić je kazao da su moguće žalbe zbog Vladine odluke da Sekretarijat bude tehnički administrator umjesto neke druge organizacije ili institucije.

Za obavljanje tog posla, prema njegovim riječima, bio je zainteresovan Univerzitetski računski centar, ali u Vladi smatraju najvažnijim to što je on dodijeljen neprofitnoj organizaciji, jer bi firme bile zaintersovane da budu administratori kako bi komercijalizovale taj zadatak.

Na odluku da Sekratrijat bude administrator, primjedbi nemaju ni u Agenciji za telekomunikacije i poštansku djelatnost.

Direktor Agencije Zoran Sekulić kazao je da će Sekretarijat posao administratora raditi sigurno dobro, kao i da se Vlada odlučila da ga njemu povjeri. Vjerovatno zbog toga će morati da obezbjeđuje novac za te namjene iz budžeta.
[ danuskica @ 27.08.2006. 12:07 ] @
26. avgust, 2006.

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – IT Asocijacija Crne Gore (ITAM - www.itam.ws) pozvaće Vladu da preispita odluku kojom je Sekretarijat za razvoj izabran za tehničkog administratora koji će upravljati nacionalnim internet domenom, kao i da organizuje javnu raspravu o tome kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

ITAM je oformio tim koji je radio na predlogu rješenja, a odluka Vlade ih je iznenadila, jer su očekivali da će biti otvorena javna rasprava na tu temu, u kojoj bi svi doprinijeli što boljem rješenju.

U ITAM-u smatraju da je neophodno sprovesti javnu raspravu, kako bi se uvidjeli svi aspekti koji bi mogli značajno uticati na budući razvoj Crne Gore u toj oblasti.

“Internet je globalno tržište, u kojem neadekvatno predstavljanje i zastupljenost Crne Gore može proizvesti dugoročne negativne posljedice na njenom putu ka svjetskim integracijama”, rekao je agenciji Mina-business predsjednik upravnog odbora ITAM-a, Darko Bulatović.

Prema njegovim riječima, u razvijenim zemljama Vlada samo obezbjeđuje zaštitu nacionalnih interesa u eksploataciji tog javnog resursa na transparentan, nediskriminatorski i kvalitetan način.

Istraživanja Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) pokazuju da su u najvećem broju slučajeva na administriranju nacionalnim domenom angažovane neprofitne i nevladine organizacije koje strukturom i načinom djelovanja mogu najbolje da ispune ta tri uslova, od ključne važnosti.

“Dosadašnja uloga Vlade u administriranju nacionalnim domenom, kako na saveznom i na republičkom nivou, bila je pogubna po razvoj informacionih tehnologija, što se posebno odrazilo na Crnu Goru”, kazao je Bulatović.

On je ocijenio da bi Crna Gora trebalo da se ugleda na razvijene zemlje koje su uspješno iskoristile domen i za ispunjenje nacionalnih interesa.

Vlada je u četvrtak prihvatila predlog Međunarodne organizacije za standardizaciju da osnovni nacionalni kod bude oznaka ME, a troslovni MNE. Taj dvoslovni kod biće najvjerovatnije, kako su najavili, i novi crnogorski internet domen.

Bulatović je rekao da je domen ME velika perspektiva za razvoj Crne Gore, koja će omogućiti da se otvore vrata ka globalnim trendovima razvoja informacionih tehnologija.

Crna Gora ovom oznakom dobija, naveo je on, jedinstvenu priliku da unaprijedi sliku u svijetu i podstakne razvoj svih aspekata društva.

Bulatović ne sumnja da će ME oznaka privući veliku pažnju, zbog čega smatra da se treba pažljivo odnositi prema načinu upravljanja tim nacionalnim resursom, kako bi se izbjegle negativne posljedice.

ITAM je organizacija posvećena razvoju informacionih tehnologija i promovisanju njenih uloga u društvu. Bulatović je objasnio da ITAM okuplja profesionalce, entuzijaste i organizacije koji žele da svojim djelovanjem doprinesu razvoju Crne Gore u toj oblasti.


[ Davor Vlajkovic @ 27.08.2006. 23:48 ] @
Citat:
Aleksandar Marković: Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) još nije odgovorila na predlog da međunarodne oznake za Srbiju budu "RS" i "SRB". Šefica odeljenja za međunarodnu saradnju Instituta Žana Menaše-Kalinić izjavila je da je predlog upućen još posle sednice Vlade Srbije koja je održana 27. jula, na kojoj je doneta odluka o predlozima, ali da odgovor još nije stigao. "Imamo samo potvrdu da je predlog stigao i da je upućen na razmatranje".Ne postoji rok u kojem ISO mora da odgovori na predlog Instituta za standardizaciju.


Dabogda čekali makar onoliko koliko su svi korisnici .yu domena zajedno čekali na registraciju ili izmenu parametara
[ valeksic @ 29.08.2006. 11:00 ] @
Glas javnosti, 29.08.2006.

Državne oznake Srbije - SRB i SR

BEOGRAD - Zbog raspada državne zajednice SCG, Srbija će morati da menja državne oznake po kojima će nas raspoznavati u svetu i koje će se nalaziti na svim dokumentima, od ličnih karti do pasoša, pa čak i na registarskim tablicama. Crna Gora će, po svemu sudeći, nove oznake dobiti pre Srbije, možda već u septembru, budući da je Međunarodna organizacija za standarde ISO prošle nedelje poslala tamošnjoj vladi predlog da troslovna skraćenica za Crnu Goru bude MNE, a dvoslovna ME.

Duža verzija koristiće se na tablicama i u ličnim kartama, a kraća kao Internet domen države. I Vlada Srbije je na ovom planu preduzela neke korake, predloživši da troslovna oznaka naše zemlje bude SRB, a dvoslovna RS. Direktor Instituta za standardizaciju Srbije Ivan Krstić kazao je da je ovaj predlog krajem jula prosleđen ISO organizaciji u Ženevi i da se sada čeka na njihov odgovor.

- Kada je formirana SCG, trebalo je nekoliko meseci da prođe da bismo dobili odgovor od ISO, ali to ne znači da će i sada biti potrebno toliko vremena. Odluku o državnim oznakama pri ISO donosi Agencija za održavanje standarda ISO3166, koju čine međunarodni stručnjaci - objasnio je Krstić.

Prema njegovim rečima, može se dogoditi da Agenciji zatrebaju dodatni podaci koje će u tom slučaju zatražiti od Instituta za standardizaciju, a kada ISO jednom donese odluku i prihvati predlog srpske vlade, nove oznake Srbije će odmah biti uvrštene u spisak skraćenica država u svim registrima Ujedinjenih nacija.
A. D. M.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 11:46 ] @
Citat:

Glas javnosti, 29.08.2006.

Državne oznake Srbije - SRB i SR


Tipican primer amaterskog novinarstva - naslov sugerise da su oznake vec usvojene, a onda clanak to demantuje.

Ocigledno novinari u doticnom javnom glasilu nemaju veze sa svojom profesijom.
[ Pera60 @ 29.08.2006. 18:59 ] @
I ne samo to nego i jedna gruba elementarna greska! U naslovu se pominje "SR" (a svi znamo da je to zauzeto) dok u samom tekstu "RS". To stvara jos vecu konfuziju!
[ valeksic @ 30.08.2006. 10:24 ] @
Vijesti


REAKCIJE NA VLADINU ODLUKU O ADMINISTRATORU ME OZNAKE I NAJAVLJENI PRAVILNIK O NJENOJ RASPODJELI

Nacionalni domen na kašičicu

Podgorica - Vladina odluka da Sekretarijat za razvoj bude tehnički administrator koji će upravljati nacionalnim internet domenom, prema prvim reakcijama javnosti, je preuranjena i po mnogima neprihvatljiva. Vlada je, mišljenje je javnosti, trebalo samo da prihvati predlog Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO, www.iso.org) da crnogorski nacionalni internet domen bude ME. ISO je nedavno uputio Crnoj Gori predlog za nove državne oznake, troslovnu MNE, te dvoslovnu (za Internet), što je crnogorska Vlada prihvatila na sjednici održanoj prošlog četvrtka.

IT Asocijacija Crne Gore (ITAM, www.itam.ws), najavila je pozivanje Vlade na preispitivanje odluke kojom je Sekretarijat za razvoj izabran za tehničkog administratora. ITAM će zahtijevati i javnu raspravu na kojoj bi trebalo naći najbolje rješenje za to pitanje. Ta organizacija ranije je oformila tim koji je radio na predlogu rješenja. Odluka Vlade ih je iznenadila, jer su očekivali da će biti otvorena javna rasprava na tu temu, u kojoj bi svi doprinijeli što boljem rješenju.

Da je Vlada prije preuranjene odluke o budućem tehničkom administratoru domena trebalo da, “pošto kod nas ta oblast nije zakonski regulisana”, pripremi odgovarajuća zakonska akta uz javnu raspravu u kojoj bi učestvovale zainteresovane strane, slaže se i Duško Mihailović, novinar i pokretač prvog blog servisa kod nas (www.blogovanje.com), koji je posljednju godinu rada vezao skoro isključivo za Internet poslovanje.

On smatra da je Vlada trebalo da u odluku o administriranju ME oznake u javnu raspravu, pored države, uključi IT industriju (Internet provajderi, hosting provajderi, profesionalci koji žive od internet biznisa...), te relevantne institucije kao što su Univerzitet i Agencija za telekomunikacije i na kraju zainteresovane korisnike”.

- Taj korak je od krucijalnog značaja, jer bi tim zakonskim aktom bilo definisano ko može registrovati domen, ko će ga administrirati, da li treba osnivati posebno regulatorno tijelo za tu oblast, šta raditi u slučaju spora... U toj bi fazi bile razmotrene opcije i uz najširi mogući konsenzus zainteresovanih strana pokušala bi se definisati pitanja da li ili ne komercijalizovati domen, da li domen mogu registrovati samo građani Crne Gore ili će se registracija obavljati i globalno, čime bi Crna Gora dobila jedan od njenih rijetkih izvoznih proizvoda - kazao je Mihailović.

Osim Vladine odluke o administratoru domena, neprihvatljivim se čini i pravilnik kojim će biti definisan način raspodjele ME oznake, koji je Sekretarijat najavio u petak. Prve najave govore da će pravilnikom neki poddomeni biti rezervisani, poput gov.me za Vladu, te da je “najvažnije da jednom pravnom ili fizičkom licu može biti dodijeljen samo jedan domen, kako bi se izbjegla mogućnost zloupotreba, odnosno rezervisanja više njih i njihove kasnije prodaje”. Takva praksa, bila je karakteristična i za dodjelu YU oznake, koju su Srbija i Crna Gora koristile posljednjih godina (posljednja internet oznaka države CS, dodijeljena po proglašenju državne zajednice Srbija i Crna Gora, nikad nije zaživjela u praksi).

Upravo je takav koncept dodjele domena Internetu Crna Gora (www.cg.yu) omogućio da od 1997. godine, kada je ta kompanija počela sa radom, sve ove godine prodaje korisnicima adrese sa poddomenom cg. yu, kao jedinog koji označava pripadnost regiji. Još jedna od oznaka koja je označavala pripadnost Crnoj Gori, poddomen mn.yu, isključivo koristi državna administracija.

Prema mišljenju Mihailovića, koncept pravilnika najavljen iz Sekretarijata za razvoj je “krajnje autističan i samo može da guši ionako slabašan IT sektor u Crnoj Gori”.

- Taj koncept, kada se logično promisli, dovešće, primjerice, pravna lica koja se bave sa nekoliko djelatnosti ili koja imaju nekoliko brendova, da za svaki brand ili branšu registruju novu firmu ili NVO kako bi mogli registrovati i domen. Zamislite kompaniju "xyz" koja ima pet hotela, nekoliko benzinskih pumpi, rent-a-car i vinograde i fabriku za proizvodnju vina. Ona će moći da registruje samo jedan domen, recimo xyz.me, ali neće biti u mogućnosti da registruje i xyz-hotels.me, xyz-petrol. me, xyz-rentacar.me ili xyz-vina.me. Ako, na primjer, “Vijesti” (www.vijesti. cg.yu) sjutra pokrenu nedjeljenik ili mjesečnik, neće biti u mogućnosti da pod nacionalnim domenom registruju poddomene za svoja nova izdanja jer je Daily-Press već ispunio kvotu od jednog domena - objašnjava Mihailović, pitajući šta će biti sa višejezičkim skraćenicama, kakve, pored ostalih, ima Institut za medije (IMCG i MMI). Takv-im institucijama ili kompanijama, kako je kazao, pravilinkom kakav je najavljen, biće oduzeta mogućnost da registracijom nacionalnog domena zaštite svoj korporativni identitet.

- Internet domen je nacionalni resurs i možda je taj resurs najbolje porediti sa radio-difuznim spektrom. Na kraju krajeva, i Internet je takođe medij. Svi znamo kako su se dodjeljivale i oduzimale radijske i televizijske frekvencije dok je tim nacionalnim resursom upravljao takođe jedan Vladin sekretarijat, kojeg danas na sreću više nema. Sudeći po tome kako u Vladi razmišljaju o ovom nacionalnom resursu i uopšte monopolima u sektoru telekomunikacija, poslije dugotrajne bitke za slobodnije medije u Crnoj Gori izgleda da nam predstoji i "bitka za Internet" - kazao je Mihailović.U VLADI BRZO SAVLADALI LEKCIJE

Tokom predreferendumske kampanje, u Vladi, Ministarstvu ekonomije, te Sekretarijatiu za razvoj, niko nije mislio o domenu. Tada je sve ličilo na bacanje lopte “onom drugom” (“Vijesti”, april, “YU mora u penziju”). U Ministarstvu ekonomije su u to vrijeme upućivali na Sekretarijat za razvoj. Iz Sekretarijata je uslijedila uputa za obraćanje kancelariji Microsofta za Crnu Goru (?!). Neki su upućivali na Internet Crna Gora, kao pružaoca Internet usluga, gdje su tada kazali da “stvar nije toliko hitna”, te da treba sačekati rješavanje statusa države.

Te iste institucije danas, kako je po prihvatanju predloga ISO organizacije kazao ministar ekonomije Predrag Bošković, prepoznaju domen kao nacionalni resurs. Ko će administrirati nacionalnim domenom, odluka je na državi kojoj je dodijeljen. Međutim, stručna javnost, pored ostalih i Vojislav Rodić, predsjednik Udruženja Internet provajdera Srbije, i ranije je kazao “Vijestima” da brigu o administriranju domena nije preporučljivo prepustiti državi.
- U cijelom (razvijenom i demokratskom) svijetu administriranje nacionalnog domena rade neprofitne i nevladine oragnizacije, a u nekim drugim zemljama, koje su malo "tanje" po pitanju tih atributa, o administriranju domena brine država. Nikad ne bih preporučio to rješenje - stav je Rodića.

Za tehničko administriranje domena, kako je kazao Borivoje Marić, pomoćnik sekretara Sekretarijata za razvoj, bio je zainteresovan i univerzitetski računski centar, iz kojeg na Vladinu odluku, te najavljeni pravilnik o raspodjeli domena, nemaju komentara.

D.KALAČ
[ mexico @ 01.09.2006. 13:28 ] @

Citat:

Beograd -- Međunarodna organizacija za standardizaciju saopštila da međunarodne oznake za Srbiju mogu da budu "SP" i "SRB".

"Generalni sekretar međunarodne organizacije obavestio je ambasadora Slobodana Vukčevića u predstavništvu UN u Ženevi da, nažalost, nije prihvaćen dvoslovni kod 'RS' i da su kodovi koje je predložila Agencija za održavanje standarda ISO 31 66 - 'SP' i 'SRB'", rekao je agenciji Beta direktor Instituta za standardizaciju Ivan Krstić.


http://www.b92.net/info/vesti/...09&dd=01&nav_id=210260


i sta sad? Ipak "SP"?
[ Tyler Durden @ 01.09.2006. 14:42 ] @
Bezveze :(
Mada, ako sam dobro skapirao tekst ovo još nije definitivno?
[ crews_adder @ 01.09.2006. 15:29 ] @
Pa dobro, sta sad. Ja cu ga bojkotovati (mislim na SP).
[ Tyler Durden @ 01.09.2006. 15:41 ] @
haha, a kako mislis sprovesti taj bojkot? Neces posjecivati sajtove sa tim domenom? :)
[ crews_adder @ 01.09.2006. 15:48 ] @
Ne, necu registrovati sajtove sa tim domenom.
[ bojan_bozovic @ 01.09.2006. 15:53 ] @
je li crews adder, siguran si da je to dovoljno? Mozda ipak da bojkotujes domen tako sto ga neces posecivati?
[ crews_adder @ 01.09.2006. 16:34 ] @
Pa kada bi vise ljudi bojkotovalo registraciju (pod uslovom da to stvarno bude SP), to bi imalo nekog efekta. Ovako, kakva vajda od bojkota neposecivanjem?

Uostalom, videcemo sta ce na kraju da bude i da li su ovi "nasi" mutavi ili ne (tj. da li ce da reaguju ili ne).
BTW, gotovo sam siguran da rs nije usvojeno zbog "Republika Srpska". Ovo P u SP me asocira jedino na protektorat.

P.S.: Zar nije bolje cp nego sp?

[ bojan_bozovic @ 01.09.2006. 16:50 ] @
Podseca i na pasaluk, ovako, BP domen?
[ Bananaman @ 01.09.2006. 17:01 ] @
.vj .bp .ks?
[ Pera60 @ 01.09.2006. 17:34 ] @
Postujem tudje misljenje ali stvarno ne razumem kako to mislite da ce bilo kakav bojkot uroditi plodom i sta mislite da cete time postici? ISO uopste ne interesuje za to sto neko bojkotuje domen izveden iz skracenice koju su dodelili nekoj drzavi! Oni DODELJUJU SKRACENICE - NE DODELJUJU IMENA DOMENA. Istina je da se imena domena posle izvode iz tih dvoslovnih skracenica ali to ne mora uvek da bude tako crno-belo tj. ima izuzetaka gde se ISO skracenica ne poklapa sa Internet domenom. Takodje, mi mozemo kao drzava da im predlozimo ovu ili onu skracenicu i mozemo da reagujemo ovako ili onako, ali na kraju krajeva oni se pitaju!

Jedino sto bi moglo da se uradi, ako nam se ne bi dopala ta dvoslovna skracenica koju nam ISO dodeli je da se proba kod agencije IANA, koja je jedina nadlezna za dodeljivanje domena na Internetu, da se izdejstvuje neka vrsta presedana kao u slucaju UK-GB (ko je upucen u sve to zna o cemu pricam) ili da pored svega nastavimo da koristimo .yu.

Da ne bi bilo zabune, i ja smatram da je SP lose resenje i da je RS daleko lepse!
[ bencuns @ 01.09.2006. 17:39 ] @
Ne znam zašto to povezuješ sa Republikom Srpskom, ovi naši su davno tražili .rs domen i nisu nam dali pod izgovorom "niste država", tako da nije ni na koji način rezervisan za nas. Jedino ako misliš da nisu dali RS kao uopšteno dvoslovnu skraćenicu, nevezano za domen, iz razloga što podsjeća na Republika Srpska?
Ovde su se mnogi radovali da internet domen .rs bude dodijeljen bar Srbiji, uz nadu da će NIC Srbije dozvoliti licima i firmama odavde da se registruju pod .rs Ali izgleda ništa od toga. sp. je definitivno bez veze. Po mom mišljenju bolje bi bilo da ostane .yu ako ne budu mogli da se izbore za .rs Da li neko zna da li su uopšte bili neki pregovori sa Solomonskim ostrvima da prodaju .sb?

Jedna dilema: ISO dvoslovna skraćenica ne mora biti i internet domen, zar ne? Tako da, iako eventualno SP bude ISO dvoslovna skraćenica države (koja se npr upotrebljava još za oznaku valute, za dinar bilo bi SPD, trenutno CSD), ostaje mogućnost da se .rs zatraži kao internet domen zemlje? Možda ima neko upućeniji da na ovo odgovori.
[ Pera60 @ 01.09.2006. 17:46 ] @
Zaboravite na "otkup domena". :) To jednostavno nije moguce! :) Cudi me otkuda ljudima ideja za tako nesto. Kako mislite da tek tako moze da se otkupi nesto sto nije vlasnistvo neke drzave vec samo oznaka koju im je dodelila jedna medjunarodna organizacija? :)

ISO skracenica i domen na Internetu ne moraju da budu isti! Pomenuo sam primer Ujedinjenog Kraljevstva cija je ISO skracenica GB a domen na Internetu .UK! Agencija koja je zaduzena za dodeljivanje domena je IANA a ne ISO, pogledajte www.iana.org.

Takodje, vezano za Republiku Srpsku, to sto nisu dobili domen je cista politicka igra i to je potpuno tacno!! Ima mnogo primera gde teritorije uopste nisu nezavisne vec su autonomije pa imaju svoje domene tako da "nezavisnost" nije izgovor!! Postoji cak i jedno pusto ostrvo koje ima svoje ISO skracenice i samim tim i Internet domen (koji se, naravno, ne koristi), a pripada teritoriji Norveske pa sad vi vidite! :) Naravno, da ne bude da je samo RS ostala bez domena, i Skotska je trazila isto pa nije dobila...
[ bojan_bozovic @ 01.09.2006. 17:56 ] @
Guernsey i Jersey ostrva (kanalska ostrva, deo UK) imaju sopstvene TLD.

http://www.channelisles.net/

To su .GG i .JE domeni, respektivno.
[ Aleksandar Marković @ 01.09.2006. 18:22 ] @

http://www.beta.co.yu/default....p;h=Home,sr&prikaz=1478012

p.s.

http://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html
[ Sauron @ 01.09.2006. 20:43 ] @
Citat:
Pera60: Zaboravite na "otkup domena". To jednostavno nije moguce! Cudi me otkuda ljudima ideja za tako nesto. Kako mislite da tek tako moze da se otkupi nesto sto nije vlasnistvo neke drzave vec samo oznaka koju im je dodelila jedna medjunarodna organizacija?

