|
[ cynique @ 15.08.2006. 12:34 ] @
| Većina analizatora globalnog web prometa je sigurna u jednom zaključku: broj korisnika koji surfaju sa linuxa se ustoličio na sigurnoj ali stabilnoj brojci od čak 0.4%. Ova cifra nadilazi sva ranije anticipirana predviđanja i svojevrstan je pokazatelj vrtoglavog porasta broja linux instalacija na desktop tržištu. Microsoftov Windows operativni sustav tradicionalno dominira tržišnim kolačem desktopa, ali uz ovakav nezaustavljiv rast linuxa, predviđa se dugo očekivani prekid Micorosftovog monopola u vrlo bliskoj budućnosti, i to po sadašnjoj stopi rasta linuxa negdje u 2362. godini.
Podatak su, između ostaloga, potvrdili nezavisni OneStat (0.36%), Market Share (nadprosječnih 0.44%) te TheCounter (0.44%). RMS, FSF-ov Ministar Propagande, najavljuje za sutra prigodnu roštiljadu povodom ovog spektakularnog uspjeha anarhokomunističke omladine razasute duž globusa, ujedinjene pod FSF-ovom zastavom. Očekuje se da će večer kulminirati misnim slavljem koje će biti blagoslovljeno prisutnošću tisuća pingvina hodočasnika iz cijelog svijeta, a koje će osobno ugostiti RMS, ujedno i Veliki Svećenik FSF-ove Crkve, u svojim donacijama-izgrađenim mramornim dvorima na Djevičanskim otocima.
E, 4 promila nakon 16 godina? LOL
 |
[ bojan_bozovic @ 15.08.2006. 12:47 ] @
Cynique, to samo dokazuje da linux, ovakav kakav je, nije za desktop. Probaju da naprave sistem za Joe Consumera, ali ne onako kako su u Apple-u uradili preko BSD (a tako bi moglo i preko Linuxa i Solarisa). Linux je neprimeren za onoga ko ne zeli nauciti kako da koristi unix, samo pogledaj pitanja na ES Linux forumu. Linux ce najverovatnije da nastavi da bude relativno uspesan sistem za servere, ali za desktop nije. U stvari jeste, ali moras biti spreman i da naucis kako se sistem odrzava i koristi, sto Joe Consumer nece. Kada Joe Consumer nece da nauci i da ne otvara e-mail attachmente i ne pokrece crackove, dialere i ostali krs software na windowsu, jos ce manje nauciti unix da odrzava. Mogao bi da se napravi desktop linux, ali start iznova, pa onako kako su u Appleu to izveli.
[ bojan_bozovic @ 15.08.2006. 13:03 ] @
Bazicno, postoje tri grupe linux korisnika na desktopu, prvi, koji instaliraju linux da bi bili "l33t h0x0r" i da bi se pravili vazni pred komsijama, druga grupa koja to radi iz ideoloskih razloga zato sto ne zele biti "robovi zloga Microsofta" i koji bi odmah presli na OSX da Apple hardware nije preskup, i treca, koja voli unix, a ti u vecini nisu, nazalost.
[ degojs @ 15.08.2006. 18:26 ] @
Ne vole ljudi kupus pa to ti je.
Lepo sam onomad rekao da je Google prikazivao 1% samo zbog zaokruživanja. Sad bi morali da prikazuju 0%, zato su i sklonili te statistike :)
0.4%.. pa stvarno.. pišurija.
[ Dragi Tata @ 15.08.2006. 18:35 ] @
Neozbiljni su. Sad prelazim sa OpenSUSE 10.0 na 10.1 (na poslu, jakako) i uspeli su da načisto pretumbaju desktop (sve više liči na Mac, hehehe). Ajde da su prešli sa 10.0 na 11.0 pa i da ih čovek razume, ali od 10.0 na 10.1?
[ henrik @ 15.08.2006. 19:14 ] @
Citat: bojan_bozovic: Bazicno, postoje tri grupe linux korisnika na desktopu, prvi, koji instaliraju linux da bi bili "l33t h0x0r" i da bi se pravili vazni pred komsijama, druga grupa koja to radi iz ideoloskih razloga zato sto ne zele biti "robovi zloga Microsofta" i koji bi odmah presli na OSX da Apple hardware nije preskup, i treca, koja voli unix, a ti u vecini nisu, nazalost.
Grešiš. Prva i druga grupa su ti isto. S tim što svi počinju kao samo prva, a onda kad uspeju da konfigurišu modem (uz pomoć ortaka, posle mesec dana), priključe se komjunitiju na netu i saznaju da treba da imaju i ideološko-politički stav spram svega toga, kad su već tu.
A tačno je da je treća grupa najmalobrojnija.
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2006. 19:36 ] @
Damn... 0.4% - to ce Microsoftu zaista zadati opaku glavobolju ;-)))))
Eh, kad se setim starih dana Advocacy-ja, kada su nas neki na ovom forumu uveravali da ce bas negde ovih dana Linux biti vrlo bitan za razliku od tadasnjih 1.5% :-)
No, mozda je to novi vid FSF-ove borbe - gerila :) Odlucili su da se infiltriraju u Windows redove i da ruse sistem iznutra :))))
[ Dalibor81 @ 15.08.2006. 21:42 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Eh, kad se setim starih dana Advocacy-ja, kada su nas neki na ovom forumu uveravali da ce bas negde ovih dana Linux biti vrlo bitan za razliku od tadasnjih 1.5% :-))
Moze li se ikako doci do linkova na forumu koji ovakve stvari pokazuju u pravom maniru, uvek me zanimalo ko ce biti u pravu, a sve zbog "garantujem ti da ce za tri godine to biti xx nesto" jer su takvi postovi sigurno postojali samo ih treba naci, ali kako?!?!?!?!
Pozdrav
[ zoran_dojkic @ 15.08.2006. 22:02 ] @
Kada bi se ujedinili i pravili samo jedan Linux, kao što čika Bili pravi uvek samo jedan, sledeći Windows, možda bi nešto i uradili, ovako su samo redak zver.
[ Not now, John! @ 15.08.2006. 22:21 ] @
Citat: zoran_dojkic: Kada bi se ujedinili i pravili samo jedan Linux, kao što čika Bili pravi uvek samo jedan, sledeći Windows, možda bi nešto i uradili, ovako su samo redak zver.
:) You really don't get it...
[ Nedeljko @ 15.08.2006. 23:18 ] @
Citat: Dragi Tata: Neozbiljni su. Sad prelazim sa OpenSUSE 10.0 na 10.1 (na poslu, jakako) i uspeli su da načisto pretumbaju desktop (sve više liči na Mac, hehehe). Ajde da su prešli sa 10.0 na 11.0 pa i da ih čovek razume, ali od 10.0 na 10.1?
Uzdaj se u se i u OpenSUSE.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2006. 06:17 ] @
Citat: Dragi Tata
Neozbiljni su. Sad prelazim sa OpenSUSE 10.0 na 10.1 (na poslu, jakako) i uspeli su da načisto pretumbaju desktop (sve više liči na Mac, hehehe). Ajde da su prešli sa 10.0 na 11.0 pa i da ih čovek razume, ali od 10.0 na 10.1?
Hehe ovo me podseca na kinesku izreku da je imitacija zapravo znak divljenja :-))))
Sta li ce biti ako im se neka sledeca verzija Windowsa vise svidi od Maca - opet ce pretumbati desktop u sledecoj minor reviziji - hehehehe.
Citat:
Moze li se ikako doci do linkova na forumu koji ovakve stvari pokazuju u pravom maniru, uvek me zanimalo ko ce biti u pravu, a sve zbog "garantujem ti da ce za tri godine to biti xx nesto" jer su takvi postovi sigurno postojali samo ih treba naci, ali kako?!?!?!?!
Pozdrav
Moraces rucno - svaku temu od pocetka :( Ali ima ih, sigurno :)
[ Zoran Rodic @ 16.08.2006. 07:26 ] @
Verujem da u Srbiji i Hrvatskoj zajedno isti procenat slusa jazz.
Ostatak slusa Cecu, Magazin, Sabana (ne Bajramovic), one crnogorce sto su osvojili pesmu evrovizije ... i tako to.
I na kraju, cemu uopste ova tema?
Mirnije si zaspao te noci?
