[ drica @ 18.08.2006. 11:19 ] @
Povezao sam više gradova po Srbiji preko Frame Relay linkova iznajmljenih od Telekoma.
Treba mi backup za te veze, jer ona mora da stalno funkcioniše a to baš i nije slučaj kod Telekoma.
Šta odabrati?
Razmišljam, svi lokalni provajderi opet na kraju idu preko Telekoma, pa ako neki veseljak zaore kablove između BG i NI, džaba što bi vršio povezivanje i preko njih. Za satelitsku vezu sam čuo da ima veliko kašnjenje, pa ne znam kako bi moje aplikacije radile.
Šta mi je činiti?
[ smijesni @ 18.08.2006. 13:50 ] @
Frame Relay-u se, klasično, povećava pouzdanost ISDN back-up vezama. Sad, sto se tiče bakarnih vodova ili optičkih veza između gradova ovo i nije neka zastita, s tim da je ISDN vezan za komutacione čvorove (tel. centrale), a iznajmljene linije za drugu vrstu opreme (razna pristupna multipleksna oprema + access router + (tipično) ATM čvor) tako da se dobija redudanca u opremi.

Pozdrav!
N.
[ drica @ 18.08.2006. 14:16 ] @
Citat:
smijesni: Frame Relay-u se, klasično, povećava pouzdanost ISDN back-up vezama. Sad, sto se tiče bakarnih vodova ili optičkih veza između gradova ovo i nije neka zastita, s tim da je ISDN vezan za komutacione čvorove (tel. centrale), a iznajmljene linije za drugu vrstu opreme (razna pristupna multipleksna oprema + access router + (tipično) ATM čvor) tako da se dobija redudanca u opremi.

Pozdrav!
N.

ISDN moram da odbacim jer mi ne obezbeđuje potrebne uslove za funkcionisanje aplikacija.
Da li možda postoji provajder koji je bežično povezao više gradova?
[ Marcony @ 18.08.2006. 14:41 ] @
SBB ima svoju mrezu izmedju gradova, koliko se meni cini.
[ gandalf @ 18.08.2006. 15:07 ] @
Za sada ni jedan od provajdera nema svoji (nezavisnu od telekoma) medju gradsku mrezu. Tako da nemas bas mnogo alternativa...
[ Milan Andjelkovic @ 18.08.2006. 16:37 ] @
Nije baš da niko nema ništa, ali sigurno je da niko nema toliko opsežnu mrežu kao Telekom.

Možda bi dobio više informacija ako bi naveo koji su gradovi u pitanju...
[ drica @ 18.08.2006. 21:41 ] @
Citat:
Milan Andjelkovic: Nije baš da niko nema ništa, ali sigurno je da niko nema toliko opsežnu mrežu kao Telekom.

Možda bi dobio više informacija ako bi naveo koji su gradovi u pitanju...

Gradovi su:
Beograd
Kruševac
Jagodina
Paraćin
Kragujevac
Čačak
Požega
Užice
Gornji Milanovac
Aranđelovac
[ djricky @ 18.08.2006. 21:43 ] @
nema niko... ni SBB... samo Telekom...
[ optix @ 18.08.2006. 22:07 ] @
SBB je zakupio L2 VPN izmedju par gradova preko Telekoma, nista jos uvek od njih sto se toga tice ;)

btw. Cisto sam radoznao zbog cega ISDN ne odgovara, mala brzina (128kb/s @BRI) ?
[ srbaja @ 18.08.2006. 23:00 ] @
Citat:
drica: Gradovi su:
Beograd
...
Aranđelovac

Koliki ti protok treba? Satelit možda i ne mora da bude baš toliko skup u poređenju sa FrameRelay-om
[ bokili @ 19.08.2006. 00:37 ] @
Citat:
drica
Razmišljam, svi lokalni provajderi opet na kraju idu preko Telekoma, pa ako neki veseljak zaore kablove između BG i NI, džaba što bi vršio povezivanje i preko njih.

