[ Bojan Kopanja @ 04.08.2006. 09:45 ] @
Napravio sam 2 tabele u bazi. Jedna je KATALOG i tu se nalazi sifra artikla, njegov naziv, jedinica mere i sl. a druga je FAKTURA u koju se ubacuju artikli koji se prodaju. E sada kako necu da dupliram podatke u obe baze hteo sam sa join da povezem sifru iz FAKTURE sa sifrom iz KATALOGA i tako da vucem polja NAZIV i J_MERE u sam pregled fakture. Sve to lepo radi cim ja odradim SQL upit koji glasi: Code: ali kada se faktura pise, tj. kada se ubacuju podaci u nju, tj. kada se vrsi prodaja select KATALOG.NAZIV, KATALOG.J_MERE, FAKTURE.* from FAKTURE left join KATALOG on FAKTURE.SIFRA = KATALOG.SIFRA; ![]() ![]() E mene sada interesuje kako mogu da prikazujem trenutno i nazim i jedinicu mere za vreme izrade fakture a da ne pozivam ponovo SQL upit posto to moze da traje celu vecnost ako faktura recimo ima 50 artikala, a do sada u bazi ima vec 200000 artikala. Ko bi cekao posle svakog unosa artikla da se ponovo odradi SQL upit. Znaci SQL upit mi je onaj koji sam napisao a za prikaz artikala u fakturi koristim DBGrid, a od komponenti za rad sa Bazomkoristim ADO komponente i Access-ovu bazu ( nije najsrecnije resenje ali je doba baza dok se malo obucim ![]() Hvala unapred za svaki savet! |