[ degojs @ 16.08.2006. 15:23 ] @
Čak i sajtovi kao distrowatch.com imaju statistike tipa:
Windows 60.2%
Linux 32.1%
http://distrowatch.com/awstats/#os
Što samo potvrđuje da i ti bajni Linuxovci koriste Windows, a Linux drže na drugoj particiji čisto da ga pokazuju društvu tipa "Ja koristim Linux, Windows je za budale.." :)
[ bojan_bozovic @ 16.08.2006. 17:44 ] @
Mislim da si u pravu degojs. A nazalost, mogao bih samo da nabrajam koliko je unix koncept bolji od windows koncepta, pocev od dobre dokumentacije do case-sensitive fajl sistema. Nema opravdanja MS zato sto dokumentaciju za registry ne daje uz Windows, ako se registry editor moze uporediti sa editovanjem konfiguracionih fajlova, eto, koliko sam radio na windowsu a nista nisam naucio zato sto nisam ni mogao.
[ cynique @ 16.08.2006. 18:57 ] @
Citat: bojan_bozovic: Mislim da si u pravu degojs. A nazalost, mogao bih samo da nabrajam koliko je unix koncept bolji od windows koncepta
A opet, i ja bih mogao natrkeljati traktat o tome kako je VMS, te NT (kao njegov nasljednik) superiorniji od UNIX-a, počevši od puknute semantike POSIX API-ja i fundamentalnih OS apstrakcija (kojih dobrim dijelom nedostaje), pa do pikanterija defektnog dizajna signaling/error/IO/security podsustava...
Želiš reći da je registry nedokumentiran? :) Oh please, sa regmon upecaš koji registry ključ explorer.exe promijeni kliktanjem na određenu stavku u meniju u cca pola minute. No primjer koji si naveo jest u najmanju ruku ekstreman - 80% korisnika jedva da ima neku mutnu predodžbu što točno registry jest, a kamoli da ga uopće koriste. To je primjer dobrog dizajna. Koliko znaš linux (i ostalih *nix) korisnika koji nikad nisu čuli za conf fajlove? :) Misliš li da je defaultna vidljivost /etc dobra stvar za Joe Consumera? :)
Što se tiče programerske dokumentacije, nadam se da man(1) ne pokušavaš uspoređivati sa ovom zvijeri:
http://www.microsoft.com/downl...D6818DC7C41&displaylang=en
Citat: do case-sensitive fajl sistema.
http://book.itzero.com/read/mi...l/0735619174/ch12lev1sec4.html
Citiram:
Citat: As explained in Chapter 2, one of the mandates for Windows was to fully support the POSIX 1003.1 standard. In the file system area, the POSIX standard requires support for case-sensitive file and directory names, traversal permissions (where security for each directory of a path is used when determining whether a user has access to a file or directory), a "file-changetime" time stamp (which is different than the MS-DOS "time-last-modified" stamp), and hard links (multiple directory entries that point to the same file). NTFS implements each of these features.
Ima i registry ključ za tu postavku (do your homework), znam da kad instaliram SFU da me pita da to uključim.
BTW, interno se, prije nego što uopće dopre do file-system (filter) drivera, svaki filename još u ntdll.dll transformira u tzv. "NT path" koji je UNICODE_STRING.
Citat: Nema opravdanja MS zato sto dokumentaciju za registry ne daje uz Windows
Mda. već vidim horde rezigniranih novopečenih windowsaša kako traže refund nezadovoljni dokumentacijom za jednu opskurnu internu komponentu OS-a....
Citat: koliko sam radio na windowsu a nista nisam naucio zato sto nisam ni mogao.
Zato jer iskreno nisi to ni željeo.
[ degojs @ 16.08.2006. 20:04 ] @
Tom logikom, pošto uz Windows niste dobili priručnik za C, C++, VB ili Javu, znači Windows vas je sprečio da programirate :)
boki, care..
[ bojan_bozovic @ 16.08.2006. 23:15 ] @
Je li cynique, zar trebam da te podsecam da je na Win 98 CDu sam os bio cini mi se manje od 100Mb? Ako mi je sada MSDN dostupan ne znaci da je bio i u proslosti, a BTW cini mi se (mada mozda gresim) da nekad davno MSDN nije ni bio dostupan besplatno.
BTW case sensitive fs? Dobro, ali bas kao i registry kljuc za iskljucivanje 8.3 imena fajlova ne mozes tek tako to da ukljucis. MS softver ce najverovatnije da radi, ostalo ne. U slucaju 8.3 imena fajlova lomis backward kompatibilnost npr.
@degojs imao sam prilike da gledam dokumentaciju koja dolazi uz Win32 SDK i jeste odlicna, ali to nema veze sa cinjenicom da bi u MS-u mogli malo te dokumentacije da zapeku na CD/DVD, zar ne? :p
BTW Cynique, da li si radio na VMS? Neki MicroVAX, Alpha? Mozes reci da je POSIX implementacija u VMS bolja, ali kao korisnik? Suzdrzavam se od komentara, OpenVMS nikada koristio nisam, ni na vintage hardware-u a o HP mainframeovima da ne govorim.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 17.08.2006. u 00:48 GMT+1]
[ cynique @ 17.08.2006. 00:13 ] @
Citat: bojan_bozovic: Je li cynique, zar trebam da te podsecam da je na Win 98 CDu sam os bio cini mi se manje od 100Mb?
Da, i što sa tim, osim što dan danas više ljudi surfa iz win9x nego sa linuxa? :D
Citat: Ako mi je sada MSDN dostupan ne znaci da je bio i u proslosti, a BTW cini mi se (mada mozda gresim) da nekad davno MSDN nije ni bio dostupan besplatno.
Uvijek je bio besplatno dostupan na msdn.com, no ne i downloadable, to si u pravu. Ali zato je cijeli PSDK skupa sa dokumentacijom bio uvijek besplatno dostupan za download.
Citat: BTW case sensitive fs? Dobro, ali bas kao i registry kljuc za iskljucivanje 8.3 imena fajlova ne mozes tek tako to da ukljucis. MS softver ce najverovatnije da radi, ostalo ne. U slucaju 8.3 imena fajlova lomis backward kompatibilnost npr.
Ne znam, nisam čuo da je netko imao velikih problema s tim. Eto upali:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;817921
i navedi barem jedan program koji dobro ne radi sa uključenim case-sensitvity.
Citat: BTW Cynique, da li si radio na VMS? Neki MicroVAX, Alpha? Mozes reci da je POSIX implementacija u VMS bolja, ali kao korisnik?
Nisam koristio, OpenVMS ionako oduvijek radi na egzotičnom hardveru (danas mrtve alphe te IA-64), no više i nego dobro sam upoznat sa njegovim dizajn principima. I ne, ne mogu kao "korisnik" reći da je neka POSIX implementacija manje/više konformnija, to jedino može kvalitetno evaluirati programer. I nisam mislio na konformnost sa nekim bogovetnim IEEE standardima uopće, već na loš dizajn iza POSIX API-ja. Zanimljivo da i VMS (kao i NT-bazirani Win danas) POSIX vrte kao nezavistan paralelni subsystem, što je puka fantazija na unixodima gdje si ili osuđen na user-mode emulaciju i direktno mapiranje na one-and-only OS API (kao u WINE), ili prtljanje u kernel mode sa syscall table i sl. perverzijama (Solaris branded zones).
[ bojan_bozovic @ 17.08.2006. 00:52 ] @
Citat: i navedi barem jedan program koji dobro ne radi sa uključenim case-sensitvity.
Mogao bi, to je igra Evolution koju imam ovde. Nisam probao sa case sensitivity, ali ni iskljucivanje 8.3 imena fajlova ne bi bilo dobro, jer iste koristi.  Civ 2 takodje cini mi se... Sto da se petljam sa emulacijom 9x na XP-u ako ne moram, zar ne?
Citat: Da, i što sa tim, osim što dan danas više ljudi surfa iz win9x nego sa linuxa? 
Otisli smo u offtopic, to priznajem, ali se prazan prostor na CD/DVD-u lepo da iskoristit za opsezniju dokumentaciju, zar ne? Tek da ne moras gigabajt da downloadujes sa MSDN, nije li tako?
Inace, da je linux beznadezan na desktopu, jeste, ali to smo vec zakljucili, zar ne?
[ degojs @ 17.08.2006. 00:52 ] @
bojane, opet pričamo o Windowsu 98? ;)
Što je bilo - bilo je, nekad ni Unix nije bio besplatan, zar ne?
Iskreno, ne znam gde je to i kome bio problem da nabavi dokumentaciju, a danas je to skoro priča bez smisla.
[ degojs @ 17.08.2006. 00:55 ] @
Citat: Tek da ne moras gigabajt da downloadujes sa MSDN, nije li tako?
Pobogu.. pa nije valjda da ne možeš da se snađeš pa skineš negde taj gigabajt?
