[ boccio @ 24.08.2006. 13:55 ] @
Krenuh danas da se cimam za svedski schengen, jer treba da putujem za cca. mesec dana pa da laganica krenem da sredjujem sve, cisto da posle ne bude "drz' mu majko glavu"... 988, uzmem fon ambasade, ljubazan automat mi izdiktira da od nekog vec datuma (marta ili aprila) zakazivanje termina za razgovor / predaju dokumenata ide iskljucivo preko telefona, nema kampovanja ispred ambasade... telefon - 0903-124-124 ?!?

Okrenem broj, takodje ljubazni automat mi saopsti da je cena razgovora 21.50 din/min :))) Pa bolje da su stavili mobilni, jeftinije bi izaslo... Dzizs... nista, doceka me poznata poruka "svi operateri su trenutno zauzeti...". Posle jedno 3-4 minute (znaci 100 dindzi vec sabijeno ni na sta), javlja mi se sluzbenica. Krece konverzacija koju ne bih ocekivao ni u Monti Pajtonu.

JA: dobar dan, voleo bih da zakazem za poslovnu vizu, mogu li dobiti vise informacija?
ONA: pa, svi termini do kraja septembra su zauzeti, a oktobar jos ne zakazujemo, ali mozete zvati svakodnevno posto se vrlo cesto otkazuje, jer ljudi ne skupe potrebnu dokumentaciju...
JA: Svi termini za septembar?!? Cekajte, vi mi kazete da ja nema sanse da otputujem u svedsku za vise od mesec dana??
ONA: ja to nisam rekla!
JA: pa rekoste da su svi termini za predaju dokumenata do kraja septembra zauzeti?
ONA: pa da, ali zovite svaki dan, vise puta dnevno, posto se cesto uprazni neko mesto
JA: pa dobro, sve je to u redu, ali ako se to ne desi, znaci ja zakazujem u oktobru, dok prodje procedura, odobrenje, etc. ja necu putovati do novembra?!
ONA: pa vi zovite svakodnevno...
JA: nista, vi onda meni zakazite za prvi slobodan termin u oktobru, pa ako nesto uleti pre toga, kul...
ONA: niste me razumeli, ne zakazujemo jos za oktobar
JA: ali septembar je popunjen?!?
ONA: tacno
JA: a oktobar jos ne zakazujete?!?
ONA: tacno
JA: pa zasto!??
ONA: pa ambasador (blablabla) jos nismo dobili odobrenje (blablabla) ne zna se (blablabla)
JA: znaci ja jedino da zivkam po deset puta dnevno?!
ONA: bas tako

The moral of the story: samo vi zovite 10 puta dnevno na 0900, po 100 dinara razgovor, i mozda posle 300 evra sabijenih na telefon uspete da vam zakazu termin za 5 dana umesto za 50!!!

Sta reci. Ja i dalje ne verujem, ovo ne da je organizovana prevara i lopovluk u koji je umesana svedska ambasada do VRHA, nego nije normalno... terati ljude da 10 puta dnevno zovu 0903 broj, pritom 3-4 minute cekaju na holdu i plate svaki razgovor po 100-150 dinara da bi dobili priliku da zakazu termin, jer je sve popunjeno do kraja septembra, a oktobar se ne zakazuje jos?!?! pa ovo nema ni u Burkini Faso...

1. Zasto se za zakazivanje ne koristi NORMALAN fiksni telefon, nego 0903 koji kosta 21.50 minut???
2. Zasto se ne zakazuje hronoloski, nego forsiraju ljudi da svakodnevno vise puta zovu ne bi li "uleteli u upraznjeni termin"???

Da li je moguce da se dozvoljava ovako flagrantna pljacka naroda od strane jedne ambasade?!?!??
[ _djevojka_ @ 24.08.2006. 14:09 ] @
Izvini, mozda je glupo pitanje, ali da li si pokusao da odes licno i da razgovaras sa sluzbenicom?
[ SmilieBG @ 24.08.2006. 14:20 ] @
"Nesto je trulo u drzavi Danskoj..."

Uh, cek ovo svedska :)

Pazi, u NL se to sredjuje bar par meseci unapred. Napismeno, pa par nedelja kasnije se ide na razgovor. Mislim da ti je mesec dana "vrlo" kasno da krenes da sredjujes to.

Uostalom, ne cudi me ovo previse, nismo mi naviknuti na ovakav 'tempo' birokratije. Veruj mi i ja sam se zesce nervirao u pocetku u NL, ali sad planiram sve po pola godine u napred i sve ide kao podmazano :)

Poz,
Sale
[ pctel @ 24.08.2006. 14:24 ] @
Pa, sta da ti kazem, navikli smo mi i na gori tretman od strane zapadne evrope u poslednjih 15 godina (sankcije, bombardovanje...), tako da mene posle svega toga jedna pljacka uopste narocito mnogo ne potresa. Iskopah njihov fiksni broj - 011/2069270, kaze da daju informacije radnim danom od 9 do 11 h. Zakazivanje se MORA obaviti preko onog broja koji si naveo, ali se kako rekose preko ovog mogu dobiti odgovori na sva ostala pitanja u vezi viza, pa pokusaj da ih pitas da li je neko otkazao
[ buljko @ 24.08.2006. 14:25 ] @
@_devojka_
Citat:
boccio:... ljubazan automat mi izdiktira da od nekog vec datuma (marta ili aprila) zakazivanje termina za razgovor / predaju dokumenata ide iskljucivo preko telefona, nema kampovanja ispred ambasade... ?!?
[ pctel @ 24.08.2006. 14:27 ] @
Citat:
_djevojka_: Izvini, mozda je glupo pitanje, ali da li si pokusao da odes licno i da razgovaras sa sluzbenicom?

Ti ocigledno nikada nisi bila pred ambasadom - ne mozes tek tako da udjes u fazonu "izvinite, samo nesto da pitam".
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 14:31 ] @
Citat:

Pa, sta da ti kazem, navikli smo mi i na gori tretman od strane zapadne evrope u poslednjih 15 godina (sankcije, bombardovanje...),

Ne bih tako gledao na stvari - onda bi i Svedjani mogli da kazu da je neki nas dripac ubio njihovu ministarku inostranih poslova pa da to koriste kao nekakvo opravdanje za mnoge akcije - sto nije OK.

Citat:

tako da mene posle svega toga jedna pljacka uopste narocito mnogo ne potresa

Pljacka? Imas cenovnik 0900 brojeva + niko te ne tera da ih zoves.

Boccio, Kako je u pitanju poslovna viza, najpametnije je da taj kod koga imas sastanak lepo okrene licno MFA u Svedskoj i objasni o cemu se radi i zahteva korektivnu akciju - ja znam za par slucajeva jedne druge EU zemlje kada je prilicno bilo "ubrzano" izdavanje poslovne vize u zemljama istocne Evrope, zato sto je okrenut pravi telefon za zalbu.

A sto se tih dripaca u ambasadi tice, lepo napisi pismo ministarstvu inostranih poslova Svedske posle svega. Nece mozda pomoci, ali ako 100 ljudi nazove njihovo MFA ili im posalje pismo, neko ce se zapitati da li je poslao prave ljude u misiju u Srbiji - nisu sva ministarstva ino poslova degenerisana kao nase, pa da salju kojekakave likove na rad.

mangel: sredjeno formatiranje...

[Ovu poruku je menjao Milan Andjelkovic dana 24.08.2006. u 21:34 GMT+1]
[ boccio @ 24.08.2006. 14:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pljacka? Imas cenovnik 0900 brojeva + niko te ne tera da ih zoves.

Pa s obzirom da je to jedini nacin da se zakaze - da, indirektno me teraju.

Citat:
Ivan Dimkovic:Boccio, Kako je u pitanju poslovna viza, najpametnije je da taj kod koga imas sastanak lepo okrene licno MFA u Svedskoj i objasni o cemu se radi i zahteva korektivnu akciju - ja znam za par slucajeva jedne druge EU zemlje kada je prilicno bilo "ubrzano" izdavanje poslovne vize u zemljama istocne Evrope, zato sto je okrenut pravi telefon za zalbu.

Dobar savet, na kraju cu to i da uradim...
Citat:

SmilieBG:
Pazi, u NL se to sredjuje bar par meseci unapred. Napismeno, pa par nedelja kasnije se ide na razgovor. Mislim da ti je mesec dana "vrlo" kasno da krenes da sredjujes to.

Holandjani jesu prilicno zezenuti, to je tacno. Ali recimo za svabiju (gde se realno trazi najvise viza) sve funkcionise prilicno organizovano i brzo.

