[ printer @ 06.08.2006. 12:39 ] @
Dakle mucio sam se mucio i na kraju sam sebi smucio! Sastavio sam jednu tabelu koja radi kao faktura i to je OK. Sta je problem:
1. Kako da u toj tabeli "pozovem" klijente (da ih ne upisujem svaki put ponovo) sa njihovim podacima.Dakle u posebnoj shee bih uneo sve klijente i njihove podatke a trebalo bi ih pozvati u sheetu gde se nalazi obrazac fakture;
2. Kada fakturu ispisem sada moram da je pamtim kao posebnu datoteku u jednom direktorijumu. Ako mi ta faktura treba onda stalno moram da orem po direktorijumu. Znaci, dali postoji nacin da se te fakture pamte u okviru iste datoteke, te da se pozovu iz radne sveske po istom principu kao i u pitanu broj 1;
3.Napokon, kako automatizovati broj fakture.
Istina je kao sto se vidi da nisam posebno srodan sa ovim ali ni bas nepismen. Posto vodim porodicnu firmicu (citaj: lelelee) sam se dovijam oko ovih stvari. Svaka pomoci mi je dobro dosla.
Hvala
[ ventura @ 06.08.2006. 13:17 ] @
A što ne odradiš to u Accessu? Taj alat je i napravljen upravo za takve stvari...
[ printer @ 06.08.2006. 21:51 ] @
Pokusavao sam to da uradim i u Access-u ali mi nesto nije islo, tacnije rad sa kojekakvim obracunima. Program je sasvima OK ali bi mi to oduzelo isuvise vremena. Pokusao sam i da izmasakriram njwgov template za to ali oni imaju sasvim drugi nacin obracunavanja. No sve u svemu nije islo.

[Goran Mijailovic: sredjivanje teme][Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 12.08.2006. u 23:06 GMT+1]
[ goranvuc @ 10.08.2006. 18:16 ] @
Ajde da preskocim komentar vezan za "Kako voditi privatan posao u Srbiji?" i da ti odgovorim na izvorno pitanje:
Citat:
1. Kako da u toj tabeli "pozovem" klijente (da ih ne upisujem svaki put ponovo) sa njihovim podacima.Dakle u posebnoj shee bih uneo sve klijente i njihove podatke a trebalo bi ih pozvati u sheetu gde se nalazi obrazac fakture

Posto ne koristim Excel za resavanje problema kao ovaj koji se lakse resavaju aplikativno ne mogu ti pomoci, ali pretpostavljam da bi mogao preko VBA u nekom dogadjaju na kucanje teksta u celiji gde je sifra kupca da se preuzmu i popune i ostali podaci - dakle, ovo se moze isprogramirati i u Excel-u. Mozda ima i neki drugi nacin, verovatno ce se vec neko javiti.
Citat:
2. Kada fakturu ispisem sada moram da je pamtim kao posebnu datoteku u jednom direktorijumu. Ako mi ta faktura treba onda stalno moram da orem po direktorijumu. Znaci, dali postoji nacin da se te fakture pamte u okviru iste datoteke, te da se pozovu iz radne sveske po istom principu kao i u pitanu broj 1

Ako radis u Excel-u onda znas za postojanje pojma Sheet, da ih mozes kopirati, davati im imena (npr. po broju fakture) i svi oni da ti budu u okviru istog *.xls. Znaci, treba da imas jedan "prazan" sheet i kada ti treba nova faktura ti ga dupliras u okviru istog dokumenta, das mu ime i popunis ga. Sheet koji ti je "template" nikad ne diras.
Citat:
3.Napokon, kako automatizovati broj fakture.

Malo je neprecizno pitanje, moras navesti po kom principu formiras broj da bi neko mogao da ti eventualno pomogne.

Eto, toliko od mene - nadam se da sam ti bar malo pomogao, valjda ce se jos neko javiti.
[ printer @ 10.08.2006. 23:51 ] @
Da to zvuci primenljivo (za moj nivo ) Probacu tako i da uradim mada i daljenije bas najjasnije oko broja fakture koji je u stvari "autoincerement" mada bi se i to dalo resiti preimenovanjem sheetova u redne brojeve. Hvala zainsta je bilo od pomoci !

[Goran Mijailovic: sredjivanje teme][Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 12.08.2006. u 23:06 GMT+1]
[ goranvuc @ 12.08.2006. 17:35 ] @
Vidi, kada sam rekao da navedes po kom principu formiras broj mislio sam da mozda koristis neki sistem tipa "RB"/"Godina" (0025/06), ili "Mesec"-"RB u okviru meseca"/"Godina" (04-009/06) itd.
Veruj mi da sam kod korisnika naisao na bezbroj nacina kako formiraju broj fakture, a to je iz razlicitih razloga - najcesce je to da kupac na osnovu broja ne bi mogao da zakljuci koji je obim prodaje. Kod tebe je autoinkrement, sto naravno pojednostavljuje stvari - jer ako kopiju uvek stavljas na kraj imaces informaciju koji je sledeci broj.
Sugestija - grupisi fakture u xls za nivou meseca, ili nedelje (zavisi koliko fakturises).
[ printer @ 14.08.2006. 19:29 ] @
Da, nemam zelju da komplikujem stvari pa sam otuda i zamislio da br fakture bude autoinkrement, dale sasvim jednostavno. Resio sam to za sada tako da "cupam" podatke o klijentima iz jednog sheeta a potom "pattern sheet" kopiram i tako redom. Imao sam utisak da to moze "automatizovanije" ali mislim da je i je i ovo OK. Na zalost ipak ne pisem puno faktura.
Zahvaljujem se iskreno na svakoj pruzenoj pomoci, naravno i na programu koji je ponudjen.
Pozdrav svima !