Kako nije moguće?
Pre par godina mala karipska državica Tuvala je prodala svoj .tv domen.
Isto je i Surinam prodao svoj .sr
.sr je sada Senior domen. www.register.sr
Citat:
.SR is the first Internet domain name for "Seniors” in the English speaking communities, as well as "Señores” (Spanish), "Signori” (Italian), and "Senhores” (Portuguese).


A što se tiče .sp... Postoji li mogućnost da se žalimo na ovu dodelu?
[ bp21000 @ 01.09.2006. 21:15 ] @
Ja ne znam da li postoji mogucnost zalbe na dodelu domena ".sp", ali licno mi se cini da bi logicnije bilo da nam se dodeli domen .ss (na engleskom to bi bilo - state of Serbia, odnosno drzava Srbija)
[ pisac @ 01.09.2006. 21:37 ] @
.SP ne dolazi u obzir. Ako ne može .RS, onda neka ostane .YU ili neka bude .SS!
[ Aleksandar Marković @ 01.09.2006. 22:01 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...lazete-za-buducu-oznaku-Srbije
[ Pera60 @ 01.09.2006. 23:07 ] @
Te drzave nisu prodale svoje dvoslovne oznake, niti su prodale svoje domene. Prodale su samo pravo na registrovanje tih domena, dakle oni i dalje ostaju u njihovom vlasnistvu! Takodje, to je uradjeno iz KOMERCIJALNIH razloga i prodato je PRIVATNIM kompanijama ali do sada nije zabelezena prodaja nekog domena nekoj nezavisnoj i medjunarodno drzavi kako bi taj domen zvanicno predstavljao tu drzavu, niti je to pravno uopste moguce!! Oznaka TV u svetu i dalje predstavljaju Tuvalu, SR i dalje predstavlja Surinam...

Postoji mogucnost jedino da sugerisemo koji domen zelimo, kao i da zatrazimo eventualno menjanje ukoliko odluka bude donesena. Ali sve te nase zalbe i predlozi uopste ne obavezuju ISO (niti IANA-u) da ucini bilo sta - sve to je samo obicna neobavezna konsultacija!
[ zeca015 @ 01.09.2006. 23:25 ] @
Ne mogu da verujem da smo dobili .sp. Ne razumem sta je te "kretene" navelo da nam daju taj domen.Razumem "s" ali gde izvuce to "p".Prosto neverovatna odluka.Bolje da ostane .yu nego ovako.I zar taj domen ne treba da da neku vrstu asocijacije odakle je sajt (npr .it, .fr, .de .... itd).
Nadam se da ce uloziti zalbu na tu odluku ukoliko je to moguce i mislim da Vlada Srbije ne treba da prihvati taj predlog.

.rs ( Republika Srbija)
.sp (???????????????)

@Pera60

Pa mozda mi ne mozemo da se zalimo na tu odluku,ali da li moze drzava da se zali ili da jednostavno ne prihvati taj domen???


[Ovu poruku je menjao zeca015 dana 02.09.2006. u 00:38 GMT+1]
[ De La Noche @ 01.09.2006. 23:46 ] @
Ne bih da licitiram,
ali ipak mi mozda, kazem samo mozda, ovo malo smrdi da posto nisu prihvatili RS, onda
su kao razmisljali, i rekli, pa cekaj, oni su i sami se lomili izmedju SP/SPA i RS/SRB,
znaci i SP/SPA je prihvatljivo za njih cim su predlagali. OK, eto im to onda.

Znaci uremile nas neke cave koje su pre par meseci pametno predlozili SP i SPA

DLN
[ Pera60 @ 02.09.2006. 00:21 ] @
Kada sam rekao "mi" mislio sam na drzavu! :) Dakle - drzava moze samo da da svoj predlog i moze da trazi da joj se neka oznaka promeni, ako joj se ne svidja - ali to UOPSTE NIJE OBAVEZUJUCE ZA ISO! Kazem, jedino sto bi moglo da se uradi, ako nam se ne dopadne to sto nam ISO da, je da trazimo od IANA da zadrzimo do daljeg .yu ili da nam se, kao izuzetku, dodeli neki drugi domen, nezavisno od ISO oznake.

Jedino sto meni pada na pamet odakle su izvukli to SP je pridev "srpski". Drugo mi nista ne pada na pamet.
[ zeca015 @ 02.09.2006. 01:57 ] @
Sve mi se nesto cini da znaju nasu gramatiku haha...

@De La Noche

Sto se tice toga ko je predlagao domen .sp,moguce je da si ti u pravu.Samo bih voleo da znam ko je "pametan" napravio taj
"pametan" predlog.
[ broker @ 02.09.2006. 06:57 ] @
Mislim da je ovo skandal. Drzava predlozi oznake koje joj odgovaraju, i te oznake su slobodne, a onda "organizacija" drzavi dodeli sasvim drugacije oznake, koje joj ne odgovaraju.

Najbolje bi bilo zadrzati i .yu i koristiti njega (kao sto ima primera da su radile druge drzave), a ovu oznaku ignorisati kao neprihvatljivu. Nazalost, to nije moguce, jer ovi kod nas koji se pitaju za oznake, garant dobiju proliv cim neko pomene .yu. Prihvatili bi i da nam oznaka bude .g**** samo ne .yu.

[ valeksic @ 02.09.2006. 09:37 ] @
ZADOVOLJSTVO MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

POLITIKA - SVET I MI - Petak, Septembar 01, 2006 18:06 RTS

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je zadovoljstvo zbog toga što je Međunarodna organizacija za standardizaciju prihvatila troslovnu oznaku SRB kao javnu i prepoznatljivu oznaku države Srbije.

'Ne žalimo naročito zbog toga što RS nije prihvaćena za dvoslovnu internet oznaku naše države.

Slažemo se da oblik državnog uređenja, republika ili kraljevina, ne može biti u oznaci države', navedeno je u saopštenju Ministarstva.

'Preporučeno nam je da izaberemo dvoslovni znak između oznaka: SP, SLj, Š, SW i SX. Kao prepoznatljivu dvoslovnu oznaku, koja je u direktnoj vezi sa troslovnom oznakom SRB, ministar spoljnih poslova preporučio je oznaku Š, u jednostavnom i razumljivom značenju - 'Srbi, Srbija', kaže se u saopštenju.

---

Š je ako se ne varam SS, SLj - SQ?

Možda sam paranoičan, ali kao da su neke institucije ovde priželjkivale ili čak lobirale da nam se ne dodeli RS? Setite se samo šta je Zavod za standardizaciju prvobitno predložio (SP i SPA).
[ Ivan Dimkovic @ 02.09.2006. 09:41 ] @
Citat:
Broker
Mislim da je ovo skandal. Drzava predlozi oznake koje joj odgovaraju, i te oznake su slobodne, a onda "organizacija" drzavi dodeli sasvim drugacije oznake, koje joj ne odgovaraju.


"Organizacija" je sasvim slucajno UN - i pravilnik kaze da u ISO 3166 odluke donosi nekoliko zemalja glasanjem, a medju tim zemljama nije Srbija - tako da...

Citat:

Najbolje bi bilo zadrzati i .yu i koristiti njega (kao sto ima primera da su radile druge drzave), a ovu oznaku ignorisati kao neprihvatljivu. Nazalost, to nije moguce, jer ovi kod nas koji se pitaju za oznake, garant dobiju proliv cim neko pomene .yu. Prihvatili bi i da nam oznaka bude .g**** samo ne .yu.


A kako ces to da izvedes? ISO 3166 MA donese novu 3166 tabelu, a onda ICANN prihvati tabelu i dodeli Srbiji novi TLD.

Kako si zamislio da "zadrzis .yu" kako tehnicki tako i operativno ?
[ ton_majstor @ 02.09.2006. 11:08 ] @
Daklem, SRANJE. Tačka.

Nadao sam se .RS kad već nema bolje na raspolaganju, ali eto... ipak da nam ga "malko" zavuku!

Ma, opušteno. Podelili su svima ono što su tražili, pa i više od toga. Teorija zavere? Hahaha! Šteta što se ne zovemo drugačije, mnogo država je na slovo, na slovo S! Odluka više država? Naravno, ne i mi. Koje su te države?

Kapiram da ovo nije konačno, mora i Vlada, tj. neko izvršan da se složi sa ovim! Onda ipak predlažem .SS. Da se zna da smo svetske parije.

Možda će Crkva da se raduje... kao i neke partije. Faliće im samo C ili O. Užas.

Ovako, jedino mi pada na pamet... www.wa.sp.

Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 02.09.2006. 11:34 ] @
Citat:

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je zadovoljstvo zbog toga što je Međunarodna organizacija za standardizaciju prihvatila troslovnu oznaku SRB kao javnu i prepoznatljivu oznaku države Srbije.

'Ne žalimo naročito zbog toga što RS nije prihvaćena za dvoslovnu internet oznaku naše države.


Jebote patak - ovoj zemlji treba unajmiti press agenciju da se bavi komunikacijama sa javnoscu, i da niko ne sme da daje izjave van te agencije.

Kad neko gleda drzavu gde se jedno ministarstvo javno izjasnjava protiv predloga drugog organa vlade, i posle to komentarise kako "ne zalimo narocito" je samo signal ljudima sa strane koji indikuje koliko je haoticno stanje u zemlji :(
[ ton_majstor @ 02.09.2006. 11:47 ] @
To je ustvari i najgore u celoj priči! Taj neimenovani "smrad" koji to kaže, i ostane ŽIV je odraz našeg stanja! Što blago reče Ivan, haosa.

Citat:
'Ne žalimo naročito zbog toga što RS nije prihvaćena za dvoslovnu internet oznaku naše države.


Toliko dupeuvlakačka (izvinite na izrazu) izjava, potpuno lišena ikakvog ponosa, realnosti, stručnosti, ne zaslužuje da se uopšte komentariše! Osim što smo svi mi ovde njom gurnuti u latrinu, Kenjaru (Nestle), senkrup ili septičku jamu IT-a!

Koga briga za ime domena, ajde da se zovemo kako nam kažu? SP ne znači NIŠTA, niti asocira na SRBIJA! Crnogorci barem dobiše odsjaj od "Montenegro", kako su ih nazvali Latini pre mnogo godina.

Ma, dosta. Ima li konstruktivnih reakcija, ili da se pomirimo sa ovim?

Pozdrav!
[ Extradan @ 02.09.2006. 12:17 ] @
Od preostalih mogućnosti, jasno je da je najprihvatljivija oznaka SS ( State of Serbia), sve ostalo predstavlja nepotrebnu komplikaciju.
[ Extradan @ 02.09.2006. 12:30 ] @
Valjda moze i Serbian State.( SS)
[ bencuns @ 02.09.2006. 13:03 ] @
Jedini spas je da se od IANA traži registracija domena .rs mimo ISO dvoslovne oznake, pošto očigledno da država neće učiniti ništa po pitanju žalbe na ISO oznaku. Trebalo bi im uputiti mail da malo pogledaju i komentare javnosti na ovom forumu, pošto zapad dosta uvažava mišljenje građana o nečemu ako već sprska Vlada ne uvažava. A to da se u skraćenici ne može naći oblik uređenja zemlje je netačno, evo primer FM (MICRONESIA, FEDERATED STATES OF), RH (HAITI) itd.
Da li neko uopšte zna obrazloženje zašto RS nije prihvaćeno, to nigde nisam uspio da pročitam?
[ bencuns @ 02.09.2006. 13:15 ] @
A što se tiče KS, bolje da ga i ne traže i ne brukaju se, jer se to sigurno čuva (nezvanično) za šiptare kad im daju nezavisnost...
[ srdjandakic @ 02.09.2006. 13:44 ] @
Citat:
bencuns: Trebalo bi im uputiti mail da malo pogledaju i komentare javnosti na ovom forumu, pošto zapad dosta uvažava mišljenje građana o nečemu ako već sprska Vlada ne uvažava.


Mozda je vec uslisila, posetom sajtu SRBOVANJE.COM :)

Nemojte se toliko uzbudjivati, nije ni SP lose (south park, service pack... Windows.SP)

Imena mogu biti na bilo kom jeziku, ZA-Juzna Afrika, holandski odavno nevazeci, CH-Svajcarska, latinski

Po istom nepismenom osnovu su KY-kajmanska ostrva kao i SP-SPBIJA
[ bp21000 @ 02.09.2006. 22:34 ] @
Citat:
bencuns:A to da se u skraćenici ne može naći oblik uređenja zemlje je netačno, evo primer FM (MICRONESIA, FEDERATED STATES OF), RH (HAITI) itd.
Da li neko uopšte zna obrazloženje zašto RS nije prihvaćeno, to nigde nisam uspio da pročitam?


Podsetiću na još jedan domen koji potvrđuje gore navedenu tvrdnju možda najupečatljivije od svih ostalih - UK (United Kingdom). Šta bi trebalo da bude Kingdom, ako ne oznaka državnog uređenja?!
[ zeca015 @ 03.09.2006. 00:13 ] @
Citat:
bencuns: Jedini spas je da se od IANA traži registracija domena .rs mimo ISO dvoslovne oznake, pošto očigledno da država neće učiniti ništa po pitanju žalbe na ISO oznaku. Trebalo bi im uputiti mail da malo pogledaju i komentare javnosti na ovom forumu, pošto zapad dosta uvažava mišljenje građana o nečemu ako već sprska Vlada ne uvažava. A to da se u skraćenici ne može naći oblik uređenja zemlje je netačno, evo primer FM (MICRONESIA, FEDERATED STATES OF), RH (HAITI) itd.
Da li neko uopšte zna obrazloženje zašto RS nije prihvaćeno, to nigde nisam uspio da pročitam?


Pa ne bi bilo lose da se to uradi mada mislim da bi veci uticaj imalo kada bi poslali nekim dnevnim listovima dopise da procitaju ovaj forum i eventualno objave neki clanak sa malo jacim naslovom tipa "Skandalozno" itd.

Mislim da bi tada Vlada i politicari u vlasti reagovali,posto su kao i milion puta dosada dokazali da im je cilj da im du**** (izvinite na izrazu) ostanu u foteljama.

Sve se svodi na isto,a to je da se nazalost mi koji se bavimo webom nikada nismo i necemo se pitati u nekim ovakvim za nasu Vladu "malim" stvarima.
[ broker @ 03.09.2006. 00:30 ] @
Citat:

"Organizacija" je sasvim slucajno UN - i pravilnik kaze da u ISO 3166 odluke donosi nekoliko zemalja glasanjem, a medju tim zemljama nije Srbija - tako da...


Mislis, oni bi mogli recima da usvoej da je medjunarodni naziv za Srbiju Bastardia i mi bi smo to morali da prihvatimo, jer zaboga, to je UN? Ovde se radi o naiosnovnijem redu. Ako vec drzava ima slobodu da predlozi svoej oznake i ona predlozi oznake koje su slobodne i mogu se upotrebiti, osnovni je red prihvatitit to. Ovo sto oni radi je jos samo jedno u nizu ponizenja koje ova drzava dozivljava na medjunarodnom planu.

Citat:

Kako si zamislio da "zadrzis .yu" kako tehnicki tako i operativno ?


Isto kao sto su i druge drzave zadrzale svoje stare oznake. To da mi zadrzimo .yu ne bi bio presedan.
[ D.i M.e @ 03.09.2006. 01:09 ] @
Citat:
bp21000: Podsetiću na još jedan domen koji potvrđuje gore navedenu tvrdnju možda najupečatljivije od svih ostalih - UK (United Kingdom). Šta bi trebalo da bude Kingdom, ako ne oznaka državnog uređenja?!

cd - Democratic Republic of the Congo
ch - Switzerland (skraćeno od Confoederatio Helvetica (Helvetic (Swiss) Confederation))
kp - Democratic People's Republic of Korea

Citat:
zeca015: Pa ne bi bilo lose da se to uradi mada mislim da bi veci uticaj imalo kada bi poslali nekim dnevnim listovima dopise da procitaju ovaj forum i eventualno objave neki clanak sa malo jacim naslovom tipa "Skandalozno" itd.

Mislim da bi tada Vlada i politicari u vlasti reagovali,posto su kao i milion puta dosada dokazali da im je cilj da im du**** (izvinite na izrazu) ostanu u foteljama.

Sve se svodi na isto,a to je da se nazalost mi koji se bavimo webom nikada nismo i necemo se pitati u nekim ovakvim za nasu Vladu "malim" stvarima.

Jedino da se tako nešto uradi. Kada su pre neki dan dodeli skraćenice Crnoj Gori rečeno je da su poslate njihovoj Vladi i da očekuju da ona prihvati. Kasnije je objavljeno da je Vlada Crne Gore prihvatila skraćenice. Iz toga se može zaključiti da nije završeno kada to saopšti iso. Primetio sam da se u medijima skoro nikakva pažnja nije posvetila kada je saopštena odluka iso-a, kao da se svaki dan dobijaju skraćenice i kao da one ništa ne znače.
Još nešto: kada se spominje dvoslovna skraćenica, odmah se misli na internet domen. Ta skraćenica se koristi i za druge stvari, to se može primetiti gde god da se u poslednje vreme vidi CS. Dakle ne treba misliti samo na internet domen.
Uzgred, najbolja bi bila skraćenica vs, tu ne bi bilo problema, jer bi bilo izvučeno iz imena :)
[ De La Noche @ 03.09.2006. 01:21 ] @
Pazi sad, RS nije prihvatljivo jer je to shortcut od Republic of Serbia, tj. drzavno uredjenje se pominje
a SP je ok jer sta je to P ? Nista verovatno, e pa pod tim geslom onda daj ponovni zahtev RS gde je R nista,
eto kao bezveze, mora neko slovo koje je slobodno, pa mi bas razmisljali da to bude R

Mislim da je tu extra umesan MIP, pogotovu posle one izjavi da su zadovoljni jer nije prihvacen RS.
Moguce da je neko izlobirao da ne usvoje RS od ovih sto su za K(ingdom)

S' druge strane ne cudi me ni bahatost Evrope, UN, i ostalih 'naddrzavnih' organizacija.
Njihova bahatost naprosto isijava na svakom, ali bas svakom koraku,
pa sto da ne onda i kad je dodela TLD-a u pitanju.

Sto rece covek pre mene, nije dvoslovna samo za internet, recimo i dinar ce biti SPD ili SPM,
pa onda registrovani postanski paketi ce imati RRxxxxxxxSP i milion drugih stvari.

Valjda citaju ovo i neki ljudi kojima je stalo do Srbije.

DLN
[ D.i M.e @ 03.09.2006. 01:35 ] @
Citat:
De La Noche: Mislim da je tu extra umesan MIP, pogotovu posle one izjavi da su zadovoljni jer nije prihvacen RS.
Ma kakav MIP, to je reko samo ministar koji nema veze sa skraćenicama nego lupa tek onako bez konsultacija sa drugim državnim organima. Za to je nadležna Vlada, a ne ministar koji takoreći nije ni član Vlade.
[ pisac @ 03.09.2006. 11:39 ] @
Citat:
De La Noche: Pazi sad, RS nije prihvatljivo jer je to shortcut od Republic of Serbia, tj. drzavno uredjenje se pominje a SP je ok jer sta je to P ? Nista verovatno, e pa pod tim geslom onda daj ponovni zahtev RS gde je R nista, eto kao bezveze, mora neko slovo koje je slobodno, pa mi bas razmisljali da to bude R


E slažem se sa tim :-)

Uzgred, ja RS bukvalno i ne vidim kao RepublikaSrbija, već kao SRbija samo unazad.
[ zeca015 @ 03.09.2006. 12:26 ] @
Definitivno ovoj temi treba malo medijske paznje,pa sam poslao mail redakciji Kurira da poseti ovaj forum i procita postove vezane za ovu temu.

Pozzzzz
[ Aleksandar Marković @ 03.09.2006. 13:07 ] @
Svjacarska je specificna zbog 4 oficijalna jezika, nemacki, francuski, italijasnki, retro-romanis (Rhaeto-Rumantsch) aka Schweiz, Suisse, Svizzera, Svizra
[ pisac @ 03.09.2006. 13:07 ] @
Kurir? Hahaha, e baš si našao list koji će da privuče medijsku pažnju, svaka čast ;-)

Taj Kurir je preko pola naslovne strane stavio krupnim slovima: "Odsekao dečaku penis", kao da je to najvažnija stvar na svetu za taj dan (a uzgred, i nije ga odsekao).
[ Sauron @ 03.09.2006. 13:41 ] @
Hajde da šaljemo mejlove redakcijama!
Evo šta sam ja skupio:
[email protected]
[email protected]
[email protected]osti.co.yu
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]


A evo i vladine adrese:
Internet
Beograd, Kralja Milana 36
tel: 3346-430 fax: 3346-377
www.srbija.sr.gov.yu
[email protected]

Pres služba
Beograd, Nemanjina 11
tel: 3617-709; 3617-710; 3617-730
fax: 3617-697; 3617-706
[email protected]

MINISTARSTVO ZA EKONOMSKE ODNOSE SA INOSTRANSTVOM
Beograd, Gračanička 8
tel: 3617-583; 3617-628; 3346-599 fax: 3633-142
www.mier.sr.gov.yu
[email protected]

MINISTARSTVO NAUKE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Beograd, Nemanjina 22-26
tel: 3616-516; 3616-584; 2688-047 fax: 3616-516; 3616-584
www.mntr.sr.gov.yu
[email protected]

Mogli bi da napišemo neko zvanično saopštenje.
A mogli bi i da ih zatrpavamo mejlovima
[ crews_adder @ 03.09.2006. 14:11 ] @
Citat:
pisac: Kurir? Hahaha, e baš si našao list koji će da privuče medijsku pažnju, svaka čast ;-)

Taj Kurir je preko pola naslovne strane stavio krupnim slovima: "Odsekao dečaku penis", kao da je to najvažnija stvar na svetu za taj dan (a uzgred, i nije ga odsekao).


