|
[ degojs @ 23.08.2006. 03:44 ] @
| http://www.regdeveloper.com/20...eric_raymond_linux_compromise/
Citat:
With iPod holding a massive market share and Windows Vista coming down the pipe, Raymond warned that Linux risks getting locked out of new hardware platforms for the next 30 years unless it proves it can work with iPods, MP3s and WMP.
...
Binary drivers are considered an evil for open source because of their proprietary nature, however Raymond called support for them in Linux "a necessary compromise."
...
"The end of the 64-bit transition happens at the end of 2008. After that the operating system gets locked in for the next 30 years. I'm worried we are not doing enough to appeal to non-technical users. I'm worried we will be locked out of the desktop for a very long time," he said.
Opa, miki, vidimo se znači za 30 godina.. :) |
[ Stator @ 23.08.2006. 08:51 ] @
Boze kakav crap od texta...
Imam iPod i radi mi fantasticno sa mojim Linux-em. I to preko amaroka koji je 2 svetlosne godine ispred iTune-sa. Neverovatno dobro. Nemam nikakav problem sa koriscenjem binary drajvera za npr graficke cak mislim da ih svi koriste, to sto RMS urla to macku u rep svi se slazemo da je on izgubio tlo pod nogama.
[ MladenIsakovic @ 23.08.2006. 14:29 ] @
iPod radi odlično i sa Linuxom, a i sa BSD-em. A ja na Linuxu vozim sve wm* formate bez problema
@ degojs
Ne brini, kad pređeš na Fedoru, moći ćeš da uživaš u multimedijalnim čarima bez problema 
[ tdjokic @ 23.08.2006. 14:59 ] @
Ja ubo nov, novcijati digitalni fotoaparat u Linux masinu (jer drugaciju ni nemam) i cekam da vidim gde ce prvo poceti da se dimi, a ono - nista! Lepo se slike prenele preko USB-a sa f.aparata na hdd i milina!
Onomad dobih monitor sa zvucnicima. Kopam po Linux kako da pustim muziku, jer prilicno dugo nisam imao zvucnike, a onda se setih da sam integrisanu zvucnu iskljucio u BIOS-u. Restart. Enable. Svira.
Doso "cova iz mojih snova" da mi poveze kablovski modem (onaj koaksijalni kabl, TV obavezno, Internet jos nema svuda, kod mene ima). Ubode on njega u struju, i poveze antenu - trepere neke lampice = modem kao modem funkcionise. Ubodemo jos i UTP kabl u PC i modem. Sta sad? "Cova iz snova" ne poznaje Linux bas nesto. Nista. Buduci da je sve islo preko mrezne kartice i koristio se DHCP, modem radi odmah.
Degi, nemoj vise da nas prepadate, bre, vise se ni ne bojimo! Ljudi uspevaju da pokrenu najcudniji hardver na Linuxu - neke USB modeme, WiFi svasta, TV-kartice i bog zna sta jos, dakle nije vise pitanje da li radi (ili ne) jedan konkretan model hardvera, trend je takav da sve vise i vise radi i ljudi postaju OPUSTENI!
PS: Uz onaj novi monitor, sa zvucnicima, doslo je i "Brzo Setup Uputstvo", na jednom listu papira. U podrucju "instalacija drajvera" izslistano je 5 verzija MS Windows-a i - Linux, sasvim ravnopravno! Firma je Samsung. Briga njih sto nas ima 0,4%, pare ne smrde...
PPS: Pre pola sata saznah na ES-u u nekoj temi oko jacine signala za TV, da postoji i pojava kad je signal suvise jak, prepojacan signal. Mozda je to slucaj i sa Windowsom - postao je "suvise savrsen"? 
[ Stator @ 23.08.2006. 16:17 ] @
Sada teh vidoh windowsasi nasli obraza da pricaju o 64-OSovima. Alo bre ljudi su vozili 64-bitne linuxe dok jos kalkulatori nisu radili na 64-bitnim windowsima, zapravo ovi jos nisu ni postojali :). Evo ja sada vozim 64-bitni linux i radi mi sve od hardwera/periferija i imam preko 10.000 programa na raspolaganju koji su full 64-bitni. Koliko vi imate 64-bitnih programa el imate 100?? Nesto sumnjam...
[ degojs @ 23.08.2006. 17:07 ] @
Citat: Ne brini, kad pređeš na Fedoru, moći ćeš da uživaš u multimedijalnim čarima bez problema
Well, koliko se sećam Fedore, ispravi me ako grešim --- ali nešto se ne sećam drajvera za nVidia karticu i mp3 podrške u Fedori?
[ MladenIsakovic @ 23.08.2006. 17:14 ] @
Citat: degojs: Well, koliko se sećam Fedore, ispravi me ako grešim --- ali nešto se ne sećam drajvera za nVidia karticu i mp3 podrške u Fedori?
A sećaš li se originalnih nVidia drajvera i podrške za DivX i ostale kodeke u Windowsu??
Pazi, kao i na Windowsu, uz linux dobiješ linux vesa driver, koji nudi samo osnovne funkcije. Ako hoćeš OpenGl, i ostalo, moraš instaliraš driver sa sajta proizvođača. Tako je i sa mulitmedijom na Fedori, ako se ne varam.
Lično, nisam nikada probao Fedoru, nego je pominjem što si je ti nahvalio onomad  Lično nisam ljubitelj tih rpm-baziranih distroa. Uz linux koji ja koristim imam podršku za mp3 od samog starta. Jedino što sam ubacio su Mplayer sa kodecima, i libdvdcss za zaštićene DVD filmove, i to je to. A i u Windowsu sam, nakon instalacije, morao da ubacim K-Lite skup kodeka, tako da mi dođe isto kao sa Linuxom, odokativno.
[ Not now, John! @ 23.08.2006. 17:25 ] @
Koji ono OS radi na najviše platformi? Čini se da je Eric Raymond zaboravio.
Zar će proizvođači hardvera istog momenta da počnu pisati drajvere čim "community" odluči da binarni drajveri nisu loši? 
Ništa ih ne sprečava da ih pišu, kao što ni korisnike ništa ne sprečava da ih koriste.
Evo koristan link: http://www.kroah.com/log/linux/ols_2006_keynote.html
Citat: Yes, we passed the NetBSD people a few years ago in the number of different processor families and types that we support now. No other "major" operating system even comes remotely close in platform support for what we have in Linux. Linux now runs in everything from a cellphone, to a radio controlled helicopter, your desktop, a server on the internet, on up to a huge 73% of the TOP500 largest supercomputers in the world.
Čini mi se da se degojs previše brine za budućnost Linuxa. 
Biće sve uredu, degojs. Ništa ne brini.
[ Ivan Dimkovic @ 23.08.2006. 17:33 ] @
Citat:
Pazi, kao i na Windowsu, uz linux dobiješ linux vesa driver, koji nudi samo osnovne funkcije. Ako hoćeš OpenGl, i ostalo, moraš instaliraš driver sa sajta proizvođača.
Ovaj... momci, godina je 2006, a ne 1996, mislim da gledate pogresnu verziju Windowsa - i za standardan hardver se uz Windows se ne dobijaju vesa drajveri, vec bogme sasvim funkcionalni optimizovani drajveri i sa 3D akceleracijom ;-)
[ mulaz @ 23.08.2006. 17:52 ] @
na laptopu za sad jos imam dual-boot
sasvim funkcionalni drajveri? 3d akceleracija mozda radi, ali neke stvari poput tv-out jos uvek trebaju atievi driverida ne pricam o drajverima za eth karticu, koja opet nije podrzana po defaultu... cak me i pitao dali hocem na internet da skoke da pogleda dal ima tamo.. a kako na net bez mrezne kartice? :)
[ MladenIsakovic @ 23.08.2006. 19:07 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ovaj... momci, godina je 2006, a ne 1996, mislim da gledate pogresnu verziju Windowsa - i za standardan hardver se uz Windows se ne dobijaju vesa drajveri, vec bogme sasvim funkcionalni optimizovani drajveri i sa 3D akceleracijom ;-)
... koji su totalni shit u odnosu na originalne nVidia i Ati drivere.
[ degojs @ 23.08.2006. 19:47 ] @
Sigurno je da su bolji od VESA drajvera koje dobiješ sa Fedorom :)
Gde si baš Fedoru našao.. pa po difoltu ništa ne valja, baš što se te multimedije tiče.
A o tome kakav je postupak za instaliranje istih na jednom i drugom sistemu.. drugom prilikom. O tome ovaj Rejmond i priča.
[ degojs @ 23.08.2006. 19:52 ] @
Citat: Lično, nisam nikada probao Fedoru, nego je pominjem što si je ti nahvalio onomad
Pa jeste Fedora dobra ali --- za mene. A nikako za ove ljude o kojima taj Rejmond priča -- upravo što nema svih tih drajvera. I meni je zapinjalo, pa je na kraju proradilo i ja ne krivim ni Fedoru za to - takva im je politika i znao sam to.. ali običan korisnik da će da drnda danima dok proradi.. malo sutra :)
Što se tih stvari tiče, mislim da je Mepis linux bez premca trenutno: nv, ati, mp3, pdf, flash, real.. sve je tu od početka :)
[ Nedeljko @ 23.08.2006. 21:50 ] @
Degojs,
Stvarno se mnogo brineš za GNU/Linux. Počeću da brinem za tebe.
Ovakva opsednutost nečim se zaista retko viđa. Jeli, uspevaš li da spavaš? A ako uspeš da zaspiš, sanjaš li još nešto se pingvina i bivola?
[ degojs @ 23.08.2006. 22:14 ] @
Šta da ti pričam, kad ti već sve znaš :)
Mada, slažem se -- o Linuxu na desktopu možeš 100 godina, a ono manje-više uvek ista meta, isto odstojanje.
[ cynique @ 23.08.2006. 23:18 ] @
Po broju različitih familija arhitektura linux je nowhere near originalnom UNIX RE (niti će ijedan drugi OS vjerojatno ikad biti nakon homogenizacije platformi u 80-im).
A niti je taj podatak imalo relevantan per se, pošto je većina današnjih popularnijih kernela vrlo dobro napisana sa apstrahiranim architekturalno-specifičnim dijelovima i i dadu se portati na novu ISA-u u roku od par tjedana od strane sposobnog tima. To da NetBSD radi na tosteru a neka verzija linuxa na GameBoyu je argument za tipične pingvinske kavanske diskusije (moj tata je jači od tvoga tate i taj đir :)
Citat: Stator: Sada teh vidoh windowsasi nasli obraza da pricaju o 64-OSovima. Alo bre ljudi su vozili 64-bitne linuxe dok jos kalkulatori nisu radili na 64-bitnim windowsima, zapravo ovi jos nisu ni postojali.
Pfff, NT je radio na 64-bitnim Alphama dok je linux još bio single-threaded klon Minixa :)
Citat: Evo ja sada vozim 64-bitni linux i radi mi sve od hardwera/periferija i imam preko 10.000 programa na raspolaganju koji su full 64-bitni. Koliko vi imate 64-bitnih programa el imate 100??
Od tih tvojih 10000 programa svi koji koliko-toliko valjaju (njih nekoliko desetina dakle :) gotovo sigurno imaju win64 port.
Sav profi softver koji će _značajnije_ iskoristiti prednosti 64 bita (Maya, Corel, sav server-side softver i sl.) već ima 64-bitne portove, a ovi što nemaju bez problema rade u legacy x32 modu i to brže nego što bi da su pokrenuti na x32 procesoru iste frekvencije.
[ Zoran Rodic @ 24.08.2006. 08:37 ] @
Za kucnu masinu ili za kancelarijsku apsolutno ne postoji razlog za izbegavanje Linuxa
Sto se tice multimedije i interneta ne vidim ni jedan poen + za WIndows u odnosu na Linux
Uostalom, Hollywood stoji na linuxu.
Ako hocete igrice , uzmite Xbox ili Sony Play Station koji ce biti superiorniji u odnosu na bilo koji PC racunar.
Cinik ce Vam nesto copy/paste iz knjige a ostali ce na osnovu stecenog iskustva da prokomentarisu ostale razlike (serveri ...).
Pre nekih mozda 10 godina obilazio Vuk Draskovic unutrasnjost Srbije i zapadne u dvoriste jednog ubogog seljaka.
Lepo se oni ispricase, i Vuk ga upita:
- Kad se toliko slazemo, hoces li glasati za mene?
- Necu, glasacu za Slobu
- Pa sto, sad si rekao da sam u pravu?
- Pa kad pobedis, glasacu za tebe
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 10:08 ] @
Citat:
Za kucnu masinu ili za kancelarijsku apsolutno ne postoji razlog za izbegavanje Linuxa
Sto se tice multimedije i interneta ne vidim ni jedan poen + za WIndows u odnosu na Linux
Uostalom, Hollywood stoji na linuxu.
Put your money where your mouth is - otvori firmu i kreni da prodajes ljudima taj bajni OS koji moze sasvim lepo da sluzi za kucnu upotrebu.
Da je to stvarno tako, kao sto nije, danas bi imali 45% Linux market share, 45% Windows market share i 10% ostali a svi ovde jako dobro znamo da to nije tako, samo sto neki ovde ne zele da priznaju neke cinjenice zasto to nije tako ;-)
To sto Holywood "stoji na linuxu" je nonsens - ostatak Holywooda i grafike stoji i na Mac OS-u, pa opet, MacOS nije najzastupljeniji u kucnoj/workstation upotrebi - daleko od toga.
Na kraju krajeva tvoja IP adresa kaze:
Citat:
*.adsl.static.sezampro.yu.
Sto si, kog djavola, ti ili tvoj poslodavac (odakle vec pristupas ES-u) - bacio/bacili $100+ na nesto sto je, kako ti kazes, jednako dobro kao Linux??? Meni to zvuci kao puko razbacivanje ili neupucenost?? ;-)
Put your money where your mouth is kao sto rekoh ;-) Lepo kaze ta stara britanska izreka :)
[ xtraya @ 24.08.2006. 10:26 ] @
Citat: To sto Holywood "stoji na linuxu" je nonsens - ostatak Holywooda i grafike stoji i na Mac OS-u, pa opet, MacOS nije najzastupljeniji u kucnoj/workstation upotrebi - daleko od toga.
*nix = linux = bsd = osx = irix ...
dakle hollywood a? iskreno OPASNO radi osx na PC, i intel i amd-ovi sa sse2 odlicno voze osx
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 10:33 ] @
Citat:
*nix = linux = bsd = osx = irix ...
Od kad to? ;-)
Hocemo da pitamo nekog upoznatog sa BSD-om ili Irix-om da prokomentarise taj sinonim sa Linuxom ;-)))))))
Citat:
dakle hollywood a? iskreno OPASNO radi osx na PC, i intel i amd-ovi sa sse2 odlicno voze osx
Jos kada bi Apple pravio OSX za ne-Apple racunare, to bi bio ubica - ali avaj :( Dokle god bude potreban hakeraj za pokretanje OSX-a na ne-Apple masinama nista od toga.
[ xtraya @ 24.08.2006. 10:39 ] @
cek cek, core osx-a je sta? hal.dll?
ma daj bre ivane ne zezaj...
prvo probaj pa kazi da ne valja, ono sto sam ja video je fenserica nevidjena, na masini duo intel 3ghz i 2 giga rama MAYA leti na osx
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 10:47 ] @
Citat:
cek cek, core osx-a je sta? hal.dll?
Nije hal.dll, ali koliko se secam nije ni vmlinuz, zar ne? ;-)
Citat:
prvo probaj pa kazi da ne valja, ono sto sam ja video je fenserica nevidjena, na masini duo intel 3ghz i 2 giga rama MAYA leti na osx
Ja rekoh da je OSX dobar, zar ne? Samo ono sto nije dobro sto moras da ga hakujes da ti radi na ne-Apple hardveru a hakovanje je nelegalno a i veliki cim. Da OSX radi na svim x86 masinama, sigurno bi bio i na mojoj particiji - a do tada... ja Apple-u ne zelim da placam mediokritetski hardver upakovan u lepu kutiju.
[ xtraya @ 24.08.2006. 10:51 ] @
aj sad ne brukaj apple, jer je zbilja odlican
hak ili ne, radi odlicno....
[ Zoran Rodic @ 24.08.2006. 10:52 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sto si, kog djavola, ti ili tvoj poslodavac (odakle vec pristupas ES-u) - bacio/bacili $100+ na nesto sto je, kako ti kazes, jednako dobro kao Linux??? Meni to zvuci kao puko razbacivanje ili neupucenost?? ;-)
Meni ne zvuci, vec izgleda
A sto je bacio toliko koliko je bacio, i sto ce jos bacati, moraces da pitas Vladu Srbije .
http://www.elitesecurity.org/t...ts-open-source-software-policy
A mozda ce i ovde jednog dana umesto Croatian stajati Serbian
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 10:54 ] @
O tome koliko je Apple hardver odlican to je vec druga prica. Poenta price, OSX je platform-locked OS za koji je neophodan kriminal(*) da bi radio na drugim platformama - ja ne zelim da se izlazem tim stvarima jer mi to ne treba u zivotu. Takodje, vecina ljudi i ne bi znala to da uradi - tako da je upotrebna vrednost OSX-a van Apple platforme vrlo blizu nuli.
Da, to je vrlo lep operativni sistem, i ja bih jako zeleo da imam BSD-kompatibilan OS sa normalnim user-friendly shellom, ali za to nisam spreman da cinim kriminal kao ni da kupujem sminkerski hardver, sorry.
(*) Mozda hakovanje OS-a nije kriminal u Srbiji, ne znam - ovde gde zivim i te kako jeste.
[ xtraya @ 24.08.2006. 10:57 ] @
Citat: O tome koliko je Apple hardver odlican to je vec druga prica. Poenta price, OSX je platform-locked OS za koji je neophodan kriminal(*) da bi radio na drugim platformama - ja ne zelim da se izlazem tim stvarima jer mi to ne treba u zivotu. Takodje, vecina ljudi i ne bi znala to da uradi - tako da je upotrebna vrednost OSX-a van Apple platforme vrlo blizu nuli.
ha ha,nemoj mi reci da ti je racunar licence-violation free?
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 10:59 ] @
@alkion,
Znas kako - prilikom procene isplativosti ne bih koristio vlade raznih drzava - isplativost i cost/benefit nije uvek na vrhu prioriteta kada su drzavne kupovine u pitanju, pa bih te pitao zasto Linux, ako je toliko podjednako kvalitetan kao Windows, nije vise prisutan na komercijalnim workstation masinama po firmama sirom sveta?
Firme su najbolji reper - a ne drzavne ustanove, jer firma ima investitore koje zanima iskljucivo jedna stvar: $ -> da je Linux jednako dobar kao Windows, tj. da Windows ne nudi nista vise, a navodno je skuplji od Linuxa, zdrava logika kaze da bi vec vecina firmi to primetila i presla na njega.
Zasto to nije tako? Ajde sto Linuxasi smatraju "obicne PC korisnike" glupima, ali su sad i investitori i menadzment firmi glupi? Mnogo bre glup ovaj svet, a? :-)
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 11:00 ] @
Citat: Xtraya
ha ha,nemoj mi reci da ti je racunar licence-violation free?
Naravno da jeste - mislim da smo to vise puta objasnjavali - na mom racunaru nema apsolutno ni jednog ilegalnog softvera ili sadrzaja. Filmove gledam u bioskopu, muzika mi je legalna a piratski softver svakako ne bih instalirao na necemu od cega zivim.
Ako ne verujes, pozvan si uvek da svratis i proveris - ako nije tacno, slobodno mozes okrenuti BSA, zapravo - ja cu ih okrenuti u tvom prisustvu i prijaviti me :)
[ xtraya @ 24.08.2006. 11:02 ] @
Citat: Zasto to nije tako? Ajde sto Linuxasi smatraju "obicne PC korisnike" glupima, ali su sad i investitori i menadzment firmi glupi? Mnogo bre glup ovaj svet, a? :-)
uopstavas, to sto je prepametan onaj menadzer koji u firmi vozi NT, a pritom na licence i renewale placa enormne sume, to je samo stvar izbora. ja bih radije posegao za OS resenjem i te pare od licenci upotrebio u nesto pametnije
[ xtraya @ 24.08.2006. 11:02 ] @
Citat: Filmove gledam u bioskopu, muzika mi je legalna a piratski softver svakako ne bih instalirao na necemu od cega zivim.
ha ha, JOE DIMKOWICH!
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 11:03 ] @
@Xtraya,
Pametni menadzeri plate konsultantske kuce da im uradi cost/benefit analizu za infrastrukturu - od telekomunikacionog provajdera za internet i telefon, nacina razvoja IT-a, preko firmi koje prodaju kancelarijski namestaj pa sve do pitanja softvera.
Medjutim, nesto se ne desava tako cesto da firme koriste Linux na desktopu... bice da je ipak nesto drugo u pitanju od "slobodne volje" ;-)
Primeti da je situacija na mobilnim telefonima bitno drugacija - gde Linux ima 13% smartphone marketa (Windows CE 4.7%) - jer tu Linux ima ocigledne prednosti.
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 11:05 ] @
Citat:
ha ha, JOE DIMKOWICH!
Naravno, negde maksimalno do neke 20-te, 21-ve godine obicno skapiras da ima mnogo pametnijih stvari u zivotu na koje mozes trositi vreme od budzenja piratskih codeca, downloada kojekakvih sranja i crackova i sl ;-)
[ xtraya @ 24.08.2006. 11:13 ] @
ma daj, ja se nikada nisam lozio na te UP-TO-NEWEST fore, jednostavno me ne interesuje to... samo je bitno da radi posao softver koji koristim
nikad nisam bio u tripu da je recimo lose sto mi po nekim serverima vozi slackware 9 umesto 10.2 iako je slackware 9 star 3 godine i radi bez ikakvih problema i bug-ova
[ Zoran Rodic @ 24.08.2006. 11:17 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: @alkion,
Zasto to nije tako? Ajde sto Linuxasi smatraju "obicne PC korisnike" glupima, ali su sad i investitori i menadzment firmi glupi? Mnogo bre glup ovaj svet, a? :-)
Voleo bih samo da razgranicimo neke stvari
Niti sam "linuxas" niti sam "prozoras".
Ne volim nikakav vid iskljucivosti i zato tako reagujem.
A svakako ne delim ljude na glupe i pametne po OS koji koriste
Nebuloza
A inace, odes recimo u Nemanjinu, gde su sva ministarstva, prosetas se kroz kancelarije i vidis da 99% njih ima DELL masine sa XP-pro i MS office.
I sta rade?
99,99 aktivnosti se svodi na IE i Word, i malo Excel
I sad mi iskreno kazi, nije li to bacanje para?
[ xtraya @ 24.08.2006. 11:22 ] @
Citat: A inace, odes recimo u Nemanjinu, gde su sva ministarstva, prosetas se kroz kancelarije i vidis da 99% njih ima DELL masine sa XP-pro i MS office.
I sta rade?
99,99 aktivnosti se svodi na IE i Word, i malo Excel
I sad mi iskreno kazi, nije li to bacanje para?
soltaire, spider soltare,freecell, ah da MINESWEEPER.... napredniji korisnici donesu disketu sa LINES.EXE ili ako su bas u IT fazonu nameste iz web-a da igraju YAHOO ZOOMU
a koostaaa.... sacuvaj boze....
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 11:34 ] @
Dobro, i sta bi ste vi njima stavili umesto tih Dell racunara?
Uz Dell se verovatno dobija trogodisnja garancija + dodatni obavezni servisni period od najmanje 5 god, vrlo verovatno specijalni servisni ugovor za uklanjanje problema u definisanom roku, direktna tehnicka podrska, instant-install CD image sa kompletnim preinstaliranim OS-om i sl...
Vi bi ste sigurno Vladi jedne zemlje (pa bila to i Srbija) preporucili da umesto brand-name masina koriste "STR Shojic & Co" i placaju lokalne klince da im budze Linux na te racunare i patchuju kernel kad god treba i kad nesto crkne odu do obliznje igraonice da kupe novi, razliciti, HDD ili maticnu plocu?!?!?
Oh well... pa idite i predlozite im :)
Navedite jednu ozbiljnu firmu u Srbiji koja u svojoj ponudi ima komplet ponudu i odrzavanje Linux Desktop sistema i hardvera, dovoljno sertifikovanih eksperata i u stanju je da garantuje svoje postojanje na vise od 5 god?
[ xtraya @ 24.08.2006. 11:52 ] @
joe dimke, pazi
za 99,99% ekipu bi ubuntu radio posao bez problema
jednostavno hoces DELL bez XP i bez office-a (600 evra manje)
ako vlada ima 1000 sluzbenika i 1000 masina to je 600 000 evra manje za crap od windoze....
600 000 je I HA HAJ DOVOLJNA LOVA da zaposlis:
35 ljudi na odrzavanju sa platom od 500 evra mesecno za 3 godine....
pritom ne zaboravi da se DELL nece kvariti hardverski, a bogami nece ni ubuntu....
inicijalna podrska korisnicima ce biti teska, ali ljudi se nauche....
a onda sledi renewal licence....
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 11:55 ] @
@Xtraya,
Mislim da Vlada ne placa 600 evra XP i Office, za to postoje specijalni ugovori sa popustom ;-)
Citat:
35 ljudi na odrzavanju sa platom od 500 evra mesecno za 3 godine....
pritom ne zaboravi da se DELL nece kvariti hardverski, a bogami nece ni ubuntu....
35 ljudi * 500 evra (recimo da Vlada ne placa poreze sama sebi) * 12 * 3 = 630000 evra ;-)
A, da ne zaboravimo na sta se Microsoft obavezao ugovorom sa Srbijom:
Citat:
a) Ustupanje licenci za najnovije verzije odreðenih najpopularnijih Microsoft-ovih desktop i server softvera školama i akademskim ustanovama
b) Razvoj softvera i transfer znanja
c) Obuka
d) Izgradnja kapaciteta
e) Podrška
f) Kreiranje posla i stimulisanje industrije
g) Inicijative u pogledu e-Government usluga
Pretpostavljam da bi tih tvojih 35 ljudi, sto kostaju 630000 evra na 3 godine odradili ovo isto ;)
[ xtraya @ 24.08.2006. 12:05 ] @
haha, posebni ugovori jel?
plus da se ugradi ekipa koja zavrsi posao sa +10 do +25%
mislis da 35 ljudi ne bi radilo za 500 eka u srbiji?
mislis da je 35 PC asistenata malo na 1000 ljudi?
ah da, ne zaboravimo
1. virus free (dodaj plus licence za recimo kasperski, plus za centralni kasperski server za virusne baze)
1.1 spywarefree (opet licence)
2. bugfree
3. moneyfree
a update ubuntua je za primer svim linux distribucijama
[ Mitrović Srđan @ 24.08.2006. 12:22 ] @
bugfree? nebih bas rekao :)
Ubuntu pih , jedna prosta idio pr00f distribucija koja je popularnost dobila time
sto je svkai golja iz svakog dela sveta zeleo d mu kuci stignne 30cd za dzabaka
nekog tamo linuxa kojeg ce okaciti na zid da mu lepo cuci :)
[ xtraya @ 24.08.2006. 12:26 ] @
pa idiot proof nam i treba, em dzabe em radi dobro, em ima sve sto treba
ako je za igranje karti na poslu over winXP stvar prestiza, mozes ih igrati i na ubuntu za dzabe, umesto za skupe novce....
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 12:54 ] @
@Xtraya,
Microsoft je otvorio hiljadu i kusur ekspertskih radnih mesta i indirektno par hiljada 3-party support radnih mesta. Njihov development centar zaposljava nase strucnjake i izdrzava njihove porodice - a ti strucnjaci bi, u suprotnom, otisli van Srbije.
Koliko su radnih mesta otvorili ili stvorili SuSE, Ubuntu, i ostala ekipa? Koliko ljudi u Srbiji zivi od developmenta i odrzavanja Linux softvera, a koliko ljudi zivi od toga za Windows?
Ipak vredi nesto taj Ugovor sa Microsoftom, bar malo ;)
Citat:
mislis da 35 ljudi ne bi radilo za 500 eka u srbiji?
mislis da je 35 PC asistenata malo na 1000 ljudi?
Ne sumnjam da ne bi bilo problema - samo sam ti lepo izracunao da ti ljudi kostaju malo vise od cene retail MS softvera po punoj ceni na 3 god ;-)
Citat:
ako je za igranje karti na poslu over winXP stvar prestiza, mozes ih igrati i na ubuntu za dzabe, umesto za skupe novce....