Medjutim poenta mog posta nije u komplikovanosti procedure, ili diskriminaciji - vec prosto o najprizemnijoj, bezobraznoj, hohstaplerskoj PLJACKI.
Citat:

1. Zasto se za zakazivanje ne koristi NORMALAN fiksni telefon, nego 0903 koji kosta 21.50 minut???
2. Zasto se ne zakazuje hronoloski, nego forsiraju ljudi da svakodnevno vise puta zovu ne bi li "uleteli u upraznjeni termin"???
[ pctel @ 24.08.2006. 14:48 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pljacka? Imas cenovnik 0900 brojeva + niko te ne tera da ih zoves.

Ne tera? Hteo bih ja da odem pesice do ambasade - ne moze. Hteo bih da posaljem email - ne moze. Hteo bih da posaljem pismo - ne moze. MORA da se pozove taj broj, ljudi nemaju izbora, ne zovu zato sto vole vec jer su NATERANI.
Edit: Nisam namerno ponavljao sto je boccio vec rekao, vec razlika u brzini kucanja cini svoje.
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 14:51 ] @
Za takve stvari uvek treba odmah obavestavati ministarstvo inostranih poslova te zemlje.

Zasto? Vrlo prosto - svi ti dripci sto su tu uspostavili taj rezim rada rade direktno pod okriljem lokalnog ambasadora, koji im je odredio kako da funkcionisu. Ako se vi njima zalite - nista ne postizete, jer sve zalbe zavrsavaju kod ambasadora - koji tesko da ce zeleti nesto da menja tek tako.

Medjutim, ako se zalite njihovom MFA direktno, i ako to uradi vise ljudi, oni ce imati razlog da menjaju stvari jer to direktno utice na los imidz zemlje.

Jos je bolje ako to uradi firma koja vas zove - jer je to i njihov pravni subjekt, koji moze i vise stvari da pokrene u toj zemlji - obicno u vecini slucajeva zaziru od eskalacija i uradice sve da se situacija resi.

Citat:
pctel
Ne tera? Hteo bih ja da odem pesice do ambasade - ne moze. Hteo bih da posaljem email - ne moze. Hteo bih da posaljem pismo - ne moze. MORA da se pozove taj broj, ljudi nemaju izbora, ne zovu zato sto vole vec jer su NATERANI.

Neko je iskopao lokalni telefon, ili se varam? Na njemu se ne moze zakazati termin, ali se verovatno moze raspitati o mogucnosti zakazivanja?
[ boccio @ 24.08.2006. 14:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Neko je iskopao lokalni telefon, ili se varam? Na njemu se ne moze zakazati termin, ali se verovatno moze raspitati o mogucnosti zakazivanja?

2069270, ali to je samo automat.
[ pctel @ 24.08.2006. 15:04 ] @
Citat:
boccio: Holandjani jesu prilicno zezenuti, to je tacno. Ali recimo za svabiju (gde se realno trazi najvise viza) sve funkcionise prilicno organizovano i brzo.

Pa ne znam bas koliko bih se hvalio Nemcima. Dva puta sam podnosio zahtev za poslovnu vizu kod njih. Prvi put radi saradnje sa jednom firmom tamo. Sve moguce papire prikupio, sluzbenica pregledala, konstatovala da je sve sto treba tu, rekla mi da nema nikakvih problema, da dodjem za 5 dana i da cu sigurno dobiti vizu. Ja dosao, ono zahtev odbijen. Obrazlozenja nema, bilo kakvu informaciju nemoguce dobiti. Napisao molbu da mi se kaze razlog kako bih eventualne prepreke otklonio, sluzbenica uzela molbu, rekla mi da na svaku molbu odgovori za najvise 30 dana na kucnu adresu. Posle 60 dana nema odgovora. Podneo jos jednu molbu. Takodje.
Podneo zahtev za novu vizu, radi odlaska na CEBIT. Kupio karte, platio transport i smestaj. Doneo sve to sa svim ostalim mogucim papirima. Sluzbenica pregledala, rekla da je sve tu i da cu sigurno dobiti vizu. Na moju primedbu da mi je njena koleginica to isto rekla i proslog puta, odgovorila mi je da sigurno firma koja me pozivala nije platila porez ili tako nesto pa su me zato odbili, ali za CEBIT ne odbijaju radnike kompjuterskih firmi, samo da dodjem za 5 dana. Za 5 dana - zahtev odbijen. Jos nekoliko firmi je proslo isto. Nisam se trudio da kucam molbu da mi se kaze zasto. Odustao sam od putovanja po Evropi i konstatovao da se 'lebac mora zaradjivati iskljucivo u Srbiji.

Stvarno nema sta da se kaze, veoma brzo i organizovano odbijaju zahteve.
[ mexico @ 24.08.2006. 15:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Neko je iskopao lokalni telefon, ili se varam? Na njemu se ne moze zakazati termin, ali se verovatno moze raspitati o mogucnosti zakazivanja?

Lokalni, ako i daju putem njega neke informacije, te uputi za zakazivanje na onaj 0900 broj. Okreni obrni jedini nacin je da zoves 0900 broj.

Ali ima jedna druga stvar koja tu nije logicna. Naime od ovog leta su isto poceli i sa grckim vizama. Zakazivanje na 0900 broj zakazes termin, ostavis podatke i posalju ti na kucnu adresu obrazac zahteva za vizu. Medjutim.... Obrazac mi je stigao dan nakon sto sam predao zahtev (snasao se za obrazac). Ali najcudnije koverta koja je stigla nije od grcke ambasade vec od "telekoma srbije" (??). Naravno da sam zvao da proverim sta se desava sa obrascima pre predavanja i to prvo na broj ambasade "lokalni" gde su mi odgovorili na sva pitanja osim onih u vezi zakazivanja i obrazaca. Kada sam kasnije zvao na famozni 0900 broj nisu imali pojma uopse o bilo cemu drugom, u vezi viza, osim da mi potvrdi kada mi je zakazan termin i da ce obrasci sa spiskom potrebne dokumentacije stici. I jos cudnije par dana pred zakazan termin dobio sam poziv sa 065 (i jos nesto) broja da provere da li dolazim kada sam zakazao i da li sam spremio potrebnu dokumentaciju.

U svemu tome kada sam zvao "lokalni" broj ambasade bili su preljubazni ali su rekli nesto u stilu (nisam zapamtio bas detaljan opis) da je sistem zakazivanja telekomov servis i da oni sa tim nemaju nista. Oni samo dobijaju spiskove....

E, sada ako su lagali mene onda i ja lazem vas...

[ dmcm @ 24.08.2006. 15:26 ] @
Nisu te lagali ... to je sad nova fora. samo da znas da i u Svedskoj ima takav sistem ... zoves 0771 111 222 ili tako nesto i kosta te samo 1SEK otprilike 7-9 dinara PO RAZGOVORU.
Oo sto je vazno je da varaju narod da zovu sto god mogu vise i trpaju lovu u DZep a da na primer Svedska ambasada to zna i nikom nista.
TOTALNO BEZ IKAKVOG MORALA

Zeljko
[ boccio @ 24.08.2006. 15:29 ] @
@pctel: ja i nisam ulazio u to da li odbijaju ili ne, samo sam rekao da su expeditivni :)
[ sasa022 @ 24.08.2006. 15:35 ] @
@boccio

Nazalost ovo nije normalna zemlja i da bi nesto ostvario moras da imas ili "debelu" vezu ili da dobro "podmazes".

Ako imas nekog u Svedskoj neka zahtev za vizu podnesu tamo,ako ne
otidji kod nas do neke proverene agencije koja "sredjuje" vize - plati i neka ti to urade za nedelju-dve...
[ mrkidivx @ 24.08.2006. 15:41 ] @
Citat:
Re: Svedske vize - za smeh ili plac?? 24.08.2006. u 15:31
Citat:

Pa, sta da ti kazem, navikli smo mi i na gori tretman od strane zapadne evrope u poslednjih 15 godina (sankcije, bombardovanje...),

Ne bih tako gledao na stvari - onda bi i Svedjani mogli da kazu da je neki nas dripac ubio njihovu ministarku inostranih poslova pa da to koriste kao nekakvo opravdanje za mnoge akcije - sto nije OK.

Upoređivati ubistvo pojedinca sa agresijom na suverenu državu je smešno da ne upotrebim grublji izraz...

Navikli smo mi na pljačkanje.
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2006. 15:56 ] @
Citat:

Upoređivati ubistvo pojedinca sa agresijom na suverenu državu je smešno da ne upotrebim grublji izraz...

SRJ nije bila priznata od strane UN u momentu bombardovanja, i to iskljucivo svojom krivicom (9-to godisnjim insistiranjem na nekim budalastinama) - tako da je tada nisi ni mogao smatrati nekom suverenom drzavom jer njenu suverenost UN nisu zvanicno ni priznavale. Otprilike kao palestinske teritorije.

Mogli su Mongoli da nas osvoje - i nikom ne bi odgovarali.

