[ madwolf @ 22.02.2003. 23:23 ] @
Elem,
hteo bih da instaliram Linux na mashinu...
imam P1 MMX 233 MHz, 64 MB RAM, graficku 4 MB, i mogu da izdojim za Linux max 2GB.
koju biste mi ditribuciju i verziju Linuxa preporucili. Naravno, pocetnik sam...
[ Miroslav Strugarevic @ 22.02.2003. 23:56 ] @
Pa ove upicanjene nikako..
Debian ili Slackware bi trebao da rade pristojno.
[ Milan Andjelkovic @ 23.02.2003. 00:14 ] @

u kompatibilnost necu ulaziti, ali s obzirom da je covek pocetnik ne bih preporucio slackware.
govorim iz sopstvenog iskustva - prvi linux koji sam stavio nakon dugogodisnjeg trovanja win-om bio je slack, ali nikako nisam mogao da se snadjem.

sada manje-vise uspesno ucim da koristim Red Hat.
[ Miroslav Strugarevic @ 23.02.2003. 00:17 ] @
Pa slack je odličan, a pošto je mašina lošija.. nemože ništa novije, ( može ali će dosta slabije da radi. ).
[ flylord @ 23.02.2003. 00:32 ] @
Caos,
Ako je pocetnik Debian ce da ga unisti:) sem ako nije uporan da nauci nesto, a iskreno sa Slack-om ili Debian-om ce najvise da nauci. Ali, ako hoce nesto lepse najbolje SuSe (8.1) i da kao graficko okreuzenje ne izabere ni gnome ni kde nego nesto manje zahtevno: npr WindowMaker
Poz
[ BORG @ 23.02.2003. 02:16 ] @
Citat:
mangel:

Ucis da koristis RedHat ? l;)
Hmm ... veoma zanimljiv slucaj l;))
[ BORG @ 23.02.2003. 02:25 ] @
Citat:
madwolf:
Elem,
hteo bih da instaliram Linux na mashinu...
imam P1 MMX 233 MHz, 64 MB RAM, graficku 4 MB, i mogu da izdojim za Linux max 2GB.
koju biste mi ditribuciju i verziju Linuxa preporucili. Naravno, pocetnik sam...

Kao sto su ostali vec predlozili, www.debian.org ili www.slackware.com, instaliraj IceWM ili Fluxbox, ili Blackbox .. i uzivaj L;)
[ madwolf @ 23.02.2003. 12:59 ] @
Ok,
ali ja, kao pocetnik sa kojom cu se distribucijom bolje snaci, u smislu da je instaliram...
nego, i koju verziju doticnih bi preporucili...?
[ Miroslav Strugarevic @ 23.02.2003. 13:39 ] @
Slackware je dosta lakši od Debiana, moje mišljenje je da uzmeš slack, ...
Instalacija mu je prosta, a i izabir paketa je dosta lakši nego kod debiana...
Sam odluči.
[ Milan Andjelkovic @ 23.02.2003. 13:42 ] @
Citat:
BORG:
Citat:
mangel:

he, he...

koliko god to cudno zvucalo, cak i win mora da se uci ako ne znas nista o njemu :)
[ Milan Andjelkovic @ 23.02.2003. 13:44 ] @
Citat:
flylord:
Caos,
Ako je pocetnik Debian ce da ga unisti:) sem ako nije uporan da nauci nesto, a iskreno sa Slack-om ili Debian-om ce najvise da nauci. Ali, ako hoce nesto lepse najbolje SuSe (8.1) i da kao graficko okreuzenje ne izabere ni gnome ni kde nego nesto manje zahtevno: npr WindowMaker
Poz

sto se tice SuSe-a, ja sam pre neki dan pokusao da ga instaliram na jednu cak jos slabiju masinu (166MHz,32Mb RAM,1,4Gb predvidjeno za Linux) i rezultat nakon vise sati rada je bio jednom recju - katastrofalan. pretpostavljam da dodatnih 100MHz i 32Mb ne bi znacajno(dovoljno) pomoglo. ispravite me ako gresim.
tako da, po svoj prilici, ostaju slack ili debian. nadam se da ces imati malo vise strpljenja nego ja :)

[ elitefan @ 24.02.2003. 10:01 ] @
Citat:

Pa u cemu je problem, kernel je kernel ostalo su dodatci, pa sad bio to RH, Debian ili Slack za sve je potrebno vremena. A izmedju ostalog nervira me da postavljas RH kao da je s***** a ne "pravi" linux, koji je samo tako pojednostavljen, da bi bio sto laksi za koristenje. A za tvoju informaciju i u red-hat-u mozes sve raditi preko konzole i niko te ne tjera da koristis graficko okuzenje.

