[ anon75319 @ 30.08.2006. 00:14 ] @
Odlucio sam da instaliram Linux na komp kao sporedni OS.
E sad ne znam koju distribuciju izabrati.

Namjeravam u njemu najvise programirati i naravno biti na internetu. Pa ako postoji neka distribucija koja ima vec neke ugradene alate za programiranje itd. koja je to?

[ tdjokic @ 30.08.2006. 00:41 ] @
Imas li ikakavo iskustvo sa Linuxom? Ja ti preporucujem da prvo uzmes neku Live distribuciju - Knoppix, PCLinuxOS, Mepis pa da to malo probas i pocnes da se upoznajes sa programima koji dolaze uz pojedine distribucije, pa ces se lakse odluciti. Vrlo dobar sajt je www.distrowatch.com, gde ima na desetine distribucija, sa detaljnim podacima.
[ anon75319 @ 30.08.2006. 00:44 ] @
Nisam probao nijedan linux.

Koj mi ti preporucujes za pocetak? Ja znam za Ubuntu i SUSE ali ne znam dali su ti pogodni za mene kao pocetnika u novom OSu
[ VRider @ 30.08.2006. 00:54 ] @
Imas gomilu tema o tome. Koristi pretragu. Cak i u TOP temama imas par linkova ka sajtovima koji na osnovu par pitanja mogu da ti preporuce distribuciju koja bi ti najvise odgovarala (ili bi barem trebalo da ti odgovara).
LOCK
[ zoran_dojkic @ 30.08.2006. 11:30 ] @
Citat:
tdjokic:  Ja ti preporucujem da prvo uzmes neku Live distribuciju - Knoppix, PCLinuxOS, Mepis

Tačno to, a pogledaj:
http://www.elitesecurity.org/t...alacija-Linux-pored-Windows-XP
[ Marko Medojević @ 30.08.2006. 11:37 ] @
Probaj sa ovim - http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?firsttime=true
[ Zoran Rodic @ 30.08.2006. 12:16 ] @
@mare_bj

Kako si se suzdrzao da mu otvoreno ne preporucis Ubuntu? ;-)
[ ph4t @ 30.08.2006. 12:17 ] @
I ubuntu i suse su ti sigurno dobri za pocetak. Ja bi mozda prije uzeo suse zbog yast-a.
[ Marko Medojević @ 30.08.2006. 12:35 ] @
Code:
Kako si se suzdrzao da mu otvoreno ne preporucis Ubuntu? ;-)

Onaj "Linux chooser" će skoro uvek uputiti na Ubuntu/Kubuntu! :-D

[ anon75319 @ 30.08.2006. 12:35 ] @
Odlucio sam se za Ubuntu!
Narucio sam CD ali dolazi tek za mjesec dana ili vise. Vidio sam da ima puno ugradjenog softwarea i da se svasta moze skinuti sa neta. Probat cu Ubuntu pa dok naucim malo raditi s njim mozda predjem na neki drugi.

E sad klasicno pitanje pocetnika(kolko vidim po forumima)
Ja bi Ubuntu koristio kao sporedni OS pa me zanima kako da ga instaliram a da ne izbrisem podatke sa diska i da mogu koristiti i Windows i Linux a da jedan drugoga ne smetaju. Imam disk od 160gb pa mi preporucite kako da ga podjelim na particije.

Hvala na odgovorima!
[ Marko Medojević @ 30.08.2006. 12:44 ] @
Code:
Imam disk od 160gb pa mi preporucite kako da ga podjelim na particije.

hda1 - Windows sistemska (10-20 GB - NTFS)
hda2 - Linux sistemska (10 GB - ReiserFS)
hda5 - Storage (ostatak prostora - FAT32)
hda6 - Swap (veličina u zavisnosti od ram-a)

P.S. većinu odgovora imaš u sticky temama vezanim za linux
[ anon75319 @ 30.08.2006. 12:49 ] @
http://www.psychocats.net/ubuntu/installing.html

Nasao sam uputstvo za instalaciju i cini mi se da nema nista lakse od instalacije Ubuntu Linuxa :D

Hvala svima na odgovorima!
[ Marko Medojević @ 30.08.2006. 13:05 ] @
Dobar izbor!
Obavezno pogledaj - http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper
[ Zoran Rodic @ 30.08.2006. 13:05 ] @
Mala preporuka

Sto se tice linux particija

1. /
2. /home
3. swap

Zgodno je kad namestis jednu posebnu particiju za /home jer ce svi tvoji dokumenti, slike, muzika ... biti na toj particiji.
Ukoliko dodje do ponovnog instaliranja iste ili druge distribucije (sto je u tvom slucaju, naprosto neminovno zbog radoznalosti, experimentisanja ...) , uvek ces tu particiju u instalaciji obeleziti kao /home a neces je naravno formatirati.
Zahvaljujuci tome, meni se vucaraju i neki fajlovi od 2000-te godine
Stavis novi disk , postavis ga kao /home i vozi

A sto se tice, ocekivanih mesec dana, nemoj se iznenaditi ako stigne za 15.
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 13:55 ] @
10Gb za windows? Mozda za Vistu to nece biti dosta. 20Gb minimum za Windows.
[ Džeronimo @ 30.08.2006. 14:39 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Mozda za Vistu to nece biti dosta.

Visti najverovatnije neće biti dovoljno 10 GB, al' neće svi koji sada koriste XP da pređu na Vistu jer za Vistu treba dosta jaka mašina, a i Vista memoriju troši na gluposti.
Sasvim je dovoljno da stavi 10 GB za Win (ako ne namerava da kasnije koristi Vistu).
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 14:55 ] @
Vistu ce pre ili kasnije morati da stavi, a ako iskljucis aero mislim da ce u 512Mb da radi bas kao i XP. Da onda ne mora da backupuje disk i reparticionira, boje da za Windows ostavi min 20Gb

Dalje, moze da kupi bolju maticnu, procesor, graficku, vise memorije i samo utakne stari disk u novi komp, sta onda (to ja radim ;-)
[ VRider @ 30.08.2006. 15:09 ] @
Ljudi pre ili kasnije ne stave ni Windows, a narocito nece stavljati Vistu.
Mada, to ovde nije tema, a cak i tema takva kakva je nema smisla jer se vec, ponovo kazem, sto puta ovde raspravljalo o tome "koja je distribucija najbolja? Pocetnik sam i svidja mi se linux. Puno vam hvala, najbolji ste".
[ anon75319 @ 30.08.2006. 15:12 ] @
Ja ne namjeravam Vistu koristiti... Previse vizalnih efekta itd.
Ali ako bude se moglo iskljuciti sve to pa da ostane skin kakav je imao Win 98 mozda i instaliram Vistu.

Zelim nauciti raditi i u nekom drugom OSu jer se ne zelim ogranicavati samo na Windowse tj. Microsoft
[ Džeronimo @ 31.08.2006. 08:29 ] @
@wiktor

Čak i kad su svi ti specijalni efekti isključeni, onda ti treba minimum 512 MB RAM da bi Vista mogla normalno da radi.
Kolko sam ja čuo, kad isključiš te specijalne efekte na Visti, onda ona neće da ti izgleda kao Win98, nego će da izgleda stvarno očajno.

Ima nekoliko odličnih programa za Linux koji ti omogućavaju da pokreneš većinu programa za Win (Wine i CrossOverOffice za programe i Cedega za igrice), tako da ti Windows uopšte nije ni potreban.
[ Zoran Rodic @ 31.08.2006. 10:28 ] @
Citat:
Džeronimo:Čak i kad su svi ti specijalni efekti isključeni, onda ti treba minimum 512 MB RAM da bi Vista mogla normalno da radi.
Kolko sam ja čuo, kad isključiš te specijalne efekte na Visti, onda ona neće da ti izgleda kao Win98, nego će da izgleda stvarno očajno.
Ima nekoliko odličnih programa za Linux koji ti omogućavaju da pokreneš većinu programa za Win (Wine i CrossOverOffice za programe i Cedega za igrice), tako da ti Windows uopšte nije ni potreban.

Cuj, kad vec idemo u off topic, vredno je napomenuti da ni XP nece raditi normalno bez 1 gm memorije.
A za Vistu je 1 gb recommended
Jeste, mozda preterujem, ali kad stavis 1 gb na XP tek onda vidis koliko je ono vucaranje bilo.

CrossOverOffice takodje zahteva mnogo memorije kao i Wine i po meni to nije bas sjajno resenje.
Radi, ali jednog momenta shvatis da je mnogo bolje da lepo uradis reboot i odes u XP
A sem toga, ako se bavis programiranjem, valjda ces nesto pisati i za tu platformu i mnogo je bolje da ispitas stvar direktno u XP-u nego kroz wmware i sl.
[ bojan_bozovic @ 31.08.2006. 11:08 ] @
Ako ca da radi na kompu, a ne da samo da pusta video i muziku, trebace mu vista pre ili kasnije, makar izgledala kao g****.
[ Turin Turambar @ 31.08.2006. 17:45 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Ako ca da radi na kompu, a ne da samo da pusta video i muziku, trebace mu vista pre ili kasnije, makar izgledala kao g****.

