[ dreamer-type @ 08.02.2003. 17:19 ] @
Kako naplacujete redizajn sajta, el isto kao kad bi radili nov, ili malo jeftinije ili..?

[ tOwk @ 08.02.2003. 23:43 ] @
Redizajn se ne naplaćuje. Ako je potreban redizajn, znači da nisi prvobitno dobro obavio posao ;)

Meni se čini da sama potreba za redizajnom zahteva i obnovu i preispitivanje svih zaključaka koji su izvedeni pre izrade prvog sajta. Takođe, sada imaš i realne podatke, i to je uglavnom onaj činilac koji bi trebao da utiče na redizajn (sada znaš koje stranice posetioce najviše interesuju, koje klijente većinom koriste, kakve veze imaju itd.)

Prema tome, cena bi, pretpostavljam, trebala biti nešto niža ukoliko si isto ti radio prvu verziju, a ako je neko drugi radio prvu verziju, onda bi trebalo naplatiti kao i novi dizajn.

Mada, sve zavisi od vrste i veličine posla.
[ Dragan Varagic @ 09.02.2003. 08:57 ] @
Mislim da postoji značajna razlika između promene dizajna i re-dizajna s prodajnog aspekta. Izmena dizajna u normalno-ozbiljnim slučajevima trebalo bi da se već nalazi u ponudi pri inicijalnoj izradi sajta. verovatno ste primetili ozbiljnije sajtove koji menjaju svoj izgled u različitim dobima godine i pri različitim praznicima i sl. Ovo su uglavnom predefinisani dogovori gde se ugovara izmena dizajna, obično po nižim cenama od prvobitnog kreiranja dizajna.

Pod re-dizajnom se obično podrazumeva suštinska izmena dizajna s aspekta njegove upotrebljivosti i najčešće ga radi firma koja nije radila prethodni dizajn. Ovo je najbitniji segment razvoja struke, jer klijent već ima iskustva s Webom, shvatio da nešto treba da se menja, i ako development firma zna da ugovara posao, redizajn po pravilu treba da bude MNOGO skuplji od prvobitnog sajta.

Zašto? Zato što se najčešće stacionarna prezentacija može pretvoriti u automatizovanu, a re-dizajn skoro po pravilu ne znači samo izmenu izgleda, nego i izmenu funkcionalnosti istog.

Tip: Najjednostavniji način kako se ostvaruje veća cena jeste kada se klijentu kaže - "napravićemo vam mehanizam koji omogućuje jednostavno ažuriranje sadržaja s vaše strane, kao i mnogo jeftinije menjanje dizajna sajta po potrebi". Ako nema potrebe za ovim, onda to nemojte prodavati - nije etički prodavati nešto što klijentu ne treba.

Drugim rečima, klijentu se daje mogućnost da sam ažurira sadržaje (što jeste njegov posao), a firma sebi obezbeđuje mogućnost naplate novih dizajnerskih rešenja. Poželjno je i napraviti postepeni predlog development rešenja u dužem periodu, nakon prikazanih pozitivnih efekata upotrebe sajta. Zapamtite - ekstremno mali broj firmi će ulagati u razvoj sajta ako ne vidi efekte odmah.

Ovo je razlog zašto je marketinška strana cele priče jako bitna. Zato toliko insistiram da kada se pravi koncept sajta kaže se na kraju da su potrebna sredstva za online promociju projekta koji će pokazati efekte prisustva firme online, a tada je lakše ugovoriti nastavak razvoja projekta. Zato se posao izrade sajta treba ugovarati s ljudima iz marketinga firme, a ne sa ljudima iz IT-a. Njima se lakše prodaju i CRM rešenja, zato što shvataju direktnu upotrebnu vrednost koju ne mogu da opravdaju bez inicijalnih efekata.

Tip: Onaj ko ne zna da objašnjava upotrebnu vrednost delova sajta ne-tehničaru, ne treba da se bavi prodajom istog, neka radi svoj posao.
[ dreamer-type @ 09.02.2003. 13:11 ] @
Nisam ja radio prvu verziju, ta firma je prvo meni ponudila posao i pred zadnje dogovore firma je odustala od posla jer je nasla gimnazijalca-vukovca-sa-svim-peticama koji to radi mnoogo jeftinije....a sajt je sajt, zar ne? :)
klasika... :)
[ bluesman @ 10.02.2003. 14:30 ] @
Citat:
tOwk:
Redizajn se ne naplaćuje. Ako je potreban redizajn, znači da nisi prvobitno dobro obavio posao ;)

To definitivno nije tacno jer se cesto radi redizajn sajta da bi se osvezio sadrzaj, odnosno da bi se malo promenilo (kada kada ti okrecis sobu, to ne znaci da pre toga nije dobro okrecena) kako bi bilo atraktivnije.
Znaci zavisi od obima posla, ako je sve od 0 onda naplati kao novi site, ako je samo mestimicno - kako hoces.
[ tOwk @ 11.02.2003. 02:54 ] @
To je više bila provokacija (vidi smeška na kraju reda ;), ali primer ti baš i nije dobar.