Ja mislim da bi svima nama koji volimo i koristimo linux, trebalo biti u cilju da se linux ( bilo koji distro) sto brze siri po planeti, i to ne samo po serverima nego i po kucama, a ne da se prepiremo koji je bolji koji gori. Ako pak ti sada zastupas misljenje da je samo onaj linux korisnik pravi koji koristi konzolu i nema graficko okruzenje to je druze tvoj problem i mozes nastaviti tako i dalje ako ti se svidja.

Moras samo razumijetii da nisu svi opcinjeni moci konzole vec da ima ljudi koji vole i graficko okruzenje i oni se tada isto nazivaju LINUX-KORISNICIMA htjeo to ti ili ne.

P.S. Sa ovakvim komentarima samo zbunjujes ljude koji traze pomoc, i ne postavljaju postove da bi ih neko ismijavao. Izmedju ostalog decko je postavio naslov POTREBAN SAVET a ne POTREBAN KLAUN
[ elitefan @ 24.02.2003. 10:36 ] @
Ako si pocetnik moja preporuka je jasna: Knoppix

Zasto knoppix?
Zato sto nije potrebna instalacija.
Zato sto podrzava vec u startu mnostvo hardware-a
Zato sto mu nije potrebna monstrum mashina da bi radio kako treba (od 233 MhZ 128 RAM)

Sta je knoppix:

Knoppix je cd linux (Debian), sto znaci cijela distribucija ti je na cd-u. Nije ti potrebna nikakva instalacija niti bilo sta drugo, sve startujes sa cd-a.

Evo samo nekih paketa koji su vec unutra:
* Linux-Kernel 2.4.x
* KDE V3.0 K Office WWW-Browser konqueror
* X Multimedia System (xmms) mit MPEG-Video und MP3- Ogg Vorbis Audio Player xine
* Internet-Zugangssoftware kppp,pppoeconf (DSL) und isdn-config
* Gnu Image Manipulation Program (GIMP) Version 1.2
* OpenOffice(TM), StarOffice(TM) Office-Suite
* Development-Tools (u.a. kdevelop)

i jos mnogi drugi oko 900 paketa.

Kada prvi put boot-ujesh moras promjeniti u BIOS-u raspored startanja, i to da ti prvo provjeri cd i proba odatle startovati (ako vec nije tako). Vec prvi put mozes vidjeti dali je tvoj hardwer u potpunosti podrzan i kako sve radi, a bez da ga instalirash, pa tek onda zakljucish da ti nesto ne radi kako treba.

A ako ti se pak svidi mozes to jednostavno da instaliras na HDD evo kako:
Prvo ti treba jedna cista linux particija (ext2).. mozes je napraviti sa nekim od disk partitioning utility, ili recimo programom kao Partition magic 7

kada si to zavrsio jednostavno boot-uj sa knoppix cd-a

otvori konzolu i tipkaj
"sudo su"
ovo ce ti dati root prava, potom sledece
" knx-hdinstall"

ova komanda ce ti startati instalacjoni skript... jednostavno proslijedi sve sto treba i obicno nebi trebalo biti nekih vecih problema.

Evo ti adrese gdje mozes dobiti vise informacija i naravno image knoppixa:
http://www.knopper.net/knoppix

i Forum:

http://www.knoppix.net/forum/

Jedan clanak na nasem jeziku o Knoppix-u
http://www.sk.co.yu/2002/12/skpd01.html

A ovjde mozes vidjeti sta drugi es posjetioci pisu o knoppix-u
http://www.elitesecurity.org/tema/17372#121116

Pozdrav

[ BORG @ 24.02.2003. 16:21 ] @
Citat:
zomigo:
Citat:

Pa u cemu je problem, kernel je kernel ostalo su dodatci, pa sad bio to RH, Debian ili Slack za sve je potrebno vremena. A izmedju ostalog nervira me da postavljas RH kao da je s***** a ne "pravi" linux, koji je samo tako pojednostavljen, da bi bio sto laksi za koristenje. A za tvoju informaciju i u red-hat-u mozes sve raditi preko konzole i niko te ne tjera da koristis graficko okuzenje.

