[ starkg @ 20.08.2006. 21:26 ] @
Koliki je minimalni signal u dB koji kablovski operater bi trebao da isporuci korisniku,nacuo sam da je oko 62dB dali je to tacno
[ Stolled @ 20.08.2006. 22:07 ] @
Nisam 100% siguran ali mislim da je tu negde oko 65dB.
[ vaske71 @ 20.08.2006. 22:12 ] @
A sto ti je to bitno (Samo pitam)???
[ buljko @ 20.08.2006. 22:55 ] @
Definisani optimum za jacinu CATV signala je 8-12 dBmV (68-72 dBuV).
[ tiksi1 @ 21.08.2006. 01:15 ] @
Možda čovek ima problema sa kvalitetom slike , što ne mora obavezno da bude greška kablovske . Isto tako ne mogu svi kanali da budu podjednake jačine. A možda ne može da se nabedi sa distributerima da li je loš prijem zbog TV-a ili zbog slabog signala.
[ tdjokic @ 21.08.2006. 01:59 ] @
Citat:
tiksi1: Možda čovek ima problema sa kvalitetom slike , što ne mora obavezno da bude greška kablovske . Isto tako ne mogu svi kanali da budu podjednake jačine. A možda ne može da se nabedi sa distributerima da li je loš prijem zbog TV-a ili zbog slabog signala.

Ovo je tacno da svi kanali ne mogu biti iste jacine. Ali, ako SVI kanali imaju problem, onda je ili do TV-a ili do kablovske. Slicno je i sa televizorima - ne mogu svi biti jednaki, ali ako SVI televizori imaju problem onda je do kablovske. Sticajem okonosti, na istom prikjucku sam isprobao cak 4 televizora, raznih starosti - od nekoliko dana do 20 godina, Sony, Akai i Samsung i svi se ponasaju identicno.

Kako se meri jacina signala? Ima li za to neka jeftina sprava, kao ona "glimerica" za 220 volti? Kako se u principu uopste uvodi kabl - da li svaki korisnik ima svoju vertikalu od glavne razvodne kutije(?) ili je dozvoljeno i ovo sto su meni i komsiji uradili - komsija je imao pre nas, mi smo uveli dosta kasnije i prilikom povezivanja bila je neka prica da treba videti "gde je kutija" pa su posle doneli odluku da nas povezu "ovako" - ubacili su spliter, pa smo mi sa komsijom sada kao da smo u istom stanu. Ne smem da tvrdim da je komsija pre naseg prikljucivanja imao ili nije imao zicu izjedna, od te "kutije" pa do njegovog stana ili je vec bila prekinuta u lokalnoj, maloj razvodnoj kutiji. Mi smo u prizemlju, a gde je "kutija" ni dan danas ne znam.