Ali Linux nije dzabe - svaka iole ozbiljna TCO analiza to kaze ;) Evo ni u Minhenu nisu jos uspeli da ga podrze kako treba :)
[ Zoran Rodic @ 24.08.2006. 13:18 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Microsoft je otvorio hiljadu i kusur ekspertskih radnih mesta i indirektno par hiljada 3-party support radnih mesta. Njihov development centar zaposljava nase strucnjake i izdrzava njihove porodice - a ti strucnjaci bi, u suprotnom, otisli van Srbije
Nije ih otvorio da bi zaposlio nase radnike i povecao zaposlenost nego da bi osvojio jos jedno trziste da bi mogao da apa jos para i da direktori imaju jahte od 100.000 metara.
Zappitajte se iskreno, da li to zaista proizvod koji toliko vredi da moze da stvara toliki extraprofit.
Nesto tu nije u redu
Bice da tu neko nekoga dere, i to dobro
Citat: Ivan Dimkovic:
Koliko su radnih mesta otvorili ili stvorili SuSE, Ubuntu, i ostala ekipa? Koliko ljudi u Srbiji zivi od developmenta i odrzavanja Linux softvera, a koliko ljudi zivi od toga za Windows?
Ipak vredi nesto taj Ugovor sa Microsoftom, bar malo ;)
Pa i otisli su napolje.
I to mnogooooooo
I opet se ne radi o tome da li je bolji Windows ili Linux
Vec se radi o tome da treba uraditi procenu potreba radnih mesta i shodno njoj doneti odluku o vrsti OS, softwera koji ce se upotrebiti.
Time bi se ustedeli milioni evra.
Nemamo mi para na bacanje
AMAN
Uzmi 2 papira i podeli ih uzduz
Na prvom pisi sa leve strane potrebe kancelarijske masine po winowsom a sa desne "alternativu" pod Linuxom
Isto uradi i sa kucnom masinom na drugom listu
Ajde da vidimo sta to ovaj moze a ovaj ne moze
Ponavljam, opet govorim sa finansijskog aspekta
Nemojte biti iskljucivi, ljudi, ovo je Srbija i razbacujemo se parama, a njih nemamo
Ko je ono rekao IDIO distribucija Ubuntu?
Probao si pa znas?
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 13:28 ] @
Citat:
Nije ih otvorio da bi zaposlio nase radnike i povecao zaposlenost nego da bi osvojio jos jedno trziste da bi mogao da apa jos para i da direktori imaju jahte od 100.000 metara.
Zappitajte se iskreno, da li to zaista proizvod koji toliko vredi da moze da stvara toliki extraprofit.
Nesto tu nije u redu
Bice da tu neko nekoga dere, i to dobro
Ajme :) PA naravno da neko otvara radna mesta da bi profitirao - ja mislim da smo iz komunizma izasli vec pre 16 godina, nema valjda vise potrebe da raspravljamo o tome?
Poenta price je da je Microsoft omogucio ljudima da rade za pristojan novac na novim tehnologijama umesto da idu iz zemlje + ostavlja porez na sav profit koji napravi U SRBIJI - sto i jeste poenta cele price. Ne znam da li je neko ocekivao da Microsoft nama pokloni neke pare - tesko. Svi rade za svoj profit, osim ako nisu budale.
O tome da Microsoft stvara extraprofit - odakle ti to? Izvini, POKAZI da je Linux sa kompletnim TCO-om jeftiniji. POKAZI te silne firme na globalnom nivou koje su presle na Linux na njihov desktop, jer je cilj bar firmi da maksimizuju svoj profit - tu nema politike. Cena proizvoda je takva da je formira trziste - ako je Linux $0, kako ovde neki pokusavaju da nagoveste - onda ispada da je celo ovo covecanstvo mnogo glupo.
Linux je autsajder na desktop svetu, sa razlogom - kao sto je bolji od Windowsa recimo, u mobilnom svetu sa istim razlogom
--
Microsoft se obavezao na podrsku i stvaranje radnih mesta + dobijanje softvera po povlascenoj ceni + dzabe softver za akademske ustanove.
Verujem kada bi ste sve to sabrali, i uporedili sa Linux TCO-om + najmom firmi koje ce komercijalno garantovati support i tehnicko odrzavanje, da Linux ne bi bas bio toliko povoljno resenje.
[ tdjokic @ 24.08.2006. 13:48 ] @
Minhen nije krenuo onako kako je bilo zamisljeno zbog nekih pravnih zackoljica, ne osobina OS-a kao takvog.
Uz Samsung monitor SyncMaster 910MP (monitor sa integrisanim TV tjunerom) dolazi, izmedju ostalog i "Uputstvo za brzi Setup", na 1 (jednom) listu papira, na kome su nasli mesto i za Linux upustsvo, paralelno sa 5 verzija Windowsa. Ivane, zar mislis da bi to uradili da i Linux korisnike ne smatraju upotrebljivim za njhovu zaradu?
Prirodno je, da se svi boje novotarija. Ako neki strucnjak u firmi uvede Linux, pa preduzece propadne, bice kriv doticni strucnjak, a ako firma propadne na Windowsu, bice krive neke druge okolnosti.
Postoje 3 kategorije potrosaca: pojedinci, preduzeca koja se sama izdrzavaju i preduzeca na budzetu (vlada i slicni). Naravno da se preduzeca koja se sama izdrzavaju poslednja odlucuju za promene. A to tesko ide. Bilo je frke i oko mnogo prostijih stvari - naizmenicna / istosmerna struja (gde spada i 110 / 220 volti dilema), sivaca masina / rucno sivenje i slicno, zasto bi neki novi OS bio izuzetak?
A posto si, Ivane, spomenuo kako neke firme "bacaju pare" na Windows, zar nisi primetio da Dragi Tata od skoro radi U FIRMI na Linuxu? Mnogi, od relativno malog broja ljudi koji ucestvuju na Advocacy, koriste Linux, na ovaj ili onaj nacin.
Sto neko rece - skoro da je nemoguce da je nesto toliko "najbolje" kao MS Windows, pa mi se stalno namece sledeca cinjenica: MS je toliko monopolizovao trziste da je to postalo kontraproduktivno - hiljade ljudi pravi sve uspesnije i uspesnije Linux distribucije, jer im je i mrvica MS kolaca velika stimulacija za njihov rad. Nedavno se pojavila i "hriscanska" distribucija, sto je kod mnogih standardnih korisnika naislo na negodovanje, ali, sa druge strane, znamo koliki je uticaj crkve, pa i to moze da bude doprinos sirenju Linuxa. A pre skoro godinu dana, neki svestenik je govorio o Davidu i Golijatu i uporedio ih sa MS i Linuxom i dobio mlak aplauz - autor posta kaze da je ocigledno da narod nije imao pojma o cemu ovaj govori, ali je glavno da je svestenik upucen u to, naucice vec on njih 
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 14:00 ] @
Tdjokic kaze:
- Samsung monitor dolazi sa uputstvom za Linux
- Dragi Tata, radi u firmi na Linuxu
- Neke crkve su krenule da propagiraju Linux
--
Mislim, mozda ja jesam malo glup - ali sta ja treba da zakljucim iz ovih cinjenica? Da je Linux bitan operativni sistem na desktopu? Da je marketing zvan "preaching" zapravo znak da je softver kvalitetan? :)))
Vidi, po svim relevantnim statistikama, Linux zauzima izmedju 0.4 i par % trzista desktop/workstation racunara - to znaci da je Linux irelevantan na globalnom desktop trzistu. Zapravo, manji je od statisticke greske.
Vise puta ponavljam, evo i sad cu, ima trzista na kojima je Linux vrlo znacajan - kao sto je recimo trziste mobilnih telefona (gde Linux ima 3x veci market share od Windowsa, ali i dalje samo 13% mada sa tendencijom jakog rasta), ili recimo trziste mid-range servera gde se Linux cesto koristi - Desktop nije jedno od tih trzista, i sto pre prestanu da sanjaju o tome, moci ce da se probiju na drugim trzistima gde Linux ima objektivne kvalitetivne prednosti.
[ Mitrović Srđan @ 24.08.2006. 14:14 ] @
Ja sam rekao IDIOT pr00f.
Da probao sam ga , da dovoljno se razumem u linuxe posto administriram
vise dedicated servera i radim kao Sec admin u wispu.
Dovoljno sam dugo u kostacu sa linuxom da mogu to da tvrdim.
Isprobao sam sve sto mi je doslo po durku. Sve servere koje odrzavam su na debianu.
Ali svejedno krajnji zakljucak je - prebaciti sena OpenBSD do kraja godine :) jer linux sux!
Jedan od razloga je : niko nece dati toliko para za win2k3 koliko kosta kada moze da
ima veoma kvalitetno Server resenja i za dz.
[ Zoran Rodic @ 24.08.2006. 14:46 ] @
@ aleksandrin
OK, postujem tvoj stav , radis na tome i to je tvoje misljenje.
(procitaj moj prvi post na prvoj strani)
Ali
Ja pricam o kucnoj i kancelarijskoj masini
Niko mi jos nije rekao sta to ovaj moze a ovaj ne?
Kucna masina:
Dodjem sa posla, prebacim sinhronizujem podatke Palm/PC
Dodjem sa odmora-setnje i sl, utaknem aparat, prebacim slike, pregledam slike, skinem crvene oci, narezem slike, ostampam ...
Snimke sa kamere, prebacim , snimim ...
Pustim muziku, ubacim CD - konvertujem u mp3, ogg ...
Gledam divX, dvd
Gledam TV,
Slusam FM
Imam Open Office
Nema virusa, surfujem ko covek
Pratim rad masine
(CPU, temperatura ... protok neta ... dobijam vremensku prognozu na desktop ...)
Sta jos radi kucna masina???????????
Uf komplikovano za linux, a?
mdaaaaj
Ajmo na posao?
Word, print, Word, Print ... jao sefe neki .xls Sta je to?
Ma ok Excel
Jao sefe opet frka kao sa .pdf. u mejlu .uf dobro je
a takvih je veeeeliki procenat
Daleko od toga da su sva radna mesta takva.
Ali u vecini slucajeva jesu.
A sto se tice DELL-a nista lose nisam mislio
To i jeste jedina svetla tacka.
Odlican izbor
Opet gledam sa finasijske strane, jer mi je to posao.
Gledam koliko sta kosta , pravim plan na osnovu toga, placam .... izvestavam o tome ...
(ovo je malo uprosceno objasnjenje)
[ tdjokic @ 24.08.2006. 15:00 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Vidi, po svim relevantnim statistikama, Linux zauzima izmedju 0.4 i par % trzista desktop/workstation racunara - to znaci da je Linux irelevantan na globalnom desktop trzistu. Zapravo, manji je od statisticke greske.
"Pridev" laz ima 4 stupnja poredjenja: laz, veca laz, jos veca laz i - statistika! Znaci, oni u Samsungu su odvojili 1/6 prostora u poglavlju "instalacija drajvera" za statiskticku gresku? Izvini, ali tesko mogu da ti verujem. A monitor o kome je rec je tipican monitor za kucu, za siroke narodne mase, bas desktop.
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 15:15 ] @
Dobro, Tdjokicu - Linux je svuda oko nas, samo ga ja ne vidim po desktopima... statistike kljucnih web sajtova o posetama isto lazu, mora da Linuxovci koriste neki blokator OS informacije i stavljaju XP u browser string :)
To sto je Samsung stavio uputstvo za Linux ti je slab "lead" - elem, stavljali su mnogi i uputstva za OS/2 pa to ne znaci da je taj OS bio ikad nesto specijalno popularan.
Statistika je neumoljiva ako je pravilno interpretiras.
Dovoljan dokaz koliki je Linux outsider na desktopu je sam Advocacy forum - Linuxasi se posto poto trude da svima "objasne" kako Linux nije maciji kasalj, kako je Windows bagovit itd... Da Linux zaista ima pristojan market-share, ne bi bilo potrebe za tim... ovako mora da se propoveda, ko u toj crkvi sto je TDjokic naveo :)
Evo sta smo slusali 2003-ce godine :)
http://www.newsforge.com/article.pl?sid=03/08/13/1424212
Citat:
E-business
Global IT firm predicts Linux will have 20% desktop market share by 2008
Thursday August 14, 2003 (08:08 AM GMT)
;-) 2008 polako dolazi.
[ degojs @ 24.08.2006. 16:12 ] @
Citat: Dodjem sa posla, prebacim sinhronizujem podatke Palm/PC
Dodjem sa odmora-setnje i sl, utaknem aparat, prebacim slike, pregledam slike, skinem crvene oci, narezem slike, ostampam ...
Snimke sa kamere, prebacim , snimim ...
Pustim muziku, ubacim CD - konvertujem u mp3, ogg ...
Gledam divX, dvd
Gledam TV,
Slusam FM
Imam Open Office
Nema virusa, surfujem ko covek
Pratim rad masine
(CPU, temperatura ... protok neta ... dobijam vremensku prognozu na desktop ...)
Sta jos radi kucna masina???????????
Uf komplikovano za linux, a?
mdaaaaj
Ma sigurno..
Prijatelju, pa i mi možemo lepo da skinemo neku Linux distribuciju, pa da uporedimo.. nije instaliranje Linuxa više visoko rizična operacija pa da nećemo :)
Možeš na Linuxu da radiš mnogo toga, ali DALEKO je od Windowsa.
Prvo, čovek bi očekivao da u 2006. imamo rešene fontove, znate - onako kako su bili rešeni na Windowsu pre više od 10 godina, a ne da nam se svako malo neko slovo pojavljuje malo zadebljano, da su neka slova malo bliže (pa čak i "slepljena"), neka malo dalje i slično. Ponekad se neko slovo pojavi "obojeno" u neku potpuno pogrešnu boju (slučaj sa Firefoxom). Još treba da vidim distribuciju gde su fontovi u svim aplikacijama na istom nivou kao na Windowsu. Bruka i sramota sa čim se oni za**** tolike godine.
O brzini samog GUI-ja, treba li uopšte pričati. Akcija je sigurno usporena u odnosu na Windows. Pa čak i hebeni Firefox radi brže na Windowsu.
Evo ja baš neki dan da pogledam malo Mepis Linux.. fino. Ima mp3 po difoltu, pdf, flash.. itd. Međutim, da će da proradi u rezoluciji mog monitora (1680x1050, standardno za widescreen monitore danas) --- hoće, ali tek nakon što malo odemo u komandnu liniju. Inače bez problema sam instalira sve drajvere (nvidia, vesa, nv), ali bez odlaska u konzolu ništa bato od 1680x1050. Čak je nije ni ponudio u listi :)
Gledanje TV? Malo sutra, tvtime prijavljuje: not enough Video RAM :-))) a koliko vidim, na Windowsu nema tih problema (inače, kartica je sa 128MB). Instaliranje na Win? Klik, klik i spremno za rad. A taj isti tvtime koji ovde neće, je, koliko se sećam, lepo radio na.. otkud više znam kojoj distribuciji. Ali na toj drugoj distribuciji, printer nije hteo ni pod razno.. ili tako nešto.. Ma pali bre, čemu sve to kad Win radi super? :) Xawtv ista priča, a onaj neki xdtv ni da se instalira, samo prijavljuje dependency probleme.
I tako dalje, i tako dalje. Izgleda da bi morali da imamo 5-6 distribucija na disku, tačno kao što je slučaj kod Tome.
Pričam ti priču da je sve kao na Windowsu. Ajd da se lažemo.. Možda će da bude, ali još ima mnoooogo posla da se uradi :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 24.08.2006. u 17:30 GMT+1]
[ tdjokic @ 24.08.2006. 18:34 ] @
Uh, moracemo da pozurimo... Dotle ce mozda i Vista izaci pa da i jedni i drugi "ispostujemo" rokove :-)
[ Zoran Rodic @ 24.08.2006. 19:03 ] @
Citat: degojs: Ma sigurno..
Gledanje TV? Malo sutra, tvtime prijavljuje: not enough Video RAM :-))) a koliko vidim, na Windowsu nema tih problema (inače, kartica je sa 128MB). Instaliranje na Win? Klik, klik i spremno za rad. A taj isti tvtime koji ovde neće, je, koliko se sećam, lepo radio na.. otkud više znam kojoj distribuciji. Ali na toj drugoj distribuciji, printer nije hteo ni pod razno.. ili tako nešto.. Ma pali bre, čemu sve to kad Win radi super? :) Xawtv ista priča, a onaj neki xdtv ni da se instalira, samo prijavljuje dependency probleme.
1. Instalirao sam Ubuntu
2. Digao Ati driver
3. sudo apt-get install tvtime
4. Kliknuo na ikonicu tvtime u meniju
5. Iskenirao kanale
6. Promenio redosled kanala po zelji
Od trenutka pokretanja instalacije do gledanja tv-a proslo je ne vise od 60 minuta
Predrasude, price sa kolena na koleno... od izvora bliskih "upucenima" ...
[ MladenIsakovic @ 24.08.2006. 19:15 ] @
Citat: degojs: Međutim, da će da proradi u rezoluciji mog monitora (1680x1050, standardno za widescreen monitore danas) --- hoće, ali tek nakon što malo odemo u komandnu liniju. Inače bez problema sam instalira sve drajvere (nvidia, vesa, nv), ali bez odlaska u konzolu ništa bato od 1680x1050. Čak je nije ni ponudio u listi 
Instaliraj brate driver sa sajta proizvođača, i ako ti ne ponudi ispravno, dopiši tu rezolciju sam u xorg.conf u meta modes, i gotova stvar, 36 sekundi posla.
A što se dependencies-a tiče, jes' ti čuo za apt-get??
[ Mitrović Srđan @ 24.08.2006. 20:11 ] @
Rezime se se uvek svodi na sledece:
-Linux za servere (kod lenjih admina koji ne zele da uce/portuju na BSD)
-Linux za entuzijaste
-Linux za one koji zele da budu cool
-Linux za geekove/ljubimce UNIX "compatible" sistema.
-Windows za one koji ne zele da se muce sa instalacijama/driverima
-Windows za servere (kompanija koje imaju para na bacanje)
-Windows za decu i one cije znanje o racunarima se svodi na paint i sah.
-Windows za VX-ere i crackere
-Windows za one koji zele da zarade u IT industriji
-Windows za one koji zele da se muce sa virusima i raznim spy sranjima
-Windows za one koje ne zanima sta im to pojede sv memoriju i zasta im iskace fini pop-up i omiljena akcija : DONT SEND
[ degojs @ 24.08.2006. 20:15 ] @
Citat: Instaliraj brate driver sa sajta proizvođača, i ako ti ne ponudi ispravno, dopiši tu rezolciju sam u xorg.conf u meta modes, i gotova stvar, 36 sekundi posla.
Dopisao sam i sad radi kao što rekoh, ali u tome i jeste fazon. Na Windowsu nikakvo brljanje po config fajlovima nije potrebno. Ko će to da radi? Pa, ti i ja hoćemo, ali Joe Sixpack.. O tome ovaj gore i priča :)
Osim toga Mepis Linux nudi nvidia drajver baš od proizvođača i instalira ga bez problema. Pored toga još možeš da menjaš pa uzmeš vesa ili nv drajver. I to menjanje radi automatski, ali nažalost rezoluciju nije umeo da ponudi u listi.
Citat: A što se dependencies-a tiče, jes' ti čuo za apt-get??
Jok, ti si čuo za apt-get (i aptitude). Samo ti i niko drugi :) Hvala, svejedno, shvatiću to kao pokušaj pomoći.
Opet --- zašto tvtime bez problema radi na nekim drugim distribucijama, a ovde ne.. (da sad ne ulazimo u priču oxo xawt i dependency problema). I to još kaže: Not enough video memory.. :)
I pusti objašnjenja neće zbog ovog ili neće zbog onog ili idi pa edituj ovaj i onaj fajl.. Lepo ti kažem, na nekim distribucijama radi, a na Windowsu.. da ne pričam: klik, klik, spremno za rad.
E sad ja ne vidim da je Linux i blizu takvog stanja kao Windows. Možemo da se lažemo.
Ono sa fontovima je meni najgora stvar na Linuxu i nešto što max. zameram. A pazi, svi se prave kao da se to ne dešava i kao da je sve OK. Smešno :)
[ degojs @ 24.08.2006. 20:25 ] @
Citat: 1. Instalirao sam Ubuntu
2. Digao Ati driver
3. sudo apt-get install tvtime
4. Kliknuo na ikonicu tvtime u meniju
5. Iskenirao kanale
6. Promenio redosled kanala po zelji
Od trenutka pokretanja instalacije do gledanja tv-a proslo je ne vise od 60 minuta
Predrasude, price sa kolena na koleno... od izvora bliskih "upucenima" ...
Postaviću ti screenshot sa Windowsa i Linuxa kad se vrnem sa posla :)
Pa ti pričaj o predrasudama.. Ja upravo i kažem da svi možemo da skinemo Linux i sami se uverimo kako to radi, a ti što nećeš da skontaš da ne radi baš kako treba - tvoj problem.
[ Zoran Rodic @ 24.08.2006. 20:31 ] @
Izvini, jesam li dobro razumeo ?
Poslaces mi screenshot sa svoje masine da mi pokazes kako je kod mene slika losa?
[ tdjokic @ 24.08.2006. 20:52 ] @
"Ja upravo i kažem da svi možemo da skinemo Linux i sami se uverimo ... da ne radi baš kako treba." E, tu lezi glavna razlika izmedju "prozora" i "kupusa" - "prozore" prvo platis, pa onda nisi lud da priznas da ne rade kako treba!
Citat: Na Windowsu nikakvo brljanje po config fajlovima nije potrebno. Pa, dokle bre ljudi? Stalno se vrtimo u krug. Cemu onda Windows forumi kad je sve tako savrseno? Ne radi ovo, ne radi ono, bas nekoga briga ZASTO ne radi, uglavnom i tamo i ovamo ne radi.
[ degojs @ 24.08.2006. 20:56 ] @
Citat: Izvini, jesam li dobro razumeo ?
Poslaces mi screenshot sa svoje masine da mi pokazes kako je kod mene slika losa?
Jesi, samo se praviš blesav, naravno.
Možeš i ovako da razumeš: da vidiš kako nešto što radi na Windowsu nakon klik-klik-spremno za rad, na Linuxu neće, pa neće. I kako famozni tvtime za jednu nVidia 6600GT/128MB prijavljuje da nema dosta video memorije :)
Znači sa Linuxom ili moraš da biraš distribuciju sa kojom radi, ili da biraš hardver ili da sam čeprkaš par dana i noći dok ne proradi, ako proradi. E bato, na Windowsu tog nema. RADI.
Nađi mi tu video/TV karticu u prodaji koja ne radi na Windowsu po sistemu ubaci CD, klikni 2-3 puta na Next i to je to. O tome ti sanjaš na Linuxu, a možeš da trubiš do sutra drugačije priče..
[ MladenIsakovic @ 24.08.2006. 20:57 ] @
Citat: degojs: Jok, ti si čuo za apt-get (i aptitude). Samo ti i niko drugi  Hvala, svejedno, shvatiću to kao pokušaj pomoći.
Opet --- zašto tvtime bez problema radi na nekim drugim distribucijama, a ovde ne.. (da sad ne ulazimo u priču oxo xawt i dependency problema). I to još kaže: Not enough video memory..
I pusti objašnjenja neće zbog ovog ili neće zbog onog ili idi pa edituj ovaj i onaj fajl.. Lepo ti kažem, na nekim distribucijama radi, a na Windowsu.. da ne pričam: klik, klik, spremno za rad.
E sad ja ne vidim da je Linux i blizu takvog stanja kao Windows. Možemo da se lažemo.
Ono sa fontovima je meni najgora stvar na Linuxu i nešto što max. zameram. A pazi, svi se prave kao da se to ne dešava i kao da je sve OK. Smešno 
Pa pazi kad nisam mogao da verujem da te zezaju međuzavisnosti paketa, to apt odradi savršeno, ili bi bar tako trebalo, ipak je apt najčuveniji alat te namene na Linuxu.
E sad, da edituješ ovaj ili onaj fajl, to moraš na Linuxu, nakon instalacije. Jebi ga, ne može na klik, zato i nije Windows, zato i nije za svakoga, zato je Windows nbr.1, i to jeste fakat, znači nema razloga da se lažemo, nismo slepi.
Što se fontova tiče, i meni je to nedopustivo. Prva stvar koju uvek obavim nakon instalacije Linuxa je da prekopiram Windows fontove, i onda sve izgleda savršeno, kao u Windowsu. Već ih imam spremljene kao paket narezan na disku, u slučaju da sednem za mašinu koja nema Windows na drugoj particiji, da imam odakle da ih iskopiram. Zaista, sa default fontovima koji stižu sa većinom distribucija može da se obriše bulja, da izvineš, jer nisu nizašta. Ima tu još koje-šta što škripi, ustvari malo više toga, ali kad odvojiš jedno popodne za instalaciju linuxa, dodatnih programa, ispodešavaš šta i kako želiš, miran si dok god ne poželiš da promeniš/upgradeuješ sistem. Kad jednom instaliram Linux, miran sam dok ne odlučim da ga maknem i zamenim nečim drugim. Doduše, isto mogu reći i za Windows.
Što se podrške nakon fresh installa tiče, ja i u Windowsu moram prvo da instaliram drajvere za modem, pa za grafičku, pa za integrisanu zvučnu AC '97 (Alsa je, pri instalaciji Slackware-a, začudo vidi  ), pa za kontrolere na ploči (koje Slackware kernel takođe auto-detektuje), pa moram da instaliram flash-player (kao i u Slacku), pa K-Lite Codec Pack (kao u Slackwareu Mplayer sa /usr/lib/win32 kodecima), pa moram da instaliram AdobeAcrobatReader (u Slacku po defaultu imam KPDF koji meni lično više odgovara), itd, znači moram da se petljam da namestim sistem kao i na Linuxu, s'tim što to ide brže, dvoklik, yes, yes, finish, a u Slacku moram otvorim konzolu pa su, installpkg *.tgz, ili ./configure, make, make install. Jebi ga, moraš više da se pomučiš na Linuxu, zato jer je drugačiji, a svi navikli na Windows, pa sad mora malo da naučiš i da se prilagodiš, na šta mnogi nisu spremni.
[ degojs @ 24.08.2006. 20:59 ] @
Citat: "prozore" prvo platis, pa onda nisi lud da priznas da ne rade kako treba!
Gde to Tomo? Šta misliš koliko ljudi, od 100,000+ članova na ES, ima plaćen Windows.
Ajd bre..
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 22:18 ] @
Ono sto me fascinira kod Linuxasa je lakonska osobina da za neki feature Windowsa nalaze neku distribuciju Linuxa koja ima nesto slicno, do pola implementirano.
Jedini problem je u tome sto ljudima obicno trebaju sve funkcionalnosti... dakle, ako mi treba instant-on MP3, instaliraj Fedoru :) Ako ti treba directory servis - instaliraj Novell... ako ti treba ovaj ili onaj drajver - stavi Ubuntu... ako ti treba pouzdanost, stavi Debian :)
Okreni obrni - moras biti expert ako hoces vise od 2 feature-a da ti rade... da sve to nekako nadobudzis :)
[ Mitrović Srđan @ 24.08.2006. 23:53 ] @
Iskreno govoreci i win i linux su crap.
Ono sto je realno najpribliznije mom ukusu i ono sto ispunjavam moje potreba je FreeBSD koga
imam kao dual boot. A windowsa se naravno nikada necu otarasiti zbog igara , prepoznatiljvosti hardvera
itd....multimedije. Prosto je kao zene "nemozes bez njega nemozes sa njim".
Win je jedna rupa bez dna , ali takodje linuxa je dve rupe bez dna :)
[ MladenIsakovic @ 25.08.2006. 00:55 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ono sto me fascinira kod Linuxasa je lakonska osobina da za neki feature Windowsa nalaze neku distribuciju Linuxa koja ima nesto slicno, do pola implementirano.