Sad but true.
[ mrkidivx @ 24.08.2006. 16:38 ] @
Znači super nisi priznat (iz razloga u koje neću sad ulaziti) i svako može da te koka.

Vrlo "napredno" i "humano" razmišljanje.
[ De La Noche @ 24.08.2006. 17:21 ] @
Ne volim bas da ulazim u rasprave na ES, pogotovu ne sa moderatorom kalibra Ivan Dimkovic ;)
ali samo jedno pitanje, sto nam onda sude u medjunarodnom sudu za genocid i agresiju na Bosnu ?
Tad ionako nismo bili priznati, pa nam se to valjda moglo, zar ne?

Elem, Dimkovicu ne trudi se uvek legalisticki da opravdas Evropu.
Nas narod treba da shvati, nas Evropa ne zeli, da ne kazem neki gori izraz da ih boli nesto za nas.
Nas Evropa zeli samo kad treba da nam proda nesto skupo, kad treba da kupi od nas nesto za dzabe,
kad treba da ima koristi.
To je logika kapitalizma i nas narod treba da bude svestan toga.
Zato ne treba da im se uvlacimo u dupe na svakom koraku , nego da vidimo gde mi mozemo da profitiramo iz cele price

@mrkidivx
Sto te cudi to napredno i humano razmisljanje Evrope.
Pa oni su imali kolonije po celom svetu do pre 30 godina,
sada to ne smeju, ali sta mislis da li im je i dalje takav mentalitet ostao ? Ili su to neki drugi ljudi sada ?
I sada imaju kolonije, samo na jedan perfidniji nacin ;)

U sklopu price o vizama, eto ga jos jedan od razloga za ne ukidanje viza,
koliko kesa samo dobiju na ovu foru, mislim da se to meri milionima.

DLN
[ hecky @ 24.08.2006. 17:26 ] @
Neverovano, jos niste naucili .

Ako treba sengen viza idite u ambasadu Nemacke!!

Cekas celo jutro, ali bar dobijes vizu za 3-4 dana .

Mom bratu su Norvezani odbili turisticku vizu posle 2 meseca (wtf?!).

Franzuci takodje zakazuju termine. Meni rekli da dodjem za 45 (cetrdeset pet) dana.

Kod Svaba bar odma znas jel jesi ili nisi .

U UK se za Svapsku vizu aplicira postom .

To sto rade pojedine ambasade kod nas, nije humano. Ako vec hoce vise para, trebali su poskupeti vize (UK viza je 6800 din, ali se dobija isti dan), a ne ovako. Ko ide u inostranstvo, verovatno mu dodatnih 30-50 eur nece biti problem, ako ce svoj problem resiti isti dan).

Jos jedno resenje jeste naplacivanja premium cena za hitno izdavanje viza: produzavanje UK vize kosta £250, s time da vam vrate pasos za mesec-dva. Ko hoce isti dan plati £500 (pet stotina funti = cca 700 EUR).

[Ovu poruku je menjao hecky dana 24.08.2006. u 18:51 GMT+1]
[ mega023 @ 24.08.2006. 17:50 ] @
Citat:
dmcm: Nisu te lagali ... to je sad nova fora. samo da znas da i u Svedskoj ima takav sistem ... zoves 0771 111 222 ili tako nesto i kosta te samo 1SEK otprilike 7-9 dinara PO RAZGOVORU.
.....
Zeljko

Razlika i ako deluje mala nije veruj mi 7-9 dinara Svedjanu nije isto sto i 100-150 dinara Srbinu.
Izracunaj kolika je plata tamo a koliko ovde pa uporedi odnose.... Pogotovo sto te bukvalno teraju da zoves X puta na dan...

CIST LOPOVLUK!
(brzo su se ti shvedjani naucili srpski biznis )

Citat:
De La Noche: Ne volim bas da ulazim u rasprave na ES, pogotovu ne sa moderatorom kalibra Ivan Dimkovic
ali samo jedno pitanje, sto nam onda sude u medjunarodnom sudu za genocid i agresiju na Bosnu ?
Tad ionako nismo bili priznati, pa nam se to valjda moglo, zar ne?

Elem, Dimkovicu ne trudi se uvek legalisticki da opravdas Evropu.
Nas narod treba da shvati, nas Evropa ne zeli, da ne kazem neki gori izraz da ih boli nesto za nas.
Nas Evropa zeli samo kad treba da nam proda nesto skupo, kad treba da kupi od nas nesto za dzabe,
kad treba da ima koristi.
To je logika kapitalizma i nas narod treba da bude svestan toga.
Zato ne treba da im se uvlacimo u dupe na svakom koraku , nego da vidimo gde mi mozemo da profitiramo iz cele price

@mrkidivx
Sto te cudi to napredno i humano razmisljanje Evrope.
sada to ne smeju, ali sta mislis da li im je i dalje takav mentalitet ostao ? Ili su to neki drugi ljudi sada ?
I sada imaju kolonije, samo na jedan perfidniji nacin

U sklopu price o vizama, eto ga jos jedan od razloga za ne ukidanje viza,
koliko kesa samo dobiju na ovu foru, mislim da se to meri milionima.

DLN

potpuno se slazem...

Citat:

PS U UK se za Svapsku vizu aplicira postom .

mi smo od engleza daleko, koliko je Sunce od Zemlje...
a u ostalom kao i da njima treba neka viza za Nemacku...
sa British shoskom sednes u avion i ides bukvalno gde hoces...

PS: spremam se da za Novu Godinu idem kod prijatelja u Hollandiju i planiram da od iduce nedelje krenem da sredjujem papire...
[ hecky @ 24.08.2006. 17:52 ] @
Jeste, ali ima nas koji nemamo britansku soshku, a putujemo u svabiju :P
[ _djevojka_ @ 24.08.2006. 18:08 ] @
Citat:
Citat:
_djevojka_: Izvini, mozda je glupo pitanje, ali da li si pokusao da odes licno i da razgovaras sa sluzbenicom?

Citat:
pctel:
Ti ocigledno nikada nisi bila pred ambasadom - ne mozes tek tako da udjes u fazonu "izvinite, samo nesto da pitam".

Nedovoljno informacija u pitanju. Moze da se raspituje preko telefona, ali takodje, zasto ne bi mogao da upita da razgovara sa sluzbenicom uzivo - moze da zakaze u vezi neceg sasvim desetog i onda da upita i ta pitanja koja ga zanimaju. Cudi me da nije pitao da li ima neka lista cekanja, u slucaju da se neko ne pojavi.

A sto se tice cimanja za vize - nijednom nisam morala da se cimam, vjerovatno zato sto je AU toliko sporedna i 'bezopasna' zemlja, da niko ni ne obraca paznju, nego samo kazu 'prodji' gdje god da se nadjes.

Citat:

pctel:MORA da se pozove taj broj, ljudi nemaju izbora, ne zovu zato sto vole vec jer su NATERANI.

Pa nisu natjerani, niti se mora. Ne mora se nista. Evo, Dimkovic je dao dobar prijedlog - ako ne moze da dobije u Srbiji odgovor, nek' se obrati Svedjanima direktno.

Citat:
U svemu tome kada sam zvao "lokalni" broj ambasade bili su preljubazni ali su rekli nesto u stilu (nisam zapamtio bas detaljan opis) da je sistem zakazivanja telekomov servis i da oni sa tim nemaju nista. Oni samo dobijaju spiskove....

Pa telekom pruza usluge/mogucnost za telefonski saobracaj, ali pare vjerovatno idu ambasadi. Jedan nacin da pokriju troskove - vrijeme - raspitivanje - sluzbenike...

Citat:

De La Noche:
I sada imaju kolonije, samo na jedan perfidniji nacin ;)

Koja god interpretacija, UK izvlaci dobar komad samo iz Australije. :) Samo da se printzevi dogegaju na kratku turneju, i ode pola do tri cetvrt miliona AU dolara, i to sve AU pokrije na kraju. :)
[ EagleOne @ 24.08.2006. 18:24 ] @
Tvoj post sam licno proziveo, fuj_odvratno vise mi je muka od toga...
[ NastyBoy @ 24.08.2006. 18:57 ] @
Citat:
produzavanje UK vize kosta £250

Zapravo koshta £330+

Taj Premium Service od 500 funti im je najjachi - prvo platish pa TEK ONDA gledaju da li imash svu dokumentaciju. Ako nemash, bezhi nazad, pa dodji ponovo sa, opet, 500 funti u dzhepu, nema refundiranja :)

[Ovu poruku je menjao NastyBoy dana 24.08.2006. u 20:38 GMT+1]
[ ton_majstor @ 24.08.2006. 19:29 ] @
Hmmm, taj psihopata koji im je ubio ministarku, šta li... je NJIHOV državljanin! To što ima srpsko ime i prezime je relevantno taman toliko kao što oni "talibani" što posle tri generacije u UK, postadoše Al Kaidini teroristi, pa porokaše komšije.

