[ Man-Wolf @ 16.08.2006. 20:03 ] @
Prica pocinje ovako:

Ortak je hteo da uzme ADSL 768k. Pitao me koji je po meni onako solidan sa cenama i ja naravno citajuci po ES-u dodjem do zakljucka da je BeotelNet dobar provajder. Ali, ko za k**ac, njegova keva nasla neku vezu u telekom-u i prijavi se za ADSL kod Telekoma. Mogu vam reci da su bili dosta brzi pri instalaciji prikljucka, i sve je bilo zavrseno u roku od par dana ( ~4 dana ). Dobije on Rooter i svu opremu. I zove me, i zali se da nesto nije u redu sa konekcijom i rooterom. Vratim se ja sa posla i odem pravo kod njega da vidim sta je. Sve lepo povezano ( Rooter - Spliter - Linija ). Ali, ko da nije bio povezan na internet, nista se nije desavalo. Sto je bilo jos cudnije, dobio je neki CD za instalaciju ROOTERA (?!?!). Pri pokusaju instalacije Rooter-a, Setup je trazio Username i Password za Rooter. Pretrazili smo po papirima koje je dobio i nasli smo na ugovoru, username i pass. Ali, naravno, instalacija ga nije prihvatala. Tako odlucismo da pozovemo Teh. Podrsku ( pametne li ideje ). Vidimo mi br. teh. podrske na ugovoru i pozvasmo. Razgovor tece sledecim tokom:

T.P = Tehnicka Podrska
Ja = Ja ... :P

Zvoni 1, Zvoni 2x ....

Podize se slusalica:

T.P.: JEBOTE !?

Na te reci, ja padnem u trans i pogledam u ortaka. Nisam znao dal sam dobio pravi broj ili sam totalno prolupao. Ipak, zapocnem ja razgovor:

Ja: Halo ?! ( zbunjeno )
T.P: Reci sta ti treba ??
Ja: Imam problem sa rooter-om
T.P: A MOGO BI PRVO DA SE PREDSTAVIS ?!

Tu se ja opet zbunim skroz ( pretpostavljate zasto .... )

Ja: Dobro, ovde Mihailo, ali ne znam zasto je to vazno
T.P: Sad mi reci sta je bre bilo ...
Ja: Drug je dobio rooter od vas, ali pri instaliciji drajvera ( ?! ) trazi neki username i password.
T.P.: Jebote. rooter se ne instalira, jesi glup ti ....
Ja: Pa ne znam, drug je od vas dobio CD za instalaciju Rooter-a, a inace nece da radi ( Rooter )
T.P.: A sta koji k*rac pricas umesto njega. Daj mi njega ovamo ...

Zbunjen, dadoh telefon ortaku.

Ortak: Dobar dan.
T.P. : Jebote reci?
Ortak (zbunjen) ponovi celu pricu o rooteru)
T.P. : (krene da se smeje ko nenormalan) (kroz smeh) E sine, pozovi za minut.

Veza se prekide... Ortak zbunjen gleda telefon i pogleda me. Zbunjeno rece: Ovaj je definitivno lud.

Kroz 5min zovemo ponovo...

Ortak: Dobar dan, ovde Aleksandar, pricali smo pre nekoliko minuta.
T.P. : A da, ***ote, ti si onaj sto smo se cepali malopre! (krene da se smeje)
Ortak: Uh... Da.
T.P. : (kroz smeh) Ma k****, cekaj da ti prebacim vezu ***ote.
*Tuuuuuuuuuuuuuuuuuu*

Dobi ortak nekog normalnog lika i on mu isprica nesto za frewall i jos nesto i prekide.
Naravno, nista od toga nije pomoglo. Posle pola sata muke, ortaku slucajno proradi na drugom kompu.
Sredili mi to sve i odlucimo da ponovo pozovemo T.P. da vidimo da li smo se mi istripovali...
Nismo...

T.P. : Kurac, jebite, da, molim?
Ortak: .... *prekide vezu*

Posle dva minuta, zazvoni telefon samo jedan put (znaci cimanje)... Broj je bio od T.P.
Tako nas je cimnula T.P. jos dva puta pa smo onda cimnuli i mi njih.

Zazvoni ponovo telefon ali ovog puta nije bilo cimanje... Podigoh ja slusalicu.

Ja: .. H (taman da progovorim Halo? )
T.P. (isti onaj lik, ozbiljnim glasom): Ovo je telekomov broj, pozovite jos jednom i vas broj ce biti ukinut.
*veza se prekide*

Veoma zbunjeno pogledah telefon i onda ispricam drugu sta je rekao. Pogledasmo se i klimnusmo zbunjeno glavama.

Verovao sam da postoje radnici u tehnickim podrskama, koji nemaju pojma sa poslom. Ali, za ovakav slucaj jos nisam cuo a kamoli verovao da postoji... (sorry za dugacak post)
[ Senkagod @ 16.08.2006. 20:31 ] @
Ovde ortak. Samo potvrdjujem

Samo mi je zao sto nismo snimali razgovor...
[ ton_majstor @ 16.08.2006. 20:34 ] @
Care, kaže se "router", a NE rooter!

http://en.wikipedia.org/wiki/Router

To sve tamo pijano i drogirano... LOL!

Pozdrav!
[ optix @ 16.08.2006. 20:56 ] @
Koji broj telefona? :) I, koji ste to ruter dobili?
[ Backy @ 16.08.2006. 21:09 ] @
posle mene gledaju ko budalu kad kažem da bih voleo da radim u t.p. :) ceo dan sediš, psuješ ljude koji te zovu, na kraju meseca dobiješ pare za to... milina :))

ps. da se meni to desilo pitao bi ih neka stručnija pitanja od podešavanja rutera (npr. jel sapunjaju mačora i sl.)
[ igort82 @ 16.08.2006. 22:10 ] @
E vi ste genijalni. Uzeli od Telekoma nesto sto zvanicno ni nepostoji u ponudi. Imate internet provajdera koji nema ni svoju adresu na internetu (u vezi pruzanja internet usluga preko aDSL-a za fizicka lica). WOW... Ja mislim da je ova prica za Vuka Karadzica da se uvrsti u lektiru pod naslovom: Noviteti koji ne postoje, a u stvari postoje... San ili Java, prosudite sami...
Ovo je tragi-komedija...
Jel se secate price sa dedom i unukom u Skupstini: "Samo se vi smejte, ali kraj ce biti vrlo tuzan..." ??
[ Senkagod @ 16.08.2006. 22:39 ] @
ton_majstor, istina

optix, broj telefona je 30***** a router je SpeedTouch 546i

Backy, lepo im je tamo, vidim ja Nije nam dao bas mnogo mogucnosti da ga pitamo mnogo toga...

igort82, preko veze je pa zbog toga Tragi-komedija zaista...

Brzina inace nije tako losa, download oko 82KB/s.

djricky: obrisan broj adsl podrske u telekomu...

[Ovu poruku je menjao djricky dana 07.09.2006. u 15:14 GMT+1]
[ Backy @ 16.08.2006. 22:43 ] @
[of topik]
Citat:
igort82: San ili Java, prosudite sami...

prvo, ne piše se San nego Sun.
drugo, Java je njihov proizvod pa ti je dilema glupa...
[/of topik]

khm, čovek je platio skoro devet hiljada marak... pardon, dinara neku uslugu. za te pare bi tehnička podrška trebala da mu peva ako ne može da skine neku pesmu sa neta...

Citat:
Brzina inace nije tako losa, download oko 82KB/s.

82*8=656
768-656=112
tebi fali duplo više nego što je moja konekcija kad je dobre volje... (ja sam još na modemu)
[ calexx @ 16.08.2006. 23:10 ] @
Šta da kažu oni koji su kod običnih ADSL provajdera, pretpostavljam da je njima DL 75-6 ili tu negde.
[ Senkagod @ 16.08.2006. 23:53 ] @
Eh kada bi brzine u Srbiji bile realne bilo bi lepo...
[ optix @ 16.08.2006. 23:54 ] @
15% gubitka je sasvim normalan overhead na adsl-u (tj. ATM-AAL5 + PPPoE+L2TP). Posto sve to ide od DSLAM-a do "modema" ne bi trebalo da postoje razlike sa drugim provajderima.

P.S. broj telefona je JUPAK-ov...kakva smejurija :)
[ Senkagod @ 17.08.2006. 00:05 ] @
Hmm... Sta je tacno JUPAK?
[ djricky @ 17.08.2006. 12:27 ] @
fantomska organizacija unutar Telekoma zaduzena fizicki i psihicki maltretman neduznih korisnika nesto poput onih masona, samo mocniji...
[ Turin Turambar @ 17.08.2006. 12:55 ] @
Te bivis & bathed idiote treba izbaciti na ulicu, pa na polje, pa rad po suncu i kisi 12h dnevno. Da vidis kako bi posle samo mesec dana pevali i cenili svaki dinar koji zarade na drugi nacin. Neizivljena gamad.
[ staticInt @ 17.08.2006. 14:11 ] @
A sta radi taj JUPAK uopste i ako se zna da je gomila morona koji zajebavaju ljude sto ih ne izbace?
[ Backy @ 17.08.2006. 15:06 ] @
mora da su zato tako ozbiljni...
[ optix @ 17.08.2006. 15:29 ] @
Super si ih definisao djricky

Jedini problem je kad bi njih poizbacivali, tamo ne bi ostao niko ko se iole razume
[ mrkidivx @ 17.08.2006. 17:53 ] @
Jel to JUPAK u stvari znači ŠUPAK
[ Man-Wolf @ 17.08.2006. 19:31 ] @
Mene zanima da li postoji nacin da se ovo negde prijavi ili se vec zna sta ovi kreteni rade, a nista se ne preuzima ... Po meni, to izivljavanje prevazilazi sve granice normalnog ... Jeste da zivimo u srbiji, ali da je to moj provajder i da mi se tako samo javi lik, odmah sutra bi raskinuo ugovor .... Zato ja sa EUnetom nemam nikakvih problema. T.P. je savrsena i veoma ljubazna ...