Prakticno, vec pre stana imam spliter. Pa jos jedan u stanu. Na slici imam kao neki sitan sneg, neko podrhtavanje. Nije bas frka, ali nije ni u redu.
[ neca29 @ 21.08.2006. 15:57 ] @
Pa znam coveka slab signal ima oko 55dB na jednom tv-u,pa pita kad uvede jos dva tva i internet.A spliter slabi 3-3.5dB ako hoce cetiri izlaza onda dva splitera jedan na drugom slabljenje 6-7dB,pa da zahteva bolji signal,ovi iz sbb-a kazu 60dB ali jednom su rekli 64dB.Ko to zna.
[ starkg @ 21.08.2006. 20:29 ] @
Da slabiji signal prvo sam imao 46dB kabal je isao okolo cak 30m skratili su mi to ali na glavnoj grani ima oko 66dB al tu ima 8 prikljucka i onda za jedan tv nije lose ima malog snega ali za dva ili koliko oni najvise garantuju tri i modem uzas.
[ sakam @ 22.08.2006. 10:04 ] @
signal koji ulazi u tv treba da bude od 55dB do 65dB ,zavisi za koji tv.
neki tv dovoljno mu je 55dB a neki zahteva 65dB.
ako signal je veci od 65dB ili za neke tv veci od 70dB onda slika ce biti (prepojacana) tako se to zove a to se manifestira sa jednu belu traku u pozadini sliku koja se krece sa leve prema desne strane ekrana od vrha do dna ekrana,e sada ta traka ne vidi se na neke kanale zato sto svi kanali nisu sa istu jacinu,niske frekvencije manje padaju kroz kabla nego vise frekvencije zato kad se steluje pojacalo niske frekvencije steluju se na 92dB a visoke na 99dB i onda prema korisniku guse se sa spliterima ,onaj kmorisnik koji je najblize do pojacala uzima signal preko splitera 24dB tako da prosek 95dB minus 24dB i minus gubitke u spojkama i u kabla u tv ulazi oko 68dB i kako korisnici se udaljavaju od pojacala tako prema njima signal gusi se sa manjim spliterima ,kad padne signal na 70dB onda opet pojacalo i tako za redom.
i da napomenem ako je slika slaba onda na ekranu treba da bude snega u slici ,jer ponekad ljudi kazu da je slika slaba jer oni tako misle a moze da je previse jaka i onda slika ne valja ,znaci ako imas snega u slici unda je slika stavarno sa manje dB i treba ako si krajni korisnik na neko pojacalo da se proveri po liniju od pojacala do tebe gde pada signal ,mozda je neka spojka zardcala ,mozda je neki kabel star i gusi nekoliko dB sve je moguce.
[ starkg @ 22.08.2006. 15:37 ] @
Ma glavni kabal ima oko64dB merili su a tu ima 8 prikljucaka tako da sta se moze izvuci od 64dB za osam stana pa ko hoce jos tri tv-a i modem to znaci jedan spliter oa posle jos dva na dve grane prvog....
[ sakam @ 23.08.2006. 12:20 ] @
nije moguce da to tako oni ostave ,vec sam rekao da kad padne signal na 70dB MORA pojacalo.zasto mora?
kao prvo mora radi to sto potrosaci ne bi imali kvalitet a kad je vreme toplije onda signal jos pada .
kao drugo mora radi to sto kad stavi pojacalo malo dalje onda na to pojacalo nece moci da podesi od 93do98dB zato sto pojacalo moze da pojaca ulazni signal nista vise od 30dB.
e sada ja ne znam u cemu je problem? kabelski operator mora da ti obezbedi dobar signal jer to mu je u interesu.ako treba pojacalo onda treba da ga oni postave.
[ tdjokic @ 23.08.2006. 14:02 ] @
Citat:
sakam: i da napomenem ako je slika slaba onda na ekranu treba da bude snega u slici

Da, ja imam sneg.
Citat:
mozda je neki kabel star i gusi nekoliko dB sve je moguce.

Poceo sam sa starim, nastavljenim kablovima, na klasican nacin. Malo sam njih menjao i kako sam stavljao sve bolje prikljucke - cistije, sjajno niklovane, snega je bilo manje. Kad sam stavio sasvim novi kabl, sa F konektorima (ako se tako kaze - oni ste se naviju na kabl), trenutno iz dva dela, snega ima najmanje, ali ga jos ima. Bas sam pazio da mi neka licna ne dodiruje centralnu zicu, proverio kabl dok je bio slobodan jos i ommetrom.

Izvinjavajte sto dosadjujem - da pitam opet, jer sam bas laik: mene i komsiju su vezali u lokalnoj razvodnoj kutiji, u hodniku prizemlja, na isti spliter. Zgrada ima 12 spratova, pa pretpostavljam da je ulaz u zgradu odozdo, podzemno, pa me cudi da imam slab signal (sudeci po snegu) a blizu sam do ulaza.

Da li se to tako radi - jedna zica u glavnoj dozni za vise korisnika? Gde je prelaz od optike na koaksijalne kablove i treba li svaki korisnik da ima svoj koaksijalni kabl do optike ili se to radi od slucaja do slucaja?

Kad su instalirali nisu nista merili, ja sam im rekao da cu sam postaviti kablove, nismo cak ni probali da li uopste ima signala u zici i otisli su. Posto je bilo mnogo bolje od nase lokalne zajednicke antene, ja sam cutao evo vec skoro godinu dana, ali me sada zainteresovalo, nesto zbog modema, nesto sto je komsija malo pomerao zice.
[ starkg @ 23.08.2006. 14:55 ] @
Ma jednostavno nece da postave jer mi smo grana koja se zavrsava i posle nas nema kablova a ima nas 8 i nece da postave jer linija ne ide dalje
[ tdjokic @ 24.08.2006. 00:56 ] @
A moze li covek sam to da stavi, da se ne nateze sa onima tamo? Postoji li opasnost da nesto upropastim?

