[ Cabo @ 20.08.2006. 18:07 ] @
[ Cabo @ 20.08.2006. 18:07 ] @
[ Cabo @ 22.08.2006. 14:29 ] @
Svi junaci nikom ponikoše...
![]() [ uranium @ 23.08.2006. 10:33 ] @
Nikako ne uspevam da nateram
![]() ![]() I) Pošto zadatak ne bi imao smisla ukoliko dati integral ne konvergira - pozabavimo se prvo time. Neka je ![]() ![]() Vidimo da je: ![]() ![]() pa je singularitet samo u tački ![]() ![]() Neka je zato ![]() ![]() Pokazaćemo da je ovaj limes uvek konačan. Dakle, dokažimo da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Upotrebićemo Vajerštrasov kriterijum i pri tom, budući da na konvergenciju utiče samo ponašanje podintegralne f-je u nekoj okolini singulariteta - posmatraćemo f-ju na intervalu ![]() ![]() Za svako ![]() ![]() ![]() ![]() To je posledica neprekidnosti (pa samim tim i ograničenosti) f-je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Parcijalnom integracijom dobijamo ![]() ![]() ![]() U narednim tačkama koristiću neke osnovne teoreme - da ih ne bi prekucavao, pozivaću se na njihovu numereciju u drugom izdanju knjige Matematička analiza 2, D. Adnađević, Z. Kadelburg. 1. Treba ispitati neprekidnost f-je ![]() ![]() ![]() A možemo i da se malo pomučimo (ipak je to zadatak sa ispita ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka je ![]() F-ja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sada je jasno da postoji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Ovde bi mogli da upotrebimo teoremu 7.3.3 (dovoljni uslovi za upotrebu Lajbnicovog pravila na nesvojstvene parametarske integrale), ako pokažemo da važe svi potrebni uslovi. i) f-ja ![]() ![]() ii) Za svako ![]() ![]() ![]() za svako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() iii) ![]() ![]() time su provereni svi uslovi pa na osnovu teoreme 7.3.3 sledi tvrđenje pod 2. 3. Sada moramo da izračunamo ![]() ![]() U integralu ![]() ![]() ![]() integral postaje ![]() Dakle, imamo da je ![]() ![]() Na osnovu definicije f-je ![]() ![]() Budući da sam ovo ukucavao/proveravao direktno u polju za upis odgovora - valjda ne moram da objašnjavam koliko sam se napatio ![]() [Ovu poruku je menjao uranium dana 24.08.2006. u 02:17 GMT+1] [ Cabo @ 24.08.2006. 10:23 ] @
[ Cabo @ 24.08.2006. 12:08 ] @
Šta mi nije jasno:
1) Zašto je ![]() ![]() Što je za fiksirano ![]() Još nešto: koliko sam ja shvatio, mi definišemo novu funkciju ![]() staru funkciju ![]() ![]() 2) Što se tiče parcijalnog izvoda funkcije ![]() ![]() ![]() ![]() Code: \!\(If[\(\[ InvisibleSpace ]! \((Im[1\/\[ Alpha ]\^2] == 0 && \[ Alpha ]\^2 > 0 && 1\/\[ Alpha ]\^2 < 1) \)\) && Arg[\[ Alpha ]\^2] \[ NotEqual ] 0, \(-\(\(2\ \[ Alpha ]\ ArcSin[\@\[ Alpha ]\^2]\)\/\@\(\[ Alpha ]\^2 - \[ Alpha ]\^4\)\)\), \[ Integral ]\_0\%1 \(-\(\(2\ x\ \[ Alpha ]\)\/\(\@\(1 - x\^2\)\ \((1 - x\^2\ \[ Alpha ]\^2)\)\)\)\) \[ DifferentialD ]x]\) što u prevodu na matematički jezik, i sa izvesnim skraćenjima, znači: ![]() 3) I, naravno, ostaje drugi zadatak, za koji u rešenju iz Rokova piše da integral ravnomerno konvergira za ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inače, ako nekoga interesuje što se uopšte bakćem sa parametarskim integralima, odgovor je da poena nikada nije previše — naročito ako se uzme u obzir zakidanje na sitnicama i usmeni. ![]() [Ovu poruku je menjao Cabo dana 24.08.2006. u 13:54 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Cabo dana 24.08.2006. u 14:00 GMT+1] [ uranium @ 24.08.2006. 15:38 ] @
Budući da
![]() ![]() ![]() ![]() Naravno, mogli smo da primenimo isto pravilo i na celu f-ju ![]() ![]() Pošto f-ja ![]() ![]() ![]() ![]() Ako su singulariteti i u ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pretpostavljam da si hteo da napišeš (barem Mathematica jeste ![]() ![]() što bi bilo u skladu sa uslovima iz druge tačke tj. ![]() Što se tiče poslednjeg pitanja - integral bi se posmatrao kao zbir graničnih vrednosti dva integrala sa konačnim (ne-nula) granicama a primitivna f-ja bi bila asimptotski ekviv. sa ![]() ![]() [ petarm @ 24.08.2006. 16:34 ] @
Bernulijevog pravila? Gde mogu naci nesto vise o tome?
[ uranium @ 24.08.2006. 16:47 ] @
Citat: Biography of Johann Bernoulli: The well known de l'Hôpital's rule is contained in this calculus book and it is therefore a result of Johann Bernoulli. In fact proof that the work was due to Bernoulli was not obtained until 1922 when a copy of Johann Bernoulli's course made by his nephew Nicolaus(I) Bernoulli was found in Basel. Bernoulli's course is virtually identical with de l'Hôpital's book but it is worth pointing out that de l'Hôpital had corrected a number of errors such as Bernoulli's mistaken belief that the integral of 1/x is finite. After de l'Hôpital's death in 1704 Bernoulli protested strongly that he was the author of de l'Hôpital's calculus book. It appears that the handsome payment de l'Hôpital made to Bernoulli carried with it conditions which prevented him speaking out earlier. However, few believed Johann Bernoulli until the proofs discovered in 1922. [ Cabo @ 24.08.2006. 17:04 ] @
[ uranium @ 24.08.2006. 17:11 ] @
U pravu si - Mathematica je izbacila upravo ono što si ti napisao (izvinjavam se
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao uranium dana 24.08.2006. u 18:47 GMT+1] Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|