Btw, kao sto rece Senkagod, ako je ista dobro, to je realna brzina ... ;)
[ DR83 @ 17.08.2006. 20:53 ] @
Pera moler :>
[ Mister Big Time @ 18.08.2006. 02:18 ] @
Ala ste zasli u off. Pa nije poenta overhead ili koji provajder je bolji POBOGU. Ili pak kako je on to dobio "uslugu koja ne postoji". Manite se babskih prica. Jos neko racuna koja je brzina preko Telekoma (!!!) ALOOOOOO?? Jes' da je ovo tehnicki forum ali ljudi ne mora sve da bude u brojkama.

Dakle - ovo je necuveno sto se desilo... steta sto nemas koga da zoves da se zalis.... ili prijavis... jel ti bas nista od podataka nije rekao? Tipa bar nadimak? Ili bre zovi ponovo al' ovaj put snimaj!

Ozbiljno, ako nisi resio problem zovi bagru da ti kazu kako da resis... i ako se neko normalan javi ispricaj sta se desilo, insistiraj da dobijes sefa TP... (ako gamad to imaju..).

[ tdjokic @ 18.08.2006. 09:30 ] @
Citat:
Mister Big Time: Ozbiljno, ako nisi resio problem zovi bagru da ti kazu kako da resis...

Aha, pa da mu iskljuce telefon, kao sto mu je zapreceno! Sad ne sme da ih zove barem 3 meseca...
Citat:
T.P. (isti onaj lik, ozbiljnim glasom): Ovo je telekomov broj, pozovite jos jednom i vas broj ce biti ukinut.
*veza se prekide*

[ mrkidivx @ 18.08.2006. 10:47 ] @
Močuga samo močuga rešava stvari!
Od reči nema vajde, sve je odavno već rečeno.
[ mrkidivx @ 18.08.2006. 16:09 ] @
U bre koja masonerija, da se nježiš brr baš su "strašni"...
[ Backy @ 18.08.2006. 16:22 ] @
jel svi u jupaku stavljaju po jedan prazan red između ispisanih ili je to znak da Man-Wolf i Senkagod treba da čitaju između redova?
[ bachaman @ 18.08.2006. 17:29 ] @
Aj` da kazem i ja koju...
Ne mogu da verujem da su momci iz Yupaka tako odreagovali.
Sticajem okolnosti se skoro svaki dan chujem sa njima i totalno su ok, maximalno se trude da pomognu,
mada ih razumem da ponekad ne mogu sve da postignu, pa moze da bude i malo nervoze. Ali sve to je u granicama normale...
Jedino mi nije jasno odakle vama/njima , obichnim userima, njihov broj telefona i dokle ce vishe mamine, tatine, chikine i ujnine veze i vezice da
svojoj dechici sredju adsl portove u Telekomu, NASHEM (drzavnom) provajderu ??
Predpostavljam chak da im je port ustupljen besplatno, jer se polovina radnika (od direktora i shefova do obichnih banderasha iz razdelnika na centralama) ,
ponasha kao da je to njihovo preduzece (izuzev Jupaka i par izuzetaka).
`Ladno su mu (nagadjam) dali za dz, Thomson SpeedTouch router, koji inache koshta stotinak eur (mozda i vishe), a neki beogradski razdelnici
nemaju isti, za testiranje konekcije!?
Dok neki ljudi koji to zele da poshteno plate, preko nashih internet provajdera, moraju da chekaju ponekad i do 3 meseca,
iako postoje tech. mogucnosti za realizaciju, koja btw. moze da se obavi za maximum 7dana!

Al` nema veze, verovatno ce njegova strina,tata shef ili mama, direktorova sekretarica, nadoknaditi to sa npr. nekim gorivom iz sluzbenog automobila, drzavne firme u kojoj je
zaposlen, ili nekim obilnim poslovnim ruchkom, koji naravno ide na rachun drage mu drzavne firme...

TAko da je cela pricha totalno besmislena... ne mogu vishe da se nerviram :P
[ jupak @ 18.08.2006. 18:42 ] @
>> jel svi u jupaku stavljaju po jedan prazan red između ispisanih

Naravno da ne stavljaju, vec sam ja odradio jedan copy/paste posto sam poruku pisao u drugom editoru, a onda je to sve lose prelomljeno ovde. Ne sekiraj se. ;) Paragraph mark je posle svake stavke nabrajanja. ;) A ostale nepravilnosti sam sredio.

Ajde, dajte sebi oduska i udrite, iskoristite prisustvo jednog od glavnih iz ADSL ekipe JUPAK-a i pitajte sta hocete. ;>

[Ovu poruku je menjao jupak dana 18.08.2006. u 21:51 GMT+1]
[ jupak @ 18.08.2006. 19:01 ] @
>> A sta radi taj JUPAK uopste i ako se zna da je gomila morona
>> koji zajebavaju ljude sto ih ne izbace?

JUPAK je sluzba u Telekomu koja je izvan prostora i vremena i koja je van rasprava koje se vode na ovakvim i slicnim forumima. Funkcionise u okviru Direkcije za mrezu i bavi se Internetom, Frame-Relay-om, Nx64 mrezom i prenosom podataka uopste. Ukratko, JUPAK je nad-provajder skoro svim ISP-ovima u nasoj zemlji.

Ukratko, ni ti a ni ostali koji ovde glume neke mangupe i neko znanje, niste svesni koliko je JUPAK mocan.

[ thrillseeker @ 18.08.2006. 19:06 ] @
Valjda nije dovoljno kada neko dobije za "dz" ADSL, nego jos i odluci da napljuje one iste ljude koji su podrska i za sve ostale korisnike (20000+) koji su kod drugih ISP.
Nesto se ne secam da se neko iz TP Euneta ili Sezama zalio na moje kolege i mene samim tim...vec se naprotiv sa njima cesto provodi vreme i posle posla...

Mogu samo da potvrdim da su svi momci koji tamo rade jako ljubazni i maksimalno usluzni , jer da je tako kako su nas na ovoj temi predstavili, ne bi bilo ni A od ADSL-a u Srbiji.

Zao mi je da se stvara pogresna slika o sluzbi preko koje ide celokupan internet saobracaj u Srbiji, zar mislite da bi mogli sada da surfujete da je tamo neko takav kakvim ste ga vi predstavili?

I suludo je ukljuciti se u diskusiju a da nemate licno iskustvo,tako da svi oni koji su nakon prvog posta usli u pricu samo ilustruju kako se u zemlji Srbiji prave tracevi...

Pozdrav

[ calexx @ 18.08.2006. 19:28 ] @
Nemam lično iskustvo i neću da ulazim u to ko je koliko u pravu ali sam imao utisak da ovde nije bilo reči o dobijanju ADSL za dž već po pominjanoj ceni od 5900 za priključenje i kasnije plaćanje po cenovniku. Šta je od ovoga tačno?
S druge strane, delovi odgovora pod 7, 8 pa i 12 su dovoljni da se ovim pozabavi neko ko je iznad ADSL ekipe Jupaka a to samo ilustruje kako se u zemlji Srbiji radi kada nema konkurencije. Izgleda da je tamo ostalo još nešto iz bivše SFRJ. :(
[ djricky @ 18.08.2006. 19:37 ] @
dobro je, jupak... ajde sredi mi aDSL u Obrenovcu, donosim whiskey u ponedeljak
[ bachaman @ 18.08.2006. 19:44 ] @
Citat:
Nesto se ne secam da se neko iz TP Euneta ili Sezama zalio na moje kolege i mene samim tim...vec se naprotiv sa njima cesto provodi vreme i posle posla...

