[ Smireni Magnet @ 21.08.2006. 13:13 ] @
Koristim Visual Studio 2005 i radim na jednoj Windows aplikaciji koja komunicira sa Access bazom, kao i na jednom web servisu koji takodje komunicira sa istom bazom. Ne bih sada da objasnjavam zasto i kako, ali to je zahtev. Elem, imam pitanje na koje ni posle guglanja nisam nasao odgovor, a vezuje se za tableadaptere i bitno mi je za performanse obe aplikacije. Naime, tabeladapteri su jedan veoma elegantan nacin komunikacije sa bazom, ali me zanima da li se pri svakom pozivanju metode tableadaptera za rad sa bazom (Fill, GetData, Insert, Update, Delete) otvara nova konekcija, koja se na kraju izvrsavanja te metode gasi, ili se pri inicijalizaciji samog tableadaptera otvara jedna konekcija, koja se gasi kada se radi dispose od tableadaptera? Ako je odgovor na ovo pitanje prva varijanta, tj da se pri svakom pozivu otvara i zatvara konekcija da li moze nekako da se podesi da mi se konekcija otvori na pocetku a zatvori na kraju koriscenja programa? Da li je ovo isto moguce sa web servisom? Web servis i aplikacija u isto vreme manipulisu sa bazom, tacnije sa jednom tabelom, pa me zanima da li moze biti narusena konzistentost podataka? Da pojasnim, ona gorepomenuta tabela je ocigledno zamisljena kao FIFO bafer ,tako da web service radi insert, a win aplikacija cita podatke i brise. Pozdrav, SM |