Cemu takav stav? Jos si i linkusas... pa stvaaaarnoo..... ;)
[ bojan_bozovic @ 31.08.2006. 17:58 ] @
Citat:
Cemu takav stav? Jos si i linkusas... pa stvaaaarnoo..... ;)

Ja nisam linuksas, zato sam i pokrenuo Konqueror a ne Operu sada. Opera pod linux emulacijom se identifikuje kao linux Opera. Linux mi ne spominji pls...

Ako zbog 10Gb covek ne bude u stanju da kasnije instalira Vistu, ili nebitno sta drugo, vec bude primoran da bekapuje i reparticionira, i to samo zato sto "tako treba" e jbg. Malo zdravog razuma ljudi, cak i da nikada ne instalira Vistu na taj komp i taj disk, sama cinjenica da moze bez glavobolje, to resenje cini fleksibilnijim.
[ VRider @ 31.08.2006. 18:10 ] @
Boki je leet, on samo fura NetBSD. Kakva Lindza... To je za decu. Za prave profije, NetBSD i nista manje...
[ Body Bag @ 31.08.2006. 18:21 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Ja nisam linuksas, zato sam i pokrenuo Konqueror a ne Operu sada. Opera pod linux emulacijom se identifikuje kao linux Opera. Linux mi ne spominji...

Da,da nemoj da mu spominjes linux-covek je prvo(garantujem)koristio linux(uostalom kao i vecina novopecenih unix korisnika),pa je izgleda doziveo otkrovenje presavsi na BSD,pa kao po pravilu i kao vecina BSD korisnika(cast izuzecima)krece da leci svoje komplekse-linux s***** od koda,BSD mnogo bolji sistem-sve recenice po istom principu,k'o da su iz iste fabrike....
Mora da su ljudi koji to tako tvrde pregledali sve linije koda od Linux i BSD kernela kad dolaze do ovakvih zakljucaka...
Ja sa druge strane ne kazem da je BSD los(naprotiv-sjajan je!),ali eto vidis na planina-stabilnom FreeBSD-u 6.0 je znalo sve da mi se zamrzne i zakuca prilikom dnevnog rada pa mora reset,sto mi se nikad za sve ove godine nije desilo ni na jednom "ubogom" linux-u(toliko o tome)
Naravno da i to moze da se sredi,prvo sam pomislio da je u pitanju Xorg,medjutim trebalo je samo iskompajlirati kernel i iskljuciti onaj nesrecni APIC i sve je u redu-i sad ja treba da kazem da je zbog toga BSD s*****....
Sa takvim misljenjem neces dogurati nigde....
Toliko od mene...
[ Body Bag @ 31.08.2006. 18:23 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Ja nisam linuksas, zato sam i pokrenuo Konqueror a ne Operu sada. Opera pod linux emulacijom se identifikuje kao linux Opera. Linux mi ne spominji...

Da,da nemoj da mu spominjes linux-covek je prvo(garantujem)koristio linux(uostalom kao i vecina novopecenih unix korisnika),pa je izgleda doziveo otkrovenje presavsi na BSD,pa kao po pravilu i kao vecina BSD korisnika(cast izuzecima)krece da leci svoje komplekse-linux s***** od koda,BSD mnogo bolji sistem-sve recenice po istom principu,k'o da su iz iste fabrike....
Mora da su ljudi koji to tako tvrde pregledali sve linije koda od Linux i BSD kernela kad dolaze do ovakvih zakljucaka...
Ja sa druge strane ne kazem da je BSD los(naprotiv-sjajan je!),ali eto vidis na planina-stabilnom FreeBSD-u 6.0 je znalo sve da mi se zamrzne i zakuca prilikom dnevnog rada pa mora reset,sto mi se nikad za sve ove godine nije desilo ni na jednom "ubogom" linux-u(toliko o tome)
Naravno da i to moze da se sredi,prvo sam pomislio da je u pitanju Xorg,medjutim trebalo je samo iskompajlirati kernel i iskljuciti onaj nesrecni APIC i sve je u redu-i sta sad-ja treba da kazem da je zbog toga BSD s*****....
Sa takvim misljenjem i stavom neces dogurati nigde....
Toliko od mene...
[ bojan_bozovic @ 31.08.2006. 18:31 ] @
Ovo mi od januara radi kao bog - nikakvih problema sa stabilnoscu nemam. I to je razlog zasto ne downloadujem neki linux distro, ovo je stabilno i radi mi posao. FreeBSD nisam koristio (niti imam nameru). Ne koristim ne-windows os zato sto "mrzim" windows, zle korporacije i svo ostalo s***** koje prosipaju zeloti. U nikakvu ideologiju se ne upustam.

Citat:

Sa takvim misljenjem i stavom neces dogurati nigde....

Postovao sam ovde coveku da dam savet, nekakvo "prihvatanje" od strane "zajednice" meni ne treba

Da dodam jos nesto: Linuxas za mene ima negativnu konotaciju - linuxas = zelotcina.
[ lord_celtic @ 31.08.2006. 19:02 ] @
ja sam takodje početnik i isprobao sam dosta distribucija ali ti toplo preporucujem suse..
sa minimalnim znanjem (i uz pomoc ovog sita)sam bez problema podesio ceo sistem od opengl, wine(war3, wow, cod) i radi ko doxa (jedino me jos pptp muči, pppoe radi).
suse jako je približen krajnjem korisniku što za ostale distroe nebi mogao reći, migracija sa win će uz njega proći bez mučenja
[ calexx @ 31.08.2006. 19:50 ] @
Prolazilo je i meni bez mučenja, ako zanemarim ono oko ISDNa ali je stalo kod skenera i onda sam odustao. Pošto takoreći svakodnevno nešto skeniram, nemam nameru da svaki put restartujem pa čekam da ili neko reši skener (pominjani HP SJ2400C) ili da se pokvari pa ga bacim i kupim neki koji će da radi pod linuxom.
[ Body Bag @ 31.08.2006. 20:32 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Ovo mi od januara radi kao bog - nikakvih problema sa stabilnoscu nemam. I to je razlog zasto ne downloadujem neki linux distro, ovo je stabilno i radi mi posao. FreeBSD nisam koristio (niti imam nameru). Ne koristim ne-windows os zato sto "mrzim" windows, zle korporacije i svo ostalo s***** koje prosipaju zeloti. U nikakvu ideologiju se ne upustam.
Postovao sam ovde coveku da dam savet, nekakvo "prihvatanje" od strane "zajednice" meni ne treba :)
Da dodam jos nesto: Linuxas za mene ima negativnu konotaciju - linuxas = zelotcina.

Sto ti onda pise Linux kao OS ovde-pretpostavicu da se radi o linux verziji browser-a....
Kad toliko prezires Linux sto uopste koristis ista od njegove vrste-eh?
I ko je je pominjao linux fanatike,hoces lepo da uvijes na drugu stranu,a veruj mi prijatelju ja zealot nisam-poenta je da si ti kompleksas(eto ni FreeBSD izgleda nije za tvoj prefinjeni ukus)
Jedini zealot ovde(i to BSD)si ti i tvoj odgovor te je lepo prepoznaje...

[ bojan_bozovic @ 31.08.2006. 20:40 ] @
Da li sam te nazvao zelotom? Ako jesam, citiraj. Dalje, poceo si da vredjas, ali na to odgovoriti necu.
[ zoran_dojkic @ 31.08.2006. 20:47 ] @
Windows ili Linux, pa naravno oba i to po dva puta. Imam jedan Windows bez igrica i drugi sa igricama, jedan Linux instaliran i par komada live.
[ djordje @ 01.09.2006. 00:24 ] @
Citat:
Imam jedan Windows bez igrica i drugi sa igricama

Ti to ozbiljno?
[ VRider @ 01.09.2006. 00:27 ] @
To vec zvuci kao malo preterivanje, but hey!
[ zoran_dojkic @ 01.09.2006. 20:30 ] @
Pokušavao sam prvo sa pravljenjem odvojenih naloga, ali to može da uspe ako su deca velika i ako ne instaliraju sve i svašta (možda ima i takvih). Kada date detetu koje još ne ide ni u školu da instalira sve šta mu padne na pamet (vidi sliku Win-D), onda je jedino rešenje drugi Windows sa Norton Ghost-om 2003 obavezno. Na Linux-u igra Enigmu (samo nivoe koji nisu teški) i uči da Windows nije jedini na Zemljastoj Kugli (tako on kaže) i da OS može da radi bez instaliranja na HD.
Eto objašnjenja.

http://i101.photobucket.com/albums/m51/zorand/Win-C.jpg
http://i101.photobucket.com/albums/m51/zorand/Win-D.jpg
[ djordje @ 01.09.2006. 21:04 ] @
Nekad su decu ucili da sutiraju loptu

Ne zameri na shali.
[ Borovic @ 01.09.2006. 22:56 ] @
Moj savet Ubuntu/Kubuntu.