A kad ćemo mi na ono pivo, što si mi ostao dužan??
Taman, je sad Beerfest...nije loše ono Bavaria
Odoh ja offtopic...
[ thrillseeker @ 18.08.2006. 19:46 ] @
Citat:
calexx: Nemam lično iskustvo i neću da ulazim u to ko je koliko u pravu ali sam imao utisak da ovde nije bilo reči o dobijanju ADSL za dž već po pominjanoj ceni od 5900 za priključenje i kasnije plaćanje po cenovniku. Šta je od ovoga tačno?
S druge strane, delovi odgovora pod 7, 8 pa i 12 su dovoljni da se ovim pozabavi neko ko je iznad ADSL ekipe Jupaka a to samo ilustruje kako se u zemlji Srbiji radi kada nema konkurencije. Izgleda da je tamo ostalo još nešto iz bivše SFRJ. :(

To o cemu ti pricas je stvar visih instanci u Telekomu i to koliko kosta aDSL kod Telekoma i da li on ima monopol je sasvim druga stvar, nisam ni ja rekao da li je to najsrecnije resenje, ali ovde je zapoceta prica o TP u Jupaku i ja tvrdim da nema veze sa istinom i onim sto je napisano na pocetku.
[ calexx @ 18.08.2006. 20:07 ] @
Nisam mislio na to kolika je cena već na pomenuto dobijanje ADSL-a za dz a onda se neko želi na TP. Ako je stvarno u pitanju ADSL koji nije plaćen, onda skoro da i nemaju pravo na ozbiljnu TP ali ako su platili uslugu, onda već može da se priča o tome ko se kako ponašao. Monopol nisam pomenuo po pitanju ADSL-a već zbog pretnji koje sam video, da postoji još neko ko nudi fiksnu telefoniju, ne bi se tek tako pretilo isključivanjem i ometanjem (plaćenog?) ADSL-a.
Trebalo je da se napiše kako je bilo pa da se uporede priče a ne da se koristi ulični metod, ako nas opet napadneš mi ćemo da te pratimo, isključimo, ometamo, izbijemo ...
Trebalo je da se prvo ti javiš pošto mi deluje da umeš da izvagaš, za razliku od prvog jupak odgovora.
[ kasaad @ 18.08.2006. 20:12 ] @
Citat:
jupak: >> A sta radi taj JUPAK uopste i ako se zna da je gomila morona
>> koji zajebavaju ljude sto ih ne izbace?

JUPAK je sluzba u Telekomu koja je izvan prostora i vremena i koja je van rasprava koje se vode na ovakvim i slicnim forumima. Funkcionise u okviru Direkcije za mrezu i bavi se Internetom, Frame-Relay-om, Nx64 mrezom i prenosom podataka uopste. Ukratko, JUPAK je nad-provajder skoro svim ISP-ovima u nasoj zemlji.

Ukratko, ni ti a ni ostali koji ovde glume neke mangupe i neko znanje, niste svesni koliko je JUPAK mocan.

Uh uh al smo mocni i jaki ....sve strucnjaci fakultetski obrazovani prete iskljucivanjem telefona i otezanim pristupom ...pa vi ste samo za zatvor ma koliko vam ( malo ) znanje bilo ......

Kass
[ jupak @ 18.08.2006. 20:15 ] @
>> dobro je, jupak... ajde sredi mi aDSL u Obrenovcu, donosim whiskey u ponedeljak

Nema sta da ti sredjujem... bice... I Obrenovac i Lazarevac i okolna *vac sela. :)

[ jupak @ 18.08.2006. 20:18 ] @
>> S druge strane, delovi odgovora pod 7, 8 pa i 12 su dovoljni da se ovim pozabavi
>> neko ko je iznad ADSL ekipe Jupaka

Calex, burazeru, nemoj i ti da talasas... :))) Inace nema vise informacija u konfama na Sezamu. :)))

Sifra: Nis, Bubanjski heroji sep02-jun03 :)))

Poz.

[Ovu poruku je menjao jupak dana 18.08.2006. u 21:50 GMT+1]
[ jupak @ 18.08.2006. 20:30 ] @
Citat:

Calex:
Trebalo je da se prvo ti javiš pošto mi deluje da umeš da izvagaš, za razliku od prvog jupak odgovora.

I sta sad, ja ne umem da izvagam...? :)) Jooooooooj bre, zar mislis da sam ja onakav kako sam to predstavio u poruci? Zar to mislis posle onih mojih silnih poruka na Sezu? :) Jednostavno, spustio sam se na nivo onih bubuljicavaca koji su glumili ludilo i bas me zabole i za njih i za njihov adsl.

To su ti bre likovi koji jedva cekaju da im neko uradi neki reply na forumu i sad ono, ludnica... :)

Covece, 5-6 ljudi koji se konkretno bave Internetom/ADSL-om, su u toj prici jos godinu dana pre nego je adsl usluga zvanicno i pustena. Iza sebe imaju takvo iskustvo da je i nezamislivo. I meni ovde neki klinac kaze kako se neko javlja na telefon sa "JEBO TE"... :)

Tih 5-6 ljudi je godinu dana, dok je bila test faza adsla jurcala po Bgdu i pustala adsl korisnike, u vreme dok su ovi klinci verovatno jos bili na 28.8k modemima. A da ne govorim na cemu sad rade i sta se sve testira, a neko ce da mi kaze kako "T.P. iz JUPAK-a moronska"... :)

Cale burazeru, zar meni ne verujes? :)

Poz.

[Ovu poruku je menjao jupak dana 18.08.2006. u 21:50 GMT+1]
[ optix @ 18.08.2006. 20:32 ] @
Izgleda da je JUPAK ekipa malo nervozna, posto je sad privremeno dobila i zadatak da se bavi adsl krajnjim korisnicima (smrtnicima). Mnoge stvari bi bile drugacije da nema monopla... ;)
[ jupak @ 18.08.2006. 20:40 ] @
Citat:
Kasaad:
Uh uh al smo mocni i jaki ....sve strucnjaci fakultetski obrazovani prete iskljucivanjem telefona i otezanim pristupom ...pa vi ste samo za zatvor ma koliko vam ( malo ) znanje bilo ......

Ma ne vredi, imamo vezu i u zatvoru, tj. imaju preko nas ADSL! :)))

[ Milan Andjelkovic @ 18.08.2006. 20:56 ] @
Prilično sam uveren da niko od adsl ekipe iz jupaka ne odgovara opisu iz prvog posta u ovoj temi. Momci su ok i, makar većinom, dobro znaju svoj posao, kooperativni su i trude se.

A i ako razgovor nije bio baš oličenje ljubaznosti :) to je verovatno posledica ovoga:
Citat:
optix: Izgleda da je JUPAK ekipa malo nervozna, posto je sad privremeno dobila i zadatak da se bavi adsl krajnjim korisnicima (smrtnicima).

Citat:
jupak: >> dobro je, jupak... ajde sredi mi aDSL u Obrenovcu, donosim whiskey u ponedeljak

Nema sta da ti sredjujem... bice... I Obrenovac i Lazarevac i okolna *vac sela. :)

Uh, sad si nadrljao, Obrenovčani su mnogo osetljivi kad njihovu metropolu nazoveš selom ;)
[ calexx @ 18.08.2006. 21:00 ] @
Citat:
jupak: I sta sad, ja ne umem da izvagam...? :)) Jooooooooj bre, zar mislis da sam ja onakav kako sam to predstavio u poruci? Zar to mislis posle onih mojih silnih poruka na Sezu? :) Jednostavno, spustio sam se na nivo onih bubuljicavaca koji su glumili ludilo i bas me zabole i za njih i za njihov adsl.
A da ne govorim na cemu sad rade i sta se sve testira, a neko ce da mi kaze kako "T.P. iz JUPAK-a moronska"... :)

Cale burazeru, zar meni ne verujes? :)
Baš sam to i mislio, spustio si se na nivo onih koje si hteo da predstaviš tako. Jednostavno je trebalo da preskočiš par rečenica i da sve drugačije izgleda, ovako si naterao neke (pa i mene) da reaguju kako su reagovali. Nisam mislio da si ti pošto znam da malo drugačije pišeš, možda ne bih onako napisao da sam znao mada ... ostaje ona jedna primedba. ;)
Tvoj Jupak ne znam previše ali znam neke lokalnije varijante o kojima već odavno imam mišljenje ali ti već to znaš. ;)
OT, što se tiče tvojih informacija po Sezu, ne znače mi mnogo dok god mi je kabl bolja varijanta od ADSL-a, naročito dok nema tehničkih mogućnosti u mom kraju. O:) Čekam vašu ozbiljniju ponudu pa da premerim. I da, važi li ona tvoja ponuda i ako mi Telekom bude provajder? :))
[ mrkidivx @ 18.08.2006. 21:05 ] @
Citat:
JUPAK je sluzba u Telekomu koja je izvan prostora i vremena

U ***ote da niste vi možda neki vanzemaljci, nadljudi.
Al patimo od komplexa veličine...
[ ton_majstor @ 18.08.2006. 21:25 ] @
E, a da iscoolirate svi (mi) zajedno?

Ko god da je "jupak", neka ne preti korisnicima, molim.

A ne vidim zašto se razgalamilo ovde, jer je povod prebanalan. Telefon JUPAK-a (ko god da je to sada) je dat u drugoj funkciji, onda je krenulo zezanje na ime... wtf!!!

STOP!

Pozdrav!
[ djricky @ 18.08.2006. 21:47 ] @
a mozda je neko izgubio neke pare na berzi?

@jupak: KAD BRE??? uff... aj zovem vas u ponedeljak...

@mangel: more, moze da me zove kako 'oce i kad 'oce, samo nek kaze kad da ocekujem?
[ jupak @ 18.08.2006. 21:50 ] @
Citat:
Calex:
I da, važi li ona tvoja ponuda i ako mi Telekom bude provajder? :))

Naravno. :)
[ staticInt @ 18.08.2006. 22:27 ] @
@Jupak

Molio bih te da naslutis kada se moze ocekivati ADSL u Pancevu i naravno gde treba da se obratim za dobijanje istog, hvala?
[ Slobodan Miskovic @ 18.08.2006. 22:57 ] @
I za Zrenjanin isto ;)
[ calexx @ 18.08.2006. 23:17 ] @
Pa i nije bilo loše što je pokrenuta tema, sad bar imate informacije iz prve ruke a ne rekla kazala. ;) Možda se onako nikad ne bi javili, samo bi čitali i smejali se.
[ Mister Big Time @ 19.08.2006. 00:06 ] @
I koji je epilog cele price? Da su to bila dva dokonjaka?
[ Senkagod @ 19.08.2006. 02:16 ] @
(Ne obazirite se na gramatiku, kasno je i pisem brzo)

Dakle. Da pocnem.