Ma Kurir je kao kurir Jovica - guta sve.

No, ja sam vec predlozio boycotte (registracije) .sp domena, koji, bar meni, ne znaci apsolutno NISTA.

BTW, kad prestaje da vazi .co.yu?

[ zeca015 @ 03.09.2006. 14:19 ] @
Citat:
pisac: Kurir? Hahaha, e baš si našao list koji će da privuče medijsku pažnju, svaka čast ;-)

Taj Kurir je preko pola naslovne strane stavio krupnim slovima: "Odsekao dečaku penis", kao da je to najvažnija stvar na svetu za taj dan (a uzgred, i nije ga odsekao).


Pa dobro cilj je bio da se privuku citaoci a zna se da dobra naslovna strana zavrsava posao,ali je to jedini list (bar po meni) koji ima hrabrosti da iznese stvari koje niko ne sme i jedini koji se bori da se u ovoj zemlji promeni nesto i otvori oci javnosti u vezi svega,naravno na svoj nacin.Ali to sad nije bitno.

Ne znam da li si citao danasnji broj.Evo malog isecka sa kurirovog sajta:


3. septembar 2006.
SS SRBI
Stručnjaci za marketing upozoravaju da će SS, dvoslovna skraćenica Srbije, ljude u svetu neminovno podsećati na zloglasne nemačke fašističke trupe iz II svetskog rata

BEOGRAD - Prihvati li se zaista predlog ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju da dvoslovna internacionalna oznaka za državu Srbiju bude SS, asocijacije na zloglasne ..

Bas me zanima sta je bilo u glavi Vuku kad je lupio ovo za .ss domen,pa po meni je ovaj domen bezbroj puta gori od .sp.
Nadam se da ce izaci neki clanak i o ovom "malom" problemu.

@Sauron

I ja se slazem sa tobom :)

[ kime1 @ 03.09.2006. 16:41 ] @
može li troslovna i za internet?
[ crews_adder @ 03.09.2006. 18:33 ] @
Ne moze.
[ Djomloun @ 04.09.2006. 11:35 ] @
Izasao je danas txt u Blicu, na prvoj strani, nemam skener a mrzi me da kucam ceo txt, ovaj deo mi je interesantan:

Citat:

...Prvobitni predlog da to bude RS je otpao jer je zauzet, pa nam je ponudjeno pet drugih mogucnosti, medju kojima i SS...
[ boki @ 04.09.2006. 12:14 ] @
Pa zauzet nije. Moze biti samo rezervisan ali to zahteva dodatno objasnjenje.
[ zeca015 @ 04.09.2006. 12:18 ] @
Evo ti odgovora.

Citat:
crews_adder:

BTW, kad prestaje da vazi .co.yu?


" Kako je najavio član Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Srbije Slobodan Marković, nacionalnu skraćenicu za Srbiju treba da dodeli Međunarodna organizacija za standarde. Registracija Internet-domena za fizička i pravna lica treba da počne za tri do četiri meseca, a prema njegovim saznanjima, razmatraju se skraćenice sp, ss i rs.

Postojeći domen, yu, funkcionisaće još najmanje pet godina. "

izvor:

http://www.b92.net/info/vesti/...07&dd=10&nav_id=204229

Samo me zanima da li ce novi domen moci da registruju i fizicka lica,kao sto se kaze gore.


Pozzz
[ Danilo Cvjeticanin @ 04.09.2006. 12:34 ] @
Serb ili srb? Ako auto oznaka bude srb ili serb, nek takvo ime bude i za domen.
[ boki @ 04.09.2006. 13:03 ] @
Aj mi reci gde si video ccTLD od 3 slova ?
[ Danilo Cvjeticanin @ 04.09.2006. 13:04 ] @
Nigde, a sto ne bi bilo?
[ broker @ 04.09.2006. 14:03 ] @
Citat:

Registracija Internet-domena za fizička i pravna lica treba da počne za tri do četiri meseca


A odakle im pare da tako brzo pocnu?
[ Sauron @ 04.09.2006. 15:18 ] @
Poslao sam mejl raznim redakcijama. Sada očekujem reakciju.
[ zeca015 @ 04.09.2006. 16:44 ] @
Citat:
Sauron: Poslao sam mejl raznim redakcijama. Sada očekujem reakciju.


Nisi jedini,ali izgleda da medije u Srbiji ovo skoro da ne zanima,nazalost.Sve ovo je ponegde pomenuto onako usput.
[ Sauron @ 04.09.2006. 17:05 ] @
Stvarno žalosno. A koristićemo tu oznaku samo narednih 1000 godina :|
[ boki @ 04.09.2006. 17:51 ] @
Citat:
A koristićemo tu oznaku samo narednih 1000 godina :|


Optimisticno :)

Ako ovako nastavimo za 20 godina cemo imati .bg .kg .ni .ns ... :)


Al .sp je zaista toliko glupo i ne asocirajuce da nemam reci...
[ Pera60 @ 04.09.2006. 20:11 ] @
.YU domen uopste ne mora da bude ukinut ni posle 15 godina i moze da funkcionise paralelno sa novim domenom za Srbiju! Evo, na primer, ne samo da nije ukinut nego je jos uvek dostupna registracija .su domena (paralelno sa .ru), a SSSR se raspao pre 15 godina! Takodje, koliko mi je poznato domen .gb je i dalje aktivan (samo nove registracije se ne primaju) iako su u Ujedinjenom kraljevstvu jos odavno presli na .uk (suprotno ISO oznakama!).
[ Djomloun @ 05.09.2006. 00:50 ] @
Ljudi budite optimisti, zar par godina prime nas u EU i predjemo na .eu ;-)
[ pisac @ 05.09.2006. 08:35 ] @
Ja sam već prešao na .EU
:-)
[ BojanBG @ 05.09.2006. 23:31 ] @
Mene ovo .sp jedino podseća na .šiptare. Tako to ide, vuku nam nos za sve pa sad uhvaliti i za TLD. Moramo da insistiramo na .sr i tačka. Kakav senior, sinjor kakvi bakrači. Platimo kome treba (nezvanično) i može sve! A ako baš budu tvrdoglavi onda valjda mogu ovi naši ISPjevi da nameste na svojim DNSovima .sr a to što se neće videti van Srbije baš nas briga :))
[ valeksic @ 06.09.2006. 16:27 ] @
Čekajući internet-skraćenicu

6. septembar 2006. | 16:03 | Izvor: B92

Beograd -- U domaćoj internet-zajednici mnogi smatraju da oznaka "SP" ni na koji način ne asocira na Srbiju.

"SP" podseća na Singapur, a ne na Srbiju, poručuje grupa intenet-stručnjaka u svom pismu koje su uputili B92. Oni upozoravaju da u savremenom svetu internet-domen predstavlja virtuelnu teritoriju jedne države i da bi zato prihvatanje domena koji je Srbiji predložila Međunarodna asocijacija za standardizaciju značilo anonimnost i slabu posećenost svih sajtova iz Srbije.

"Kada neko odluči da nađe nešto iz Srbije ili ne znam Hrvatske ili Britanije poželjno je da taj domen bude nešto što će najlogičnije da predstavi tu zemlju. E sada, kome će na pamet pasti da je SP Srbija? Teško da će iko povezati i na taj način asocirati našu zemlju sa tim domenom", objašnjava Vladimir Ječmenić, IT help B92.

Vlada Srbije ranije je uputila zahtev Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju ISO da internet-domen Srbije postane oznaka RS što bi značilo Republika Srbija, ali je taj predlog odbijen s obrazloženjem da oblik vladavine ne može biti deo njene internet skraćenice.

Međutim, za neke zemlje to pravilo nije važilo, pa je na primer, Velika Britanija dobila pravo na skraćenicu UK, a Švajcarska CH. Organizacija za standardizaciju ipak insistira da Srbija za prvo slovo u svakom slučaju uzme S, a jedna od slobodnih varijanti jeste i SS, što bi po Ministarstvu spoljnih poslova odgovaralo i značilo bi Srbi, Srbija: "Kasno smo stali u red i samim tim uzima se ono što je ostalo. Postoje dva ili tri domena koja bi mogla da na izvestan način asociraju na Srbiju. SS je tu maltene i najinteresantnije, ali kod ljudi u Srbiji to izaziva negativne konotacije i podsećanje na Drugi svetski rat", kaže Zoran Stanojević, novinar Radija BBC.

Dok Vlada Srbije još uvek čeka zvanično obaveštenje iz Ženeve o tome koje su oznake uz SP i SS ostale u opticaju, neki internet-stručnjaci predložili su da Srbija od bivše holandske kolonije Surinama otkupi skraćenicu ".SR" ili da od Solomonskih ostrva otkupi znak ".SB". Merđutim, po međunarodnim pravilima trgovina internet-domenima nije dozvoljena.
[ Aleksandar Marković @ 06.09.2006. 16:44 ] @
Svajcarska je specifican slucaj zbog 4 zvanična jezika

+

In the realm of the country-code TLDs, there is a semantic link between the assigned two-letter codes and the name of the associated geographic unit. Thus, .no is semantically linked to Norway, .us to the United States, .za to South Africa, and .ch to Switzerland. Under longstanding IANA policy (see RFC-1591 -http://www.rfc-editor.org/rfc/rfc1591.txt and ICP-1 http://www.icann.org/icp/icp-1.htm) these two-letter codes are taken strictly from the ISO-3166-1 table (with a few historical exceptions), meaning that IANA/ICANN stays out of the business of determining what is and is not a country (or geographically distinct territory), and what name or abbreviation is semantically associated with any given geographic unit. Those problems are properly excluded from the ICANN process, and resolved by a politically expert, internationally-recognized body, the International Organization for Standardization and its ISO 3166 Maintenance Agency.

objasnjenje: http://www.icann.org/committee...on-ascii-tld-paper-13jun02.htm

+ Why is the United Kingdom (of Great Britain and Northern Ireland) coded GB in ISO 3166-1?
A: The codes in ISO 3166-1 are - wherever possible - chosen to reflect the significant, unique component of the country name in order to allow a visual association between country name and country code. Since name components like Republic, Kingdom, United, Federal or Democratic are used very often in country names we usually do not derive the country code elements from them in order to avoid ambiguity. The name components United and Kingdom not being approriate for ISO 3166-1, the code GB for the United Kingdom was created from Great Britain. Incidently, GB is also the United Kingdom's international road vehicle distinguishing sign - the code on the oval nationality stickers on cars.

p.s.

Sve o ISO code -> http://www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/index.html (FAQ)

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 06.09.2006. u 18:15 GMT+1]
[ Sauron @ 06.09.2006. 17:01 ] @
Citat:
poručuje grupa intenet-stručnjaka u svom pismu koje su uputili B92

Heheh... Uspelo je
Baš me zanima da li je još neko objavio vest? Poslao sam mail bar na 20 medijskih kuća.
[ zeca015 @ 06.09.2006. 19:44 ] @
Citat:
Sauron: Heheh... Uspelo je :)
Baš me zanima da li je još neko objavio vest? Poslao sam mail bar na 20 medijskih kuća.


Pa to sto je jedna kuca objavila vest to ne znaci da je uspelo.Ko zna sta sve moze da padne na pamet "strucnjacima" iz ministarstva.Ne razumem nezainteresovanost medija za ovo,a slobodno mogu reci da ovo ima veliki nacionalni znacaj za sve.

Da se sve ovo placa i da uzimaju velike pare,mislim da bi bilo sve drugacije.
[ Sauron @ 06.09.2006. 23:13 ] @
Evo sad sam gledao vesti na b92. Dobro su odradili. Sve bitno su rekli.
Nadam se da će u nadležnim ministarstvima reagovati.
Ima jedan dobar kadar, kada prikazuju monitor, a na monitoru moj mejl
[ teddy @ 07.09.2006. 00:14 ] @
Citat:
Aleksandar Marković: Svajcarska je specifican slucaj zbog 4 zvanična jezika


U svim službenim jezicima u Švajcarskoj njen naziv počinje na S i sadrži I (Schweiz, Suisse, Svizzera, Svizra), pa su mogli da uzmu SI pre nego što ga je dograbila Slovenija. Ako su već hteli latinski naziv kao kompromis, mogli su da uzmu HE ili HL ili HV od Helvetia (latinski naziv Švajcarske) i opet da nemaju državno uređenje (CH - Confoederatio Helvetica znači švajcarska konfederacija) u nazivu domena.

Ako je ISO dosad već nekoliko puta popuštao, treba da se do kraja borimo da to opet učini i u našem slučaju i da i njima i Iani jasno stavimo do znanja da ćemo ostati na .yu ako budu nametnuli rešenje koje nam ne odgovara.
[ Pera60 @ 07.09.2006. 02:48 ] @
Argumenata, primera, presedana ima koliko hocete i svi su na nasoj strani! Pitanje je samo da li su ljudi koji na sve ovo neposredno uticu zainteresovani i sposobni da stvar isteraju do kraja. U protivnom sve sto ovde pricamo je obicno gubljenje vremena...

Lepo je sto je bar jedna TV stanica pokazala kakvo-takvo interesovanje ali dok to ne urade bar 5-6 glavnih stanica i 10-ak vodecih novina u zemlji nista ne vredi, niko se od sire mase nece zainteresovati.
[ bojan_bozovic @ 07.09.2006. 02:49 ] @
Citat:
U protivnom sve sto ovde pricamo je obicno gubljenje vremena...


Ovo "u protivnom" mi je nejasno malo.. ;-)

Poz,
BB
[ Au197/79 @ 07.09.2006. 13:21 ] @
Čuo sam zašto su nam dali .sp: srpska posla :)
[ valeksic @ 07.09.2006. 13:47 ] @
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Beograd, 7. septembra 2006. godine

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Začudjeni smo zbog nekih komentara da dvoslovna medjunarodna oznaka "SS" za Srbiju, u jasnom i prepoznatljivom značenju: "Srbi - Srbija", asocira na Hitlerove SS - formacije.

Srbi i Srbija vekovima su stariji od Hitlerovog rajha, koji je naneo ogromne nesreće i Srbima i Srbiji. Naš dvoslovni znak "SS" prilika je i da se neupućeni svet upozna sa zločinima Hitlerovog "SS" počinjenih na Srbima i Srbijom, kao i sa otporom Srba i Srbije protiv fašizma i nacizma.
[ ton_majstor @ 07.09.2006. 14:27 ] @
Znači, .SS? Nekom se javilo? Neko razmišljao?

Dakle, brljave kao kreteni, kao dete po bari! Nemam ništa protiv .SS, ali bre... majke im ga nesposobne!

Uf, kako bih opsovao nekome sve milo i drago! I seme i poreklo!

Pozdrav!
[ Sauron @ 07.09.2006. 15:13 ] @
VUK DRAŠKOVIĆ
Ministar spoljnih poslova
[email protected]

Snežana MILJANIĆ
Generalni sekretar
[email protected]
[ Ivan Dimkovic @ 07.09.2006. 15:18 ] @
Citat:

Začudjeni smo zbog nekih komentara da dvoslovna medjunarodna oznaka "SS" za Srbiju, u jasnom i prepoznatljivom značenju: "Srbi - Srbija", asocira na Hitlerove SS - formacije.

Srbi i Srbija vekovima su stariji od Hitlerovog rajha, koji je naneo ogromne nesreće i Srbima i Srbiji.


Da, ali ceo svet vrlo dobro zna za SS, a malo ko zna za cinjenicu da su Srbi i Srbija " vekovima stariji od Hitlerovog rajha" - i, vrlo verovatno, vecinu sveta boli cosak za taj fakat. Ono sto ekipa neznalica i totalnih autsajdera okupljenih iza nepostojece (legalno) organizacije zvane "Ministarstvo Inostranih Poslova Srbije" zaboravljaju je nesto sto se uci u skolama za marketing.

No, kao sto rekoh - sve dok Vlada Srbije ne unajmi dobru agenciju za komunikaciju, gradjani Srbije ce biti pod torturom ovakvih genija.

Citat:

Srbi i Srbija vekovima su stariji od Hitlerovog rajha, koji je naneo ogromne nesreće i Srbima i Srbiji. Naš dvoslovni znak "SS" prilika je i da se neupućeni svet upozna sa zločinima Hitlerovog "SS" počinjenih na Srbima i Srbijom, kao i sa otporom Srba i Srbije protiv fašizma i nacizma.


!?!?!?!?!?!?!?!?!!!!!!!!!???!

Ovaj... da li neko moze da mi objasni sta... ovaj.. kako je neko dosao do ovog ingenioznog zakljucka? Tako sto ce adresa vlade biti srbija.ss - to znaci da ce se neupuceni svet upoznati sa zlocinima Hitlerovog SS pocinjenim nad Srbima !??!!?!!!!

Je*ote - pod uticajem kojih droga moze neko da napise ovakvu kolosalnu glupost? Ono, da li Jevreji nazivaju neke svoje anti-nazi organizacije SS kako bi svi saznali za nedela nad njima?

Ludilo.
[ boki @ 07.09.2006. 16:24 ] @
jbt. sa cime ljudi povezuju 2 slova iz internet domena.
Pa i .sp moze da znaci "srbi pederi" pa ne znaci.
Jedino sto bi potsecalo na serbia jeste .se ili .sr ili eventualno .sb
Posto su sve 3 te skracenice zauzete treba da uzememo nesto sto je prkticno za kucanje i pamcenje. .ss je daleko prakticnije nego .sp
[ Sauron @ 07.09.2006. 16:39 ] @
Kako možemo druge ubediti za ime domena, kada i sami nismo jednoglasni.
Koliko ja vidim na temi sa anketom ubedljivo vodi .RS!
Znači moramo jednoglasno da nastupimo sa .RS!
Zaboravite na sp, sx, ss, xx.
Zamislite neko iz vlade dođe na ovaj sajt da proveri da li su zaista svi protiv SS ili SP i vidi šarene komentare.
[ Aleksandar Marković @ 07.09.2006. 17:41 ] @
Polako Sauron, pa anketa -> http://www.elitesecurity.org/t...lazete-za-buducu-oznaku-Srbije i sluzi da pokaze koliko razlicitost ili monolitnost ima medju preporucenim dvoslojnim oznakama za Srbiju, a ne da bude opravdanje za .rs ... nadamo se da iskljucivost pripada nekim vremenima iza nas. Zato svako ko preferira bilo koji od ponudjenih predloga treba da glasa po sopstvenoj potrebi, zelji i nikako drugacije. Ko zeli peticije moze da ih pravi i pise ali nikako da se u istim poziva na ES propragirajuci neki od ponudjenih predloga. Uostalom da bi anketa bila validnija trebalo bi vise odgovora na postavljeno pitanje - http://www.elitesecurity.org/t...lazete-za-buducu-oznaku-Srbije
[ ton_majstor @ 07.09.2006. 19:36 ] @
Recimo da sam poludeo po ovom sistemu:

1. Ne dadoše nam .rs, kao da smo majmuni. Zaboga! Obrazloženje je nemušto i neopravdano, baš kao da smo još uvek pod sankcijama, a lete nam i bombarderi nad glavama, a Sloba na Dedinju.
Znači, lepo neko ovde napisa:"Dajte Ratka i Radovana, pa birajte domen! Dotle, šipak!"

2. Ovi naši iz ministarstava ćute kao zaliveni. Nit' da pitaju zašto, nit' da nama objave svoj stav u vezi sa odbijanjem i šta se preduzima oko toga...

3. ODJEDNOM, .ss! Kao iz vedra neba! Ok, neka je .ss, ali čemu nemušta opravdanja, čemu onakva izjava? Kakav bre, Hitler, kakvi bakrači?!! I koga to briga, ako je predlog .sp odbijen.
Znači, neko je odmah po odbijanju .rs poslao tamo zahtev za .ss, onako iz potaje. Možda i za .sx, pa šta uleti...

Sve ovo gore ne pišem kao poznavalac prilika, nego kako bi prosečan čitalac novina ili gledalac TV-a video celu ovu stvar, prateći temu poslednjih nedelja.

Strašno! Da nemam javni IP broj, poslao bih na one mejlove mnogo teških reči!

Pozdrav!


[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 07.09.2006. u 23:20 GMT+1]
[ mojo jojo @ 07.09.2006. 20:01 ] @
Citat:
Sauron: VUK DRAŠKOVIĆ
Ministar spoljnih poslova
[email protected]

Snežana MILJANIĆ
Generalni sekretar
[email protected]


[email protected]

Mislim da je ova adresa najvaznija u celoj prici ;)
[ damg @ 07.09.2006. 22:14 ] @
Slazem se, posto ako me secanje dobro sluzi, Vuk Draskovic je jednom javno izjavio da ne zna ni da ukljuci kompjuter
[ 80y13r @ 08.09.2006. 03:02 ] @
Peticija protiv oznake SS - http://www.ipetitions.com/petition/StopSS/

zop
[ The Sekula @ 08.09.2006. 10:16 ] @
Kontrola stete

Ako, ne daj boze, ipak dobijemo .ss domen, mislim da je apsolutno neophodno u pravilnik o registraciji domena uvesti zabranu registrovanja domena za sve sto ima veze sa SS-om u znacenju Schutzstaffel i/ili za sve vezano sa (neo)nacistima.