[ sakam @ 24.08.2006. 11:21 ] @
ovo na slici mene i mi ne izgleda bas kao pojacivac osim ako sa njega ide i neki adapter za napajanje,svaki pojacivac ima aktivne elektronske komponente sto bi znacilo da mora da ima napajanje.mozete i sami da kupite i postavite pojacivac koji svakako treba da bude ukljucen na 220v i u njega ulazi signal i izlazi pojacani signal i onda za glavnog kabla normalno sa spliterima delise prema svakom korisniku a cista linija sa splitera ide dalje i onda sledeci spliter ,vrlo jednostavno.
a za tdjokic preporucujem da proveri sta pise na spliter koji ide prema negov tv koliko dB taj spliter gusi pise na njega ako je neki veci recimo 20dB onda uzme spliter sa 12dB i problem resen.a optika .....nemogu sada da objasnjavam jer nije bitno,ima ureda koji transformiraju opticki signal i onda sve se radi sa koaksijalnim kablima a optika se koristi kad se signal nosi ne vecim dalecinama,od zgradu na zgradu ide se sa koaksijalnim kablovima i pojacala pretezno koriste se SAMEL ili neka druga marka .
[ buljko @ 24.08.2006. 11:46 ] @
Pojacavac moze biti i daljinski napajan tako da ne mora SVAKAKO biti ukljucen na "220V"! To na slici jeste pojacavac i kontaktiraj svog provajdera za informaciju o upotrebljivosti u konkretnom slucaju.
[ tdjokic @ 24.08.2006. 14:05 ] @
Pardon! Uz ovaj uredjaj ide "napajanje" a video sam na netu i in-line pojacivac, koji se napaja kroz kabl pomocu "in-line-napajanja". Iznenadilo me koliki je izbor tih aparata, znaci - problem je vrlo "popularan".

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 24.08.2006. u 15:41 GMT+1]
[ starkg @ 24.08.2006. 15:23 ] @
A jel ima negde da se nabavi neki 47mhz-870mhz,video sam na pijaci i kod jednog drugara neki sa pijace ima aluminijumsko kusiste rebrasto ima 20dB u celom opsegu i sum4.3dB kosta oko1400 din ali sliku sa snegom je uspeo da pojaca i to odlicno,on ima oko50dB bez njega,gleao sam i jedan firme dual ali ne znam kako bi se on ponasao.Evo linka

http://www.dual.co.yu/proizvodi/herkules2plus/index.htm
[ sakam @ 25.08.2006. 09:01 ] @
uzmi bilo koji pojacivac koji pojacava do 900MHz i nemas problem.
a taj koji je daljinski napajan nije taj na slici oni su drugo nesto i kao prvo oni unutra imaju stabilizator a prema ovo mozete da zakljucite da su veci i napajaju se sa naizmenicni napon od 27 do 64V a unutra on se stabilizira a ja na liniji pustam nekih 77V zato sto imam oko 7 u nizu i na krajno pojacalo dolaze nekih 33V tako da ako mi napon na ulazu bude manji imam problem u slici.
[ starkg @ 25.08.2006. 19:59 ] @
Hvala uradicu tako ma pisalo da ima i kucni sa tim karakteristikama,ne znam mozda greska.
[ tdjokic @ 25.08.2006. 20:13 ] @
Ja sam ugradio ovo http://www.dual.co.yu/proizvodi/herkules2plus/index.htm i slika mi se POGORSALA znacajno, sad ima vise snega nego pre. Na samom pocetku rada, napojni deo se veoma zagrejao, da li je moguce da je nesto pregorelo pa sada pojacivac u sustini samo kvari signal? Na pojacivacu pise "Ulaz" i "Izlaz". Njegov "Izlaz" sam prikljucio na "Antena" napojnog dela, a "TV" prikljucak napojnog dela sa televizorom.

Kad ukljucim sve to, a ne ukljucim kabl za struju u uticnicu 220 V pa posle ukljucim skoro da nema promene - stalno mnogo snega.
[ starkg @ 25.08.2006. 20:29 ] @
Ma tesko da nema promene,trebalo bi da ima a cime si ga napajao njegovim originalnim ili nekim drugim ispravljacem
[ BLEND @ 25.08.2006. 20:59 ] @
Ulaz znaci: ulaz antenskog signala
Izlaz znaci: izlaz antenskog signala za TV
[ tdjokic @ 25.08.2006. 23:53 ] @
Evo ovako:

Ovo su originalni pojacivac signala i originalni ispravljac.

Na pojacivacu postoji prikljucak Ulaz - tu sam prisrafio konektor dolaznog kabla, onog iz SBB; na prikljucak Izlaz sam prikljucio komad kabla ciji drugi kraj sam prikljucio na prikljucak Antena na napajanju; zatim jos jedan kabl, sa prikljucka "TV" ide u TV-prijemnik. Kad je sve to ukljuceno ima vise snega nego pre. Kad ubodem kabl u 220 volti jos uvek sneg, mozda cak i malo vise.