---*Sve bi bilo lepo da jedno 95% stvari koje si napisao nisu tacne.*---

Sve sto je napisano je skoro kompletno tacno i to mogu da potvrde cetiri osobe. Kao prvo ja, moj drug, moja majka i jedno cetvrto lice koje ne bi da pominjem.

---*To sto si napisao da ti se neko javio sa "JEBO TE", mozda nisi dobro cuo, posto se uglavnom ljudi javljaju sa "JUPAK", ali ajde.*---

Ne vidim kako bi JUPAK moglo biti zamenjeno za Jebote, ali ajde.

Ovo nikad nije ni bilo namenjeno kao zalba, da sam hteo da se zalim lepo bi otisla moja majka pa bi onda videli sta bi bilo (ako hocete da je kontaktirate da bi potvrdili, slobodno mi posaljite poruku i ja cu vam dati njen broj.) Bilo je to samo cudan dogadjaj koji je drug zeleo da postuje, mene nije mnogo interesovala cela stvar.

---*Drugo, fenomenalna stvar, zoves umesto _ortaka_ za _njegov_ adsl... :) ha ha ha... sta si mu ti, advokat? :)*---

Moj drug (komsija, spojene terase, 1m dalje) se razume u ADSL vise od mene pa je zbog toga on zvao. Ja sam, kad je zatrazeno, preuzeo telefon i javio se VRLO ljubazno i kulturno i u odgovor sam dobio smejanje i druge stvari...

---*Trece, ti i tvoj ortak ste dva lika samo takva, decurlija koja jos nije pocela ni da mutira. :)*---

Uvrede... VEOMA profesionalno. Ajde mi sada vi recite ko se ponasa detinjasto? To je bilo retoricko pitanje.

---*Cetvrto, moras da naucis osnove kulture razgovora, da se predstavis i sl. a ne da razgovor zapocinjes "A kako mi da instaliramo cd za _ROOTER_". Ne znam koji ti je to uredjaj ROOTER, prvi put cujem. :)*---

Sa obzirom na javljanje i tok konversacije.... Nije bas veoma cudno, ali ajde. Veoma vazno sto drug nije znao pravilno da napise router, kao sto rekoh nije ni meni ni njemu bila nesto vazna cela prica, samo cudna.

---*Peto, broj koji si zvao treba da koristis samo u slucaju kad si SVE dobro povezao i podesio parametre na racunaru. To su ljudi koji su ti dali modem zaboravili da kazu, a sto ti je receno kada si pozvao pomenuti broj.*---

Nista slicno nije receno kada je pozvan taj broj.

---*Sesto, ljudi koji rade u telekom adsl podrsci su sve fakultetski obrazovani ljudi, koji iza sebe imaju oko 20 hiljada iskonfigurisanih adsl korisnika, i svim tim korisnicima su podrska.*---

Ja nisam NISTA rekao generalno o radnicima, uspeo sam da dobijem normalnu osobu (koja je znala svoj posao) kada je prvi koji se javio (onaj sto je sve ovo izazvao).

---*Sedmo, ne talasaj mnogo ti i tvoj ortak, jer naprasno mozete da imate otezan pristup adslu, da ne kazem da mozete iz cista mira da izgubite tehnicke mogucnosti ili da recimo, vkiendom ne mozete da se konektujete i sl.*---

Hvala na pretnji, veoma profesionalno. Nisam ocekivao nista manje.

---*Osmo, broj 354(5)* (ne znam ga sad napamet) sa koga ste zvali je "evidentiran"...*---

Drago mi je, da niste mozda snimili razgovor? Ili mozda "slucajno" niste?

---*Deveto, da li si spomenuo da si ti ili tvoj ortak, zvali posle toga jos jedno 2-3 puta i da ste na postavljeno pitanje da li vam radi adsl odgovarali "ma sta te boli ku*ac" i da ste spustali slusalicu?*---

Mi VAS zvali? Dajte, molim vas....

---*Deseto, prenesi ortaku da sledeci put zove njegova mama da se zali, posto mu je i ona sredila za adsl.*---

Niti nju, niti mene, niti druga ne zanima cela situacija... Vi ste pokrenuli pricu o zalbama.

---*Jedanaesto, ceo slucaj je prenesen odgovarajucim ljudima.*---

Odlicno.

---*Dvanaesto, ne igraj se, JUPAK je mnogo jak, ali stvarno, nisi ni svestan.*---

Pa koliko vi imate godina? 10? Ponasate se kao dete koje impresionira druge da ima veoma jakog brata... Inace ova cetvrta osoba prisutna je neko VEOMA visokog polozaja u drugim zemljama i ovda i moze da vam kupi ceo JUPAK i Telekom i mnogo toga drugog da uradi tako da nemojte, molim vas, da mi tu izigravate bozanstva.

---*Jednostavno, spustio sam se na nivo onih bubuljicavaca koji su glumili ludilo i bas me zabole i za njih i za njihov adsl.*--

Zanimljivo... Mosda pi trebalo nekoj ozbiljnijoj osobi da prepustite diskusiju? Jedini koji glume ludilo ovde su JUPAK koliko ja vidim.

Dalje, da odgovorim na pitanje drugih, nista nije bilo za "dz".

---*Covece, 5-6 ljudi koji se konkretno bave Internetom/ADSL-om, su u toj prici jos godinu dana pre nego je adsl usluga zvanicno i pustena. Iza sebe imaju takvo iskustvo da je i nezamislivo. I meni ovde neki klinac kaze kako se neko javlja na telefon sa "JEBO TE"... :)*---

Omalozavanje drugih, uzvisivanje sebe. Nisam ni sumnjao da ce te strucno resiti situaciju.

I naravno sada svi misle da sam ja neki bubuljicavi klinac sa naocarama koji je priglup i voli da izmislja price. Veoma je zanimljivo sto ste toliko potrudili oko toga da cela stvar izgubi autenticnost. Svaka vam cast.

Ponavljam, niko nije mislio na bilo kakvu zalbu, niti je iko omalozavao Teh. Pod. generalno vec je samo istican jedan pojedinac i cudna situacija.

Nema veze, verujte u sta hocete i ubedjujte druge u sta hocete, mene ne zanima. Nije mi ni bila mnogo vazna cela stvar ali meni ni malo ne smeta da pustim da cela stvar eskalira na novi nivo pa da vidimo koliko ce vam uvrede biti vredne protiv cvrstih dokaza.

Takodje, ovim postom ne pokusavam da zvucim starije, mlad sam, samo pokusavam da pokrenem ozbiljnu diskusiju AKO je to moguce.
Znam da sam verovatno toga izostavio ili nedovoljno/lose odgovorio ali je stvarno kasno.

Slobodno me pitajte sta god pozelite ali, molim vas, dosta sa omalozavanjem i uvredama.

Pozdravi,
Aleksandar

[Ovu poruku je menjao Senkagod dana 19.08.2006. u 04:06 GMT+1]
[ jupak @ 19.08.2006. 08:32 ] @
Citat:
Molio bih te da naslutis kada se moze ocekivati ADSL u Pancevu i naravno gde treba da se obratim za dobijanje istog, hvala?

Pančevo za sad ništa... Pušteno je nekoliko korisnika preko centrale, tj. iskorišćeni su adsl portovi u okviru alkatel-a, a ne preko DSLAM-a.
[ jupak @ 19.08.2006. 08:39 ] @
Citat:
Pa i nije bilo loše što je pokrenuta tema, sad bar imate informacije iz prve ruke a ne rekla kazala. ;) Možda se onako nikad ne bi javili, samo bi čitali i smejali se.

Znam da ima gomila foruma na temu ADSL-a i slično, i iskreno da ti kažem, ne zanimaju ni malo. ;) Pratim konferencijski sistem Sezama koji je sasvim nešto drugo u odnosu na ovo. Sad, jedan naš kolega, koji je btw, verovatno moderator svih mogućih foruma, ;) nam je juče pustio mail baš o ovoj raspravi ovde, i reko', ajd' da vidim šta se to piskara, pa sam eto i napisao par redova. Inače, kolega je na odsluženju vojnog roka, pa bih ovom prilikom da mu dam jedan "OSTAV Dostojevskog", recimo. ;)
[ jupak @ 19.08.2006. 09:04 ] @
Citat:
Nema veze, verujte u sta hocete i ubedjujte druge u sta hocete, mene ne zanima. Nije mi ni bila mnogo vazna cela stvar ali meni ni malo ne smeta da pustim da cela stvar eskalira na novi nivo pa da vidimo koliko ce vam uvrede biti vredne protiv cvrstih dokaza.

Mrzi me sad da odgovaram na svaki deo poruke, ali ću evo, generalno, napisati još nešto...