Jedini problem je u tome sto ljudima obicno trebaju sve funkcionalnosti... dakle, ako mi treba instant-on MP3, instaliraj Fedoru  Ako ti treba directory servis - instaliraj Novell... ako ti treba ovaj ili onaj drajver - stavi Ubuntu... ako ti treba pouzdanost, stavi Debian
Okreni obrni - moras biti expert ako hoces vise od 2 feature-a da ti rade... da sve to nekako nadobudzis 
Izvini, ali pričaš kao amater, verujem namerno, jer sam siguran da dobro poznaješ Linux. Kao prvo, Fedora ne dolazi u startu sa multimedijom, to smo raskrstili, ali dolaze Slackware, Mepis, Vector, itd, itd... Dalje, isto što kao kod Windowsa moraš da odvojiš vreme na instalaciju programa i podešavanje sistema po svome ukusu, tako moraš i kod Linuxa da odvojiš vreme da ga podesiš, a to se radi malo drugačije nego na Linuxu. Za početnika nije, i to smo već raščistili, ali onaj ko hoće da uči, može početi sa nekom debil-friendly distribucijom poput SuSe-a ili meni omraženog Madraka(ive), gde ima pregršt toga odrađeno pomoću kojekakvih wizarda. E sad, nisu ni oni savršeni, al' i Linux je daleko od savršenog.
Uzmi Slackware, recimo, ili Debian, i svako ko je odvojio vremena da nauči, podesiće sistem za sat ipo kako mu odgovara. I ti sve ovo vrlo dobro znaš, ali voliš da bacaš flame. E sad, znam da ćeš reći kako ti radiš i nemaš vremena da se bakćeš sa conf-fajlovima (a imaš da podesiš xorg, i možda eventualno fstab i neku od startup skripti, u zavisnosti od distroa), i u tom slučaju pozdravljam tvoju odluku, linux nije za tebe. A te bajke o svakodnevnom kompajliranju kernela, budženju po konfiguracionim fajlovima i kuckanju po 30-linijskom shellu, prodaji onima koji za Linux nisu čuli. Potreba za konzolom je vrlo skromna za svakodnevnog korisnika, nekima nikada i ne zatreba, već ima GUI alata za svakodnevne poslove koliko hoćeš. Okej je da ne variš Linux zbog nekih njegovih neoprostivih mana koje svi mi primećujemo (nije da smo i mi slepi, iako koristimo Linux), ali veoma preteruješ, i nekada, kao malopre, pričaš kao totalni amater, kao Joe Dimkowich.
[ NastyBoy @ 25.08.2006. 01:20 ] @
Ma da, u Linuxu sve radi, samo "amateri" imaju problema.
Case 1: Hello! Vecina korisnika JESU amateri! Tema se i odnosi na Linux na desk-u. Koji xorg, fstab, grub...? Kog iz (buduce, s'obzirom na naslov teme) ciljne grupe potroshacha Linuxa ovo uopshte interesuje? Glasnogovornici Linux-a bi mogli vec jednom da prihvate chinjenicu da je proshlo vreme kad je OS bio sam sebi raison d'etre.
Case 2: Hoce neko od vas, koji toliko dizhete Linux u nebesa, da meni, pukom amateru, objasni poentu sound sistema u Linux-u? Alsa, OSS, 15 nekakvih miksera, pola ekrana output-a... a sve shto hocu je da moja M Audio Audiophile karta (zvanichno podrzhana!) proradi u svim plejerima bez cimanja. Nishta ni sa chim nije kompatibilno! Dok ovo pishem moram da smanjim muziku na mikseti jer mi samo OSS radi kako treba, i to samo digital, nishta od volume control-a.
MacOSX je i dalje jedini user-friendly OS na desku, period. Bio "shminkeraj" sa hardverom ili ne. (naravno, odgovor je ne, Dimkovic bash zna da pretera ponekada).
[ degojs @ 25.08.2006. 01:59 ] @
Citat: MacOSX je i dalje jedini user-friendly OS na desku, period. Bio "shminkeraj" sa hardverom ili ne. (naravno, odgovor je ne, Dimkovic bash zna da pretera ponekada).
Vala i Windows, kada kupuješ gotovu konfiguraciju od Dell-a, HP-a i slično, je dobro podešen.
Npr. nedavno sam gledao jedan HP sa Windowsom XP MCE - sve je tu, što se multimedije tiče: od mp3 (što ionako na Windowsu nije problem jer ima WMP), do DVD i TV. Nema da ne radi. Ako još uzmeš konfiguraciju sa MS Office (mada, čak i da sam instaliraš - na šta se to svodi? Ubaci CD i Next->Next->Finish) ili MS Works (ili WordPerfect Office, itd) - kraj priče što se običnih ljudi tiče. Svi drajveri su takođe preinstalirani: od modema i zvučne do mrežne, itd.
OS X jeste malo više user friendly (eye candy) i slično, ali --- pitanje je šta je više user-friendly, ako je većina ljudi već upoznata sa Windowsom, mnogi ga koriste i na poslu ili u školi, za praktično svako parče hardvera podešavanja se svode na ubacivanje CD-a i 3-4 klika na Next.. Trebaš neki dodatni uređaj? Well, nisam siguran da će izbor za Mac da bude tako user-friendly kao za Windows, itd.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 25.08.2006. u 05:47 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 25.08.2006. 07:56 ] @
Citat:
ali veoma preteruješ, i nekada, kao malopre, pričaš kao totalni amater, kao Joe Dimkowich.
Ne znam dal ti meni verujes ili ne, ali ja konfiguracione fajlove ne zelim da podesavam jer zaista nemam jebenog vremena. Ali ozbiljno. Razmazili me ti plug'n'play servisi pa sada kada softver/hardver zahteva vise od guranja CD-a i kliktanja na setup gubim zivce i dobijam zelju da celu stvar zabatalim jer mislim da neko drugi ne postuje moje vreme, a naplatio mi je parce hardvera/softvera - kad nesto platim, ocekujem da dobijem gotov proizvod, a ne polu-fabrikat.
Jer nije poenta u konfiguracionim fajlovima i da li sam ja sposoban da ih podesim ili ne - poenta je da ja to moram negde da NAUCIM - tj. da vidim sta i kako treba da se menja, sto obicno znaci kopanje po kojekakvim opskurnim sajtovima dok ne nadjem to sto meni treba... onda dodaj testiranje, da li to podesavanje radi i kako radi, pa ajde jovo na novo ako podesavanje nije dobro... mislim, to je full time job IT administratora, a ja nisam IT administrator i ne pretendujem da to budem.
EJ, mislim... to je za entuzijaste - nije (vise) za mene. Fora je u tome sto vecina ljudi NISU entuijasti i imaju neke druge planove u zivotu osim da sede za monitorom i namestaju njihov sistem da radi svaki put kad kupe neki novi gadget.
Kao sto NastyBoy rece - proslo je vreme kada je OS bio sam svoja svrha.
[ henrik @ 25.08.2006. 10:33 ] @
Citat: degojs:
OS X jeste malo više user friendly (eye candy) i slično, ali --- pitanje je šta je više user-friendly, ako je većina ljudi već upoznata sa Windowsom, mnogi ga koriste i na poslu ili u školi, za praktično svako parče hardvera podešavanja se svode na ubacivanje CD-a i 3-4 klika na Next.. Trebaš neki dodatni uređaj? Well, nisam siguran da će izbor za Mac da bude tako user-friendly kao za Windows, itd.
Ovde mašiš poentu. Nije stvar u eye candy (koji je meni btw lep, i što je najvažnije ne utiče na sporost sistema), nego bukvalno user friendly. Što znači - ako ti padne na pamet da pamet da pregaziš sistem iz bilo kog razloga, spreman si za rad za 45 minuta, nema instalacije drajvera za ploču, grafičku, DirectX, zvučnu, ovo, ono. Prekopiraš /User folder i sve je tu. Zatim, (meni vrlo bitno)sistemska podrška za .ps i .pdf formate bez instalacije dodatnih programa, efikasno indeksiranje svih fajlova pri upisivanju na disk i ultrabrza pretraga bez kočenja, expose koji olakšava neviđeno rad sa 100 otvorenih aplikacija, mogućnost isprobavanja svakog shareware i free programčeta na svetu koje posle toga ne povlači petljanje po redžistriju, mogućnost automatskog podizanja bilo koje aplikacije pri loginu koja se uključuje za cirka 1 sekundu, mogućnost pravljenja imidža direktno iz sistema, pravljenje desktop printera za 5, Automator, gomila već postojećih skripti za bitne operacije, Dashboard... mogao bih da razmislim i da se setim još ovoliko. Možda nešto od ovoga nekom deluje prozaično, ali to su sve svakodnevni poslići, i kada na svakom od njih uštediš po minut skupi se tu dosta.
Dakle, to je user friendly, a ne eye candy.
[ tdjokic @ 25.08.2006. 11:01 ] @
Postoji distribucija koja je bolja od Mandrive - PCLinuxOS, upravo je izasla nova verzija. Za nju vecina korisnika Mandrive kazu "Ovakva bi Mandriva trebala biti." Mnogo se radi na doterivanju "ljubaznosti prema korisniku" i ovaj ima mnogo GUI, mozda bi ceo sistem mogao da se instalira i dotera bez i jednog, jedinog ulaska u konzolu, ali nisam stigao da isprobam.
Nije to za cistog pocetnika, ali bi ova i slicne (Mepis i jos po neke manje poznate, lokalne - imaju "razni" Poljaci, Italijani, Iranci(!), Spanci prave biser distribucije, da o mom omiljenom brazilskom Kuruminu i ne govorim - covek spremio 400 gotovih skripti, sve se podesava samo, samo klik-klik-gotovo ... uglavnom, USB modemi i gomila drugih egzoticnih stvari) distribucije mogle sasvim lako biti za pocetnike u Linuxu, a to i jeste poenta. Svuda postoje forumi, svi se dogovaraju i savetuju, to mu dodje kao neki novi sport.
Dajte vi Windows cistom pocetniku na racunaru pa cete videti kako ce on da potrefi da instalira sve drajvere za plocu, graficku k. i ostalo.
Sa druge strane, ekstrem: covek instalira po kucama kablovski Internet, zvanicno, velika i poznata kompanija, sama kablovska usluga JESTE OK, dolazi ti u kucu, donosi modem, "jer tako mora" - ni pod razno nisu hteli da mi dadu modem da ga ja sam instaliram (jaka instalacija - ubodes u njega UTP kabl, ubodes ga u struju i prisrafis konektor antene) i podesim, i onda pita: "A gde je ovde ono START , kao u Windowsu, da nadjemo gde se podesava mreza?" Da katastrofa bude jos veca, nista ni ne treba da se podesava - DHCP je resio sam sve, ali on ni to ne zna. Vec prilikom prijave smo im rekli da ja imam Linux. Dan ranije, kad se najavio direktno za dolazak, opet sam ga potsetio i - nista! Za mene je to nedopustiv odnos kad se radi o zvanicnoj usluzi velike i poznate kompanije, iako se radi o recimo 0,4% korisnika.
[ Zoran Rodic @ 25.08.2006. 11:14 ] @
@dimkovic
Pa ni ja ne pretendujem da budem administrator niti me to zanima.
Uporno pricam od pocetka da nisam iz IT branse vec da sam ekonomista.
Sto znaci, ako mogu ja, mogu i ostali
Mislis da ja nesto stalno instaliram?
Prvi put sam se napatio sa Red hat 5 ili 6.2 ne secam se koji je bio posle bombardovanja 1999 godine.
E on mi je dusu pojeo, ali od onda uvek imam dual boot.
Sta stalno ima da podesavas?
Namestis, radi i vozi
Imao sam posle toga Suse7 pa 9.2 do skoro pa sad Ubuntu
Znaci, namestis ga, radi 2 godine, menjas hardver, diskove ... pa opet instalacija ... /home uvek ostaje i vozi
Zaboravim bre kako se instalira.
Poslednji put sam cimnuo fstab pre 4 godine
A uporno insistiram na tome da objasnim da mi je za potpuno funkcionalan Ubuntu trebalo manje od 2 sata
Sve ono sto sam gore naveo u predhodnom postu naveo, jednostavno RADI
I naglasavam da je to posledica dobro sklopljene distribucije a ne mog 7-godisnjeg druzenja sa lunuxom.
Da je nesto zapelo resio bih to sigurno, ALI NIJE.
Jednostavno, Linux ide napred a predrasude su najveci uzrok malog broja korisnika
A meni je sasvim normalno da kad kupim novi i veci disk, puknem XP i Linux.
Meni je mnogo gore da imas na masini Sound forge, Photoshop, AUtoCad, Corel i sl. i da samo kitis desktop ikonicama nelegalnog i skupog softvera nego da imas neki free funkcionalni OS.
I onda smo mi sa dual boot, postali Joe Sixpack, John Doe, ko li vec ... 
[ degojs @ 25.08.2006. 14:46 ] @
Citat: henrik:
Ovde mašiš poentu. Nije stvar u eye candy (koji je meni btw lep, i što je najvažnije ne utiče na sporost sistema), nego bukvalno user friendly. Što znači - ako ti padne na pamet da pamet da pregaziš sistem iz bilo kog razloga, spreman si za rad za 45 minuta, nema instalacije drajvera za ploču, grafičku, DirectX, zvučnu, ovo, ono. Prekopiraš /User folder i sve je tu. Zatim, (meni vrlo bitno)sistemska podrška za .ps i .pdf formate bez instalacije dodatnih programa, efikasno indeksiranje svih fajlova pri upisivanju na disk i ultrabrza pretraga bez kočenja, expose koji olakšava neviđeno rad sa 100
....
Jesi li ti pročitao šta sam ja napisao?
Da ponovim: kada kupuješ gotovu konfiguraciju od Dell-a, HP-a i slično, takođe sve imaš spremno za rad, uključujući i PDF i šta znam šta sve ne. Pa Dell je čak od nedavno sklopio ugovor sa Googleom da isporučuju onaj Google pack.. itd, itd. Kakvo crno instaliranje drajvera, DirectX i ostalo? Jesi ti ikad video gotovu konfiguraciju neke makar malo veće firme, ozbiljno te pitam?
Takođe, svi ti kompjuteri dolaze sa Recovery diskom - kada poželiš da pregaziš sistem i vratiš ga u stanje u kakvom je bio kada si ga kupio - ništa lakše..
To što smo mi navikli da sami sklapamo konfiguracije i instaliramo piratski Windows kako bi max uštedeli, druga je priča.
[ henrik @ 25.08.2006. 15:31 ] @
Citat: degojs: Jesi li ti pročitao šta sam ja napisao?
Da ponovim: kada kupuješ gotovu konfiguraciju od Dell-a, HP-a i slično, takođe sve imaš spremno za rad, uključujući i PDF i šta znam šta sve ne. Pa Dell je čak od nedavno sklopio ugovor sa Googleom da isporučuju onaj Google pack.. itd, itd. Kakvo crno instaliranje drajvera, DirectX i ostalo? Jesi ti ikad video gotovu konfiguraciju neke makar malo veće firme, ozbiljno te pitam?
Takođe, svi ti kompjuteri dolaze sa Recovery diskom - kada poželiš da pregaziš sistem i vratiš ga u stanje u kakvom je bio kada si ga kupio - ništa lakše..
To što smo mi navikli da sami sklapamo konfiguracije i instaliramo piratski Windows kako bi max uštedeli, druga je priča.
Ti si u poruci pre mene napisao ovo:
Citat:
a ja sam ti u skladu sa tim i odgovorio. Ali, ajde da uzmem razmatranje i tu poruku na koju nisam odgovarao, pa da boldujem delove
Citat:
Ovde mašiš poentu. Nije stvar u eye candy (koji je meni btw lep, i što je najvažnije ne utiče na sporost sistema), nego bukvalno user friendly. Što znači - ako ti padne na pamet da pamet da pregaziš sistem iz bilo kog razloga, spreman si za rad za 45 minuta, nema instalacije drajvera za ploču, grafičku, DirectX, zvučnu, ovo, ono. Prekopiraš /User folder i sve je tu. Zatim, (meni vrlo bitno) sistemska podrška za .ps i .pdf formate bez instalacije dodatnih programa, efikasno indeksiranje svih fajlova pri upisivanju na disk i ultrabrza pretraga bez kočenja, expose koji olakšava neviđeno rad sa 100 otvorenih aplikacija, mogućnost isprobavanja svakog shareware i free programčeta na svetu koje posle toga ne povlači petljanje po redžistriju, mogućnost automatskog podizanja bilo koje aplikacije pri loginu koja se uključuje za cirka 1 sekundu, mogućnost pravljenja imidža direktno iz sistema, pravljenje desktop printera za 5, Automator, gomila već postojećih skripti za bitne operacije, Dashboard... mogao bih da razmislim i da se setim još ovoliko. Možda nešto od ovoga nekom deluje prozaično, ali to su sve svakodnevni poslići, i kada na svakom od njih uštediš po minut skupi se tu dosta.
obrati pažnju na reč sistemski.
[ degojs @ 25.08.2006. 18:38 ] @
Obratio sam pažnju na reč. I?
Mislim, u čemu je fazon? 99.99% korisnika kompjutera crkava ako nema ta "sistemska" podrška za PDF? U čemu je razlika ako npr. Dell instalira podršku za PDF, sve sa Windows Desktop Search koji onda pomoću iFilter ide i kroz PDF fajlove? Ako oni to urade pre nego taj kompjuter dospe u moje ruke.. briga me, bitno je da radi.
To su "problemi" koji se na Windowsu rešavaju sa 2-3 klika (ako ih je i potrebno rešavati). Bitno je da su ti problemi rešivi jednostavno. Mada, ponavljam, većina konfiguracija većih firmi dolazi prepodešena i preinstalirana sa svim tim stvarima.
Ne znam uopšte zašto si podebljao ono oko reinstaliranja, instaliranja drajvera - toga nema - lepo sam ti već rekao da sve te kompanije daju recovery cd i slično. O ugrađenom System Restore da i ne pričam..
Sa druge strane, nedostaci Mac-a se ne rešavaju jednostavno, ako rešenja uopšte i ima.
Kada postoji problem, bitna stvar je i -- koliko je teško rešiti ga.
[ Ivan Dimkovic @ 25.08.2006. 18:58 ] @
PDF dolazi "sistemski" sa Windowsom gotovo kod svakog iole ozbiljnog prodavca racunara, da ne pricamo o Dell-u, Sony-ju, Lenovo-u i sl....
Kad vec poredite firmu koja radi deployment OS-a sa svojim hardverom, poredite to isto i u PC svetu. Takodje ni na jednom od tih racunara nema problema sa drajverima jer dobijete image OS-a koji je ready-to-use posle 20-tak minuta (kopiranje image-a)
Takodje, bilo koji softverski naslov koji ima u sebi i PDF uputstvo dolazi sa Adobe runtime-om na CD-u koji se obicno instalira i sa samim softverom.
Zaista ne vidim i jedan problem za korisnike.
[ NastyBoy @ 25.08.2006. 19:38 ] @
OK, ochigledno ne poznajete osnovu OSX-a, chim mislite da je "sistemski" u Meku isto shto i "klik klik" na Acrobat Reader.
No, to nije poenta. Poenta je da je MacOSX definicija desktop Unix-a (mada je i na serveru dobar). I nema Linux shta da se ugleda na Microsoft u desktop strategiji; dovoljno je da vide shta radi Apple. I da napokon krenu da rade neshto konkretno, a ne da mazhu ochi ljudima sa glupostima tipa xGL, glx, ili kako se vec zove ona 'recolucionarna' tehnika cimanja i talasanje prozora.
[ Zeljko Mitrovic @ 25.08.2006. 21:07 ] @
Citat: alkion: @dimkovic
...
A uporno insistiram na tome da objasnim da mi je za potpuno funkcionalan Ubuntu trebalo manje od 2 sata
Sve ono sto sam gore naveo u predhodnom postu naveo, jednostavno RADI
I naglasavam da je to posledica dobro sklopljene distribucije a ne mog 7-godisnjeg druzenja sa lunuxom.
...
Lenovo Thinkpad x60s - ubacim ubuntu live cd, neradi wifi, neradi zvuk.
Ah da, sta taj lenovo zna o slaganu dobrih konfiguracija :-)
[ degojs @ 25.08.2006. 21:32 ] @
Citat: chim mislite da je "sistemski" u Meku isto shto
Jedino što ja vidim kod njih "sistemski" jeste - pljačka: ne zna se više koliko su apdejta izdali za OS X, a svaki su naplatili, čini mi se, $129.
A "sistemski" pljačkaju i cenom svog hardvera, bilo da su u pitanju kompjuteri ili plejeri.
Slažemo se dakle, donekle :)
[ henrik @ 26.08.2006. 10:07 ] @
Citat: degojs: Jedino što ja vidim kod njih "sistemski" jeste - pljačka: ne zna se više koliko su apdejta izdali za OS X, a svaki su naplatili, čini mi se, $129.
A "sistemski" pljačkaju i cenom svog hardvera, bilo da su u pitanju kompjuteri ili plejeri.
Slažemo se dakle, donekle :)
Ej, čoveče, nisam ti ja xtraya ili AxeZ, pa da mi uvaljuješ takve pokušaje :) Pričamo ozbiljno, daj i ti budi ozbiljan. Ne govorim o OEM bundleovima, Acrobat Reader i to, shvati. Pod sistemski smatram ugrađeno u OS.
Ali, kad već pominješ OEM, evo ti ovo:
Citat:
and it includes the following system applications:
• Safari 2
• Mail 2
• Address Book 4
• iChat AV 3
• iCal 2
• Font Book 2
• DVD Player 4.5
• Preview 3
• Xcode 2
Included software
Mac Pro comes with a bundle of Universal applications that run on both Intel- and PowerPC-based Macs:
• iLife ‘06
• iWork ’06 Trial
• FileMaker Pro 8.5 Trial
• Comic Life
• OmniOutliner
a što se tiče pljačke:
Citat:
Mac Pro
2 x Dual Core Intel Xeon 2.66GHz
2 GB DDR2 SDRAM FB DIMM 667MHz ECC
250GB SATA 3Gb/s 7200 RPM HD with 8MB Cache
NVIDIA Quadro FX 4500 512MB
16x DVD+/-RW
Apple Keyboard and Mighty Mouse - U.S. English
Mac OS X - U.S. English
AppleCare Protection Plan for Mac Pro/Power Mac (w/or w/o Display) - Auto-enroll
Price: $4,698
Dell Precision Workstation 690 1KW
2 x Dual Core Intel Xeon 2.66GHz
2 GB DDR2 SDRAM FB DIMM 667MHz ECC
250GB SATA 3Gb/s 7200 RPM HD with 8MB Cache
NVIDIA Quadro FX 4500 512MB
16x DVD+/-RW
Keyboard and Mouse
Windows XP Professional x64
3 Year Business Comprehensive Warranty
Price: $5,650
Još kada bi mi objasnio ono o apdejtima od $129, bio bih ti zahvalan :) Da vidim šta to plaćam, a i da ne znam.
[ degojs @ 26.08.2006. 13:39 ] @
Citat: čoveče, nisam ti ja xtraya ili AxeZ, pa da mi uvaljuješ takve pokušaje :) Pričamo ozbiljno, daj i ti budi ozbiljan.
Pa kako da ne pravim smejuriju kad pričaš:
Citat: Ne govorim o OEM bundleovima, Acrobat Reader i to, shvati. Pod sistemski smatram ugrađeno u OS.
Hahahahaha.. Pa šta to znači, hoćemo li da čujemo konačno? Daj reci konkretno, da i mi naučimo za taj "killer feature" Mac OS X-a :))
[ degojs @ 26.08.2006. 13:41 ] @
Citat: Još kada bi mi objasnio ono o apdejtima od $129, bio bih ti zahvalan :) Da vidim šta to plaćam, a i da ne znam.
Koliko je koštala svaka verzija OS X? Besplatno?
[ henrik @ 26.08.2006. 14:25 ] @
130 dolara. A ti si sa w2k na XP prešao besplatno?
[ MladenIsakovic @ 26.08.2006. 15:07 ] @
Pa naravno, i jedan i drugi su mu piratski 
[ NastyBoy @ 26.08.2006. 15:44 ] @
Citat: degojs: Hahahahaha.. Pa šta to znači, hoćemo li da čujemo konačno? Daj reci konkretno, da i mi naučimo za taj "killer feature" Mac OS X-a :))
Pre nego se smejesh nechemu - get your facts!
Quartz (2D) je napravljen na temelju PDF/PS formata. PDF je nativni format u MacOSX-u, tj. sistemski. Ne treba ti nikakav dodatni softver za rad sa PDF-om ili PostScriptom, sistem interno i radi u tim formatima.
Znash, to je onaj isti Quartz (i deo poznat kao Compositor) koji koristi OpenGL akceleraciju za GUI... od translucent/transparent prozora, drop-shadow-a, ekstra brzine sa samo 32MB vram-a... pitaj korisnika Mac-a da li je nekad video osvezhavanje i prerender ikona na desku, kao shto to Win radi, bez razloga... i posle mi prichaju neshto o Aeru i Visti... Been there, done that.
[ degojs @ 26.08.2006. 16:13 ] @
Citat: 130 dolara. A ti si sa w2k na XP prešao besplatno?
Ne, naravno da nije besplatno.
Međutim, koliko je tih verzija OS X bilo u poslednjih par godina?
[ degojs @ 26.08.2006. 16:15 ] @
Citat: Quartz (2D) je napravljen na temelju PDF/PS formata. PDF je nativni format u MacOSX-u, tj. sistemski. Ne treba ti nikakav dodatni softver za rad sa PDF-om ili PostScriptom, sistem interno i radi u tim formatima.
Opet ti kao papagaj..
Hoćeš li ili nećeš da kažeš šta to konkretno možeš da uradiš zbog toga što je to "sistemski" format :))) Prestani da objašnjavaš da je "sistemski" tako što ćeš da kažeš da je "sistemski" :)
Šta to znači krajnjem korisniku? Da vidimo taj "killer feature" :)
[ MadTexel @ 26.08.2006. 16:19 ] @
Citat:
Sada teh vidoh windowsasi nasli obraza da pricaju o 64-OSovima. Alo bre ljudi su vozili 64-bitne linuxe dok jos kalkulatori nisu radili na 64-bitnim windowsima, zapravo ovi jos nisu ni postojali :). Evo ja sada vozim 64-bitni linux i radi mi sve od hardwera/periferija i imam preko 10.000 programa na raspolaganju koji su full 64-bitni. Koliko vi imate 64-bitnih programa el imate 100?? Nesto sumnjam...
Irix je oko 12 godina na 64 bita. Ovaj, gde je bio Linux tada? Linux bi bio mala 64b igračkica ograničena na par procesora da na njemu nisu radile velike firme. Stotine procesora pod Linuxom? Čista naučna fantastika. Jel su Linus i "zajednica" omogućile skalabilnost? Big Kernel Lock - zvuči poznato? Zato nemoj da se hvališ (da ne kažem nešto drugo) 64b Linuxom. Ni pošten GPL filesystem nemate (pošten u praksi, ne u specifikaciji i spisku lepih želja koje će "biti jednog lepog dana"). "Ljudi su vozili 64b Unixe dok je Linux bio u fazi da ako ga isključiš u toku rada ode particija".
Citat: Hocemo da pitamo nekog upoznatog sa BSD-om ili Irix-om da prokomentarise taj sinonim sa Linuxom ;-)))))))
Svakako da nisu ni blizu. Irix je jedan lepo sređen sistem, mada prilično ogroman. Valjda zato što se isporučuje kao sistem tj. rešenje, a ne Iirix kernel, na koji se posle nadograđuje po ukusu (SGI X server, 4Dwm, neko možda više voli CDE, Gnome itd). Ali zato je gledanje ps i pdf fajlova samo klik iz File Managera ili se otvori psview ili Acrobat Reader iz Icon Cataloga. Možda je ovo i nekom mana jer nema slobodu da pravi frankenštajna od OSa.
Inače Irix je super za desktop samo nije baš eye candy (mada se dosta toga može srediti, i lepo je dokumentovano). Prosto radi, tiho i nenametljivo, nešto što Linux još uvek nije naučio. Dobro, više nema kompajliranja kernela (velika stvar #1), pa ni Xa (velika stvar #2). Nema potrebe da se prčka sistem posle instalacije, sve osnovno radi (jedino treba staviti pass na roota :D). E sad sasvim je druga stvar što je lakše instalirati i dovesti u radno stanje Irix na nekoj zveri (64 CPU, 32GB RAMa, 2 GFX, 4-16 ekrana, "nekoliko" diskova..) nego se zezati na Linuxu sa tamo nekim krš modemom (od čega je napravljena čitava nauka). Instaliraš OS, kompajlere, biblioteke, dodatan softver..sve u svemu par sati posla koji je uglavnom prilično dosadan i svodi se na menjanje instalacionih diskova i čekanje da rqsall izdrnda sve što treba. Dependeces se razrešavaju uglavnom automatski (install prereqs). Naravno, onaj ko instalira Irix na zverčicu je lamer jer "samo klikće", a pravi baja u Linuxu poznaje sistem pa sve lepo peške namešta svaku biblioteku. A od tih silnih poznavalaca koliko sme da pogleda u source samog kernela? Manje od 1%.
