[ anthylon @ 15.08.2006. 12:42 ] @
Lijep pozdrav svima! Dakle, radi se o mom prijatelju koji je RVI 100%. Usedila ga granata i vezan je za inv.kolica. Nedavno su mu lopovi usli u stan i pokupili neke vrijedne stvari iz jedne prostorije (jer on nije mogao nisa preduzeti dok je lezao na krevetu u drugoj). Covjek je extra dobar i zato ja pokusavam da mu pripomognem (ne znam samo kako). Lopovi su mu usli u stan je ostavio otkljucana vrata da bi neko ko mu dodje mogao uci. U suprotnom, trebalo bi mnogo vremena da moj prijatelj dodje do vrata i otvori ih. Dakle, mislim da znate kako to vec funkcionishe. Raspitao sam se malo (ne kontam se ja u elektroniku) i receno mi je da je moguce napraviti elektronsku bravu koja se onda moze kontrolisati ljincem. Medjutim, malo je to preskupo pa ce pricekati. Druga stvar koja bi bila zgodna kao pomoc mom prijatelju je ukljucenje/iskljucenje sijalica u stanu. To bi mu znatno pomoglo. Eh sad, ja vas pitam kako se to moze izvesti? Naravno, ja to ionako necu shvatiti. Poznanik radi neke stvari po shemama i govorio mi je da se to da izvesti sa nekakvim relejima; daljinskim koji se kupi za zvono kod kineza i sl. Hajde, moze li neko to pojasniti - ovaj poznanik ce sve to prilemiti i sl. Uradio bi on to ali ne zna sve do kraja :-P. Hvala, ako imate dodatnih pitanja - pitajte... |