Pošto se stalno ovde spominje "lik" koji se prvi javio na telefon, ok, da ne davimo više, ja sam se prvi javio. ;) Istina, taj dan je bio neviđen po pitanju gužve i sl. Sad, ja u životu u toku razgovora nisam upotrebio neku psovku, osim ako je neko privatno zezanje i sl. Službeno, u 50% slučajeva se javljam sa "JUPAK" a u drugoj polovini sa "JUPAK Ime_Prezime". I sad, javim se ja na poziv i sa druge strane, ni 5 ni 6, "eee, a kako mi da instaliramo cd za ruter...". Mene strašno, ali STRAŠNO iznervira takav početak komunikacije, kada nema kulture sa DOBAR DAN, mi smo ti_i_ti, imamo problem i sl. Istina, ja imam malo specifičan smisao za humor i znam dosta dobro da odglumim neke situacije, koje vi, očigledno niste ukapirali.

Tvom drugaru sam, koji se prvi javio, lepo rekao, "čekaj, stani malo, ko si ti...". Pa sam mu rekao da razgovor počinje sa "Dobar dan ja sam taj_i_taj" što je on i uradio, svaka mu čast. E onda, na svako moje pitanje (tada je već krenuo moj specif. smisao za humor :) je on komunicirao sa tobom jer nije znao da mi odgovori na pitanje. Pa sam ja zato i tražio tebe na telefon. A šta sam ga ja pitao... Pitao sam ga gde je preuzeo modem? Zašto? Zato što JUPAK nije tehnička podrška za "kako se instalira modem" ili "drajveri" ili "kako da se podesi lan na računaru"... Sve potrebne podatke si dobio na reversima kada si i preuzeo modem u Bulevaru... Ja sam razgovor tako i završio, uputivši te na telefon 3023* da se obratiš njima za pomoć.

I za kraj, pošto vidim da ovde ima dosta kolega sa kojima se svakodnevno čujem, a da njima olakšam prepoznavanje ovog usera jupak, ja sam onaj što vam se javlja kao podrška za Novi Beograd, Bežaniju, Bež. kosu... itd. ;) Pa mogu i oni da iznesu svoje mišljenje da li ja onako zvučim preko telefona. ;)
[ bachaman @ 19.08.2006. 10:34 ] @
Hehehehe..znao sam da si ti , jupače, stari :)))
Znachi, bez zezanja, momci su stvarno ok.
Kolega iz Jupaka, stvarno ima specifichan smisao za humor, tako da se uvek obradujem kad mi se javi,
pa mi i problem koji imam, uz shalu i pozitivnu energiju :) deluje kao machiji kashalj :)) Al` sam srochio, jeeee :)
Sve u svemu i dalje mi dugujesh pivo i ne interesuje me :))
Jeste li saznali, na kraju, koji je ovaj mali mamin sin?
Postavio bih pitanje za
@Senkagod
Poshto mi i dalje neshto tu nije jasno....
Citat:
Dalje, da odgovorim na pitanje drugih, nista nije bilo za "dz".

Ako nije bilo za dz. , da li bi nas udostojio odgovora, koliko si platio taj paket
i koji je protok i da li si onaj router SpeedTouch dobio za dz. ili je on ishao uz
cenu paketa. Takodje, gde je uopshte kod Telekoma moguce dobiti ADSL, kada
oni ne rade sa fizichkim licima ( za sada) , nego tek od septembra, koliko sam upućen.
Verujem da su i ostali "smrtnici" znatizeljni kako je moguce dobiti provajding direktno
od drzave, a ne preko ISP-ova, ili definitvno treba veza tipa mama/tata/ujna/tetka?
Unapred zahavljujem.

btw. ovu prepisku chita polovina radnika jednog ISP-a, pazite shta prichate :))
pozz!

[ Milan Andjelkovic @ 19.08.2006. 10:41 ] @
Citat:
jupak:
I za kraj, pošto vidim da ovde ima dosta kolega sa kojima se svakodnevno čujem, a da njima olakšam prepoznavanje ovog usera jupak, ja sam onaj što vam se javlja kao podrška za Novi Beograd, Bežaniju, Bež. kosu... itd. Pa mogu i oni da iznesu svoje mišljenje da li ja onako zvučim preko telefona.

Nije te bilo teško prepoznati i bez hint-a A da specifično zvučiš preko telefona, to je tačno, ali se neke tvrdnje ovde nikako ne uklapaju u "tvoj profil" Pozdrav i za kolegu na odsluženju vojnog roka... eto, uneo se nemir u jupak čim je on otišao
[ djricky @ 19.08.2006. 10:47 ] @
Citat:
bachaman:
btw. ovu prepisku chita polovina radnika jednog ISP-a, pazite shta prichate )
pozz!

jednog? koliko vidim svi su tu?

PS. rekoh li ja: "dial M for murder"
[ nikola87 @ 19.08.2006. 12:29 ] @
Citat:
jupak
Ajde, dajte sebi oduska i udrite, iskoristite prisustvo jednog od glavnih iz ADSL ekipe JUPAK-a i pitajte sta hocete. ;>

juce sam bio u Dubrovackoj da pitam za ADSL u Velikom Mokrom Lugu....
....i pored sve njihove dobre volje (stvarno su bili maximalno ljubazni), nije bilo tehnickih mogucnosti i rekose mi da ce biti krajem godine....

jel moze nesto preciznije od “krajem godine” ?
[ staticInt @ 19.08.2006. 12:32 ] @
Jupak mozes li mi odgovoriti kada da ocekujem ADSL u Pancevu i kome da se obratim, stvarno bi mi znacilo a ne zelim da vas zovem i pitam takve nebuloze. :)
[ neca @ 19.08.2006. 12:33 ] @
@jupak
a Smederevo? :) rekli su u oktobru..moze li se verovati toj informaciji?
I jos jedno pitanje..ti si ovako covek od struke pa da te pitam...skoro sam zvao tehnicku podrsku telekoma da pitam da li ima nesto od ADSL-a i zena koja se javila mi je i rekla da ce biti toga u oktobru (sto ne verujem uopste), popricali smo malo o opremi i rekla mi je da mi je mnogo komplikovano da kupim sam opremu jer ce mi u tom slucaju biti potrebne i neke memorijske kartice :) O kakvim karticama je rec? ;))
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 12:58 ] @
Citat:
nikola87: juce sam bio u Dubrovackoj da pitam za ADSL u Velikom Mokrom Lugu....
....i pored sve njihove dobre volje (stvarno su bili maximalno ljubazni), nije bilo tehnickih mogucnosti i rekose mi da ce biti krajem godine....

evo ja da pomognem....trenutno se sa opremom pokrivaju tzv istureni stepeni tako da se popunjava ono po centru sto dosada nije moglo....a sto se mokrog luga tice...pa ako je u planu bila kaludjerica i ako se krenulo ka kumodrazu...znaci da vas opkoljavaju tako da se nadam da ce i vml da dobije adsl uskoro a ne da idete bezicno preko kbc-a
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 13:01 ] @
Citat:
staticInt: Jupak mozes li mi odgovoriti kada da ocekujem ADSL u Pancevu i kome da se obratim, stvarno bi mi znacilo a ne zelim da vas zovem i pitam takve nebuloze. :)

za pancevo ti je kolega rekao vec....tamo ima par korisnika adsl-a ali su to sve korisnici koji idu preko alkatelovih centrala gde je kapacitet relativno mali...da li ce i kada biti stavljen neki dslam u pancevo....ne znam....verujem da dobijanje adsl-a u pancevu moze da se izvede ali samo preko telekoma iskljucivo i na zalost....mislim da ni to ne moze svako jer je pitanje kapaciteta to koje odlucuje...e tu ti na scenu stupaju mame/tate/strine/poznanici...
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 13:03 ] @
Citat:
neca: @jupak
I jos jedno pitanje..ti si ovako covek od struke pa da te pitam...skoro sam zvao tehnicku podrsku telekoma da pitam da li ima nesto od ADSL-a i zena koja se javila mi je i rekla da ce biti toga u oktobru (sto ne verujem uopste), popricali smo malo o opremi i rekla mi je da mi je mnogo komplikovano da kupim sam opremu jer ce mi u tom slucaju biti potrebne i neke memorijske kartice :) O kakvim karticama je rec? ;))

kakve crne kartice???

dezinformacija je u pitanju....osim ako oni znaju nesto sto mi ne znamo...

za smederevo ti je za sada ista prica kao i za pancevo....procitaj prethodni post

sve je u planu ali to ne radimo mi vec totalno druga direkcija po nekim njihovim prioritetima....

za sada bgd - nis - novi sad imaju prioritet....do kraja godine ko zna sta ce se desiti..
[ KOLE89 @ 19.08.2006. 13:10 ] @
Ajde kada svi pitaju, da pitam i ja , kada će biti omogućen ADSL na centrali Zemun Polje?
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 13:15 ] @
Citat:
KOLE89: Ajde kada svi pitaju, da pitam i ja :), kada će biti omogućen ADSL na centrali Zemun Polje?

sva sreca te sam zaludan kod kuce....usput izigravam i adsl TP na ES :)

kao sto rekoh pokrivaju se istureni steppeni...za sada imas altinu kao istureni stepen i zemun....moze da bude ali ne mora da znaci...kapiram da je pitanje zainteresovanosti to koje odlucuje da li dslam treba negde da se stavi...a jedna lasta ne cini prolece...
[ Senkagod @ 19.08.2006. 13:54 ] @
Dobro ajde, izvini sto nemamo tvoj humor... Nije ni vazno, mene ni malo ne zanima cela stvar tako da cu reci ortaku da izbrise post.