Sve kablove sam pregledao da se nesto negde ne dodiruje. Merio sam napon ispravljaca - 12 volti, kao sto i pise. Sve izgleda ispravno, nigde nista sprzeno ili slicno (pojacivac ima klizni poklopac, sasvim lako se otvori i vidi) i snega duplo vise nego bez njega. Prosto ne shvatam. Slika mi nije ni ovako losa, ali me ova pojava bas cudi.

Na pojacivacu postoji jos jedna tanka crvena zica, koja strci nekih 10 cm, izmedju Ulaz i Izlaz, ja nagadjam da je za vezivanje na uzemljenje, ali je nisam nigde vezao.
[ sakam @ 26.08.2006. 09:07 ] @
trazite nesto kako ovo na slici ,sigurno radi.
[ tdjokic @ 26.08.2006. 12:23 ] @
Pravi ova ista firma i neke takve, ali nisu imali trenutno. Mada je meni i dalje cudno, jer verujem da je to samo mehanicki objedinjeno ovo sto sam ja dobio u 2 odvojena komada.
[ sakam @ 26.08.2006. 14:15 ] @
vidite ovako ,da razjasnimo da napajanje si je napajanje nema veza sa ulazni i izlazni koaksijalni kabel.trebalo bi jedan kabel da ulazi a drugi koji izlazi sa pojacivaca da ide direkno u tv u prikljucak za antenu .a onaj za napajanje posebni ulaz.
[ tdjokic @ 26.08.2006. 18:28 ] @
Citat:
sakam: vidite ovako ,da razjasnimo da napajanje si je napajanje nema veza sa ulazni i izlazni koaksijalni kabel.trebalo bi jedan kabel da ulazi a drugi koji izlazi sa pojacivaca da ide direkno u tv u prikljucak za antenu .a onaj za napajanje posebni ulaz.

Ali nema nista! Cak sam i otvarao i gledao unutra - zice iz ispravljaca idu na prikljucak "Antena", za koaksijalni kabl. U napajanje ulazi samo kabl 220 volti a iz njega "izlaze" samo koaksijalni prikljuchci. Tu je napon 12 volti, kao sto je deklarisano.

To je potpuno isto kao na onoj slici ranije, onaj cilindricni in-line pojacivac i isto tako in-line napajanje.

Dakle, pojacivac ima SAMO DVA koaksijalna prikljucka - "Ulaz" i "Izlaz" i jednu tanku, licnastu zicu, crvene boje, duzine 10-tak cm, ali samo jedna zica, bez ikakvog prikljucka, ciji je kraj malo abizoliran i to je sve. Nema se apsolutno gde prikljuciti napajanje posebno.
[ starkg @ 26.08.2006. 19:40 ] @
Najbolje se ti registruj na forum duala i tu lepo pitaj administratora a samo da znas ako ti je mail na yahoo nece te prijaviti jer stalno javlja da je adresa banovana tako da koristi neku drugu.U odeljku kablovska televizija lepo kazi sta se desava i javi nam dal si uspeo.
evo linka http://www.dual.co.yu/forum/

A jedan moj drugar je uzeo ovaj ali ne znam dal ga je prikacio
http://www.dipol.co.yu/lini.htm
[ sakam @ 27.08.2006. 11:30 ] @
a je si li siguran da je taj pojacivac za kablovskoj ,da ne slucajno je za obicnu antenu?kablovska ne ide na taj princip.
[ tdjokic @ 27.08.2006. 13:29 ] @
Citat:
sakam: a je si li siguran da je taj pojacivac za kablovskoj ,da ne slucajno je za obicnu antenu?kablovska ne ide na taj princip.

Ako mislis na ovaj moj sto me zafrkava - Herkules 2+, evo sta pise kod njega:

4. KAO LINIJSKI POJAČAVAČ U KABLOVSKOJ INSTALACIJI

a detaljno ima ovde http://www.dual.co.yu/proizvodi/herkules2plus/index.shtml

Izvini sakam, ali sticajem okolnosti sve sto sam ovde stavio slike ide bas tako - pojacivac se napaja preko koaksijalnog kabla, koji vodi struju iz ispravljaca u pojacivaca. Onaj prvi, http://static.elitesecurity.or.../1256102/pojacivac_signala.jpg je tu malo razlicit, jer je uradjeno na slican nacin kako ti govoris, ali ne uobicajenom tankom zicom, nego koaksijalnim kablom, u levi gornji prikljucak, a ostala dva prikljucka na pojacivacu su klasican "Ulaz" i "Izlaz".