Moji prijatelji su za porodično proputovanje kolima kroz Francusku, tražili vize još u Martu mesecu! Iako su bogati, imaju stabilne poslove, imovinu, decu, garancijine garancije garanciju... nisu je dobili ni u Julu. Otidoše zato u Grčku.

Inače, JEDINI moj razlog za "ulazak" u EU je baš ovo, pedersko iživljavanje "europejaca" nad nama! Sve ostalo (ekonomija, NATO, šengenske granice) me ne zanima nit' zarezujem za suvu šljivu!

Samo da nas stave na tu usranu "belu listu", pa dosta! Dalje ne treba, gospodo! Samo da znamo dal' smo Rumuni ili Bugari? Grrrrr...

Pozdrav!

P.S. Čuj mene... "šengenske granice" sa šiptarima! Paz' da ne bude...
[ staticInt @ 24.08.2006. 20:14 ] @
Citat:
ton_majstor:
Inače, JEDINI moj razlog za "ulazak" u EU je baš ovo, pedersko iživljavanje "europejaca" nad nama! Sve ostalo (ekonomija, NATO, šengenske granice) me ne zanima nit' zarezujem za suvu šljivu!

Nemoj biti u zabludi da ako udjemo u EU nas vise niko nece da tretira isto, ne zaboravi da smo mi za vreme onog komunizma imali pasos sa kojim smo bez viza isli u ceo svet dok neke zemlje to nisu mogle, a to je vecina ovih zemalja koja se danas izivljava nad nama.
Sve je to stvar dobre politike i dobrih lobiranja, ne treba nama EU da bi dosli do tog standarda gde su ostale zemlje EU.

Ipak smo mi zemlja koja je imala gradjanski zakonik pre te Nemacke a naravno i pre te Svedske i bili na mnogo visem nivou al ta Svedska nije bila ni u jednom ratu i tako dalje, morate gledati realne stvari koje su dovele do ovoga.
[ Trikki @ 24.08.2006. 20:43 ] @
nazalost, mi Srbi moramo racunati na tu prepreku sa vizama. Koliko sam ja cuo Italijani su pojednostavili proceduru i sada je lakse nego kad sam ja vadio vizu pre par godina.

Nije ni meni bilo lako, ali sam stavio neke stvari na papir i malo racunao...
[ Noe @ 24.08.2006. 21:33 ] @
e gde stigoste... Nego da se ja vratim na temu. Zakazaivanje je iskljucivo TELEKOMOV servis.Pre par dan je bila reportaza na TV o tome. Opremili su jednu prostoriju kompovima, telefonima i operaterima tj operaterkma. Sa nekoliko ambasada imaju sporazum o zakazivanju (Svedska izmedju ostalog) i imaju software koji im to odradjuje i direktno termine prosledjuje u datu ambasadu. Pozivi se naravno naplacuju a istovremeno TELEKOM ovo NAPLACUJE i ambasadama sa kojima ima sporazum jer im cini uslugu zakazivanja. Pa sad ti vidi ko tu ima i interes da te tera da zoves nekoliko puta na dan :)
[ ton_majstor @ 24.08.2006. 22:12 ] @
Hahahahaaha!

Pa znači, NISU Švedi ništa krivi!!! (a švedžanke?) To opet neka naša ujdurma!?

Naslov teme je očigledno neodgovarajuć. Treba: Telekomove "Svedske vize" - za smeh ili plac??

Monopol je majka. Što još negde napisah ovde, večeras na ES.

Daklem, DNO. Bio je Radovan III u pravu: "A najbolje MI OKO NAS!"

Pozdrav!

[ mrkidivx @ 24.08.2006. 22:54 ] @
Ma najbolje iz Radovana 3 je ono "Da pobijem g**** i gotova stvar!"
[ boccio @ 25.08.2006. 08:38 ] @
Znaci ladno ne mogu da verujem da je i ovde Telekom upleo svoje lopovske prste. Sad apsolutno svaka zalba, peticija, i sl. o kojima sam razmisljao pada u vodu. Drati narod za zvanje ambasada kao da je jebeni hot-line, a onda jos i ambasadi naplacivati "uslugu", ***ote, pa takav business model je vidjen jedino na Siciliji...
[ Ivan Dimkovic @ 25.08.2006. 08:56 ] @
Ovaj

Zao mi je da vas razocaram ali nije Telekom jedini - sve USA ambasade, gde god mogu nabudze hotline da ih ne smaraju previse - tako recimo u Nemackoj, kad sam uzimao vizu za USA cekao sam jedno 10 minuta na skupom 0190 hotlineu .... jbg, na svu srecu Ameri daju vize na 5+ godina da se ne smaraju sa svima, pa ako deru bar znas da to jednom obavis u nekoliko godina i to je to.

To je stvar izbora Amasade a ne Telekoma, Telekom je tu samo da opsluzi njih sa zahtevima - da nije 0900, bio bi 041 broj - nebitno, ali to je zelja ambasade.

Naravno, i Telekom tu dobija masnu proviziju, mnogo vecu nego u normalnom poslu
[ NickS @ 25.08.2006. 09:07 ] @
@boccio

Slično sam prošao i ja kada sam pre mesec dana tražio švedsku vizu. Zvao sam 2 meseca pre putovanja taj 0903 Telekomov servis i rekli su mi da je prvi slobodan termin 10 dana pred putovanje. Rekao sam da mi je to suviše kasno, na šta mi je operater odgovorio da je to sasvim dovoljno vremena da se dobije viza.

Ne želeći da čekam u neizvesnosti (da li ću dobiti vizu) do 2-3 dana pre putovanja, nazvao sam sutradan opet i dobio termin za 2 dana.

Poenta je da zaista ljudi masovno otkazuju termine i da moraš insistirati na ranijem terminu da bi ga dobio. Prilikom zvanja Telekomovog servisa oba puta sam dobio operatera direktno, bez čekanja, a telefonski račun na kraju meseca mi je bio oko 500 din. (ne koristim previše fiksni i inače).

Na kapiji ambasade stoji obezbeđenje koje pušta ljude samo po zakazanim terminima tako da varijante "idem u ambasadu da pitam službenike" treba zaboraviti.

Pozdrav.

EDIT: Viza za posetu rođacima/prijateljima je u pitanju, u mom slučaju

[Ovu poruku je menjao NickS dana 25.08.2006. u 12:19 GMT+1]
[ madamov @ 25.08.2006. 09:14 ] @
Citat:
Franzuci takodje zakazuju termine. Meni rekli da dodjem za 45 (cetrdeset pet) dana.

Za turističku? Verovatno. Za poslovne vize te gospođa iz Telekoma pita kada treba da ideš, i zakaže ti minimum 5 dana pre tog roka. Ja sam ove godine dva puta vadio poslovnu vizu, i ako imaš sve papire, od zakazivanja do putovanja može da bude i deset dana.

Takođe, ako nešto nedostaje od dokumenata, ne odbijaju te odmah, već lepo napišu šta da nabaviš, što u prevodu znači "donesi taj papir i dobijaš vizu". Na primer, ako aplicirate kao vlasnik firme, traže dokaz da firma još radi. Prvi put sam išao u Agenciju za registre da izvadim izvod iz registra, ali to nije bilo ono što su tražili, već traže potvrdu iz Trgovinskog Suda da firma nije u stečaju.

Ovo za Šveđane mi zvuči neverovatno, mora da je posredi neki žešći nesporazum između Telekoma i ambasade, pogotovo za poslovnu vizu.
[ ventura @ 25.08.2006. 09:35 ] @
Možda ja imam samo sreće, ali do sada nikada nisam imao nikakvih neprijatnih iskustva sa vizama, čak naprotiv...

Kad mi treba viza, ja uzmem dve fotke, hemijsku olovku, potvrdu od firme da sam zaposlen i kolika mi je plata, rezervaciju avio karte i pasoš, i odem u ambasadu, obično pred kraj radnog vremena. Za šengen idem uvek u Italijansku ambasadu jer su gužve najmanje, onaj na vratima me pita za termin, ja mu kažem da nemam zakazano, i da žurim jer putujem za par dana (bukvalno), on me pusti unutra, ja sačekam da prvo svi ovi što imaju zakazano da prođu, ili ako ona prozove nekoga a taj neko nije tu, ja onda se napravim lud pa uletim umesto njega, i ako ne mogu da mi daju vizu odmah isti dan, onda ih zamolim bar za sledeći dan popodne da dođem...