Mislim, kad ljudi uspevaju da skinu razne *nix distribucije, kako je to onda argument?
[ bojan_bozovic @ 17.08.2006. 01:07 ] @
Ali to nema veze, jer eto, registry nije dokumentovan dobro ni u dokumentaciji uz XP, a najverovatnije nece ni na Visti. BTW ako pretrazujes 1Gb dokumentacije, bolje da to ne radi CGI skripta zar ne? Ne zelis da priznas da bi i tebi kao developeru bilo bolje da ti je MSDN na DVD-u Viste?
ja ne koristim sw zato sto je besplatan degojs. Ako je sw zaista dobar i zadovoljava moje potrebe, mogao bih odvojiti od crkavice koju imam, u to ne sumnjaj.
Eto, windows - posto brdo izuzetno kvalitetnog zabavnog softwarea za njega, ali bi umesto windows licence za mene bio bolji Nintendo, jer ja ne zazirem od starijih igara. XP licenca + Virtual PC + Win 98 licenca je vec previse.
[ degojs @ 17.08.2006. 03:43 ] @
Boki, evo samo za tebe: samo što nije objavljena nagradna igra na NoveTehnologije.com --- poklanjaćemo knjigu po izboru sa Amazona, za najbolji tekst. Napiši brale tekst, pa ako bude najbolji (ne sumnjam uopšte), reci koju knjigu za registry da ti šaljemo. Ma evo, specijalno za tebe: ako budeš i među 3 najbolja (pod uslovom da primimo makar 4 teksta hehehe:) - ja ti šaljem knjigu na temu registrija - samo reci koju :)
El' valja? Može li?
P.S.
Al' da ne pošalješ tekst na temu: "Linux eksperti: kako pingovati localhost od jutra do sutra." :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 17.08.2006. u 05:50 GMT+1]
[ Zoran Rodic @ 17.08.2006. 12:11 ] @
@degojs
Kakvi "bajni" linuxovci?
Sto ste svi optereceni sa time?
Znam da pravilnik zabranjeuje davanje dijagnoza ucesnicima, zato to nemojte tako shvatiti , ali stvarno ste optereceni.
Pa sta ja i neko drugi ima i linux i windows na masini?
Oces mi reci da izlazak na internet sigurniji na xp-u
@cinik
ponasas se kao da ti zivot zavisi od windowsa.
Zivo me zanima, zaradjujes li ti neke pare od te tvoje nabubane teorije.
Jednom sam te vec pitao to i izbegao si odgovor.
Nazvao si me starcem, a ja te opet pitam
Da li bi prihvatio da radis u Vodafonu, na linux platformi za 3000 ojra
Bas me zanima, da li bi ih odbio i rekao fuj
Sinisu Milivojevica si nazvao budalcinom a bio si u pelenama kad je taj covek biio neko u informatici, samo zato sto radi u MySQL-u i ne koristi Windows
http://www.elitesecurity.org/t...ju-Sinisa-Milivojevic-MySQL-AB
Evo male liste korisnika MySql-a, cisto da tamo nikad ne konkurises
Yahoo
Google
Intel Corporation
Novell
Hewlett-Packard
Sabre
Sun
NASA
Ericsson
Associated Press
(lista je sa gornjeg linka)
Kuci imam w98, xp i ubuntu na vise masina
Linux od 1999
Svi se u kuci snalaizmo sa sva tri.
Sta tu ima lose?
Jel to nesto za podsmeh?
Da, bas mi je stalo da lozim komsije da imam linux
Ljudi mog godista se bas loze na te stvari
Zato ne razumem, cemu opste te rasprave
[ Ivan Dimkovic @ 17.08.2006. 12:28 ] @
Citat:
Jel to nesto za podsmeh?
Ne, to je za marketing - ono sto je bitnije pri oceni neke firme je:
* Godisnji Prihodi, koliko novca zaradjuje MySQL - a to je $12 miliona dolara u 2003
* Godisnji Rast, koliko raste MySQL AB
* Market Share, koliko % trzista SQL servera pripada MySQL-u i koliko se taj market share menja u funkciji vremena :)
Naravno, neke podatke nije jednostavno imati/proceniti jer je MySQL privatna firma bez akcija na berzi - ali to jesu bitni parametri.
Cinjenica da je "Intel Corporation" na nekakvoj "Listi Klijenata" je jedno veliko nista - jer sama po sebi nista ne govori (ni koliko/da li Intel placa, ni za sta Intel koristi MySQL i sl) - osim toga, Intel Capital je jedan od investitora u tu firmu, pa je logicno i da Intel nesto koristi od toga ;-)
U svakom slucaju - sa godisnjim prihodima od $12 miliona, MySQL nije maciji kasalj, ali nije ni neki bog zna kakav faktor na globalnom trzistu.
Primera radi, Oracle Corporation ima 50000 radnika (MySQL - 320) , 41% DB trzista (2005), rast od 14.5% (2005) i profit koji se meri milijardama dolara.
[ zoran_dojkic @ 17.08.2006. 14:17 ] @
* Godisnji Prihodi, koliko novca zaradjuje MySQL - a to je $12 miliona dolara u 2003
A kol'ko je tu moje?
[ degojs @ 17.08.2006. 15:13 ] @
Citat: alkion:
Da, bas mi je stalo da lozim komsije da imam linux
Ljudi mog godista se bas loze na te stvari
Pa sad, sudeći po porukama ovde, nešto ne ispada da se ne ložiš :) Čim si ovde.. malčice se ložiš, zar ne? :)
Citat: Kuci imam w98, xp i ubuntu na vise masina
Linux od 1999
Svi se u kuci snalaizmo sa sva tri.
Sta tu ima lose?
Jel to nesto za podsmeh?
Pa, bez ljutnje ali -- Linux 1999., pa to je stvarno smešno. Ni danas nije mnogo više od krša (za desktop primenu), ali 1999...????
Može li neko da me podseti --- jesu li npr. OpenOffice i Firefox (Firebird) uopšte bili na raspolaganju tada na Linuxu?
[ Zoran Rodic @ 17.08.2006. 15:43 ] @
@degojs
Ma ne lozim se, nego sam alergican na bilo kakvu iskljucivost.
Naprosto, koristim i jedan i drugi sistem potpuno ravnopravno.
I jedan i drugi imaju mane
Evo ja cu da te podsetim.
Postojala je mozilla i koliko se secam bila je i opera. Ja sam koristio Konqueror
Tada postojao i neki Koffice, kao neka "zamena" za Office
A ako se ne varam 2000-te se i pojavio Star office
Abi word je bio sjajna zamena za word
A iskreno, priznaj da bas i nije krsh ovih godina
[ MladenIsakovic @ 17.08.2006. 15:50 ] @
Citat: degojs: Čim si ovde.. malčice se ložiš
... ili da flejmuješ 
Kada se samo setim drugačijih govora "nekih" ovde, recimo:
Citat: degojs: Imas sine desetine Linuxa koji su prilicno OK za desktop. Nisu kao Windows, ali brate nije da nece da rade gomilu stvari. Nedavno sam pogledao Fedoru 5.. i radi i izgleda sasvim OK. Mogu samo da pretpostavim da distribucije koje se placaju (npr. Linspire) rade jos bolje, pogotovo kad jos na njih stavis Crossover Office da mozes da pokreces i neke najpopularnije Windows programe.
Citat: ako neces da koristis Windows posluzice ti sasvim i Linux. Ne mozes bas da kazes da desktop linux nije napredovao zadnjih godina.
Ako jos stavis onaj CrossOver Office pa dobijes mogucnost da pokrenes i neke popularne Windows programe - u cemu je tacno problem?

[ degojs @ 17.08.2006. 15:56 ] @
@Mladene,
je l ti znaš koja je sada godina, a o kojoj je godini govorio alkin?
Kalendar u ruke, može i crkveni, ne kasni toliko :)
A u poređenju sa Windowsom, Linux jeste krš. Može nešto da odradi, ali samo najjednostavnije, a ostalo je žešće smaranje.
Doduše, CrossOver Office, ako radi kako reklamiraju, popravlja stvar, to jeste. Znaš nekog sa CrossOver Office pa da čujemo kako radi?