Kod ostalih i pojacivac i napajac imaju po dva F-konektora i potreban je jedan dodatni kabl, da bi se spojio "Izlaz" pojacivaca sa uslovno receno "ulazom" napajaca, koji je oznacen kao "Antena". Preostali prikljucak na napajacu je oznacen sa "TV" i povezuje se sa TV. Jedna od spominjanih firmi ima na sajtu bas izricito napisano kako se upotrebljavaju njihovi napajaci:

Recimo model Orion se pravi i sa ugradjenim napajanjem i bez, pa se koristi verovatno isto ovakav nacin. Onaj sa ugradjenim napajanjem onda veoma lici na ono sto sti ti preporucio - http://static.elitesecurity.org/uploads/1/2/1258898/CTLA38.jpg . Ja se u te stvari zaista ne razumem, ali gde god sam mrdnuo a ono - napajanje kroz koaksijalni kabl, cega se ja u principu bojim, mnogo mi je jasnije ono klasicno - poseban mali prikljucak za napajanje, ali izgleda da se sada radi ovako.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 27.08.2006. u 14:42 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 27.08.2006. u 14:46 GMT+1]
[ starkg @ 27.08.2006. 21:50 ] @
Da radi se sad tako ovaj herkules sam video na jednom forumu i radi bas tako na antena se vodi ulaz kablovske a na izlaz ispravljac,a da li si taj pojacavac koristio pre ili si sada specijalno uzeo za kablovsku ako je nov vrlo moguce da je neispravan kontaktiraj dual sve ce ti obijasniti tako je najbolje ako je nov.
[ tdjokic @ 28.08.2006. 21:08 ] @
Citat:
starkg: ako je nov vrlo moguce da je neispravan

Verovatno je to. Nabavio sam neki drugi, od Dipola, zanimalo me kako oni prave te stvari i postigao sam normalno ponasanje - sve povezem, NE ukljucim u struju: slika skroz poremecena, sto je normalno; ukljucim napajanje u struju: slika normalna. Ima poboljsanja, ali na nekim kanalima ima nekih poremecaja, na kojima ih pre nije bilo. Komplikovano je to, ocigledno.

Dobro, glavno da je da sam postigao neku razliku i normalno ponasanje. Ono pre me ubi u pojam - ukljucio, ne ukljucio, stalno sneg i to vise nego bez pojacivaca.
[ starkg @ 28.08.2006. 21:28 ] @
Pa to verovatno nije u redu a moze li se na netu naci neki cenovnik od dipola,ja sam gledao onaj lini uzeo ga moj drug al nije jos ukljucio pa ne znam kako bi radio,najbolje da porazgovaram sa njima pa da vidim sta da uzmem a koji si ti uzeo
[ godsnejk @ 31.08.2006. 16:53 ] @
tdjokic@ gde mogu da se kupe onakvi pojacivaci (in-line), koji im je freq opseg i koliko pojacavaju

[ tdjokic @ 31.08.2006. 18:33 ] @
Citat:
godsnejk: tdjokic@ gde mogu da se kupe onakvi pojacivaci (in-line), koji im je freq opseg i koliko pojacavaju

Ma to sam ja nasao na Internetu dok jos nisam znao ni kako to izgleda, potpuno slucajno i nemam pojma gde i sta, izvini.

@starkg - nisam primetio cenovnik na sajtu; bilo je nesto oko 2.000 dinara, za detalje pogledaj privatnu poruku.

[ sakam @ 02.09.2006. 13:32 ] @
ako zelite nesto stvarno SUPER potrazite pojacivaca (NEW LINE) koji radi od 47do630MHz pojacava plus 34dB a njegova snaga je 3.5W skoro i da ne trosi struju i testiran mi je na cjelu mrezu jedini problem mu je sto varira pojacanje sa promene temperature vazduha ali jednom pocetkom leta i jednom zime stelujes i to je to.
[ godsnejk @ 03.09.2006. 00:30 ] @
koliko je to para?
vise me interesuje neki manji i jeftiniji pojacivac do 350 Mhz sa pojacanjem do 10-15 dB
[ P53uD0-C0D3 @ 31.10.2008. 11:23 ] @
tdjokic jel ti je kabl koji ide iz pojachivacha u tv koaksialni od 50 ili od 75 oma?
Jel ti imash kablovsku ili imash antenu? Ako imash antenu onda pogledaj dal ti je i taj kabl od 75 oma, jer je od 50 oma se koristi za vezu izmedju wireless kartice i wireless rutera ili antene!