E bas da zaore :) Ako se to desi nema ni telefonske veze :)
[ radojko @ 19.08.2006. 04:41 ] @
FR ti je trenutno najpuzdanija tehnologija. Telekom ima redudantnost te mreze, ako neko i zaore po kablu sigurno nece doci do prekida jer postoje alternativni putevi pa se saobracaj izrutira.
Inace banke su vezane na ovaj nacin preko telekoma.
[ drica @ 19.08.2006. 09:29 ] @
Citat:
radojko: FR ti je trenutno najpuzdanija tehnologija. Telekom ima redudantnost te mreze, ako neko i zaore po kablu sigurno nece doci do prekida jer postoje alternativni putevi pa se saobracaj izrutira.
Inace banke su vezane na ovaj nacin preko telekoma.

Eh, lepo to zvuči ali koliko puta se samo to desilo ...
Jednom je stvarno majstor koji je kopao deponiju na putu između GM i ČA počupao kablove i nije radila FR veza. Oni imaju neku redundantnost to je sigurno, ali u praksi uopšte ne radi kako treba, i što je najgore, ne detektuje pad veze, nego kad god imaš neki problem moraš da ih zoveš da to prijaviš. Znači nadgledanje nula.

Meni treba bar 256Kb/s, zbog toga sam odustao od ISDN veze.

Zanima me kakva su iskustva sa satelitskim linkovima, kao i sa bežičnim mrežama koje niču po Srbiji.
[ Vladokv @ 19.08.2006. 10:03 ] @
Dobro je resenje Wireles b standard. Kao sto rekose domet 300km sa pojacavacima. Ako stavis repetitor stanice, domet nema limita. Evo konkretan link http://www.wifihr.org/modules....ent&pa=showpage&pid=18 .To ce obezbediti tebi neophodnih 256K
[ smijesni @ 19.08.2006. 12:22 ] @
ISDN standard nije nuzno vezan za 128 kb/s, neki operateri (doduse evropski) nude i zakup tkzv. H kanala, znaci moguce je dobiti brzine u opsegu od 128kb/s do 2 Mb/s (u slucaju primarnog pristupa). U BiH, koliko znam se ne nudi zakup H kanala, za Srbiju ne znam, mozes provjeriti :).

N.
[ djricky @ 19.08.2006. 15:01 ] @
Citat:
Vladokv: Dobro je resenje Wireles b standard. Kao sto rekose domet 300km sa pojacavacima. Ako stavis repetitor stanice, domet nema limita. Evo konkretan link http://www.wifihr.org/modules....ent&pa=showpage&pid=18 .To ce obezbediti tebi neophodnih 256K

qq majko... imas wireless forum, put pod noge, pa na obrazovanje... 300km?? ahem... odavno neko nije ovako "slatko" lupio
[ positive0 @ 19.08.2006. 18:53 ] @

Ne znam kakvu opremu imas, i koliki budzet, ali na Cisco ruterima mozes bundlovati vise BRI-jeva u jedan multilink kanal...zato, nemoj prerano da iskljucujes ISDN

http://www.cisco.com/en/US/tec..._example09186a00800a3b7a.shtml

http://www.cisco.com/en/US/tec..._example09186a00801035c1.shtml

Sasa

[ Vladokv @ 19.08.2006. 18:53 ] @
Ja znam da ljudi uspevaju da se povezu i na oko 7Km daljine, a onaj podatak je sa drugog sajta i to pri verovatno idealnim uslovima! Rezultat jeste neverovatan, zaista, i bilo mi je interesantno da ga navedem!
@djricky
jesi li 100% siguran da onakva mreza ne postoji tamo?
[ drica @ 19.08.2006. 23:10 ] @
Bundl više ISDN BRI nije loša ideja.

Za bežično povezivanje na više stotina kilometara oprema postoji, dolazili ljudi koji prodaju kod mene, merili GPS koordinate, imaju kartu reljefa naše zemlje, i na kraju su mi dali cenu da ti se zavrti u glavi.
Najveći problem je da staviš neophodne antene, da dobiješ dozvole za njihovo postavljanje, ...

RG Ekonomik nudi tu vrstu povezivanja, ali nisu do tada uradili nijednu vezu na tolikoj daljini.

Mislim da je to ipak previše skupo, sem kad nemaš baš nikakav drugi izbor a baš moraš da obezbediš backup.

