[ spartak @ 26.08.2006. 15:26 ] @
Konkretno pitanje:

Tabele - Prva, Druga i Lookup

Prva
-------
ID, ime

Druga
-------
ID, ime

Lookup
-------
prvaID, drugaID

Kako sa ADO.NET moze da se dobije nesto sto bi dobili iz baze sa:

Code:

SELECT L.drugaID, D.ime
  FROM Lookup L
      LEFT OUTER JOIN Druga D
          ON D.ID = L.drugaID
  WHERE L.prvaID = 1

Znaci "daj mi sve druge (ID i ime) po tabeli lookup gde je ID prve 1". Sve tri tabele su u tipskom DataSet

Znam kako bih to uradio da mogu da postavim DataSource neke kontrole na formi da bude BindingSource nad Lookup tabelom, pa napravim fkBindingSource i OK to radi. Ali to bi bio klasican master details, a ne lookup veza. Medjutim kako ovo moze da se izvede sa dva ComboBox? Kad se na prvom selektuje neka vrednost iz tabele Prva, da se drugi ComboBox puni vrednostima iz tabele Druga ali samo onima koji zadovolje uslov po Lookup tabeli".
[ bjevta @ 27.08.2006. 06:34 ] @
"Znaci "daj mi sve druge (ID i ime) po tabeli lookup gde je ID prve 1". Sve tri tabele su u tipskom DataSet"

ako je primarni ključ poveznika komponovan iz primarnih ključeva prve i druge tabele, onda nema "svih" iz druge tabele već samo 1. dakle, 2 parenta (tabele prvi i drugi) i 1 child.
---------------
pogledaj DataRow.GetChildRows(), DataRow.GetParentRow() i DataRow.GetParentRows()
[ spartak @ 27.08.2006. 09:57 ] @
Nije.

To nisu primarni kljucevi vec Lookup, tabela koja oslikava odnos vishe-vishe (1..n - 1..n).
[ dusty @ 27.08.2006. 22:09 ] @
Napravi DataRelation izmedju prve tabele i lookup tabele, i josh jednu izmedju lookup i druge tabele. Kada bindujes koristi fully quallified name za display member (prvi listBox je samo ime tabele, a drugi listbox je tabela.relacija1.relacija2.polje). Govorim napamet, mozda sam zeznuo za drugi display member

Je'l na to mislis ?
[ spartak @ 28.08.2006. 12:49 ] @
Najblize ovome sto si napisao sto sam uspeo da nabodem je ovo:

Code:

test1.Prva.ChildRelations[0].ChildTable.ParentRelations[0].ParentTable

E sad, relacija ode preko Prva -> Lookup -> Druga, medjutim vraca kompletnu tabelu Druga. Moguce da je tome razlog ovo sto je izmedju ChildRelations i Parent realtions "ChildTable" koji je u stvari ta moja Lookup tabela, ali ovu formu koju si ti postavio tabela.relacija1.relacija2... ne mogu nikako da postavim.

Da nemas mozda link ka nekom primeru ili tako nesto. Sve sto uspevam da nadjem su jednostavni master-details primeri.