P.S. OFFTOPIC!!!!!!
[ anon75319 @ 01.09.2006. 23:26 ] @
Slazem se sa alkion-om
Citat:
A sem toga, ako se bavis programiranjem, valjda ces nesto pisati i za tu platformu i mnogo je bolje da ispitas stvar direktno u XP-u nego kroz wmware i sl.

Znam da cu cesto trebati pisati programe i za win tj. cross platform pa sam planirao imati instaliran i win i linux zbog testiranja.

Evo jedno OT pitanje.

Ja imam ugrubo ovakav komp
2.4ghz intel
5200fx 128mb graficka
160gb disk
2x256 DDR

Dali bi to bilo dovoljno da mogu ponekad koristiti vistu postavljenu na najruzniju i najmanje opterecenu nekim dodacima samo zbog testiranja programa i malo igranja igra koje ne rade na Linuxu?

[ Džeronimo @ 02.09.2006. 16:38 ] @
@wiktor

Evo, našo sam tačno koja je minimalna hardwareska zahtevnost za Vistu (znači, samo Vista, bez ikakvih dodatnih programa i bez specijalnih efekata traži toliko):

Ako hoćeš da Visu koristiš normalno (da možeš da koristiš i neka malo zahtevnije programe i da možeš da igraš neke igrice), onda pomnoži ovo gore sa 2.

Al' najbolje ti je da koristiš samo Linux, a kad ti treba neki Win program, onda koristi neki emulator.
[ anon75319 @ 02.09.2006. 17:24 ] @
Hvala ti ovo mi je puno pomoglo!
[ Danilo Cvjeticanin @ 03.09.2006. 13:50 ] @
Citat:
Borovic: Moj savet Ubuntu/Kubuntu.

P.S. OFFTOPIC!!!!!!

Ok, i ja sam poceo sa Ubuntu/Kubuntu i veoma sam se odusevio. Zasto predlazes iste a koristis SuSe?
[ Body Bag @ 03.09.2006. 18:04 ] @
Definitivno Ubuntu/Kubuntu u zavisnosti sta vise volis od okruzenja....
Ostali poznati distroi(SuSE,MDK,Fedora...)im nisu ni do kolena.....
Imas oko 18000 paketa spremnih za upotrebu,automatsko razresavanje zavisnosti i koriscenje na dva klika preko fenomenalnog Synaptic-a.....
Plus sve lako za koriscenje,i pride desktop orjentisano....
Mozes da uzmes u obzir PC Linux OS ili Vector SOHO izdanje koji su takodje odlicni....
[ Body Bag @ 03.09.2006. 18:05 ] @
Definitivno Ubuntu/Kubuntu u zavisnosti sta vise volis od okruzenja....
Imas oko 18000 paketa spremnih za upotrebu,automatsko razresavanje zavisnosti i koriscenje na dva klika preko fenomenalnog Synaptic-a.....
Plus sve lako za koriscenje,i desktop orjentisano....
Mozes da uzmes u obzir PC Linux OS ili Vector SOHO izdanje koji su takodje odlicni....
[ zoran_dojkic @ 03.09.2006. 19:48 ] @
Citat:
Body Bag: Definitivno Ubuntu/Kubuntu u zavisnosti sta vise volis od okruzenja....

Od skoro postoje ove, kako ih ja zovem lajvinstal distribucije, koje će verovatno potpuno istisnuti one stare. Došlo je vreme da učenik prevaziđe učitelja. Mnogi početnici u svetu računara još uvek ne znaju čemu Linux služi, a uz to i ne radi. Nadam se da će Ubuntu postati osnova za dalji razvoj, a da će Debian polako u penziju, kao Windows 98. Simply Mepis 6.0 je napravljen na bazi Ubuntua, ako se ne varam. Tako da ćemo uskoro raspravljati da li je bolji neki novi xxxx Linux ili yyyy Linux, a Debian, SuSE, Fedora, Mandriva, Slackware, Knoppix ... odlaze u legendu. Brzo, brže nego što se iko nada.

[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 03.09.2006. u 21:02 GMT+1]
[ tdjokic @ 03.09.2006. 20:21 ] @
Citat:
zoran_dojkic: Od skoro postoje ove, kako ih ja zovem lajvinstal distribucije, koje će verovatno potpuno istisnuti one stare.
Prvi Ubuntu je imao poseban Live i poseban instalacioni CD. Verovatno zato da bi Live pruzio pocetniku sav moguci sjaj koji Linux moze da pruzi a instalacioni posebno da bi onaj ko ga instalira mogao to da radi na klasican nacin - da bira pakete i slicno. U to vreme su vec postojali Live Linuxi, koji su se mogli sasvim lako i instalirati na hdd (dakle, nije "od skoro") ali su imali tu manu da si morao da instaliras sve sto je u njima. Na zalosti, nisam upoznat sa najnovijim Ubuntu-om, koji ima 1 CD - i za Live i za instalaciju, i ne znam kako je to reseno kod njega.

Citat:
Došlo je vreme da učenik prevaziđe učitelja.
Pitanje je sada ko je ucenik, a ko ucitelj. Jedna od najboljih distribucija na svetu je PCLinuxOS, sto dokazuje i trece mesto na ranglisti Distrowatch-a (za zadnjih 30 dana), sto je za projekt jednog samog coveka ogroman uspeh. A ta distribucija nema veze ni sa Ubuntu-om, ni sa Debianom.

Citat:
Nadam se da će Ubuntu postati osnova za dalji razvoj, a da će Debian polako u penziju, kao Windows 98.
Ti izgleda "nemas pojma" :-) sta je Ubunutu? To je nadgradnja na Debianu, uzeli ljudi najnoviji softver, nesto malo preradili i ponudili sirokim narodnim masama, pa sta im bude. A bude: "Mark Shuttleworth, the founder of Ubuntu, had this to say on his web log: "As a team we made a series of errors, and the result was a desktop that was broken for thousands of users, for several hours. An incident report is being compiled by the team and we will publish that for our broader community and users as soon as it is complete. My apologies to those who have been affected, I know that a blue screen of death is the very last thing anybody ever wants to see on Linux desktops."" izvor: http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20060828

Citat:
Simple Mepis 6.0 je napravljen na bazi Ubuntua, ako se ne varam.
Varas se. To je projekat stariji od Ubuntu-a, zapoceo je negde 2003-ce godine a Ubunutu 2004-te , ali je sada presao na Ubuntu sistem, jer mu je to verovatno lakse, a i on ide linijom najsvezijeg softvera, sto se kaze hazarderski.

Citat:
Tako da ćemo uskoro raspravljati da li je bolji neki novi xxxx Linux ili yyyy Linux, a Debian, SuSE, Fedora, Mandriva, Slackware, Knoppix ... odlaze u legendu. Brzo, brže nego što se iko nada.
Ovo ti je vrlo smela izjava. Sta recimo ako se g.Mark Shuttleworth predomisli i pocne da se bavi proizvodnjom kozjeg sira a Ubuntu pusti niz vodu? Iza Debiana ne stoji niko sa dubokim dzepom, pa on ne moze da bude pusten niz vodu, uvek ce biti gomila ljudi koji ce ga nastaviti. Izgleda takodje da ne znas da Linuxa ima vec nekoliko stotina (preko 500), tako da ako ovi sto si ih nabrojao i nestanu - nikom nista. Mislim da bi bilo bolje da ovakve izjave pises na nekoj temi na Advocacy, da ne plasis pocetnike.
[ Body Bag @ 03.09.2006. 20:22 ] @
U principu se slazem.....
Ne zelim da zvucim pretenciozno ali je Ubuntu daleko bolja distribucija nego recimo SuSE ili MDK za koje imam utisak da zive od stare slave i koji,nekako ne mogu da se otmem utisku,svakim izdanjem stagniraju,budi gori ili napreduju jos manje ili samo malo.....
Namerno nisam pomenuo Fedoru koja je krenula lepim tempom uzlaznom putanjom(izdanja 4 i 5 su bila odlicna)i ciji alat Yum vec sada predstavlja prilicno mocnu stvarcicu,a jos bolji ce biti i u buducnosti.....

