[ Yody @ 21.08.2006. 13:21 ] @
Interesuje me da li se neko na forumu bavi marketingom poslovnih rešenja. Htela bih da čujem iskustva i da zamolim za savete.

U principu interesuje me kako se targetira ciljna grupa, koji je najpametniji način za prvi kontakt i prilaz, kako poboljšati prepoznatljivost brenda (a da to nije reklama u medijima) i uopšta šta podrazumeva posao marketing menadzera u jednoj softverskoj firmi koja prodaje poslovni sistem.

Hvala!
[ uros_h @ 28.08.2006. 13:58 ] @
7 dana bez odgovora:) wow
posto se niko ne bavi marketingom poslovnih resenja, pa ni ja napisacu cisto par stvari:)

e pa pitanje ti je malko suvise general da bi se dao nekakav konkretan odgovor...

prvo ja recimo smatram da ako si dobar marketar jednako dobro ces prodavati i softver i igracke i lubenice:) citiracu ovde kotlera "marketing is not the art of finding clever ways to dispose of what you make. it is the art of creating genuine customer value." ono sto je sustinska stvar to je da potrosacu povecas vrednost koju dobija, kvalitet i usluga povecavaju a cena smanjuje vrednost, mediji su samo jedan deo u komunikaciji to verovatno znas. to oko targetiranja i brenda... malo ne razumem... segmentiraj trziste (za to ti naravno treba jako puno inforacija), i onda targetiranje prema sansama i strategiji kompanije pa pozicioniranje i sad ovo zvuci kao napisati esej na temu "jesen je stigla u nase krajeve" ali stvarno ne moze o ovome cak ni neko sa iskustvom da se kratko izrazi, moglo bi na primer da je situacija da kompanija A zeli da udje na trziste X i ima te i te informacije:). a brend...o ovom ne smem ni da pocnem da pisem:) nego par referenci: strategic brand management - keller, i marketing management 12e kotler i keller poglavlja 8, 10, 13 i 18

pogledaj na businessweek-u deo oko brendova pa onda procitaj malo i price o akterima...podsticete da razmisljas bolje i kvalitetnije

za prvi prilaz je po meni najbolje uvek da udjes sa stilom (diferenciraj se) i obecaj malo manje nego sto mozes da ispunis ali ipak dovoljno da budes interesnatna;) odmeri

sumnjam da sam ti ista pomogao ali bar sa ovim referencama sam siguran da ces naci sta trazis samo treba da procitas par stotina strana...znam da nije lako

pozzz
[ totovic @ 29.08.2006. 11:13 ] @
Po pitanju brenda, mnogo je bitno naglasiti da li radiš u firmi koja implementira neko od poznatih svetskih rešenja (tipa SAP, NAV, Oracle...) ili radi sopstveno rešenje.
Kaži nešto više o tome.
[ Yody @ 04.09.2006. 08:48 ] @
Ne radim, više pečem zanat na praksi u firmi koja prodaje svoje rešenje. Medjutim, čini se da da nemaju baš mnogo vremena za deljenje znanja pa mi je ostavljeno da sama skontam većinu stvari, a kako nisam iz IT sveta sve to ide malo sporije.
[ totovic @ 12.09.2006. 19:24 ] @
Najvažnije je da je sam softver kvalitetno urađen, da pokriva sve poslovne procese i ima kvalitetno izveštavanje.
U zavisnosti od robusnosti sistema i njegove cene, moraš da se opredeliš za određenu ciljnu grupu među preduzećima.
Takođe je izuzetno važno da kvalitetno snimiš konkurentska izdanja.
Za razliku od poznatih svetskih softverskih rešenja koja nije potrebno reklamirati, već je potrebno da se raklamiraju partneri koji ih implementiraju, za domaća rešenja je potrebno izgraditi prepoznatljiv brend, a to je najlakše ukoliko imate veliki broj zadovoljnih korisnika.
Ukoliko se niste već pozicionirali na tržištu, plašim se da nema mnogo mesta za neka nova rešenja osim za izuzetno male firme, gde naravno nema ni neke zarade.
[ Yody @ 13.09.2006. 09:21 ] @
Mislite li da je bolje razvijati specijalizovano resenje (npr.HRIS,CRM) nego se orjentisati na ceo ERP posto vec ima jakih firmi na domacem trzistu koje se time bave? Pricam o srednjim i velikim firmama i recimo sveobuhvatnom HR resenju. Znam da postoje moduli za HR u svim postojecim ERP sistemima,a da li postoji neki sistem samo za to?
[ range @ 13.09.2006. 12:41 ] @
Citat:
Yody: Mislite li da je bolje razvijati specijalizovano resenje (npr.HRIS,CRM) nego se orjentisati na ceo ERP posto vec ima jakih firmi na domacem trzistu koje se time bave? Pricam o srednjim i velikim firmama i recimo sveobuhvatnom HR resenju. Znam da postoje moduli za HR u svim postojecim ERP sistemima,a da li postoji neki sistem samo za to?


