[ gary.m @ 28.08.2006. 13:18 ] @
Pozdrav!

Da li bi neko mogao da mi odgovori da li mogu da dve omni antene (15dB) na razlicitim kanalima funkcionisu na razdaljini od 5 metara?
Koliko bi bilo smetnji, da li bi jedna smetala drugoj?

Hvala unapred!!!

[Ovu poruku je menjao gary.m dana 28.08.2006. u 21:17 GMT+1]
[ bane980 @ 28.08.2006. 14:54 ] @
Mogu!
A smetnje zavise od tvog izbora kanala.Probaj da izaberes kanale koji su medjusobno razmaknuti, za bar 5 kanala izmedju. Npr. 1-6-11
[ gary.m @ 28.08.2006. 20:16 ] @
Hmm, ok!
Ali ipak bi postojala mogucnost smetnji!!!???
A reci mi da li znas da li bi problem resila omni antena sa horizontalnom polarizacijom.
Znam da su skuplje ali sta ces!!!

U svakom slucaju hvala na prethodnom odgovoru!
[ broker @ 28.08.2006. 21:40 ] @
Ako je jedna antena u horizontalnoj a druga u vertikalnoj polarizaciji to ce mnogo da pomogne.
[ windows_zakon @ 29.08.2006. 19:17 ] @
A cek, mogu li da smetaju ako su razmaknute oko 2-3 metra, jedna se nalazi na 6 druga na 11 kanalu ?
Niko nije napisao konkretan odgovor.
[ buljko @ 29.08.2006. 19:35 ] @
Pet kanala je dovoljan razmak da korektno uradjene (i prilagodjene) antene ne smetaju jedna drugoj cak i ako su na istom stubu.
[ tarla @ 30.08.2006. 00:46 ] @
Uzimanje velikog razmaka izmedju kanala znaci da neces ti sam sebi smetati ali koje ces kanale uzeti zavisi i od zagusenja kanala od strane drugih ap-ova. Mikrotik ima odlican alat za pregled zauzetosti kanala. Ako koristis njega kojim slucajem pogledaj malo. I nemoj ocekivaiti da ces postavljanjem na jedne kanale zavrsiti posao za sva vremena. Tu treba ponekad malo i pregledati da se nije ko "uselio" na kanal.
[ zoran @ 30.08.2006. 02:36 ] @
Najmanji uticaj jednog polja na drugo je kad su pog uglom od 90° , a to ti je horiz. i vert. polarizacija kod antena. Ako koristiš nekvalitetne antene ne uzdaj se previše u ovo.Poznato ti je da na satelitskoj na jednom kanalu imaš 2 programa, a ne prave jedan drugom nikakve smetnje. Postoji još i V/H polarizacija , ali ti to ne znači puno. Antenu što je više moguće spustiti da prima manje stranih signala , naći neki optimum.
[ gary.m @ 30.08.2006. 19:51 ] @
Hvala na svim odgovorima!
Omni antenu sa horizontalnom polarizacijom cu postavljati za odprilike 10 dana, tako da cu se tada javiti sa rezultatima!!!
Pozdrav
[ BoX-rs @ 30.08.2006. 20:37 ] @
tarla...

koristim mikrotik i detektovao sam 100% zauzetost kanala (11) na kojem radi moj ap..pored toga u okruzenju se nalaze i jos 2 ap-a, jedan na 4 drugi na 6 kanalu.Pitanje je otkud tolika zauzetost kanala ako nijedna mreza u blizini ne koristi 11 kanal???
[ tarla @ 30.08.2006. 23:16 ] @
Vjerovatno onda nije u pitanju 802.11 standard nego nesto drugo koje pravi probleme CSMA/CD mehanizmu. Poenta je da 802.11 uredjaji prije slanja "osluskuju" eter i ako detektuju da neko nesto salje cekaju dok se ne oslobodi kanal. Mozda i nisam u pravu jer nemam iskustva sa drugim wireless uredjajima ali pretpostavljam da je to u pitanju.
[ warlord @ 31.08.2006. 02:21 ] @
>box_rs

Mozda su tvoji klijenti u pitanju ako ih imas mnogo na toj tacki.
[ BoX-rs @ 31.08.2006. 21:07 ] @
Citat:
Poenta je da 802.11 uredjaji prije slanja "osluskuju" eter i ako detektuju da neko nesto salje cekaju dok se ne oslobodi kanal. Mozda i nisam u pravu jer nemam iskustva sa drugim wireless uredjajima ali pretpostavljam da je to u pitanju.

Sasvim si u pravu..i ja sumnjam da je nesto sto nije 802.11 ali kako saznati sta je??

warlord...

Koliko ja znam, prilikom koristenja freq usage alata kartica prestaje da radi u ap modu i prelazu u scan mod tj. u mod u kojem se provjerava zauzetost kanala,tako da ta teorija otpada, jer klijenti nisu asocirani...zar ne??