Generalno, Linux fanatici uvek smatraju da je njihov OS nosila vrhunske tehnologije i kad to dođe do njih znači da je to nova stvar. Npr GUI, SMP, journaled FS, sad 64b. Samo čekam da otkriju pravi plug and play. Kad se samo setim priča "Linux/Unix nije user friendly jer bema GUI". Tada možda Linux nije imao (ili je imao neki krpež), ali Irix i HP UX su ga provereno imali. Isto vaći za SMP, 64b, pnp. Mislim, šta znaju tamo neki levaci po firmama i doktori nauka kad cela zajednica (Mika iz komšiluka, Pera od preko puta, Žika iz 2 bloka dalje, Joe iz Upper Nowhere itd) rade na tome. Jasno je ko će biti bolji. BTW, setite se relativno skorašnjeg topica u kojem je psomenuto da Windows nema kvote.
Windows je dosta bliži tom idealu jer ljude prosto zanima da rade neki posao, a ne da se zezaju sa mašinom. To je ono što većina Linuxovaca ne može da shvati. Use i u svoje kljuse, pa izvolte lečite se sami, sami pravite svoju hranu (život na selu je zdraviji..), sami obezbedite pijaću vodu, struju... Nisam jedini koji kaže napravite jedno okruženje, jedan set programa koji stvarno rade, prosto kompletan sistem, a ne ogromna sloboda izbora i ostale priče za malu decu. Recimo kupite frižider, donesete ga kući, raspakujte, uključite i možete da ga punite. Ili TV. Zašto komp ne bi bio sličan?
[ henrik @ 26.08.2006. 16:27 ] @
Citat:
degojs: Ne, naravno da nije besplatno.
Međutim, koliko je tih verzija OS X bilo u poslednjih par godina?
Otprilike 1 na godinu-godinu i po dana. S tim što ti taj koncept gledaš iz ugla Win korisnika. A oni se razlikuju. OS X je izašao 2001, i bio je potpuno drugačiji koncept OS-a od devetke, nešto kao win95 u odnosu na 3.11, samo još jače. Dalje verzije možeš gledati kao prelaske sa w2k na XP, znači otprilike nov OS, koji uključuje 2-3 potpuno nova featurea + gomilu sitnijih. A update je na OS X ona treća cifra - 10.4. 7 - koja predstavlja manje fixove i popravke, nešto kao SP i Security Patches na Winu, s tim što ponekad izađe i samostalni Security Update (otprilike 1-2 po verziji).
Citat:
degojs: Opet ti kao papagaj..
Hoćeš li ili nećeš da kažeš šta to konkretno možeš da uradiš zbog toga što je to "sistemski" format :))) Prestani da objašnjavaš da je "sistemski" tako što ćeš da kažeš da je "sistemski" :)
Ništa specijalno. Samo da to imaš u operativnom sistemu u startu samo po sebi. Da je deo OS-a, čvrsto integrisano, i samim tim zgodnije nego da ti to neko bundluje ili da moraš sam da budžiš. Isto kao kada ti nekom napaljenom Pingvinu objašnjavaš kako u Winu već postoji mp3 podrška, a njegovi argumenti su da postoji i na Linuxu, samo mora da se konfiguriše/zbudži/štajaznam. Ili tako neki primer.
[ henrik @ 26.08.2006. 16:30 ] @
Citat: degojs
I ajde jednom sve odjednom, ne da edituješ pa da odgovaram na pola poruke :D
Na šta misliš? Šta konkretno pdf format znači korisniku, ili šta mu znači to što ni prodavac ne mora da bundluje tu podršku, niti korisnik da instalira?
[ NastyBoy @ 26.08.2006. 16:32 ] @
Citat: degojs: Opet ti kao papagaj..
Vidim da tebi mnoge stvari nisu jasne.
Shta znachi "creative" korisniku [del]objasnio[/del] pomenuo ti je henrik u jednom od proshlih postova, mada sa takvim tvojim stavom vidim da ti Postscript/PDF nishta i ne znache osim formata u kom se nalaze manual-i za drajvere.
Ali, recimo da mi ne treba nikakav softver za chitanje/pisanje pdf-a, ne moram da instaliram bloatware od Readera, sistem ZNA shta je pdf. Takodje, sistem ZNA format pdf-a, u gomili dokumenata koje imam u pdf-u Spotlight uradi search u par sekundi. Izvoli uradi to u Win-u: chitanje/pisanje/search pdf-a.
Sad cesh josh da mi kazhesh kako pdf nije ni bitan, pa da zatvorimo bezpredmetnu raspravu o sistemu kog i ne poznajesh.
[ degojs @ 26.08.2006. 16:36 ] @
Citat: Znash, to je onaj isti Quartz (i deo poznat kao Compositor) koji koristi OpenGL akceleraciju za GUI... od translucent/transparent prozora, drop-shadow-a, ekstra brzine sa samo 32MB vram-a... pitaj korisnika Mac-a da li je nekad video osvezhavanje i prerender ikona na desku, kao shto to Win radi, bez razloga... i posle mi prichaju neshto o Aeru i Visti... Been there, done that.
Znači, ti si već probao i završenu verziju Viste? Interesantno.
Na drugoj temi, ostavio sam par linkova gde ljudi komentarišu poslednji build Viste, pa izvoli i pogledaj. Komentarisati beta verzije je OK, ali na osnovu toga donositi zaključke o tome da će tako biti i kada bude gotovo je smešno. Overi linkove pa vidi sam šta kažu za ubrzanje po pitanju GUI-ja u jučerašnjem buildu, u odnosu na prethodne.
Gledao sam i prezentacije nezavršenih verzija OS X, kada stvari krenu naopako, a Stiv Džobs počne da baca kamere na svoje suradnike. Opet, to su nezevršene verzije, tako da nema smisla na osnovu toga komentarisati gotovu verziju, itd.
[ degojs @ 26.08.2006. 16:39 ] @
Citat: Ali, recimo da mi ne treba nikakav softver za chitanje/pisanje pdf-a, ne moram da instaliram bloatware od Readera, sistem ZNA shta je pdf. Takodje, sistem ZNA format pdf-a, u gomili dokumenata koje imam u pdf-u Spotlight uradi search u par sekundi. Izvoli uradi to u Win-u: chitanje/pisanje/search pdf-a.
Sad cesh josh da mi kazhesh kako pdf nije ni bitan, pa da zatvorimo bezpredmetnu raspravu o sistemu kog i ne poznajesh.
Znači --- to "SISTEMSKI" se svodi da možeš da čitaš i pišeš PDF dokumente.
Stvarno, nemamo o čemu da pričamo, ako je to "killer feature" - lepo sam ti rekao da gotove konfiguracije većih firmi dolaze sa takvim istim mogućnostima.
Pretraživanje PDF na Windowsu nije moguće. No dobro, da vidimo koliko je potrebno da to bude moguće: instaliraj Windows Desktop Search, instaliraj iFilter od Adobe. KRAJ priče.
Izvinite, nismo znali da je "sistemski" :)))
[ NastyBoy @ 26.08.2006. 16:42 ] @
Citat: degojs: Znači, ti si već probao i završenu verziju Viste? Interesantno.
Na drugoj temi, ostavio sam par linkova gde ljudi komentarišu poslednji build Viste, pa izvoli i pogledaj. Komentarisati beta verzije je OK, ali na osnovu toga donositi zaključke o tome da će tako biti i kada bude gotovo je smešno. Overi linkove pa vidi sam šta kažu za ubrzanje po pitanju GUI-ja u jučerašnjem buildu, u odnosu na prethodne.
Gledao sam i prezentacije nezavršenih verzija OS X, kada stvari krenu naopako, a Stiv Džobs počne da baca kamere na svoje suradnike. Opet, to su nezevršene verzije, tako da nema smisla na osnovu toga komentarisati gotovu verziju, itd.
Zar i ovo van konteksta? :)
Degojs, aman, o chemu ti prichash? :)
Ja ti pricham o OSX-u kakav je SADA nasuprot Win-u kakav je SADA, Vistu/Aero sam pomenuo jer se lozhite na stvari koje je 'neki tamo' OS imao pre pet godina. Dozvolicesh mi da ne budem indiferentan prema Visti.
[ NastyBoy @ 26.08.2006. 16:46 ] @
Citat: degojs: Znači --- to "SISTEMSKI" se svodi da možeš da čitaš i pišeš PDF dokumente.
Stvarno, nemamo o čemu da pričamo, ako je to "killer feature" - lepo sam ti rekao da gotove konfiguracije većih firmi dolaze sa takvim istim mogućnostima.
Pretraživanje PDF na Windowsu nije moguće. No dobro, da vidimo koliko je potrebno da to bude moguće: instaliraj Windows Desktop Search, instaliraj iFilter od Adobe. KRAJ priče.
Izvinite, nismo znali da je "sistemski" :)))
Heh... kada Windows ima sistemsku podrshku za mp3, to je tvoj big hammer u borbi sa zlim Linux zealotima.
Kada, sa druge strane, neki OS ima native podrshku za PDF format, koju Win nema, onda to stavljamo pod tepih. Uvek sam voleo tvoj nastup na Advocacy-u, mislim da si promashio profesiju.
[ degojs @ 26.08.2006. 16:46 ] @
Ok, nije bilo namerno van konteksta - nisam te dobro razumeo, očigledno.
[ degojs @ 26.08.2006. 16:49 ] @
Citat: Heh... kada Windows ima sistemsku podrshku za mp3, to je tvoj big hammer u borbi sa zlim Linux zealotima.
Lepo sam rekao --- kada ima problem, da vidimo koliko je teško rešiti problem.
Podrška za PDF znači dolazi na Windows konfiguracijama, a za pretraživanje se svodi na instaliranje 2 programa. Kraj priče.
Nego, da li ja sad tebe treba da pitam --- da li ideš van konteksta? Pričamo o Windowsu i Mac OS X.
Osim toga, podrška za mp3 je meni nekako mnogo bitnija za obične korisnike nego mogućnost pretraživanja PDF-a. Mada, slažem se da je lepo imati tu mogućnost od početka, ali jednostavno nije tako značajno kao mp3.
[ degojs @ 26.08.2006. 16:51 ] @
Citat: Dozvolicesh mi da ne budem indiferentan prema Visti.
Dozvolićeš mi da, kao i preko 95% korisnika kompjutera, budem indiferentan prema sistemima koji nisu Windows.
[ henrik @ 26.08.2006. 17:11 ] @
Citat: degojs: Lepo sam rekao --- kada ima problem, da vidimo koliko je teško rešiti problem.
Podrška za PDF znači dolazi na Windows konfiguracijama, a za pretraživanje se svodi na instaliranje 2 programa. Kraj priče.
Nego, da li ja sad tebe treba da pitam --- da li ideš van konteksta? Pričamo o Windowsu i Mac OS X.
Osim toga, podrška za mp3 je meni nekako mnogo bitnija za obične korisnike nego mogućnost pretraživanja PDF-a. Mada, slažem se da je lepo imati tu mogućnost od početka, ali jednostavno nije tako značajno kao mp3.
Da li mi pričamo o poslovnom ili kućnom okruženju? Mp3 važniji od pdf? Ali dobro, da se bacimo i na kućno, znači samo za zabavu. OS X ima i jednu i drugu podršku. Naravno, pričamo o Windowsu i Mac OS X.
I drugo, ja sam mislio da ovde poredimo gole operativne sisteme, a ne to koliko je koji prodavac dobar pa ti bundluje nešto što sistem nema samo po sebi. Ali ako hoćeš i o prodavcima, onda dobro. Nisi mi prokomentarisao onu pljačku MacPro vs Dell koju samo okačio.
Citat: degojs: Dozvolićeš mi da, kao i preko 95% korisnika kompjutera, budem indiferentan prema sistemima koji nisu Windows.
U Srbiji 95% ljudi sluša Cecu. U Nemačkoj 95% ljudi sluša one čikice u zelenim čakširama što piju pivo i igraju poskočice. u Americi 95% ljudi sluša Britney i tugaljive kauboje sa bendžom. Pretpostavljam da se slažeš da je to najkvalitetnije što tržište nudi. Tržište je jedino merilo kvaliteta, ili, što kažu pevaljke "slušaoce ne možeš prevariti" :)
[ MadTexel @ 26.08.2006. 17:28 ] @
A sve to iz ugla kućnog korisnika? Softver za pretraživanje PDFova mu je već instaliran zajedno sa Windowsom i drajverima. Dakle, iz njegove perspektive to je "ugrađeno".
Iz ugla poslovnog korisnika: administrator se brine o tome, opet ista stvar.
Ovo razglabanje je na nivou od pre 10ak godina da li je dobro da je GUI kao korisnički proces (NT 3.5, X) ili u kernelu (NT 4, W2K, WXP), zajedno sa pričicama "a šta ako drajevr ima bug". A kakve su bile negativne posledice po korisnike? Nikakve. Po porgamere aplikacija? Nikakve.
Da ste u srednjem veku bilo bi super, ista meta isto otstojanje, samo malo drugačija aroma. "Da li je Isus na dan kad je ušao u Jerusalim ustao na levu ili na desnu nogu?". 
[ tdjokic @ 26.08.2006. 17:55 ] @
Ali, evo naseg najnovijeg aduta - Jezusa! http://www.whatwouldjesusdownl...-ubuntu-christian-edition.html
Dakle, ko ne koristi Ubuntu - nije hriscanin :-) jer je jedino Ubuntu Christian Edition namenjen hriscanima. Mislim da su ga preterali dibidus.
A ovo sam danas prvi put video i izgleda mnogo ozbiljnije nego hriscanski Linux http://www.linpus.com/xampp/modules/tinycontent/ . Cim su Tajvanci nesto uzeli u ruke - odneo je djavo shalu.
[ henrik @ 26.08.2006. 17:58 ] @
Citat: MadTexel: A sve to iz ugla kućnog korisnika? Softver za pretraživanje PDFova mu je već instaliran zajedno sa Windowsom i drajverima. Dakle, iz njegove perspektive to je "ugrađeno".
Iz ugla poslovnog korisnika: administrator se brine o tome, opet ista stvar.
Ovo razglabanje je na nivou od pre 10ak godina da li je dobro da je GUI kao korisnički proces (NT 3.5, X) ili u kernelu (NT 4, W2K, WXP), zajedno sa pričicama "a šta ako drajevr ima bug". A kakve su bile negativne posledice po korisnike? Nikakve. Po porgamere aplikacija? Nikakve.
Da ste u srednjem veku bilo bi super, ista meta isto otstojanje, samo malo drugačija aroma. "Da li je Isus na dan kad je ušao u Jerusalim ustao na levu ili na desnu nogu?". :D
Je l' to Degojsu stiže podrška?
Poenta u svemu ovome je da se ovde teško može normalno diskutovati o nekim stvarima. U zavisnosti od diskutanta sa druge strane, silazi se u kernel ili registry da se objasni kako je to superiorna arhitektura i OS, komentariše se kôd, ili se stavlja u poziciju Joe IQ 45 kome dobri Dell sve to spakuje zajedno da se čovek ne muči. Čas je argument da je bitno da sistem ima podršku za mp3, čas da nije bitno da ima za pdf pošto će to prodavac da upakuje, da se jadni Joe ne muči. Osim samo malo, pošto mora da instalira Desktop Search, ako uspe.
[ MladenIsakovic @ 26.08.2006. 18:44 ] @
Citat: tdjokic:
Dakle, ko ne koristi Ubuntu - nije hriscanin  jer je jedino Ubuntu Christian Edition namenjen hriscanima. Mislim da su ga preterali dibidus.
Ma ne da su presrali, nego neverovatno.
Linux zasigurno ima dosta toga na čemu bi se trebalo raditi, a ogromnu štetu mu nanose koje-kakve budale koje ga prisvajaju. Nekad stvarno poverujem z@ru kad kaže da su Linux izmislili BSD-ovci da uklone RMS-a i ostale seronje od BSD-a 
[ MadTexel @ 26.08.2006. 18:57 ] @
Citat: Je l' to Degojsu stiže podrška?
Poenta u svemu ovome je da se ovde teško može normalno diskutovati o nekim stvarima. U zavisnosti od diskutanta sa druge strane, silazi se u kernel ili registry da se objasni kako je to superiorna arhitektura i OS, komentariše se kôd, ili se stavlja u poziciju Joe IQ 45 kome dobri Dell sve to spakuje zajedno da se čovek ne muči. Čas je argument da je bitno da sistem ima podršku za mp3, čas da nije bitno da ima za pdf pošto će to prodavac da upakuje, da se jadni Joe ne muči. Osim samo malo, pošto mora da instalira Desktop Search, ako uspe.
To što je OS tehnički bolji npr ne znači da mora da bude zeznut za korišćenje. Sedi za Irix (kladim se da nikad nisi) pa ćeš da vidiš kako to sve ide lako kroz GUI. Što se tiče podršle za PDF, više boh voleo podršku za DJVU jer em pravi manje fajlove em je viewer brži i troši manje memorije. Upravo i jeste stvar da korisnik vidi ono što ga zanima, a to je da završi posao, i treba da ga sasvim boli uvo za upravljanje procesima, memorijom, kolika je asocijativnost keša, kolika TLBa, da li su drajveri u ring0 ili ring1 i ostale pikanterije. Ipak je PDF vlasništvo Adobea, a ne zvanični standard kao MPEG. Naravno, lako je razviti nezavisne programe. Međutim, dosta puta mi se desilo da GhostScript ne može da interpretira fajlove koje Destiler svari bez problema. Toliko o kvalitetu...
A vi baš volite da krivite činjenice. To za registry i kernel se potegne onda kad fanatci kažu kako Windows eto ne može da se podešava i slične gluposti. Nadam se da smo apsolvirali da Windows ipak ima kvote na disku, samo ih treba uključiti. Recimo samo da Windows možeš da koristiš kao Joe Consumer, a možeš i da zaroniš malo dublje. Sasvim sigurno bi lakše instalirao program za Windows nego za Linux jer svi Windowsi danas u opticaju (WXP,W2003,W2K) koriste identični format za instalaciju programa. Ovo je naravno totalan bullshit, svako ko koristi Linux zna koju distribuciju ima i koja vrsta instalacionog paketa mu treba (plus sitnice oko verzijica biblioteka...), a i ako nema ima prigodne alate da prepakuje iz jednog formata u drugi. Sve to naravno, vrlo user friendly. Normalan čovek će sasvim razumno pomisliti da ako je sistem isti (bilo Windows bilo Linux) onda su na svim akutelnim verzijama stvari iste. W2K i WXP da i pored razlike u godinama. Linux, dve različite distribucije...ops.
Razumem ja vas sasvim. Vi ste navikli na kompajliranje (zvuči opasno), ali tuđeg koda, sa tuđim make fajlovima. Naravno, totalno je lamerski kompajlirati svoj kod na Windowsu, posebno ako je u pitanju neki levački kompajler tipa Intel C/Fortran ili možda PGI. I volite da delujete "hakerski". Zamisli puštaš mp3 iz konzole. Probaj to sa filmovima. Pa onda otkucaš neku kriptičnu kobasicu. Pa možeš da menjaš izgled prozora itd. Mislim, super si, baja si, nisi kao ostali smrdnici koji koriste Windows, sad si čak i na 64b (a 64b Windows za Itanium postoji odavno..). Sa drugarima koji koriste isti pričaš o "višim stvarima" tipa instalacija win modema (kupljen mesto normalnog jer se štedelo 10 evra). Uopšte, postaješ "elita".
Pitancje za sve zadrte pobornike Linuxa. A šta radite sa tim mašinama i kako ste doprineli toj "zajednici" na koju se toliko pozivate?
[ henrik @ 26.08.2006. 19:03 ] @
LOL
Ajde sad pogledaj pod kojim OS radim, pa onda pogledaj o čemu je diskusija u koju si upao (bar između Degojsa i mene na poslednje 2 strane). Kakav bre crni Linux. Ja to ne koristim, pod njim nema ništa od aplikacija koje profesionalno koristim.
[ degojs @ 26.08.2006. 19:36 ] @
Citat: Da li mi pričamo o poslovnom ili kućnom okruženju? Mp3 važniji od pdf?
U poslovnim okruženjima:
a) imaju ljudi koji su plaćeni za održavanje kompjutera (softvera i hardvera) tako da to nije problem --- Windows ne dolazi ni sa preinstaliranim Outlookom, Wordom, itd, nije prepodešen za lokalnu mrežu i slično, pa to nije problem - ima ko se o tom brine.
b) u poslovnim okruženjima, administratori pripreme "slike" sa svim potrebnim softverom i to se onda stavlja na kompjutere.
Dakle, poslovna okruženja jednostavno nisu problem oko takvih stvari.
Očigledno da ti ne radiš u takvom okruženju, jer da radiš - znao bi za ovo gore.
Što se kućne upotrebe tiče, da, mislim da je podrška za mp3 "out of the box" mnogo bitnija od mogućnosti za pretraživanje PDF dokumenata. Lepo je ako ima, ali Joe Sixpack nešto neće da crkne ako i nema. Ako mp3 ne radi, e mislim da će Joe odmah da se buni.
[ henrik @ 26.08.2006. 19:52 ] @
Citat: degojs: U poslovnim okruženjima:
a) imaju ljudi koji su plaćeni za održavanje kompjutera (softvera i hardvera) tako da to nije problem --- Windows ne dolazi ni sa preinstaliranim Outlookom, Wordom, itd, nije prepodešen za lokalnu mrežu i slično, pa to nije problem - ima ko se o tom brine.
b) u poslovnim okruženjima, administratori pripreme "slike" sa svim potrebnim softverom i to se onda stavlja na kompjutere.
Dakle, poslovna okruženja jednostavno nisu problem oko takvih stvari.
Očigledno da ti ne radiš u takvom okruženju, jer da radiš - znao bi za ovo gore.
Što se kućne upotrebe tiče, da, mislim da je podrška za mp3 "out of the box" mnogo bitnija od mogućnosti za pretraživanje PDF dokumenata. Lepo je ako ima, ali Joe Sixpack nešto neće da crkne ako i nema. Ako mp3 ne radi, e mislim da će Joe odmah da se buni.
Prvo, zamolio bih te da ne koristiš takve metode u komunikaciji, pošto nemaš pojma gde radim i šta radim. Da, imam admina koji se brine o tim stvarima, i održava celu mrežu od tridesetak mašina. Probaj da komuniciraš normalno, bez "hahahaha", "hehehehehe", "aaaa, jestevideli" i to. Mislim da to nije teško, pogotovo što druga strana (ja) to ne praktikuje.
Drugo, uhvatio si se za potpuno minornu stvar, za ono što sam ja pomenuo kao tvoj argument kada se svađaš sa Linuxašima. U našoj raspravi je apsolutno nebitna, pošto OS X ima podršku i za pdf i za mp3.
Treće (već sam to pomenuo kao odgovor MadTexelu), meni se činilo da smo počeli raspravu o samom OSu. Golom, vrućem, tek izašlom iz tvornice OSova :)
Onda ti meni počinješ priču o tome kako Dell prodaje mašine sa bundlovanim Readerom, ovimonim i slične stvari. Nisam primetio da koristiš takve argumente kada nekom Linuxovcu objašnjavaš kako je Win sam po sebi superiorniji. Btw, Dell Precision mašine dolaze, između ostalog, i sa RH Enterprise, ako hoćeš. Što znači da Joe IQ 45 može da bude savršeno miran i pod Linuxom. Nema šta da dira, ima mp3, sve kodeke, konfigurisan modem, ako nešto vrisne tu je recovery disk, isto kao da je naručio mašinu sa XP. Ili grešim?
[ MadTexel @ 26.08.2006. 20:01 ] @
Citat: LOL
Ajde sad pogledaj pod kojim OS radim, pa onda pogledaj o čemu je diskusija u koju si upao (bar između Degojsa i mene na poslednje 2 strane). Kakav bre crni Linux. Ja to ne koristim, pod njim nema ništa od aplikacija koje profesionalno koristim.
OK. Pošto baš insistiraš na podršci za pdf imam par pitanja za tebe.
1. Da li MacOS ima podršku za djvu i dvi formate? Ovaj drugi je vrlo bitan i korišćen format.
2. U čemu se ogleda prednost te "integrisane" podrške naspram dodatnog programa?
3. Da li je Apple sam razvio podršku za ps i pdf ili je to radio u saradnji sa Adobeom?
4. Za pomenute raznorazne sitnice (skriptovi, programčići), pojasni šta je tu prednost u odnosu na Windows?
5. Pošto kažeš da je podrška sistemska, zanima me koji je syscall za kreiranje pdf fajlova?
BTW, poređenje instalacije nekog dodatnog programa sa nekakvom trtmrt budževinom je baš simpa.
[ degojs @ 26.08.2006. 20:16 ] @
@henrik:
Dakle, kada smo razjasnili situaciju u poslovnim okruženjima, sad je počela žalopojka? Imaš li šta da dodaš na situaciju u poslovnim okruženjima ili ćeš da skrećeš sa teme? Ako ne, smatram da si ti pogrešio, kao što i sam znaš da jesi. Ti ako radiš u takvom okruženju, a nisi to uspeo da primetiš (da postoje ljudi koji se brinu šta će biti instalirano, šta ne i slično) --- ili si neobičan slučaj, ili si neiskren, šta da ti drugo kažem?
Citat: Treće (već sam to pomenuo kao odgovor MadTexelu), meni se činilo da smo počeli raspravu o samom OSu. Golom, vrućem, tek izašlom iz tvornice OSova :)
Ne, većina korisnika Mac OS ne kupuje kompjuter bez OS-a koji naknadno instalira, pa takvu situaciju nećemo da razmatramo ni za Windows.
Što se poslednje stavke tiče -- što ti svako malo pričaš o Linuxu, a celo vreme ostalim prebacuješ da se ne drže teme? Al, ajd, da odgovorim:
Citat: Što znači da Joe IQ 45 može da bude savršeno miran i pod Linuxom. Nema šta da dira, ima mp3, sve kodeke, konfigurisan modem, ako nešto vrisne tu je recovery disk, isto kao da je naručio mašinu sa XP. Ili grešim?
Zato što, kao ni Mac OS X, nema nikakav "killer feature," čak šta više, siromašan je sa softverom (u odonosu na Windows) i podrškom za hardver. Windows ima upravo to - "killer feature": najbolju podršku softverom i za hardver, te gomilu ljudi u komšiluku koji ga već koriste, kao i na poslu.
I da, samo da dodam: hehehehe. Sorry :)
[ henrik @ 26.08.2006. 20:17 ] @
Citat: MadTexel: OK. Pošto baš insistiraš na podršci za pdf imam par pitanja za tebe.
1. Da li MacOS ima podršku za djvu i dvi formate? Ovaj drugi je vrlo bitan i korišćen format.
2. U čemu se ogleda prednost te "integrisane" podrške naspram dodatnog programa?
3. Da li je Apple sam razvio podršku za ps i pdf ili je to radio u saradnji sa Adobeom?
4. Za pomenute raznorazne sitnice (skriptovi, programčići), pojasni šta je tu prednost u odnosu na Windows?
5. Pošto kažeš da je podrška sistemska, zanima me koji je syscall za kreiranje pdf fajlova? :)
BTW, poređenje instalacije nekog dodatnog programa sa nekakvom trtmrt budževinom je baš simpa.
