[ Programmer @ 04.08.2006. 22:53 ] @
Firma sa kojom saradjujemo zeli da napravimo remejk jedne stare igrice koja je bila popularna '91-2 na PCu i Amigi.
Medjutim tu firmu ne mozemo da kontaktiramo; sajt vise ne postoji, a na adresi se niko ne javlja.

Posto smo izgubili nadu da mozemo da dodjemo u kontakt sa njima, mozda ni ne postoje vise kao firma ili firma pod tim imenom, moramo znati da li se smemo kockati sa ovako necim ili ne. Odnosno, posto planiramo i da "jedemo" od te igre, a ne samo da radimo za slavu, da li mozemo ocekivati neku tuzbu ili nesto slicno?

Igra je napravljena '91. Postoji li neki expiry date na autorska prava, ako ona uopste postoje? Da li se treba ovoga bojati ili ne.

Molim samo odgovore onih koji se razumeju u ovu problematiku, ne onih koji nagadjaju kao sto to i mi radimo!! :))

Puno pozdrava.
[ bkaradzic @ 04.08.2006. 23:12 ] @
NAPOMENA: Nisam pravnik i nisam ovlašćen da dajem pravne savete. Ovo ispod je moj komentar i nemoj ga tretirati kao pravni savet.

Autorska prava od svih vrsta zaštite intelektualne svojine traju najduže... Trenutno 95 godina, a taj rok se zahvaljujući Miki Mausu stalno produžava. :) Znači neće skoro isteći autorska prava za tu igru.

Ta igra sigurno ima još uvek vlasnika. Pogledaj ko je proizvođač i izdavač pa proveri kako se ta firma tokom godina transformisala. Recimo ako su imali izdavača, vrlo je moguće da je ta igra u portfoliu tog izdavača. Ako je izdavač bankrotirao, sigurno je neko otkupio njihovu intelektualnu svojinu.

Da sam na vašem mestu ne bih pravio rimejk, nego klon. :)
[ Dark Icarus @ 06.08.2006. 00:04 ] @
Ni ja nisam pravnik ali imam jedan praktičan predlog. Slažem se sa bkaradzicem - situacija na igračkoj sceni je takva da čak ni potpuni klon neće biti mnogo kritikovan jer - pa, budimo iskreni - danas praktično svi to rade, a jedina stvar koja razgraničuje klona od rimejka jeste naslov igre. Što otvara novu mogućnost - uvek ostaje opcija da napravite "polurimejk", tj. omaž - ne morate baš da ostavite potpuno isto ime igre, ali možete da napravite sličnu igru i date joj sličan, ali ne i isti naslov kao što je imao matori original. Tako će vaša igra, ako bude imalo nalikovala na uzor, možda postati i nezvanični naslednik, što uopšte nije loš status. (npr. imena poput Snackman ili Universal Invaders ili - ma shvatate šta hoću da kažem. Svakome je jasno šta klonirate, igra će na review sajtovima uvek biti pominjana kao klon te i te igre, a opet nema nikakvog copyright infringementa niti straha da možete da odgovarate pravno).

E sad, ako vam je baš toliko bitno da zadržite originalno ime igre, onda nastavite sa traženjem posednika prava na igru i srećno... i zapamtite, čak i ako vlasnika igre ne možete sada naći ni svećom, imam osećaj da će se isti misteriozno pojaviti da vas tuži onog trenutka kada igra postigne neki profit. Zato bolje ne prepuštajte ništa slučaju.
[ SashaM @ 06.08.2006. 11:10 ] @
Hm znaci da je moja nesudjena igra ostvarila neki profit mogao sam da naderem jer je pored ocigledne kopije stojalo i isto ime igre sa dodatkom "2000"...
[ bkaradzic @ 06.08.2006. 19:54 ] @
Primer:

Zuma od PopCap-a:
http://www.popcap.com/launchpage.php?theGame=zuma&src=big3

je klon ovih igara:
http://caesar.logiqx.com/php/e....php?id=mame&game=puzzloop
http://www.gamespot.com/ps/puzzle/ballistic/review.html

PopCap je uneo dovoljno izmena u sam game play da je igra unapređena u odnosu na igre odakle su uzeli ideje. Do sada su im samo pretili tužbom:
Citat:
The Japanese developer Mitchell Corporation claims Zuma is a clone of their 1998 arcade game, Puzz Loop. In a interview [1], it was suggested that Mitchell contacted PopCap and threatened to sue for intellectual property infringement, but so far no legal action seems to have taken place. Mitchell re-released this design in 2006 as the Nintendo DS game Magnetica.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zuma_%28computer_game%29

Oni koji su imali C64 sećaju se ove igre:
http://en.wikipedia.org/wiki/Giana_sisters

Igra je primer kako klon sa previše sličnosti može da završi. Naravno onaj čiji je original mora imati dovoljno finansijskog interesa da počne ceo legalni proces.

U principu glupo je praviti identičan klon. Jer bez obzira koliko je igra bila dobra u vreme kada je izašla dosta toga se promenilo od onda i pojavilo se dovoljno novih ideja koje vredi integrisati u novu igru. Čak i da se zadrži osnovna mehanika igre, uvek je moguće da se na tu osnovu doda neko poboljšanje ili čak neka nova mogućnost koju su originalni kreatori prevideli, nisu imali vremena da dodaju ili nije odgovarala osnovnoj priči. Priču uvek treba promeniti, jer je to deo koji je i najlakše izmeniti.

