[ inherited @ 19.08.2006. 11:30 ] @

1) Imam 3 particije (C,D,E). Na C particiji je instaliran windows (ntfs - primary).
Na drugim su podaci. Hteo sam E particiju spojiti sa C, znaci povecati samo C.
To sam probao preko Partition Magic 8, ali nije mi uspelo, cak sam postavio da
E ne bude logical, nego Primary.
Ako neka zna kako bih uspeo spojiti ove dve particije, nek kaze...

2) Ako je HDD povezan preko RAID-a, da li instalacija windowsa ide isto kao i kad
je HDD spojen preko IDE, SATA?
[ Seyokiller @ 19.08.2006. 21:50 ] @
Resenje prvog problema:

1. Napravi Backup podataka

2. Izbrisi D i E particije i ponovo kreiraj particiju D ako zelis da imas samo dvije particije na tvom hard disku

Resenje drugog problema:

Nije ista instalacija Windows XP kao na obican hard disk !

Kad hoces da instaliras Xp na RAID disk treba da imas instalacionu boot disketu od RAID kontrolera!
Pokrenes instalaciju XP i kada se pocnu ucitavati drajveri treba da pritisnes F3 (XP ce te pitati za ovu opciju). Nakon ovoga sistem ce ti traziti boot disketu za RAID i onda posle toga nakon ucitavanja drajvera sa floppy-ja ide sve normalno.
Ako budes imao kakvih problema javi se

[ Milan Gligorijevic @ 19.08.2006. 22:40 ] @
F6, a ne F3
[ inherited @ 20.08.2006. 02:31 ] @
Hvala vam na odgovorima.
Resenje koje je dao Seyokiller sam znao, mislio sam da ima brzi i laksi nacin, nesto kao Merge Partition iz Partition Magic-a. Ali dobro...
Dalje, otprilike sam shvatio kako treba instalirati Xp na RAID disk, ali kako bih mogao nabaviti instalacionu boot disketu od RAID kontrolera?

[ Goran Mijailovic @ 20.08.2006. 10:04 ] @
Zar to ne dolazi na cd-u uz plocu?
[ calexx @ 20.08.2006. 10:57 ] @
Citat:
inherited:Resenje koje je dao Seyokiller sam znao, mislio sam da ima brzi i laksi nacin, nesto kao Merge Partition iz Partition Magic-a.
Pa ima rešenje ... Merge Partition. To ipak nije brže a ne mora da znači da će da bude i lakše. U svakom slučaju tako moeš da spajaš susedne particije a ne recimo C i E za koje pretpostavljam da nisu. Sa particijama može da se radi svašta, ali je potrebno da znaš šta radiš. Kod tebe konkretno bi potrajalo, prvo iskopiraš sadržaj E particije na C (što nije mnogo pametno), izbrišeš E pa onda preostale dve particije raspoređuješ po želji.
[ inherited @ 21.08.2006. 00:06 ] @
Citat:

Dalje, otprilike sam shvatio kako treba instalirati Xp na RAID disk, ali kako bih mogao nabaviti instalacionu boot disketu od RAID kontrolera?

Jel zna neko?
A, ako ima na CD-u od ploce, kako to upotrebiti prilikom pokretanja instalacionog XP-a? Izvadim XP, ubacim CD od ploce, pa ponovo vrarim XP???? Malo glupo...?
[ calexx @ 21.08.2006. 00:22 ] @
Da je tako, ne bi bilo glupo ali nije. Moraš prethodno da napraviš tu disketu pa je uvališ kad počne instalacija. Pitanje je šta će da radi neko ko kupi takvu ploču a nema gde da napravi disketu. Naravno, rešnje se nekako nađe ali postoje i malo ekstremniji slučajevi kada baš ne može. Trebalo je da prilože disketu kao što su ranije ili da smisle način da se podmetne CD.
[ inherited @ 21.08.2006. 10:54 ] @
Ako ne nadjem resenje da vratim na IDE kabl?
U stvari, sta se dobija RAID prikljucenjem u odnosu na IDE?
[ Miroslav Jeftić @ 21.08.2006. 11:15 ] @
Da li znaš uopšte šta je IDE, šta je SATA a šta RAID? Imam utisak da ne. HDD ne može biti spojen preko IDE i SATA po želji~ili imaš IDE disk ili SATA disk. Takođe, jedan hard disk se ne može staviti u RAID, moraš imati minimalno dva SATA hard diska da bi ih stavio u RAID. Šta se time dobija, možeš da potražiš po netu.

[Ovu poruku je menjao Bryan Fury dana 21.08.2006. u 12:29 GMT+1]
[ inherited @ 21.08.2006. 12:27 ] @
Znam sta je IDE, sta SerialATA, ali sa RAID-om se nisam susretao... I znam da jedan HDD ne moze biti spojen preko IDE kabla a drugi preko SATA!!! Sa RAID kontrolerima nisam imao prilike da se susrecem, pa sam mislio da je ovo pravo mesto da saznam nesto vise...