Ono sto Ubuntu ima u odnosu na ostale je:
-odlican community i forum koji se sve vise siri i gomilu korisnika koja moze pomoci onim manje iskusnim...
-odlican apt i bazu preko 18000 paketa sa razresavanjem zavisnosti,a sve to preko Synaptica koji je naprosto odlican,stabilan i jednostavan za koriscenje(bukvalno sve na dva klika),tesko da moze imati nesto bolje na linux-u-prepoznaje sve pakete odreda ,blagodareci bazi koju poseduje apt,bilo da su oni instalirani rucno ili na neki drugi nacin,oni se mogu uninstalirati i vrsiti se manipulacija njima iz Synaptica.....
-Ubuntu u samom startu poseduje odlican izbor programa,jer je sve sto je potrebno za desktop vec tu-treba svuci kodeke i multimediju,a to sve skupa ne zauzima vise od 20-ak MB sto nije problem ni sa dial-up(moj slucaj)
-tendencija Ubuntu tima da sve bude slobodno i tako ostane,za razliku od MDK i kompanije i potrebe uclanjivanja(i placanja)u neke tamo klubove
-a svidelo se nekom ili ne Ubuntu je dosta brza,stabilnija,a bogami i lepsa distribucija(nova Human tema je naprosto fantasticna) nego SuSE ili MDK...
-LTS Ubuntu izdanje je ugledalo svetlost dana sa podrskom za vise godina...
-uvek sveze verzije softvera s svakim novim izdanjem,maksimalno ispeglane,a ne spakovane na brzaka...
-mozda najveci plus-odlican odnos GUI-a i konzole koncipiran tako da covek nesto i nauci,bas bas user-friendly,a ne kiliktanje u besomucnost sto je moron-friendly pristup....

Samo je pitanje vremena kad ce veliki proizvodjaci PC kompjutera koji stavljaju i nude linux,poceti da stavljaju Ubuntu....

Sasvim zasluzeno,rekao bi ja,Ubuntu drzi prvo mesto na distrowatch-u
Sta covek vise da pozeli od ovoga sto sam naveo....
PoZ!
[ Body Bag @ 03.09.2006. 20:50 ] @
Citat:
tdjokic: Ti izgleda "nemas pojma" :-) sta je Ubunutu? To je nadgradnja na Debianu, uzeli ljudi najnoviji softver, nesto malo preradili i ponudili sirokim narodnim masama, pa sta im bude. A bude: "Mark Shuttleworth, the founder of Ubuntu, had this to say on his web log: "As a team we made a series of errors, and the result was a desktop that was broken for thousands of users, for several hours. An incident report is being compiled by the team and we will publish that for our broader community and users as soon as it is complete. My apologies to those who have been affected, I know that a blue screen of death is the very last thing anybody ever wants to see on Linux desktops."" izvor: http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20060828

U principu stoji to sto si i ti rekao :-)
Brate,ti se za ovu izjavu hvatas kao pijan plota....
Znas ne bi rekao da su samo malo preradili.Oni su unstable Debian doterali i uradili samo tako,a slicno vazi i za najnovije verzije softvera koje nisu samo ubacen i nabacane,vec takodje utegnute,te sve radi odlicno....
Kakve probleme sa stabilnoscu?Ja nisam imao ni najmanje naznake problema,a koristio sam verziju 5.10 i sad 6.06....
Tako da nemoj da preterujes...
Sta ce da radi neko ako ima noviju graficku karticu koju vremesni Xfree 4.3 sa kojim ide Debiana ne prepoznaje,a eto hoce da instalira Debian zato sto mu se svidja ceo taj koncept stable softvera....
Da svlaci Xorg iz nekih levih repoa i ukalja sistem test softverom ili da koristi vga mod u 256 boja-jednostavnije bi bilo da proba Ubuntu ili Mepis,bar dok ne dodje izdanje Etch koje ce konacno imati Xorg
Sve ima svoju svrhu,a kako si ga opisao,Ubuntu ispade kao neki poluproizvod,a on to nije i kao sto rekoh sasvim zasluzeno je na prvom mestu distro-watch-a....
Ne kazem da je Debian Sarge los,cak naprotiv odlican je,ali on ima prilicno mator softver za moj i verujem drugih ukus....
PoZ!
[ zoran_dojkic @ 03.09.2006. 21:04 ] @
Evo još malo: Jednoga dana će čika Bili da pokloni deci za stotinak dolara najnoviji Linux koji njegovi majstori po mojoj proceni već odavno kuckaju, sa malim, finim kujundžijskim čekićima. Ima jednog dana da sevne kao munja usred bijelog dana. Biće to prvi Microsoft Linux. Uostalom i jabuka je otpala, kao zrela kruška, pa se ne treba čuditi, sve je to napredak koji niko ne može da zaustavi. Vreme je čudna pojava, samo smo se mi navikli.
[ tdjokic @ 03.09.2006. 21:33 ] @
Ubuntu je privatna, licna distribucija. Kakvi forumi, kakva komjuniti - to imaju svi Linuxi. A prvo mesto na DW drzi zahvaljujuci besplatnom slanju sirom sveta, vec ubrzo nakon nastanka.
[ Marko Medojević @ 03.09.2006. 23:25 ] @
Citat:
Ubuntu je privatna, licna distribucija. Kakvi forumi, kakva komjuniti - to imaju svi Linuxi. A prvo mesto na DW drzi zahvaljujuci besplatnom slanju sirom sveta, vec ubrzo nakon nastanka.

Izgleda da baš mrziš Ubuntu! Ako možeš, navedi konkretne razloge (osim onog jednog koga si ponovio više puta).
[ djordje @ 03.09.2006. 23:36 ] @
sad smo stigli do emocija prema operativnim sistemima
[ tdjokic @ 04.09.2006. 02:56 ] @
Kako ste uopste povezali mrznju sa cinjenicom da je to projekt jednog coveka, kome se trenutno to hoce, a moze i da mu se nece i gotovo? Jeste da ima jos slicnih projekata, u smislu 1 covek, kao PCLinuxOS ili Slackware, ali je to nesto drugo, jer se kod Ubuntu-a radi o placanju celog tima od strane jednog coveka i ako on promeni volju, ceo tim nestaje.

Inace, ja stvarno "mrzim" Ubuntu, ovde sam ga reklamirao takoreci na samom pocetku a i na forumu Ubuntu sam neko vreme bio aktivan, recimo http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?p=144438#post144438 a narocito po ovom postu se vidi koliko "mrzim" Ubuntu http://www.elitesecurity.org/p470978:

"http://distrowatch.com/02019 - izasla je prva stabilna verzija Ubuntu-a. Jos uvek nude besplatne CD-e sa Ubuntu-om, oni placaju i postarinu." Datum - 20.10.2004.

Citat:
-LTS Ubuntu izdanje je ugledalo svetlost dana sa podrskom za vise godina...
Besplatna podrska?

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 04.09.2006. u 04:13 GMT+1]
[ Body Bag @ 04.09.2006. 11:37 ] @
Brate,bez uvrede,lupas gluposti.....
Ubuntu popularan sto se salje besplatno na kucnu adresu?Daj,molim te-sta mislis kako ga dobijaju ljudi na zapadu,koji ga realno,najvise i koriste-postom?
Malo sutra-oni ga skidaju sa neta-sa protokom od par Mbit-a oni dobiju ISO image za pola sata,pa i manje-jok,cekace mesec dana da im dodje k'o u Srbiji ili Azerbejdzanu,kada mogu odmah da probaju sve preko neta kao i u svakoj normalnoj zemlji...
Ubuntu nema community?U sta,bogati,racunas zvanicni forum i gomilu korisnika i developera?
Zvanican forum,recimo,nemaju ni Slack i *BSD....

[ Džeronimo @ 04.09.2006. 12:11 ] @
Citat:
tdjokic: Prvi Ubuntu je imao poseban Live i poseban instalacioni CD

Pa i ovaj današnji Ubunu ima poseban LiveCD, poseban CD za klasičnu instalaciju i posebnu DVD instalaciju.
Ko hoće da bira pakete ima DVD izdanje Ubuntu-a.

Citat:
tdjokic: To je nadgradnja na Debianu, uzeli ljudi najnoviji softver, nesto malo preradili i ponudili sirokim narodnim masama, pa sta im bude.

Pa nisu baš "nešto malo" preradili. Kolko ja znam, autori Debian-a su kritikovali Ubuntu zbog toga što je otišo dosta daleko od Debiana, pa Debian ne može da koristi pakete za Ubuntu.

Citat:
tdjokic: Mark Shuttleworth, the founder of Ubuntu, had this to say on his web log: "As a team we made a series of errors, and the result was a desktop that was broken for thousands of users, for several hours. An incident report is being compiled by the team and we will publish that for our broader community and users as soon as it is complete. My apologies to those who have been affected, I know that a blue screen of death is the very last thing anybody ever wants to see on Linux desktops"

To što je rekao se odnosi samo na jedan paket koji je greškom bio dostupan u repozitorijima, pa su neki, koji su instalirali taj paket, imali problema. Taj paket su sklonili nakon nekoliko sati i popravili su greške, tako da su oni koji su imali problema samo trebali da instaliraju novu verziju tog paketa i gotovo.

Citat:
tdjokic:
Citat:
Simple Mepis 6.0 je napravljen na bazi Ubuntua, ako se ne varam.
Varas se. To je projekat stariji od Ubuntu-a, zapoceo je negde 2003-ce godine a Ubunutu 2004-te , ali je sada presao na Ubuntu sistem

Čovek je reko "Simple Mepis 6.0", ne "Mepis", znači, nije pogrešio. Jeste da je Mepis kao projekat stariji od Ubuntu-a, al' je najnovija verzija Mepisa ispod haube Ubuntu.