Ja mislim da bi svima nama koji volimo i koristimo linux, trebalo biti u cilju da se linux ( bilo koji distro) sto brze siri po planeti, i to ne samo po serverima nego i po kucama, a ne da se prepiremo koji je bolji koji gori. Ako pak ti sada zastupas misljenje da je samo onaj linux korisnik pravi koji koristi konzolu i nema graficko okruzenje to je druze tvoj problem i mozes nastaviti tako i dalje ako ti se svidja.

Moras samo razumijetii da nisu svi opcinjeni moci konzole vec da ima ljudi koji vole i graficko okruzenje i oni se tada isto nazivaju LINUX-KORISNICIMA htjeo to ti ili ne.

P.S. Sa ovakvim komentarima samo zbunjujes ljude koji traze pomoc, i ne postavljaju postove da bi ih neko ismijavao. Izmedju ostalog decko je postavio naslov POTREBAN SAVET a ne POTREBAN KLAUN

O cemu ti ? l;)
Ko je rekao da je RedHat s***** ? L;)))
Ajde molim te nadji rjec "s*****" u mom gore postu.

Cuj, poceo si da vrijedjas.
Klaun jeli ?
Hajde molim te, potrudi se da pricas civilizovano.

Ne znam sta ima da se uci u "RedHat" linuxu.
Ili ne citas sta ja pisem, ili ne koristis mozak.

[ vladeck @ 24.02.2003. 23:59 ] @
Svima: Polako ljudi. Decko postavio pitanje, a vi pretvoriste ovo u 'rat'.
Momku sa prvobitnim pitanjem: Istina je da ces, ako zelis da dobijes maksimum od 'starije' masine, da instaliras 'tezi' distro. Zasto? Svaki distro (koji ima Linux*), jeste, u globalu isti, ali istina je drugacija... Tebi treba distro, sa kojim ces odabrati samo odredjene pakete i nad kojim mozes da imas 100% kontrolu, a ne distro kod kojeg izaberes SDL, a on ti 'povuce' skoro ceo KDE. Debian i Slackware jesu takvi, ali u losim rukama i oni mogu da budu spori. RH, SuSE ili Mandrake, takodje, mogu da se koriste, ali treba hackovati, jer imaju sve 'tezi i tezi' softver. I kod njih sve moze iz konzole, ali instalacije vec odrade svoje skripte, koje posle treba brisati, prepravljati, ... ako imas volje i zelje da odradis maksimum, uzmi Debian distro (2.2).

*koji ima Linux - Linux je naziv kernela, a ne operativnog sistema, pa gledajte u tom kontekstu gornju recenicu:)
[ impaque @ 25.02.2003. 01:19 ] @
Cepidlačite.

Svi ljudi kod nas kad kažu "Linux" misle "GNU/Linux distribucija".
Navedite mi jednog iole normalnog čoveka kod nas koji kad kaže "Linux" misli na "Linux kernel"...

Smorili ste sa ovim.

PS: Debian je zakukuljen, makar po meni. Uzmi plain'n'simple Slack.
[ Pauli @ 25.02.2003. 03:49 ] @
Citat:

Instalacija mu je prosta, a i izabir paketa je dosta lakši nego kod debiana..

Kod Debiana odabir paketa svodi se na upotrebu tipki + (dodaj) i - (oduzmi). Kako je kod Slackwarea? Mislima?
[ Miroslav Strugarevic @ 25.02.2003. 13:12 ] @
Citat:
impaque:
PS: Debian je zakukuljen, makar po meni. Uzmi plain'n'simple Slack.

Slažem se!

Citat:
Pauli:
Kod Debiana odabir paketa svodi se na upotrebu tipki + (dodaj) i - (oduzmi). Kako je kod Slackwarea? Mislima?

Instalacija paketa pod slackom.
Nije baš isto, slack je lak, pre sam slušao neke priče tipa: Slack, u to ti je mnogo teško..
A u suštini on se ne razlikuje mnogo od drugih distroa.
On je odličan, sistem instalacije je odlično odrađen, pa ja predlažem da dečko proba njega..
[ lephafta @ 25.02.2003. 16:10 ] @
Citat:
Pauli:

Pa, ako mislima nateras kurzore i space da rade, onda nema problema...
[ elitefan @ 26.02.2003. 09:28 ] @
vidite li da decko u opste nije zainteresovan! postavio temu i nejavlja se vise, prema tome cemu citava rasprava kada nije u stanju da napise barem jedno obicno

HVALA ili bilo sta drugo
[ Miroslav Strugarevic @ 26.02.2003. 12:13 ] @
Pa zar je to toliko važno, možda dečko nema vreme, nije u mogućnosti da se nakači na internet...
Mi smo mu pomogli kolko tolko...