[ zorrome @ 17.08.2006. 17:12 ] @
Imam slučaj u kojem je otišlo napajanje, a zbog toga i matična ploča (to je jedini normalni razlog). Zar ne postoji osigurač na matičnoj ploči koji bi to spriječio, a koji kad izgori bi trebao biti promjenjiv.
Hvala
[ JOJO847 @ 17.08.2006. 17:27 ] @
nije to tako jednostavno. Osigurač pregori na preveliku struju.
[ buljko @ 17.08.2006. 22:03 ] @
Na maticnim plocama, po pravilu, ne postoje osiguraci. U napajanju postoji, uglavnom, samo jedan koji stiti elemente u primarnoj strani PSU. Sve ostalo je u domenu zastitnih kola u samom PSU i, delom, na MB. Kvalitetnije ploce, ali i napajanja, imaju bolje prenaponske i prekostrujne zastite, one losijeg kvaliteta, mnogo slabije i tu je rizik mnogo veci. Inace, red crkavanja koji si naveo vazi kod "divljaka" (PSU), kod kvalitetnijih je takvo nesto manje moguce jer je sistem zastite takav da se PSU ili blokira ili sam sebe spali (provodjenjem prenaponske zastite) i tako stiti MB i ostale komponente racunara.
[ SASA M. @ 18.08.2006. 02:45 ] @
Postoje osiguraci na maticnoj, samo nisu u obliku klasicnih staklenih. Postoje bar dve vrste, oni koji pregore trajno i oni koji ostaju u takvom stanju dok se ne prekine napajanje sa ploce. Mislim da se zovu polyfuse ili tako nesto.
[ buljko @ 18.08.2006. 02:50 ] @
Kazem, po pravilu ih nema. SMD osigurace vidjao sam samo na nekim Brand Name (COMPAQ i SIEMENS) kao i Notebook plocama ali na ovim koje mi koristimo za sklapanje racunara, cak i najkvalitetnijim, vec odavno nisam video tako nesto.
[ SASA M. @ 19.08.2006. 00:53 ] @
Ima ih sigurno na svim plocama. Ove druge zovu jos resettable fuses. Vidjao sam jos neke za vece struje, ali im ne znam imena. Jedan od slika sa ploce za ove poly, koju igrom slucaja imam pri ruci, samo su kod mene oznake malcice drugacije: http://global.aopen.com.tw/tech/techinside/r_fuse.htm
[ Barboza @ 24.08.2006. 10:10 ] @
Ovom prilikom iz prve ruke preporuka za epox plocu. za vreme rada racunara napravio kratak spoj sa sve varnicama na nekom lowend-noname-kungfu napajanju. zamenio ga i sve fercera...
[ Syberbob @ 27.08.2006. 01:22 ] @
Nekoliko puta su mi crkavala i AT i ATX napajanja ali nikada i ploca sa njima. Mislio sam da je to isto kao da se ishchupa kabl iz struje :)
[ Tosaxxx @ 27.08.2006. 11:02 ] @
Meni je MB "crkla", a napajanje nije... I to bas Epox, ali sreca bila je jos pod garancijom... Znaci, nije to pravilo da kada ode napajanje ode i Maticna Ploca... Sve zavisi od kvaliteta ploce, napajanja, pa i samih instalacija u kuci... Poznato je da napon koji mi koristimo varira od 170-230, sto je i glavni razlog crkavanja komponenti...