Citat:
tdjokic: Sta recimo ako se g.Mark Shuttleworth predomisli i pocne da se bavi proizvodnjom kozjeg sira a Ubuntu pusti niz vodu? Iza Debiana ne stoji niko sa dubokim dzepom, pa on ne moze da bude pusten niz vodu, uvek ce biti gomila ljudi koji ce ga nastaviti.

Pa on ne pravi sâm, kod svoje kuće, Ubuntu, pa da tek tako prestane da radi na njemu, nego Ubuntu pravi firma koju on drži, a firma se ne "predomišlja" tek tako. To što iza Ubuntu-a stoji neko s dubokim džepom može samo da bude veliki plus za Ubuntu. Ti izgleda ne znaš šta znači software otvorenog kôda, jer da znaš, onda tako ne bi pričao. Ubuntu može da razvija svako ko hoće jer je to software otvorenog kôda. Google koristi svoju verziju Ubuntu-a, nova verzija Mepisa je zasnovana na Ubuntu... i zašto onda kažeš da kao niko ne može da razvija Ubuntu osim čika Marka, a Debian kao mogu svi da razvijaju? Svaki software otvorenog kôda može da razvija bukvalno ko hoće.

Citat:
tdjokic: Ubuntu je privatna, licna distribucija. Kakvi forumi, kakva komjuniti - to imaju svi Linuxi. A prvo mesto na DW drzi zahvaljujuci besplatnom slanju sirom sveta, vec ubrzo nakon nastanka.

Pa da l' ti stvarno misliš da će neko na zapadu, ko ima nenormalno brz Internet, da naručuje nešto poštom, kad to može za par minuta da skine s Interneta? Po toj tvojoj logici ispada da su se Google, autori Mepisa i ostali odlučili baš za Ubuntu jer su im ga poslali poštom. Po toj tvojoj logici je i svaki software koji pravi neka firma "privatan i ličan software".
U razvoj Ubuntu-a su ušle velike pare, a zahvaljujući tome su mogli da okupe kvalitetan tim programera (neće svi programeri da rade besplatno) i da dosta olakšaju korišćenje Linuxa.

Citat:
tdjokic: Besplatna podrska?

Da, besplatna. Pod to se misli na zvaničnu podršku, od firme, a ne na forume. Naravno, za Ubuntu imaš i forume, kao što postoje i forumi za ostale Linuxe, al' Ubuntu foruma ima mnogo više, a i imaju više članova od foruma koji se bave ostalim distribucijama.
[ tdjokic @ 04.09.2006. 13:06 ] @
Citat:
Pa i ovaj današnji Ubunu ima poseban LiveCD, poseban CD za klasičnu instalaciju
Mislim da je ovo neistina i dezinformacija:

"Ubuntu 6.06.1 LTS (Dapper Drake)
Select an image

Ubuntu is distributed on three types of images described below.
Desktop CD

The desktop CD allows you to try Ubuntu without changing your computer at all, and at your option to install it permanently later." http://ubuntu-releases.cs.umn.edu//6.06/ Dakle, postoje razliciti CD-i i DVD-i, za razlicite namene, ali za jednu istu namenu nema vise posebno Live, posebno instalacioni. To je takodje bio jedan od "bisera" Ubuntu tima i trebalo im je oko godinu i po da se toga okane.

Citat:
Kolko ja znam, autori Debian-a su kritikovali Ubuntu zbog toga što je otišo dosta daleko od Debiana, pa Debian ne može da koristi pakete za Ubuntu.

Ma nije valjda? A posle trazite dodatne argumente zasto kritikujem Ubuntu! Eto, to je takodje jedan od argumenata.

Citat:
To što je rekao se odnosi samo na jedan paket koji je greškom bio dostupan u repozitorijima,

Dok sam aktivnije pratio taj projekat, nalazio sam greske u nekim Howto i slicno, nije bas tacno da je samo taj paket. Pa i da je samo taj paket, zar je to malo?

Citat:
Čovek je reko "Simple Mepis 6.0", ne "Mepis", znači, nije pogrešio. Jeste da je Mepis kao projekat stariji od Ubuntu-a, al' je najnovija verzija Mepisa ispod haube Ubuntu.
Priznajem, pogresio sam, i izvinjavam se.

Citat:
Pa on ne pravi sâm, kod svoje kuće, Ubuntu, pa da tek tako prestane da radi na njemu, nego Ubuntu pravi firma koju on drži, a firma se ne "predomišlja" tek tako.

Zar to nije isto? Ako se on predomisli, i firma ce se predomisliti i ugasi se Ubunutu!

Citat:
Pa da l' ti stvarno misliš da će neko na zapadu, ko ima nenormalno brz Internet, da naručuje nešto poštom, kad to može za par minuta da skine s Interneta?

A zasto onda Kubuntu nije bar priblizno toliko popularan kao Ubunutu? Zato sto ga nisu slali od pocetka i tek skoro su poceli, bas kad je uveden jedinstveni CD, pa je nepoznat sirim slojevima.

Citat:
Da, besplatna. Pod to se misli na zvaničnu podršku, od firme, a ne na forume.

A gde to pise? Na sajtu http://www.ubuntu.com/support lepo pise da postoji Community support (forums, IRC channels and mailing lists) i da je to besplatno (free), ne spominje se firma. Ima i komercijalna podrska, e tu se spominje firma - Ubuntu Marketplace, i placa se: "Desktop support $250" itd.

Neko rece da Ubuntu ima podrsku preko zvanicnog foruma. Sta vam je to? Kao sto rekoh, neko vreme ne pratim ceo projekat detaljno, pa ne znam o cemu se radi, mozda firma sponzorise forum (placa troskove hostinga) ili slicno, ali to je neobavezna podrska, ne moze se neka firma, pa boga mi ni pojedinac, cvrsto osloniti na to. Forum je forum, napises, cekas, dobijes odgovor ili ne dobijes, u njemu jeste resenje tvog problema ili nije, niko nije obavezan da ti odgovori. Zvanicna podrska je kad mozes da pozoves telefonom ili napises mejl i OBAVEZNO dobijes odgovor (pozeljno je takodje da znaju i resenje za tvoj problem, sto niko ne moze da garantuje), e, to je zvanicna podrska i to se lepo zvanicno i placa.

Citat:
Brate,bez uvrede,lupas gluposti.....Zvanican forum,recimo,nemaju ni Slack
Ja lupam? A sta je ovo:

http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu
User Forums Ubuntu Forums

http://distrowatch.com/table.php?distribution=slackware
User Forums userlocal.com • Slackware Help • LinuxQuestions.org • Forum Slackware (Polish) • Slacklife (Portuguese)

Gde tu pise da je Ubuntu zvanican forum a ovi za Slackware nisu? "User forums" pise, jasno i glasno. I sta bi korisniku uopste to znacilo i da pise, niko mu ne garantuje pomoc.

Ne negiram ja dobre stvari koje Ubuntu sigurno ima. Ali ne mogu ni da se slozim sa pristrasnom promocijom necega sto je u rangu sa slicnim proizvodima sa tog podrucja.
[ Marko Medojević @ 04.09.2006. 13:35 ] @
Citat:
A zasto onda Kubuntu nije bar priblizno toliko popularan kao Ubunutu? Zato sto ga nisu slali od pocetka i tek skoro su poceli, bas kad je uveden jedinstveni CD, pa je nepoznat sirim slojevima.

Mislim da ovde grešiš.
Evo stanja na distrowatchu dok se KUbuntu nije slao na kućnu adresu (stanje za 2005 godinu, verzija 5.10):
Code:

1      Ubuntu       2546
2     Mandriva     1664
3     SUSE               1451
4     Fedora              1211
5     MEPIS              1145
6     Debian              867
7     KNOPPIX     830
8     Damn Small    687
9     Gentoo             647
10     Slackware      613
11     FreeBSD     460
12     Xandros      426
13     PCLinuxOS      426
14     Kubuntu      407
15     CentOS              350
16     SLAX               346

a evo i stanja za poslednji mesec:
Code:

1      Ubuntu        2434
2     openSUSE     1668
3     Fedora               1417
4     Gentoo               1118
5     PCLinuxOS     1066
6     MEPIS                1040
7     Mandriva      994
8     Debian                949
9     Freespire       881
10     Slackware     876
11     Damn Small     773
12     CentOS              729
13     KNOPPIX     538
14     Kubuntu     536
15     Puppy              530
16     Arch              477

Da li je KUbuntu dobio na popularnosti samo zbog slanja na kućnu adresu zaključite sami!
[ Borovic @ 04.09.2006. 13:38 ] @
Glavni distro koji koristim je Slackware. Ali sam uvek otvoren za nove distribuciije te sad tako isprobavam SUSE. Ubuntu/Kubuntu odgovaraju tvojim zahtevima koji nemaju veze sa mojim. Toliko!
[ Body Bag @ 04.09.2006. 15:31 ] @
Citat:
tdjokic: Dok sam aktivnije pratio taj projekat, nalazio sam greske u nekim Howto i slicno, nije bas tacno da je samo taj paket. Pa i da je samo taj paket, zar je to malo?