[ degojs @ 17.08.2006. 15:59 ] @
Heheh, a vidim da si ovaj deo preskočio:
Citat: Ne mozemo da se bas pravimo da je situacija ista kao 199x
Kako rekoh, čovek je pomenuo baš taj period (1999), a ja sam se na to osvrnuo. Sigurno da je Linux danas bolji, ko to može da spori. Ali još uvek je krš, ebi ga. Da nema Windowsa i Maca verovatno bi mislili da je Linux dobar za desktop :)
[ MladenIsakovic @ 17.08.2006. 16:19 ] @
Citat: degojs: @Mladene,
je l ti znaš koja je sada godina, a o kojoj je godini govorio alkin?
Kalendar u ruke, može i crkveni, ne kasni toliko
A u poređenju sa Windowsom, Linux jeste krš. Može nešto da odradi, ali samo najjednostavnije.
Doduše, CrossOver Office, ako radi kako reklamiraju, popravlja stvar, to jeste. Znaš nekog sa CrossOver Office pa da čujemo kako radi?
Znam, naravno, ali si u ovoj temi napisao:
Citat: degojs: Pa, bez ljutnje ali -- Linux 1999., pa to je stvarno smešno. Ni danas nije mnogo više od krša (za desktop primenu), ali 1999...????
Znači, i danas je krš (dobro, malo manji), to si rekao, te sam te zbog te izjave citirao.
Inače, '99-e Linux je izgledao kao da su ga deca crtala, tu se slažem, ali danas je Linux nešto sasvim drugo. Ok, nije dobar kao Windows, pa je s' razlogom drugi na desktopPCju, a ne prvi. Ali, daleko od toga da je totalni krš, kako ga vi MS-ovci nazivate. Ja bez problema radim uobičajene home/office poslove svakog dana na njemu: koristim OOffice, Internet, filmovi, muzika, režem DVD-eve, kompresujem DVD u DivX i obratno, igram se sa obradom audia, sve što mi treba, osim kada poželim da odigram neku igru, kad imam vremena, e tada pređem u Windows. Imam i neke igre LokiGame-a (koji je, na žalost, bankrotirao) za Linux, ali ponuda je mnogo manja nego na Winu. Ne znam, pročitao sam da kroz novi Wine može da se potera priličan broj igara, evo spisak ovde , ali nisam još probao. U svakom slučaju, u Linuxu sve je mnogo bolje, neuporedivo sa stanjem od pre 5-6 godina, onako - iskreno rečeno.
Citat: degojs: Znaš nekog sa CrossOver Office pa da čujemo kako radi?
Znam sebe, i radi sasvim OK. Koristim ga za Photoshop, AutoCAD 2004 (koji mi retko treba, al' nije važno), WebShots i Winamp (ne mislim da je Winamp bolji od XMMS-a, ali ja prosto ne mogu da slušam mjuzu bez DFX-a , jednostavno, nije to to 
[ Ivan Dimkovic @ 17.08.2006. 16:45 ] @
Citat:
Ok, nije dobar kao Windows, pa je s' razlogom drugi na desktopPCju, a ne prvi
A ko je treci? ;-)
[ MladenIsakovic @ 17.08.2006. 17:04 ] @
Pod brojem 3 se na raznim mestima obično navodi termin "ostali OS-i", znači svi koji nisu Win i Linux, dakle Free/Net/OpenBSD, a ima ih koji na desktopu drže i Solaris, QNX, itd., iako im to nije namena.
Mislim, neko neutralan bi se ovde malo pogubio, u ovim silnim statistikama. Pre 2-3 meseca, na Slashdotu sam čitao da Linux već sad ima 5%, ti si, Ivane, čini mi se, valjda zimus postavio post gde piše da drži 1,5-2%, Sundance sad daje navode "nezavisnih" istraživanja gde drži 0.4%, i - kome sad verovati? U principu, uzmimo u obzir da Slashdot laže i preuveličava, i ova mi ovde na ovom postu anketa deluje jako sumnjivo, znači da drži verovatno negde 2-3%, otprilike. Evo ja sam nabasao opet na ove rezultate, i browsera i OS platformi, gde kažu da Linux drži 3.5%, i da je od marta 2003-će do avgusta 2006-e zabeležio porast od svega 0.8%, što jeste zaista malo, i ispod svih nekakvih mojih očekivanja, ali šta ja tu mogu. Linux danas je mnogo bolji za home desktop nego pre 2 godine, ali je rast i dalje mali. Problem su nedostaci koji se uporno ignorišu od strane linux-developera, nedostatak iole centralizovanije uprave, i što bi žare rekao, česta izmišljanja tople vode, kao i nedostatak kvalitetne podrške hw-vendora.
[ cynique @ 17.08.2006. 17:15 ] @
Citat: MladenIsakovic: Pod brojem 3 se na raznim mestima obično navodi termin "ostali OS-i", znači svi koji nisu Win i Linux, dakle Free/Net/OpenBSD, a ima ih koji na desktopu drže i Solaris, QNX, itd., iako im to nije namena.
Kad je točno pingvin na desktopu pretekao MacOS?
Citat: Evo ja sam nabasao opet na ove rezultate, i browsera i OS platformi, gde kažu da Linux drži 3.5%
S tim da w3cschools posjećuje gotovo isključivo tehnički-potkovanija publika (web developeri), pa se brojka od 0.4% ni ne čini toliko pretjerana...
[ degojs @ 17.08.2006. 17:39 ] @
Mladene, Linux jeste krš na desktopu bez obzira kako ti tumačiš ono što sam ja pre napisao. Evo da ti pojasnim: Linux može da ti služi dok si spreman da budeš ograničen na razne načine, da se smaraš sa mnogim sitnicama ili da mnoge nedostatke jednostavno prećutiš i trpiš :)
Ako dakle hoćeš da čitaš novine, malo pinguješ, malo kuckaš i slično - pa nema problema. Može.
Ali stvar je u tome da je recimo desktop rad na Linuxu debelo usporen u odnosu na Windows. Dakle, može, ali moraš da se praviš da je sve jednako brzo kao na Windowsu, da se aplikacije pokreću jednako brzo, da je jednostavno ostvariti komunikaciju između aplikacije (poznati General OLE :). O hardveru tj. drajverima te izboru kvalitetnog softvera drugom prilikom, mislim da je to posebna priča iz više razloga (između ostalog i zbog CrossOver Office).
Dakle, može to. I ko ima živaca, sigurno će da uradi dosta. Za neke ljude može to da bude i sve što im ikada treba. Za te ljude, linux je OK rešenje.
A, ***i ga, u poređenju sa Windowsom ili MacOS-om, Linux jeste krš, jer sve nešto --- mora da se cima, mora da se drnda dok ne proradi i slično.
Mada --- CrossOver Office, ako radi kako kažeš, ja se slažem da je priča onda dosta drugačija što se softvera tiče.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 17.08.2006. u 19:17 GMT+1]
[ zoran_dojkic @ 17.08.2006. 18:28 ] @
Što se tiče CrossOver Office, mogu da kažem da radi, a ako pitate kako, bolje nemojte da pitate.
Evo za šta jedino koristim Linux:
Linuks Knopiks za spašavanje podataka sa hard diska
Kada Windows neće da krene, Knopiks otvara sve fascikle na NTFS i ostalim particijama, čak i desktop i maj dokuments, bez obzira na šifre, ovlašćenja i tome slično i snima pomoću K3B-a na diskove. Takođe i kopira na FAT32.
Ko mi nađe još neku značajnu primenu neka napiše (osim da se deca igraju).
Jedan moj kolega u firmi je imao običaj da kaže, kada vidi nečiji krš od automobila, na koji je vlasnik ponosan: JESI GA SAM PRAVIO, ILI TI JE NEKO POMAGAO?
[ degojs @ 17.08.2006. 20:00 ] @
Citat: Što se tiče CrossOver Office, mogu da kažem da radi, a ako pitate kako, bolje nemojte da pitate.
A skoro sam poverovao Mladenu da radi OK.
Ja kao da ne znam te linuxovce, kao da ne znam sa kakvim ljudima imamo posla ovde.. :)
[ Zoran Rodic @ 17.08.2006. 20:51 ] @
@degojs
1.Evo vidis , nisam ni ja znao da linux kopira cak i na Fat32
2. KAKVI ljudi
3. Ko to MI
4. Da se razumemo, ja uopste nisam iz branse programera i sl.
Ja sam po struci ekonomista i bavim se finansijama, izradom finansijskih planova, bilansa, budzetom ...
I muka mi je kad vidim da likovi poput cinika dodju i prosipaju pamet a nemaju ni jedan resen realan problem u svojoj karijeri.
Zasto njega pominjem.
Zato sto dozivljavam takve likove koji dodju i ispucaju mi celu knjigu sa fakulteta o nekim nebulozama a nisu u stanju da mi naprave backup stanja na taj dan.