@SashaM
Pa ako pored imena stoji "TM" ili "(R)" znak onda si koristio trejdmark znak bez ovlašćenja. Trejdmark nema vremensko ograničenje. Mada ne verujem da treba da brineš mnogo, jer verovatnoća da ćeš nekome biti interesantan za legalni proces raste srazmerno sa zaradom igre koju si napravio. ;)


[Ovu poruku je menjao bkaradzic dana 07.08.2006. u 22:26 GMT+1]
[ SashaM @ 06.08.2006. 23:50 ] @
bkaradzic:
Ne brinem se uopste, zato sam naveo "da je moja nesudjena igra ostvarila neki profit"... U svakom slucaju je igrica vec duze vreme u freeware vodama a i ko bi se uopste mucio da juri nekog wanna-be game developera zbog 20 godina stare igre.
Da sam zaradio milione $$$ od prodaje to bi vec bila neka druga prica ;)
[ Programmer @ 07.08.2006. 00:10 ] @
Nasa prvobitna ideja je bila da ostavimo title isti samo da dodamo nesto tipa Deluxe ili vec neki pompezni naziv.
Cela igra bi bila iskopirana 1na1, samo sto bi naravno bila uradjena sa novim tehnologijama.

Ako mislite da ovo nije pametno onda cemo morati da promenimo title, da u igru dodamo jos neke elemente (da bi se razlikovale od originala) i da sami smislimo nivoe itd. Ovo bi radili beta testeri koji bi imali level editore, medjutim tu postoji problem sto bi onda ti nivoi morali da budu dovoljno originalni i zanimljivi!

Problem je title igre, sto je stari title dovoljno zanimljiv za "poznavaoce", a ti poznavaoci bi nam bili i vise nego dovoljna klijentela!!

Znaci 1na1 klon ili nova igrica sa slicnom radnjom i novim imenom?

Puno pozdrava i hvala na pomoci!
[ tosa @ 07.08.2006. 09:32 ] @
Nikako isto ime i igra, zar to nije jasno do sada?
[ bkaradzic @ 18.08.2006. 01:32 ] @
Evo svež primer šta se dešava kada se klonira do poslednjeg detalja uspešna igra:
Citat:
- A post on The2bears weblog has drawn attention to a cease & desist letter that was apparently sent to Mark Incitti, creator of the downloadable Geometry Wars clone for the PC, Grid Wars. The letter states: “We’re beginning to feel the effects of the Geometry Wars clones on our sales via Microsoft now and are beginning a process to begin to more robustly protect our copyright and intellectual property. Therefore, I’d like to ask you in an amicable fashion to stop infringing our IP and pull the game ‘Grid Wars’ from the internet for download. I hope you understand and are able to do this without us having to take further steps.” Incitti has removed the game from his website.

http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=10423

Ime je veoma slično, a grafika skoro identična.
[ srdjandakic @ 18.08.2006. 10:03 ] @
OK, ali ovo je aktuelna igra, koja se pritom dobro prodaje.

Verovatno je manji problem napraviti, npr. URIDIUM , mada opet nikad ne znas ko to sve gleda :)

[ reject @ 18.08.2006. 11:11 ] @
Da li neko zna sta se desilo sa igrom Football Glory koja je
isto sta i Sensible Soccer? Secam se da je bilo govora o
tuzbi. Takodje se secam da su tvorci Football Gloryja
izjavili nesto tipa "ne znamo mi sta je to Sensible Soccer,
nikad culi".
Davno ovo bejase, a ja ne znam sta se desilo dalje, pa
ako neko zna nek govori.
[ Nothingman @ 18.08.2006. 13:18 ] @
Football Glory je napravio Croteam za nekog engleskog izdavaca. Ako se dobro secam tuzba Sensible Softwarea nikad nije isterana do kraja (iako je stvarno rec o potpunom plagijatu sa malo izmenjenom fizikom :) ). Mislim da su odustali od tuzbe nagodbom, ili cak da su se ugasili pre nego sto su uspeli to da izguraju.
Mada, verujem da je ipak rec o nagodbi sa obzirom da je prava na SWOS otkupio Codemasters, a oni bi sigurno isterali tuzbu do kraja ;)
[ bkaradzic @ 18.08.2006. 18:09 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Football_Glory

Citat:
srdjandakic: OK, ali ovo je aktuelna igra, koja se pritom dobro prodaje.

Ja samo dajem primer... Kome primeri nisu dovoljni sam može da na "sopstvenoj koži" testira kako sistem funkcioniše. ;)
[ Filip Strugar @ 18.08.2006. 20:25 ] @
Novosti o gorepomenutom g.w. klonu:

Citat:
Geometry Wars "clone" author claims he offered to change game

http://www.gamesindustry.biz/content_page.php?aid=19108

Lik je uradio skoro identicnu kopiju igre i sad kuka i cmizdri - po meni treba da cuti i bude srecan sto je prosao bez tuzbe...