Trazenje igle u plastu sena....

Citat:
Ma nije valjda? A posle trazite dodatne argumente zasto kritikujem Ubuntu! Eto, to je takodje jedan od argumenata.

Ako ti se svidja politika koju gura Debian(kako su krenuli Xorg 7.0,Gnome 2.14 ili OpenOffice 2.0.2 ima da bude ubaceni u stable izdanje 2010 godine),a ne koristi ti se Ubuntu,Mepis i sl,nemoj da kukas-pomenuti distroi zbog toga bas i postoje-da popune praznine koje Debian ima i da donesu sveziji softver koji godi sirem sloju korisnika,kao je Ubuntu i zamisljen....

Citat:
Zar to nije isto? Ako se on predomisli, i firma ce se predomisliti i ugasi se Ubunutu!

Ma sta mi rece-to je "na vrbi svirala" kako kaze poslovica,otkud ti znas da Novell koliko sutra nece ugasiti SuSE i krenuti da se orjentise na neke druge poslove-takvih primera u IT svetu ima dosta....

Citat:

Kubuntu je Ubuntu sa KDE okruzenjem-u njegovom boot meniju pise-Ubunutu 2.6.15-i386,tako da su glasovi sa distrowatch-a korisnika koji koriste i Ubuntu,Kubuntu,Xubuntu i varijante...
Opet,ljudima sa zapada(ko sto rekoh oni cine najvecu bazu korisnika)nije preterano bitno da li je Gnome ili KDE sa Ubunutom,kad oni mogu dobiti jedan ili oba sa dobrim netom za desetinu minuta...

Citat:
Ne negiram ja dobre stvari koje Ubuntu sigurno ima. Ali ne mogu ni da se slozim sa pristrasnom promocijom necega sto je u rangu sa slicnim proizvodima sa tog podrucja.

Sve u vezi Ubuntu-a je odlicno a ti to neces da prihvatis,jednostavno ima vrlo malo,ili nimalo mana-probao sam ja vecinu i duze koristio distroe RH,Fedoru,MDK,Knoppix,Gentoo,Vector,Free/Net/OpenBSD,Debian,Slackware,Ubuntu,i pored Slack-a i Debiana mogu samo da konstatujem da je Ubuntu jedan od najboljih linuxa koje sam probao.....
Ubuntu je popularan zbog svog kvaliteta,a ne razloga koje si naveo-znas,i ja sam slicno razmisljao kao ti dok nisam probao Ubuntu i uverio se da je apsolutno opravdano sve u vezi njega....
Vidim,vecina ljudi i mojih drugova je prezadovoljna,malo ko se zali-ne shvatam koji je tvoj probem-vodimo,brate,ovde raspravu,ono kao pripadnici dva fronta-Debian Unstable i Stable izdanja-mislim....
[ Džeronimo @ 04.09.2006. 15:38 ] @
Citat:
tdjokic: Mislim da je ovo neistina i dezinformacija:

"Ubuntu 6.06.1 LTS (Dapper Drake)
Select an image

Ubuntu is distributed on three types of images described below.
Desktop CD

The desktop CD allows you to try Ubuntu without changing your computer at all, and at your option to install it permanently later." http://ubuntu-releases.cs.umn.edu//6.06/ Dakle, postoje razliciti CD-i i DVD-i, za razlicite namene, ali za jednu istu namenu nema vise posebno Live, posebno instalacioni. To je takodje bio jedan od "bisera" Ubuntu tima i trebalo im je oko godinu i po da se toga okane.

Šta je dezinformacija? Lepo ti piše tamo da ima Desktop CD (LiveCD), CD za instalaciju na serveru i Alternate install CD (CD za klasičnu instalaciju). Svaka vrsta CD-a (LiveCD, CD za klasičnu instalaciju i CD za instalaciju na server) ima nekoliko verzija, za različite arhitekture, a ako hoćeš sve na jednom disku (razne vrste instalacija, za različite mašine), onda ima DVD. Gde ti tu vidiš dezinformaciju?

Citat:
tdjokic: J Zar to nije isto? Ako se on predomisli, i firma ce se predomisliti i ugasi se Ubunutu!

Naravno da to nije isto. Kao što sam već rekao, software otvorenog kôda može da razvija ko hoće, a ne samo neka firma. Pošto je to software otvorenog kôda, onda ne može neko da ga "ugasi" jer će uvek da se nađe neko ko će da nastavi da koristi taj software i da ga razvija.
[ tdjokic @ 04.09.2006. 18:56 ] @
Citat:
Šta je dezinformacija? Lepo ti piše tamo da ima Desktop CD (LiveCD), CD za instalaciju na serveru i Alternate install CD (CD za klasičnu instalaciju). Svaka vrsta CD-a (LiveCD, CD za klasičnu instalaciju i CD za instalaciju na server) ima nekoliko verzija, za različite arhitekture, a ako hoćeš sve na jednom disku (razne vrste instalacija, za različite mašine), onda ima DVD. Gde ti tu vidiš dezinformaciju?

Ama, covece, ne razumes! Citaj, lepo pise, doslovno: "The desktop CD allows you to try Ubuntu without changing your computer at all, and at your option to install it permanently later." Ranije si za ovo dobio 2 CD-a: jedan da probas Ubuntu = Live, a ako si odlucio da ga "install it permanently later" koristio si onaj drugi koji si dobio. Alternativni instalacioni je za neke posebne namene i to:

"Alternate install CD

The alternate install CD allows you to perform certain specialist installations of Ubuntu. It provides for the following situations:

* creating pre-configured OEM systems;
* setting up automated deployments;
* upgrading from older installations without network access;
* LVM and/or RAID partitioning;
* installing GRUB to a location other than the Master Boot Record;
* installs on systems with less than about 192MB of RAM.

Gde ti to vidis da pise "klasicna instalacija"? Jedno su ukusi i misljenja, a drugo cinjenice. Ja sam se izvinio za previd oko Mepisa, a ovde vidim da niko drugi ne dopusta mogucnost da i on nesto previdja. "Alternate" nije klasican, nego drugaciji, alternativni, ne znam kako vise da ti kazem.

@ mare_bj: Moguce je da gresim, ali ipak treba da prodje neko vreme, da ljudi shvate da i to postoji. Imali su i neki strajk i sta ja znam. Cak sta vise, i po tvom primeru ispada da ima uticaja:

pre slanja - Kubuntu 407
sada - Kubuntu 536, grubo oko 30% porasta, a tek je pocelo. 30% je solidan porast.
[ Džeronimo @ 04.09.2006. 19:25 ] @
Citat:
tdjokic: Gde ti to vidis da pise "klasicna instalacija"? Jedno su ukusi i misljenja, a drugo cinjenice.

Pod "klasična instalacija" mislim na onakvu vrstu instalacije ko što je pre bila (bez grafičkog okruženja). Taj alternativni CD pored opcije za instaliranje OS-a na klasičan načim ima i još neke dodatne opcije, pa zato to piše.

Ovako izgleda onaj meni koji se pojavi kad se ubaci LiveCD:

a ovako izgleda za taj alternativni (prva opcija ti je za klasičnu instalaciju):

P.S.
Instaliranje Ubuntu-a na klasičan način (u tekstualnom režimu) se smatra za neki specijalan zadatak jer danas većina kompjutera ima bar 256 MB RAM, tako da mogu da instaliraju Ubuntu i preko LiveCD-a.
[ Marko Medojević @ 04.09.2006. 20:29 ] @
Citat:
pre slanja - Kubuntu 407
sada - Kubuntu 536, grubo oko 30% porasta, a tek je pocelo. 30% je solidan porast.

2005. godine KUbuntu je bio na poziciji 14, kao i sad, tako da nije napravio nikakav pomak. Pogledaj recimo PCLinuxOS, 2005. je bio na mestu 13, a sada je peti.
[ tdjokic @ 04.09.2006. 22:21 ] @
Citat:
Pod "klasična instalacija" mislim na onakvu vrstu instalacije ko što je pre bila (bez grafičkog okruženja).
U redu, shvatio sam te, ali ja mislim na ono sto pre nije bilo moguce - da pokrenes Live CD pa ako ti se svidja mozes i da ga instaliras. Ranije su MORALI da salju 2 CD-a, ako su hteli da pruze korisniku mogucnost da vidi sav potencijal Ubuntua. Sa moje tacke gledista, ovo sada je poboljsanje, a i Ubuntu tim je napisao: "This type of CD is what most people will want to use." Smatram takodje da je vrlo mudro da oni nisu spominjali posebno "novu" i "klasicnu" instalaciju na sajtu http://ubuntu-releases.cs.umn.edu//6.06/ jer to ocigledno dovodi do nesporazuma, kao sto je ovde dovelo. Znaci - porucis (ili skines) Desktop CD i zavrsio si poso.

