[ boccio @ 23.02.2003. 14:16 ] @
Imam prilican problem. Disk mi je podeljen na 2 particije. Na jednoj(fat32) je bio Win2Kpro, a od druge sam "odsekao" 2 Gb za Mandrake 9... na C disku mi je mandrake smestio LILO...
E sad, kad sam pokusao da Win2K pregazim sa XPpro, sve je otislo po k...u, pa sam preformatirao c: (stavio NTFS), i instalirao xp ponovo....sva do poslednjeg stadijuma instalacije pri (bezbrojnim) restartima LILO se uredno javljao (bez obzira na prethodni format c: !!!), medjutim posle instalacije je, nazalost, izgleda pregazen....

Daklem, sada mi je na d: disku "zarobljeno" 2 Gb na Mandrake-u koji ne mogu da podignem....LILO imam snimljen, pa me zanima da li postoji nacin da nekako proteram linux, ili mogu da se oprostim od svega....

[ caiser @ 23.02.2003. 14:23 ] @
Jel imaš Mandrake diskove? Ako imaš onda pretraži malo forum jer se o tome govorilo pre neku nedelju. Ako nemaš, e onda se javi pa da probamo nešto drugo.
[ lephafta @ 23.02.2003. 15:02 ] @
Ako je bas "zarobljen", onda probaj da nadjes neki kernel (verovatno ima na MDK disku), i sa loadlin ime_kernela root=/dev/hda2 bi trebalo da radi.

Poz
[ boccio @ 23.02.2003. 17:16 ] @
Citat:
caiser:
Jel imaš Mandrake diskove? Ako imaš onda pretraži malo forum jer se o tome govorilo pre neku nedelju. Ako nemaš, e onda se javi pa da probamo nešto drugo.

imam diskove, pretrazicu, thx :)

Citat:
lephafta:
Ako je bas "zarobljen", onda probaj da nadjes neki kernel (verovatno ima na MDK disku), i sa loadlin ime_kernela root=/dev/hda2 bi trebalo da radi.

probacu, pa javljam....

hvala na odgovorima
[ drdrksa @ 23.02.2003. 20:54 ] @
Ubaci 1. disk Mandrake-a 9.0 i stisni F1. Posle toga, ukucaj rescue, baci se na Enter, zatim idi na opciju Repair boot menager (ili tako nesto) i lilo ce ti se ponovo instalirati u MBR.
[ nosferatu_037 @ 24.02.2003. 10:42 ] @
Ukljucio si LILO da se instalira na Master Boot Record,ili prvi sektor primarne particije.Da bi ga izbrisao restartuj masinu u Dos (sa Win98 Start Up Disketom). u Dos-u kucaj "fdisk /mbr", ovo ce da izbaci lilo iz MBR-a (prilikom koriscenja komande ne gubis podatke na disku). Ako znas da koristis fdisk posle ove komande ponovo izvrsi particionisanje diska i formatiranje. Sledeci put kad budes instaliro Mandrake izaberi Expert tip instalacije, a kad bude doso deo za pravljenje particija izaberi Wizard i izaberi gotovu particiju koju si pripremio iz fdisk-a ili Partition Magic-a(iz Win-a). I kasnije kad bude doso deo za biranje Boot Loader-a izaberi da ti se Lilo dize sa diskete (FD0). I kasnije dizes Mandrake sa diskete.
[ lephafta @ 24.02.2003. 11:10 ] @
Ne insistiram na koriscenju loadlina, ali cu da ispravim sebe, znaci:

c:\loadlin "ime_kernela" root=/dev/hda2 ro

Pretpostavljam da nemas nikakvu posrednu particiju izmedju FAT32/NTFS i ext2. Ako si instalirao NT boot loader (WinXP), onda neces moci da prepises MBR sa Win98 disketom, tako da za brisanje ostaje samo bootabilan CD XP-a (al sam se lepo izrazio :) ), ili dizanje linuxa i "liloconfig".

[ chupcko @ 24.02.2003. 11:55 ] @
Citat:

u Dos-u kucaj "fdisk /mbr", ovo ce da izbaci lilo iz MBR-a (prilikom koriscenja komande ne gubis podatke na disku).

Danas na svezem mesu ima program ms-sys koji radi isto ali iz linux-a :).
[ mrki @ 24.02.2003. 19:28 ] @
Kao sto to neko onomad rece:
1. kreiras dir u win npr. Linux
2. kopiras u dir Linux sa CD -a (Mandrak) datoteke loadlin i vmlinuz
3. resetujes win, boot-ujes u only command propt
4. C:\cd Linux
5. C:\Linux\loadlin vmlinuz root=/dev/hdax rw ( x je broj tvoje root particije)
6. kada se podigne linux (Mandrak) kucaj: lilo -v
7. kraj :)
[ drdrksa @ 24.02.2003. 20:08 ] @
Citat:
nosferatu_037:
Ukljucio si LILO da se instalira na Master Boot Record,ili prvi sektor primarne particije.Da bi ga izbrisao restartuj masinu u Dos (sa Win98 Start Up Disketom). u Dos-u kucaj "fdisk /mbr", ovo ce da izbaci lilo iz MBR-a (prilikom koriscenja komande ne gubis podatke na disku). Ako znas da koristis fdisk posle ove komande ponovo izvrsi particionisanje diska i formatiranje. Sledeci put kad budes instaliro Mandrake izaberi Expert tip instalacije, a kad bude doso deo za pravljenje particija izaberi Wizard i izaberi gotovu particiju koju si pripremio iz fdisk-a ili Partition Magic-a(iz Win-a). I kasnije kad bude doso deo za biranje Boot Loader-a izaberi da ti se Lilo dize sa diskete (FD0). I kasnije dizes Mandrake sa diskete.

Sigurnija, ali i sporija varijanta, osim ako ta disketa ne stoji stalno u drajvu.
[ boccio @ 25.02.2003. 22:12 ] @
Citat:
drdrksa:
Ubaci 1. disk Mandrake-a 9.0 i stisni F1. Posle toga, ukucaj rescue, baci se na Enter, zatim idi na opciju Repair boot menager (ili tako nesto) i lilo ce ti se ponovo instalirati u MBR.

u principu je ovo najlaksi nacin... ovo je sredilo problem za 2 min. :)

thx ljudi...