Interesantno je da svi koji putuju u inostranstvo, a vidi se iz aviona da idu da rade na crno, za razlog putovanja navode - ženi mi se od kuma sin, ili prijateljeva ćerka dobila dete, ili ženi mi se brat i sl. I posle se čude kako ih odbijaju... Pa ja koji možda jednom u par meseci odem u ambasadu već provaljujem takve likove, siguran sam da zaposleni mogu takve da nanjuše iza ćoška kad ih viđaju svaki dan...

Prošle godine u januaru kad sam trebao na sajam u UK, dečko i devojka dolaze na šalter baš pre mene i kao turističk idu, vamo tamo... Doneli brdo dokumentacije... I službenica krene da se raspituje, kad ono oboje tek što su završili fax, roditelji nezaposleni, nemaju primanja, a oni kao turistički idu u UK... I ova što radi tamo bez veze pitanja ono skroz normalna, ovi krenu da se znoje da se pravdaju... I vidi ova koliko je sati i glat i odbije... A ja bio isto sa devojkom, ide i ona samnom na sajam da mi pravi društvo, i reko ***ote dal će stvarno sad njoj da daju vizu, pošto vidim ove glat odbili na licu mesta... I ništa predajemo mi dokumenta, ja nemam ništa od papira, 2 lista bukvalno uključujući i formular, devojka isto, pita ona mene gde idem, ja reko idem na sajam da radim, a devojka ide malo da vidi šta ima u Londonu... I ona opušteno kaže kao pametno, tako i treba, i kao dođite u 5 po pasoše...

Mislim da je samo bitno biti normalan u tim ambasadama (na kraju krajeva i oni su ljudi), jasno reći gde ideš, zbog čega, kad se vraćaš, bez isuvišnih muljanja, preznojavanja, snishodnosti... I siguran sam da će svakome ko tako postupa dobijanje vize predstavljati formalnost...

[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 25.08.2006. 10:44 ] @
Cisto da prenesem svoja iskustva sa swedskom ambasadom.. Poslednji put sam putovao za Novu god dakle pre 8 meseci.. Postupak je bio taj da se sa dokumentima ode u ambasadu oko 9 ujutro kad pocinju da rade.. Nikad nije bilo vise od 15-20 ljudi.. Cekanje maksimum sat vremena.. Predas potrebna dokumenta i podizanje pasosa je bilo (sledece nedelje)ponedeljkom i cetvrtkom (ako se ne varam) posle 3 u zavisnosti kad si predao dokumenta.. To govorim za poslovnu vizu.. Znaci bilo je ekstra brzo i ekstra efikasno.. E sad koliko vidim uveli su to zakazivanje i intervju i nama dodatno zakomplikovali stvari...
[ _djevojka_ @ 25.08.2006. 15:52 ] @
Citat:
Noe: e gde stigoste... Nego da se ja vratim na temu. Zakazaivanje je iskljucivo TELEKOMOV servis.Pre par dan je bila reportaza na TV o tome. Opremili su jednu prostoriju kompovima, telefonima i operaterima tj operaterkma. Sa nekoliko ambasada imaju sporazum o zakazivanju (Svedska izmedju ostalog) i imaju software koji im to odradjuje i direktno termine prosledjuje u datu ambasadu. Pozivi se naravno naplacuju a istovremeno TELEKOM ovo NAPLACUJE i ambasadama sa kojima ima sporazum jer im cini uslugu zakazivanja. Pa sad ti vidi ko tu ima i interes da te tera da zoves nekoliko puta na dan :)

Pa ako je ustanovljeno da ima problema sa pruzanjem kvalitetne usluge, onda izvolite obratite se pismeno ambasadama gdje trazite vize, a takodje napomenite da kopiju pisma saljete njihovim ministarstvima spoljasnih poslova. Oni ih placaju da taj posao urade kvalitetno, pa ako zabusavaju, imate imena operatera, vrijeme kada ste zvali i informacije koje ste dobili. U zavisnosti od tipa 'sekretarice', mozete i da snimite te pozive, pa da ih prilozite kao materijal za evidenciju, sto ce ujedno i pokazati kako rade svoj posao. Nazovete ambasadu, kazete da zelite da ulozite zalbu, i trazite ime osobe kome da se obratite.

Jednostavno se ne isplati cekati na liniji i traziti da se razgovara sa nekim od nadleznih. Deset ulozenih zalbi (a duzni su da ti odgovore i jos znaju da kopiju saljes nazad u njihovu zemlju), pa nek' malo pogledaju gdje ulazu novac.
[ pctel @ 25.08.2006. 17:25 ] @
@ventura
Bas bi mi znacilo tvoje misljenje o razlogu zasto nisam dobio vizu u okolnostima koje sam malo iznad naveo.

[ misk0 @ 25.08.2006. 17:52 ] @
Citat:
pctel: @ventura
Bas bi mi znacilo tvoje misljenje o razlogu zasto nisam dobio vizu u okolnostima koje sam malo iznad naveo.

Zato sto nisi vodio dobru koku sa sobom kao ventura :P
[ hecky @ 25.08.2006. 17:54 ] @
Evo sta im je bitno:

1 imas li ti para za to planinarenje (40 eur za svaki dan boravka, na racunu, plus nekih valjda 200 eur)
2 odakle ti pare (objasni primanja: izvestaj iz banke u zadnja 3 meseca, radna knjizica, izvestaj o poslovanju firme ako si vlasnik, bla bla)
3 da ces se vratiti kuci (sengen ili kakve druge vize u pasosu, legitiman razlog za odlazak, zena, deca, nekretnina, auto, ...)
4 da se ponasas opusteno & prirodno i iskreno odgovaras na pitanja

Da li je taj sto ti je slao pismo platio porez ili nije nema veze. Cak mislim da ima takvih problema, ne bi mu ni dali da izvadi to garantno pismo sto ti je poslao.
[ Ivan Dimkovic @ 25.08.2006. 18:07 ] @
Citat:

Da li je taj sto ti je slao pismo platio porez ili nije nema veze. Cak mislim da ima takvih problema, ne bi mu ni dali da izvadi to garantno pismo sto ti je poslao.

Nope - u Nemackoj firme same pisu garantno pismo koje ima odredjenu standarizovanu formu, tj. sta treba da se napise (za razliku od fizickih lica koja idu u opstinu i sl.. gde im drzava stampa pismo).

@Pctel - razlog zasto nisi dobio vizu je vrlo prost - nisi zadovoljio neku od procena konzularnog radnika - moze biti bilo sta od ovoga:

- Nesto nije OK sa firmom koja ti je napisala garanciju (mozda nisu mogli da dobiju lice u pismu koje je u impresumu)
- Firma nije poslala original u ambasadu (ili, eventualno, u ministarstvo ino poslova kopiju)
- Podaci u bilo kome od dokumenata koji si podneo ne odgovaraju faktickom stanju
- Imas dosije u domacoj policiji
- Imas dosije u EU bazi podataka
- Ostao si nekad duze nego sto treba u EU, ili pravio neke prekrsaje tamo
- Procenili su da nemas finansijskih mogucnosti da snosis troskove boravka i puta ako pozivajuca firma nije napisala da garantuje za tvoje troskove
- Predstavljas pretnju po bezbednost ili ustavni poredak zemlje u koju ides
- Imas neku zaraznu bolest
- Zabranjen ti je ulaz u EU
- Procena konzularnog radnika da nemas nameru da se vratis u Srbiju (

U velikoj vecini slucajeva ljudi koji imaju uredne dokumente i pozivajuce pismo od kredibilne firme nemaju problema pri dobijanju nemackih viza. Konzularni radnici i ovako i onako imaju posla preko glave, tako da cisto sumnjam da imaju "pik" na nekoga - jednostavo rade sablonski.

Bilo kako bilo, ako te odbiju - ambasada je duzna da ti pismeno saopsti zasto si odbijen.
[ ventura @ 25.08.2006. 21:22 ] @
Citat:
pctel: @ventura

Možda zvuči bizarno, ali moguće je i da su te odbili zbog previše dokumentacije...

Ako doneseš brdo dokumentacije, verovatno službeniku izgledaš kao neko ko očajno želi da se dokopa EU... Meni sve od dokumentacije stane u zadnji džep i još nikad nisam imao nikakve probleme :)

[ hecky @ 25.08.2006. 21:41 ] @
Postoje potrebni dokumenti za aplikaciju, ali postoji i diskreciono pravo sluzbenika da ti da ili ne da vizu.

U slucaju odbijanja vize, ambasada ti nece dati detaljnije objasnjenje od "nisi ubedio konzula da ces se vratiti kuci" ili eventualno "ne postoje dovoljni razlozi za putovanje", tako da reklamacije zaboravite :).

@Ivan
Malo mi je cudno da Svabe u Beogradu rade credit check firme koja salje pismo?!