Tako nesto ne bi bio presedan, jer recimo na katalonskom domenu .cat, nije moguce registrovati domen za bilo sta vezano za macke (osim ako nije sajt o mackama na katalonskom jeziku). A ovde se radi ipak o mnogo ozbiljnijim stvarima i posledicama nego kad su macici u pitanju.

[ broker @ 08.09.2006. 10:35 ] @
Sto bi to branili? Pa .ss domen na srpskom podrucju jedino i moze da ima veze sa SS jedinicama. Nas to SS ni na sta drugo ne moze da asocira.

Kada saberemo to i uvodjenje placanja registracije domena ja stvarno ne vidim ralog zasto bi iko registrovao .ss domen ako ne bas za potrebe promocije ideologije koja je stvorila SS.

Mnog je bolej registrovati internacionalni domen i klonitise ikakvih veza sa fasizmom i nacizmom.
[ valeksic @ 08.09.2006. 13:35 ] @
Mislim da previše diskutujemo o tom .SS predlogu koje nam ISO nije ni nametnula. Predlog je došao od Min. spoljnih poslova (MSP) koje na kraju krajeva i nije nadležno da odlučuje u ime Vlade koji će kod predložiti. A veliko je pitanje da li će i sam ministar da ostane na toj poziciji do kraja godine. Ne vidim čemu peticija protiv .SS koda. Ako smo se složili da želimo .RS bolje da potpisujemo peticuju da nam se dodeli .RS nego da odbijamo .SS

Pa MSP i Zavod za standardizaciju su i pre imali kontra predlog pa je Vladina bila poslednja.
[ pisac @ 08.09.2006. 23:05 ] @
Pa bolje .SS nego .SP i mislim da tu nema nikakve rasprave. Sad vi možete da plačete što nije .SR ili .RS, ali kao što znamo to eto ne može da bude.

Ajde, ko sme ta kaže da je .SP bolje od .SS? Dobro svi znamo da SSSS (Samo Sloga Srbina Spašava), pa će nam i domen biti u tom duhu.

I dosta više sa tim nacistima, mnogo ste zamorni. To je bilo pre nego što ste se uopšte i rodili, pa šta više ima da se priča o tome.
[ Pera60 @ 08.09.2006. 23:14 ] @
Evo ja smem u bilo koje doba dana i noci da tvrdim da je i bilo koje XY bolje nego SS!!! To mozda jeste bilo pre mog rodjenja, i pre rodjenja 99% ljudi ovom forumu, ali je secanje na njihove zlocine toliko JAKO da ce biti potrebno nekoliko generacija da se to zaboravi! I to ne samo kod nas nego i u svetu!! Nekim ljudima mozda istorija nije toliko vazna ali meni licno veoma jeste.

www.kragujevac.ss - No comment!

Naravno, to je samo moje misljenje, prihvatam da drugi drugacije razmisljaju!
[ Pera60 @ 08.09.2006. 23:25 ] @
Samo jos da dodam da me cudi da su svi odmah zapeli da predlazu SS a nikome nije palo na pamet da je SX slobodno!! Secam se da sam pre nekoliko meseci u novinama procitao da je neko izjavio da bi, ako bi nam dodelili SX to bilo skandalozno! Ja ne znam sta je skandaloznije, da asociramo na Sex ili Schutzstaffel!? Sex biram u svako doba dana i noci! ;)

Ako ne moze RS ja odmah predlazem SX (SP i SS nikako!)! Vodite ljubav a ne rat! :D :)
[ pisac @ 08.09.2006. 23:52 ] @
Izvini, ali ja ne znam šta ti predstavlja taj Schutzstaffel? Šta je to? To izgleda samo ti znaš, i još par stotina ljudi u Srbiji, a ovamo se busate da je to "sećanje" u celom svetu.

.SX je vrlo glup predlog. Od njega je bolji čak i .SP

Mislim da je svima jasno da je od ponudjenih imena u naslovu ove teme najbolje .RS, ali pošto to ne možemo da dobijemo, jedini preostali kandidati su .SS i .SP, i pri tome je .SS daleko bolji predlog. Sve ostalo (.SQ, .SW, .SX) su teške gluposti koje ne vredi ni razmatrati.

I ja prihvatam da drugi drugačije razmišljaju, samo ne prihvatam da su u pravu :-)
[ Pera60 @ 09.09.2006. 00:19 ] @
Pa pogledaj lepo na sta Wikipedia preusmerava: http://en.wikipedia.org/wiki/SS pa ces videti... Ja se samo bojim da se ne usvoji SS pa da posle toga dodju reakcije sa raznih strana i da se tek onda vidi na sta koga aocira (i kakva je greska napravljena)... posebno ako na Wikipediji uz gornji clanak dobijemo i http://en.wikipedia.org/wiki/.ss

Mislim da ovde nije rec o tome ko je u pravu a ko nije (jer ne postoji neko ko je nadlezan da presudi), vec je rec o tome ko kako misli da bi bilo dobro. :)

Zasto mislis da je SX, kako kazes "vrlo glup" predlog? Moze li obrazlozenje? Ja sam mnogo puta obrazlagao zasto mislim da je SS los predlog. A SX nista vise ne asocira na Srbiju nego SP (ako izuzmemo "srpski") ali je za razliku od njega znatno komercijalniji + asocira na jednu od najlepsih stvari na svetu, pa otuda zakljucujem da ne bi bio los!

Na kraju ce ipak biti najbolje da uopste ne razmisljamo koju ce nam dvoslovnu oznaku ISO dodeliti vec da zadrzimo dobro staro .yu!
[ Mister Big Time @ 09.09.2006. 03:07 ] @
Sve ce to narod pozlatiti

Sta se cimate kao da neko slusa vase predloge, ima ko je nadlezan i placen da o ovome misli, sta on kaze to je kapak... Meni su iskreno svi predlozi glupi... SP, SS, SX... jedino RS lici na nesto, mada koliko sam upucen to su nam ovi iz ISO organizacije odbili...
[ Au197/79 @ 09.09.2006. 07:39 ] @
Ako definitivno ne može rs, sx je najbolje rešenje. Lako se pamti ima pozitivne asocijacije ne samo na sex nego i x kao extra, explore, extrime... X se često koristi u marketinške svrhe, čak su i tajne projekte obeležavali tim slovom da bi dobili na zvučnosti kad se objave masi (npr. projekat probijanja zvučnog zida u SAD-u). Osim toga lako se kuca.
[ pisac @ 09.09.2006. 08:49 ] @
Citat:
Pera60: Pa pogledaj lepo na sta Wikipedia preusmerava: http://en.wikipedia.org/wiki/SS pa ces videti...


Kakve veze ima Wikipedia sa tim koji ćemo domen da imamo? Pa ti onda pogledaj šta se prvo pominje na http://en.wikipedia.org/wiki/SX.

.SX je smešno rešenje

I uzgred, mnogo se zamarate sa .SS asocijacijama. Kad ga budemo dobili, niko (sem vas ovde koji se prepirete po forumu) neće ni da pomisli da www.mojdomen.ss ima bilo kakve veze sa dotičnim elitnim hitlerovim jedinicama, a za www.mojdomen.sx će možda i biti u nedoumici da li je to porno sajt ili je to ozbiljna prezentacija ozbiljne firme.
[ Zeleni zub @ 09.09.2006. 09:42 ] @
Mozda treba izvuci analogiju iz kodnih rasporeda, gde kad se ukuca
'X', cirilicom se dobije 'Dz'.
Pa onda SX=Srpska Dzibra, nacionalni brend ;-)
Ili npr. SX izgovarati sExtra, ili Srbija Extra.
A takodje SP moze da se tumaci kao SPBIJA (ionako ima toliko ljudi
koji ne razlikuju cirilicu od latinice, radim u skoli i poznat mi je
problem polupismenosti).

Ma sta nam daju - to je sto je. Prvo sto smo mali i nebitni na kugli
zemaljskoj, a drugo, ni ovo malo sto nas ima ne moze da se dogovori.
JBG.

Ja sam vec registrovao .biz domen.
[ Aleksandar Marković @ 09.09.2006. 12:02 ] @
Od pet rešenja koje je Međunarodna organizacija za standardizaciju Srbiji ponudila kao budući dvoslovni znak, čitaoci „Blica“ juče su najviše glasali za dvoslovni znak SS.

Za ovaj znak opredelilo se 360 čitalaca, odnosno 61,22 odsto od ukupnog broja glasača. Dvoslovna oznaka koju dobijemo biće, između ostalog, i naš budući internet domen umesto sadašnjeg YU. Da podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u prvom navratu je ovoj međunarodnoj organizaciji predložilo da ta oznaka bude RS. Predlog je odbijen i ponuđeno pet pomenutih rešenja, između kojih je ovo ministarstvo predložilo oznaku SS. Takav predlog podelio je domaću javnost, jer je mnoge ova oznaka pre svega asocirala na zloglasne nemačke SS trupe. Prema rezultatima glasanja naših čitalaca, većina nema problem sa takvom asocijacijom.

Ranije je već rešeno pitanje troslovne oznake za Srbiju i ona će sadržati već poznata tri slova „SRB“.

[img][att_url][/img]

http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/drustvo.htm#2 (09.09.2006.)

p.s.
ES anketa: http://www.elitesecurity.org/t...lazete-za-buducu-oznaku-Srbije
[ valeksic @ 09.09.2006. 12:25 ] @
Problem sa tom blic anketom je glasanje po partijskoj dužnosti. Teško da se taj rezultat može uzeti kao relevantan.
[ ton_majstor @ 09.09.2006. 12:34 ] @
Hahaha, kao i svako drugo glasanje. Sva organizovana glasanja plebsa su "nametnuta" na ovaj ili onaj način.

Pozdrav!

[ ton_majstor @ 09.09.2006. 20:13 ] @
Da li je neko obratio paznju na:

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_country_codes

?
[ Sauron @ 09.09.2006. 22:12 ] @
Cool. Neko se baš potrudio.
Odlična stranica!
[ pisac @ 09.09.2006. 22:37 ] @
Ako već automobilska oznaka može da se razlikuje od ISO oznake, pitam se ko je onda zapeo da koristimo SRB, kada je SR mnogo lepše i jednostavnije.
[ The Razza @ 09.09.2006. 22:45 ] @
...mene .sp podseca na Shiptare
A sto se tice .rs slobodno dignite ruke, ove nase tunjave politicare sa sve neobavestenim premijerom i neobrijanim diplomatom zabole dup_ za elektronsku oznaku otadzbine. Njima je bitno, kao i svim prethodnim parazitima da uvek ima svinjetine na njihovom stolu.
Uzgred, ja bih predlozio oznaku .hh......nek svet bar zna da smo smesna zemlja... ako vec nije naucio...
[ The Razza @ 10.09.2006. 17:21 ] @
A da se pokusaju dogovoriti sa norvezanima???
Njihova zvanicna odluka je da se TLD .sj za Svalbard u opste ne koristi!!

http://www.norid.no/domenenavnbaser/bv-sj.html


A koliko me pamcenje sluzi Srbija ima prilicno dobre odnose sa Norveskom...
[ ton_majstor @ 10.09.2006. 19:53 ] @
Ne vidim po čemu je .sj adekvatnije od .sp? Oba su istoventno tupava.

.SJebex?

Pozdrav!
[ ton_majstor @ 10.09.2006. 20:41 ] @
SrbiJa

U svakom slucaju ima bar malo vise logike i od .sp i od .ss
[ zeca015 @ 10.09.2006. 21:22 ] @
Citat:
The Razza: ...mene .sp podseca na Shiptare
A sto se tice .rs slobodno dignite ruke, ove nase tunjave politicare sa sve neobavestenim premijerom i neobrijanim diplomatom zabole dup_ za elektronsku oznaku otadzbine. Njima je bitno, kao i svim prethodnim parazitima da uvek ima svinjetine na njihovom stolu.
Uzgred, ja bih predlozio oznaku .hh......nek svet bar zna da smo smesna zemlja... ako vec nije naucio...


I mene podseca na mnogo stvari.Jbg, vidis da sve u Srbiji boli d... za ovaj domen.Ne kontam "marketinske strucnjake" koji samo dele neku pamet po novinama,kako je .ss lose za marketing i samo to komentarisu umesto da se nekako ukljuce u celu ovu zbrku.Samo im je u glavi kesh.... Barem meni ovo ima mnogo veci znacaj od svega toga, pre svega patriotski.Marketing je najmanji problem.

Muka mi je vise da strancima,na pominjanje da sam iz Srbije prvo padnu na pamet Milosevic i ratovi (verujte desava se stalno).Sad neki politicari koji nemaju nimalo pameti hoce da grade imidz Srbije na necemu sto podseca na najvece zlo koje je svet doziveo.Svaka im cast...
[ Mister Big Time @ 10.09.2006. 21:48 ] @
Pa znas kako... imas milion losih naziva za proizvode koji su se probili na trzistu.. nama ni .US domen ne bi pomogao da nas neko ne mrzi ili ne pljuje..

steta sto je .CC zauzeto, bilo bi nam najbolje.. cccccccccc :D
[ cobraje @ 11.09.2006. 10:23 ] @
Mislim da je SRB najbolje resenje jer moze i na srpskom i na engleskom da stoji takva skracenica i mislim da nece biti nedoumice da li je to SRBIJA ili ne.

Pozdrav
[ srdjandakic @ 11.09.2006. 12:42 ] @
Posto bi mi da prvo slovo bude S, a drugo se jos ne zna (nepoznato je) onda kao oznaka za nepoznatu moze biti X ... SX :)[ Aleksandar Marković @ 11.09.2006. 13:18 ] @
Srbiji preti ozbiljna opasnost da zbog svoje dvoslovne skraćenice postane predmet opšte sprdnje u svetu, a pogotovo u susednim zemljama! Naime, nakon teksta u Kuriru, u kome su stručnjaci za marketing upozoravali da je oznaka SS, koju je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova, veoma nesrećno rešenje zbog asocijacija na zloglasne fašističke nemačke trupe, resor Vuka Draškovića saopštio je da je začuđen tim komentarima.

Da stvar bude gora, Ministarstvo diplomatije i dalje će insistirati na toj skraćenici, uvereno da ona više podseća na Srbe i Srbiju! U pokušaju da razreši ovaj problem, bar na internetu, gde će dvoslovna skraćenica imati najveću primenu, Kurir se ovog puta konsultovao sa stručnjacima za informacione tehnologije. Naši sagovornici imaju različita viđenja o rešenju problema.

Novinar Zoran Stanojević, koji u nedeljniku Vreme piše kolumne o internetu, smatra da bi povodom ovog pitanja trebalo da se okupe sve "umne snage", akademici, istoričari, etnolozi kako bi se dogovorili oko dvoslovnog znaka. Za razliku od njega, ekspert za internet i vlasnik sajta Pretraga Dragan Varagić uveren je da to ne treba ni slučajno raditi.

- Mi Srbi smo poznati po tome da se oko svega posvađamo, a nikada dogovorimo, tako da tu sigurno ne bi bio postignut nikakav konsenzus - objašnjava Varagić.

Stanojević kaže da za njega lično SS nije loše rešenje, ali priznaje da tako ne misli i većina građana Srbije.
- Doživeće SS ko crnog đavola! Ne verujem da će u svetu negativno gledati na to. Primera radi, Amerikanci skoro i da ne znaju šta su to SS trupe. Ipak, Srbi znaju, a i mnogo su učili o nemačkim zločinima. Zato, ipak, treba razmisliti o toj oznaci jer će ona svakodnevno ići na milione adresa širom sveta - kaže Stanojević.

Varagić smatra da će naše komšije u Hrvatskoj Sloveniji i Bosni jedva dočekati da se kraj imena Srbije vežu slova SS.
- Tamošnji novinari će sigurno zbog toga iskoristiti priliku da uz SS ponovo pomenu politiku Slobodana Miloševića, Haški tribunal... To će zato biti i vest u svetskim medijima! - kaže Varagić.

On napominje da je kasno za priču o dvoslovnoj oznaci Srbije jer će konačnu odluku doneti Međunarodna organizacija za standardizaciju, koja je odbila predlog naših vlasti da RS (skraćenica od Republika Srbija) i predložila SP.

- Meni se dopada SP jer može da se shvati kao kombinacija abecede i azbuke, što može da bude veoma interesantan marketinški potez. Naime, prvo slovo "s" pisano je latinicom, a drugo "p" ćirilicom - navija Varagić.

Zoran Stanojević takođe napominje da je ideja da Srbija pokuša da oznaku koja joj najviše odgovara SR otkupi od Surinama, nemoguća.
- Ta oznaka ne može da se otkupi jer bi se u suprotnom otvorilo tržište oznakama, pa se onda ništa ne bi znalo. Svaka zemlja je vlasnik svoje oznake baš kao i svoje teritorije. Moguće je za internet domen da neka privatna firma zakupi neki znak i, na primer, registruje firmu - kaže Stanojević.

SX - Srbija ili seks

Međunarodna organizacija za standardizaciju navela je da je slobodno pet dvoslovnih oznaka, od kojih nijedna precizno ne asocira na Srbiju, jer su sve takve već odavno zauzete. Najkontroverzniji je SX, pod kojim se na internetu otvara sve u vezi sa seksom, a upravo dvoslovni znak je potreban za internet domen. Stanojević ističe da SX nema nikakve veze sa Srbijom i da mu je teško da ga dovede u vezu sa našom zemljom, jer slovo X ne postoji u azbuci. Varagić šaljivo kaže da, ako se stvar posmatra "trgovački", s obzirom na to da se pristup sajtovima sa takvim sadržajima plaća, to nije naopako rešenje i da ga treba razmotriti.

(LJ. R.)
[ ton_majstor @ 11.09.2006. 16:39 ] @
Ma, taj Kurir treba ignorisati. Ionako će se uskoro ugasiti sami od sebe.

Citat:
Srbiji preti ozbiljna opasnost da zbog svoje dvoslovne skraćenice postane predmet opšte sprdnje u svetu, a pogotovo u susednim zemljama!


Sprdnja, na čiji račun?

Ako ćemo pošteno, SVE susedne zemlje su za vreme WWII bile FAŠISTIČKE, bile verni saveznici Nemačke ili imale neki vid sopstvenih SS trupa u sastavu.

Kome će oni da se smeju? Mi nismo imali SS jedinice, tj. samo su njihove harale ovde po Srbiji!

Ako ne računamo one Ljotićevce, za koje ni sam nisam siguran dokle su išli sa fanatizmom.

Bože, o čemu ja ovde raspravljam!!!???

Pozdrav!
[ Au197/79 @ 11.09.2006. 18:32 ] @
.ss nikako. Da nismo u ovakvom položaju pa da se i razmilsi o tome jer je stvarno laka kombinacija i pamtljiva. Ali sa ovkim asocijacijama na našu zemlju... Ne samo da bi susedi poludeli, da bi svetski mediji prenosili "zanimljivost i podudarnost" nego nam samo fali da se izlobira jevrejska struktura protiv nas. Nalazio sam na Amazonu knjige koje govore o tome kako su Srbi po prirodi genocidni, da su čak i nad jevrejima radili genocide... A činjenica je da smo imali budalu koja je proglasila Beograd prvim "judenfraj" gradom u Evropi. Samo još da se sete toga i ugasili smo ga.
[ Ivan Dimkovic @ 11.09.2006. 18:40 ] @
Citat:

nego nam samo fali da se izlobira jevrejska struktura protiv nas


Yeah right - samo sto ISO objavi da je SS kod za Srbiju, ima Jevreji da se urote protiv nas - AIPAC ima da odma napujda sve US kongresmene protivu srbalja ;-)))
[ pisac @ 11.09.2006. 19:24 ] @
Citat:
Au197/79: .ss nikako. Da nismo u ovakvom položaju pa da se i razmilsi o tome jer je stvarno laka kombinacija i pamtljiva. Ali sa ovkim asocijacijama na našu zemlju... Ne samo da bi susedi poludeli, da bi svetski mediji prenosili "zanimljivost i podudarnost" nego nam samo fali da se izlobira jevrejska struktura protiv nas.


Vi bre nikako da shvatite da nikog u svetu nije briga za asocijacije .SS domena sem vas nekolicine ovde.

A što se tiče tih "zanimljivosti i podudarnosti", to si baš lepo rekao. Nije stvar u tome što će neko eventualno (kada nema šta drugo da radi) i pomenuti neku "zanimljivost", već je stvar što ćete se vi .SS-fobični osetiti silno pogodjenim i posramljenim zbog toga. Drugim rečima, još u osnovnoj školi ste mogli da naučite da nije problem to što vas zezaju zbog npr. velikog nosa (ili klempavih ušiju, ili ko zna čega drugog) već je stvar u tome što: Vas to pogađa jer mislite da zaista imate veliki nos. Ko je čist sa samim sobom, ništa ga se neće doticati.

.SS je najbolji izbor od ponudjenih opcija. Ko ima negativne asocijacije, ima kompleks. Tačka.
[ zeca015 @ 11.09.2006. 20:11 ] @
Slazem se da je .ss daleko lepse od svih ponudjenih,ali je cinjenica da bi se ionako los imidz Srbije u svetu pogorsao sa ovim nacionalnim domenom.


Za kraj dva pitanja.