Uopšte ne insistiram na podršci za pdf. Za to se Degojs zakačio. Ja sam rekao ovo
Citat:
Ovde mašiš poentu. Nije stvar u eye candy (koji je meni btw lep, i što je najvažnije ne utiče na sporost sistema), nego bukvalno user friendly. Što znači - ako ti padne na pamet da pamet da pregaziš sistem iz bilo kog razloga, spreman si za rad za 45 minuta, nema instalacije drajvera za ploču, grafičku, DirectX, zvučnu, ovo, ono. Prekopiraš /User folder i sve je tu. Zatim, (meni vrlo bitno)sistemska podrška za .ps i .pdf formate bez instalacije dodatnih programa, efikasno indeksiranje svih fajlova pri upisivanju na disk i ultrabrza pretraga bez kočenja, expose koji olakšava neviđeno rad sa 100 otvorenih aplikacija, mogućnost isprobavanja svakog shareware i free programčeta na svetu koje posle toga ne povlači petljanje po redžistriju, mogućnost automatskog podizanja bilo koje aplikacije pri loginu koja se uključuje za cirka 1 sekundu, mogućnost pravljenja imidža direktno iz sistema, pravljenje desktop printera za 5, Automator, gomila već postojećih skripti za bitne operacije, Dashboard... mogao bih da razmislim i da se setim još ovoliko. Možda nešto od ovoga nekom deluje prozaično, ali to su sve svakodnevni poslići, i kada na svakom od njih uštediš po minut skupi se tu dosta.
na Degojsovu primedbu da je OS X user friendly zato što ima eye-candy GUI. A što se tiče ovih pitanja
1. Za DJVU nikad čuo, a što se tiče DVI
Citat: For example, most TeX software packages include a program for previewing DVI files on a user's computer display; this program is a driver. Drivers are also used to convert DVI files to popular document formats (e.g. PostScript, PDF) and for printing.
A džabe TeX varijanti koliko hoćeš pod OS X. A ako porediš važnost .pdf i .dvi formata, onda bolje da prekinemo diskusiju odmah. Joe out, geek in. Daj da se držimo ciljne grupe, čas su matematičari, čas jadni Joe.
2. Ogleda se isto kao i kod svake. Tvoje je generalno mišljenje da je uvek bolja third party varijanta nego integrisano rešenje? Ja mislim da ne misliš tako, dapače, siguran sam.
3. Naravno da je razvio u saradnji sa Adobeom. Zar može drugačije?
4. Gomila postojećih skripti za bitne operacije? Prednost je to što ih pod Winom nema, pa Joe mora da uči sam da ih piše.
5. Nemam pojma šta ti je to. Ja sam samo krajnji korisnik, koji traži da nešto radi, a ne kako i zašto radi.
[ henrik @ 26.08.2006. 20:20 ] @
Citat: degojs: @henrik:
Dakle, kada smo razjasnili situaciju u poslovnim okruženjima, sad je počela žalopojka? Imaš li šta da dodaš na situaciju u poslovnim okruženjima ili ćeš da skrećeš sa teme? Ako ne, smatram da si ti pogrešio, kao što i sam znaš da jesi. Ti ako radiš u takvom okruženju, a nisi to uspeo da primetiš (da postoje ljudi koji se brinu šta će biti instalirano, šta ne i slično) --- ili si neobičan slučaj, ili si neiskren, šta da ti drugo kažem?
Zato što, kao ni Mac OS X, nema nikakav "killer feature," čak šta više, siromašan je sa softverom (u odonosu na Windows) i podrškom za hardver. Windows ima upravo to - "killer feature": najbolju podršku softverom i za hardver, te gomilu ljudi u komšiluku koji ga već koriste, kao i na poslu.
I da, samo da dodam: hehehehe. Sorry :)
Jebote, i ja budala diskutujem sa najvećim lamerom ovde, majstorom za skretanje sa teme, opštejepoznatoda, svimiznamo, kaoštoznamo, 95% i slično. Doviđenja.
[ degojs @ 26.08.2006. 20:28 ] @
Eto šta se desi kada Appleovcu isključite "Reality Distortion Field."
Pozdrav.
[ Zoran Rodic @ 26.08.2006. 20:55 ] @
Citat: henrik: Jebote, i ja budala diskutujem sa najvećim lamerom ovde, majstorom za skretanje sa teme, opštejepoznatoda, svimiznamo, kaoštoznamo, 95% i slično. Doviđenja.
Nemoj da se nerviras.
Evo cekam vec 2 dana da mi posalje screenshot windowsa i linuxa sa svoje masine kojom ce mi dokazati da su kod mene losi fontovi i tv.
[Ovu poruku je menjao alkion dana 27.08.2006. u 00:47 GMT+1]
[ NastyBoy @ 26.08.2006. 21:02 ] @
Tja...
Degojs, MacOSX mozhesh da ubacish u corporate mrezhu Win rachunara i da ne primetish razliku u komunikaciji (sem glupavih .ds_store fajlova koje josh gluplji Finder baca svuda po defaultu).
Word? Ima. Excel? Ima. Outlook-alike klijent? Ima. To sve od MS-a direktno.
Adobe/Macromedia? Ima. Podrshka za Win(smb) mrezhe out-of-the-box? Ima.
Jedini "killer feature" Windows-a je, ironichno, samo postojanje dotichnog kao defacto standard. Ali, standarda kad se radi o tipichnim office okruzhenjima, ako zadjesh u firme koje se bave kreativnijim stvarima shanse su da cesh naci kontra situaciju.
Jedan "Killer feature" OSX-a je, opet ironichno, sam sistem. Svidelo se tebi to ili ne, ja provodim po 50% vremena na Winu i OSX-u i opet mogu da ponovim da je OSX, out-of-the-box, miljama ispred Win-a. U svemu. Nije bez svojih mana (ima ih i te kako), ali je i za Joe-a i za sekretaricu mnogo bolji desk sistem od XP-a.
Drugi "Killer Feature" za desk korisnika je ono shto je Apple zapakovao for-free. iLife kvalitet necesh naci na Win-u ni po kojoj ceni, jednostavno ne postoje, i tu nema rasprave.
Chinjenica je da ne postoji toliko aplikacija kao za Win, ali je takodje i chinjenica da postoji brdo aplikacija za apsolutno sve shto ti ikada zatreba. Narochito za desktop.
Tu prichu o podrsci za hardver ostavi za neko drugo vreme... Mac jednostavno radi sa svim shto ubodesh u njega.
[ Mitrović Srđan @ 27.08.2006. 01:17 ] @
a vi za ozbiljno uzimate degojsa?
pa vi ste veci lameri od njega :)
Covek koji poredi Mac OS i windows ? Samo to moze da govori o njegovog znanju :)
To je prosto lik koji ce uprkos svemu braniti win i dizati u nebesa svaki njegov feature
dok ce svaki nedostatak prikrativati i tako u nedogled samo kako bi bio OPOSITE SIDE i to je to.
[ degojs @ 27.08.2006. 02:35 ] @
Citat: Covek koji poredi Mac OS i windows ? Samo to moze da govori o njegovog znanju :)
To je prosto lik koji ce uprkos svemu braniti win i dizati u nebesa svaki njegov feature
Jeste, smešno ih je porediti. Verovatno kao što je bilo smešno porediti i izbor između PowerPC i x86 procesora, je li :) Svi znamo kako se to završilo: i tu je neko isključio Reality Distortion Field.
Bojim se da nisam sam u odbrani Windowsa. Ako nisi primetio, ostatak sveta takođe vidi prednosti u istom, u odnosu na sve ostale. Ah, ceo svet je lud i blesav: ljudi baš neće ni besplatno ni bolje, verovatno što vole Microsoft, kao ja :) Otvorite im oči i recite da prestanu da me slušaju.
Citat: Degojs, MacOSX mozhesh da ubacish u corporate mrezhu Win rachunara i da ne primetish razliku u komunikaciji (sem glupavih .ds_store fajlova koje josh gluplji Finder baca svuda po defaultu).
Rade li Group Policies podešavanja iz AD?
Citat: Tu prichu o podrsci za hardver ostavi za neko drugo vreme... Mac jednostavno radi sa svim shto ubodesh u njega.
Radi li WinFast PVR2000 TV/video kartica, npr.? Evo gledam na sajtu proizvođača, ni pomena od MacOS X? Ozbiljno pitam.
[ icobh @ 27.08.2006. 02:54 ] @
Ljudi, ja nemam pojma o čemu vi pričate i kako uopšte smijete da koristite Joe-a Customer-a i da baratate sa njegovim mislima, idejama itd...
Evo da vam ja kažem nešto kao Joe Customer: Ja prvo upalim računar koji vrijedi cca 200€, popale se razni servisi i to, upalim Winamp i svoju omiljenju ziku kao Fort Minor, Linkin Park itd...
Dial Up connect on net, see what we have on elitesecurity and bhmotorsports.com and quit...
Pokrenem Richard Burns Rally, odvozim 5-6 staza sa najnovijim autom kojeg sam skinuo sa dotičnog www.bhmotorsports.com i završim svoj radni dan na PC-u. Ponekad ponešto isprogramiram ako imam sat-dva slobodnog vremena itd...
O čemu vi pričate, kakve skripte, kakvi crni dželati, kakva PDF podrška, kakva crna MP3 podrška, je li vidite uopšte naslov ove teme. Nemam ja pojma o tome, o čemu vi pričate... bunite me 100%...
De mi preporučite neku konfiguraciju od 200€, Machintosh naravno, da ja vidim po čemu je to za mene Mac OS svjetlosnim godinama ispred Win-a, što ja mogu da uradim na njemu a ne mogu na Win-u?
Bitno je da se ovo pretvorilo u još jedan flame, bez kojeg jedan dan na ES-u ne može da prođe, i tako ES poprima razne epitete, što zasigurno ne donosi dobro...
[ icobh @ 27.08.2006. 03:05 ] @
I da dodam još nešto, nešto u vezi Linux-a i ostalih stvari... skoro sam to rekao svom asistentu programiranja a reći ću i vama, a to je ustvari stara narodna izreka koja glasi: "Mator konj se NE uči orati!". Nemam namjeru da učim kako baratati konzolom, kako kompajlirati kernel i ostale gluposti. Meni treba nešto što će u roku 10 sek. da proradi...
NPR. Kupim ti ja nekidan tel. i bluetooth. Reko da mogu da prebacim par slika sa tel., i tako i bi. Ja snimio par videa i slika i da prebacim na komp, utaknem neki bezveze bluetooth adapter Kineske proizvodnje, Win XP ga prepozna, instalira drajvere i komunikacija može da počne...
Zar meni treba neko dodatno podešavanje sem toga što je XP odardio za 10 sek...? NE TREBA, zato nemojte da se glupirate i pričate lovačke priče...
[ Zeljko Mitrovic @ 27.08.2006. 04:41 ] @
Svakako, samo si pre toga instalirao bluetooth drivere i pokoje parce softvera za taj telefon, lovacke price :-)
Manje vise sav noviji hardver radi out of box na linuxu, samo je problem sto vecina naseg naroda tera neki distro iz 99' pa kukaju na sav glas kako nista neradi.
Na polju laptopa je sasvim drugacija prica, vecina ih neradi kako spada out of box, i treba dosta stvari da se modifikuje za udoban rad.
[ Zoran Rodic @ 27.08.2006. 08:44 ] @
@MadTexel
Ja ovde vidim samo zadrte pobornike windoze-a
Koliko primecujem sve te flame teme su upravo pokrenuli korisnici XP-a sa ciljem ismevanja Linuxa
jeli to neki kompleks u pitanju?
Cemu sluzi nekome sluzi linux , hm, to si mogao procitati na predhodnim stranicama
A cemu tebi sluzi XP ?
A ti si verovatno doprineo Microsoftu kupovinom legalnog XP-a i MS office
Ja na poslu imam legalan XP i na poslu i kuci i Naruceni Ubuntu koji je stigao postom.
Eto to je moj doprinos svima njima
[ icobh @ 27.08.2006. 09:03 ] @
@Zeljko Mitrovic
E moj druže, da ti znaš kako izgledaju nativni drajveri i program od XP-a za bluetooth, sad bi ti ova slika nešto značila...
tj. da vidiš koliku si glupost lupio u ovoj gore svojoj prvoj rečenici!
Što se tiče mog distroa kojeg imam na računaru, nije '99 već '04, tako da opet nije u redu to što pričaš...
Ja samo hoću da kažem da sam star, učenje je za djecu, moj posao nije vezan za računare, studije jesu ali sam na prvoj godini, i ja sem 2-3 sata dnevno više nemam dodira sa računarima, stoga mi Linux ispade pretežak za korištenje tih sat-dva.
Mac nisam koristio iz prostog razloga, dok kupim jednog Machintosha, mogu da kupim 10 PC-a kao moj. Ali evo, biću pošten i reći ću da ne mogu da sudim Macu jer ga nepoznajem...
Mada i dalje nemam pojma o kakvim skriptama vi pričate, čemu one služe, šta rade, ima li to na XP-u, da vidim šta je to?
[ Mitrović Srđan @ 27.08.2006. 11:25 ] @
Sve ima svoje vrline i mane.
Zasto prosto ne koristiti vise OS koji se nadopunjuju nego
biti zadrti pobornik jednog kao sto imamo slucaj
sa degojsom i sunisom. Znaci ako ti nesto ne odgovara
nemoj ni koristiti pusti druge da probaju pa ce videti
da li im se svidja ili ne.
[ MadTexel @ 27.08.2006. 17:12 ] @
Citat:
na Degojsovu primedbu da je OS X user friendly zato što ima eye-candy GUI. A što se tiče ovih pitanja
1. Za DJVU nikad čuo, a što se tiče DVI
A džabe TeX varijanti koliko hoćeš pod OS X. A ako porediš važnost .pdf i .dvi formata, onda bolje da prekinemo diskusiju odmah. Joe out, geek in. Daj da se držimo ciljne grupe, čas su matematičari, čas jadni Joe.
2. Ogleda se isto kao i kod svake. Tvoje je generalno mišljenje da je uvek bolja third party varijanta nego integrisano rešenje? Ja mislim da ne misliš tako, dapače, siguran sam.
3. Naravno da je razvio u saradnji sa Adobeom. Zar može drugačije?
4. Gomila postojećih skripti za bitne operacije? Prednost je to što ih pod Winom nema, pa Joe mora da uči sam da ih piše.
5. Nemam pojma šta ti je to. Ja sam samo krajnji korisnik, koji traži da nešto radi, a ne kako i zašto radi.
1. DJVU je napravila jedna mala i slabo poznata firma po imenu AT&T i format je po mnogo čemu superioran u odnosu na PDF
2. Microsoft je napljuvan jer ho'e da ugradi AV u Windows, uzima tržište drugim firmama. Naravno da je bolje integrisano, ali kad je OS toliko komplikovan matična firma bolje da se koncentriše na osnovne stvari. 3rd party dodatak teško može da poboljša nešto u samom sistemu.
Npr kao što je MS pustio pre instalciju programa drugoj firmi (InstallShield) iako su imali sasvim fin skript jezik i koristili ga za instalaciju nekih dodataka. Posle su se dozvali pameti, mada instalacije i dalje nisu standardizovane.
Lepo bi bilo da je OS ceo integrisan i tako to, ali to je danas malo nemoguće. Za integraciju je ostavljen OLE i slični mehanizmi, pa neka se komponente kače na to. Naravno, ti kao krajnji korisnik ne znaš a i sam kažeš da te ne zanima koliko je sve to iznutra složeno jer je tebi lako da klikneš na par mesta...
3. GhostScript, xpdf..jel su oni sa Adobeom?
4. Imaš i za Win brdo skripti. To što ti ne znaš, to je tvoj propust, a ne problem Windowsa.
5. Aha. Pa kad tebe zanima da radi a ne kako radi što je onda problem ako radi, a od strane druge firme dodato.
[ NastyBoy @ 27.08.2006. 17:16 ] @
@degojs
Citat: Rade li Group Policies podešavanja iz AD?
evo ti odgovora sa apple-ovog sajta:
Citat:
Apple has gone well beyond generic standards-based support. Mac OS X builds in support for all of Microsoft’s proprietary Active Directory services: Microsoft Kerberos authentication; Active Directory authentication policies, such as password changes, expiration, and forced password changes; and Active Directory replication and failover.
This means Mac computers work with Active Directory in much the same way Windows clients do. Macintosh systems can use existing Active Directory networks and Exchange mail servers, Microsoft’s VPN server and Microsoft Office applications. Administrators can maintain Mac OS X user names and passwords in Active Directory, authenticate Mac OS X users with Active Directory and allow users to mount their network home directory based on information stored in Active Directory. Mac OS X can also discover multiple domain controllers and automatically determine the closest one. If a domain controller becomes unavailable, the Mac system uses another nearby domain controller.
Citat: Radi li WinFast PVR2000 TV/video kartica, npr.? Evo gledam na sajtu proizvođača, ni pomena od MacOS X? Ozbiljno pitam.
Ako bi i radila, to bi bilo sam na starom PowerMac-u, Apple se okrenuo PCI-e standardu josh pre 3 godine.
Elem, jedino MacPro/PowerMac su mashine proshirive iznutra, ostale Mekove proshirujesh takvim stvarchicama uglavnom preko FW400, eventualno USB porta. Zaista ne mislim da bi se bilo kom proizvodjachu zabavne elektronike isplatilo da pravi verziju koja mozhe da se ugradi jedino u najskuplji Mac koji ionako retko ko koristi za kucnu zabavu.
A eksternih TV/DVR dodataka za Mac imash podosta, cene im pochinju vec od ~100 evra.
[ degojs @ 27.08.2006. 17:44 ] @
Dakle, Group Policies, koje su osnova administracije u Windows mrežama - ne rade.
Što se kartice tiče, dakle, opet - ne može. Samim tim, ja opet moram da biram karticu prema tome da li će da radi sa Mac-om ili ne, što znači da mi je izbor smanjen. Sa Windowsom toga jednostavno nema - hardver biraš prema kvalitetu/ceni, a zna se da će da radi na Windowsu (rekao bih da je tako u 99% slučajeva što se tiče hardvera koji je namenjen širokoj publici).
[ degojs @ 27.08.2006. 17:46 ] @
Nego, nisam primetio da je neko odgovorio čoveku na pitanje --- da mu predložite Mac konfiguraciju za par stotina evra, a da može da radi sve što i Windows konfiguracija za te pare?
Nije valjda da ovde svi kupuju kompjutere kao one što je henrik naveo: Mac i Windows PC za cirka $5,000.
[ NastyBoy @ 27.08.2006. 20:32 ] @
1. Group Policies rade, kroz 3rd party softver, koliko sam upoznat. Ako neko ima iskustva sa administracijom win-mac mrezha mozhda mozhe to bolje da objasni.
2. Shto si zapeo za tu karticu? To je PCI karta, to nemash gde da nabodesh u novog Meka. Zashto da kupujem to (shto fizichki ne mozhe da se upakuje, drajveri nisu ni bitni) ako vec imam gomilu drugog hardvera iste namene? Po tvom rezonovanju ja mogu sad da nadjem hw/sw kog nema na Winu i da na taj nachin dokazujem neshto? Recimo, muzichar sam i hocu da koristim LogicPro softver, a nema ga na Winu. Sve dok postoji nachin da uradim istu stvar na obe platforme, mozhda na drugachiji nachin, ali za iste pare, ne vidim to kao validan argument.
3. A koji je to branded PC koji cesh kupiti za par stotina evra, sa legalnom kopijom Windowsa, a da nije osakacen i neupotrebljiv?
[ degojs @ 27.08.2006. 21:24 ] @
1. Dobro, kad saznamo, onda ćemo da prihvatimo da radi u Windows mreži. Do tad, ne znamo. A ako ne znamo, e onda nećemo ni da kupujemo npr. 20 novih kompjutera za koje nemamo pojma da li će da rade ili ne u mreži..
2. Nisam ja zapeo za tu karticu - vidiš, u tome i jeste fazon: nemoj tu karticu, nemoj ovo, nemoj ono. Na Windowsu toga nema (ili - ima, ali mnoogo manje). Izabereš karticu prema kvalitetu i ceni i to je to. Ostalo se podrazumeva - radi. Znači, sad sam već sa Macom ograničen na PCI-E. Fino, fino..
3. Nemoj bre da si neozbiljan. Pa daj bre, reci mi koliko ljudi ovde na ES ima kompjuter koji su platili cirka $5,000. Pa ni ovde ne znam nikog ko bi makar POMISLIO da izdvoji te pare za kompjuter. Joe Sixpack da potroši 5,000 dolara na kompjuter (i to na kreditnu :), ne bi bio ni na pola puta kući a žena bi se razvela :-) Ljudi, o čemu pričate.. pa to su fantastične cifre za kompjuter. Što se izbora softvera tiče, bolje da ne počinjemo. Ne znam ovde niti jednu prodavnicu da uopšte nudi Mac softver (video sam jednom Mac Photoshop za $iha-ha, a to Joe Sixpack ne koristi). Sa druge strane, softvera za Windows su pune police. Igrice, što Joe posebno voli, da ne pominjem.
http://www.tigerdirect.ca/appl....asp?EdpNo=2141585&CatId=0
Lenovo 3000 J105 (Lenovo, the world's third-largest computer maker)
AMD Sempron 3000 1.8GHz
512MB DDR
80GB SATA HDD
DVD-ROM/CD-RW Combo Drive
10/100 LAN
Windows XP Home Desktop PC
Cena: $399.99 CAD
ili možda
http://www.tigerdirect.ca/appl...pNo=2205949&Sku=E400-D3415
eMachines T3304
AMD Sempron 3300+ 2GHz
256MB DDR
100GB 7200RPM HDD
DVD-Rom/CD-RW
Flash Media Reader
NVIDIA® GeForce® 6100 Video
10/100Mbps LAN
Windows XP Home
Refurbished Desktop PC ( <--- ok, refurbished je refurbished, ali samo da dodam da sve konfiguracije koje ja imam kod kuće su baš refurbished ili polovne, itd. Nema problema. Posebno, refurbished mašine - NISU polovne. Pogledaj komentare ljudi: svi komentari su pozitivni. Dalje, baš i to je mogućnost većeg izbora.).
Cena: $275.99 (Kandaskih). Nisi siguran pošto je refurbished? Dodaj 1 godinu garancije za $54.
Eto. Ajd sad ti meni pokaži Mac u tom rangu (karakteristike i cena), a te gore mašine će bez problema da radi sve što Joe Sixpack treba. Šta će Joe Sixpacku bolje od toga? Pokaži mi takav izbor.
I to je nakon 5 minuta na netu..
$5,000 (i to USD) za kompjuter, za obične ljude? Ma hajde.. pa da li ste vi pri sebi?
Pa šta ti misliš što, ako ne zbog ovog gore, Apple ima tičavih par procenata desktop tržišta?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 27.08.2006. u 23:17 GMT+1]
[ Zeljko Mitrovic @ 27.08.2006. 22:20 ] @
[ degojs @ 27.08.2006. 22:44 ] @
Koliko vidim, najjeftiniji košta $599, i to USD, i to sa procesorom na 1.5 GHz.. Nema ni tastaturu, ni miša, o mogućnostima za proširivanje (hardver) da ne pričamo.
Ako brate nemaš šta bolje da napišeš, nemoj ni ti da smaraš sa ovakvim stvarima, jer ne verujem da ne vidiš razliku u ceni i šta dobiješ za isto..
Aj pozdrav, pa uživajte sa Mini Macom, jeftinim, popularnim i tako dalje.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 28.08.2006. u 00:16 GMT+1]
[ NastyBoy @ 27.08.2006. 23:52 ] @
@degojs
1.
Mac radi u chistoj Win mrezhi odlichno, i to ti govorim iz lichnog iskustva. Nisam administrator Win mrezha da bih ti dao tachne detalje, ali moj Mac laptop radi bez problema kod mene u firmi - dodjem, ukljuchim, logujem se sa mojim accountom i to jednostavno shljaka. Bez ikakvog podeshavanja s'moje strane. Mogu preko kabla, a mogu i na WiFi ako me mrzi da trazhim ethernet kabl. Btw, mrezha ima oko 200 klijenata.
2&3.
Ti stvarno zhivish u proshlosti shto se ne-Win sistema tiche. Meni ne smeta da kritikujem OSX/Apple kad to zasluzhuju, za razliku od tvog stava prema Windowsu. Mislim, koji je tvoj argument, da za par stotina dolara mozhesh da kupish krsh od PC-a? Mozhesh, wow, uspeh. I shta cesh sa tm?
Aj' ovako - stavimo taj krsh od PC-a ispred Joe-a, zajedno sa Mac Mini-jem.
1. PC ce stici u buchnom, glomaznom kucishtu. Mini mozhe i u dzhep da stavi, i gotovo je nechujan. Core Solo/Duo u Miniju su i vishe nego dovoljno brzi za bilo koji task koji Joe-u padne napamet.
2. Mini ima Bluetooth i WiFi out-of-the-box. Ups, Joe ce to morati da doplati za PC...
3. Mini ima Front Row i Apple Remote. Ups, Joe ce morati da trazhi Media Center verziju Win-a. Jel' stizhe daljinski uz novi OS, da Joe mozhe da lista fotke na TV-u, iz fotelje? Jer, to Joe-a zanima.
4. Mini stizhe sa gomilom softvera koje nash Joe treba - za slaganje slikica i filmova sa odmora, do one-click download servisa muzike. I sve to na dohvat ruke, sa daljinskog.
5. ... Ali na PC-u mozhe da kucka u Word-u i rachuna taksu u Excelu! So? Mozhe i na Mac-u, sa tim istim softverom.
6. Ah da, PC ce imati tastaturu i misha.... da, da, ogromna prednost, znajuci da to shto stizhe uz PC koshta celih $5.
Poshto ga vec zovemo Joe, a ne Pera, ne verujem da bi mu razlika manja od $100 (ako na kraju uopshte i postoji, ako bi i u PC stavio BT+WiFi+Intel plochu i CPU + Win Media Center) predstavljala problem kad mu stavish pros/cons na sto. Ionako se Apple nikada nije gurao u lowest-end market, niti bi trebali to da rade. Za novac koji Apple trazhi dobijash hardver koji vredi toliko, uz odlichan OS i josh bolji softver. Dobijash i vishe nego dovoljnu ponudu softvera, narochito profesionalnog (eh da, Norton je napustio Mac trzhishte, pitam se zashto...). Isto vazhi i za hardver - navedi mi shta to od hardvera bilo kom treba a da ne mozhe da radi na Mac-u?
Again, shta uopshte pokushavash da dokazhesh? Da Mac nije bolji desktop sistem od Win-a? S'obzirom na dosadashnje argumente verujem da bi ti josh 10 strana ovog topic-a bilo malo.
Moja poenta, josh sa pochetka teme - Linux je daleko od deska. Apple treba da im sluzhi za primer, a ne Microsoft. Uostalom, KDE developerima je to jasno, pronadji na netu njihovu internu analizu o tome gde greshe, i sa kojim OS-om se uporedjuju.
[ ventura @ 28.08.2006. 00:13 ] @
Citat: NastyBoy:
Again, shta uopshte pokushavash da dokazhesh? Da Mac nije bolji desktop sistem od Win-a?
Nije, niti može da prismrdi Windowsu.
Ljudi, o čemu vi raspravljate ovde. Jedina činjenica koja treba da se uzme u obzir da bi se odredilo da li je neki proizvod bolji u drugog je tržište. Tržište čini velika broj ljudi koji sami odlučuju šta im se sviđa a šta ne. Činjenica je da Windows drži ogroman deo tržišta (97%), i u poređenju s njim svi su miševi. Da trenutno postoji neki kvalitetnij i bolji os od Windowsa, taj bi bio market leader i tu nema priče. Microsoft nikoga nikada nije puškom terao da kupuje i koristi njihov software. Microsoft je ponudio svoj proizvod tržištu, gde je već bilo nekih sličnih proizvoda, i tržište je odabralo Microsoft.
Da li je Yugo 45 najbolji auto na svetu, ili bar da li je bolji od recimo VW Golfa? Nije. Kako to znam? Pa ko još kupuje juga, osim par njih koji su iz nekih razloga primorani da to učine. To je stvar zdravog razuma. Zar se ne slažete samnom, da bi bilo smešno od nekoga tražiti neku dodatnu argumentaciju kako bi se stvarno utvrdilo da li je Golf bolji od juga, jer neki tamo Milojica iz Kragujevca smatra da tržište nije dovoljno dobar pokazatelj.
Summa sumarum, Windows XP je 35 puta bolji od Mac OS-a. Po svemu. Kada im se odnosi na tržištu budu približno izjednačili, e tek onda ima smisla upoređivati tehničke karakteristike.
[ bojan_bozovic @ 28.08.2006. 00:28 ] @
Degojs, moje je misljenje da je Mini preskup brandname junk, ali valja ga uporediti sa istim brandname junkom u PC svetu kada se radi o ceni npr Alienwareom. Slapano kod kuce nema svoj Apple ekvivalent.