Znači, ISDN bundl.
[ zoran @ 20.08.2006. 03:38 ] @
Pa niko ti nije rekao da i wi-fi i satelitski link imaju istu brzinu prostiranja talasa , što znači isti odaziv na istu udaljenost preračunaj si, sve ostalo su nijanse, kvalitet korišćenih uređaja. Satelitski je skup , a wi-fi nasuprot njega jeftin ali imaš mnogo fizičkih prepreka koje treba preskočiti. E sad o ovim detaljima se ne treba upuštati u polemiku, jer zna se...
Po meni kabel je najbrži ,pa recimo ja bih zakupio vod do najbližeg na pr. Telekoma pa prebacio na neki privatni 1 , pa privatni 2 ...i zaokružio neku putanju do svih tvojih odredišta , jer koliko sam shvatio tebi treba alternativni link , ali pošto takav već imaš od jednog provajdera koji ti ne odgovara, a drugi nemaju tu mogućnost , ali kad bi se sabrali pretpostavljam da bi se napravilo nešto....ufff lupam sad već puno...

[Ovu poruku je menjao zoran dana 20.08.2006. u 04:50 GMT+1]
[ webster_bg @ 21.08.2006. 09:25 ] @
Alternative telekomu u zemlji srbiji na zalost jos uvek ne postoje.
SBB pokusava da napravi nesto ali se svodi da uplinkovi izmedju tarifnih zona telekoma idu po telekomovoj optici.(KG, NI, NS)
Wireless u realnosti moze, al u mom slucaju nije radio (suvise veliki delay) izmedju NS i BG-a sa cestim prekidima.
Tako da Bundlovanje ISDN-ova ostaje kao jedina za sad pouzdana alternativa koja ne iziskuje prevelike troskove (instalaciona taksa, mesecna preplata, ostvareni protok koji u slucaju bekap linije nije veliki).
Do nekih boljih vremena :)
[ positive0 @ 21.08.2006. 10:52 ] @

Naravno, kao jos jednu varijantu imas i VPN...

Povezi lokacije (to je jako mali broj lokacija tako da ni izbor dizajna i konfiguracije nije neki veliki problem) preko VPN-a. Recimo, mozes nabraviti hub-and-spoke dizajn ili neku vrstu hibridnog dizajna...u oba slucaja isplativost ti je vise nego ocigledna.
Naravno, s obzirom da ti treba potpuna redundantnost, najbolje je ukoliko si vec imas neki ruting protokol u mrezi...za ovo neces moci koristiti cist IPSec, pa bih ti ja predlozio GREoverIPsec ili L2TP...

Poz
[ drica @ 21.08.2006. 14:10 ] @
Citat:
positive0: Naravno, kao jos jednu varijantu imas i VPN...

Povezi lokacije (to je jako mali broj lokacija tako da ni izbor dizajna i konfiguracije nije neki veliki problem) preko VPN-a. Recimo, mozes nabraviti hub-and-spoke dizajn ili neku vrstu hibridnog dizajna...u oba slucaja isplativost ti je vise nego ocigledna.
Naravno, s obzirom da ti treba potpuna redundantnost, najbolje je ukoliko si vec imas neki ruting protokol u mrezi...za ovo neces moci koristiti cist IPSec, pa bih ti ja predlozio GREoverIPsec ili L2TP...

Poz

Ma i taj VPN će ići preko Telekoma. Kako Telekom izbeći? Šta god da odabereš, tu je samo Telekom.
Motalicu na leđa, pa od grada do grada :)
[ webster_bg @ 21.08.2006. 16:07 ] @
Citat:
drica: Ma i taj VPN će ići preko Telekoma. Kako Telekom izbeći? Šta god da odabereš, tu je samo Telekom.
Motalicu na leđa, pa od grada do grada :)

I tu ne bi dobro prosao :) telekom sece svaku zicu na koju naidje da nije njihovo :)

[Ovu poruku je menjao Milan Andjelkovic dana 22.08.2006. u 09:00 GMT+1]
[ positive0 @ 21.08.2006. 20:13 ] @
O cemu pricate vi ljudi? Sta bre Telekom sjece? Ispade sad da pola Srbije nema internet ako taj internet nije preko Telekoma???
Umjesto da pausalno lijepite gdje stignete, hajd malo razmislite prije tako odvalite.
Ja koliko vidim npr. Verat ima potpuno nezavisnu infrastrukturu (barem dio)...

Sem toga, koliko je meni poznato, broadband (ili barem neka vrsta broadband interneta) se danas uglavnom svuda moze uzeti...od jednog provajdera ovde, od drugog onde itd...u cemu je problem onda???