Znaci samo opusteno & iskreno (ili neiskreno, ako ste bas veshti lazhov hehe).
[ OffShore @ 26.08.2006. 01:14 ] @
ima jos jedan jadac: KVOTA:)

kvota izdanih viza , u Njemackoj je 60:40 , sto znaci 60 % dobija 40 % pusi pa makar mu i kancelar Njemacke poslao (nekad je bilo obrnuto, a sad su malo popustili) i ovdje igra veliku ulogu sreca: gdje ce sluzbenik da ostavi tvoj predmet: u lijevu ili desnu kutiju iza sebe (npr lijeva pusi, desna dobija:)
jer:

1. Podrazumjeva se da svi koji apliciraju imaju SVE dokumente, inace ne bi bili primljeni
2. da su svukud cisti (nemaju zabrana,policijske dosijee...)

u mnogo slucajeva zalba pomaze, i viza bude izdata

p.s riba mi je radila u Ambasadi :)
[ neca @ 26.08.2006. 10:12 ] @
offoptic :)
@hecky
ja kada sam aplicirao za vizu za put u svajcarsku dobio sam oba odgovora :)
nisam uspeo ni da ubedim konzula da cu da se vratim kuci...a nisam imao ni dovoljno dobar razlog za putovanje :))
[ srki @ 26.08.2006. 15:47 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @Pctel - razlog zasto nisi dobio vizu je vrlo prost - nisi zadovoljio neku od procena konzularnog radnika

U tom slucaju moze da plati i da vidi tacno zasto je odbijen (akt o slobodi informacija). Makar je tako za Australiju, tu ako te odbiju i podneses taj zahtev onda dobijes kompletnu prepisku ambasade sa maticnom zemljom (ako je bilo neke prepiske) i dobijes sva dokumenta u vezi sa tobom odakle tacno mozes da vidis bukvalno sve, sta je sluzbenik napisao kao razlog, koga je zvao, sta je proveravao i sl. Posle toga na osnovu toga mozes da se zalis ako smatras da je razlog prebrzo donet. Znam za neke koji su bili odbijeni za Novi Zeland i onda su se ljudi zalili i tada im je odobreno. Jednom je sluzbenica zbog iskljucivo njene subjektivne lose procene odbila da izda vizu prijatelju od jedne moje drugarice i ona je samo nazvala ambasadu, pripretila tuzbom i viza mu je bila odmah odobrena. Ponekad su ti sluzbenici previse paranoicni ali ne smeju ni oni da preteraju jer ako ih firma ili osoba koja te sponzorise tuzi, onda mogu lose da prodju.

Pctel, ako ne znas kako tacno da dodjes do informacija zasto su te odbili, probaj da nadjes nekog advokata koji se razume u to, on ce da popuni taj zahtev i da prosledi kome treba i dobices kompletnu dokumentaciju o tvom slucaju. Posle mozda mozes da se zalis (u vecini slucajeva to upali) ali ako to ne pomogne onda mozes da podneses tuzbu njihovom sudu (to makar moze sa zemljama koje imaju English Common Law ili slicne zakone ali nisam siguran za Nemacku).
[ kasaad @ 26.08.2006. 15:55 ] @
Nemci ne moraju nikome da objasnjavaju zasto je odbijen. al ono sto sigurno radi je da moze taj ko te pozvao da im skace po lobanji i to prilicno uspesno. Obrati se ministarstvu inostranih poslova pa se to resi uglavnom jako lako . Inace na nase ( osoba koja trazi vizu i nije nemacki drzavljanin ) zahteve se uopcenito ne tangiraju uopste.

Kass

P.s iz licnog iskustva :)

[ srki @ 26.08.2006. 16:14 ] @
Citat:
kasaad: Nemci ne moraju nikome da objasnjavaju zasto je odbijen.

Steta, mislio sam da njihov zakon o slobodi informacija pokriva to. Je l' si siguran da ne moze da se pozove na taj zakon i da trazi odnjihovog ministarstva podatke o svom slucaju?

Citat:
Inace na nase ( osoba koja trazi vizu i nije nemacki drzavljanin ) zahteve se uopcenito ne tangiraju uopste.

To moze da im se obije o glavu ako se osoba kod koje hoces da ides pozove na nacionalnu diskriminaciju. Tako je ova moja drugarica sa Novog Zelanda poslala sluzbenici pismo u kome je rekla da zeli da zna razloge zbog koje je njen prijatelj odbijen i da se nada da nije u pitanju nekakva nacionalna diskriminacija. Za par dana je njenom prijatelju stiglo pismo u kome je obavesten da mu je viza odobrena.
[ kasaad @ 26.08.2006. 16:22 ] @
Ma ne, radi ako se ide preko njihovog ministarstva iz nemacke. ne radi od napolje ..nadam se da si sad razumeo sta sam teo da kazem. Zakon se zaobilazi tako sto ti pri predavanju vise potpises da oni ne moraju da ti daju razlog za odbijanje ..to pise na onom formularu.

Kass
[ dintel011 @ 26.08.2006. 17:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
- Imas dosije u domacoj policiji

Totalno nebitno kada je u pitanju shengen turisticka viza.
[ Noe @ 27.08.2006. 11:08 ] @
Citat:
OffShore: ima jos jedan jadac: KVOTA:)

kvota izdanih viza , u Njemackoj je 60:40 , sto znaci 60 % dobija 40 % pusi pa makar mu i kancelar Njemacke poslao (nekad je bilo obrnuto, a sad su malo popustili) i ovdje igra veliku ulogu sreca: gdje ce sluzbenik da ostavi tvoj predmet: u lijevu ili desnu kutiju iza sebe (npr lijeva pusi, desna dobija:)
jer:

1. Podrazumjeva se da svi koji apliciraju imaju SVE dokumente, inace ne bi bili primljeni
2. da su svukud cisti (nemaju zabrana,policijske dosijee...)

u mnogo slucajeva zalba pomaze, i viza bude izdata

p.s riba mi je radila u Ambasadi :)

Ne bih se bas slozio sa ovime, daleko od toga da se vize daju tako na srecu u zavisnosti gde sluzbenik stavi predmet. U zadnjih deset godina imao sam 15-ak sengen viza i nije me zapala leva kutija :)

Vrlo znacajna stvar je i to koliko ste cesto putovali. Ukoliko ste cesto dobijali vize i putovali ne prekoracujuci rokove, svako sledece dobijanje vize (bilo turisticke bilo poslovne) je vise manje formalnost kao sto rece ventura.
[ pctel @ 28.08.2006. 12:19 ] @
Citat:
Noe: Ne bih se bas slozio sa ovime, daleko od toga da se vize daju tako na srecu u zavisnosti gde sluzbenik stavi predmet. U zadnjih deset godina imao sam 15-ak sengen viza i nije me zapala leva kutija :)

Eto, i pored svega sto je Dimkovic nabrojao, nisam uspeo da se pronadjem ni u jednom od razloga za odbijanje:
- ajd za prvu firmu, ali nemoguce je ne dobiti kontakt-osobu sajma; ukoliko je ima smisla zvati
- Ja sam odneo original pozivnog pisma u ambasadu
- svi podaci odgovaraju faktickom stanju
- Nikada nisam imao nikakvih kontakata sa policijom, izuzev saobracajnom i to minimalno
- Nisam bio u EU
- Isto kao i prethodno
- Firma je napisala da ce snositi troskove; doneo sam izvod racuna na kom je 10.000 EUR-a i prilozio potvrdu o podizanju 1900 EUR-a gotovine za putne troskove
- nisam ni terorista ni politicar
- lekarsko uverenje se ne predaje uz zahtev
- nemam nikakvih zabrana putovanja
- Imam dete, firmu koja radi godinama, trgovinsku saradnju sa EU firmama, pasos pun pecata ne-EU zemalja...

Imajuci to sve u vidu, ubedjen sam da se pri prvom putovanju u EU ako su ispunjeni svi zahtevi pribegava svojevrsnoj lutriji, u koju kutiju ubaciti zahtev.
[ pctel @ 28.08.2006. 12:22 ] @
Citat:
srki: Steta, mislio sam da njihov zakon o slobodi informacija pokriva to. Je l' si siguran da ne moze da se pozove na taj zakon i da trazi odnjihovog ministarstva podatke o svom slucaju?