Da li ce novi nacionalni domen (koji god da bude) moci da registruju i fizicka lica ili ostaje da ce moci samo pravna???
Da li ce sadasnji registrovani domeni na .co.yu biti automatski prebaceni na novi nacionalni domen ili ce morati ponovo da se registruju?

Hvala
[ Elect @ 11.09.2006. 20:56 ] @
Ne bih da vam se mijesam u raspravu, jer otpisivanjem .RS ni jedno drugo rjesenje mi se ne cini logicno. .SX mozda moze da naidje na neku bolju prodaju ali i to je strasno labava hipoteza.

Javio sam se prije svega zato sto ne mogu da vjerujem da ovako plitko pricaju "strucnjaci". Ili je mozda do "Kurira"?

Citat:
Aleksandar Marković: Srbiji preti ozbiljna opasnost da zbog svoje dvoslovne skraćenice postane predmet opšte sprdnje u svetu, a pogotovo u susednim zemljama! Naime, nakon teksta u Kuriru, u kome su stručnjaci za marketing upozoravali da je oznaka SS, koju je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova, veoma nesrećno rešenje zbog asocijacija na zloglasne fašističke nemačke trupe, resor Vuka Draškovića saopštio je da je začuđen tim komentarima.

Da stvar bude gora, Ministarstvo diplomatije i dalje će insistirati na toj skraćenici, uvereno da ona više podseća na Srbe i Srbiju! U pokušaju da razreši ovaj problem, bar na internetu, gde će dvoslovna skraćenica imati najveću primenu, Kurir se ovog puta konsultovao sa stručnjacima za informacione tehnologije. Naši sagovornici imaju različita viđenja o rešenju problema.

Novinar Zoran Stanojević, koji u nedeljniku Vreme piše kolumne o internetu, smatra da bi povodom ovog pitanja trebalo da se okupe sve "umne snage", akademici, istoričari, etnolozi kako bi se dogovorili oko dvoslovnog znaka. Za razliku od njega, ekspert za internet i vlasnik sajta Pretraga Dragan Varagić uveren je da to ne treba ni slučajno raditi.

- Mi Srbi smo poznati po tome da se oko svega posvađamo, a nikada dogovorimo, tako da tu sigurno ne bi bio postignut nikakav konsenzus - objašnjava Varagić.

Stanojević kaže da za njega lično SS nije loše rešenje, ali priznaje da tako ne misli i većina građana Srbije.
- Doživeće SS ko crnog đavola! Ne verujem da će u svetu negativno gledati na to. Primera radi, Amerikanci skoro i da ne znaju šta su to SS trupe. Ipak, Srbi znaju, a i mnogo su učili o nemačkim zločinima. Zato, ipak, treba razmisliti o toj oznaci jer će ona svakodnevno ići na milione adresa širom sveta - kaže Stanojević.

Varagić smatra da će naše komšije u Hrvatskoj Sloveniji i Bosni jedva dočekati da se kraj imena Srbije vežu slova SS.
- Tamošnji novinari će sigurno zbog toga iskoristiti priliku da uz SS ponovo pomenu politiku Slobodana Miloševića, Haški tribunal... To će zato biti i vest u svetskim medijima! - kaže Varagić.

On napominje da je kasno za priču o dvoslovnoj oznaci Srbije jer će konačnu odluku doneti Međunarodna organizacija za standardizaciju, koja je odbila predlog naših vlasti da RS (skraćenica od Republika Srbija) i predložila SP.

- Meni se dopada SP jer može da se shvati kao kombinacija abecede i azbuke, što može da bude veoma interesantan marketinški potez. Naime, prvo slovo "s" pisano je latinicom, a drugo "p" ćirilicom - navija Varagić.

Zoran Stanojević takođe napominje da je ideja da Srbija pokuša da oznaku koja joj najviše odgovara SR otkupi od Surinama, nemoguća.
- Ta oznaka ne može da se otkupi jer bi se u suprotnom otvorilo tržište oznakama, pa se onda ništa ne bi znalo. Svaka zemlja je vlasnik svoje oznake baš kao i svoje teritorije. Moguće je za internet domen da neka privatna firma zakupi neki znak i, na primer, registruje firmu - kaže Stanojević.

SX - Srbija ili seks

Međunarodna organizacija za standardizaciju navela je da je slobodno pet dvoslovnih oznaka, od kojih nijedna precizno ne asocira na Srbiju, jer su sve takve već odavno zauzete. Najkontroverzniji je SX, pod kojim se na internetu otvara sve u vezi sa seksom, a upravo dvoslovni znak je potreban za internet domen. Stanojević ističe da SX nema nikakve veze sa Srbijom i da mu je teško da ga dovede u vezu sa našom zemljom, jer slovo X ne postoji u azbuci. Varagić šaljivo kaže da, ako se stvar posmatra "trgovački", s obzirom na to da se pristup sajtovima sa takvim sadržajima plaća, to nije naopako rešenje i da ga treba razmotriti.

(LJ. R.)


Takodje, sokirala me izjava ministarstva spoljnjih poslova
Citat:
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Beograd, 7. septembra 2006. godine

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Začudjeni smo zbog nekih komentara da dvoslovna medjunarodna oznaka "SS" za Srbiju, u jasnom i prepoznatljivom značenju: "Srbi - Srbija", asocira na Hitlerove SS - formacije.

Srbi i Srbija vekovima su stariji od Hitlerovog rajha, koji je naneo ogromne nesreće i Srbima i Srbiji. Naš dvoslovni znak "SS" prilika je i da se neupućeni svet upozna sa zločinima Hitlerovog "SS" počinjenih na Srbima i Srbijom, kao i sa otporom Srba i Srbije protiv fašizma i nacizma.

Hahahahhahahahahahahahah....

Drugari, mislim da vam je jedini lijek da "samo organizovano" krenete u neku inicijativu do ICANN-a. Prikupljajte potpise, saljite mailove, organizujte TV emisije, cinite sve sto mozete. Ovakve stvari ostaju kao pecat zemlje... Da li neko zna koje je zvanicno obrazlozenje bilo prilikom odbijanja RS?

BTW Domen ne mora da bude isti kao ISO dvoslovna oznaka.
[ mexico @ 11.09.2006. 21:17 ] @
Hhhhhm....

Nisam za .ss. Da ce probuditi "nekome" "neke" asocijacije to je moguce, ali ne mora da znaci.

Evo primer: General Motors vec godinama (cak decenijama) proizvodi u Australiji model automobila sa oznakom SS i NIKADA NIKOME TO NIJE SMETALO. Stavise verovatno retko ko od ljudi ovde na forumu to i zna.

Proverite:

http://www.holden.com.au/www-h...on/modeloverview?modelid=15002

ili

http://www.webwombat.com.au/mo...rts/xrt-holden-vz-ss-sedan.htm


ili

progooglujte Holden Commodore SS pa ce se naci svasta


Nekada je to bio Holden Commodore SS Group A danas je to SS Ute.


Prema tome nije SS neko nesrecno resenje. Ali pitanje je koje su nam opcije...
[ Au197/79 @ 11.09.2006. 23:01 ] @
Da je Srbija kao Švajcarska .ss bi se prihvatilo bez rasprave i asocijacija (pa i Saudiska Arabija ima .sa ;) ). Ali mi smo nešto potuno drugo. Dovoljno je na amazonu ukucati serbia i dobiti na prvoj strani ovakve odgovore:
http://www.amazon.com/Heavenly...37-6557508?ie=UTF8&s=books
http://www.amazon.com/Serbia-S...37-6557508?ie=UTF8&s=books
http://www.amazon.com/Serbs-Hi...37-6557508?ie=UTF8&s=books
sa opisom koji uključuje ovakve rečenice:
Citat:
With few exceptions, Cohen finds the Serbs propelled by anything but the ideals of tolerance and democratic values. Detailing Serbian anti-Semitism before the war and quoting from collaborationist papers that said, "the Serbs should not wait for the Germans to begin the extermination of the Jews," he reveals how the Serbian propaganda machine attempted to promote the idea that Serbs, along with the Jews, were the victims of the Nazis. Thus, he shows that the ethnic cleansing the Serbs are engaging in today has deep roots in Serbian culture.

Pa ovo:
Citat:
The recent war in Bosnia re-ignited ancient hatreds and led to acts of brutality that echoed World War II atrocities: large-scale massacres and "ethnic cleansing". Bosnian Serbs, aided by Serbian president Slobodan Milosevic, systematically murdered, raped, and terrorized Bosnian Muslims as they strove to create a Greater Serbia.


Dakle ne paranoišem kad sam pomenuo Jevreje. Nisam neko ko veruje u svetske zavere protiv nebeskog naroda i ostale gluposti ali stvarno nam sa ovolikim bremenom ne treba još i .ss

A još treba da se sete Milana Nedića (jesu li mu dali neku ulicu ili trg u Srbiji?) i njegovog: Belgrad ist judenfrei iz avgusta '42: http://en.wikipedia.org/wiki/Judenfrei (hm, ipak nismo bili prvi). Pa one njegove serije poštanskih markica i izložbi po gradovima:
[ WOW @ 12.09.2006. 08:22 ] @
Ljudi toliko nam je los imidz u svetu da nam stvarno ne treba ovo .ss
S druge strane domen .sj je rezervisan za Svalbard i Jan Mayen ali se ne koristi. Inace i Svalbard i Jan Mayen su oba norveške teritorije i koriste .no kao svoj top level domain.
Sto se tice Surinama (.sr) i Solomonovih ostrva (.sb) to su obe male siromasne zemlje sa manje od pola miliona stanovnika i manje od 1000 korisnika interneta.
Dakle moj predlog je da se dogovorimo sa Norveskom, Surinamom ili Solomonovim ostrvima ili da kupimo domen od njih.
[ Tyler Durden @ 12.09.2006. 08:30 ] @
Vec je hiljadu puta valjda receno ovdje da nema nikakvog dogovaranja i "otkupljivanja" domena koji su vec zauzeti.
Zaboravite na to!
[ WOW @ 12.09.2006. 09:45 ] @
...ali zasto?
[ N N @ 12.09.2006. 11:11 ] @
Citat:
Nisam neko ko veruje u svetske zavere protiv nebeskog naroda i ostale gluposti ali stvarno nam sa ovolikim bremenom ne treba još i .ss
Ja baš mislim da bi .ss domen pozitivno delovao u našem pročišćenju od silnih zločina koje smo počinili.
Dok ne pronađemo put ka katarzi, nećemo moći da imamo prijateljske odnose sa miroljubivim državama iz našeg okruženja.
[ zeca015 @ 12.09.2006. 12:02 ] @
Mislim da neonacisticke grupe po Srbiji i Evropi jedva cekaju da dobijemo .ss domen.Ne sumanjam da ce svi navaliti da registruju srpski domen
[ pisac @ 12.09.2006. 14:18 ] @
Mislim da ste već dosadili sa tim nacistima.
[ mojo jojo @ 12.09.2006. 19:58 ] @
^^ Jel ti radiš za Draškovića ili ...
[ pisac @ 12.09.2006. 20:43 ] @
Ma ne volim Draškovića, ali sam vam lepo objasnio par postova gore da su te vaše asocijacije isključivo vaše, i da svet uopšte neće da se smara sa bilo kakvim asocijacijama. Taj vaš razlog da ne uzmemo tako lep domen, je potpuno iracionalan.
[ WOW @ 13.09.2006. 08:48 ] @
Citat:
pisac: Ma ne volim Draškovića, ali sam vam lepo objasnio par postova gore da su te vaše asocijacije isključivo vaše, i da svet uopšte neće da se smara sa bilo kakvim asocijacijama. Taj vaš razlog da ne uzmemo tako lep domen, je potpuno iracionalan.

pisac to sto se taj domen (pretpostavljam da govorimo o .ss) tebi svidja i sto ga ne asociras na hitlerove ss jedinice ne znaci da ce neko tamo ko je 10 godina slusao kako su srbi po prirodi genocidan narod misliti kao i ti.
svakako je bolje makar pokusati dobiti .sj domen koji se ponovo naglasavam ne koristi nego imati nacisticki simbol kao simbol svoje zemlje
[ Ivan Dimkovic @ 13.09.2006. 10:12 ] @
Bas cudno kako Google prva 3 linka asocira bas na te jedinice ako je SS simbol koriscen u drugim stvarima ;-)

Ne secam se ni jednog proizvoda ili robne marke u Evropi sa imenom SS - mozda bas zato sto na ovom kontinentu SS izaziva odredjene memorije.

Da je Srbija u Americi ili Australiji - ne bi bio nikakav problem.
[ Djomloun @ 13.09.2006. 12:16 ] @
lnk:http://en.wikipedia.org/wiki/SS_%28disambiguation%29

Procitajte sta pise na dnu stranice;>
[ mokelet @ 13.09.2006. 13:51 ] @
Kada bi ljudi u Srbiji znali koliko je ljude u svetu briga za nas...
Skoro sam gledao snimak ulicne ankete u USA, reporter je nalazio obicne ljude (znaci ne neku socijalu, vec srednju klasu, sa solidnim obrazovanjem) i pokazivao im je kartu sveta na kojoj je na mestu kontinenta Australije pisalo FRANCE!
I pitanje je bilo da pokazu na karti gde se nalazi Francuska. Verujete li da je masa njih pokazalo tamo gde je pisalo France, tj. Australiju?? Sta bi bilo da su ih pitali za SFRJ/SRJ/SCG/Srbiju??
Ovo je mozda offtopic, ali samo sam hteo da ilustrujem delic neznanja ljudi u svetu po pitanju nas. Pa 50% srednjoskolaca u USA ne zna ko je Linkoln, a kamoli sta znaci skracenica SS!
Mislim da je .ss izuzetno atraktivan i lako pamtljiv domen.
Domen .sx je takodje atraktivan, ali mislim da previse asocira na rec "sex" i da bi u slucaju neke slobodnije politike registrovanja domena, doticni bio vrlo brzo isforsiran i zauzet.
Sto se tice .sp, nemam komentara. Sasvim obican, glup i neprepoznatljiv domen. Kao i nasi politicari i tzv. "internet strucnjaci".
[ Pera60 @ 13.09.2006. 15:21 ] @
Tacno, vecina Amerikanaca ne bi mogla ni svoju sopstvenu zemlju da pronadje na globusu. Ali koga je briga za Amerinakce? Oni ionako nisu imali rat na svojoj teritoriji i boli ih uvo za SS. Ali valjda su nam vazniji Evropljani? Dajte, nemojte mi reci da vecina obicnih ljudi u Evropi, posebno u nasem okruzenju, ne zna gde je Srbija i ne znaju svoju nedavnu istoriju? Ako vec ne znaju detalje bar sigurno znaju osnovne stvari sto je sasvim dovoljno! Ivan Dimkovic je gore sve lepo rekao.
[ Tyler Durden @ 13.09.2006. 15:42 ] @
@mokelet

Ne znam sta si htio sa svojim postom da dokazes?? Ta neinformisanost je vec odavno poznata iako malo prenaduvana.
Ali ni najmanje ne dokazuje kako .ss domen ne bi velik broj ljudi asocirao na neke druge stvari umjesto na srbiju.
[ nes.nbgd @ 13.09.2006. 23:07 ] @
I ozbiljno
Ja mislim da bi najpravednije bilo da se insistira na organizovanju internet glasanja, bas internet jer se njega ovo i tice kao i svih nas koji ga koristimo, i da se na tom glasanju od ponudjenih izabere jedan a ne da mi tamo one birokrate iz ministarstva ili SANU-a odredjuju sta je najbolje.

II manje ozbiljno
Pomenuo bih jos 2 interesantna domena(naravno slobodna) SF i SW za koji sam siguran da bi ga ljubitelji SF-a kod nas maximalno podrzali.

III nevidjeno
Komentar da bi SP bilo super jer predstavlja kombinaciju latinice i cirilice, mislim stvarno... SS ne bih komentarisao ali ako zazmurimo na jedno oko lepo zvuci a SX bi bio najbolji od ponudjenih.
[ The Sekula @ 14.09.2006. 08:35 ] @
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=464943
[ ton_majstor @ 14.09.2006. 09:39 ] @
Svaka mu čast! Odličan tekst!

Pozdrav!
[ pisac @ 14.09.2006. 09:57 ] @
Lepo kaže čovek, slažem se sa njim apsolutno. Te asocijacije koje se javljaju nekima na ovom forumu su isključivo njihove lične asocijacije, i niko u svetu se neće mlatiti sa tim glupostima.
[ crews_adder @ 14.09.2006. 11:22 ] @
Nisam bas shvatio za sta se on zalaze...

Iskreno, mislim da i SP (koje nista ne znaci) bolje predstavlja Srbiju nego SS, bez obzira na asocijacije (Srbija Srbima i sl. :P ), ali RS je jedino sto predstavlja i opisuje Republiku Srbiju, pa hteo to neko da prizna ili ne.

Videcemo kakva ce biti konacna odluka.
[ pisac @ 14.09.2006. 12:10 ] @
.SS je lako pamtiv domen, i lep, a .SP nije lako pamtiv, i nije lep.

Sem toga, Samo Sloga... (Srbina Spašava)
[ Jbyn4e @ 14.09.2006. 13:17 ] @
Citat:
pisac: .SS je lako pamtiv domen, i lep, a .SP nije lako pamtiv, i nije lep.

Kako nije? Pogresno si napisao:
.SS je lako pamtiv domen, S i Slep, a .SP je lako pamtiv, S i leP.
:)))
Ja bih da nam norvezani ustupe .sj ...
[ pisac @ 14.09.2006. 15:51 ] @
A što ti ne bi tražio .SF. Lepo bi ti se uklopio u taj tvoj satj: www.sf.sf :-)

A zamisli:
www.sf.ss
www.sf.sp

Šta je lepše?
[ Jbyn4e @ 14.09.2006. 16:14 ] @
Zato sto je on "Transitionally reserved code element"... ja bih, bas bi mi prijalo, onda bih mogao da ga upotrebim za nesto kako treba :)
P.S. Objasnjenje ovoga gore ti je na:
http://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html

Btw. kao sto rekoh - ni ss ni sp mi se ne svidjaju, a smatram da bi najbolje bilo kad bi moglo da se ubedi norvezane da nam nekako preko iso organizacije prepuste .sj koji nije u upotrebi, a oni uzmu umesto toga npr. sx, sw, sq...SP ;)

P.S. ss otvara mogucnost i za domene tipa a.ss, ki.ss i tako to... dok .sp otvara wa.sp :)
[ Pera60 @ 14.09.2006. 23:48 ] @
Pazite ljudi, procitajte prethodne poruke!

Ne mogu Norvezani da nam preko ISOa ustupe "SJ" skracenicu! ISO ju je dodelio Svalbardu i Jan Mayenu i ona ostaje u njihovom vlasnistvu sve dok ta ostrva postoje kao autonomna jedinica, pa cak i nekoliko godina posle toga!

Obratite paznju:
ISO - dodeljuje dvoslovne i troslovne skracenice za drzave ili teritorije koje posle razne institucije u svetu koriste za razne svrhe
IANA - konkretno odgovorna za Internet, tacnije za Internet domene koji se obicno dodeljuju na osnovu ISO dvoslovnih oznaka sto ne mora uvek biti slucaj (najbolji primer GB-UK)

Dakle, jedino sto bi se moglo uraditi, i sto bi bilo NAJBOLJE i NAJLAKSE, a sto smo ranije i ja i drugi vec pominjali, je da se potpuno zaobidje i ignorise (bar sto se Internet domena tice) ISO i njegove dvoslovne skracenice, vec da se napravi izuzetak i da se preko IANAe za Srbiju trazi koriscenje nekog sasvim drugog domena koji se ne poklapa sa ISO dvoslovnom oznakom koju cemo dobiti!! Tada bismo mogli da se dogovorimo pa da koristimo i .SJ ali i mnogo bolje, cak mozda i da dobijemo .RS po istom postupku kao sto je Ujedinjeno kraljevstvo dobilo domen .UK a njihova dvoslovna skracenica je GB! Ovo je na ovom forumu pominjano MILION+ puta, opet me cudi kako ljude mrzi da pogledaju ranije postove, tamo sve pise!

Dakle, mi bismo od ISOa dobili dvoslovnu oznaku SP, SS ili nesto trece, ali ona se ne bi koristila na Internetu, dok bi se koristila u druge svrhe, izmedju ostalog na primer za obelezavanje valute - npr. lepo moze da zvuci SPD (srpski dinar) isto kao sto Ujedinjeno kraljevstvo ima .uk domen ali GBP oznaku za valutu!

Ponavljam po poslednji put, IANA (www.iana.org) nam je JEDINA sansa da zaobidjemo celu ovu svadju i prepirku i da lepo i nezavisno od ISO-a pokusamo da dobijemo .RS domen koji ce zadovoljiti sve (osim mozda tvrdokorne monarhiste ;))!!

[Ovu poruku je menjao Pera60 dana 15.09.2006. u 00:58 GMT+1]
[ Sauron @ 15.09.2006. 09:52 ] @
Citat:
Pera60
Ponavljam po poslednji put, IANA (www.iana.org) nam je JEDINA sansa da zaobidjemo celu ovu svadju i prepirku i da lepo i nezavisno od ISO-a pokusamo da dobijemo .RS domen koji ce zadovoljiti sve (osim mozda tvrdokorne monarhiste ;))!!

Neko je već napomenuo da može i kraljevina sa .RS
Royal Serbia, ili na francuskom Royaume de/du Serbie.
[ Pera60 @ 15.09.2006. 11:19 ] @
Eto, utoliko bolje!! :) Dakle svi zadovoljni! :)
[ Ivan Dimkovic @ 18.09.2006. 10:42 ] @
Evo coveka koji ima nerv da se bavi pitanjem IT politike, u sta spadaju i domeni:Na slici pokazuje svoju kompetenciju baratajuci sa tim sokocalima na nadasve pravi nacin ;)
[ ton_majstor @ 18.09.2006. 10:52 ] @
Pa jel' lepo rek'o čovek da se ne razume u računare!?