Citat:
mare_bj: 2005. godine KUbuntu je bio na poziciji 14, kao i sad, tako da nije napravio nikakav pomak. Pogledaj recimo PCLinuxOS, 2005. je bio na mestu 13, a sada je peti.

Nije Kubuntu "kriv" sto su i drugi dobili vise poseta. U suprotnom slucaju dolazimo do apsurdne situacije da cu sad ja morati da branim Ubuntu projekt, jer ako ovo oko besplatnog slanja ne vazi, onda ispadne da Kubuntu ne valja? A ja mislim da su oba na nekom ujednacenom, zavidnom nivou, jer su prakticno iz istog "gnezda".
[ anon75319 @ 24.09.2006. 20:41 ] @
Evo javljam se sa linuxa :D

Zapravo sada koristim live cd a pripremam se za instalaciju linuxa kao glavnog operativnog sistema.

Moje pitanje je sljedece:

Kako mogu instalirati ubuntu "preko" windowsa tako da se win izbrise a da ipak ostanu particije E: i D: na kojima mi je vecina vaznih podataka.
Pokrenuo sam na desktopu Install i dosao do partition managera a dalje ne znam sto treba tocno napraviti da bi izbrisao win te da mi komp pokrece linux bez live cd-a.

I dali je zapravo moguce da ja koristim podatke sa particija koje sam koristio dok sam radio u windowsima?

Znaci htio bi formatirati C: i na njoj postaviti linux a da mi D: i E: ostanu sa podacima. Sto tocno trebam napraviti u partition manageru???
[ Valerij Zajcev @ 24.09.2006. 21:17 ] @
Tako nece moci ja mislim live cd ne moze da se instalira na HDD kolko ja znam.
Drugo pod linuxom nemas ti c: d: e:
Zapitaj se da li si siguran da zelis samo linux ponekad i win zatreba za nesto.
Da li si naucio a cini mi se da nisi kako funkcionisu particije pod linuxom.
Ovako bih ti ja savetovao imas
c: windows
d: windows
=========ovde racunam da imas ovoliko particija
instaliraj partition magic, obavezno uradi defragmentaciju pre nego bilo sta promenis,
I resajzuj d: particiju ako je 40gb na recimo 20gb, i ostavi taj prostor od 20gb drugi neparticionisam bez fajlsistema bez icega
Takodje mozes i da napravis backup podataka sa d: i convertujes ga u FAT32 da bi mogao da kopiras na nju iz linuxa jer iz linuxa ne mozes na NTFS, sada ubaci instalacioni disk UBUNTUA i kada te bude pitalo za particije ti ces lepo da vidis sta je NTFS i FAT32 i to neces da menjas, tamo gde nema nista free disk space tu ces da radis linux particije trebace ti...
znaci podrazumevam 20gb
odmah da znas ako ima 256mb rama onda naprai SWAP particiju duplo 512MB ako imas 512 napravi 1gb ...
ostaje ti 19,..gb to mozes sve da stavis za linux sto bih ti issavetovao dok se malo ne upoznas sa njim a mozes i da naprais
9gb - /
swap ..
i ostalo /home
===========
Linux koristi ext2 i 3 i raiser fajl sisteme meni lepo radi ext3.
A ako si siguran da hoces ceo HDD ubuntu verovatno ima nesto tipa instaliraj linux na ceo hdd onda on to sam isparticionise bar suse tako radi :)
Ali znaj ako pojebes linux i treba ti savet sa interneta moraces u win da trcis zato je dobro imati dva sistema na jednom hardu.
nadam se da sam pomogo :)

PS
imaj u vidu da ako stavis linux na ceo hdd on brise sve podatke.
[ vladared @ 24.09.2006. 21:21 ] @
Hmmm,
mislim da nećeš imati problema da izbrišeš C particiju, mnogo veći problem ti je ispis na D i E. Naime problem je ako su te 2 particije u NTFS formatu. Ne znam da li su taj problem rešili u Ubuntu-u tako što se preko repoa skine samo kernel paket koji služi za pristup ntfs particijama. Mnogo bi ti bolje bilo da te 2 particije nekako prebaciš u fat32 particiju jer linux sa njima nema nikakvih problema (mislim - nema ni sa ntfs-om ali nekako po defaultu taj problem rešavam tako što rekompajliram kernel sa opcijama koje meni odgovaraju - čak na flashu nosim config fajl da ne bi mnogo razmišljao o tome, ali mislim da ovo baš i nije preporučljivo za Ubuntu). Ako ti neko ne da potvrdan odgovor da je u repozitorijuma kernel modul za pisanje na ntfs moj savet ti je da prebaciš sve na jednu particiju (recimo C ako imaš mesta) izbrišeš te 2 particije (ponavaljam ovo radiš samo ako već nisu fat32) i kreiraš 1 novu koja bi bila fat32, isformatiraš je i vratiš podatke na nju.
[ vladared @ 24.09.2006. 21:23 ] @
Snajperista (Valerij Zajcov ) ti je dao loš podatak. Sa live cd-a se množe instalirati ubuntu samo prvo uđeš na njega i imaš ikonicu preko koje pokrećeš instalaciju...
[ anon75319 @ 24.09.2006. 21:30 ] @
Znam da se moze jer sam vec probao...

Probat cu nesto od ovih savjeta pa cu vidjeti.
Cak mi nije problem da izgubim sve podatke jer je hard nov pa nemam nista pametno osim 30gb pjesma i filmova a to lagano opet skinem.

Probat cu sve izbrisati i instalirati linux preko svega. Jer mi se jako svidio i zbilja osjecam da mi je win nepotreban. A ako i nesto sjebem lagano ja opet instaliram win preko svega...
[ anon75319 @ 24.09.2006. 22:09 ] @
Evo instalirao sam ubuntu i odsad ga koristim. A ako ce mi bas zatrebati win onda cu ga instalirati(iako sumnjam)
[ zoran_dojkic @ 25.09.2006. 09:43 ] @
Citat:
wiktor: Evo instalirao sam ubuntu i odsad ga koristim. A ako ce mi bas zatrebati win onda cu ga instalirati(iako sumnjam)

Nemoj da se praviš mnogo važan, bolje prvo pročitaj http://www.elitesecurity.org/t174094 i ostavi taj Windows, trebaće ti.
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.09.2006. 12:06 ] @
A zasto? Ubuntu je extra distribucija za pocetnike, jednostavan je kao i Windows. Kad neko predje na Linux koji je dobro konfigurisan, i sve super radi.. Zasto ostaviti Windows? Mislim pricas bezveze, meni sve lepo radi i nemam potrebe da pored Linux-a imam i instaliran Windows.
[ Marko Medojević @ 25.09.2006. 14:24 ] @
@Danilo Cvjeticanin : Potpuno se slažem. Moja prva distribucija je bila Ubuntu (GNOME) i nisam imao nikakvih problema. Posle inicijalnih podešavanja (drajver za grafičku, štampač, fontovi, instalacija potrebnih programa) sve radi ko podmazano.

@wiktor : Windows će ti trebati samo ako hoćeš da igraš igrice. U suprotnom Linux ima sve što ti treba.
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.09.2006. 15:29 ] @
Na ubuntu, kubuntu, xubuntu je dovoljno samo instalirati program Automatix-Kubuntu, koji odmah instalira sve potrebne stvari da vas Linux ima sve bas kao i Windows.
[ zoran_dojkic @ 25.09.2006. 15:46 ] @
Pogledaj odakle smo krenuli:

Odlucio sam da instaliram Linux na komp kao sporedni OS.
E sad ne znam koju distribuciju izabrati.
Namjeravam u njemu najvise programirati i naravno biti na internetu. Pa ako postoji neka distribucija koja ima vec neke ugradene alate za programiranje itd. koja je to?

Mirno spavaj Nano, sve je zaključano.
Majstore zaključavaj.
[ anon75319 @ 25.09.2006. 18:35 ] @
U medjuvremenu od pokretanja teme Linux me odusevio i nemam potrebu za windows osim za igre ali lako za njih jer imam bratov komp koj ima windows i 3 puta je jaci od mog pa me ne brine sto se necu moci igrati...

Svidja mi se kod ubuntu add/remove program i preko njega vecinom instaliram programe koji su mi potrebni. Ali nisam shvatio svrhu Synaptica ? Probao sam instalirati nesto preko njega i cini mi se da sluzi istoj svrsi kao i add/remove ?
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.09.2006. 18:43 ] @
Synaptic i Adept su skoro slicni programi, imaju istu funkciju na Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu.
[ tdjokic @ 25.09.2006. 20:58 ] @
Citat:
Danilo Cvjeticanin: Zasto ostaviti Windows?

U kom smislu - "napustiti" ili "ostaviti ga na hdd"?
[ Danilo Cvjeticanin @ 27.09.2006. 10:42 ] @
Skroz ga zaboraviti, trositi hdd prostor na windows je bezveze.
[ Marko Medojević @ 27.09.2006. 13:16 ] @
Pa neka proba bez Windowsa jedno 2-3 meseca, pa ako mu ipak bude trebao neka ga vrati.
[ zoran_dojkic @ 27.09.2006. 17:10 ] @
Citat:
mare_bj: Pa neka proba bez Windowsa jedno 2-3 meseca, pa ako mu ipak bude trebao neka ga vrati.

