[ Farenhajt @ 29.08.2006. 20:07 ] @
[ Farenhajt @ 29.08.2006. 20:07 ] @
[ uranium @ 30.08.2006. 05:12 ] @
Neka je
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() Jasno je da postoje jedinstveni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pa zatim i rešenje: ![]() ![]() Nakon (ne baš kratkog) računa dobijamo: ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() Kako je ![]() @Farenhajt: Nadam se da imaš neko humanije rešenje ![]() [Ovu poruku je menjao uranium dana 30.08.2006. u 07:21 GMT+1] [ Farenhajt @ 30.08.2006. 14:23 ] @
Pa, imam samo malčice humanije rešenje. Pre svega, i dalje ostaje da se "peške" dokaže da je
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i čini mi se da se računica donekle pojednostavljuje jer se onda visina direktno dobija kao ![]() ![]() Dodatak: Ni ona trigonometrijska formula nije odveć komplikovana za dokaz - dovoljno je dvaput transformisati proizvod u zbir, i posle toga se uglavnom sve lepo sredi. [Ovu poruku je menjao Farenhajt dana 30.08.2006. u 17:18 GMT+1] [ uranium @ 30.08.2006. 20:44 ] @
Vrlo lepo
![]() Redukcija ![]() Citat: Farenhajt: Dodatak: Ni ona trigonometrijska formula nije odveć komplikovana za dokaz - dovoljno je dvaput transformisati proizvod u zbir, i posle toga se uglavnom sve lepo sredi. Ah...vidim da je i tebe ona moja prvobitna šala ostavila u nedoumici : Citat: nakon što mi je skrenuta pažnja da nije baš jasno da se radi o šali (pa čak ni u čemu je ![]() ![]() Da ne zaboravim još nešto: formula je baš lepa pa me zanima ima li neko ime? Zna li se njen autor? [ Farenhajt @ 31.08.2006. 09:06 ] @
Nisam ni video tu prvobitnu šalu, koja se meni lično više dopada i sasvim mi je razumljiva
![]() U vezi s nazivom formule i autorom nemam podatak, pokušaću da ga pronađem, mada je po formi vrlo "heronoidno-bramaguptična", so to speak ![]() [ djoka_l @ 31.08.2006. 11:02 ] @
Pokušao sam da nađem tu formulu na netu, ali se pominje samo verzija sa cos, dok ove sinusne nema. Baš šteta, jer se mnogo lakše pamti, a ne može joj se poreći ni estetika. Stvarno deluje čudesno kao veza između površine trougla i zapremine piramide.
[ Farenhajt @ 31.08.2006. 16:13 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|