Ili jos gora varijanta kad ti govore da je w2003 server do jaja a linux s***** i ja onda ne mogu posle 9 sati da se ukacim na trezor da vidim stanje ili da pustim virman dok moj kum ladno preko xxx banke pusta virman u 13.00.
Svoje "poznavanje" informatika dugujem skoli i tome sto 1994 nisam imao koga da pitam niti da mi uradi program a da ne govorim o bezbednosti podataka.
Pa sam to morao sam.
Sad su druga vremena i to rade drugi
5. Ne mogu da vrujem da tvrdite da je 1999 i 2000 godine W98 lepse izgleddao od Linuxa.
Bio je lepsi i Gnome i KDE a da ne pricam o Enlightenment okruzenju
Televizor u bolji sa daljinskim
6. Cemu sluzi linux?
Pa svemu onome sto je napisao Mladen Isakovic.
Klasicna kucna masina koja radi po ceo dan i svi je koriste.
Iskreno windows ce leteti iz kuce onog momenta kad budem kupio neku od igrackih konzola za decu
Jer ocigledno nije ni za to,
7.Na poslu ce ostati naravno br 1 OS Windows
Znaci
Xbox ili PlayStation za igrice i Linux za Internet i sve ostalo
I nema razloga da ne volim ni jedno
A ni da volim
Imam ja koga da volim
[ MladenIsakovic @ 17.08.2006. 20:56 ] @
Citat: Sundance: Kad je točno pingvin na desktopu pretekao MacOS?
Pročitaj moj post malo pažljivije, rekao sam drugi na desktop PC-u.
Citat: degojs: Mladene, Linux jeste krš na desktopu bez obzira kako ti tumačiš ono što sam ja pre napisao. Evo da ti pojasnim: Linux može da ti služi dok si spreman da budeš ograničen na razne načine, da se smaraš sa mnogim sitnicama ili da mnoge nedostatke jednostavno prećutiš i trpiš
Ako dakle hoćeš da čitaš novine, malo pinguješ, malo kuckaš i slično - pa nema problema. Može.
Ali stvar je u tome da je recimo desktop rad na Linuxu debelo usporen u odnosu na Windows. Dakle, može, ali moraš da se praviš da je sve jednako brzo kao na Windowsu, da se aplikacije pokreću jednako brzo, da je jednostavno ostvariti komunikaciju između aplikacije (poznati General OLE  . O hardveru tj. drajverima te izboru kvalitetnog softvera drugom prilikom, mislim da je to posebna priča iz više razloga (između ostalog i zbog CrossOver Office).
Dakle, može to. I ko ima živaca, sigurno će da uradi dosta. Za neke ljude može to da bude i sve što im ikada treba. Za te ljude, linux je OK rešenje.
A, ***i ga, u poređenju sa Windowsom ili MacOS-om, Linux jeste krš, jer sve nešto --- mora da se cima, mora da se drnda dok ne proradi i slično.
Mada --- CrossOver Office, ako radi kako kažeš, ja se slažem da je priča onda dosta drugačija što se softvera tiče.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 17.08.2006. u 19:17 GMT+1]
Ok, sad su nam stavovi približniji. Dakle, iz ovoga što si rekao, mogu da zaključim da misliš da je Linux na desktopu loš u poređenju sa Win-om i Mac-om, ali ipak nije neupotrebljivi krš, kao što ti to često umeš da kažeš.
Osim čitanja novina i pingovanja, Linux lagano i bez najmanjih problema, koristim i za sve ono što sam prethodno naveo, dakle Ooffice, internet (i sve što sa tim ide, dakle FTP, HTTP, Chat, P2P, itd.), gledam TV i DVD na TV-u preko TV-Out-a, režem diskove, prerađujem DVD u DivX, pržim muziku, amaterski se bavim obradom audia, kad stignem odigram i neku dobru igru (naravno da je ponuda neuporedivo manja, da ne bude zabune), sa svog digitalca prebacujem slike, i još mnogo toga, sve bez i najmanjeg problema, bez ikakve nestabinosti ili bezrazložnog rušenja programa ili OS-a. Istina, nikada takvih problema nisam imao ni u Windowsu, tako da ne kažeš odma' kako sam ja "linuxovac kome Win stalno BSOD-uje", ja BSOD na svojim računarima, ili na računarima koje sam ja koristio, nikada nisam video.
Sve ovo sam naveo upravo zato što želim da kažem vama iz MS-tabora da, iako to što pričate uglavnom sadrži mnogo toga tačnog, skloni ste preterivanju. Iz mog primera može se videti da Linux 'ladno može da bude prilično stabilna alternativa Windowsu na kućnom desktopu. Uzgred je i besplatan, te ni piraterije nema, a kao kućni multimedijalni OS može da posluži, onome ko je spreman da nešto malo nauči. Ja znam i jednog doktora koji jedva da zna da pošalje mail sa Windowsa, jer nikada nije seo i naučio kako i šta treba da uradi. Tako je i sa Linuxom, ako želiš da ga koristiš, moraš malo i da naučiš kako i šta se radi. Njemu bi bilo sasvim svejedno da mu poturim Linux, recimo jednom je seo kod mene kući da pogleda mail na Yahoo-u, ja mu dignem Linux, on pita "kakav ti je ovo Windows", ja mu kažem isti kao i njegov, samo sam ja promenio izgled, on kliknu na ikonu Firefox-a, u adresno polje upisa adresu, i pogleda svoju poštu bez problema.
E sad, što se tiče Linuxa van kućnog okvira, tj. na desktopu u okviru poslovnog okruženja, gde je potreba za specifičnim proprietary sw-om bitna, tu je već druga priča. Tu već dolazi do izražaja broj distribucija, šta je ko gde razbacao po sistemu, i pitanje nedostatka integrisanosti različtih aplikacija, ono što si i ti govorio, da se ne ponavljam.
Što se servera tiče, tu već Linux radi jako dobro, mada sam lično više za BSD varijantu.
Što se brzine tiče, šta znam, ranije na starom računaru, jeste mi WinXP brže radio, dok sada na novom su tu negde, šta znam, jedino ako gledaš brzinu dizanja OpenOffice-a u odnosu na MS Office, onda je tu razlika prilična u korist MSOffice-a.
Citat: degojs: A skoro sam poverovao Mladenu da radi OK.
Ja kao da ne znam te linuxovce, kao da ne znam sa kakvim ljudima imamo posla ovde.. 
Što se CrossOver-a tiče, ja sam uspeo da poteram na njemu sve što mi je trebalo. Mislim, da se razumemo, ne može se očekivati da programi pod njih rade bolje nego u Windowsu, to bi bilo smešno, ali CrossOver može da posluži kad ti baš neki feature nekog specifičnog Win programa treba.
Ja sam uspeo da poteram AutoCAD 2004, i radi OK, mada vidno sporije nego pod Windowsom, plus ne rade neke funkcije tipa integracije sa IE i prevlačenje/uploadovanje na internet.
PhotoShop radi, istina, nešto sporije nego u Winu, a od opcija koje meni trebaju, primetio sam da ne radi (ne znam da li samo meni ili generalno) Alt+Click, što ume da zasmeta. Programi baguju, pogotovu igre (al' dobro, njih i ne voziš preko CrossOver-a, već pomoću CeDeGe i sada Wine-a), ali ne znam da li si uopšte očekivao da rade savršeno. Kad bi svi programi radili isto kao na Windowsu, onda bi svi koristili Linux+CrossOver, a istina je da ne koriste. CrossOver može da posluži, ali da se osloniš na njega pogotovu u poslovnom okruženju, bilo bi neozbiljno.
[ tdjokic @ 17.08.2006. 22:11 ] @
Citat: zoran_dojkic: Ko mi nađe još neku značajnu primenu neka napiše (osim da se deca igraju).
Citat: degojs: Za neke ljude može to da bude i sve što im ikada treba. Za te ljude, linux je OK rešenje.
Evo, degojs je napisao. A ja sam jedan od 'nekih ljudi'. Znaci, ima, ima. Ah, da, "neki ljudi" ga imaju i na poslu, sto mi je posebno komicno. A opet 'neki ljud(i)' napravio PCLinuxOS SuperGamer*, izgleda da je stvar zestoka, mada se ja u to ne razumem. Treba i o deci brinuti, na njima svet ostaje.
