[ timberwolf @ 20.02.2003. 08:26 ] @
skinuo sam masm32 i 6.0 ali ne mogu da se snadjem (kako se edituje i kompajlira ).Ako neko ima zelju i slobodnog vremena neka mi odgovori.
i molim vas ako moze bez ruznih komentara
[ Lazar-I @ 20.02.2003. 12:49 ] @
Ja sam koristio Turbo Asembler za pisanje 16-bitnih programa, postupak sa Masm32 bi trebao da bude isti:

1) U nekom tekst editoru (edit, notepad...) otkucas sors i snimis kao imefajla.asm

2) pokrenes prevodilac iz komandne linije c:\>masm32 imefajla.asm (proveri da li mora da se unese ekstenzija asm) što dovodi do generisanja fajla "imefajla.obj", samo ako nemas sintaksnih gresaka u sorsu

3)pokrenes linker (kod turbo asemblera se zove tlink, kod tebe mozda mlink32 u svakom slucaju sadrži link u svom nazivu) na sledeci nacin :
c:\>mlink imefajla (mozda ces morati da kucas c:\>mlink imefajla.obj).

4)Dobio si "imefajla.exe"

Ako se tvoj izvorni kod sastoji iz vise datoteka, onda kompajliras posebno svaki asm fajl a obj datoteke linkujes : c:\>mlink dat1+dat2+...+datn

Postoji besplatna e-knjiga za asembler: "The Art of Assembly Language Programming" trebalo bi da se nalazi na adresi www.cs.ucr.edu\~rhyde.

Zasto uciš asembler? Verovatno fax, ja sam zato učio.
[ Aleksandar Milcevic @ 20.02.2003. 12:55 ] @
Sigurno postoji neki readme i u njemu ces vrlo verovatno naci nesto korisno. Koliko se ja secam, moras da dopises nekoliko linija u autoexec.bat, system.ini i mozda jos negde da bi sve to uopste moglo da radi kako valja. Dalje, kad to zavrsis, trebalo bi da postoji fajl pwb.exe (Programmers WorkBench) i to ti je integrisano razvojno okruzenje odakle mozes da editujes kod, kompajliras i izvrsavas programe, ili mozes da edituje u bilo kom editoru i dalje kako je vec receno.

Za Lazara: na kom faxu se uci asembler? Cisto me zanima jer sam mislio da se to samo u matematickoj radi.
[ Lazar-I @ 20.02.2003. 13:45 ] @
Osim matematicke zanam da se u uci i u srednjoj elektrotehnickoj smer elektrotehnicar racunara. Mislim da se uci na svim faxovima gde se pominje informatika i elektrotehnika, za ETF BG i Elektronski Nis znam sigurno jer imam drugove tamo. Ja sam ucio na TF u Zrenjaninu (ne preporucujem-previse lako).

Nisam koristio IDE(pwb), predpostavljam da nemas ni ti IDE za masm. Da bi ti masm bio dostupan iz drugih direktorijuma u autoexec.bat treba da se nadje PATH="c:\..\direktorijum u kome se nalazi masm";"c:\..\direktorijum u kome se nalazi mlink";
Mislim da su potrebne jos neke putanje LIB=... njih procitas i uneses u autoexec ako ti masm ili mlink jave da nedostaje nesto.

Ako imas IDE+masm kazi mi sa kog sajta si skinuo, ja sam bio nasao samo HLA(High Level Asembler)+ IDE, koji mi nije odgovarao, mada mi asm bas i nije stvarno potreban, mozda ako drzim casove nekome.
[ timberwolf @ 21.02.2003. 06:24 ] @
Pozdrav za Lazara i Aleksandra
Momci puno ste mi pomogli
Inace na asembler sam sasvim slucajno naleteo i to na ovom sajtu ,pa sam se primio jer me zanima arhitektura racunara.Zavrsio sam smer elektronika i telekomunikacije,ali osim teorije i instrukcija sa nekim prostim programima iz arhitekture i organizacije racunara nismo radili asembler
Kakva su vasa iskustva?Ovo pitam jer se osecam glupo kad vidim kako ljudi ubijaju
Jos jednom pozdrav
[ Aleksandar Milcevic @ 21.02.2003. 09:07 ] @
Ja ne mogu da zamislim rad bez IDE-a. Na primer, nedavno sam skinuo javu SDK1.3.1 i i dalje ne mogu da verujem da ne postoji bar neko najjednostavnije radno okruzenje. Sto se tice asemblera nisam se ja nikad bavio previse time i stvarno ne znam gde bi mogao da skines trazeni asm jer ja sam verziju 6.11 uzeo iz skole u kojoj se nalazi i potpuno je funkcionalan PWB.
[ Mikky @ 27.02.2003. 01:51 ] @
najbolji IDE za asm je besplatni RadAsm
http://radasm.sonshinesoftware.com/
od asm programera za asm programere