---*Ako nije bilo za dz. , da li bi nas udostojio odgovora, koliko si platio taj paket
i koji je protok i da li si onaj router SpeedTouch dobio za dz. ili je on ishao uz
cenu paketa. Takodje, gde je uopshte kod Telekoma moguce dobiti ADSL, kada
oni ne rade sa fizichkim licima ( za sada) , nego tek od septembra, koliko sam upućen.
Verujem da su i ostali "smrtnici" znatizeljni kako je moguce dobiti provajding direktno
od drzave, a ne preko ISP-ova, ili definitvno treba veza tipa mama/tata/ujna/tetka?
Unapred zahavljujem.*---

Platio sam standardnu cenu koja je utvrdjena. 5900din za pretplatnicki odnos i 2850din za flat konekciju od 768kbps.
U cenu su ukljuceni i router i spliter koji ostaju vlasnistvo Telekoma Srbije.
Cenovnik mozes naci ovde - http://star.walagata.com/w/senkagod/ADSL_cenovnik_konacno.xls
Probaj da odes do Telekoma u Dubrovackoj, znam da su tamo neki uspeli da dodju do informacija i/ili ADSL konekcije.

Takodje, nikakve kartice nisu potrebne osim mrezne.
[ Skaarj @ 19.08.2006. 14:20 ] @
@jupak crew
Jedno pitanje za Novi Sad ako znate ili barem mozete da proverite... Centrala Satelit 2A ima li nade?

Jos jedno pitanje negde sam procitao da Telekom daje pravu brzinu konekcije koja se reklamira tj malo vise nego sto je nominalna vrednost paketa (tj za 256kb daje 384 ili tako nesto) da bi nadoknadio gubitke od 15% zbog tipa konekcije. Istina ili trac?
[ Milan Andjelkovic @ 19.08.2006. 14:48 ] @
Tačno je to, samo što važi za sve provajdere, i nije tolika razlika (ne sećam se tačno, a mrzi me da tražim i računam, tako da ću reći samo da je reda veličine 30-50kbps).

Istina, nije nemoguće da su korisnici prijavljeni direktno kod Telekoma drugačije konfigurisani.
[ optix @ 19.08.2006. 15:08 ] @
Dodali su, barem koliko ja znam, 4, 8 i 12 bajta/s na pakete respektivno. Sto bi kao trebalo da pokrije ATM header, ali nije uvek tako jednostavno i jednoznacno :)
[ jupak @ 19.08.2006. 15:11 ] @
Citat:
juce sam bio u Dubrovackoj da pitam za ADSL u Velikom Mokrom Lugu....

Organizacija u Telekomu je takva da se nikad ništa ne zna unapred. ;( Mi nemamo plan na kome piše, "OK, Veliki Mokri Lug puštamo treće nedelje septembra" ili sl. Stanje je takvo kakvo je. Na sreću, mi od prilike, znamo metar dana unapred kad će neka loakcija da se pusti - to je period montaže uređaja i od tad, imamo neki uvid. Cela procedura je takva da se prvo uradi projekat, koji se sastoji od samog fizičkog položaja uređaja u centrali, do priključenja na sisteme prenosa, pa preko konfiguracije, pa do testiranja, pa do odobrenja komisije pa tek onda se provajderi obaveštavaju da je ta_i_ta lokacija spremna za rad.

Za Veliki Mokri Lug još nismo dobili info...
[ jupak @ 19.08.2006. 15:21 ] @
Citat:

Uhhh, Smederevo... Mislim da smo tamo pustili bar jedno 10 adsl korisnika preko centrale, ako ne i više. Većina njih su budže iz US Steel-a koji su dobili rutere sa statičkim javnim adresama. Ne znam koja ti se to žena javila kao teh. podrška (ako je iz TKC gde smo mi smešteni), ali ako su to ljudi iz Dubrovačke ili pak, iz Bulevara, to su ljudi koji se bave papirologijom i koji iole nisu upućeni u proceduru adsla. OK, neko im je "odozgo" rekao da će biti u septembru i sad to samo ponavljaju. I ja sam čuo za taj septembar a tako stoji i na Telekomovom sajtu. Zamisao je takva da će se modemi i spliteri, maltene, prodavati na svakom kiosku, kao recimo SIM kartice. Nisam siguran, ali mislim da će biti i ono, nekoliko nivoa plaćanja instalacije... ako si pametan (k'o ona dvojica sa početka ove teme ;) onda platiš najmanje i uzmeš sam sve i instaliraš, a možeš da platiš i više a u tom slučaju izlazi ekipa na teren i radi kompletnu instalaciju i konfiguraciju. ;)
[ jupak @ 19.08.2006. 15:27 ] @
Citat:
sva sreca te sam zaludan kod kuce....usput izigravam i adsl TP na ES :)

Izgleda da nisi jedini... ;>

Waaaaaauuuu, Tooomsoon.... ;)))))

Osoba A predstavite se.... - "Sssssss, pffffffff.... Ja sam Dart Vejder..."
Osoba B predstavite se.... - "Sssssss, pffffffff.... Ja sam Dart Vejder..."
Osoba C predstavite se.... - "Sssssss, pffffffff.... Ja sam Dart Vejder..."

Osoba A odakle ste.... - "...Iz Aranđelovca..."

;>>>>
[ jupak @ 19.08.2006. 15:38 ] @
Citat:
Jos jedno pitanje negde sam procitao da Telekom daje pravu brzinu konekcije koja se reklamira tj malo vise nego sto je nominalna vrednost paketa (tj za 256kb daje 384 ili tako nesto) da bi nadoknadio gubitke od 15% zbog tipa konekcije. Istina ili trac?

Ma to je bez veze... 90% portova je iskonfigurisano na brzinama koje se i pominju u ponudi, koje su tačne skoro pa u bajt. Možda na nekim lokacijama je koji Kb više zbog nekih drugih problema, ali je sitno. E sad, ta priča važi za SHDSL korisnike, koji su već, ozbiljni biznis korisnici i koji plaćaju papreno uslugu PV (poprečna veza) + SHDSL. Njima su iskonfigurisane nešto veće brzine.

ADSL je u principu sirotinjski servis, i ni jednom korisniku se ne garantuje protok na portu. U samom početku ADSL-a, korisnicima na 512 i 768 brzinama smo, koliko-toliko i garantovali protok, ali kako je broj korisnika rastao, svi su prešli na tzv. UBR profile, ili u prevodu, dok nema navale na tvojoj centrali (gateway-u), pičiš punom brzinom, a kad krene navala i zagušenje, svima se srazmerno smanjuje... Ovo su za sad ekstremno retki slučajevi ali su mogući.
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 15:39 ] @
Citat:
jupak: Izgleda da nisi jedini... ;>

Waaaaaauuuu, Tooomsoon.... ;)))))

Osoba A predstavite se.... - "Sssssss, pffffffff.... Ja sam Dart Vejder..."
Osoba B predstavite se.... - "Sssssss, pffffffff.... Ja sam Dart Vejder..."
Osoba C predstavite se.... - "Sssssss, pffffffff.... Ja sam Dart Vejder..."

Osoba A odakle ste.... - "...Iz Aranđelovca..."

;>>>>

;)

Yo Pollie!!!
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 15:45 ] @
jbt postao si pravi insajder....uzas....
[ djricky @ 19.08.2006. 15:58 ] @
sta je to, neke interne telekomaske zajebancije?

gdin M. u ponedeljak na B92 (insajder) otkriva tajne TS
[ bachaman @ 19.08.2006. 15:59 ] @
Aj` kad ste već dokoni :) , jel` možete da mi malo detaljnije objasnite, šta znači kada korisnika stavite na INTERLEAVE (ili tako nešto) profil?
[ neca @ 19.08.2006. 16:34 ] @
@thrillseeker
ma bre ne zna sta govori. zato sam i rekao to ovde :)

@jupak
znam da ima par korisnika ADSL-a u smederevu i da su uglavnom budze i "jos neki" ;)
a sto se tice mog znanja...naravno da cu da uzmem najjeftiniju varijantu, necu vama pare da dajem :) kad mogu sve sam...a i ako ne znam..imam vas broj pa cu da zovem ;)))
[ jupak @ 19.08.2006. 16:57 ] @
Citat:
Aj` kad ste već dokoni :) , jel` možete da mi malo detaljnije objasnite, šta znači kada korisnika stavite na INTERLEAVE (ili tako nešto) profil?

