[ Badmin @ 25.08.2006. 16:40 ] @
Primetio sam da su teme o CNC mašinama imale dobar odziv na ovom forumu, ali mislim da bi pored teme o samogradnji cnc mašina bilo veoma korisno otvoriti i temu oko servisiranja istih.Danas je u Srbiji sve više ovakvih mašina,ali i malo pravih servisera koji bi bili u stanju da se nose sa problemima koje ovakav vid proizvodnje nosi.Znam zašto ovo govorim jer radim na održavanju cnc mašina u firmi koja poseduje 30 mašina ovakvog tipa,plus dvdesetak univerzalnih.Svaki novi dan donese i novi problem jer originalne delove je teško(tj. nemoguće) kod nas pronaći a i dokumentacija je veoma oskudna.Kupovinom polovne mašine uglavnom se ne dobije potpuna dokumentacija,ako se i dobije!problem nastaje kada bez šema ili plc-a stvarno niste u mogućnosti da otklonite kvar.Upravo iz tog razloga i otvaram ovu temu,da bi ,ako je moguće razmenjivali iskustva,informacije ili neophodnu dokumentaciju.Voleo bih da ova tema zaživi pa da čujemo i druga iskustva ljudi koji se susreću sa ovom vrstom problematike! Boroja Slobodan |