[ lukeguy @ 27.08.2006. 20:06 ] @
sticajem okolnosti Java kod pišem u JDK 5 okruženju, ali će biti potrebno da se izvršava i na 1.4 JDK instalaciji. video sam da je moguće javac 1.5 kompajleru zadati parametar '-source 1.4' gde on pri kompajliranju vrši proveru kompatibilnosti koda. ali on i dalje kompajlira koristeći 1.5 klase.

e sad, koliko sam shvatio da bih mogao da kompajliram za 1.4 verziju Jave mogu zadati parametar '-target 1.4' ali je pri tome neophodno zadati i lokaciju 1.4 verzije svih klasa, što se na kraju svodi na to da imam i JDK 1.4 instaliran. jesam li u pravu? je li 1.4 JDK neophodan ili je moguće samo sa JDK 1.5 dobiti .class fajlove za 1.4 Java mašinu? :)

hvala svima!
[ djalfirevic @ 27.08.2006. 20:31 ] @
Citat:
lukeguy: sticajem okolnosti Java kod pišem u JDK 5 okruženju, ali će biti potrebno da se izvršava i na 1.4 JDK instalaciji. video sam da je moguće javac 1.5 kompajleru zadati parametar '-source 1.4' gde on pri kompajliranju vrši proveru kompatibilnosti koda. ali on i dalje kompajlira koristeći 1.5 klase.

e sad, koliko sam shvatio da bih mogao da kompajliram za 1.4 verziju Jave mogu zadati parametar '-target 1.4' ali je pri tome neophodno zadati i lokaciju 1.4 verzije svih klasa, što se na kraju svodi na to da imam i JDK 1.4 instaliran. jesam li u pravu? je li 1.4 JDK neophodan ili je moguće samo sa JDK 1.5 dobiti .class fajlove za 1.4 Java mašinu? :)

hvala svima!

Mislim da ne moras da imas instaliran JDK 1.4. I to spada pod domen portabilnosti koju programski jezik Java poseduje.
[ lukeguy @ 29.08.2006. 20:37 ] @
Nisam siguran da li govorimo o istome. Ja mislim o mogućnosti da JDK 1.5 proizvede bajtkod za JRE 1.4 bez instaliranog JDK 1.4. Jasno mi je da je 1.4 (kao i svaka verzija) unapred kompatibilna, tj. da će se 1.4 kod izvršavati na 1.5 JVM.

Ja sam probao da izvršavam javac sa parametrom -target 1.4 ali mi izbaci grešku "target release 1.4 conflicts with default source release 1.5". U Javinoj dokumentaciji sam našao primer za kompajliranje za stariju verziju gde stoji da treba navesti i putanju do JDK 1.4 klasa. Ono što ne znam je da li je to zaista neophodno, tj. da li je moguće proizvesti 1.4 bajtkod samo uz pomoć JDK 1.5.
[ logotet @ 29.08.2006. 20:53 ] @
Ovako:
da bi ti se kod izvrsavao na 1.4, a na svojoj razvojnoj masini imas 1.5, treba da prilikom kompajliranja koristis i opcije -source i -target.
Ako u svom izvornom kodu ne koristis novitete iz 1.5, sve ce se prevesti bez problema, a ako koristis te novitete, onda moras da ih uklonis iz koda.
[ lukeguy @ 30.08.2006. 20:49 ] @
Hvala ti. Znači nikako mi nisu neophodne 1.4 klase?