Svakako je bolje. Sa trenutnim stanjem na trzistu ERP-a, da nastupis kao neko ko nudi kompletno ERP resenje, ne bih rekao da imas puno sansi na uspeh. Jednostavno, konkurencija je prejaka. Ova druga varijanta je mnogo bolja, bilo da prodajes/pravis svoje ERP resenje ili necije tudje. Specijalizacija za usko polje, maksimalna strucnost i iskustvo u njemu, niza cena od resenja koja nudi SAP, Oracle... HR nije los izbor, zato sto svima treba, ali mislim da ce situacija tu da se menja cim strani ERP sistemi ponude resenja integrisana u svoje sisteme.
[ totovic @ 13.09.2006. 15:04 ] @
Sigurno da je bolja specijalizacija, mada su i tu velike softverske firme već u prednosti.
Treba dati mnogo funkcionalnosti i mnogo nižu cenu pa da neka veća firma uzme rešenje koje nije integrisano sa postojećim.
[ Dragan Varagic @ 13.09.2006. 17:14 ] @
Pogledajte ponovo prvi odgovor - nije baš bitno da li se prodaje erp ili njegov deo, bitno je koje vi probleme s tim rešavate. Ipak, ako se radi o nekom skupom rešenju (10.000+) onda su ostali komentari na mestu, jer ćete teško prodati nešto najvećim firmama. Trebalo bi da se koncentrišete na rešenja za srednje i jače male firme, gde je akcenat na rešenju problema u organizaciji poslovanja firme.

Čuo sam nedavno jednu dobru domaću priču gde je akcenat bio na rešenju koje je open source bazirano (znači nema dodatnih licenci), gde se plaća godišnja licenca (koja je jeftinija od konkurentnih rešenja), ne plaća se sam softver i njegova izrada, a dodatno se naplaćuje obuka. Priča je bila da je firma dobila posao zato što klijenti nisu hteli da plaćaju skupe licence...

Firma koja ovo radi ima mesečne promete iznad 5.000 EUR.
[ totovic @ 13.09.2006. 20:27 ] @
Ako pričamo o ERP sistemu, cena od 10K+ se podrazumeva, tako da sam na toj osnovi i komentarisao. Ono što je jeftinije se baš i ne može nazvati ERP-om u tom smislu. ERP nije svaki softver koji se bavi poslovnim procesima u firmi.
[ ventura @ 14.09.2006. 00:42 ] @
Osnovna stvar je "ugoditi cijenu da i bogatašima bude skupo" ... To je najbolji marketing... Potom se jako dobro upoznati sa konkurencijom, ophoditi se prema konkurenciji sa poštovanjem, nikako sa potcenjivanjem ili nipodaštavanjem, i spremiti odgovore na sva moguća pitanja poređenja vas i konkurencije, gde se sve jasno i koncizno objašnjava, i naravno last but not least, imati kvalitetan proizvod, i čvrsto stajati iza njega.

[ Yody @ 14.09.2006. 08:53 ] @
Sigurno je da ce strane firme dosta raditi u buducnosti da kompletiraju HR modul u svojim ERP sistemima,ali vise bi se u slucaju takve specijalizacije okrenula radno kapitalnim delatnostima kao ciljnoj grupi, pre nego proizvodnim preduzecima.

Nego, da nije neko slucajno ucestvovao u pripremi firme za sajam? Trebaju mi tips&tricks:)

[Ovu poruku je menjao Yody dana 14.09.2006. u 14:13 GMT+1]
[ ventura @ 14.09.2006. 08:57 ] @
A šta je ustvari tvoje pitanje, odnosno skup tvojih pitanja?

Kako prodati ERP sistem? Kome ga prodati? Kome je najbolje pristupiti? Kako je najbolje pristupiti? Kako prezentovati proizvod?

Ili možda nešto sasvim deseto?
[ Yody @ 14.09.2006. 13:11 ] @
Kako je najbolje pristupiti? Kako prezentovati proizvod?
Recimo da me ova dva trenutno najvise muce.
[ ventura @ 14.09.2006. 13:34 ] @
Najbolji je lični pristup, odnosno grupna prezentacija.

Lično odete u firmu koja je zainteresovana za vaš sistem, i napravite prezentaciju pred par ljudi, i obavezno da je neko od njih decision maker... Znači jedan menadžer koji ima ovlaštenja za takve odluke, šef IT-a u firmi, i neko ko se trenutno bavi postojećim sistemom. Lepo odraditi prezentaciju, na sva pitanja odgovoriti jasno i koncizno, i obavezno imati u vidu neko okvirnu cenu, jer bez toga ste džaba radili prezentaciju... Gvožđe se kuje dok je vruće, i odmah nakon prezentacije treba barem okvirno razgovarati o finansijskoj strani..

Kad sam rekao da treba "ugoditi cijenu da i bogatašima bude skupo", to znači da je treba prilagoditi tržišnim uslovima, a ništa se neće postići obaranjem cene... Svejedno će svaki klijent tražiti neke pogodnosti tipa niža cena, kvartalno plaćanje, buy out itd.

Ne znam sad šta prodajete, ali primerno ako SAP svoj proizvod ceni lupam 100,000 evra, a vi imate kvalitetan proizvod, stavite recimo 70,000 evra cenu. I dobro obrazložite zbog čega je cena tolika. Naravno ako se klijentima svidi to što vide, sigurno će tražiti popust, i sigurno ćete im dati neke opcije itd itd... Ako SAP naplaćuje proizvod 100k, a vi recimo tražite za vaš 5,000 evra, budite sigurni da nećete prodati ništa jer ćete u startu biti okarakterisani kao neozbiljni...