* - 11.02.2006, optimizovan za i586 arhitekturu, firefox 1.0.7, gcc 3.3.1,glibc 2.3.2, gtk+ 2.6.8, kdebase 3.4.3, koffice 1.4.2, kernel 2.6.12, specijalna varijanta sa preko 4 GB zapakovanih paketa i sa integrisanim 3d igrama (America's Army, Cube, Doom 3 demo, Enemy Territory demo, Legends, Nexwiz, Privateer, Quake 4, Soldier of fortune, UFO, Alien Invasion, Unreal 2004 demo, Wesnoth), moguća instalacija i na hard disk, uključeni 3d NVidia i Ati drajveri
[ cynique @ 17.08.2006. 23:21 ] @
Citat: tdjokicA opet 'neki ljud(i)' napravio PCLinuxOS SuperGamer*, izgleda da je stvar zestoka, mada se ja u to ne razumem. Treba i o deci brinuti, na njima svet ostaje.
* - 11.02.2006, optimizovan za i586 arhitekturu, firefox 1.0.7, gcc 3.3.1,glibc 2.3.2, gtk+ 2.6.8, kdebase 3.4.3, koffice 1.4.2, kernel 2.6.12, specijalna varijanta sa preko 4 GB zapakovanih paketa i sa integrisanim 3d igrama (America's Army, Cube, Doom 3 demo, Enemy Territory demo, Legends, Nexwiz, Privateer, Quake 4, Soldier of fortune, UFO, Alien Invasion, Unreal 2004 demo, Wesnoth), moguća instalacija i na hard disk, uključeni 3d NVidia i Ati drajveri
Ma džaba vam Đokiću svi ti SuperGameri, Ubuntui, GNUzille, idiotske političke makinacije u Munchenu i Briselu, kad ste i dalje na 0.4%...
Wake up, Neo.
0.4%
A Vista samo što nije izašla...
[ cynique @ 17.08.2006. 23:38 ] @
4. Da se razumemo, ja uopste nisam iz branse programera i sl.
Ja sam po struci ekonomista i bavim se finansijama, izradom finansijskih planova, bilansa, budzetom ...
Dakle uzjogunjeni starac poput tebe bez ikakvog formalnog obrazovanja whatsoever ne bi u milijardu godina shvatio zašto pthread_mutex_destrox/pthread_attr_destroy/pthread_cond_destroy/pthread_rwlock_destroy/sem_destroy (zahvaljujući nekim genijalcima, POSIX semafori nisu dio Pthreads :) na Win32 zamjenjuje jedan jedini API - CloseHandle()
Citat: I muka mi je kad vidim da likovi poput cinika dodju i prosipaju pamet a nemaju ni jedan resen realan problem u svojoj karijeri.
Ne znam što podrazumijevaš pod "realan problem", s obzirom da sam student i to ću ostati još barem 2 god i imam 0 godina radnog staža i nemam nikakve namjere početi raditi prije 23. godine. Treba još puno toga za naučiti, a nažalost prvih 14 godina mog obrazovanja je potpuno potraćeno na gluposti.
No to je nebitno sad u ovoj priči - moje produkcijsko (ne)iskustvo nimalo ne invalidira moju argumentaciju. Možda ti se nešto što kažem čini kao "fakultetska nebuloza", ali takovi jezični konstrukti su više odraz tvojih neriješenih konfrontacija sa superegom. O tečajevcima, certificate-kidijima, wannabe-sveznajzućim-informatičarima mislim otprilike isto što i o svježim CS diplomandima koji jedva čekaju da počnu pumpati naštrebetane dizajn paterne i idiome (U javi ofkors).
[Ovu poruku je menjao cynique dana 18.08.2006. u 00:56 GMT+1]
[ cynique @ 17.08.2006. 23:54 ] @
Citat: bojan_bozovic: Mogao bi, to je igra Evolution koju imam ovde. Nisam probao sa case sensitivity,
Pa kako onda znaš da ne radi kad nisi probao?
Anyway, puno važnija poanta jest da case-sensitivity postoji ukoliko je potreban (a u 99.9% slučajeva nije), a i za desktop OS nema puno smisla i predstavlja suptilan sigurnosni rizik. Da te podsjetim da si nepostojanje case-sensitive fs-a naveo kao nedostatak - sad se pokušavaš iskoprcati iz gov... tvrdeći kako, sad kad on na kraju postoji, ga ionako nema smisla koristiti. Postoji za situacije kao što je SFU i Vistin SUA, gdje je potreban i za što je i namjenjen in the first place.
Citat: Otisli smo u offtopic, to priznajem, ali se prazan prostor na CD/DVD-u lepo da iskoristit za opsezniju dokumentaciju, zar ne? Tek da ne moras gigabajt da downloadujes sa MSDN, nije li tako?
Ma najbolje da OEM-ovi predinstaliraju sa Vistom VS EE + PSDK + MSDN + SQL Express + .NET SDK + KMDF, te pored manuala za OS dijele Rusinovičevu, Richterovu i Petzoldovu bibliju. Za one koji "žele znati više", jelte :))
Ma ne znam stvarno odakle ti ove ideje. Za većinu korisnika i ono "malo" što dobiješ sa OS-om je previše, a tko želi ekstra dev alate i dokumentaciju to može vrlo jeftino nabaviti, najobičnijim skidanjem sa Interneta.
Citat: alkion: @cinik
ponasas se kao da ti zivot zavisi od windowsa.
Zivo me zanima, zaradjujes li ti neke pare od te tvoje nabubane teorije.
Jednom sam te vec pitao to i izbegao si odgovor.
Nazvao si me starcem, a ja te opet pitam
Da li bi prihvatio da radis u Vodafonu, na linux platformi za 3000 ojra
Bas me zanima, da li bi ih odbio i rekao fuj
Kao prvo starče, ne znam što od onoga što sam naveo podrazumijevaš kao "nabubana teorija", ali uvjeravam te da nema nikakve veze s papagajskim repetiranjem unaprijed-zadanog gradiva, već je isključivo rezultat empirijski stećenog znanja nastalog iz iskrene želje za razumijevanjem "kako stvari rade" i širenjem horizonta, jer usko iskustvo nužno implicira i usku perspektivu, a sa svoje 21 god (nasreću) još uvijek nisam ni u nuždi da se sam uzdržavam nekim boring poslićem, niti da si limitiram širenje iste u godinama kad mi mozak doseže kognitivni apex.
Nakon što sam shvatio gdje je bio OS/400 1978. (64-bitni objektni OS na non-VNA arhitekturi koja i danas izgleda poput svemirske tehnologije), pričao sa likom koji mi je objašnjavao kako je u real-time popravljao TCP stack na Symbolicsovoj LISP mašini te još nekih "prosvjetljujućih" spoznaja (meditiranje ispod bodhi stabla nisam prakticirao :D), sve današnje OS-eve koji nešto znače, a što se u principu da svesti na UNIX i VMS derivate, mogu nazvati loše sklepanom gomilom legacy koda u lošim jezicima fundamentalno pogrešnih apstrakcija, rastrganim između nečega što je možda i bilo vizionarski prije 20-30 god, ali i prekruto da se uhvati u koštac sa izazovima koje pruža sveopća i sveprisutna umreženost, i ljudska glupost koja na njoj jaše poput pošasti.
Osobni ne gajim osjećaje "ljubavi" ili "mržnje" prema određenoj IT tehnologiji, OS-u, programskom jeziku i sl. već samo mogu favorizirati jednu implementaciju manje ili više u odnosu na njene konkurente, i znam dovoljno da mi je i više nego zabavno mantranje "UNIX ovo, linux ono.." počevši od nadobudnih wannabe-kidija, admina pa do ljudi koji nisu u životu napisali linije koda na bilo kojoj drugoj platformi ili se potrudili shvatiti dizajn filozofiju te iste, zaključno sa nekakvom "kremom" u zajednici, kao što su akademici kojima je zadnji objavljeni papir bio prije 20 god i bradatim wannabe-gurima kojima je emacs shrink najbolji prijatelj već pola života.
Isto kao što od mojih idiotskih profesora ne očekujem da shvate da je tematski, metodološki i pedagoški njihov posao odnosno rad koji se manifestira na studentima toliko odfokusiran, nemotivirajući i zatupljujući - ukratko besmislen, da npr. kad nakon 15 god jedan student (ja) kaže da je (u skripti preporučeno) korištenje non-reentrant fja u signal handleru recept za traženje problema, preporučim mu Theov papir o explitanju istih (a koliko je to suptilna klasa propusta pogledati remotely exploitable sendmail bugić otprije par mjeseci) a da on pritom ne pokaže ni najmanjeg interesa da eliminira viseći race condition, tako od tebe i ostalih pingvina ne očekujem ni najmanje senzibilnosti spram onoga što velim.