Ventura, objasni mi kako si zakljucio da na osnovu market sharea moze da se utvrdi kvalitet proizvoda. Ima vise vozaca Yuga od vozaca Rolls Roycea, pa sta sledi po tvojoj logici?
[ henrik @ 28.08.2006. 00:31 ] @
To je ono što vam ja stalno pričam. Ceca je zakon za Brejkerse, a Radiohead ne može da prismrdi Britney. Pogledajte odnos u prodatim albumima.
[ degojs @ 28.08.2006. 00:51 ] @
RR ne ugrađuje iste delove u svoje automobile kao Yugo. Apple koristi praktično iste delove kao i ostali PC proizvođači, tako da razliku u ceni nemaju čime da pravdaju osim praznim pričama.
Citat: On Thursday Apple said it will join Dell in recalling the Sony-made battery packs in some of its products because of a risk that they will overheat and catch fire while being charged. Apple is recalling about 1.8 million batteries, while Dell is asking customers to return 4.1 million batteries.
Dakle, u isto vreme, isti problemi i kod Applea. Gde su tu kvalitetniji delovi, izrada ili tako nešto? To su priče, a ljudi koji veruju u takve gluposti, slobodno neka plaćaju za PC na kom će da piše "Apple". Svako ima pravo da veruje u šta hoće i da ponosno u komšiluku pokazuje svoj mini mobilni, ovaj, Mac.
Što se ostalog tiče (Mac u Win mreži) mrzi me i da odgovaram: lepo sam pitao za Group Policies, a odgovara mi se nešto sasvim deseto. Osim toga, niko normalan neće da otežava održavanje mreže: umesto jedne verzije softvera i centralizovanog upravljanja, sad moramo da imamo dve verzije, dva sistema, itd, itd. To samo povećava troškove, a dobiti nema.
I sad stvarno, pozdrav od mene što se ove teme tiče, a vi najbolje tražite od Applea da se vrati na PowerPC, znate i sami kako su oni (i vlasnici Maca) godinama pričali bajke o kvalitetu tih procesora.. a onda - šipak :)
[ bojan_bozovic @ 28.08.2006. 01:06 ] @
Ne, ovaj, sto se Power procesora tice, jesu kvalitetni, ali kad stavis na desktop high-end varijantu sa zSeries mainframea - nesto sto u apple-u nisu zeleli da rade, bas kao sto i proizvodjaci brand-name PC-ja ne stavjalju po dva opterona u svoje laptopove nego mazu oci lepom plastikom. Nisam ja kriv za to, ali ako bas hoces znati POWER5+ sistem sa 64 procesora (IBM mainframe) ubedljivo bije sve ostalo na TPC-C benchmarkovima. Toliko od mene.
http://www.tpc.org/tpcc/results/tpcc_perf_results.asp
Eto, to zato su Power procesori losi. Zar je IBM kriv sto je Apple gledao da ustedi svuda?
[ NastyBoy @ 28.08.2006. 09:33 ] @
:)) Toliko plitak komentar o Intel-switchu nisam skoro prochitao
[ henrik @ 28.08.2006. 09:44 ] @
Nema smisla ovako diskutovati. Kako možeš da diskutuješ sa nekim o nečemu što on nije probao u životu. Kao da ja sad krenem da poredim nešto pod čime radim profesionalno sa recimo FreeBSD-om, a ovaj drugi sam video ukupno dvaput podignutog. Kad se iscrpe pitanja koja su unapred spremna za Linuxaše, onda se kreće na 95-97% i dokazivanju da je Golf bolji od Poršea, pošto je ovaj drugi preskupi fensi hardver.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2006. 11:30 ] @
Citat:
To je ono što vam ja stalno pričam. Ceca je zakon za Brejkerse, a Radiohead ne može da prismrdi Britney. Pogledajte odnos u prodatim albumima.
Tako je - Analiza trzista u Srbiji nam govori da masa preferira Cecu u odnosu na Brejkerse i izgleda da je Ceca jednostavno bolji koncipirani proizvod za tipicnog srpskog potrosaca, ima sve "feature" koji zadovoljavaju Proesecnog Mileta (srpski average Joe), dok Cane i njegovi Brejkersi to ocigledno nemaju i to je to.
Isto vazi i za Windows - windows je bolji proizvod za tipicnog PC potrosaca jer ima stvari koje tom potrosacu trebaju.
E, sad, sto neko ovde pokusava da provucete dodatne paralele izmedju Cece sa jedne strane, i Windowsa sa druge jer, pretpostavljam, Ceca predstavlja sinonim za domaci krs, ratove, razaranja, propadanje, sumrak sistema vrednosti i sta ti ja znam dok Brejkersi, sa druge strane, predstavljaju kao nekakav underground kvazi-pank fazon sa dodatnim prednostima za omladinu poput edukacije, sirenja muzickih vidika, politickom angazmanu sa implicitnim porukama u pesmama i tralala - to samo pokazuje preterivanje u analogijama, jer su Ceca i Brejkersi nesto sto se naziva muzickim biznisom i gde je rasprava o meri "kvaliteta" bilo koga od njih cisto individualna stvar koja iskljucivo zavisi od ukusa onoga ko poredi -
Bottom line, i Ceca i Cane rade za iskljucivo hard $$$ - samo imaju drugacije ciljne grupe, a sticajem okolnosti Cecina ciljna grupa jeste daleko brojnija i Ceca sasvim lepo zadovoljava njihove dnevne potrebe za glazbom :) Windows i Mac OS su, sa druge strane, operativni sistemi iste ciljne grupe - obicnih korisnika kojima racunar sluzi za obicne stvari.
Sto se Radiohead-a tice, znas kad neko pravi "Hail to the Thief" koja je nekakva pesmica sa politickom agendom, usmerena protiv zna-se-vec-koga, a onda taj isti CD izdaju sa teskim DRM-om i direktnim uzurpiranjem prava potrosaca koja su nekad imali sa normalnim diskovima, gde vecinu zarade na takvom defektnom proizvodu (hardverski ostecenom CD-u) dobaju upravo oni koji direktno finansiraju "Thief-a" sve mi se cini nekako da je Britni iskrenija - bar sa njom znas na cemu si kad ti kaze "oops I did it again" ;-))))
[ bojan_bozovic @ 28.08.2006. 11:34 ] @
NatyBoy, zasto pises kad si neupucen?
http://www.aceshardware.com/read.jsp?id=65000325
I to je bio 1.9GHz POWER5 sa 36 Mb kesa po procesoru.
http://www-03.ibm.com/systems/p/hardware/highend/595/specs.html
POWER5+ je na 2.3 GHz sa 144 Mb L3 kesa, i jos je brzi.
Samo:
1. IBM-u se nije isplatilo iskljucivo za Apple da downgradeuje svoje procesore, verovatno zato sto Apple nije bio spreman da plati. Apple je koristio highend embedded procesore, za koje IBM ima ogromno trziste.
2. Za average joe-a clock je isto sto i brzina.
Apple jeste bio spor ali IBM ne diraj.
@Ivan
Za to si u pravu, ali iz onih 97% izbacite sklapane kompjutere, da vidimo kako biraju OS oni koji kupuju laptopove od 2500 evra, a ne kako je u ovoj Srbiji, u Gani i u Zairu.
Najverovatnije Windows prednjaci opet, ali nije na 97%.
[ NastyBoy @ 28.08.2006. 11:48 ] @
Ama zar se taj Joe pita i kad je "performance per Watt" u pitanju?
Odluka Apple-a je bila opravdana i potkrepljena sa par rudimentarnih chinjenica:
- IBM nema definisanu *desktop* strategiju
- IBM ima jako losh performance per watt rejting (jesi li ti ikada video kako izgleda hladnjak na G5 PowerMac-u?)
- IBM nije uspeo da napravi G5 verziju CPU-a pogodnu za laptopove. Zadnje serije PowerPC-a u laptopovima su bile sa G4 CPUom, koji je daleko od Intelove ponude shto se brzine i potroshnje tiche.
I shta tu josh nije jasno?
Ubacujesh se tu sa prichama o mainframe mashinama dok je sushtina potpuno drugachija - IBM/Freescale ne mogu da pariraju Intelu na desktopu ni po jednom kriterijumu. Samo mi ne pominji kako IBM radi CPU-ove za sve NextGen konzole, jer je to tek dokaz zashto je IBM napustio desktop trzhishte.
[ bojan_bozovic @ 28.08.2006. 12:08 ] @
IBM je napustio desktop trziste sa Power procesorima kada je standardna UNIX workstation prestala da postoji jer je PC postao dovoljno jak za vecinu poslova koje su obavljale radne stanice. Kako je bilo dotad, znamo. Da je Intel (i to ne itanium, vec X86_64) tako dobar, tukao bi po performansama IBM i na trzistu mainframeova, zar ne? Vidis, da su tebe poslusali u Intelu, ne bi ni pravili Itanium 2, kakav bre Itanium 2 kad je x86 arhitektura nenadmasna :) Da sad stavis 4 jezgra u x86_64 opet bi bio sporiji od POWER5, i jos bi clock morao dole (zbog vise tranzistora na istoj povrsini i veceeg zagrevanja) uz isti proces.
[ NastyBoy @ 28.08.2006. 12:23 ] @
Znachi, sada cemo umesto desktop priche Lin Vs OSX Vs Win da prichamo o neki mainframe mashinama, procovima sa 100MB kesha i slichnim ludostima? Jel' ti uvek tako odesh u totalni off-topic?
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2006. 12:29 ] @
Citat:
Vidis, da su tebe poslusali u Intelu, ne bi ni pravili Itanium 2, kakav bre Itanium 2 kad je x86 arhitektura nenadmasna :) Da sad stavis 4 jezgra u x86_64 opet bi bio sporiji od POWER5, i jos bi clock morao dole (zbog vise tranzistora na istoj povrsini i veceeg zagrevanja) uz isti proces.
Who gives a flying fuck bar sto se kucnih i biznis desktop korisnika tice? Meni treba procesor koji ce da vrti Word/Visio/Outlook i da potera nekad neki DVD film ili MP3/MP4 audio klip, i da mi radi sto vise sati autonomno, po mogucnosti duze od 8h - zapravo 14h mi je optimalna mera jer toliko obicno letim do Tajvana i Hong Konga.... i, da, da ceo sistem bude sto manji, tanji i da se manje greje i da ne moram stalno da vucaram sa sobom hrpu kablova, adaptera i slicnih ogavnih plasticnih izlivaka... kako bih dopunjavao nekakvo "brzo" chedo i hvalio se kako je to RISC sa turbo-skalarnom arhitekturom kao i mainframe :)
Takodje, u kuci hocu tanak racunar koji ne treba cooler koji ce mi povuci svu prasinu iz komsiluka i komprimovati je u ugao moje sobe, a takodje ne zelim da leti trosim dodatne kilovate na AC hladjenje stana zbog neke hiper-skalarne, 1855-bitne mrcine koja pumpa klincima ego sa dodatnih 3 frejma u sekundi u omiljenom FPS-u i zagreva prostor ko vuruna.
Iskreno mi se hebe za IBM-ove "mainframe" feature kao i za Intelov Itanium i ostale 64, 128, 512 i sl. bitna s*anja - IBM-ov desktop cip je izgubio trku sa Pentium-M/Centrino arhitekturom, i jasno je zasto su se povukli odatle tj. podvili rep. Jest, mnogo bi im smetalo da snadbevaju sve notebooke sa referentnom arhitekturom da mogu :)
[ bojan_bozovic @ 28.08.2006. 14:50 ] @
E vidis Dimkovicu po tezini u $$$ mainframe trziste je vece od desktop trzista. Zato su se HP i Intel i zagrejali za itanium, da uzmu trziste od IBM-a i Sun-a. Sa prvom verzijom su se usr... ali je druga mnogo bolja. Inace Itanium moze da izvrsava i HP-PA RISC i X86 kod, ali je u ovome drugom vrlo spor. BTW sto se embedded uredjaja tice, nadji mi jedan laserski ili inkjet stampac koji nema PowerPC ARM/Xscale ili MIPS CPU ;-) I to je trziste ogromno, i ukupno uzev, ako odvojis malo oci od My Computer properties u Windowsu postace ti jasno da Intel ne dominira, a pogotovu ne x86/x86-64 arhitektura. Eto, XBox 386/ Wii i PS3 su svi na PowerPC procesorima. Uz komp stampac, vec se kupi, a uzmi i mobilni telefon, iPod, automobil, sporet, frizider DVD plejer, i sve ostalo sto je kompjuterizovano oko tebe u obzir, pa ce da ti postane jasno koliko imas ne x86_64 procesora oko sebe.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 28.08.2006. u 16:01 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2006. 15:30 ] @
Citat: vidis Dimkovicu po tezini u $$$ mainframe trziste je vece od desktop trzista. Zato su se HP i Intel i zagrejali za itanium, da uzmu trziste od IBM-a i Sun-a. Sa prvom verzijom su se usr... ali je druga mnogo bolja. Inace Itanium moze da izvrsava i HP-PA RISC i X86 kod, ali je u ovome drugom vrlo spor.
Kakve veze ima fakat da je mainframe trziste finansijski bitno. sto svakako niko ne spori, od fakta da je Intel utukao IBM u performansama po vatu cipova za desktop trziste?
Citat:
ako odvojis malo oci od My Computer properties u Windowsu postace ti jasno da Intel ne dominira, a pogotovu ne x86/x86-64 arhitektura. Eto, XBox 386/ Wii i PS3 su svi na PowerPC procesorima.
Kakve veze XBox ima sa Desktopom - ja nemam igracke u kuci a ni na poslu?
Citat:
Uz komp stampac, vec se kupi, a uzmi i mobilni telefon, iPod, automobil, sporet, frizider DVD plejer, i sve ostalo sto je kompjuterizovano oko tebe u obzir, pa ce da ti postane jasno koliko imas ne x86_64 procesora oko sebe.
iPod - koristi ARM procesore (2 komada tj.)
Automobili obicno koriste TI-DMxxx za multimediju i slicne DSP-ove za ostatak poslova
Mobilni Telefoni - da vidimo, TI-OMAP (ARM+TI-DSP), Freescale mx21/31 (ARM-based), Intel XScale (ARM based)
Tu nesto ne vidim IBM i njihove scaled-down-mainframe turbo-hiper-ultra cipove :)
[ bojan_bozovic @ 28.08.2006. 15:54 ] @
http://www.findarticles.com/p/.../is_2005_April_14/ai_n13609087
Nego sta, zatvaramo oci kada nam se nesto ne svidja.
Igracke su jos jedna stvar u kojima eto ne nalazis x86/x86_64.
Da, znam da Freescale pravi i ARM i PowerPC i ColdFire embedded procesore. Koliko su ARM, koliko ColdFire (68k) a koliko PowerPC nije bitno, vec koliko nisu x86/x86_64. Moras da imas u obzir da desktop trziste nije ni bilo bitno IBM-u (lenovo) a pogotovu ne PowerPC desktop trziste, inace bi sam pravio PowerPC desktope.
Istorijski posmatrano, nije Intel izbacio IBM sa desktopa, vec sam IBM. Odluka da se 1981 koristi ne-IBM procesor za PC je bila presudna, kada su 1987 napravili MCA PS/2 kloneri su (jer su mogli) uzvratili sa EISA i VESA busom. Vec je tada bilo prekasno.
[ NastyBoy @ 28.08.2006. 15:57 ] @
Citat: Moras da imas u obzir da desktop trziste nije ni bilo bitno IBM-u (lenovo) a pogotovu ne PowerPC desktop trziste, inace bi sam pravio PowerPC desktope.
1. Jel' ti to sam sebi uskachesh u usta? Podseticu te da je tema o *desktop* mashinama.
2. Kakve veze ima Lenovo sa celom prichom? Paj josh kazhesh da Lenovo-u *nije* bitno desktop trzhishte. Daj fokusiraj se malo, nemoj da razbacujesh nepovezane chinjenice.
[ degojs @ 28.08.2006. 16:00 ] @
Daj bojane, prestani da odvlačiš temu u off-topic.
Lepo smo se svađali na temu Apple vs PC, Mac vs Windows, i čim ti dođeš, po običaju, počne priča koja veze nema sa temom.
Molim te otvori drugu temu, pa tamo raspravljaj do mile volje o svemu što nema veze sa ovom temom.
:)
[ bojan_bozovic @ 28.08.2006. 16:00 ] @
Vrlo sam fokusiran, nego, zasto me vucete za jezik? Smeta mi kad neko iznosi poluistine. BTW ova je tema prezvakana milion puta i nemam nameru da ucestvujem u milion prvoj, tako da se ne bih ni ukljucio da ne dotakoste PowerPC/Intel tranziciju Applea.
[ degojs @ 28.08.2006. 16:00 ] @
Dimkoviću bre, nemoj da mu odgovaraš :) Samo ga ložiš :)
[ bojan_bozovic @ 28.08.2006. 16:03 ] @
Ah, da, sutra cemo videti novu lin vs. win temu na Advocacy.
[ milke @ 28.08.2006. 16:22 ] @
Citat: degojs: Gledao sam i prezentacije nezavršenih verzija OS X, kada stvari krenu naopako, a Stiv Džobs počne da baca kamere na svoje suradnike. Baš bih voleo da baciš neki link, pa da vidimo i mi ostali.
[ NastyBoy @ 28.08.2006. 16:29 ] @
Citat: Smeta mi kad neko iznosi poluistine. BTW ova je tema prezvakana milion puta i nemam nameru da ucestvujem u milion prvoj, tako da se ne bih ni ukljucio da ne dotakoste PowerPC/Intel tranziciju Applea.
Ehhh, kad bi tebi dali da vodish HW diviziju Apple-a... Ne bi ti trebalo vishe od mesec dana da ih dovedesh do prosjachkog shtapa sa takvim rezonovanjem :))
[ tdjokic @ 28.08.2006. 16:35 ] @
Svim protivnicima Linuxa toplo preporucujem da procitaju danasnji 'Distro voch nedeljnik' (koji izlazi svakog ponedeljka). Jao, ljudi, sto smo se tamo napljuvali sami sebe, to jos svet nije video! Te previse distribucija, te BSOD na Ubuntu onomad, te ovo, te ono, ma uzivacete sve i da necete - mnoge stvari ste i sami govorili, uh....
[ milke @ 28.08.2006. 16:53 ] @
Još da dodam nešto o "sistemski" podržanom PDF-u u Mac OS X-u, jer se o tome raspravljalo na par stranica (malo kasnim, nisam čitao par dana)...
Ja možda ne razumem šta zadovoljava epitet "sistemski", ali evo čega tu ima:
- arhitektura: ceo Quartz 2D je nadskup tzv Display PDF-a, a koji je u Mac OS X-u zamenio tzv. Display PostScript, prisutan još od prve verzije NExTStep-a iz 1988. Dakle, kompletan 2D display i imaging model OS-a je PDF-based. Da li je ovo dovoljno da opravda epitet "sistemski"?
- krajnji korisnik (Joe IQ 45): u bilo kom programu da radite, kakav god dokument da kreirate, ako program poseduje "Print" komandu, sve možete "odštampati" direktno u PDF, uz pravi WYSIWYG u dokument. Ne treba mi Acrobat suite, niti bilo kakav 3rd party programčić. Tu je i pretraga kroz Spotlight. Da li je dovoljno da opravda epitet "sistemski"?
- programer: PDF API za kompletnu manipulaciju PDF dokumentima. Kada kažem kompletnu, mislim baš to: kompletnu: čitanje, kreiranje, edit, sve moguće vrste anotacija... Ako vaša applikacija, kojim slučajem, treba da proizvede neki PDF dokument, nema nikakvih problema, API je već tu. Da li je dovoljno da opravda epitet "sistemski"?
Ako ovo nije dovoljno, te ovo nije "sistemski", molio bih one koji to tvrde da objasne šta je potrebno da bi podrška za PDF potpala pod tu kategoriju.
[ degojs @ 28.08.2006. 17:06 ] @
Citat: Baš bih voleo da baciš neki link, pa da vidimo i mi ostali.
Mislim da je bilo pre jedno 2 godine, a linkove ćeš morati da potražiš sam - ja to ne čuvam.. koji će mi đavo.
Pa nije to nešto specijalno.. Ili ovo: Jobs predstavlja neku tamo verziju OS X, pa kao nešto prebacuje fotke sa kamere na komp (ili šta je već radio tačno..), pa kaže publici: "Sad ćete da vidite, čim odemo u ovaj drugi program, fotke su već tamo.." Pa onda lepo pokrene tu aplikaciju... i tišina. Svi čekaju, on bleji u ekran, a na ekranu slika nigde. Pa počne da klikće, pa gleda, gleda, a iz publike počnu da mu dobacuju "Press Escape.." (ili šta su vikali, koje dugme da pritisne) i on pritisne, a ono, hehehe, ništa.. i onda kao "Hmmm.. " i nastavi dalje sa prezentacijom :)
Meni je to baš smešno, pošto on --- vidiš mu na faci --- hoće da pukne od muke koliko se iznervira :) Čini mi se da je mnogo veći živac od Gejtsa u takvim situacijama, verovatno i zbog tog što guraju taj fazon "sve radi, nije to kao Windows, itd.." hehe I onda baš na prezentaciji da se baš njemu desi da neće.. hehe.
[ milke @ 28.08.2006. 17:34 ] @
Citat: degojs: Ili ovo: Jobs predstavlja neku tamo verziju OS X... Da, da, predstavlja tamo neku,... pa onda on kao,..., a onda ili šta je već radio,... hahaha,..., tada su oni šta su već vikali, a ono hehehe..., i onda on kao "Hmmm..." hihihi... Čudo jedno kako ja to nisam video ni u jednoj njegovoj prezentaciji od 1997. na ovamo. Da ne pominjem "bacanje kamera na svoje suradnike". Možda sam ja gluv i slep ili nepažljiv gledalac, a možda se to nikada nije ni dogodilo. Pa te zato lepo pitam za link i dobijem argumentovan odgovor: Citat: degojs: Mislim da je bilo pre jedno 2 godine, a linkove ćeš morati da potražiš sam - ja to ne čuvam.. koji će mi đavo. Koji će ti đavo? Pa, treba ti ako to potežeš u argumentovanoj raspravi, ali je tebi to očigledno strano. A šta ako ih ne nađem? Je li to zato što ih nema, ili ćeš reći "Internet je ogroman, treba se potruditi i naći ćeš..."
Argrumentacija ti je jadna, te nema smisla ozbiljno te shvatiti. Prema tome, sa tobom end of discussion. Naravno, ti ćeš to shvatiti kao još jednu "pobedu" i razbijanje nesrećnog Mac fanatika, kome se isključio Job's reality distorsion field.
[ degojs @ 28.08.2006. 17:51 ] @
Ti nisi sav svoj.. Pa neću ja da držim linkove na Appleove prezentacije koje sam odgledao davnih dana, samo da bi ti bio zadovoljan..
Ti slobodno drži sliku Džobsa, ako ti je drago, i u novčaniku i veruj da se njemu takve stvari, ili ljubljenom Mac OS X, ne dešavaju.
Hehehe, koliko su ljudi zaluđeni omiljenim likovima i kompanijama :)
Za sad mogu da ti nađem da sam to pominjao i ovde:
http://www.elitesecurity.org/t93565-0#604317
Datum je na toj poruci 03.02.2005., pa bi trebalo da je do par (verovatno ne više od 6-7) meseci pre te poruke.
A ja da tebe uverevam dalje (tj. gubim sada ko zna koliko vremena kopajući gde ima arhiva prezentacije) - ne pada mi na pamet. Veruj u šta hoćeš.
[ Zoran Rodic @ 28.08.2006. 18:02 ] @
@milke
Sacekaj, malo nemoj preko reda
Meni vec nekoliko dana duguje screenshoot sa SVOJE masine kojom ce dokazati kako je kod mene na MOJOJ masini losa slika.
Nisi shvatio?
Ni ja, al mi se dopada ta teorija, pa sam mozda malo dosadan, bas me zanima
Ili je upitanju igra po sistemu, OSTRO i BEZVEZE?
[ degojs @ 28.08.2006. 18:08 ] @
Alkion: šta je tebi? Ako ti nešto nije jasno oko fontova pitaj Linuxovca Mladena, koji je na istoj temi potvrdio to o čemu sam pričap. Ko je pričao o tvojoj mašini?? LOL
@milke:
šta će biti ako ja nađem, ne samo to, nego još mnoogo više smejurija sa Džobsovih prezentacija? :)))
Ne znam samo kako možeš da kažeš da gledaš sve prezentacije od '97 naovamo, i da nisi video nikad ništa slično? Evo ja sad gledam šta su ljudi "kompajlirali" i da, ima i kada lupa Escape :)) i kada baca kameru, pa posle kao: "Sorry for throwing camera." I ima još mnogo toga..
E sad, pre nego dobiješ link, pošto si me nešto pokušao nazvati lažovom, da napravimo mi neku opkladu?
Ajd sad da te čujemo :)
[ caboom @ 28.08.2006. 18:08 ] @
Citat: degojs: Mislim da je bilo pre jedno 2 godine, a linkove ćeš morati da potražiš sam - ja to ne čuvam.. koji će mi đavo.
ako se ne varam, izraz je "dobacio", ne bacio... takodje, ako se ne varam, nije jedina osoba kojoj su se desavali pehovi na demonstracijama, nekima i mnogo bizarniji i neprijatniji, zar ne?
inace, snimak je ovde i nisam siguran da je narocito uticao na jobs-ovu kanda dobru reputaciju demonstratora:
http://www.youtube.com/watch?v=jAsxzwHaGjk
[ Zoran Rodic @ 28.08.2006. 19:38 ] @
Citat: degojs: Alkion: šta je tebi? Ako ti nešto nije jasno oko fontova pitaj Linuxovca Mladena, koji je na istoj temi potvrdio to o čemu sam pričap. Ko je pričao o tvojoj mašini?? LOL
Pazi da se ne preLOLas
http://www.elitesecurity.org/t208949-2#1257160
Meni je sve jasno oko fontova, al bice da tebi nije.
Mladen ti i jeste objasnio da uzmes fontove iz windowsa i da ih prebacis
Ali ti se verovatno to nije citalo
Potvrdio je samo da jesu sugavi fontovi ali da postoji resenje (copy/paste)
Ti si pricao o mojoj masini
Ako zaboravljas sta pricas ... pardon pises...
Ako te mrzi da klikas, evo podseticu te
Ja:
"Izvini, jesam li dobro razumeo ?
Poslaces mi screenshot sa svoje masine da mi pokazes kako je kod mene slika losa?"
Ti:
"Jesi, samo se praviš blesav, naravno."
I?
Ko se sad pravi blesav?
Nisam ja bitan i to sto hocu da isteram ovo nego stil argumentacije koju koristis.
Ostro i bezveze
[ degojs @ 28.08.2006. 19:50 ] @
Citat: caboom:
ako se ne varam, izraz je "dobacio", ne bacio... takodje, ako se ne varam, nije jedina osoba kojoj su se desavali pehovi na demonstracijama, nekima i mnogo bizarniji i neprijatniji, zar ne?
Slažem se za ovaj drugi deo - to sam i napisao pre: takve stvari se dešavaju, pogotovo sa nezavršenim proizvodima.
Što se tiče dobacivanja.. pa sad.. nisam siguran da se ljudi izvinjavaju "Sorry for throwing that camera.." kasnije, nakon što nekom dobace kameru.