Kapiram da je neko u ISO imao OVU sliku pri ruci i zato nam dao ostav na .rs!

Mada, zašto čovek da zamara celinu šake, može mišem da se klika i sa visine, kao voditeljke na TV, one što rade vremensku prognozu???!!!

Jedino što ON parafira to svoje nerazumevanje, a na našu opštu štetu...

Da je drama, pisalo bi:

V.D: Šta je ovo ovde? Vidite, ako kliknem tu, izađe ceo ekran na PLAVO!??
Kinez: Ne, ne klikaj tu!!! Dockan... (prevedeno)

Pozdrav!
[ tupito @ 18.09.2006. 23:51 ] @
Ma daj te bre doticni je izjavio da nas se stidi, pa valjda i mi imamo prava da se njega stidimo. Imam ortaka nije uspeo da zavrsi osnovnu , cekic za njega bre slozena alatka, bre jedno 2-3 godine pozove me on da me pita kolko kosta neka pentium dvojka dobio je za neki dug, elem ja ga ubedim da je ne prodaje osposobim je , covek krene da se zeza sa njom, zarazi se i par meseci kasnije kupi novu masinu, a sada par godina kasnije preko chata pronalazi ribe i vara svoju zenu, ej bre bez kompa ne moze da zivi ! a covek polupismen! tako da nema opravdanja za ovog gore, stidim ga se!


Salu na stranu jedino realno resenje jeste da okupiramo Surinam.

[Ovu poruku je menjao tupito dana 20.09.2006. u 21:57 GMT+1]
[ valeksic @ 26.09.2006. 10:55 ] @
http://www.internodium.org/node/2702

Komitet ISO-3166 Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) usvojio je odluku o dodeljivanju dvoslovnih i troslovnih skrećenica za Srbiju i Crnu Goru.

Usvojene skraćenice za Srbiju su RS i SRB, a za Crnu Goru ME i MNE.

Saopštenje objavljeno danas na sajtu ISO:

http://www.iso.org/iso/en/prod...ates-on-iso-3166/nlv12-div.htmDosadašnja diskusija o skraćenicama:

Na slovo, na slovo: .cp6uja
Vlada usvojila RS i SRB kod
ISO odbila RS i predložila SP kod

[Ovu poruku je menjao valeksic dana 26.09.2006. u 12:07 GMT+1]
[ Sauron @ 26.09.2006. 11:08 ] @
Ovo mi je najlepša vest meseca
[ gojnik @ 26.09.2006. 12:07 ] @
I da pitam, kada to stupa na snagu, mislim za domene?
[ Zoran Rodic @ 26.09.2006. 13:24 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/...09&dd=26&nav_id=213156
[ Radovan__III @ 26.09.2006. 13:30 ] @
Toliko su neki pljuvali po njima a oni nam usvojili zalbu :)
[ Aleksandar Marković @ 26.09.2006. 13:41 ] @
http://www.iso.org/iso/en/prod...iso_3166-1_decoding_table.html

[ night-shift @ 26.09.2006. 13:56 ] @
Lepa vest. Super
[ VRider @ 26.09.2006. 14:04 ] @
Crnogorci su bolje prosli... www.nezajebavaj.me
[ Nemanja Avramović @ 26.09.2006. 14:11 ] @
Mene je to prvo potsetilo na koze ("meee")

p.s. Nemoj neko da se uvredi

btw. Šta će sad da zameni oznaku za valutu (previously CSD)? SRD? ili RSD?
[ Miroslav Strugarevic @ 26.09.2006. 14:13 ] @
Lepa vest. U svakom slučaju .rs je najbolja oznaka od ponuđenih.
[ VRider @ 26.09.2006. 14:55 ] @
RSD ce biti oznaka za dinar. Opet ce se i menjati swift kodovi za banke...
Ma loodilo, sve iz pocetka...
[ ulise @ 26.09.2006. 15:13 ] @
sad nisam bas razumeo da li je RS oznaka i za kola ?
[ Tyler Durden @ 26.09.2006. 15:14 ] @
Citat:
Radovan__III: Toliko su neki pljuvali po njima a oni nam usvojili zalbu :)


Kako sad? Ipak nije svjetska zavjera protiv Srba? ;)

Citat:
sad nisam bas razumeo da li je RS oznaka i za kola ?


Ne, za kola je SRB.
[ haldejac @ 26.09.2006. 15:58 ] @
Citat:
RSD ce biti oznaka za dinar. Opet ce se i menjati swift kodovi za banke...
Ma loodilo, sve iz pocetka...

Mislim da nece. Trebalo bi da je CSD = Convertible Serbian Dinar
[ Individue @ 26.09.2006. 16:15 ] @
Kada bolje pogledam, RS je prilično univerzalno rešenje:

Republika Srbija
Royal Serbia, Royaume de Serbie
Rascia (latinsko ime Raške, vidi švajcarski .ch)

:D
[ Pera60 @ 26.09.2006. 16:31 ] @
Sta drugo da kazem nego da sam veoma zadovoljan, ubedljivo najbolje resenje od mogucih.

Sto se oznaka za automobile tice, koliko mi je poznato, nadlezno telo UN jos nije donelo odluku koja ce to oznaka biti! Moguce je da ce to biti SRB ali nije iskljuceno da bude i SB (oznaka koju je Srbija imala pre 1918). Oznaka za automobile nema nikakve veze sa ovim odlukama koje je ISO upravo doneo ali naravno moze da se desi da se te oznake poklope.
[ Sauron @ 26.09.2006. 16:45 ] @
Eto neka korist i od nas.
Pošto su verovatno prihvatili RS zbog naših vapaja (mejlova)
[ night-shift @ 26.09.2006. 16:58 ] @
Citat:
haldejac: Mislim da nece. Trebalo bi da je CSD = Convertible Serbian Dinar


CSD nije to, nego od skraćenice za bivšu državnu zajednicu CS + Dinar

www.ma.rs
[ VRider @ 26.09.2006. 17:00 ] @
Citat:
Mislim da nece. Trebalo bi da je CSD = Convertible Serbian Dinar

Kazi mi da se zezas...
[ D.i M.e @ 26.09.2006. 17:46 ] @
Citat:
Sauron: Eto neka korist i od nas.
Pošto su verovatno prihvatili RS zbog naših vapaja (mejlova) :D

Naravno, a kako bi inače se reagovali mediji, znate da u početku ništa nije bilo, tek kada su slate poruke odavde.
Još nešto zanimljivo (barem meni):
Citat:
Insert the new entry for " SERBIA" between “ SENEGAL” and “ SEYCHELLES”
Mislim da tu negde stvarno i jesmo.
[ VRider @ 26.09.2006. 18:08 ] @
Ja nemam nista protiv Sejsela, ne znam sta se ti bunis?
[ zeca015 @ 26.09.2006. 18:40 ] @
Super vest,nego dali neko zna kada cemo prelaziti sa co.yu na .rs?
[ valeksic @ 26.09.2006. 19:05 ] @
Realan početak registracije .rs domena se može očekivati početkom sledeće godine.
[ ton_majstor @ 26.09.2006. 20:42 ] @
Sjajno! Isterali smo naše!

Inače je lepa zamisao da oznake nemaju veze sa političkim uređenjem, ali ako su pustili TOLIKE pre nas, a na nama hteli da vežbaju strogoću, nije im uspelo!

Hvala Bogu, tj. našim likovima iz Internodiuma, http://www.internodium.org/ , mislim da su ONI to omogućili! Nije Ministar garantovano!

Pozdrav!
[ ton_majstor @ 26.09.2006. 21:38 ] @
Svaka cast

Royal Serbia, Royaume de Serbie

za Kralja i Otadzbinu
zivela Srbija
[ Mister Big Time @ 26.09.2006. 22:16 ] @
Konacno smo resili i tu misteriju!

Cestitke... sa zeljom da vise nikada ne menjamo ime domena, a samim tim ni drzave

dot RS GO GO GO!
[ zeca015 @ 26.09.2006. 22:16 ] @
Citat:
valeksic: Realan početak registracije .rs domena se može očekivati početkom sledeće godine.


Ne mislim na registraciju nego na prelazak sa starih domena .co.yu na nove .rs,posto se nadam
da necu moratu ponovo da registrujem ponovo svoj domen,nego da ce postojeci sajtovi na "starom" domenu preci automatski na .rs
[ Mister Big Time @ 26.09.2006. 22:28 ] @
Pa naravno, idiJotski bi bilo da svi moraju ponovo da reguju domene... zamisli onda ti neko uleti i reguje tvoj domen pre tebe dva minuta... posle te ucenjuje i trazi pare za prodaju.. smesno.
Verovatno ce zbog mnoooogih problema koje promena nacionalog domena nosi sa sobom morati da neko vreme zadrze i stare .yu domene kako ljudi ne bi odlazili na prazne stranice. Kao kada ti u centrali promene broj, na starom i dalje stoji obavestenje da je dodata cifra 2 itd.
[ operacija @ 26.09.2006. 22:50 ] @
Posle uspešnog lobiranja ministarstva za nauku organizacija sa sedištem u Ženevi je ipak prihvatila prvobitno odbijeni predlog Beograda, da dvoslovna skraćenica bude RS.

Čedomir Šuljagić, pomoćnik ministra za nauku kaže da će se ta oznaka prvenstveno koristiti na internetu i da je ova oznaka “osnova za više kasnije izvedenih skraćenica. Ona koja privlači najviše pažnje javnosti je primena koju Međunarodna organizacija za internet domene preuzima kao dvoslovnu skraćenicu za novi nacionalni internet domen.
[ Trikki @ 26.09.2006. 22:57 ] @
Pa domen izgleda onako mocno RS, ejjj ! Mada mene ni pocemu ne podseca na Srbiju, a to sto neko pokusava da kaze da ima logike, mozda ali satro logiku. Npr ako je Kimi Miki onda je i rs srbija valda. Sacuvajboze.

Ali dobro, bi sta bi... sad samo napred sa novim domenom.

[Ovu poruku je menjao boki dana 27.09.2006. u 01:14 GMT+1]
[ OffShore @ 26.09.2006. 23:30 ] @
mislim da ce morati sve jovo-nanovo, stim sto ce vlasnici co.yu domena imati prednost za registraciju, ukoliko zakasne a mnogi hoce, jer se ne brinu o svojim prezentacijama (imamo mi sajt...) pa ce da ispuse:)
[ cvrle_85 @ 26.09.2006. 23:57 ] @
Hvalim te Boze da postoji i tamo neki covek koji normalno razmislja, pa je izglasao .rs!!!! Koji je rok za zamenu .co.yu u .rs?
[ Mister Big Time @ 27.09.2006. 03:55 ] @
Citat:
OffShore: mislim da ce morati sve jovo-nanovo, stim sto ce vlasnici co.yu domena imati prednost za registraciju, ukoliko zakasne a mnogi hoce, jer se ne brinu o svojim prezentacijama (imamo mi sajt...) pa ce da ispuse:)


Sta pricas? U kom to gradu? :) To bi bilo kao da ti neko oduzme strujomer jer je EPS privatizovan... i ti se cudis zasto nemas struju dva meseca dok ne overis novi ugovor sa novim vlasnikom...
[ haldejac @ 27.09.2006. 04:49 ] @
Citat:
Mislim da nece. Trebalo bi da je CSD = Convertible Serbian Dinar
Citat:
Kazi mi da se zezas...

Pitao sam sluzbenicu u Delta banci sta je CSD...
[ Sauron @ 27.09.2006. 08:03 ] @
Citat:
Trikki: Pa domen izgleda onako mocno RS, ejjj ! Mada mene ni pocemu ne podseca na Srbiju, a to sto neko pokusava da kaze da ima logike, mozda ali satro logiku. Npr ako je Kimi Miki onda je i rs srbija valda. Sacuvajboze.

Da li si ikad čuo za Republiku Srbiju?
Gde god da se piše ime naše (republike) države uvek stoji i Republika.
[ pisac @ 27.09.2006. 09:23 ] @
Jedino .SR ili .SE ili .SB bi stvarno asociralo na Srbiju. Ova ostala rešenja su samo nužno zlo. Meni lično se mnogo više dopadao .SS domen nego .RS.

Ajde, iskreno, ko će pomisliti na Serbia kada pročita .RS? Jedino Srbi, i bliža okolina koja je upućena u problematiku.
[ Sauron @ 27.09.2006. 10:00 ] @
Citat:
pisac:
Ajde, iskreno, ko će pomisliti na Serbia kada pročita .RS? Jedino Srbi, i bliža okolina koja je upućena u problematiku.

A zamisli da smo dobili domen koji ni nas ne bi asocirao na Srbiju
Domen je namenjen prvo nama, pa tek onda svetu
[ Tyler Durden @ 27.09.2006. 11:32 ] @
Ni mene rs ne asocira nesto posebno na srbiju, ali bilo je i gorih prijedloga... tako da smo dobro prosli.
[ dejankr @ 27.09.2006. 13:27 ] @
Citat:
pisac:
Ajde, iskreno, ko će pomisliti na Serbia kada pročita .RS? Jedino Srbi, i bliža okolina koja je upućena u problematiku.


Pa mislim da za većinu drugih nije ni bitno jer svejedno nisu ni čuli za Srbiju. Realno, za koliko zemalja znaš koja je dvoslovna skraćenica bez gledanja u tabelu? To što mi tripujemo da smo ne znam kako bitni ostatku sveta je samo dokaz koliko smo izolovani od njega.

Inače od ovih skraćenica koje smo mogli da biramo, rs je ubedljivo najbolja. Malo će doduše trebati vremena da se ljudi odviknu od asocijacije na Republiku Srpsku, pošto se do sada ona uobičajeno označavala tom skraćenicom.
[ Mister Big Time @ 27.09.2006. 19:29 ] @
Citat:
dejankr: Pa mislim da za većinu drugih nije ni bitno jer svejedno nisu ni čuli za Srbiju. Realno, za koliko zemalja znaš koja je dvoslovna skraćenica bez gledanja u tabelu? To što mi tripujemo da smo ne znam kako bitni ostatku sveta je samo dokaz koliko smo izolovani od njega.


Upravo!
Citat:
haldejac: Pitao sam sluzbenicu u Delta banci sta je CSD...


A sluzbenice u Intezi kao nesto znaju?! I sta ti je rekla, sta je CSD?
[ totovic @ 27.09.2006. 20:57 ] @
Čini mi se da je rok za co.yu u co.rs 10 godina.
A CSD, ako ne grešim, znači Crnogorsko Srpski Dinar.
[ boki @ 27.09.2006. 22:03 ] @
ne bas crnogorsko srpski jer se crna gora bas nesto i ne praktikuje nego jednostavno CS kao dvoslovna skracenica zemlje i D kao dinar...
[ Ivan Golubović @ 28.09.2006. 12:01 ] @
Mislim da preregistracije nece biti (.yu -=> .rs). Vec da ce samo u jednom trenutku prestati da se dodeljuju .yu i krenuti da se dodeljuju .rs. .yu domeni bi i dalje ostali aktivni (barem narednih 10 godina)...

I nadam se da ce konachno domeni moci da se slobodno kupuju (promena politike dodele), bez ove "pravne" gluposti, tj. jedna firma - jedan domen.
[ Au197/79 @ 28.09.2006. 17:27 ] @
Dinar će biti RSD, kao što je pre bio YUD i CSD.
[ formeye @ 28.09.2006. 18:16 ] @
Malo offtopic:
U vreme "Deda Avrama" je bio YUN - YU Novi Dinar...
[ HiTech Profile @ 29.09.2006. 22:25 ] @
CSD zaista znaci Convertible Serbian Dinar,
medjutim nije nemoguce da se i ovo promeni u RSD.

[Ovu poruku je menjao HiTech Profile dana 29.09.2006. u 23:38 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao HiTech Profile dana 29.09.2006. u 23:38 GMT+1]
[ formeye @ 29.09.2006. 22:35 ] @
Citat:
HiTech Profile: CSD zaista znaci Convertible Serbian Dinar

Ne, ne znaci. http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_4217
[ Sauron @ 30.09.2006. 13:42 ] @
Wikipedija mi nije uvek pouzdan izvor
Tamo piše: CSD - Serbian Dinar. Šta je onda ono C?
[ Aleksandar Marković @ 30.09.2006. 14:25 ] @
cs je dvoslozna skracenica koja je bila priznata za drzavnu zajednicu i dodat joj je d kao oznaka za dinar -> CS+D = CSD wiki je u ovom slucaju sasvim tacan izvor podataka

tako ce buduce oznake biti rsd

Currency code (ISO 4217) ISO-3166-1 A2 + Currency initial RSD (Alpha-2)
[ ton_majstor @ 30.09.2006. 14:37 ] @
Zbog tog CSD sam ovde po ES pizdeo i "vikao" na ljude, a nisu bili ni krivi ni dužni! Najviše me nerviralo to što od tog CS, C nije ni koristila D, osim kao neko sredstvo za potkusurivanje i temporary isplate, dok ne pokupe devize i odu dole.

A mi "pod moranje" CSD, kao zadnji moroni! Evo, opet se palim! Tačka!

Hvala Bogu da više nema nikakvog razloga da skraćenica tako izgleda.

Neće SRD ili RSD, Aco?

Pozdrav!
[ boki @ 30.09.2006. 16:40 ] @
Citat:
ton_majstor:
A mi "pod moranje" CSD, kao zadnji moroni! Evo, opet se palim! Tačka! :)

Citat:
Aleksandar Marković:
Currency code (ISO 4217) ISO-3166-1 A2 + Currency initial RSD (Alpha-2)


Propisi su propisi :)
[ Backy @ 30.09.2006. 17:37 ] @
a možda BSD (Berkeley Serbian Dinar)? pa da imamo razne verzije...
[ boki @ 30.09.2006. 20:18 ] @
FreeBSD... tako je trebao da se zove '93, tad su im bile slicne vrednosti :)
[ Aleksandar Marković @ 04.10.2006. 10:29 ] @
http://www.nic.yu/rs-domen.html
[ Aleksandar Marković @ 31.10.2006. 08:18 ] @
Novi internet domen - RS - biće, prema prvim procenama, dostupan građanima i pravnim licima tek u martu sledeće godine, po ceni od pet do deset evra na ime godišnjeg održavanja.

Nedostatak pravne regulative u oblasti interneta doveo je do zakašnjenja sa upotrebom novog domena, koji će upotpuniti imidž i prepoznatljivost Srbije. Internet domenima kod nas su se u poslednjih 13 godina bavili entuzijasti sa Univerziteta u Beogradu, volonterski i bez podrške države. Fenomen nove skraćenice, dodeljene od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), zahteva da se uradi što je moguće više na njenoj promociji, odnosno da što veći broj sajtova u skorije vreme sa "YU" pređe na "RS".

S tim u vezi, još u junu 2006. godine osnovana je organizacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), koja bi trebalo da upravlja internet domenima "YU" i "RS".

- Izostanak pravnih normi u ovoj oblasti uslovio je da se naša organizacija još nalazi u procesu zvanične registracije. Očekujemo da će do sredine novembra biti okončan dijalog sa Vladom, da bi se nakon toga pristupilo uspostavljanju novih registracija, u saradnji s Međunarodnom organizacijom za internet domene (ICAN). Prema našim procenama, dodela prvih "RS" domena desiće se početkom marta sledeće godine - kaže Slobodan Marković, član UO RINDS.

Prema njegovim rečima, od tog momenta prestaje dodela starog domena, vlasnici 30 hiljada sajtova čija se adresa završava na "YU" moći će da održavaju postojeći domen samo u sledećih nekoliko godina, a za očekivati je da će ići u korak s vremenom i ubrzo zatražiti preregistraciju adrese.

Novitet predstavlja ideja da se svim građanima i privrednim subjektima omogući neograničena registracija domena.

- Naša organizacija biće centralni registar domena, koji će u svojevrsnoj velikoprodaji ustupiti domene provajderima i ostalim pravnim licima koji će ih kasnije distribuirati zainteresovanima. Pretpostavljamo da će cena održavanja domena na godišnjem nivou iznosti između pet i deset evra - zaključuje Marković.

Raste mogućnost zloupotrebe
ARBITRAŽA Slučajevi zloupotreba domena, odnosno situacije kada neko koristi tuđe ime ili brend pri registraciji sajta, dosad su se događali retko, s obzirom na to da je firma mogla da registruje samo jedan sajt.

- Mogućnost zloupotrebe sada je veća pošto će građani moći da registruju neograničeni broj sajtova. Ako dođe do toga primenjivaće se sistem medijacije i arbitraže - navodi Slobodan Marković.

O.Đurić
[ broker @ 31.10.2006. 09:01 ] @
Najavljena cena je cist bezobrazluk!

A tako ignorantski pristup najvecen problemu koji ce se pojaviti - zloupotrebama radi preprodaje, samo pokazuje koliko je neozbiljno pristupljeno celoj stvari. Dobro znamo koliko medijacijai arbitraza (sta god to znacilo) nema nekog velikog efekta na drugim TLD a bas ce da ima kod nas.

[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2006. 09:16 ] @
@Broker,

A koje bi bilo tvoje resenje umesto medijacije?
[ broker @ 31.10.2006. 09:46 ] @
Ja sam to vec vise puta govorio. Treba zabraniti preprodaju domena.
Svaki drugaciji pristup ide na ruku hohstaplerima i u stvari podize cenu domena.
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2006. 10:13 ] @
Sto bi se resilo prostim ugovorom o "najmu" domena na neko vreme.