[ zoran @ 22.08.2006. 04:39 ] @
Vidiš ...sve te žice se sastavljaju u jednu tačku u odajama Telekoma :) ...+ naravno Verat .
Kad ja odavde udarim ping/trase sa euneta to ide prema telekomu pa u inostranstvo , pa se vrati nazad u ES....kako je to fino.
[ webster_bg @ 22.08.2006. 08:05 ] @
Citat:
positive0: O cemu pricate vi ljudi? Sta bre Telekom sjece? Ispade sad da pola Srbije nema internet ako taj internet nije preko Telekoma???
Umjesto da pausalno lijepite gdje stignete, hajd malo razmislite prije tako odvalite.
Ja koliko vidim npr. Verat ima potpuno nezavisnu infrastrukturu (barem dio)...

Sem toga, koliko je meni poznato, broadband (ili barem neka vrsta broadband interneta) se danas uglavnom svuda moze uzeti...od jednog provajdera ovde, od drugog onde itd...u cemu je problem onda???

Pitaj drugare iz SBB-a koliko puta su ostali bez optike zbog sece od strane telekoma. Sto se tice nezavisnih broadband internet providera, osim telekoma i verata nista drugo ne postoji osim mozda pojedinacnih satelitskih linkova. Tako da prica o nezavisnim broadband providerima pada totalno u vodu u srbiji. Cak je i Verat u nekom "odnosu" sa telekomom i pitanje je dokle ce to trajati.
A o kvalitetu servisa necu ni da govorim :) SLA je jos misaona imenica.....
[ Milan Andjelkovic @ 22.08.2006. 08:09 ] @
Citat:
webster_bg:
A o kvalitetu servisa necu ni da govorim :) SLA je jos misaona imenica.....

Nije SLA misaona imenica, nego SLA košta, a malo ko smatra SLA za isplativu investiciju ovde...
[ webster_bg @ 22.08.2006. 08:47 ] @
Citat:
Milan Andjelkovic: Nije SLA misaona imenica, nego SLA košta, a malo ko smatra SLA za isplativu investiciju ovde...

Da li je neko pokusao da napravi SLA sa telekomom?? Nije problem novac, za kriticne sisteme kao sto je moj gde su online servisi od prioriteta za poslovanje preduzeca i svaki downtime kosta mnogo vise od potencijalnog SLA. Telekom jednostavno jos uvek ne zeli da se obavezuje niti mora. Nemaju dezurne sluzbe, eventualne softverske probleme i mogu resiti van radnog vremena, ali bilo kakva intervencija na terenu posle 16 casova petkom, do ponedeljka ujutro ne dolaze u obzir. Sa drugim vendorima imam vrlo lepe SLA agreemente, hitan odziv, popravka ili zamena uredjaja u roku od 4 sata, ali telekom to ne moze da ispostuje jos uvek.
Jos uvek zavise od pere i zike montera koji ne rade vikendom i nisu za to placeni :)

[ positive0 @ 22.08.2006. 13:10 ] @

Cek bre...to sto sam ja na sbb konekciji vec znaci i da imam tamo drugare...super..svaki dan saznam nesto novo.

A vi se inace bojite da ce neka tajanstvena posast u trenutku da zbrise kompletan Telekom sa lica zemlje...i ATM core i Internet backbone, i telefoniju...sve??? A posto vec sve to na kraju krajeva zavisi od nekog elektriciteta, koji se jednog dana, jelda, moze poremetiti pod dejstvom X sila, i nas surovo ostaviti da visimo u zraku, trebali da ipak da trazimo backup rjesenje i za elektricitet?!

Ma daaaaaj....

Sasa
[ drica @ 22.08.2006. 14:44 ] @
Citat:
positive0: Cek bre...to sto sam ja na sbb konekciji vec znaci i da imam tamo drugare...super..svaki dan saznam nesto novo.

A vi se inace bojite da ce neka tajanstvena posast u trenutku da zbrise kompletan Telekom sa lica zemlje...i ATM core i Internet backbone, i telefoniju...sve??? A posto vec sve to na kraju krajeva zavisi od nekog elektriciteta, koji se jednog dana, jelda, moze poremetiti pod dejstvom X sila, i nas surovo ostaviti da visimo u zraku, trebali da ipak da trazimo backup rjesenje i za elektricitet?!