Stvar je u tome, kad sad pogledaš na YouTube i slično - ne izgleda tako ozbiljno, ali dobro se sećam kada sam gledao tu prezentaciju: stvar je izgledala totalno drugačije --- dovoljno bi ti bilo da čuješ reakciju publike na to njegovo "dobacivanje." A na kraćim snimcima to jednostavno nema. Otkud bi publika išla "Uuuuuuuu...." da je bilo prosto dobacivanje, i kako rekoh, što bi se i on posle izvinjavao. Smirio se malo i došao sebi, eto šta je. A da nije bilo toliko ljudi, garant bi ga gađao u glavu :)
Na kraju, niti bi to bilo na YouTube, niti bi to bila poznata scena da se radilo o običnom dobacivanju, zar ne? Nađi celu prezentaciju i pogledaj, ako imaš vremena :)))
[ degojs @ 28.08.2006. 19:53 ] @
@alki: čoveče, prestani da smaraš. Ja, koliko vidim, i Mladen smo se sasvim složili oko fontova, a ti ne znam ni što se petljaš sa svojim kao fazonom: ja ću tebi pokazati na tvom kompjuteru.. LOL Ajd bre ti ako ne vidiš problem sa fontovima na Linuxu, dovoljno govori koliko si objektivan. Cepaj bato, ali samo sa fontovima sa Windowsa. Jasno. Al' dobro vama to nije problem: svi ionako imate Windows na drugoj particiji koji i koristite više nego Linux kojim se hvalite po komšiluku :)
[ milke @ 28.08.2006. 22:21 ] @
Citat: degojs: Ajd sad da te čujemo :) 'Ajd da se oglasim, da ne bude da sam pobegao, bio sam na nekom krkanluku, pa nisam mogao ranije :-) Citat: degojs: Što se tiče dobacivanja.. pa sad.. nisam siguran da se ljudi izvinjavaju "Sorry for throwing that camera.." kasnije, nakon što nekom dobace kameru. Što ne reče da si na ovo mislio? Pa izvini, ali to nisam video kao "gađanje saradnika kamerom", čak ni pri gledanju cele prezentacije pre par godina. Više kao (dosta grub) način (da, prilično iznerviranog Džobsa) da pokaže da se neko nije dobro spremio za prezentaciju, sa kamerom koju nije baš lako uključiti (btw, gde je tu bag i OS X-u). U svakom slučaju, mogao si da postuješ link, ili da malo pojasniš o čemu se radi, pre nego što si počeo da da deliš kvalifikacije "da nisam sav svoj" i "da (pokušavam) da te nazovem lažovom" i slično. Ja sam zaista očekivao gađanje kamerom. Ti nešto tvrdiš, ja te lepo pitam za link, a ti odgovaraš "traži sam, ono on kao,.. ne znam šta..." itd. Kako bih ja tebi izgledao da mi je argumentacija takva?
Pa ipak, čak i kada imaš neki poluvalidni argument, odmah sebe diskredituješ rečima: Citat: degojs: Ti slobodno drži sliku Džobsa, ako ti je drago, i u novčaniku i veruj da se njemu takve stvari, ili ljubljenom Mac OS X, ne dešavaju. Citat: degojs: Hehehe, koliko su ljudi zaluđeni omiljenim likovima i kompanijama :) Znači, ti znaš čiju fotografiju ja nosim u novčaniku i koliko i čime sam zaluđen? Bravo. Gde sam ja rekao da se bagovi u OS X-u ne dešavaju? Video sam ih po prezentacijama mnogo više, nego što je i u ovoj kompilaciji gore. Doduše, kada smo već to zakačili, ne sećam se da je tu bio neki kernel panic (ekvivalent BSOD-u na Win prezentacijama), no nebitno.
Što se zaluđenosti omiljenim kompanijama i likovima tiče, svakome ko pročita bar deo tvojih i mojih postova biće vrlo jasan fenomen "projekcije" - pripisivanja svojih frustracija i "mračnih osobina", koje uz to preziremo, drugima.
Eto, čuo si me :-)
[ degojs @ 28.08.2006. 22:53 ] @
Citat: Ti nešto tvrdiš, ja te lepo pitam za link, a ti odgovaraš "traži sam, ono on kao,.. ne znam šta..." itd. Kako bih ja tebi izgledao da mi je argumentacija takva?
Pa slušaj, ti si praktično napisao da ja izmišljam te priče i da jednostavno - lažem, jer nemam link. Ja sam napisao dosta puta "kao" i "čini mi se" iz prostog razloga što se ne sećam tačno svakog detalja, šta je tu čudno?
Pa otkud mi spreman link nakon toliko vremena? Nisam ga ni tada stavio u bookmarks.. Specijalno treba da držim linkove da bi nekom dokazao da Džobs može da izgubi živce, ako ikad budemo nešto laprdali na tu temu? Pa sigurno.. I sad ja treba da Googlam da bi ti bio zadovoljan..
A zašto se Džobs izvinjavao, zašto se to našlo na YouTube zajedno sa ostalim provalama velikog Stiva i bagovima u Mac OS X, to ostavljam tebi na razmišljanje. Ja mogu samo da ti ponovim ono što sam rekao Igoru --- ne možeš ovde na kratkom isečku da vidiš celu atmosferu. Nađi, pa prosudi sam da li je izgubio živce ili ne, ako ga već nije direkt gađao (što bi stvarno bilo malo previše, slažem se :). I rekacija publike dovoljno govori, što ovde na isečku opet ne možeš dobro da "doživiš".
I ovde možeš samo na kratko da ga vidiš u isečku pritiskanja Escape.. a malo je to smešnije kad gledaš čitavu epizodu: evo da vidimo.. pa neće, pa neće, pa on ćuti i gleda, klikće, pa počnu iz publike da mu dobacuju, ko kakvom moronu: pritisni escape, a on ćuti, pa onda kao "Šta? Escape?", pa pritišće, a ono opet neće.. To ne možeš da vidiš na ovom videu, jer je suviše kratko. Trebalo je samo neko da mu dobaci da pritisne RESET ili da iščupa napajanje :)))))
Nego, ako si ti gledao sve prezentacije od 1997, kako to da nisi imao, ali baš ni pojma, o čemu pričam?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 29.08.2006. u 00:10 GMT+1]
[ Zoran Rodic @ 28.08.2006. 23:46 ] @
A da ti malo ne smaras?
Smaras zato sto nisi u stanju da podesis kod sebe sistem kako valja i onda drugima solis pamet kako to ne moze
Evo , kad ti neces da dostavis snimke svog desktopa sa fontovima, dostavicu ti ja svoje
Videces da nema, ali N E M A apsolutno nikakve razlike.
Potrebno je samo da ih skines i pogledas kod sebe na racunaru
Shotovi su 1024*768
A da
Jos jedna informacija za tebe
8.2. TrueType Fonts
TrueType fonts were developed by Apple. They made the format available to Microsoft, and successfully challenged Adobe's grip on the font market. True type fonts store the metric and shape information in a single file ( usually one with a ttf extension ). Recently, font servers have been developed that make TrueType available to X. And PostScript and ghostscript have supported TrueType fonts for some time. Because of this, TrueType fonts are becoming more popular on linux.
I da nije S.Jobsa, ko zna kako bi uopste taj windows izgledao. Koga bi krao?
Ako BAS BAS imas problema da namestis fontove, potrudio sam se da ti pronadjem link
http://www.ibiblio.org/pub/Lin...ingle/Font-HOWTO.html#truetype
PS
To si ti instalirao linux da se hvalis komsijama pa nisi naisao na start>control panel>fonts i ode mast u propast
[ degojs @ 28.08.2006. 23:51 ] @
Ma dobro, lažem ja, laže Mladen.. samo ti moraš da kopiraš fontove sa Windowsa. A ja se ne sećam da je to potrebno na Windowsu. Uvek mora neko dodatno podešavanje na Linuxu.. Pa izvoli podešavaj, pa se čudite što ima 0.4% tržišta i dodajte kako su je li, korisnici, glupi što na Linuxu to nema po difoltu. Jebeni fontovi moraju da se "podešavaju" u 2006...
Eto, da ne smaram dalje.
[ Zoran Rodic @ 28.08.2006. 23:58 ] @
Zaista sam resio da ti pomognem
Evo ovako
Odes u Windows/fonts iskopiras Tahoma (copy) odes u /usr/share/fonts i uradis DESNI KLIK P A S T E
E sad komplikovani deo
Odes u podesavanja za fontove i odaberes Tahoma
A drugo opet ponavljam, Mladen je rekao isto sto i ja tebi sada
jel hoces i to da ti linkujem?
Do koje granice ide tvoja tvrdoglavost?
[ milke @ 29.08.2006. 00:50 ] @
Citat: degojs: Nego, ako si ti gledao sve prezentacije od 1997, kako to da nisi imao, ali baš ni pojma, o čemu pričam? Eto lepo, nisam. Prvu koju sam odgledao je bila sa MacWorld-a 1997. tada održanog u Bostonu. Od tada, to je skoro punih 10 godina, svake oko tri "prezentacije" (video stream-a), uključujući i tzv "special media event", svaka traje u proseku 1.5 - 2 časa i prepune svakakvih prikaza svega i svačega. I pri tome svaku odgledam jedan put, tek da pokupim informacije, ne snimam ih i sakupljem kao neki kolekcionar, što ti verovatno pretpostavljaš da svaki vlasnik Meka radi. Možda je tebi to nelogično, ali ne očekuj da sve detalje u tih 40 - 50 sati raznoraznog sadržaja zapamtim. A među njima je bilo i dosta sitnih bagova u OS X-u, naročito od public bete (prva sa Aqua interfejsom) do 10.2. Kasnije već mnogo teže. Kada sam u gornjoj kompilaciji video Džobsovo "mučenje" (kasnije ga je u kompilaciji "dobacio") sa digitalnim foto aparatom (tako inače većina Srba zove onu stvar kojom se Džobs dobacivao), shvatio sam o čemu se radi. Ja tome uopšte nisam pridavao toliku pažnju tome kada sam prvi put to video, a zasigurno ceo događaj nisam vezivao za bag u OS X-u, na šta se referisala tvoja poruka. Meni je tvoja poruka zvučala "imao problema sa OS X-om, pa isfrustriran odnekud potegao kameru i gađao saradnika" a ne "dobacio ga saradniku u publici, ljut što zbog loše batarije nije mogao da ga uključi". Inače, gađanje obično uključuje zamah rukom, kod kojeg je podlaktica iznad nadlaktice, a ne obrnuto. Zato, ne razumevši na koji događaj ciljaš, jer si ga pre svega pogrešno opisao, lepo sam pitao za link, ne bih li i sam video šta mi je to promaklo. Očigledno ništa.
[ degojs @ 29.08.2006. 13:02 ] @
Citat: Odes u Windows/fonts iskopiras Tahoma (copy) odes u /usr/share/fonts i uradis DESNI KLIK P A S T E
Mozes li jos samo da mi kazes gde se u Linuxu nalazi taj folder Windows/fonts?
[ degojs @ 29.08.2006. 13:04 ] @
@milke:
Eto, kad je vec tebi promaklo "nista", izgleda da je u pitanju zavera, pa ovim koji su pravili taj video na YouTube to ipak nije promaklo.
[ Zoran Rodic @ 29.08.2006. 13:11 ] @
Vidis, nekako sam znao da ces da potenciras da je to font koji je sastavni i neodvojivi deo windowsa a verovatno i patent njegovog visocanstva Bill-a, pa sam ti bas zato i dodao onaj mali tekst.
Da ponovim:
TrueType fonts were developed by Apple. They made the format available to Microsoft, and successfully challenged Adobe's grip on the font market. True type fonts store the metric and shape information in a single file ( usually one with a ttf extension ). Recently, font servers have been developed that make TrueType available to X. And PostScript and ghostscript have supported TrueType fonts for some time. Because of this, TrueType fonts are becoming more popular on linux.
U doba kad nisam imao windows na masini, taj font sam nalazio na webu.
Evo ti jedan link
http://www.descent-network.com...c=Tahoma_TTF_Font&size=178
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 13:11 ] @
Citat: Degojs
HAHAHAHAH odavno se nisam ovako smejao :)
Citat:
Vidis, nekako sam znao da ces da potenciras da je to font koji je sastavni i neodvojivi deo windowsa a verovatno i patent njegovog visocanstva Bill-a, pa sam ti bas zato i dodao onaj mali tekst.
Da ponovim:
...
Bla bla truc truc - vidi Microsoft nije izmislio True Type fontove kao sto nije izmislio ni personalni racunar, niti operativni sistem.
Ali Microsoft je platio dizajnere da dizajniraju postene fontove, nije ih zastitio nikakvih patentima (vidi se da neki ovde ne poznaju osnovne pojmove u intelektualnoj svojini) vec sasvim regularnim kopirajtom jer su fontovi autorsko delo nekoga ko je ulozio svoje vreme i trud da ih napravi. Kvalitetni fontovi su nesto sto valjda ocekujes od desktop operativnog sistema.
Linux polufabrikat, sa druge strane, ocigledno nema postene fontove - valjda ocekuju od korisnika da sami nacrtaju svoje fontove - to je ta cuvena prilagodljivost... evo vec trcim da crtam i OCRujem ;-) Ili, naravno - da iskopiraju fotnove sa cuvenog Windows direktorijuma koji mnogi koji se kunu u desktop kvalitet Linuxa drze na drugoj particiji ;-)
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 14:31 ] @
Ja ovde imam Helvetiku, Utopiu, Luxi i Bitstream Charter i jos stogod i nista mi ne fali od fontova.
Degojs, gde mu kazes.
man XF86Config
man fontconfig
[ Not now, John! @ 29.08.2006. 14:32 ] @
Citat: degojs: Mozes li jos samo da mi kazes gde se u Linuxu nalazi taj folder Windows/fonts?
Evo, ovdje:
http://thelinuxbox.org/downloads/fonts/msttcorefonts.tar.gz
ili može i ovako:
http://sourceforge.net/projects/linuxlibertine
Uostalom, te fontove treba instalirati na Linux samo zbog OOo, jer mnogi šalju MS Office dokumente sa MS fontovima, pa ih je dobro imati zbog toga. Inače, za UI, Web su ti fontovi nepotrebni.
[ zi:: @ 29.08.2006. 14:52 ] @
Ja sam se jako zacudio kada se degojs zalio na fontove. Jedan
apt-get install msttcorefonts
resava stvar. Ako ne koristite apt, nema problema: instalirajte msttcorefont rpm (ili tgz?) paket i gotovo. Kakav crni windows/fonts direktorijum, kakvi crni fontovi razlicitih boja u firefoxu.
Nije bas tako da je na Windowsu sve sjajno/bajno, a da na Linuxu moras nesto budziti da bi dobio fine fontove na ekranu. Koliko znam, da bi dobio fini antialiasing na LCD monitorima, na XP-u moras naknadno instalirati ClearType, dok slican sistem na Linuxu dobijas vec instaliran.
Koliko vas na XP-u ima instaliran ClearType? Ukoliko nemate, instalirajte, mnogo je bolje.
Dakle, trebas nesto cackati da dobijes ono sto zelis.
Poenta je u necemu drugome:
Citat: Ali Microsoft je platio dizajnere da dizajniraju postene fontove, nije ih zastitio nikakvih patentima (vidi se da neki ovde ne poznaju osnovne pojmove u intelektualnoj svojini) vec sasvim regularnim kopirajtom jer su fontovi autorsko delo nekoga ko je ulozio svoje vreme i trud da ih napravi. Kvalitetni fontovi su nesto sto valjda ocekujes od desktop operativnog sistema.
Glavni 'krivac' zasto upravo ovog trenutka citate Verdanu na vasem ekranu je bas Microsoft: http://www.fonts.com/AboutFonts/Verdana.htm
Kao sto Ivan rece, Microsoft je ulozio ne male pare da stvori novi standard, a Verdana za Web to svakako jeste. A nikako nisu stali na tome: pogledajte fontove na Visti. Unapred se radujem da ce ti fontovi biti novi standard, novi standardni fontovi su jednostavno prelepi.
[ Mitrović Srđan @ 29.08.2006. 14:52 ] @
Citat:
Degojs
Toplo preporucujem www.google.com kao putokaz ka proucavanju UNIX/POSIX compatible sistema.
AL opet bolje ispasti glup nego iz voza :)
[ Zoran Rodic @ 29.08.2006. 15:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Bla bla truc truc - vidi Microsoft nije izmislio True Type fontove kao sto nije izmislio ni personalni racunar, niti operativni sistem.
1.TrueType is an outline font standard originally developed by Apple Computer in the late 1980s as a competitor to Adobe's Type 1 fonts used in PostScript. The primary strength of TrueType was originally that it offered font developers a high degree of control over precisely how their fonts are displayed, right down to particular pixels, at various font heights. (With widely varying rendering technologies in use today, pixel-level control is no longer certain.)
source: http://en.wikipedia.org/wiki/TrueType_font
2.A personal computer (PC) is usually a microcomputer whose price, size, and capabilities make it suitable for personal usage. The term was popularized by Apple Computer with the Apple II in the late-1970s and early-1980s, and afterwards by IBM with the IBM PC.
source: http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_computer
3. The first computers did not have operating systems. However, software tools for managing the system and simplifying the use of hardware appeared very quickly afterwards, and gradually expanded in scope. By the early 1960s, commercial computer vendors were supplying quite extensive tools for streamlining the development, scheduling, and execution of jobs on batch processing systems. Examples were produced by UNIVAC and Control Data Corporation, amongst others.
Through the 1960s, several major concepts were developed, driving the development of operating systems. The development of the IBM System/360 produced a family of mainframe computers available in widely differing capacities and price points, for which a single operating system OS/360 was planned (rather than developing ad-hoc programs for every individual model). This concept of a single OS spanning an entire product line was crucial for the success of System/360 and, in fact, IBM's current mainframe operating systems are distant descendants of this original system; applications written for the OS/360 can still be run on modern machines
source: http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_system#History
Pa dokle bre?
PS
Simpaticni ste mi ti i degojs
Mirko: Pazi metak
Fijuuuuuuuuu
Slavko: Hvala
I onda se siti ismejase kao nikad
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 15:45 ] @
Da da Ivane, taj je IBM 360 bio prvi 32bitnik (tacnije 31bitnik) sa prvom MMU i prvim OS koji je podrzavao virtuelnu memoriju... Bar je 3090 sa pocetka osamdesetih bio potpuno Plug&Play, a 64bita je promovisao Cray 1 1974 ili 1975.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 15:45 ] @
Jel ti imas problem sa citanjem onoga sto sam napisao?
Citat:
Ivan Dimkovic: Bla bla truc truc - vidi Microsoft nije izmislio True Type fontove kao sto nije izmislio ni personalni racunar, niti operativni sistem.
I ti mi odgovaras potvrdjivanjem toga?
Mislim, u cemu je stos?
Poenta onoga sto sam ja napisao je da je potpiuno irelevantno za cinjenicu da Linux ima krsh fontove ko je zapravo izmislio TrueType fontove - ako je odgovor na fakat da Microsoft distribuira bolje fontove od Linuxa cinjenica da MS nije izmislio TT fontove - onda stvarno :)
Ako cemo tako, Linux je stvorio najmanje originalnim stvari u PC industriji ako se uporedi sa Apple-om, IBM-om i Microsoftom - jeftina imitacija Unixa sa pokradenim idejama od Mac OS-a, MS Windowsa, BSD-a - od svega po malo.
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 15:50 ] @
Nema krs fontove. Adobe Utopia nije krs font. Nije ni Luxi, a nije ni Helvetika. Sta pricas covece, to su profesionalni fontovi koje su foundries licencirale X konzorcijumu. pre ces videti Helvetiku preko nekog Heidelberga nego Arial, ili Garmond ili Utopiu. Fontovi koje dobijas uz windows (Sylphaen npr.) nisu namenjeni za stampu vec za prikazivanje na ekranu. Nadji mi jednu knigu koja koristi MS-Only fontove, Georgia, Sylphaen. Nema! zasto? Pa zato sto ti fontovi nisu namenjeni pro stampi, vec za web i slicne zajebancije.
[ jablan @ 29.08.2006. 15:58 ] @
Citat: bojan_bozovic: Sta pricas covece, to su profesionalni fontovi koje su foundries licencirale X konzorcijumu. pre ces videti Helvetiku preko nekog Heidelberga nego Arial, ili Garmond ili Utopiu.
To jeste tačno, ali jednom operativnom sistemu su pre svega potrebni ekranski fontovi. MS-ovi fontovi možda jesu loši za štampu, ali su jako dobro hintovani za ekran i tu stvarno Linux ne može da mu prismrdi (osim po pitanju monospaced fontova). Šta mi vredi što imam profi font kad na ekranu izgleda kao da su ga deca iz obdaništa crtala? (dobro, malo preterujem  )
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 15:59 ] @
Sta meni vredi font koji na papiru ocajno izgleda? Da se divim desktopu  jesi li stampao sa Sylphaenom? To je ocaj ziv!
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 16:02 ] @
E Bojane Bojane/...
Evo covek pise cime su prelamane knjige :-) O boze...
Vidi, ovako - poenta Desktop operativnog sistema je da pruzi dobar DESKTOP ugodjaj - ja svoje dokumente necu slati u stampariju da pravim knjige od njih.
Kada ti treba TO, onda kupis profesionalni program za prelamanje, sa kojim stizu profesionalni fontovi za tu svrhu, ili dokupis jos profesionalnih fontova - prelamanje i priprema za stampu su ozbiljan biznis i ne ocekujem od tih ljudi da ne mogu da kupe ono sto im treba.
Linux ima krs DESKTOP fontove - kao sto nema posten softver za prelamanje ... koji ce mi onda djavo njegov "heidelberg ready" font?!? Da ne mozes mozda da prikacis heidelberg masinu na Linux? :))
Patchwork.. od svega po malo, nista kompletno - prava kupusara :)
[ japan @ 29.08.2006. 16:02 ] @
Citat: ako je odgovor na fakat da Microsoft distribuira bolje fontove od Linuxa cinjenica da MS nije izmislio TT fontove - onda stvarno :)
ako je cinjenica da neko drzi Win na drugoj particiji pored linuxa dokaz da je linux los na desktopu - onda stvarno :)
iskreno, i pored ovako "jake" argumentacije koju iznosis, mislim da mozes ti to i bolje. ali je valjda degojs jak u tebi danas, ili sta vec...;)
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 16:02 ] @
Poenta OS nije da pruzi desktop "ugodjaj" (ma sta to znacilo) vec da se radi na njemu.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 16:05 ] @
Ma ajde?
Sta da se radi na njemu? Priprema za stampu - i, dobro, dobio si taj jedan font od Adobe-a, i sta dalje radis sa njim na Linuxu?
Nisam znao da desktop kompjuteri sluze za prelamanje i profesionalnu stampu... ovo su neki novi momenti za mene - ali svakako mi je interesantna ta lista prioriteta koju dekstop OS treba da zadovolji ;-)
Citat:
ako je cinjenica da neko drzi Win na drugoj particiji pored linuxa dokaz da je linux los na desktopu - onda stvarno :)
Pa pazi, kopiranje Windows fontova i prica kako je Linux dobar za desktop ne ide nesto bas zajedno :)
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 16:08 ] @
Stampam kad mi treba i izgleda mnogo bolje od MS only fontova, a i od Times-a npr. ne moram da se bavim pripremom za stampu da bi stampao, i zeleo da odstampano lepo izgleda. A desktop "ugodjaj" da objasnis sta znaci, nije li to "ugodjaj" koji u kafani imas? Bezveze.
[ zi:: @ 29.08.2006. 16:11 ] @
Kao sto vec rekoh, ne treba ti windows direktorijum da bi imao dobre fontove na Linuxu. Ja ovu stranicu u Firefoxu vidim isto tako dobro i precizno kao i na Windowsu. Cak i bolje, ako u Windowsu niste stavili ClearType koji ne dolazi po defaultu.
Drugo je pitanje da li je instalacijom msttcorefonts ispostovan copyright, ili je izigran na poznati nacin da su samo imena fontova zasticena, a ne i oblici.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 16:16 ] @
Citat:
A desktop "ugodjaj" da objasnis sta znaci, nije li to "ugodjaj" koji u kafani imas? Bezveze.
Ovaj... desktop ugodjaj je da softver koji koristis izgleda:
a) Lepo dizajnirano
b) Funkcionalno
c) Da zadovoljava tvoje potrebe
Potrebe velike vecine desktop korisnika su jasne, a dodatne potrebe na Windowsu se sasvim lepo zadovoljavaju komercijalnim softverom.
[ degojs @ 29.08.2006. 16:18 ] @
Ovo je stvarno smejurija :)
Koja je ono provala: podignes Linux pa odes u Windows/Fonts i iskopiras fontove... hahahahah
Linuxovci opet postizu sampionski autogol meseca na Advocacy forumu :)) Ne mogu da sastave mesec dana da ne odvale ovako nesto :)
Momci, pa vi ste za Advocacy Ligu Sampiona sa ovakvim golovima, samo jos da nisu u vlastitu mrezu :)
[ Zoran Rodic @ 29.08.2006. 16:25 ] @
Taman sam mislio da mu je Dimkovic rekao da vise ne pise i da ce on da izvadi stvar, kad ono
Elem, vidim da citas samo svoje poruke a ne i tudje
Da rezimiramo dosadasnje :
download
1. http://www.ibiblio.org/pub/Lin...ingle/Font-HOWTO.html#truetype
2. http://thelinuxbox.org/downloads/fonts/msttcorefonts.tar.gz
3. apt-get install msttcorefonts
Takodje smo u dosadasnjoj diskusiji konstatovali da ttf nemaju nikakve veze za Microsoft OS
Ali dobro, moje insistiranje je bilo poucno?
Barem si video da fontovi izgledaju isto ako ne i bolje ne linuxu
A priznaj da si malo ceprkao kod sebe u podesavanjima
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 16:32 ] @
Citat:
Takodje smo u dosadasnjoj diskusiji konstatovali da ttf nemaju nikakve veze za Microsoft OS
Samo su konkretni fajlovi uzeti od MS operativnog sistema ;-)
Cemu sluzi onaj EULA.htm fajl u http://thelinuxbox.org/downloads/fonts/msttcorefonts.tar.gz ? Kako to da nema GPL ;-)
Cek da ga procitamo ;)
Citat:
END-USER LICENSE AGREEMENT FOR
MICROSOFT SOFTWARE
IMPORTANT-READ CAREFULLY: This Microsoft End-User License Agreement ("EULA") is a legal agreement between you (either an individual or a single entity) and Microsoft Corporation for the Microsoft software accompanying this EULA, which includes computer software and may include associated media, printed materials, and "on-line" or electronic documentation ("SOFTWARE PRODUCT" or "SOFTWARE"). By exercising your rights to make and use copies of the SOFTWARE PRODUCT, you agree to be bound by the terms of this EULA. If you do not agree to the terms of this EULA, you may not use the SOFTWARE PRODUCT.
;-) Zapravo Copyright na typeface drzi Monotype, a Microsoft je licencirao to za koriscenje u svom OS-u... pretpostavljam da MS nije licencirao Monotype fontove i platio kintu da bi ih Linux gurui kopirali na svoje vurune i hvalili se kako eto mogu to i oni ;-)
Zamisli, to ti treba + apt-get da bi imao normalan prikaz u Linuxu.
Ma cudo jedno od OS-a... polufabrikat :) Ko kad bih kupio namestaj i morao da idem da kupim farbu, srafove i zavrsim posao nekog drugog :)
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 16:33 ] @
Ajdemo, Utopia vs. Georgia...
Utopia izuzetno izgleda i na papiru, a umesto georgie i narocito Sylphaena, mogli su u MS da stave i upotrebljiviji font (tim pre sto su placali izradu fonta za ekran - tj. neupotrebljivog fonta, bolje da su uzeli gotov koji je i za stampu dobar). Kakav bre pro DTP Ivane? Ja se ne bavim pro DTP-om, a imam stampac, i zamisli, usudjujem se mimo volje MS menadzmenta da zahtevam i kvalitetnu stampu.
Pogledaj na tvom OS kako izgleda polufabrikat.
[ Zoran Rodic @ 29.08.2006. 16:42 ] @
@dimkovic
Nemoj molim te o legalnosti
Oces da pretresemo broj legalnih Windowsa na forumu?
I sad mi pricas o legalnosti fontova i pravima ... sto ti rece bla bla truc
BTW, sorry za onu repliku, pogresno sam te razumeo
@ degojs
Pa nije valjda da si do sada stvarno terao linux sa onim muljavim fontovima 
Pa ako ti covece uopste komentarises ovaj OS kad ne umes ni fontove da namestis
kako ti ono rece, LOL
Evo ja cu veceras na Mad zone da krenem da pjujem Sumaherov bolid
Nisam ga vozio, al ko ga ...
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 16:47 ] @
Citat:
Nemoj molim te o legalnosti
Oces da pretresemo broj legalnih Windowsa na forumu?
I sad mi pricas o legalnosti fontova i pravima ... sto ti rece bla bla truc
Molim?!
Dude, mislim da ti ocigledno ne shvatas poentu - a poenta je da LINUXU TREBA MICROSOFTOV PAKET - koji si tako lepo linkovao u svojoj poruci, a kao dokaz ciji je to paket lepo stoji EULA u tom paketu.