Kako bi to resio?
[ broker @ 31.10.2006. 12:27 ] @
Ivane, mi godinama pricamo o tom problemu i ti sad hoces da sve pricamo iznova?

Neka hvala, nemam ja vremena da ti opet objasnjavam. Ionako nema ko to da slusa. Ovi sto su uzurpirali adminisitraciju tld-a nikada nisu ni pokazivali nameru da resavaju probleme vec samo da uzurpiraju tld i zarade na tome. Od njih se ne moze ocekivati da ce nesto dapreduzmu, kao sto i nisu za sve ove godine uopste hteli zaista da razgovaraju o problemima. Njima je samo bitno da prodaju sto vise domena.

Ono sto ne mogu da prihvatim, to je da se legalizuje kriminali zadrzacu svoje pravo da potenciram sve sto je neregularno.
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2006. 12:30 ] @
Pa lepo te pitam, posto vidim da te ne mrzi da kritikujes akcije RNID-a, valjda nije napor napisati jednu prosto prosirenu recenicu - kako si mislio da se izboris sa iznajmljivanjem domena, cak i ako se svi slozimo da je trgovina domenima losa stvar (sa cim se recimo bar ja ne slazem, a verujem i mnogi drugi)

So, shoot?
[ madamov @ 31.10.2006. 14:45 ] @
Ni ja se ne slažem da je trgovina domenima loša, naprotiv, mislim da može samo dobro da donese. Samo mislim da je 10 evra a godinu dana malo skupo, ali će valjda i tu konkurencija da donese boljitak.
[ Tyler Durden @ 31.10.2006. 15:31 ] @
Kakva konkurencija?
[ madamov @ 31.10.2006. 16:18 ] @
Koliko sam shvatio, NIC će da prodaje pakete domena registrantima, a ovi krajnjim korisnicima. A registranata će da bude više. Ili sam ja malko spavao na času kada se o tome pričalo? U svakom slučaju, evo šta piše u ovoj najnovijoj vesti:
Citat:
Naša organizacija biće centralni registar domena, koji će u svojevrsnoj velikoprodaji ustupiti domene provajderima i ostalim pravnim licima koji će ih kasnije distribuirati zainteresovanima. Pretpostavljamo da će cena održavanja domena na godišnjem nivou iznosti između pet i deset evra - zaključuje Marković.
[ Aleksandar Marković @ 31.10.2006. 18:18 ] @
OT

Međunarodna oznaka dinara RSD

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da je nova međunarodna oznaka dinara RSD, a numerička oznaka 941.

Britanski institut za standarde (BSI) iz Londona obavestio je danas NBS da je promenio troslovnu oznaku (alfa kod), i numerički kod valute Srbije, koji važe od 25. oktobra ove godine.

Time su, kako navodi NBS, stvorene pretpostavke da se prvi put u novijoj istoriji na svetskim finansijskim berzama kotira i dinar.

Centralna banka Srbije će izmeniti oznake domaće valute u svojim kursnim listama i o tome obavestiti sve državne organe i institucije, medunarodne institucije, banke u zemlji i inostrane korespondentske banke.

http://www.beta.co.yu/default....p;h=Home,sr&prikaz=1529447

[ Tyler Durden @ 31.10.2006. 18:37 ] @
@madamov
Meni je to malo u fazonu "ne zna se ko pije ko plaća". :)
U svakom slučaju ispod tih "između pet i deset evra" neće ići. Jer to će biti "veleprodajna" cijena, ne?
Joj, zar ništa ne može jednostavno kod nas.. :)
[ pisac @ 01.11.2006. 08:24 ] @
Citat:
madamov: Ni ja se ne slažem da je trgovina domenima loša, naprotiv, mislim da može samo dobro da donese.

Za razliku od tebe, ja smatram da je bilo koja trgovina loša i da ne može ništa dobro da donese nikome sem onom koji trguje. Pri tome mislim ne samo na domene, već na svaki oblik trgovine bilo čime.

p.s. Kapitalizam je s*****.
[ madamov @ 01.11.2006. 09:38 ] @
Ne bih da ulazim u filozofske teme, ali kada kažeš da je svaka trgovina loša da li to znači i da je trgovina hlebom i mlekom loša ili samo na trgovinu domenima?

Ako je reč o onom prvom, ignoriši ovu poruku, mislim da onda takvoj raspravi nije ovde mesto. A ako je reč o drugom, ti bi da možeš da registruješ besplatno koliko .rs domena hoćeš ili se zalažeš da ostane kao što je bilo do sada: jedna firma jedan domen, privatna lica nemaju pravo na domen?
[ pisac @ 01.11.2006. 11:30 ] @
I jedno i drugo.

Već sam delimično napisao negde kako bi trebalo da bude:
Jedna firma = jedan co.rs domen besplatno,
jedna organizacija = jedan org.rs domen besplatno,
jedno lice = jedan ime.rs (ili name.rs, ili nešto slično) domen besplatno,
a direktan .rs domen se plaća i to tako da se u prvom periodu napravi licitacija svih domena za koje ima više zainteresovanih, a ne onaj glupi princip: ko pre stigne da podnese prijavu taj dobije domen. Zamisli neko podnese prijavu u ponoć i nula minuta i nula sekundi i 2 stotinke, a neko u 4 stotinke, pa ovaj prvi dobije domen i preproda ga za milion evra. To je s*****.

Preprodaju možemo i da zabranimo, ali će uvek da se nađe neki način da se domen "ustupi" na korišćenje, ali to je već druga priča. Sem toga, navedi mi ko će sve da ima koristi od naknadne preprodaje domena? Ja tu vidim samo i isključivo onog koji je kupio 1000 domena za 10 evra (10 000 evra investicije) pa ih sada prodaje za 100-1000 evra po domenu, i time samo podiže cenu domena za one koji bi pošteno želeli da žive i rade. Drugim rečima, preprodavci domena su isto g0vno kao i tapkaroši bioskopskih karata. Izvinjavam se dotičnim preprodavcima koji ovo čitaju, ali jebiga, nađite pošteniji način da zaradite za život.

Ah, da, bilo koji domen i poddomen .rs može da dobije, kupi, iznajmi, koristi... samo lice koje ima državljanstvo Srbije (ili Republike Srpske ;-), odnosno firma registrovana na toj teritoriji. Sve druge varijante prodaje nacionalnog domena strancima ja poistovećujem sa prostitucijom.
[ crews_adder @ 01.11.2006. 11:59 ] @
@pisac:

Tvoje shvatanje

Citat:
a ne onaj glupi princip: ko pre stigne da podnese prijavu taj dobije domen. Zamisli neko podnese prijavu u ponoć i nula minuta i nula sekundi i 2 stotinke, a neko u 4 stotinke, pa ovaj prvi dobije domen i preproda ga za milion evra. To je s*****.


ne stoji i podseca me na ono iz '89-'90, kad sam ja bio u osnovnoj: "ma on je privatnik" (sto je tada automatski podrazumevalo - pun para i "burzuj"). Registruj domen, bio koji i probaj da ga prodas. Videces da to uopste nije tako jednostavno kao sto mnogi misle. S druge strane, domeni koji su placeni dolarskim iznosima sa 6 ili 7 cifara su registrovani pre 10-ak godina, kada je registracija bila, ako se ne varam, $150/god, ali to je bila i praistorija WWW-a. Opet, oni koji se bave domenima, imaju u svom vlasnistvu i mnogo domena (u stotinama i hiljadama) i mnogo para (ti domeni nisu besplatni, a svake godine mora da se plati/produzi registracija, tako da se ni tim poslom ne moze baviti bilo ko, a i ko planira sada da pocne, mislim da je zakasnio jednu deceniju). Za .rs ne verujem da ce biti jagma kao za npr. nekim .ru (i to u poslednje vreme, auto.ru , ako se ne varam), jer je Rusija ogromno trziste. Uostalom, ako neko i moze da uzme pare za .rs, zasto da ne uzme? Zar nisu svi pred registrom jednaki?

[ madamov @ 01.11.2006. 18:01 ] @
Ti ne shvataš, očigledno, kako se kupuju .com domeni u paketu. Registrant ne kupuje konkretni domen, već pake od 100, 1000, 10000 itd. domena. Kada ti dođeš i poželiš da registruješ pisac.com on ti naplati i ostaje mu 99 domena. Tako bi trebalo i kod nas da bude.
[ pisac @ 01.11.2006. 18:40 ] @
Kakva "kupovina" u paketima? Pa ne postoje paketi domena dok ih neko neko ne oformi, nisu to čarape pa da ih kupuješ u paketima da ti cena bude niža. To što ti zoveš kupovinom nije kupovina već "bulk" (masovna) registracija velikog broja domena, a nazive domena smišlja onaj koji hoće da ih kasnije preproda.

Ili, drugim rečima, ako ja želim da registrujem jfdssssssc.com, misliš da će taj domen već biti u nekom "paketu"?


Registrant može eventualno da kupi paket od 1000 bezimenih domena, koji će da dobiju svoje ime kada se javi klijent i kaže: ja hoću domen jfdssssssc.com. Ali u tom slučaju se tu ne radi ni o kakvoj preprodaji kupljenog domena.
[ madamov @ 02.11.2006. 09:28 ] @
Citat:
Registrant može eventualno da kupi paket od 1000 bezimenih domena, koji će da dobiju svoje ime kada se javi klijent i kaže: ja hoću domen jfdssssssc.com. Ali u tom slučaju se tu ne radi ni o kakvoj preprodaji kupljenog domena.

Pa ja upravo o tome i pričam, a iz tvoje poruke mi je izgledalo kao da ti misliš da je registrant unapred kupio domen jfdssssssc.com pa čeka da mu se neko javi da registruje baš taj domen. OK, vidim da kapiraš kako to ide, a ako sam ja dobro shvatio, registranti će moći i .rs domene da kupuju u "bulk" količinama kao što može za .com. Nego, ne znam iz čega si uspeo da izvučeš zaključak da će biti omogućena preprodaja konkretnih domena? Niti sam ja to rekao, niti to igde piše.
[ Pera60 @ 06.11.2006. 17:47 ] @
Ja se bas ne bi slozio da konkurencija nije dobra stvar - vec naprotiv! Trzisna utakmica, iako surova i cesto nepravedna, se do sada u praksi pokazala kao najbolje i jedino zaista prirodno dugorocno odrzivo resenje. A sve sto nije prirodno nije bas mnogo dobro. ;)

Evo jednog marketinskog primera koje cemo sigurno vidjati u buducnosti. Zamislimo npr. da registrant .rs domena istovremeno prodaje i hosting. U tom slucaju, isti moze da uz svoju uslugu hostinga ponudi i besplatnu registraciju i odrzavanje .rs domen sve dok se sajt hostuje na njihovim serverima. Ukoliko korisnik, recimo, odluci da promeni hosting provajdera domen ostaje u njegovom vlasnistvu ali u tom slucaju, naravno, mora da plati produzenje "pretplate" na domen (bilo registrantu kod koga je domen kupio ili nekom drugom registrantu koji nudi bolje uslove, tj. cenu) ili recimo da predje kod nekog drugog provajdera hostinga koji ima bolje uslove, a takodje daje besplatno domen uz hosting paket. Dakle - pustiti trzistu da odradi svoje! Ima milion slicnih primera sa .com i ostalim domenima! Dakle, to sto ce RNIDS da naplacuje registrantima 5-10 evra po domenu uopste ne mora da znaci da ce toliko placati i krajnji korisnici na otvorenom trzistu!

No, moram da priznam da mi se veoma dopada ideja Pisca da domeni na trecem nivou (.co.rs, .org.rs a posebno .edu.rs .ac.rs i .ime.rs) budu besplatni uz stroga ogranicenja jedno lice - jedan domen (a ta evidencija i kontrola bi se vodila tako sti bi se trazio PIB odnosno JMBG), a da se oni drugog nivoa direktno pod .rs prepuste trzisnoj utakmici, tako da tu ideju APSOLUTNO podrzavam!
[ broker @ 06.11.2006. 20:13 ] @
Citat:
Pera60:
Zamislimo npr. da registrant .rs domena istovremeno prodaje i hosting. U tom slucaju, isti moze da uz svoju uslugu hostinga ponudi i besplatnu registraciju i odrzavanje .rs domen sve dok se sajt hostuje na njihovim serverima.


To uopste nema veze sa registrantima, svaki host moze uvek da ponudi besplatnu registraciju domena u okviru neke druge usluge.

Ovde se urpavo radi o tome da TLD registar odredjuje minmalnu cenu domena, a registranti se na tu cenu ugradjuju, bespotrebno povecavajuci cenu. Registranti ne dodaju nikakvu vrednost domenima vec samo uzimaju procenat.

Citat:

Ukoliko korisnik, recimo, odluci da promeni hosting provajdera domen ostaje u njegovom vlasnistvu ali u tom slucaju, naravno, mora da plati produzenje "pretplate" na domen


To uopste nema veze sa registrantima jer tako stvari stoje i bez njih.
[ torbica @ 07.11.2006. 02:26 ] @
@broker
jel znas razliku izmedju veleprodaje i maloprodaje?
razliku izmedju zelene pijace i kvantasa?

po meni registranti treba da se ugradjuju bar 20 eura godisnje
i taksu jednokratnu od bar 30 eura! :)

wtf, to svejedno placa krajnji korisnik?
sto bi samo ti zaradjivao na web dizajnu, developmentu i preprodaji webhostinga (pardon resellingu hostinga), moze i registrant ;)
[ broker @ 07.11.2006. 13:59 ] @
Valjda je realno da kad neko nesto radi moze to i da naplati.
Registranti ne rade nista nego samo bespotrebno ugradjuju proviziju.

Otkud komercijalne katerogrije veleprodaja, maloprodaja i slicno kada tvrdite da cete raditi kao neprofitna organizacija? Za razliku od CRI koji ste komercijalizovali NIC je ipak nesto drugo. Uzurpirali ste posao od nacionalog znacaja, pa javnost moze i mora da vas kontrolise da i tu ne pravite biznis.

Zasad ste komercijalni aspekt doktroski odradili ukjucujuci i smisljanej resenja osim kako da izigrate drzavu i javnost sa registracijom firme kao neprofitne a sve durge probleme koji treba da se resavaju izgleda uopste i ne nameravate da resavate. Do sada ste pokazali interes samo za PARE.
[ Davor Vlajkovic @ 07.11.2006. 14:30 ] @
Zamolio bih vas da ostavimo za trenutak po strani sve nejasnoće i apsurde koji prate proces formiranja RNIDS i preuzimanja nacionalnog TLD-a. Imam jedno konkretno pitanje:

Recimo da sam zainteresovan za registraciju određenog "kick-ass" .rs domena koji je vrlo atraktivan i kao takav verovatno meta određenom broju ljudi, i u i van RNIDS. Recimo i to da njegov .yu ekvivalent danas nije zauzet, niti će to biti do kraja postojanja mogućnosti registracije .yu domena. Ono što me interesuje je - kako će se odlučivati ko će moći da postane vlasnik jednog takvog domena? Kako (i da li uopšte) planirate da eliminišete moguće zloupotrebe vezano za ovo od strane osnivača RNIDS koji su mahom komercijalni ISPovi i hosting firme, kao i njima bliskih osoba?!
[ torbica @ 07.11.2006. 23:09 ] @
Citat:
broker: Valjda je realno da kad neko nesto radi moze to i da naplati.
Registranti ne rade nista nego samo bespotrebno ugradjuju proviziju.

Prvo ti se zahvaljujem sto mi se obracas sa Vi, ne moras vrsnjaci smo :) Pedja, ti kad recimo hipoteticki radis na piratskom softveru, pa jos capis gotov dizajn, zamenis tekst i slike i to jos i naplatis klijentu to sto si uradio, mislis da je to u redu? a tek kad preprodajes web hosting, pa tu tek ne radis nista a opet uzimas masne pare, a?

[ broker @ 08.11.2006. 08:46 ] @
Citat:
torbica: Prvo ti se zahvaljujem sto mi se obracas sa Vi, ne moras vrsnjaci smo :) Pedja, ti kad recimo hipoteticki radis na piratskom softveru, pa jos capis gotov dizajn, zamenis tekst i slike i to jos i naplatis klijentu to sto si uradio, mislis da je to u redu? a tek kad preprodajes web hosting, pa tu tek ne radis nista a opet uzimas masne pare, a?


Ha ha ha... mozes ti da konstruises koliko hoces. Kvaka je u tome da to sto vi (ne mislim samo na tebe, vec najmanje na vas dvojicu) radite nije hipoteticki nego je tacno i veoma postujem sto bar priznajes da je tako.

Hipoteticki svi mi lovimo u mutnom, ali za neke postoje i jasni dokazi da to rade. Ne vidim kako ocigledan kriminal mozes da poredis sa izmisljotinama da ja radim na piratskom softveru, kradem dizajn, samo menjam tekst i to naplacujem klijentima, a pogotovo da uzmam masne pare preprodajuci web hosting?

Cak i da su sve ove tvoje izmisljotine tacne, to vas ne opravdava. To da li neko nesto muti nema nikakve veze sa tim sto vi mutite, zar ne?


Citat:
Davor Vlajkovic:
Recimo da sam zainteresovan za registraciju određenog "kick-ass" .rs domena koji je vrlo atraktivan i kao takav verovatno meta određenom broju ljudi, i u i van RNIDS. Recimo i to da njegov .yu ekvivalent danas nije zauzet, niti će to biti do kraja postojanja mogućnosti registracije .yu domena. Ono što me interesuje je - kako će se odlučivati ko će moći da postane vlasnik jednog takvog domena? Kako (i da li uopšte) planirate da eliminišete moguće zloupotrebe vezano za ovo od strane osnivača RNIDS koji su mahom komercijalni ISPovi i hosting firme, kao i njima bliskih osoba?!


Osnovni princip je ko prvi devojci njemu devojka. Doduse, za pocetak, bilo je najvljviano da ce postojati prelazni period u kome ce onima koji vec imaju .yu domene biti omoguceno prvenstvo za prelazak na .rs. Medjutim odavno to vise ne pominju.

Inace si u pravu. I ja ocekujem da ce biti mutljavine sa tim. I do sada se desava daprovadejri registruju domene u svoje ime umesto u ime korsinika i tako ucenjuju korisnike. Mozemo samo da zamislimo kako ce to da izgleda kada neko sa losom namerom (odnosmo sa namerom da sto vise zaradi) bude direktno ukljucen u postupak registracije domena. Odes na sajt provajdera da proveris da li je domen slobodan, provajder "zabelezi" sta te intereuje i po automatizmu registruje taj domen na sebe pa kada dodjes da regujes domen bude "izvinite taj domen je vec registrovan, ali eto na prodaju je, mozete da ga kupiti za N puta vecu cenu".
[ madamov @ 08.11.2006. 09:45 ] @
Citat:
Odes na sajt provajdera da proveris da li je domen slobodan, provajder "zabelezi" sta te intereuje i po automatizmu registruje taj domen na sebe pa kada dodjes da regujes domen bude "izvinite taj domen je vec registrovan, ali eto na prodaju je, mozete da ga kupiti za N puta vecu cenu".

To rade i mnogi strani registranti, desilo se meni kada sam 1999.-te proverio pre podne da je www.adamov.com slobodan, pa sam morao da idem hitno kod klijenta u drugi deo Madrida (tada sam živeo u Španiji), i dok sam se vratio u firmu već su mi "ćapili" domen i tražili hiljade dolara za isti. Ne kažem da je u redu da onda to rade i ovde, ali mogućnost postoji. I iskreno, kako to možeš da sprečiš, osim da odmah raguješ i registruješ domen čim proveriš da je slobodan?
[ broker @ 08.11.2006. 11:14 ] @
Naravno, upravo to i jeste problem sto zagovornici komercijalnog principa u registraciji domena, odnosno kopiranja postojecih komercijalnih sistema u celoj prici vide samo nacin da zarade, a u potpunosti ignorisu sve probleme koje ti drugi sistemi imaju, a koji upravo proisticu iz komercijalnog aspekta. Da stvar bude jos gora oani cak planiraju dodatni izvor zarade upravo zbog tih problema. Jedino resenje koje su naveli za problem zloupotrebe domena je, kako ono rekose "medijacija i arbitraza", koje ce da vrse oni i to naravno za pare.

Osnovno resenje je nemati posrednika, nego odes na sajt nacionalnog registra i registrujes domen. Cim imas posrednika taj moze da zloupotrebi poziciju.

S obzirom da kod nas ne radi elektronsko placanje, a kad ce ne zna se, dobro resenje je uvodjenje rezervacije: odes na sajt nacionalnog registra, proveris da li je domen slobodan. Ako je slobodan popunis zahtev i time rezervises domen. Rezervacija traje taman koliko je potrebno da zavrsis svu papirologuju pocev od placanja. Ako u zadatom roku ne obavis posao, rezervacija istice i neko drugi moze da registruje taj domen.

Ceo posao registracije domena se obavlja automatizovano, tako da nema nikakve potrebe da ides na sajt ovlascenog registra da kod njega registrujes domen i placas njegovu uslugu, kada to isto mozes da uradis na sajtu nacionalnog registra, po ceni koja je niza i bez ikakve mogucnosti da to neko zloupotrebi.