Ma daaaaaj....

Sasa

Diskusiju sam započeo baš zato što na većini lokacija koje sam naveo imam i Frame od Telekoma i Internet od SBB.
I veruj, ta tajanstvena sila (mraka i bezumlja) radi skoro svaki dan.
Skoro da nema dana da na nekoj od lokacija nešto ne radi.
Počev od neobjašnjivih razloga, pa potapanja kablova u šahti, pogrešnih prevezivanja žica (ne kod mene), DHCP koji ne rade kako treba, zaoravanja kablova (da, baš zaoravanja), pogrešnog štemovanja, ... Ovo je baš da ne radi. O smetnjama na linkovima da ne pričam, to više i ne spominjem ...

Mogli bi da damo neki zaključak svemu ovome, meni su dosadašnji odgovi dovoljni da shvatim:
1. Ne postoji ništa kao generalno rešenje a da ide mimo Telekoma.
2. Ni Telekom ni SBB nemaju neki sistem za nadgledanje veza (ili ga imaju ali radi veoma loše) pa korisnici moraju da prijavljuju probleme.
3. SBB koristi Telekom linkove između gradova.
4. Satelitski link je problematičan za online aplikacije zbog velikog kašnjenja, a za prepravljanje aplikacija se uglavnoim nema vremena.
5. Wireless rešenje i na 300km postoji ali je PRESKUPO a i trebam dozvolu za postavljanje antena.
6. ISDN bundle može da posluži kao neko privremeno rešenje za backup link.

Hvala svima.

[ positive0 @ 22.08.2006. 18:49 ] @

Pa to sto ti je pao frame, ili ti pukla parica, ne mora da znaci (i u 99,9 % slucajeva i ne znaci) da ti internet koji si uzeo od drugog provajdera (pa cak i nek sve ide preko telekomove sabirnice) takodje ne radi...jel tako?

I am out.

poz
[ SleepLess @ 23.08.2006. 08:11 ] @
postoji jedno jedino resenje (ili mozda dva) za back-up link a to su:

1.Satcom/PCDirect ili neki drugi satelitski link.
2.postavljanje sopstvene kablaze prema nekom provider-u iz npr. ravne Ungarije.

a u tom slucaju dolazi do sledecih problema(licno sam ih osetio na sopstvenim ledjima bar pod tackom 1.)

Pre godinu dana sam napravio projekat za postavljanje zemaljske sat. stanice i kontaktirao ljude iz Intersata. Dogovor je pao za satelit Northstar. i tu pocinju moji problemi. pare, da naglasim su ulagali ljudi iz inostranstva a ne ja. sa papirima koje sam dobio od Intersata sam otisao u ministarstvo za kapitalne investicije-odsek za telekomunikacije(kod naseg dragog cika velje koji se hvali da maksimalno brzo resava pitanja unapredjenja/modernizacije sistema telekomunikacija i informatickih). tamo su mi dali brdo papira (citaj formulara) koje sam morao da popunim. u pitanju su bili podatci o poziciji zem.stanice (geog.sirina i duzina, freq, i ostali teh.podatci) i podatci o satelitskom delu(koji satelit, fec, freq,polarizacija...)u svakom slucaju papira sam imao da palim vatru na kampovanju mesec dana. i sad dolazim do najzanimljivijeg dela.

1. morao sam da dobijem saglasnost TELEKOM-a za postavljanje stanice i za broadcasting.

2. morao sam da dobijem misljenje i saglasnost direktora direkcije za informaticka pitanja (adresa je takovska 2, neznamveckojisprat, bgd, pogadjate vec to je adresa glavne poste bgd-a)

3. taj proces odobravanja (ako bi se odobrilo) nije kraci od 6meseci!!!!!!!!!!!!!!

4.ista stvar bi se verovatno desila i kad bih hteo da postavljam optiku prema madjarskoj. pa da je postavim na 2m dubine verovatno bi mi zaorali kabl.

kad su to culi moji ulagaci su se samo okrenuli i lepo se pozdravili saS JA.

u prevodu cele ove price je sledece: KO USPE DA ZAOBIDJE TELEKOM IMA DA POPIJE ILI GADNU TUZBU OD NJIH ILI PICE KOJE JA CASTIM