Najčešće se kreči zato što krečenje ima jednu osobinu: zastareva, tj. objektivni kvalitet mu opada (isprlja se zid i šta već). Kod web stranica to nije slučaj: one ostaju uvek kakve jesu.

Dalje, krečenje je i higijenska zaštita, a najređe se kreči samo da bi se promenila boja. Ako su filmovi na Pinku merilo, onda se boja menja samo po useljenju (znači nije redizajn, već prvi dizajn ;), i to u roze (pink) za dete ;)
[ bluesman @ 11.02.2003. 03:47 ] @
Mislis da dizajn ne zastareva? Mislis da dizajn ne prati trendove? Mislis da dizajnu ne opada kvalitet? Mislis da ljudi ne mogu da se zasite dizajnom?
Pa i na web sajtovima se "kreci" (re-dizajnira, renovira) uglavnom da bi se promenila boja, sustinskih razlika u funkcionalnosti i sadrzaju uglavnom nema.
[ tOwk @ 11.02.2003. 14:13 ] @
Rekao sam objektivni kvalitet (znači onaj nepromenljivi; očekivao sam ovakvu zamerku, i zato sam se tako i izrazio). Ako se setimo pa kvalitet prevedemo na srpski kao „kakvoća“, mislim da je jasno da se ona ne menja kod web dizajna. Kakav je, takav je, i neće se promeniti, mada će mu relativna upotrebna vrednost najverovatnije opadati.
[ spartak @ 11.02.2003. 15:37 ] @
Citat:
dreamer-type:
Kako naplacujete redizajn sajta, el isto kao kad bi radili nov, ili malo jeftinije ili..?


1. Ako sam ja radio, a ono sto se trazi podpada pod prvobitnu specifikaciju besplatno. Ako nesto menjaju, a to nesto moze da se kategorishe kao request change onda placaju punu cenu (sata, strane)...

2. Ako je neko drugi radio obicno 60%-70% i to samo zato sto bih potrosio 50% zivaca da im objasnim da treba da plate i ostalih 40-30% da bi bila puna cena :-)

[ igorsa @ 12.02.2003. 01:27 ] @
Citat:
spartak
Ako sam ja radio, a ono sto se trazi podpada pod prvobitnu specifikaciju besplatno.


U kakav to ugovor spada, da se redizajn svaki sledeći put radi besplatno? Možeš po nižoj ceni. To ti je primer, legalnog softvera. Platiš punu cenu prvi put, upgrade nove verzije platiš manje.

Nema fiksne cene za redizajn. Naplaćuje se u zavisnosti od obima posla. Nije tačno ni da se redizajn naplaćuje manje, jer šta ako klijent želi još hrpu novih stvari koje nisu bile u prvobitnoj verziji? Razlika između dizajna i redizajna je u tome što kod redizajna, već donekle imate viziju o projektu, ideje i koncept (opet sve zavisi od zahteva). Znači REDIZAJN SE NAPLAĆUJE PO SATU RADA!
[ spartak @ 19.02.2003. 21:35 ] @
Citat:
Igor Šalindrija
U kakav to ugovor spada, da se redizajn svaki sledeći put radi besplatno?


Izvinjavam se, lose sam se izrazio. Mislio sam na situaciju kada je potreba za redizajnom dosla sa pozicije da je nesto bilo prvobitno dogovoreno ali nije uradjeno. To se nikako ne odnosi na neki redizajn koji se radi posle 2 godine zbog toga sto je klijentu dunulo da se "proluftira" sajt.
[ Conica @ 19.02.2003. 23:53 ] @
...u takvoj situaciji ako si ti radio prvobitni sajt, apsolutno besplatno.
Ako nisi ti radio, ne zanima te sto nije uradjeno, naplacuje se po odredjenoj tarifi.

Pozdrav
Conica