U nasem nacionalnom registru sve ce da se oseca na zloupotrebe. U njemu sede dva coveka koji su upravo i izasli na los glas zbog zloupotreba nacionalnog registra koje su sprovodili i jedan koji je osnivac neprofitne nevladine organizacije koja je cak dobila donacije iz inostranstva za aktivnosti razvoja interneta u Srbiji, a koja je "neprofitna" samo na papiru i u stvari je taj novac upotrebljen da se zapocne provajderski biznis. Zar se moze verovati da nece da nastave po starom pogotovo kada se vide njihovi stavovi i planovi koji su potpuno u skladu sa njihovom reputacijom?
[ torbica @ 09.11.2006. 01:02 ] @
Pedja,
nisi fer, postovao si DVA posta a ja samo jedan!
idemo jedan-jedan. Moze?
pravila posta broker vs torbica :)
[ torbica @ 09.11.2006. 01:09 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: Zamolio bih vas da ostavimo za trenutak po strani sve nejasnoće i apsurde koji prate proces formiranja RNIDS i preuzimanja nacionalnog TLD-a. Imam jedno konkretno pitanje:

Recimo da sam zainteresovan za registraciju određenog "kick-ass" .rs domena koji je vrlo atraktivan i kao takav verovatno meta određenom broju ljudi, i u i van RNIDS. Recimo i to da njegov .yu ekvivalent danas nije zauzet, niti će to biti do kraja postojanja mogućnosti registracije .yu domena. Ono što me interesuje je - kako će se odlučivati ko će moći da postane vlasnik jednog takvog domena? Kako (i da li uopšte) planirate da eliminišete moguće zloupotrebe vezano za ovo od strane osnivača RNIDS koji su mahom komercijalni ISPovi i hosting firme, kao i njima bliskih osoba?!


Koliko ja znam Davore, one 33-34 organizacije nisu konacan spisak. Svi zainteresovani mogu ispred svojih organizacija da udju u osnivace i odbrane svoj interes i interes internet zajednice. Pravila koliko znam tek treba da se pisu i da se napravi konsezus. Cak i zavidni broker moze da se ukljuci u proces i aktivno ucestvuje.

ps. zamisli broker ucestvuje u radu a onda se pojavi drugi broker pa krene da ga proziva :)
[ Davor Vlajkovic @ 09.11.2006. 01:19 ] @
Citat:
torbica: Koliko ja znam Davore, one 33-34 organizacije nisu konacan spisak. Svi zainteresovani mogu ispred svojih organizacija da udju u osnivace i odbrane svoj interes i interes internet zajednice.


U tom slučaju, mogu li kao potencijalni saosnivač da znam koje uslove treba da ispunim (a.k.a. koliko će to zadovoljstvo da me košta)?
[ broker @ 09.11.2006. 08:20 ] @
Citat:
torbica: Cak i zavidni broker moze da se ukljuci u proces i aktivno ucestvuje.
ps. zamisli broker ucestvuje u radu a onda se pojavi drugi broker pa krene da ga proziva :)


Kad si video sa sam se ja petljau u bilo kakve poslove sa sumnjivim likovima?
[ torbica @ 09.11.2006. 23:44 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: U tom slučaju, mogu li kao potencijalni saosnivač da znam koje uslove treba da ispunim (a.k.a. koliko će to zadovoljstvo da me košta)?


Mislim da ce da to bude iznos koji se svi osnivaci dogovore (i ti ako ucestvujes). Koliko ja znam jos nije o tome raspravljano.

[ Mister Big Time @ 03.12.2006. 07:39 ] @
I Republika Srpska hoce .RS domen :)

Citat:
U cilju dobijanja domena .rs za Republiku Srpsku pokrenuta je peticija koju možete potpisati na adresi http://www.petitiononline.com/rs2004/. Velki broj potpisa, kao i veći broj sajtova iz RS registrovanih u okviru jednog do domena (domena rs.sr) uz angažovanje državnih organa mogli bi dovesti do rješavanja pitanja domna Republike Srpske.


http://www.rs.sr/
[ alazovic @ 07.12.2006. 23:10 ] @
Uuuuuu brate, što su ga svi zakomplikovali :(
Pa jel ima ovde nešto da se zna, da je barem nešto jasno bez ostatka u ovom trenutku?
Čak je i cena domena kolko ja videh od 5 do 50€. Fina okvirna cena...

Vidim ja da će srpski domen zadugo da ostane *.com, *.net, *.org 8)
[ crews_adder @ 10.01.2007. 21:36 ] @
Cini mi se da sam negde ranije vec video slicno pitanje, ali evo jos jednom: da li ce postojeci registranti nekog .co.yu domena imati pravo "prece kupovine" (tj. registracije) istog .rs domena (nesto poput "sunrise" perioda registracije kod .eu domena svojevremeno)?

[ Sauron @ 11.01.2007. 09:23 ] @
Citat:
crews_adder: Cini mi se da sam negde ranije vec video slicno pitanje, ali evo jos jednom: da li ce postojeci registranti nekog .co.yu domena imati pravo "prece kupovine" (tj. registracije) istog .rs domena (nesto poput "sunrise" perioda registracije kod .eu domena svojevremeno)?

Domen .co.yu postaje .rs. Domeni koji su zauzeti, biće zauzeti i za .rs. Nema tu "preče kupovine".
[ Darklord @ 26.06.2007. 02:40 ] @
Ljudi ajde sto Jugoslavije odavno nema jel neko primetio da je "co.rs" domen veoma ruzan ? ko ce da registruje blabla.co.rs izgleda kao free redirekcija co.yu je jos i izgledalo koliko toliko normalno zbog "y" slova ali co.rs nebi voleo da registrujem ni da nemam drugog izbora pre cu da dodam neki znak u domenu recimo -Poz
[ SmilieBG @ 05.07.2007. 16:09 ] @
Ima li kakvih vesti od RNID-a?

Videh da je RNID imao nekoliko sastanaka i da je sve sto je predlozeno jednoglasno i usvojeno, tj da niti jedan jedini predlog nije odbijen (na tri / cetiri dosadasnje skupstine).

Sta se desava?
Kada ce RNID dobiti dozvolu ICANN-a?
Pod kojim pravnim statutima je RNID osnova i pod kojim ce upravljati?
Da li su dobijene potrebne dozvole od vlade Srbije?
Da li su u medjuvremenu steceni uslovi za tehnicko odrzavanje .rs domena, kao i za prebacivanje sa .yu na .rs?
Da li su utanaceni uslovi registracije .rs domena (cena, vreme, uslovi, proces)?

Hvala!

Poz,
Sale
[ twiddle @ 05.07.2007. 21:39 ] @
Citat:
Videh da je RNID imao nekoliko sastanaka i da je sve sto je predlozeno jednoglasno i usvojeno, tj da niti jedan jedini predlog nije odbijen (na tri / cetiri dosadasnje skupstine).

To je zato što se na dnevni red upravnog odbora stavljaju samo stvari oko kojih postoji saglasnost. Nije poenta da se svađamo i preglasavamo. Ako oko neke teme ne postoji saglasnost, onda se diskusija vodi dok se saglasnost ne postigne, pa se tek onda stavlja na dnevni red.
Citat:
Kada ce RNID dobiti dozvolu ICANN-a?

RNIDS je podneo zahtev za delegaciju .rs domena i redelegaciju .yu domena poslednjih dana marta. Pre desetak dana kompletirana je i podneta dokumentacija za oba procesa. Radi se o tekstovima koji sadrže plan realizacije mreže i informacionih sistema RNIDS, opisuju proces osnivanja RNIDS, učešće Internet zajednice i državnih organa u tom procesu itd. Sada IANA treba da prouči dokumentaciju i sastavi izveštaj o delegaciji i redelegaciji za upravni odbor ICANN. Taj proces obično traje mesec-dva. Nakon toga, ukoliko IANA/ICANN ne budu imali dodatnih zahteva, možemo očekivati da će upravni odbor ICANN doneti odluku o delegaciji .rs i redelegaciji .yu domena RNIDS-u tj. upisivanju .rs zone na root DNS serverima.
Citat:
Pod kojim pravnim statutima je RNID osnova i pod kojim ce upravljati?

RNIDS je formalno registrovan kao fond, u skladu sa Zakonom o fondovima, fondacijama i zadužbinama. RNIDS funkcioniše u skladu sa Pravilima, koja su objavljena na privremenom sajtu www.rnids.nic.yu. Tamo ćeš naći detalje o članovima organizacije, načinu pristupanja, načinu upravljanja itd.
Citat:
Da li su dobijene potrebne dozvole od vlade Srbije?

RNIDS ima saglasnost vlade za svoj rad. Da preciziram malo okvir za funkcionisanje nacionalnih registara Internet domena, kao i ulogu svih igrača u tom procesu: ICANN delegira nadležnost nad upravljanjem nacionalnim registrima Internet domena organizacijama koje zadovolje kriterijume opisane u RFC 1591, ICP-1 i ostalim relevantnim dokumentima. Dakle, nadležnost se ne delegira državama, nego konkretnim organizacijama. Naravno, saglasno pomenutim dokumentima, ta organizacija mora da ima saglasnost svih relevantnih lokalnih igrača za svoje delovanje. U suprotnom, ICANN neće dati registar u nadležnost toj organizaciji i sačekaće dok sve strane ne postignu dogovor na lokalnom nivou. Prema tome, precizno govoreći, država ne izdaje dozvolu za rad nacionalnog registra, već samo saglasnost za njegov rad (davanje/oduzimanje dozvola za rad ccTLD registara je u nadležnosti ICANN/IANA).
Citat:
Da li su u medjuvremenu steceni uslovi za tehnicko odrzavanje .rs domena, kao i za prebacivanje sa .yu na .rs? Da li su utanaceni uslovi registracije .rs domena (cena, vreme, uslovi, proces)?

Nisu, ali se na tome aktivno radi. Pored instalacije hardvera i softvera, mnogo obimniji proces jeste usvajanje dokumenata kojima će biti regulisan proces registracije. RNIDS radi na izradi nacrta sledećih dokumenata: Pravilnik o registraciji .rs domena, Pravilnik o radu ovlašćenih registara .rs domena, Pravilnik o postupku arbitraže u sporovima oko .rs domena, Pravilnik o periodu inicijalne registracije .rs domena i prestanku rada .yu domena, kao i nizu ostalih povezanih akata (poput Cenovnika RNIDS, liste rezervisanih domena itd.) Svi ovi dokumenti biće stavljeni na javnu raspravu, pre nego što njihovi nacrti budu finalizovani. Kada, nakon javne rasprave, nacrti budu finalizovani, biće sazvana sednica Skupštine RNIDS, koja će usvojiti finalne dokumente. Pošto se radi o dokumentima koji su međusobno veoma povezani, nema smisla stavljati na raspravu jedan po jedan, već će svi biti stavljeni na raspravu u paketu, kako bi proces registracije mogao da se ispravno sagleda u celini.

Pozdrav,
Sloba
[ m257 @ 05.07.2007. 21:56 ] @
Kada, grubo receno, mozemo ocekivati kraj tog celog procesa i pocetak pravog "zivota" .rs domena?
[ twiddle @ 05.07.2007. 23:09 ] @
Vrlo je nezahvalno baviti se procenama pre nego što ICANN donese odluku o delegaciji i redelegaciji. Samo bismo pravili, što se kaže, račun bez krčmara. :-) Kada me ljudi pitaju ovakvo pitanje, ja odgovaram da je od momenta kada ICANN donese odluku o delegaciji, potrebno, u idealnim uslovima, 3-6 meseci za početak rada registra (u praksi se pokazalo da nekada prođe i do godinu dana). No, ove ograde mediji redovno ne prenose, smatrajući da se radi o nepotrebnim detaljisanjima za njihovu publiku, pa se stalno stvara utisak da registracija "samo što nije". U principu, mi ćemo imati dosta povoljnu situaciju u momentu dobijanja delegacije, jer ćemo imati finalizovane skoro sve ključne dokumente i preostaće samo da se odradi tehnički posao prilagođavanja softvera za registraciju odredbama usvojenih pravilnika.

Pozdrav,
Sloba
[ broker @ 06.07.2007. 08:49 ] @
Citat:
twiddle: RNIDS ima saglasnost vlade za svoj rad.


Na koji nacin je data ta saglasnost? Mozemo li da vidimo taj dokument?
[ SmilieBG @ 06.07.2007. 09:34 ] @
@Sloba:

Znaci vec imate finalnu verziju kako ce nova struktura (tehnickog) odrzavanja RNID-a izgledati:

Citat:

Radi se o tekstovima koji sadrže plan realizacije mreže i informacionih sistema RNIDS, opisuju proces osnivanja RNIDS, učešće Internet zajednice i državnih organa u tom procesu itd.


Mozda mogu i da se vrse izmene kasnije u ovim dokumentima, ali onda ce verovatno morati da prodju opet preko ICANN-a i IANA-e.

Ono sto me zanima, jeste pre svega tehnika iza svega toga.

Iskreno, imam opravdane strahove, da ce tehnika biti lose sastavljena (konceptualno) i da ce na kraju sve opet biti kao sto je i danas (manuelni rad), samo pod novim imenom.

Skrenuo bi paznju na to, da koliko god je sama administracija - da tehnika iza svega toga nije nista laksa!

Poz,
Sale
[ twiddle @ 06.07.2007. 12:18 ] @
@SmilieBG
Jedno milion puta je ponovljena priča da se ceo ovaj proces sprovodi *upravo* da bi se uklonila sva postojeća ograničenja u registraciji i da bi se uveo automatizovan sistem za registraciju domena. Nemam više nameru bilo koga da ubeđujem u to da će naš registar funkcionisati kao i svi normalni registri u svetu. Nisam zadužen direktno za tehničku stranu priče, ali nemam razloga da sumnjam da će sistem biti postavljen upravo onako kako bude propisano pravilnicima koje sam pominjao. Ako i dalje imaš bojazni, šta da ti radim... :-)

@broker
RNIDS ima i implicitnu i eksplicitnu saglasnost. Što se tiče eksplicitne, koliko ja znam, vlada je poslala direktno ICANN-u neki dopis. Nisam video to pismo, tako da ne mogu da ti pomognem. Pretpostavljam da je osnov za to pismo bio zaključak sa ove sednice: http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=66733 Što se tiče implicitne podrške vlade osnivanju RNIDS, ona do sada nije bila sporna, niti osporavana. U osnivanju RNIDS direktno su učestvovale dve garniture Ministarstva za nauku (po osnovu ovlašćenja vlade sa početka 2004), Zavoda za informatiku i Internet itd... da ne idem dublje u prošlost i pominjem savezne institucije koje su takođe učestvovale. Dakle, barem dve poslednje vlade su od samog početka bile aktivni i konstruktivni učesnici u procesu osnivanja RNIDS, što je veoma dobro. Ne vidim razlog da drugačije bude i sa novom vladom tj. novim ministarstvom, koje je još uvek u fomiranju.

Pozdrav,
Sloba


[Ovu poruku je menjao twiddle dana 06.07.2007. u 13:37 GMT+1]
[ SmilieBG @ 09.07.2007. 17:02 ] @
@Twiddle:
Kome se mozemo obratiti za tehnicku stranu cele price?

Posto, kao i u ostalim IT projektima, ideja je uvek 100% odlicna, dok je losa realizacija razlog za neuspeh u oko 70% projekata.

Poz,
Sale
[ twiddle @ 09.07.2007. 17:53 ] @
Citat:
Kome se mozemo obratiti za tehnicku stranu cele price?

Kapiram, tehničkom direktoru RNIDS, kada bude zaposlen... ili firmi kojoj bude poveren projekat implementacije sistema RNIDS (oko načina tehničkog setupa još uvek nije odlučeno). No, bez obzira kakvu odluku donese upravni odbor RNIDS tj. kakvo god bilo konačno tehničko rešenje i ko kod ga bude implementirao, procedure propisane pravilnikom o registraciji, radu ovlašćenih registara itd. moraće striktno da budu poštovani.

Pozdrav,
Sloba
[ SmilieBG @ 09.07.2007. 18:44 ] @
@Twiddle: uopste nemam nista protiv procedura takvih kakve su sada napisane. Sasvim je okej ta ideja i nacin realizacije.

Medjutim i dalje me plasi tehnicka realizacija. Jer (tehnicki) sistem u 'pozadini' mora da prati administrativne procedure. A veruj mi, makar je 2 x komplikovanije tehnicki nesto resiti, nego administrativno ;-)

Sa nestrpljenjem cekam dalje i vesti i zaista mi je drago da se napokon nesto konkretno desava i resava povodom RNID-a :)

Poz,
Sale
[ broker @ 09.07.2007. 18:59 ] @
Pa bas se i ne desava nist akonkretno. I dalje je to mlacenje prazne slame. Vidis da im je komplikovano da osmisle celu stvar i stave na papir, jer nemaju nikakvu viziju osim da hoce da naprave biznis na nacionalnom domenu. :)

Kada smo ih prozivali da nisu kompetentni i da su naopako zamislili celus tvar i d anisu resili naosnovnije pretpsotavke onda su padale razne price, pa cak i obecanja, kao sve ceo to samo da se resi samo da oni naprave RNID i donesu Statut, sve ostalo je lako i samo ce da se rasi.

Ovako samo potvrdjuju da su sve kritike bile na mestu.
[ twiddle @ 09.07.2007. 19:29 ] @
@broker
Na tvoju, moju i radost svih ostalih, procenom toga da li RNIDS ima viziju i sposobnost da upravlja registrom nećemo se baviti ni ti, ni ja, niti bilo ko drugi do međunarodne organizacije po imenu ICANN.
[ SmilieBG @ 09.07.2007. 19:46 ] @
@broker - postati registrovani ccTLD registar nije nesto sto se preko noci radi... Prema tome, ne ocekuj cuda i ne mastari.

Ruku na srce, desava se vise, nego prethodnih godina. I na kraju krajeva - koliko god brzo da se napreduje, zadovoljni nikada necemo biti ;-)

Poz,
Sale
[ Sauron @ 10.07.2007. 09:32 ] @
Eee... dok se oni sastave bićemo mi .eu
[ broker @ 10.07.2007. 10:31 ] @
Citat:
twiddle: @broker
Na tvoju, moju i radost svih ostalih, procenom toga da li RNIDS ima viziju i sposobnost da upravlja registrom nećemo se baviti ni ti, ni ja, niti bilo ko drugi do međunarodne organizacije po imenu ICANN.


Verujem da ce se oni primiti na tvoju zvaku. Uvek si umeo da slozis pricu "koja pije vodu" problem je samo sto si u mnogo navrata pokazao da vise od price ne mozes da uradis. Uostalom, akos euzme da sva dokumenta koja ste do sada napravili se uglavnom prave po sablonu, ne mogu oni iz toga da vide nista sto bi moglo da im bude sumnjivo. :)

Ali, recimo, kada bi znali istoriju zloupotreba upravo nacionalnog domena par ljudi koju su u vasem rukovodstvu a za koje vi imate samo reci hvale, odmah im bi bilo jasno kako stvari stoje :) Ili, recimo kada bi imali uvid u tvoje "neprofitne" aktivnosti po pitanju CRI nesto sumnjam da bi rado sa tobom saradjivali, jer ako si i RNID zamislio da bude tako "neprofitan", jao nama... :)

A jos kada bi uspeo da u svoju biografiju upises bilo sta konkretno da si napravio osim da se kitis samoproklamovanim titulama i zvanjima, mozda bi te i ozbiljno shvatili :)

Doduse, mozda u zemlji Srbiji to i jeste najbolji put, izmislis organizacije kojima budes predsednik ili sta vec, i onda mozes da se predstavljas da si Neko, a raja to ionako prima zdravo za gotovo :)

Mozda bi mogao da im predstavis tvojsistem "javnih rasprava" gde kao das nesto na raspravu a ispostavi se da je to samo forme radi, da posle mozes vrlo napadno da se hvalis kako je, eto, bila i javna rasprava, iako ama bas nista iz te rasprave nije uticalo na to sto si ti naumio :)
[ twiddle @ 10.07.2007. 12:38 ] @
Citat:
Verujem da ce se oni primiti na tvoju zvaku. Uvek si umeo da slozis pricu "koja pije vodu"

...ovih dana završavam ubeđivanje Saveta bezbednosti da zadržimo Kosovo, pa idem na odmor.

Što se tiče ostatka poruke, stvarno sam nemoćan da bilo šta odgovorim -- opet si sam sebe nadmašio!

Pozdrav,
Sloba
[ broker @ 10.07.2007. 17:23 ] @
Pa dobro, dovoljno si inteligentan da ne negiras otvoreno :)
[ Prokleta_Nedelja @ 12.09.2007. 18:08 ] @
jel zna neko konacno kada ce poceti prodaja ME domena? Nestrpljiv sam da vidim sta mogu kupiti ....
[ ptiki @ 14.09.2007. 17:52 ] @
Odobren je .rs domen
Pogledajte na http://www.b92.net/info/vesti/...09&dd=14&nav_id=263584 i na http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?nav_id=263543

Jedino što me zabrinjava je ovaj "Pravilnik" koji tek treba da bude donet...
[ Emil Ranc @ 14.09.2007. 19:33 ] @
Citat:
Aktiviranje "rs" domena na Internetu, saglasno odluci ICANN-a, očekuje se do kraja meseca.

Do kraja meseca??? Hehehe. Ne rekoše samo do kraja kog meseca :)
[ Milivoj Milovancev @ 15.12.2007. 11:25 ] @
RS, naravno nista drugo mi nedeluje logicno!!!!!
[ Davor Vlajkovic @ 15.12.2007. 11:28 ] @
Meni je sada, vise nego ikad, najlogicniji .com ;)
[ StanislavBG @ 18.03.2008. 00:48 ] @
smesno mi to oko domena da se raspravlja i onako smo odbaceni ....