Kao prvo nisam ja nikoga "nazvao budalom", ne imputiraj mi takve bezočne laži pingvinu. Kao drugo ne znam kako je tvoj link relevantan za ovu temu osim što dokazuje kako MySQL developeri pojma nemaju o pisanju MT koda? Baš me zanima asemblerski kod koji "dokazuje" da je c++ iznimke nisu thread-safe tako što C++ kompajler loše sprema thread kontekst. Valjda je lakše optužiti povampirene belosvetske imperijalističke non-GPL aveti nego si priznati postojanje nekog neuhvatljivog racea. Kladim se da se umjesto buga u libstdc++ radi o nekoj pizdariji tipa exception bačen iz desktruktora :) Uostalom, ako Raymond Chen (THE programer) misli da su exceptioni kao koncept žešće s***** i je dobri stari per-thread errno + povratni kodovi fja puno manje bug-prone idiom, tko je Siniša Milivojević da mu proturječi :) Ovo zadnje je bila šala.
Citat: cemu uopce ove rasprave..
99.6% korisnika Interneta uopće NE koristi linux i, po sadašnjim petnaestogodišnjim tendencijama, ga nema nikakve namjere koristiti u doglednoj budućnosti, i taj podatak bi trebao djelovati kao hladan tuš na uzojogunjeni anarhokomunistički pomladak (a bome i postarak) na ovom forumu.
[ sasa_vu @ 18.08.2006. 00:04 ] @
Nisam nesto sklon prepucavanju niti ubedjivanjima sta je bolje, ko je jaci, ciji je veci i slicno, Advocacy ponekad citam kad sam dokon cisto zbog razonode, ali me stvarno zanima da li su ljudi koji toliko pljuju Linux njega i koristili pa odustali, ili nisu i pljuju onako, ili su zbog posla vezani za Win, pa pljuju reda radi?To me stvarno zanima. Ja nisam vezan za Win ( mislim na rad kuci, ne na poslu ), koristio sam ga naravno ( ponekad i sada ali bas retko ), ali od kad sam probao Linux odusevio sam se i koristim ga stalno. U pocetku ima cimanja naravno, ali ne toliko koliko ovde vidim sta se sve pise ( bar je moj slucaj takav ).Zanimalo bi me na primer koje su to tolike prednosti Win-a u odnosu na Linux, bar po misljenju ljudi koji toliko hvale Win?
[ tdjokic @ 18.08.2006. 00:08 ] @
Citat: cynique: Ma džaba vam Đokiću svi ti SuperGameri, Ubuntui, GNUzille, idiotske političke makinacije u Munchenu i Briselu, kad ste i dalje na 0.4%...
Pa, ne znam bas. Ja sam obavio sopstvenu anketu i utvrdio da od korisnika koji su meni vazni, njih 100% koristi iskljucivo Linux za sve poslove sa racunarom, pa i za Internet.
Citat: A Vista samo što nije izašla...
"Iduce godine, u ovo vreme, bicemo milioneri!" Dokle ce ta Vista "da izlazi"? Bili su prvo neki rogovi, pa se ukidala podrska za starije Windowse, pa naprasno vracala, pa je Vista izlazila prvi put, pa se nesto pokvarilo, pa sad mole hakere da im otkriju cake (cuj - MS poziva hakere da razbiju Vistu ako mogu! Koja "inventivnost", nevidjeno) i tako vreme prolazi.
Neko vreme su po Linux forumima pljustali novi clanovi, pa kao pocetnik, a postavlja neka nebulozna pitanja - ocigledno placeni provokatori. Mozda je tih vasih 0,4% postignuto na slican nacin, nikad se ne zna.
[ IcyImpact @ 18.08.2006. 08:27 ] @
Citat: tdjokic: "Iduce godine, u ovo vreme, bicemo milioneri!" Dokle ce ta Vista "da izlazi"? Bili su prvo neki rogovi, pa se ukidala podrska za starije Windowse, pa naprasno vracala, pa je Vista izlazila prvi put, pa se nesto pokvarilo, pa sad mole hakere da im otkriju cake (cuj - MS poziva hakere da razbiju Vistu ako mogu! Koja "inventivnost", nevidjeno) i tako vreme prolazi.
Neko vreme su po Linux forumima pljustali novi clanovi, pa kao pocetnik, a postavlja neka nebulozna pitanja - ocigledno placeni provokatori. Mozda je tih vasih 0,4% postignuto na slican nacin, nikad se ne zna.
MS redovito, već više od godinu dana okuplja vodeće sigurnosne stručnjake zajedno sa svojim developerima u obliku BlueHat-a. Smiješ se na to što je MS pozvao ekipu da otkrije što je više moguće propusta u Visti kako bi što manje toga ostalo kad se ona jednom finalizira, a poslije melješ nebuloze kada kažem da je MS-u sigurnost prioritet No.1. To je već više od četiri godina i trenutka kada je lansirana Trustworthy Computing inicijativa. Microsoft ide u pravom smjeru što se toga tiče, vrijeme prolazi no u Redmondu se vraški iskorištava. Zbog toga mi nije bitno hoće li Vista biti gotova za 5 mjeseci ili godinu dana.
[Ovu poruku je menjao IcyImpact dana 18.08.2006. u 11:19 GMT+1]
[ Zoran Rodic @ 18.08.2006. 09:29 ] @
@cinik
Nisi ga nazvao budalcinom, vec
evo citat tvoj:
"Možda me nisi dobro shvatio - ako su ti tvoji prijatelji "ozbiljni developeri" apriori odbacili windowse kao "platformu za gubljenje vremena", onda stvarno jesu idijoti. Stvarno bih ih volio pitati oko čega su to toliko nekomforni...je li do razvojnih alata, stabilnosti i performansi OS-a? Obični pingvini zadojeni RMS-ovim ideološkim bullshitom koji nemaju pojma što pričaju".
http://www.elitesecurity.org/t176479-1-Zasto-Windows
vidim da je @degojs u pravu
Sad mi je jasno skim imamo posla
I Z U Z E T N O si N E V A S P I T A N
Procitaj bonton, nece ti skoditi.
Ne pise sve u c++ knjigama
log off
[ Not now, John! @ 18.08.2006. 09:45 ] @
Citat: alkion: @cinik
I Z U Z E T N O si N E V A S P I T A N
log off
2
:)
[ cynique @ 18.08.2006. 10:37 ] @
Nisi ga nazvao budalcinom, vec
evo citat tvoj:
"Možda me nisi dobro shvatio - ako su ti tvoji prijatelji "ozbiljni developeri" apriori odbacili windowse kao "platformu za gubljenje vremena", onda stvarno jesu idijoti. Stvarno bih ih volio pitati oko čega su to toliko nekomforni...je li do razvojnih alata, stabilnosti i performansi OS-a? ObiÄni pingvini zadojeni RMS-ovim ideoloÅ¡kim bullshitom koji nemaju pojma Å¡to priÄaju".
http://www.elitesecurity.org/t176479-1-Zasto-Windows
Jeli ti imaš neki poremećaj u logičko-kombinatornom sektoru svog mozga?
Da ti rastavim gornju rečenicu do silogizama i booleovih izraza?
Jeli gore piše:
1) Svatko tko koristi linux kao dev platformu je idiot.
2) Svatko tko _ne želi_ koristiti windowse kao dev platformu zbog ideoloških uvjerenja je idiot.
Citat: I Z U Z E T N O si N E V A S P I T A N
Procitaj bonton, nece ti skoditi.
Ti si prvi počeo sa ad hominem napadima i diskusiju okrenuo na tu stranu.
Citat: Ne pise sve u c++ knjigama
U ekonomskim sigurno piše...
[ tdjokic @ 18.08.2006. 11:29 ] @
E, jesu smotani ovi na Yahoo, pa to ti je. Sta se kog djavola bakcu sa 0,4% korisnika http://messenger.yahoo.com/?mdsrc=nm i to jos detaljno - ova distribucija, ona distribucija,... Mora da tamo rade neki zecevi ili pametni ljudi - para ne zna gde je izrasla, na "Prozoru" ili na "Kupusu", para je para.
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 18.08.2006. u 16:41 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 18.08.2006. 11:31 ] @
Hej cynique, sto se te igre tice, sam installer koristi 8.3 imena fajlova, a i kreira instalacioni log, u kome izmedju ostaloga, takodje upisuje 8.3 imena fajlova koje je kreirao, i jos stosta (ozmene u registry, ali je to OT), tako da sa velikom sigurnoscu mogu pretpostaviti da ce mu case sensitivity biti problem. A sto se dokumentacije tice, opet ti o onome sto Joe Consumeru odgovara, a ne meni, je li, zasto bih ja mario sta Joe Consumeru odgovara? Svakako, Win je skrojen po potrebama vecine koja ga koristi, i tako ce i da ostane. Ne pokusavam da se vadim, jednostavno se moje potrebe malo razlikuju od potreba vecine koju koriste racunar.