Siguran sam i ja, uredno su meni oni napisali da na osnovu tog i tog clana nemackog zakona imaju pravo da mi odbiju zahtev bez obzira sto ispunjavam sve uslove kao i da na osnovu drugog clana istog zakona nisu obavezni da daju informacije o razlozima odbijanja.
Znaci, iz ovog se moze zakljuciti da se molbe i zahtevi mogu podnositi, ali ako oni ne zele da ih pogledaju, ne moraju to da ucine, sto je kasnije i potvrdjeno da ne rade. I, eto, moja taktika za sledeci put je - nikako Nemacka! Hocu ja da cekam 3 meseca za odgovor, hocu ja da isproveravaju da li ispunjavam sve moguce njihove uslove, samo necu da mi neko baci zahtev u kutiju za odbijanje a da ga i ne pogleda.
[ OffShore @ 28.08.2006. 12:54 ] @
istinita prica ali za Kanadu:

Goran Vukotic (brat od tetke) kanadski drzavljanin, firmas....slao pozivna pisma nama rodjacima, i uvjek odbijenica, i tako dodje ti Gogi ovde u posjetu i kaze :`ajmo u ambasadu skupa:)

Goran je PONIO garantno pismo za sebe od nekog lika iz Kanade, predali mi fino i rezultat : dvije izdate vize i tri odbijenice, medju kojima i Goran:)

Goran tada zatrazi da prica sa konzulom i TRAS kanadski pasos na pult -i onda je nastala frtutma, pa izvinite, pa ovo ono.....

zakljucak: da su Goranove podatke obradjivali VIDJELI bi da je njihov DRZAVLJANIN, a ovako nisu i covjek popusi kako ovdje kazu ODBIJONICU:)
[ hecky @ 28.08.2006. 13:11 ] @
A zasto bi uporedjivali podatke nekoga ko aplicira za kanadsku vizu sa bazom kanadskih drzavljana?!

To sto si sad izneo absolutno nista ne ukazuje, a po najmanje da su kanadjani neazurni.

Kad malo razmislis, Goran (koji zivi u Kanadi), nema posao u Srbiji, nema zenu, decu, ... sve u svemu nema nista sto bi ga vezivalo za Srbiju sem pasosa. Pa nije ni cudo sto mu nisu dali vizu.
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2006. 14:08 ] @
Citat:

Goran tada zatrazi da prica sa konzulom i TRAS kanadski pasos na pult -i onda je nastala frtutma, pa izvinite, pa ovo ono.....

zakljucak: da su Goranove podatke obradjivali VIDJELI bi da je njihov DRZAVLJANIN, a ovako nisu i covjek popusi kako ovdje kazu ODBIJONICU:)

Ne, to znaci da prilikom aplikacije za vizu svi podrazumevaju da su razlozi navedeni u zahtevu ispravni i proveravaju se oni koji su najverovatnije podlozni neispravnostima (namernim ili slucajnim), ko bi ocekivao da ce neko da sakriva kanadsko drzavljanstvo od kanadskih vlasti!? Dakle, pretpostavlja se da trazis vizu zato sto ti ona treba. Konzularni radnici nisu nikakvi detektivi pa da se bave utvrdjivanjem koliko Gorana Vukotica postoji i koji je od njih njihov a koji iskljucivo srpski drzavljanin - prilikom rada sa odsekom ambasade za njihove drzavljane su uvek drzavljani duzni da dokazu da oni to jesu (pasosem ili slicnim ID dokumentom) - a ne obrnuto.

Ja sam napisao 5-6 EU (Nemacka) pozivnih pisama i svako, ali svako je proslo bez problema - ljudi su dosli u ambasadu sa vrlo jednostavnom, ali potpuno normalnom pricom - idem do ortaka, ostajem toliko i toliko, znamo se iz srednje/odavde/odande i to je to...

Valjda ako se pojavis sa nekim levim pricama, pricom kako ides kod rodjaka na svadbu i sl... sto Ventura rece, automatski bivas i sumnjiv.
[ _djevojka_ @ 28.08.2006. 14:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Valjda ako se pojavis sa nekim levim pricama, pricom kako ides kod rodjaka na svadbu i sl... sto Ventura rece, automatski bivas i sumnjiv.

Ne znam zasto se ovo cini sumnjivo. Zar nije nemoguce da imas rodjake sa kojima se slazes i koji su spremni da ti plate kartu, put i osiguranje, da ne budes na trosku drzave?
[ Ivan Dimkovic @ 28.08.2006. 14:48 ] @
@_djevojka_,

Sve bi to bilo super kada ne bi bilo vrlo velikog procenta malverzacija u vezi sa navodnim svadbama.

Logika tih EU konzularnih radnika je prosta - svadbe se obicno obavljaju bas u Srbiji jer je obicno vecina rodbine u Srbiji a ne u nekoj Svedskoj, Nemackoj i sta ti ja znam, a vrlo verovatno doticni "rodjak" se previse puta zenio u proteklih 5 god :)
[ OffShore @ 28.08.2006. 16:48 ] @
u gore navedenom slucaju SLUZBENICI su PRIZNALI da nisu nista provjeravali i zato su se izvinjavali
[ srki @ 28.08.2006. 19:44 ] @
Citat:
pctel: Siguran sam i ja, uredno su meni oni napisali da na osnovu tog i tog clana nemackog zakona imaju pravo da mi odbiju zahtev bez obzira sto ispunjavam sve uslove kao i da na osnovu drugog clana istog zakona nisu obavezni da daju informacije o razlozima odbijanja.

Sta tu tacno pise? Mozda se odnosi samo na to da ambasada ne mora da ti kaze zasto si odbijen. To je i u drugim zemljama ali ti kada se pozoves na zakon o slobodi informacija onda ne ides preko ambasade. Advokat ce sigurno znati kome to treba da prosledi. Mozda treba policiji, mozda direktno ministartsvu ali u svakom slucaju ako taj zakon deluje kao u nekim drugim zemljama onda postoji nacin da dodjes do razloga sto su te odbili ali to nece ici preko ambasade.

Citat:
Ivan Dimkovic: Valjda ako se pojavis sa nekim levim pricama, pricom kako ides kod rodjaka na svadbu i sl... sto Ventura rece, automatski bivas i sumnjiv.

To je tacno i znam za dosta slucajeva kojima su bile bezrazlozno odbijene vize mada uz malo natezanja i pretnji pozivaoca to se brzo resi narocito ako je pozivaoc drzavljanin te zemlje u koju ides i ako time sto mu ne das da primi svoje rodjake ugrozavas neka prava itd...Neki su za neke bitnije vize (permanent residency ili kasnije citizenship) pokretali tuzbe i na sudu dobijali jer onda case officer ne moze iz subjektivnog razloga da ti ne da vizu dok se to inace cesto desava.
[ _djevojka_ @ 29.08.2006. 02:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @_djevojka_,

Sve bi to bilo super kada ne bi bilo vrlo velikog procenta malverzacija u vezi sa navodnim svadbama.

Logika tih EU konzularnih radnika je prosta - svadbe se obicno obavljaju bas u Srbiji jer je obicno vecina rodbine u Srbiji a ne u nekoj Svedskoj, Nemackoj i sta ti ja znam, a vrlo verovatno doticni "rodjak" se previse puta zenio u proteklih 5 god :)

Pa znaci zbog kvarnih zuba da svi ispastaju? Fer je da ide na case by case osnovi, jer eto desava se da nisu BAS svi u Srbiji.

Takodje, ne bih rekla ni da su cista posla u ambasadama, pogotovo sa sluzbenicima; ali gledajuci da je ovo tema o Svedskim vizama - da li bi bio off topic da iznesem informacije o nekoj drugoj ambasadi? (pitanje za moderatore)
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2006. 08:22 ] @
Citat:

Pa znaci zbog kvarnih zuba da svi ispastaju? Fer je da ide na case by case osnovi, jer eto desava se da nisu BAS svi u Srbiji.

Case by case osnova je apsolutno nemoguca za slucaj da imas toliku navalu - na kraju krajeva, kako bi to proveravali?

Case by case osnove se rade iskljucivo za radne/boravisne vize, za koje imas mnogo manje aplikacija - kada bi se radila case-by-case provera za svaki sitni detalj i za turisticku vizu, mogli bi da ih izdaju 10-tak mesecno, sto se opet, verujem, ne bi dopalo onima koji bi da idu tamo :)

Citat:

Takodje, ne bih rekla ni da su cista posla u ambasadama, pogotovo sa sluzbenicima; ali gledajuci da je ovo tema o Svedskim vizama - da li bi bio off topic da iznesem informacije o nekoj drugoj ambasadi? (pitanje za moderatore)

Mozes slobodno na novoj temi, svakako je dobro cuti sva iskustva.

Medjutim, pre nego sto ljudi krenu da flejmuju ambasade - jedna stvar, Gradjani Srbije su #1 po broju azilanata u toj Svedskoj - sasvim je logicno da je samo zbog tog fakta njihovo MFA sigurno propisalo strozije kriterijume za dobijanje viza i, uopste, ophodjenje prema klijentima.

U takvim situacijama najvise stradaju najmanje krivi gradjani - oni koji bi sasvim legalno da idu tamo kod prijatelja, rodjaka, poslovnih partnera - i to je, na zalost, samo jedan od primera kako metode sankcionisanja pogadjaju one koji su najmanje krivi - verujem da kriminalnci, ilegalci i sl.. ne haju puno za strogocu u izdavanju viza jer im one i ne trebaju.