Zabole me cosak da li je to legalno ili ne - ono sto je bitno da si ti linkovao Microsoftov paket kao resenje za fiksiranje polufabrikata zvanog Linux, i to dovoljno govori o mnogo cemu :)
Da bih ti to ilustrovao - zamisli ono, kupis racunar, on ima Windows - a onda ti moras da downloadujes osnovne Linux komponente (kao sto su fontovi) da bi ti Windows radio kako treba ;-)
A navodjenje rasprave na vodenicu ko ovde ima legalan windows i sl... je smesno, a ponajvise off-topic.
Citat:
BTW, sorry za onu repliku, pogresno sam te razumeo
Mislim da nije problem u razumevanju, vec u uzrocno-posledicnom rezonovanju ;-)
[ degojs @ 29.08.2006. 16:49 ] @
@alkion:
Hahahaha, covece, prestani da me nasmejavas! Molim te PRESTANI! Umrecu :))))))))))
Dakle, zamislite npr. Apple da kaze ovako: ako hocete dobre fontove na Mac OS, podignite Mac pa onda iskopirajte fontove iz Windows/Fonts :)))) Hehehe, je l' to neki vic, ljudi bi pitali? :) A ovaj meni ozbiljno jos kao hehehe Koji ste vi carevi - linuxovci :)
U 2006., jebene fontove nisu u stanju da nacrtaju: al' zato ping radi do xaxa :)
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 16:49 ] @
Ivane, ti da bi odstampao nesto u Windowsu da lepo izgleda, moras ili kupiti font, ili kupiti Office.
Citat:
U 2006., jebene fontove nisu u stanju da nacrtaju: al' zato ping radi do xaxa :)
Jesi li pio covece? Pa te su fontove pravili u URW, Adobe-u, Linotypeu.. Bas kao i Windows fontove... Nemoj da se pravis da u Microsoftu umeju na "nacrtaju" fontove. MS screen only fontovi su pravljeni za MS po porudzbini, MS ih nije pravio. Ostaje fakt da polufabrikatu treba Office da bi odstampao ista sto ljudski izgleda.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 16:53 ] @
Citat:
Ivane, ti da bi odstampao nesto u Windowsu da lepo izgleda, moras ili kupiti font, ili kupiti Office.
Tacno - apsolutno se slazem sa tobom.
Jel negde pise da je drugacije? ;-)
Dok, sa druge strane - na Linuxu ne mozes svoj dokument da vidis kvalitetno dok ne skines Microsoftov TTF paket... ;)
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 16:55 ] @
Jesi vi video screenshot? malo te demantuje, zar ne? Nemam MS fontove ovde. 
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 16:57 ] @
Citat:
Bas kao i Windows fontove... Nemoj da se pravis da u Microsoftu umeju na "nacrtaju" fontove.
Zamisli, ni Audi ne pravi sedista za kola, a njihov auto valja... ;-)
Microsoft je licencirao fontove od onih koji ih dobro prave. Kad kupis Windows, ti dobijes te fontove - zato je Windows proizvod, bas kao i Audi - a ne polufabrikat kao Linux ili Yugo.
Sta je, recimo, Ubuntu ucinio za svoje korisnike? Jesu li oni kupili neki font?
[ degojs @ 29.08.2006. 17:08 ] @
Nisam primetio da je iko ikada savetovao da "problem" (koji vidi samo bojan i niko drugi) fontova na Windowsu resi tako sto ce da iskopira fontove sa Linuxa :)))) Sa druge strane bojane, bas na ovoj temi Linuxovac ima sledece resenje:
"..odes u Windows/Fonts i iskopiras fontove.."
:)))))
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 17:14 ] @
hehehee
Linuxovci uvek imaju tu cuvenu dev-hdaWindows particiju sa koje uvek iskopiraju sta im treba, a ako zagusti, lepo se bootuju u windows i odrade posao ;-)
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 17:19 ] @
@degojs
Ja ovde ne vidim problem sa fontovima. Ko ga vidi neka ga resava. Ipak, kao fakt stoji da MS uz OS nije isporucio jedan valjan font za stampu 9sem Ariala i Timesa), da bi morao i Office da kupis.
@Ivan
Ubuntu svakako nista nije uradio, niti ce da uradi. Pricaj o onima koji zaista stoje iza toga npr. X.org. Distro makeri nista ne rade, i to je poznato, samo ocekuju pare od tudjeg truda.
[ degojs @ 29.08.2006. 17:20 ] @
@Ivan:
Aj' bar da se krade nesto "veliko", nego - fontovi.. hehe Koja mizerija, sitni lopvluk, sibicarenje.. :)))
Sistem koji obicne ljude prakticno tera da budu kriminalci -- nesto mi to poznato :)
Tako se pocinje :))))
Ko laze ("nemam ja Windows na drugoj particiji"), taj krade ("fontove iskopirate iz Windows/Fonts").. A ko krade, zna se.. taj i ubija :)
@bojane:
nemas ti problem jer si "pozajmio" fontove, zar ne? :)))) Vidi gore sta sam napisao sta bude na kraju sa ljudima koji se bave takvim stvarima :)))) Nemoj samo da kazes da nisi znao, niko ti nije rekao.. :)))
Ovo je fakat jedna od smesnijih tema u poslednje vreme :D
[ Zoran Rodic @ 29.08.2006. 17:32 ] @
Ne znam o kakvoj kradji pricas?
Ako nesto kupis i skupo platis onda imas pravo da ga koristis kako hoces?
Ili mozda ima neku klauzula na kraju stranice koju nisam primetio?
PS
jesi uspeo da namestis fontove kod sebe?
Sad je super?
Jel da? 
[ degojs @ 29.08.2006. 17:37 ] @
Hahahaha, kako se covek trudi.. Kasno ti je sada care, care, care kupusare :-)))
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 17:47 ] @
Nemam ovde windows fontove degojs. I ne vidim problem.
Problem imas ti, i to dok ne platis i Office, jer uz silne fontove za "desktop experience" nemas jedan normalan za stampu. Mozes mi reci i da li, po tvom misljenju, to ima smisla, jer su makar jedan font pored Timesa i Ariala dobar za stampu mogli staviti, a da se ugroze svoj Office proizvod.
[ degojs @ 29.08.2006. 17:52 ] @
bojane, ne znam sta da ti kazem - imam laserski printer kod kuce, nisam primetio probleme sa tekstom kad printam nesto. Da li moze da posluzi za pro upotrebu - nemam pojma. Ako ti kazes da ne moze, verovacu ti. Eto.
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 17:56 ] @
Times je namenjen za novinsku stampu, gde sto vise valja nabiti na stranu i sniziti cenu stampe, bolje ce ti biti sa NC Schoolbokom, Bookmanom Book Antiquom ili necim vec sto uz Office ide a sto nije tako zbijeno. Arial je neserifni font.
[ henrik @ 29.08.2006. 17:59 ] @
Strašno. Gde sam ja našao da diskutujem. Bolje da sam otišao u lokalnu osnovnu školu da ubeđujem klince da je Zvezda bolja od Partizana.
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 18:08 ] @
Ne znam kome je bila namenjena ta opaska henrik? Meni? Ako je tako, pogledaj knjigu slaganu Timesom i istu slaganu Garamondom, razlika je velika. DTP-om se ne bavim, ali citam i knjige koje su slagane cuvaj boze ovde u Leskovcu, kao i one su profesionalnije slagane.
Ako cemo o problemu sa fontovima pod linuxom, ili unixom uopste, nije li to samo prividni problem za one koji su vise na Windows navikli? Ako ti zaista treba vise od onoga sto na bilo kom unixu imas po defaultu, podrazumeva se da ces kupiti font.
[ NastyBoy @ 29.08.2006. 18:33 ] @
Citat: Cak i bolje, ako u Windowsu niste stavili ClearType koji ne dolazi po defaultu.
Naravno da ClearType "dolazi" po deafult-u, samo jedan checkbox u Display Properties, nema nikakvog instaliranja.
Citat: Nemoj da se pravis da u Microsoftu umeju na "nacrtaju" fontove. MS screen only fontovi su pravljeni za MS po porudzbini, MS ih nije pravio. Ostaje fakt da polufabrikatu treba Office da bi odstampao ista sto ljudski izgleda.
O da, josh kako umeju. Barem da nadju ljude da to odrade kako valja. Narochito ako umeshaju ClearType u samu definiciju fonta. Pogledaj kako izgleda pravi ClearType-only font iz MS-a ("Consolas") - najbolji font za kodiranje ikada. Naravno, ako iskljuchish ClearType font je sav nikakav.
Info: http://www.microsoft.com/resources/design/ClearType.html
Anyway, Bozhovicu, ja ti odajem priznanje, ne znam da li sam ikada video lika na forumu koji toliko odvlachi teme u offtopic, pritom iznoseci neke polu-chinjenice koje je iskopao na netu. Prvo si nas smlatio sa nekim mumlanjem na temu IBM-a, pa si preshao na fontove. Daj se koncentrirati...
... ili ti u pozadini i dalje pichi nmap pa ne mozhesh da se fokusirash na diskusiju... :P
[ mulaz @ 29.08.2006. 18:36 ] @
Citat: henrik: Strašno. Gde sam ja našao da diskutujem. Bolje da sam otišao u lokalnu osnovnu školu da ubeđujem klince da je Zvezda bolja od Partizana.
ma jok.. partizan je bolji! :)
inace nemam ni ja probleme nikakve sa fontovima.. koristim samo one sto su dosli sa slackom, i ne vidiim probleme ni u LaTeX-u ni u openoffice-uni u kwrite-u
[ bojan_bozovic @ 29.08.2006. 18:37 ] @
@NastyBoy
Nego sta, a ja za stampanje nemam font. BTW govoris o necemu sto je jos beta ili RC1.
Ti odvlacis sada u offtopic, pricajuci o proizvodu koji jos nije zavrsen, kao da ga vec vecina Windows korisnika koristi. Uz to Consolas ce narocito pomoci onom jednom procentu Windows korisnika koji kodira.
[ Zoran Rodic @ 29.08.2006. 18:38 ] @
Nije on krivac
Prvi je degojs krenuo sa pricom o losim fontovima, ja sam krenuo da se prepucavam sa njim a B.Bozovic se samo prikljucio.
[ henrik @ 29.08.2006. 18:52 ] @
Citat: bojan_bozovic: Ne znam kome je bila namenjena ta opaska henrik? Meni? Ako je tako, pogledaj knjigu slaganu Timesom i istu slaganu Garamondom, razlika je velika. DTP-om se ne bavim, ali citam i knjige koje su slagane cuvaj boze ovde u Leskovcu, kao i one su profesionalnije slagane.
Ako cemo o problemu sa fontovima pod linuxom, ili unixom uopste, nije li to samo prividni problem za one koji su vise na Windows navikli? Ako ti zaista treba vise od onoga sto na bilo kom unixu imas po defaultu, podrazumeva se da ces kupiti font.
Nije tebi, post je slučajno pao posle tvog (inače, ja za leba zarađujem upravo DTP-om, i odlično se razumem u celu tu priču oko fontova). Opaska je bila namenjena celoj raspravi. Prijatno vam bilo.
Btw, nije mi jasno kako ljudi mogu da pričaju o stvarima koje ne poznaju. Ja ne bih imao obraza da diskutujem ni o Linuxu (probao sam nekoliko distribucija, ali pod njim jednostavno ne postoje adekvatni profesionalni alati za ono čime se bavim), kamoli o Irixu, FreeBSD-u ili nekim drugim, koje sam video samo par puta na desktopu ili nikad. Po meni, uslov za ozbiljno komentarisanje nečega je da si bar 4-5 ozbiljnih profesionalnih poslova uradio pod time, a i to je težak minimum.
[ icobh @ 29.08.2006. 19:24 ] @
A joj... ma ništa samo da se nasmijem ovoj gluposti, da se mora instalirati Cleartype podrška za Win XP... Ja je nisam instalirao jer nemam LCD monitor ali evo ipak sam našao nešto na ovu temu (naravno na Win XP-u) ...

[ Mister Big Time @ 30.08.2006. 03:31 ] @
Citat: henrik: Nije tebi, post je slučajno pao posle tvog (inače, ja za leba zarađujem upravo DTP-om, i odlično se razumem u celu tu priču oko fontova). Opaska je bila namenjena celoj raspravi. Prijatno vam bilo.
Btw, nije mi jasno kako ljudi mogu da pričaju o stvarima koje ne poznaju. Ja ne bih imao obraza da diskutujem ni o Linuxu (probao sam nekoliko distribucija, ali pod njim jednostavno ne postoje adekvatni profesionalni alati za ono čime se bavim), kamoli o Irixu, FreeBSD-u ili nekim drugim, koje sam video samo par puta na desktopu ili nikad. Po meni, uslov za ozbiljno komentarisanje nečega je da si bar 4-5 ozbiljnih profesionalnih poslova uradio pod time, a i to je težak minimum.
Slazem se. Ovde neki toliko pljuju linux jer nisu znali da nadju Control Panel gde je sve lepo sortirano. I ona prica sa poceta texta, da ne podrzava wmv..  svi koji su instalirali kodeke znaju da radi. Isto tako je i USB podrska poboljsana, ja turim foto aparat i iz prve ga prepozna... a i nema onoga "Safely remove device". :P
Isto neko rece windows po defaultu namesti sam sve drajvere. Malo sutra. Za sve novije cipsetove mora da se rucno instalira.. posebno kada imas na ploci ethernet integrusu i zvucnu.
[ degojs @ 30.08.2006. 03:33 ] @
Citat: Isto neko rece windows po defaultu namesti sam sve drajvere. Malo sutra.
Hmm...
Za ostale uredjaje (graficka, mrezna, itd) ocigledno sistem nije ni imao potrebe da ode na Windows Update. Eh... a jos nije ni gotovo.
Idu mi na zivce koliko dobro rade to sa drajverima :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 30.08.2006. u 06:40 GMT+1]
[ zi:: @ 30.08.2006. 07:15 ] @
degojs, kako da zakljucimo? Ako tebi radi, to znaci da svima radi? Ako ti nesto ne znas da namestis, to znaci da nikome ne valja?
Inace, eksperiment je uspeo:
Citat: A joj... ma ništa samo da se nasmijem ovoj gluposti, da se mora instalirati Cleartype podrška za Win XP...
Naravno da Cleartype dolazi sa XP-om. Hteo sam da vidim reakcije ako napisem netacnu stvar. Odma haha, hihi, glupost. A kada neko ne zna da namesti fontove na linuxu, onda to nije glupost, to je greska operativnog sistema.
Oko fontova: hajde da budemo skroz precizni:
Citat: ;-) Zapravo Copyright na typeface drzi Monotype, a Microsoft je licencirao to za koriscenje u svom OS-u... pretpostavljam da MS nije licencirao Monotype fontove i platio kintu da bi ih Linux gurui kopirali na svoje vurune i hvalili se kako eto mogu to i oni ;-)
Ovo nije 100% tacno. Microsoft je te fontove bio dao za download slobodno i za druge operativne sisteme. Zasto? Da bi forsirao fontove kao standard. U tome mu je, ocito, uspelo.
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 07:41 ] @
zi, tacno je. Morao si da imas licencirani Internet Explorer, makar 5.0 na Windowsu 3.11 ili Macintoshu...
Da bi legalno koristio te fontove moras da imas sistem koji moze da pokrene MS IE, kao sto rekoh, makar Mac, Windows 3.11 ili Solaris/SPARC (jer su neke IE verzije napravljene za te sisteme). Wine? Nije legalno. Bochs+Windows 3.11 licencirani vec jeste, bar tako mislim. Zato ih i nemas po defaultu u linuxu ili BSD.
Inace, niko te ne prisiljava bas, konkretno na Windowsu da ih koristis, mozes i na QNX-u, ali licencirani sistem koji moze da pokrene IE moras da imas. Ako imas licencirani XP mozes sve te windows fontove legalno da koristis na Linuxu npr.
Npr. na NetBSD ovde pkgsrc nece da mrdne ako nemas odgovarajucu licencu u /etc/mk.conf
Citat:
erika# make
ERROR: acroread7-7.0.8 has an unacceptable license: adobe-acrobat-license.
ERROR: To view the license, enter "/usr/bin/make show-license".
ERROR: To indicate acceptance, add this line to your /etc/mk.conf:
ERROR: ACCEPTABLE_LICENSES+=adobe-acrobat-license
*** Error code 1
Stop.
make: stopped in /usr/pkgsrc/print/acroread7
erika#
I tako za sve sto nije OSS (rar, Opera itd.)
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 30.08.2006. u 09:17 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2006. 08:15 ] @
Citat:
Naravno da Cleartype dolazi sa XP-om. Hteo sam da vidim reakcije ako napisem netacnu stvar. Odma haha, hihi, glupost. A kada neko ne zna da namesti fontove na linuxu, onda to nije glupost, to je greska operativnog sistema.
Linuxasi nikad nisu manjkali smisao za humor, dakle:
- Operacija idenja u Display Properties i ukljucivanja "Clear Type" podrske za ne-LCD monitore
i
- Operacija skidanja 3-party paketa ciji je vendor, inace, sam djavo - dakle Microsoft, eventualno krsenje EULA-e ako nemate MS softver na disku i, na kraju, drndanje sa kojekakvim apt-getovima (podjednako usable kao i kliktanje na check-box, nadasve ;-) i sl..
Zahtevaju istu kolicinu znanja i predstavljaju jednake stvari?
Interesantan pogled na usability i objasnjenje zasto Linux koristi 0.4% desktop korisnika ;-)
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 08:22 ] @
Dimkovicu, ti su fontovi distribuirani uz MSIE 5, AFAIK dovoljno je da imas licencu za Mac OS 9 ili Win 98, a da li je na disku, to mislim da je nebitno. U EULA mozda drugo pise, medjutim.
A BTW apt get je podjednako usable kao i kliktanje na checkbox. Nije to rocket science, zaboga... Otkucati jednu komandu u konzoli je odjednom rocket science, WTF?
[ zi:: @ 30.08.2006. 08:46 ] @
Citat: drndanje sa kojekakvim apt-getovima
Svidjaju mi se ovakve sintagme :) Osnovni package manager = kojekakvi. Vidim da si davno koristio Linux, ali se zato osecas kompetentnim da komentarises :)
Inace da li ima negde podatak koliko njih koristi ClearType? Koliko njih se seti da ukljuci tu opciju, kada je vec toliko lako?
[ Zoran Rodic @ 30.08.2006. 09:17 ] @
Citat: zi::: Svidjaju mi se ovakve sintagme :) Osnovni package manager = kojekakvi. Vidim da si davno koristio Linux, ali se zato osecas kompetentnim da komentarises :)
Upravo je zato ova tema otisla u deeeeebeli off-topic
Ceo off je krenuo onog momenta, kad je degojs obecao da ce mi poslati screenshotove sa svog linuxa da mi dokaze kako to kod mene ne funkcionise.
Zamisli teoriju. Ne radi kod mene , znaci ne radi ni kod tebe.
E onda kad sam mu ja cimnuo slike,video covek da su jos lepsi nego u XP-u pa smo krenulu u drugu pricu, licence, smaranje instalacijom novih fontova, Eula, bla bla bla.
E onda mu posaljem sliku legalnog offica i Ubuntua (da se sad ne smaram sa slikanjem nalepnice XP-a) i dokazem da mogu da ih koristim kako hocu jer su placeni.
E onda ni to nije dovoljno, pa sam Linux OS, i to car
Jednostavno im ne mozes udovoljiti, i stalno ce imati sta da zvocaju
To je ocigledno kompleks meni nepoznate vrednosti ;-)
[ degojs @ 30.08.2006. 12:56 ] @
Apt-get? Pod uslovom da vas linux uopste ima apt-get sistem i da imate konekciju na internet. E to je vec mnogo.
I jos sve ono sto je Ivan rekao.
Pa, masala, ako je to sve jednako kao na Windowsu gde sve sa fontovima radi super od pocetka..
@alkion: probaj da predlozis nekom obicnom korisniku da plati Windows, samo da bi imao kvalitetne fontove u Linux :) Ti ili si pao sa kruske ili.. Slobodno se ti trudi, ali provala je - provala. Jos treba da cujemo da neko nekom savetuje da fontove sa Linuxa kopira na Windows :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 30.08.2006. u 14:11 GMT+1]
[ zi:: @ 30.08.2006. 13:10 ] @
Ko je rekao da je jednako?
Ja sam samo rekao da je trivijalno namestiti. Ti se, degojs, bavis linuxom vec nekoliko godina, ja sam ocekivao da ces procitati neki pocetnicki howto za fontove, a ne nakon toliko godina da se zalis da su ti slova sarena i nejednaka u firefoxu, ako stvarno jesu.
A imas i apt-get, a i konekciju na Internet ;)
btw, da li postoji ClearType za win2k, npr, ili je to samo za XP?
[ degojs @ 30.08.2006. 13:14 ] @
Pa, zi, zasto ti mislis da je meni bio problem namestiti fontove? Nije mi bio problem namestiti ni da prepoznaje "native" rezoluciju mog monitora (sto je takodje podrazumevalo malo odlazak do konfiguracionih fajlova i slicno), ni ostale sitnice.
Stvar je u tome da mi pricamo ono o cemu je ova tema - o obicnim korisnicima. Pa mozes onda da isporucis Linux i bez bilo kakvog grafickog okruzenja, dovedes nekog ko to dobro zna, on to instalira i podesi i kazes - evo moze, znaci isto kao Windows ili Mac OS X. Pa nije isto.
Ili mislis da i ovaj E. Raymond totalno gresi kada prica ovo gore za binary drajvere?
Sta je sledece? Cimamo se danima da npr. namestimo da neka igrica radi pod wine, i ako proradi --- onda je eto, isto kao na Windowsu?
Eh..
[ zi:: @ 30.08.2006. 13:21 ] @
Slazem se. Ti postoci koje stalno pominjete to i dokazuju :)
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 13:33 ] @
Pa znas, bas tu utopiu bih ti mogao preporuciti da kopiras na Windows, kao i druge postscript fontove, TTF se ne koristi za ultraprofesionalnu stampu (a BTW poznajem vlasnika jedne stamparije ovde) vec samo postskript fontovi. ;-) Ali mislim da legalno to ne mozes uraditi ako ne koristis X windows, jer je Adobe Utopia ovde:
http://www.fonts.com/findfonts/detail.htm?pid=201654
Dakle, sta fali unix fontovima please? Odgovori mi.
[ japan @ 30.08.2006. 13:34 ] @
Citat: degojs: Apt-get? Pod uslovom da vas linux uopste ima apt-get sistem i da imate konekciju na internet. E to je vec mnogo.
neverovatno :))))) a taj update ciji si shot postavio na pocetku strane je isao kroz DC mrezu?
znaci, kad na linuxu treba da uradis apt onda je to nesto lose, jer pobogu, pa nema svako internet konekciju. a kad u windowsu skidas drivere preko update-a, onda je to feature koji je MS osmislio za svoje verne korisnike... ;)
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 13:35 ] @
Jos i to cujemo, dobro degojs, sta reci o Windows Update-u ako nemas internet konekciju :)
[ degojs @ 30.08.2006. 13:53 ] @
Citat: neverovatno :))))) a taj update ciji si shot postavio na pocetku strane je isao kroz DC mrezu?
Ne, ali ga je odradio automatski po zavrsenoj instalaciji.
[ degojs @ 30.08.2006. 13:54 ] @
Citat: Jos i to cujemo, dobro degojs, sta reci o Windows Update-u ako nemas internet konekciju :)
Nista, naravno :) ali s obzirom da je ovo pre-RC1, nije iskljuceno da ce ti drajveri da budu na disku do izlaska. Kako rekoh, stvar je da je to sistem uradio automatski. Nisam morao rucno da idem na Windows Update.
[ NastyBoy @ 30.08.2006. 13:57 ] @
Citat: Dakle, sta fali unix fontovima please?
Fali im to shto su na *nix-u afterthought kada je u pitanju svaka druga primena sem prikaza na ekranu. Obichna budzhevina. Bash me zanima koliko si profi preloma video uradjenih na Linuxu?
[ japan @ 30.08.2006. 13:58 ] @
Citat: degojs:stvar je da je to sistem uradio automatski. Nisam morao rucno da idem na Windows Update.
aaaaa.... pa sto ne kazes odmah da ne pricamo o mogucnosti da se nesto uradi, nego o stepenu automatizma...
onda nista, nastavi... ;)
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 13:59 ] @
Video sam jedan radjen u Latexu i bio je stvarno profi, boja. Zato nemoj lupati.
[ NastyBoy @ 30.08.2006. 14:03 ] @
Ma vazhi... Kataloge, chasopise, billborde.... cemo prelamati i raditi separaciju u Tex-u... Kazhi svima koji koriste Quark, InDesign i ine pakete, uz profi kolekcije fontova, da se manu corava posla i predju na (la)tex, tu lezhi buducnost...
Ama smeshno je ovo vishe
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 14:04 ] @
Opet lupas. Da li sam to rekao, da Quark valja latexom zameniti? Ne stavljaj mi u usta nesto sto rekao nisam, ali jednu knjigu sigurno prelamanu Latexom imam, SUSE 6.4 handbook.
Reci da latex ne moze sa profesionalnu stampu da se koristi je jednostavno nonsens, kao i to da na unixu fontovi sluze samo za prikazivanje na ekranu. Moze se reci da je QuarkExpress ili Pagemaker mnogo bolje resenje, jer je user-friendly, ali ne i da je latex neupotrebljiv.
[ degojs @ 30.08.2006. 17:16 ] @
Daj, bojane, otvori drugu temu pa tamo povedi raspravu o pro programima za prelamanje teksta, razlici izmedju fontova za ekran i stampanje i tako sve to.. pro.
Ovde pricamo o obicnim ljudima, kojima i Quark (je l' ima to neke veze sa Quake? :) i ostali programi te kategorije trebaju koliko i tebi NetBSD :>
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 19:41 ] @
Drugo je reci da je nesto tesko, ili teze nego necim drugim, a drugo da je bas nemoguce.
[ z@re @ 31.08.2006. 00:14 ] @
Hahahaha...dajte rezimirajte malo, jel tema lagano prelazi u DTP vode... :)
[ zi:: @ 31.08.2006. 08:25 ] @
TeX je izgleda glavno opravdanje da je Linux dobar i za DTP. Kada neko pita za DTP, odmah TeX, profesionalizam, ovo ono ... Nisam siguran da je pametno zaletati se i 'dokazivati' da je Linux dobar za sve namene.
Linux jeste dobar za one kojima radi posao, ali da li je za siroke mase, to treba da pokazu siroke mase :)
Evo, ja sam koristio TeX za profesionalnu namenu pre desetak godina: visebojni udzbenici za osnovnu skolu iz matematike. Tiraz veliki, gomila slika, dijagrama, i sve sto uz to ide. Duboko cenim TeX, napravljen je savrseno za svoju namenuj, ni jednom nije ni kasljucnuo na hiljadama stranica koje sam radio na njemu. Operativni sistem? MS DOS, PC je bio 286 (!) ... a kasnije 386 :) Nakon konverzije u PS, fileovi su bili prebacivani na Apple racunare.
Da li je to dokaz da je MS DOS dusu dao za DTP zato sto TeX moze da se potera na njemu?
Mogu zamisliti kako se Henriku dize kosa na glavi kada procita ova ubedjivanja i lamentiranja o fontovima :)
[ ventura @ 31.08.2006. 09:15 ] @
BWT kako se zove onaj Tex-ov defaultni font, i da li ima true type verzija?
[ zi:: @ 31.08.2006. 09:25 ] @
Computer Modern Roman ...
http://www.identifont.com/show?763
Meni licno se bas ne svidja taj font, pa sam ga izbegavao gde sam mogao.
Jeste offtopic, ali kada ventura pita, onda se odgovara :)
[ henrik @ 31.08.2006. 09:45 ] @
TeX (i njegove varijante) je odlična stvar, ali više za gomilu matematike, formula ili zajebane tehničke publikacije. Primena mu je prilično ograničena u komercijalnoj štampi.
Bojan je otprilike u pravu za onu priču TT/T1 - TrueType fontovi su optimizovani za što bolji ekranski prikaz, tako im je podešen hinting. Pri izlazu na štampu tj. RIP, krive im se konvertuju u PostScript krive, što dovodi do male deformacije (koju 99% ljudi ne primeti). Za razliku od njih, T1 fontovi imaju originalne PostScript krive, koje ne menjaju oblik.
Ali da ne širimo offtopic, jer onda možemo doći i do OT fontova sa proširenim skupom karaktera i još dalje. Mada ni ne znam o čemu se zapravo priča u originalu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|