BTW sw ce biti krs (windows, unix nebitno) dok se krs jezici koriste za programiranje. Toliko.
[ Ivan Dimkovic @ 18.08.2006. 11:37 ] @
@Bojan,
Ako mene pamcenje drzi - a drzi me, ti onomad nisi hteo citati besplatnu dokumentaciju koja objasnjava koji file system je preporucen za instalaciju NT operativnog sisema, i do koje se dolazi vrlo lako - a nalazi se na javnom i besplatnom delu Microsoftovog web sajta.
Kad to uzmem u obzir, nekako mi neobicno deluje tvoje pitanje o nedostupnosti dokumentacije i te neke tvoje specijalne potrebe ;-) Dokumentacija za interne delove NT sistema postoji, i do nje je moguce doci bez nekih vecih problema pod uslovom da si platio tvoj operativni sistem, i ako te ne mrzi da okrenes par brojeva koji se nalaze u originalnoj kutiji vendora tvog OS-a.
Neka dokumentacija nije besplatna, kao sto nije besplatna sva dokumentacija ni za AIX, Solaris i sl...
[ bojan_bozovic @ 18.08.2006. 11:46 ] @
Ivane, ovde nije bilo reci o dokumentaciji koja ne mora biti besplatna i obicno nije (npr. API reference - plati kompajler pa imas, iako konkretno u slucaju win jeste npr. DirectX SDK) vec o onome za sta prosecan korisnik moze biti zainteresovan.
[ henrik @ 18.08.2006. 12:26 ] @
Citat: A Vista samo što nije izašla...
~Pfff, sve lepo ispričaš, i onda autogol za izjednačenje u sudijskoj nadoknadi vremena.
Argument jednak Linuxaškim: "...samo što nismo zauzeli desktop tržište". Mada, da ne grešim dušu, Longhorn/Vista je bila predviđena tek za 2005.
[ cynique @ 18.08.2006. 13:33 ] @
Citat: henrik: ~Pfff, sve lepo ispričaš, i onda autogol za izjednačenje u sudijskoj nadoknadi vremena.
Argument jednak Linuxaškim: "...samo što nismo zauzeli desktop tržište". Mada, da ne grešim dušu, Longhorn/Vista je bila predviđena tek za 2005.
Poanta tog komentara je bila: Ako je linux u pozamašnom vremenskom mjehuriću nastalom između RTM XP-a i Viste (cca 5 godina) zauzeo toliko minoran dio tržišta, pri čemu je redovito svaka godina glorificirana kao "godina linux desktopa", što li će tek biti najesen najesen kad Vista konačno izađe?
A za izlazak se ne brini, 99% relevantnog koda je već napisano, sad se samo slaže šlag na tortu (otklanjanje bugova, profiliranje..). I u prvih 6 mjeseci će više "lookie-my-shiny-new-OS" kidija imati Vistu nego što XNU ima linija koda, mwhaha.
[ henrik @ 18.08.2006. 13:44 ] @
Citat: cynique:
A za izlazak se ne brini, 99% relevantnog koda je već napisano, sad se samo slaže šlag na tortu (otklanjanje bugova, profiliranje..). I u prvih 6 mjeseci će više "lookie-my-shiny-new-OS" kidija imati Vistu nego što XNU ima linija koda, mwhaha.
U to nimalo ne sumnjam. Samo se nadam da ću i ja nesmetano moći da ga poteram na ženinom peceu starom 2-3 godine.
[ cynique @ 18.08.2006. 13:57 ] @
Citat: tdjokic: Iduce godine, u ovo vreme, bicemo milioneri!" Dokle ce ta Vista "da izlazi"?
Novembar 2006. za biznis korisnike, mjesec dana nakon toga ide u RTM u januaru 2007. consumer verzije.
Citat: pa sad mole hakere da im otkriju cake (cuj - MS poziva hakere da razbiju Vistu ako mogu! Koja "inventivnost", nevidjeno) i tako vreme prolazi.
Ako misliš na ono što se odvijalu na BlackHat USA konferenciji prije mjesec dana - to je bio poziv security profesionalcima da pokušaju zaobići zaštite ugrađene u OS protiv većine klasičnih sigurnosnih propusta (NX bit, ASLR, /GS) i ine sigurnosne mehanizme (DEP, PatchGuard). And guess what? Jedino tko je nešto napravio jest Joanna Rutkowska koja je pokazala da AMD64 virtualizacijske ekstenzije ISA-e (Pacifica) omogućavaju da na bilo kojem OS-u osoba sa dovoljno velikim privilegijama (na win nužno admin, na *nix root) može pokrenuti matični OS pod hypervisorom i tako izvršavati arbitrarni kernel-mode (ring0) kod. To je inače bilo namijenjeno kao primjer neučinkovitosti Vistine zaštite od rootkita tako što ne dozvoljava loadanje unsigned drivera. Ali opet, ovo nije greška Windowsa već dizjna hardvera i može se iskoristiti i na ostalim OS-evima...
Ne brini se ti za sigurnost MS-ovih proizvoda, Vista neće imati ni jednu jedinu liniju koda sa strcpy, strcat i ostalim idiotski osmišljenim fjama, što se za tvoj voljeni linux ne bi moglo reći.
[ MladenIsakovic @ 04.09.2006. 18:13 ] @
Paris Hilton najavila realizovanje svoje Linux distribucije pod nazivom Tinkerbell.
Dali će ovaj potez doneti veću popularnost Linux zajednici ostaje da se vidi
URL
[ bojan_bozovic @ 05.09.2006. 04:46 ] @
???
To je za mene jos jedan (nepotrebni) distro. Kao da ih vec na hiljade nema.
[ Zoran Rodic @ 05.09.2006. 07:16 ] @
Kad ste vec zasli u "ozbiljne vode" evo jos http://bbspot.com/News/2001/06/gates.html
[ Mitrović Srđan @ 05.09.2006. 07:54 ] @
sreca sto je to samo zezancija :)
Mada opet paris mmmm..;)
[ Zoran Rodic @ 05.09.2006. 08:37 ] @
Citat: Bojan_Bozovic: Bazicno, postoje tri grupe linux korisnika na desktopu, prvi, koji instaliraju linux da bi bili "l33t h0x0r" i da bi se pravili vazni pred komsijama, druga grupa koja to radi iz ideoloskih razloga zato sto ne zele biti "robovi zloga Microsofta" i koji bi odmah presli na OSX da Apple hardware nije preskup, i treca, koja voli unix, a ti u vecini nisu, nazalost.
Kad vec vadimo temu iz mrtvih, da li bi bio ljubazan da mi ovo malo objasnis, ne razumem bas najbolje.
I voleo bi da mi objasnis prosecnog desktop korisnika XP-a
1. Ne lozi se pred komsijama, skroman je, ima XP
2. Ne vidi zlo u M$ i ima para za OSX al mu se *ebe za njega
3. Voli Microsoft i u vecini su
Iz tvog posta izlazi sledece
1. Sluzi za lozenje pred komsijama
2. Komunista, em je dzabe a nema ni para
3. Iskreni komunista ali u manjini
Iz svih ovih pisanija, osim Mladenovog, ne vidim da bilo ko uopste koristi linux za nesto a iz ostalih proizilazi
1. Linux je samo da se lozis pred komsijama
2. SLuzi da podesavas sistem
3. Da editujes uvek nesto
4. Da kompajliras kernel
5. Da sacekas novu distribuciju ili kernel pa da krenes od tacke 2.
Mislim, evo i ja se vrtim u krug.
Pogledajte pazljivo sve pisanije
Po linux desktopu pljuju uglavnom oni kojima je primarni OS Windows, pa ili pljuju po inerciji ili oni koji koji samo kompajliraju kernel.
[ Not now, John! @ 05.09.2006. 09:16 ] @
Ima i 4. grupa linuks korisnika - oni koji misle da nisu dovoljno "l33t h0x0r", pa pređu na BSD i govore kako je Linux *ranje. 
[ Zoran Rodic @ 05.09.2006. 09:31 ] @
Znaci, jos jedna grupa "korisnika", koja ne koristi linux.
Svi sve znaju, a niko ga ne koristi

Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|