No to je vec sasvim poznata stvar.
[ hecky @ 29.08.2006. 09:36 ] @
Norvezani rade case-by-case za turisticke vize.

Ceka se po 2 meseca na odgovor!

Tako da je svabski rulet u sustini najbolji nacin za dobijanje sengen vize (takodje, ovde je neko pominjao pozitivna iskustva sa italijanskom ambasadom, pa mozda i tamo valja probati).
[ _djevojka_ @ 29.08.2006. 10:18 ] @
Citat:
Case by case osnova je apsolutno nemoguca za slucaj da imas toliku navalu - na kraju krajeva, kako bi to proveravali?

Pa hajde da vidimo kako do sada provjeravaju. Nema perfektnog sistema, ali ne mozes sve ljude staviti u isti kos, pa reci -e, niko danas ne dobija vizu, jer su nas dvojica proslog mjeseca zeznula. Pa ako su otisli u tu drugu zemlju i zadrzali se duze ili napravili neko njesra - nek' policija sa druge strane rjesava problem.

Nije neophodno da provjeravaju sve i jedan detalj, ali mogu provjeriti policijski dosije (koliko to uzme - dva, tri minuta? - meni su uzeli citava dva minuta za pretragu, i deset minuta za papirologiju), cisto provjeriti da li se prica poklapa - nazvati drugu osobu ili provjeriti detalje o ranijim putovanjima, na primjer. Eto onaj primjer o vjencanju - ako slave u nekom hotelu - nazvati hotel i provjeriti rezervacije. Ne znam da li si upoznat sa doseljenicima iz Italije, ali imas primjer gdje ima vise Italijana iz nekog seoceta, u Australiji, nego sto ih ima u tom seocetu u Italiji - ma kako komicno to zvucalo. Ovo je isto slucaj sa nekim porodicama koje su dosle tokom ovih petnaestak godina sa podrucja bivse Jugoslavije. Znam par porodica gdje doslovno vise clanova zivi u inostranstvu nego sto se nalazi u Srbiji/RS/CG/HR/itd; i nije nista neobicno - sh&t situacija, ljudi otisli, zivot ide dalje, neko hoce da putuje - ima sve troskove pokrivene - i sad se neko iz ambasade nasao da gnjavi i maltretira a postoje validni razlozi za put i dovoljno papirologije. Pa ja bi im prva poslala bumerang u glavu, nek' procitaju papirologiju, nek' pitaju ako nesto nije jasno. Evo primjera iz AU - velika porodica, tri sestre i brat - svako sa svojom porodicom; svake godinu/dvije salju papirologiju da im u posjetu dodje majka, i da vidi unuke; onda drugi primjer - isto velika porodica, svi troskovi placeni - salju papire da neko iz njihove porodice dodje na ljetnji raspust.

Citat:
Citat:

Citat:
Mozes slobodno na novoj temi, svakako je dobro cuti sva iskustva.

Oke. I prijedlog za naslove teme: 'krelci iz ambasada'? (cisto da se pokriju sve ambasade i svi krelci?)
[ pctel @ 03.09.2006. 00:19 ] @
Citat:
hecky: Tako da je svabski rulet u sustini najbolji nacin za dobijanje sengen vize (takodje, ovde je neko pominjao pozitivna iskustva sa italijanskom ambasadom, pa mozda i tamo valja probati).

A sta je sa Grckom? Prema mojim saznanjima odobrava se oko 80% zahteva za turisticku vizu, sezona je vec na kraju tako da hotelski smestaj mozete neci za neke sitne pare tipa 50 EUR-a 10 dana, pa tako kad odete tamo, vratite se na vreme i ne napravite nikakav problem trebalo bi da imate duplo vise sanse pri sledecem zahtevu za bilo koju sengensku vizu.
[ elitestar @ 30.03.2007. 15:55 ] @
ima li neko ideju koliko treba da se podmaze za svedsku Vizu?
ima li negde neki 'cenovnik" za evropuuopste, resio sam da shopingujem neku vizu i da idem malo preko :)
[ markom @ 30.03.2007. 16:08 ] @
Ima li neki razlog iz kojeg je ne bi tražio regularnim putem?
[ elitestar @ 30.03.2007. 22:12 ] @
nije mi potrebna turisticka viza.

koji je broj ljudi koji dobije stalnu vizu regularnim putem?

zelim da se preselim za stalno.

neka ideja?

[Ovu poruku je menjao elitestar dana 31.03.2007. u 13:44 GMT+1]
[ rafiki @ 31.03.2007. 18:32 ] @
Svedski konzulat je, pre nekog vremena, promenio proceduru za dobijanje vize i dobar deo osoblja, bas zbog manipulacija sa vizama.

Ne veujem da u ovom momentu imas puno sansi da "kupis" njihovu vizu.
[ vukad @ 31.03.2007. 21:03 ] @
Citat:
elitestar: nije mi potrebna turisticka viza.

koji je broj ljudi koji dobije stalnu vizu regularnim putem?

zelim da se preselim za stalno.

neka ideja?

[Ovu poruku je menjao elitestar dana 31.03.2007. u 13:44 GMT+1]

Postoje samo dva nacina da dodjes i ostanes u Svedskoj:
- da nadjes posao u firmi koja ce da te sponzorise za stalnu boravisnu dozvolu
- da ozenis svedjanku

Vecina nasih ljudi su dosli u Svedsku kao izbeglice/azilanti sto vise nije moguce.

A sto se tice podmazivanja, koga si mislio da podmazes? U ambasadi u Beogradu se izdaju samo posetilacke/turisticke vize, ako apliciras za radnu/boravisnu dozvolu tvoja dokumenta se prosledjuju u Migrationsverket u Svedskoj. Onda Migrationsverket kontaktira i vrsi proveru kod tvog potencijalnog sponzora/poslodavca zasto si im bas ti neophodan pre nego sto izda dozvolu. Ako udjes u Svedsku bez legalne boravisne dozvole dobijene od Migrationsverketa, neces moci da dobijes personnumer bez koga ne mozes ni da se uclanis u video klub, a kamoli da otvoris racun u banci ili iznajmis stan. Nalazenje posla na crno je jako tesko, mozes jedino da cistis ili radis na gradjevini.
[ samo_partizan @ 15.06.2009. 07:56 ] @
Koliko tesko se dobija Svedska turisticka viza?
[ mire_zr @ 22.07.2009. 19:36 ] @
brate grobare, veoma tesko... juce sam se vratio iz stoholma gde sam bio oko 3 nedelje u poseti rodjenoj tetki... da bi dobio turisticku vizu ona je morala da mi posalje pozivno pismo, drugacije je nemoguce otici...strasno.....
[ stanko s @ 21.05.2010. 01:16 ] @
Sta se desava Kada imas boravisne i radne papire za Swedsku? Od 2008 godine imam boravak u SWE.,a u svajcarsku sam imao zabranu ulaska do 2011godine,normalno sam putovao dok nije Svajcarska usla u Sengen,od tad me drze po sat vremena na Madjarskoj granici i na Slovenskoj, na granici me posle provere puste da udjem u sengen.I savetuju mi da letim direktno za Svetsku dok zabrana ne istekne. Pitanje: Dali je moguc problem prilikom produzenja radne dozvole i boravisne za Svedsku-u mom slucaju.Hvala.
[ miloshzorica @ 21.05.2010. 15:24 ] @
sreca pa imas residence permit u SWE. da nemas, zabrana bi ti bila za citavu schengen zonu. da li ce smetati za novu residence permit u SWE, cisto sumnjam. da ce te cimati svaki put na ulasku u schengen, hoce. opet, ovisi o tome zasto si dobio zabranu za CH. ukoliko je u pitanju visa overstay a da pri tom nisi bio umesan u neki kriminal niti osudjivan, onda nece biti frke 99%.
[ stanko s @ 21.05.2010. 16:17 ] @
Zabrana za CH istice sledece godine ,tako da to nije ni neki problem. Ova Swedska viza mi istice sad u 7 mesecu trebao bi dobiti sada stalne papire Permanent,pa sam misleo da mi nece nesto smetati sto je podatak o zabrani u CH usao zajedno kada i Svajcerska u Sengen. Sengen Informativni System SIS.
[ aliti @ 10.08.2012. 14:52 ] @
zdravo svima htela bih da pitam dali je moguce da ja cekam boravisnu vizu 8 meseci bez odgovora rekli su mi da ce biti avgusta ja cekam i dalje nema nista brine me sve to ali cula am a je sada rat sa sibirjom i da zbog azilanata moracu da cekam duze dali neko zna vise o ovome hvala