Ono kao, ne umeš da ukucaš u google interleaving pa da vidiš šta će da izbaci? ;)

Evo, prvi link: http://en.wikipedia.org/wiki/Interleaving

Da ne objašnjavam šta je stručno, to na gornjoj adresi i mnogim drugim možeš da pročitaš, a po "naški", stavljanjem interlivinga na profil _izlazimo u susret_ provajderima koji korisnicima daju određene modeme koji su nekompatibilni sa DSLAM opremom. ;)
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 17:03 ] @
eh interleave....

pa recimo taj profil koristimo za one korisnike koji se zale da imaju povremeno pucanje fizicke konekcije i ispostavilo se da u mnogim slucajevima pomaze a uglavnom su to oni ljudi (ne uvek) ciji je telefonski izvod negde napolju ili na telefonskoj banderi ili imaju losu paricu (stara zgrada ili tako nesto) pa se onda povremeno desavaju greske u stream.u bitova koji dolaze.....

e sad po teoriji (koliko sam ja ucio a nisam bio najbolji student)

ti prostijim algoritmima za otklanjanje greske (provera bita na parnost) mozes da otklonis gresku ako je osteceno par bita ne vise (znaci ako je umesto 0 stigao 1 na par bita to moze da se resi) ali zamisli da ti uleti smetnja koja ce da osteti u seriji celi bajt....znaci nema oporavka i onda se odbacuje ceo paket i aj ponovo da se salje zahtev i to onda pravi problem jer recimo puca konekcija...

e sad to se sve odnosi na ono kada se biti salju po redu

101010101010101010101010

i ako ti sada uleti smetnja ti ces od tog izvornog niza bita da dobijes nesto kao

101010101xxxxxx1010101010

gde je x onaj bit koji je ostcen i posto imas u nizu par bita koji su osteceni - pogresni onda ti tu ne pomaze ono ispitivanje na parnost i te fore....

ali ako uzmes i po nekom algoritmu (to je taj interleave fazon)

uzmes pa nasumice izmesas te bite

101010001010100101111010

i ako ti uleti smetnja koja osteti ceo bajt (vise bita)

10101000xxxxxxx0101111010

pokusaj da zamislis da kada bi ovaj "izmesani niz" poredjali onako kako treba da izgleda tj kako je izvorno bio 101010101

tada bi ti smetnja bila nekako rasporedjena u smislu da nemas ostecene-pogresne bite jedne do drugih

1010x000x101x011010x101x0

tako da sada osteceni biti mogu da se nalaze u razlicitim paketima i da opet radi ona provera na parnost sto znaci da paket nije neophodan da se odbaci vec moze da se "popravi" tako da je na taj nacin uspostavljena sigurnija i manje na smetnje osetljiva veza....

recimo da je to tako....kazem nisam bio najbolji student ali siguran sam da na googleu mozes da nadjes pravo objasnjenje
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 17:06 ] @
sto te nema na msn...teo sam da te pitam nesto
[ bachaman @ 19.08.2006. 17:28 ] @
Citat:
...a po "naški", stavljanjem interlivinga na profil _izlazimo u susret_ provajderima koji korisnicima daju određene modeme koji su nekompatibilni sa DSLAM opremom.

...shta reći...madafaking ActionTec...ume da pravi probleme, al` zato su tu Asusi koji jebu kevu
Hvala na inf. !!!
@thrillseeker
Respect! Otvorio si mi ochi Sad ima da hendlujem sve u shesnaes
Celom Jupaku, pivo, na moj račun, večeras na BeerFestu ) Moze?
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 17:35 ] @
hehehe....nemos da platis kolko mi pijemo.... ;)

pozdrav kolegama
[ tdjokic @ 19.08.2006. 18:23 ] @
Imam pitanje, koje cete verovatno proglasiti za greh, jeres, bezobrazluk, izvoljevanje,.... Ono, kad slusam ljude kako se jos pate na dial-up sirom lepe nase, stvarno me malo sramota da pitam, ali imam i ja neke svoje razloge, nije bitno.

IMAM ADSL, a hteo bih da predjem na Telekom. Da li se to u principu odobrava ili se daje iskljucivo novim korisnicima? Covek u B.K.Aleksandra je rekao da moze, ali da treba prvo da prekinem ugovor sa sadasnjim provajderom i onda se prijavim za Telekom, pa se malo bojim da na kraju ne ostanem bez ADSL-a.
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 18:27 ] @
nema razloga da tako bude....ako si vec na centrali koja ima mogucnost adsl-a onda je sve u redu jer uvek postoji jos jedan port na dslamu pa bas i ako ti ne uspe kod telekoma (sto sumnjam jer maloprodaja se odvija na mala vrata do velikog bang-a koji svi ocekuju) mozes da se vrnes kod nekog od isp-a...jedino sto ti je neizvestan prekid od nekoliko dana ali to se desava zbog papirologije (otkazivanje ogovora i porta prema isp-u i zauzimanje porta kod telekoma) a mozda bude i bez prekida....

[ jupak @ 19.08.2006. 18:46 ] @
Citat:
IMAM ADSL, a hteo bih da predjem na Telekom. Da li se to u principu odobrava ili se daje iskljucivo novim korisnicima? Covek u B.K.Aleksandra je rekao da moze, ali da treba prvo da prekinem ugovor sa sadasnjim provajderom i onda se prijavim za Telekom, pa se malo bojim da na kraju ne ostanem bez ADSL-a.

U poslednje vreme smo imali nekoliko, upravo takvih slučajeva. Mislim da neće biti problema, iako cela procedura nije srećno zamišljena. Generalno, mora se ispoštovati procedura demontiranja/realizacije. Pošto je takvih slučajeva, kažem bilo, mislim da će sve proteći kako treba. Savetujem ti da prvo kontaktiraš naše kolege iz Usluga u Dubrovačkoj, a oni će već, da obave sve neophodne stvari - pozvaće nas, pozvaće drugu direkciju koja daje naloge za korisnike preko provajdera i na kraju, pozvaće kolege iz razdelnika i objasniće celu situaciju. I pored tog objašnjenja, na svim tim nalozima, u nekom vidu "napomene" stoji da "korisnik prelazi sa jednog na drugi ISP" i da razdelnik treba sve te naloge samo da razduži i da ne dira žice. ;) Prekonfiguraciju radimo samo mi. ;)

Uz malo sreće, imaćeš prekid samo onoliko koliko će ti trebati da uzmeš naš modem i postaviš ga umesto provajderskog. ;)
[ thrillseeker @ 19.08.2006. 18:50 ] @
Citat:
jupak: U poslednje vreme smo imali nekoliko, upravo takvih slučajeva. Mislim da neće biti problema, iako cela procedura nije srećno zamišljena. Generalno, mora se ispoštovati procedura demontiranja/realizacije. Pošto je takvih slučajeva, kažem bilo, mislim da će sve proteći kako treba. Savetujem ti da prvo kontaktiraš naše kolege iz Usluga u Dubrovačkoj, a oni će već, da obave sve neophodne stvari - pozvaće nas, pozvaće drugu direkciju koja daje naloge za korisnike preko provajdera i na kraju, pozvaće kolege iz razdelnika i objasniće celu situaciju. I pored tog objašnjenja, na svim tim nalozima, u nekom vidu "napomene" stoji da "korisnik prelazi sa jednog na drugi ISP" i da razdelnik treba sve te naloge samo da razduži i da ne dira žice. ;) Prekonfiguraciju radimo samo mi. ;)

Uz malo sreće, imaćeš prekid samo onoliko koliko će ti trebati da uzmeš naš modem i postaviš ga umesto provajderskog. ;)

ko ce nas ovde da (pot)plati?
[ jupak @ 19.08.2006. 18:52 ] @
Citat:
sto te nema na msn...teo sam da te pitam nesto

Divi ovo, možda pomogne:
http://www.petri.co.il/upgrade...atel_speedtouch_pro_to_510.htm
[ calexx @ 19.08.2006. 19:45 ] @
Citat:
jupak: I pored tog objašnjenja, na svim tim nalozima, u nekom vidu "napomene" stoji da "korisnik prelazi sa jednog na drugi ISP" i da razdelnik treba sve te naloge samo da razduži i da ne dira žice. ;) Prekonfiguraciju radimo samo mi. ;)

Da li u ovakvim slučajevima naplaćujete setup i ostalo?
[ BojanBG @ 19.08.2006. 21:25 ] @
Kada sam ja prelazio sa jednog ISP na drugi imao sam "srece" da imam prekid od citavih 20 dana jer me je administrator u mojoj centrali lose prespojio... Tacnije po njegovim recima on je "gurno zicu vec 3. dan ali mu nije jasno kako sad ne radi kad je pre radilo" !@#$%^&* !!!!! ... tek kad sam otiso u centralu i obavio jedan ljubazan razgovor, i on opet malo vadio i gurao one zice i okrenuo jedno 2x telefon sve proradilo za 5 min

@jupak
Jel tacno da korisnici kojima je podesen interleaving imaju posle veci ping? Meni deluje logicno cim se podaci salju na nacin kako ste to vi opisali...
[ djricky @ 19.08.2006. 22:25 ] @
dobra ti je logika...
[ tdjokic @ 19.08.2006. 23:33 ] @
Citat:
jupak: Uz malo sreće, imaćeš prekid samo onoliko koliko će ti trebati da uzmeš naš modem i postaviš ga umesto provajderskog.
Nema provajder moj modem, ja ga imam, licna / privatna svojina , Ethernet prikljucak, radi odmah cim vidi telefonsku zicu , D-Link DSL-300T , nadam se da vam to ne smeta? Imam i spliter, a imam i neki suludi telefon, banana, prilicno star, 15-tak godina, koji se uopste ne obazire na ADSL, niti cvili, pisti, nista, sasvim normalno moze da se prica, poklon od rodbine iz SAD.
[ Man-Wolf @ 20.08.2006. 14:05 ] @
@jupak - Prva stvar, kad si se javio sa: "**bote", ja sam zacutao na par sek, jer si me istripovao do zla boga i onda sam rekao: "Halo". Ti si reko "Halo" i ja sam najljubaznije rekao: "Dobro vece, imam problem sa router-om .... ". Tako da nemoj da siris neistine, da je prvo sto sam rekao bilo: e imam problem sa routerom bla bla .....

Drugo, Vas koji nas nazivate balavcima, ... Video bih kako biste reagovali da vam se neko tako javi. Ok, jupak, bio si iznerviran i sta ja znam, ali bih zamolio da se ne sire prozivke, jer forum nije za to. Unapred zahvaljujem na tome !!!

Trece, odgovoricu u ime Senkagod-a: Jeste dobijeno preko veze, jer svi znamo da Telekom nema u zvanicnoj ponudi ADSL pakete. Ali, to ne znaci da je dobio za dzabe bilo sta. Sve je uredno platio, a to sto je, kako se prica, dobio najbolji router, nije povod za napad na korisnika... Svako od vas da ima vezu, naravno da bi je iskoristio. Pitanje je samo koliko Vas to oce da prizna ...

Sto se tice onoga, sto je jupak rekao, da smo posle zvali i pricali svasta - Da, tacno je. Ja sam te zvao iako je Senkagod bio protiv toga jer sam isp*zdeo max. Takodje, to sam naveo u svom prvom post-u, kad sam rekao da smo posle nekog vremena nazvali i oznacio sam sve sto sam rekao sa " .... ".

I jos bih vas zamolio da ne idete toliko u Offtopic sa pitanjima kad ce ADSL biti realizovan kod mene. Tema post-a je sasvim druga i nemojte je koristiti u druge svrhe ...

jupak - ok, izvinjavam se zbog onoga sto sam pricao, ali, probaj ozbiljnije da shvatis kad te neko zove sa nekim problemom, jer mozda mu je pomoc stvarno neophodna ...
[ jupak @ 20.08.2006. 15:49 ] @
Citat:
Man-Wolf: @jupak - Prva stvar, kad si se javio sa: "**bote", ja sam zacutao na par sek, jer si me istripovao do zla boga i onda sam rekao: "Halo". Ti si reko "Halo" i ja sam najljubaznije rekao: "Dobro vece, imam problem sa router-om .... ". Tako da nemoj da siris neistine, da je prvo sto sam rekao bilo: e imam problem sa routerom bla bla ....

Uffff, ovde je ipak neka zabuna... i izgleda da nisam ja koji je sa tobom razgovarao, barem tad kad ti se desilo to "JEBO TE". ;) Ja sam sa vama pričao između 14-15h i nema šanse onda da bude "Dobro veče"... ;) A office sam napustio već oko 15.30h... ;)
[ tdjokic @ 20.08.2006. 17:33 ] @
Citat:
Man-Wolf: I jos bih vas zamolio da ne idete toliko u Offtopic sa pitanjima kad ce ADSL biti realizovan kod mene. Tema post-a je sasvim druga i nemojte je koristiti u druge svrhe ...

Izvini, nekako je sve skrenulo, pa sam i ja pitao svoje pitanje. Svestan sam da je ispalo off-topic, ali je vrlo srodno, nadam se da nece biti previse zamerke.

A ova sitacija sa javljanjem cudnim recnikom itd. je moguca na jos jedan nacin, koji ste mozda imali prilike da dozivite a mozda i ne. Malo podseca na holivudske scenarije, ali se dogadja. Recimo, desi se u kancelariji cistacica i njen decko, pa sednu da se zezaju i prepadaju korisnike, onako iz cefa. Mozda gresim dusu, ali "J...I GA!"
[ thrillseeker @ 20.08.2006. 17:54 ] @
vama je dosadno...

zatvaramo ovaj topic posto nista nije dokazano....
[ Salko Dinamitas @ 20.08.2006. 18:03 ] @
Najveca korist od ovog topic-a je upravo offtopic.

Taman ljudi saznase ono sto nisu imali koga da pitaju.
[ Man-Wolf @ 21.08.2006. 00:02 ] @
@jupak - Ma care, jebiga, sta je bilo bilo je, mozda sam i reko Dobar Dan. Ali nebitno vise ... Nisam ni ja ok postupio kad sam zvao posle da zajebavam tako da se jos jednom izvinjavam ... Sto se mene tice, sa ovom temom je zavrseno i moze da se zatvori osim ako neko nece jos nesto da pita jupak-a ... :-)
[ mrkidivx @ 21.08.2006. 07:13 ] @
Nema ako tehničkoj podršci ne kažeš "dobar dan" najebao si...
[ Sopocanac @ 21.08.2006. 11:24 ] @
Da li neko iz Jupaka ili njima nadleznih sluzbi moze da mi kaze kad ce ADSL biti moguce uvesti u Kraljevu?
[ staticInt @ 21.08.2006. 14:40 ] @
Ma svuda je moguc ali zavisi da li imas mamu, tatu, babu strinu koji su na visokom polozaju.
[ LordVLAD @ 21.08.2006. 16:19 ] @
Ne zelim da dolivam ulje na vatru, al' ovo je stvarno tragi-komicno... :(

Nazalost, znam kakvi sve zovu (i posecuju) tehnicku podrsku (katastrofa - i ja bih vrlo verovatno ispizdeo i psovao i ko zna sta - a najverovatnije ne bih ni radio takav posao), al' ove trule, jeftine i prostacke fore tipa "ciji je duzi" + pretnje posledicama, iskljucenjem i cime vec, su najblaze receno PATETICNE...

I sta ljudi posle takvog stava treba da ocekuju? Je*em ti drzavu... :(
[ Mister Big Time @ 21.08.2006. 16:28 ] @
Citat:
LordVLAD: Ne zelim da dolivam ulje na vatru, al' ovo je stvarno tragi-komicno...

Nazalost, znam kakvi sve zovu (i posecuju) tehnicku podrsku (katastrofa - i ja bih vrlo verovatno ispizdeo i psovao i ko zna sta - a najverovatnije ne bih ni radio takav posao), al' ove trule, jeftine i prostacke fore tipa "ciji je duzi" + pretnje posledicama, iskljucenjem i cime vec, su najblaze receno PATETICNE...

I sta ljudi posle takvog stava treba da ocekuju? Je*em ti drzavu...

na koga mislis?
Citat:
thrillseeker: vama je dosadno...

zatvaramo ovaj topic posto nista nije dokazano....

I dalje nije dokazano.... Student nije zapalio zito!

Dakle samo je zakljucena odavno poznata parola da samo u Srbiji postoji pet racunskih radnji : sabiranje, oduzimanje, mnozenje, deljenje i drpanje!
[ oktopod @ 23.08.2006. 00:16 ] @
Da, duzi je odziv na ping

Sta ima koleze jupakovci? ;-)
[ oktopod @ 23.08.2006. 00:18 ] @
@bojan_bg
Jel tacno da korisnici kojima je podesen interleaving imaju posle veci ping? Meni deluje logicno cim se podaci salju na nacin kako ste to vi opisali...

Da, duzi je odziv na ping...na ovo sam mislio....
[ oktopod @ 23.08.2006. 00:23 ] @
Pozdrav za jupak, thrilseekera, bachamana, milana andjelkovica i ekipu
[ neca @ 23.08.2006. 10:47 ] @
oktopod ?
S' kim se grudvas? :)
[ biljkamt @ 23.08.2006. 11:43 ] @
Posto ste tako ljubazni molim vas da mi odgovorite na pitanje!!!

18. maja sam potpisala ugovor sa provajderom i jos uvek nisam prikljucena.
Sta se to desava na famoznoj centrali Zvezdara? I zasto vi dajete pozitivan odgovor na tehnicke mogucnosti kada niste u stanju da to sprovedete u delo???

Unapred hvala
[ Gojko Vujovic @ 23.08.2006. 12:39 ] @
Sačekaćeš ti huawei ipak ;)
[ djricky @ 23.08.2006. 19:01 ] @
@gojko: huawei???
[ jupak @ 24.08.2006. 17:39 ] @
Citat:
biljkamt: Posto ste tako ljubazni molim vas da mi odgovorite na pitanje!!!

18. maja sam potpisala ugovor sa provajderom i jos uvek nisam prikljucena.
Sta se to desava na famoznoj centrali Zvezdara? I zasto vi dajete pozitivan odgovor na tehnicke mogucnosti kada niste u stanju da to sprovedete u delo???

Unapred hvala

Uhhh... Tehničke mogućnosti i kapaciteti su dva različita pojma... I baja na Goliji, kojia ima direktan broj, tj. nije dvojnik i nije na PCM/FM uređaju, će dobiti pozitivan odgovor na tehn. mogućnosti. Kapaciteti su nešto drugo. Verovatno si ubačena na "listu čekanja" pa kad bude bilo proširenja na Zvezdari eto tebe na nalogu za realizaciju. Mada, možda nešto može i da se sredi... ?

[ jupak @ 24.08.2006. 17:42 ] @
Citat:
djricky: @gojko: huawei???

Huawei je dobio pos'o za Triple Play... HSI/VoIP/VoD... Oni će instalirati DSLAM-ove po celoj Srbiji. Što se tiče klasičnog ADSL-a, Alkatel više neće raditi ništa osim ovog što je pušteno do sad... mislim na gradove, a to su kao što znate Bgd, NS i Šni. ;)

[Ovu poruku je menjao Milan Andjelkovic dana 24.08.2006. u 22:58 GMT+1]