Slažem se.
[ busank @ 26.10.2006. 18:11 ] @
A dokle sam ja stigao ?

Imam Ubuntu 6.06 LTS i pokušavam tu instalaciju na hard po podizanju Linuxa sa CD-a ali uvek mi zaglavi na odabiru države (instalacija traje straaaašno dugo)....i ne mogu da instaliram. Gde je problem ?
[ zoran_dojkic @ 26.10.2006. 18:34 ] @
Verovatno je disk neispravan, proveri ga na nekom drugom računaru.
[ tdjokic @ 27.10.2006. 01:27 ] @
A i inace Ubuntu 6.06 se kod nekih korisnika cudno ponasa, mozda je bolje uzeti novi 6.10, koji je meni kao Beta bolje radio: "The Ubuntu team is proud to announce the release of Ubuntu 6.10, codenamed 'Edgy Eft'", bas danas izasao.
[ busank @ 27.10.2006. 17:08 ] @
Ma probao sam i sa drugog diska, jednostavno ide kilavo, sporo i.....zaglavi.
[ Džeronimo @ 27.10.2006. 18:39 ] @
@Busank

Možda i taj drugi CD ne valja... i to je moguće. Tako je jedan moj drugar jednom mislio da mu je DVD čitač pokvaren jer ni jedan DVD film koji je imao nije mogo da pusti (probao je s jedno desetak diskova), a na kraju je ispalo da su svi ti diskovi bili oštećeni, a da je DVD čitač bio u redu.

Je l' ti je to neko narezao te Ubuntu diskove ili su original? Ako su original, onda probaj s još nekim diskom, a ako nisu, onda nabavi original diskove, pa probaj.

Cela instalacija treba da traje oko 20 minuta.
[ Marko Medojević @ 27.10.2006. 18:41 ] @
A jesi li uporedio md5 sume?
[ Body Bag @ 27.10.2006. 21:26 ] @
Da ne valja md5-prijavio bi gresku prilikom instalacije-probably....
Pokusaj da te diskove prerezes na neki drugi,pa probaj ili jednostavno probaj sa jos nekom Ubuntu diskom sa strane od nekog druga-nema tu neke preterane filozofije....
Moguce da su mediji falicno narezani-dzaba dobar md5,kada sadrzaj nije narezan kako treba...
[ busank @ 28.10.2006. 08:49 ] @
Da, imam originalni CD (3 različita kom) i napravio sam jedan sa nekog poklon DVD-a ali svi se isto ponašaju. Posumnjao sam na DVD čitač ali sa njega instalacija Win ide kao od šale. Ovo mi je prva instalacija Lin pa baš mi se ne sviđa početak. Probaću sa trećim diskom pa šta bude - onda odustajem. Da li postoji neki preduslov za instalaciju ??? Na kutiji lepo piše da će instalacija da obriše sav softver i podatke sa računara ???? Baš vas davim. Internet mi je spor da bih skidao novu verziju.
[ zoran_dojkic @ 28.10.2006. 09:10 ] @
Citat:
busank
Da li postoji neki preduslov za instalaciju ?
Na kutiji lepo piše da će instalacija da obriše sav softver i podatke sa računara ?

Ne postoji preduslov, jedino je bezbednije da se pripreme particije.
Neće ništa da obriše ako pročitaš: http://www.elitesecurity.org/t174094
[ tdjokic @ 28.10.2006. 10:11 ] @
Ja sam skinuo Ubuntu 6.06 sa neta, pa ne znam sta pise na kutiji, ali kad sam ga instalirao, on mi je ponudio vise opcija - valjda da obrise sve, da koristi najvecu slobodnu particiju na disku ili da ja rucno izaberem. Koristim CD-e, jos uvek. Doduse, ako si pocetnik u Linuxu, moze da ti se desi da obrise. Ja uvek kazem da nije dobro da se eksperimentise na radnoj masini, ako imas nesto vazno na Windowsu, ali malo ko slusa, pa cak ni Tomislav Djokic (ja nemam Windows, ali imam jos nekoliko Linuxa na hd-u i svaka proba novog je potencijalna opasnost po stare, jer probam na istom hd-u).

Pogledaj i moju PP.
[ Džeronimo @ 28.10.2006. 11:35 ] @
Citat:
busank: Da li postoji neki preduslov za instalaciju ??? Na kutiji lepo piše da će instalacija da obriše sav softver i podatke sa računara ????

Ne piše samo to, nego piše i da ako ne želiš da ti obriše ceo hard, da pažljivo pratiš uputstva na ekranu.
Za instalaciju postoje preduslovi, al' tvoj komp sigurno ispunjava te uslove (čim si mogo da instaliraš Win).
Ako ne bude hteo Ubuntu da se instalira ni sa tog trećeg CD-a, onda nabavi Alternativni CD, pa instaliraj s njega (Alternativni CD ne bi trebao da te zeza).

P.S.
Je l' instaliraš Ubuntu ili Kubuntu?
[ busank @ 28.10.2006. 12:59 ] @
Ubuntu Version 6.06 LTS. Nešto gledam ovaj uslov - najmanje 256MB RAM-a a imam integrisanu grafiku. Sa obzirom da ona pojede jedan deo memorije da nije to.....
[ Džeronimo @ 28.10.2006. 15:54 ] @
@busank
Ubuntu ne traži 256 MB RAM-a, njemu je dovoljno i oko sto i nešto MB RAM-a (kad se instalira na hard disk), al' 256 MB RAM-a ti treba da pokreneš instalaciju s LiveCD-a pošto se tad OS s CD-a prebacuje u RAM i pokreće se iz RAM-a, a ne s CD-a. Pošto ti grafička jede RAM, onda je najverovatnije problem to što nema dovoljno prostora da se cela LiveCD instalacija smesti u RAM.

Win si mogo da instaliraš zato što si ga instalirao iz tekstualnog režima (Live instalacija Win-a ne postoji), a kad se instalira iz tekstualnog režima, onda se ne troši RAM na instalaciju, pa zato i nije bitno kolki je RAM.

Znači, moraš da instaliraš Ubuntu iz tekstualnog režima (instalaciju iz tekstualnog režima imaš na Ubuntu DVD-u i na Alternativnom CD-u).
Samo nabavi od nekog taj DVD ili Alternativni CD i rešio si problem.
[ Marko Medojević @ 28.10.2006. 17:23 ] @
100% je memorija. Ja sam malo pre instalirao desktop verziju 6.10 na virtuelnoj mašini. Prvo sam stavio 128 mb ram-a i instalacija je pukla, onda sam stavio 256 mb i sve je prošlo kako treba!
[ vladared @ 28.10.2006. 18:04 ] @
Ako je u pitanju memorija onda je čoveku bolje da pređe na neku distribuciju koja zavisi manje od memorije, jer sve ove fensi distribucije koje su pravljene da izgledaju lepo i lagano u principu traže memorije... Jedina mana ovih drugih je to što treba više znanja... To mu dođe kao neka čudna klackalica....
[ Džeronimo @ 28.10.2006. 18:44 ] @
Citat:
vladared: bolje da pređe na neku distribuciju koja zavisi manje od memorije

Pročitaj šta sam napisao gore. Ne traži to Ubuntu 256 MB memorije, nego treba 256 MB RAM-a da bi se pokrenuo LiveCD. Kad se Ubuntu instalira na hard, onda je oko 100 MB RAM sasvim dovoljno za normalan rad. Za svaku distribuciju koja se instalira s LiveCD-a treba malo više memorije, al' sve te Live distribucije imaju i Alternativni CD, pa mogu da se instaliraju i iz tekstualnog režima, za šta ne treba mnogo memorije.

I uopšte nije tačno da za distribucije koje troše malo memorije treba više znanja... Evo, naprimer, Xubuntu je dosta sličan Ubuntu-u, a može super da radi i s 32 MB RAM-a.
[ vladared @ 28.10.2006. 18:49 ] @
Pročitao sam... Ali sam isto tako pročitao da čovek ima manje od 256. Što se alternativnog cd-a tiče ne znam. Ne koristim ubuntu tako da to nisam ni mogao pretpostaviti...
[ Džeronimo @ 28.10.2006. 19:21 ] @
Citat:
vladared: čovek ima manje od 256

Zato postoji Alternativni CD, za one koji imaju manje od 256 MB RAM-a.
Instalacija s Alternativnog CD-a (iz tekstualnog režima) je ista onakva kao što je pre bila (znači nije Live i ne traži mnogo RAM-a).
[ Marko Medojević @ 29.10.2006. 08:41 ] @
Nikada mi nije bilo jasno zašto ljudi ne vole tekstualne instalere. Ne znam za druge distribucije, ali mnogo mi se više sviđa ubuntu-ov tekstualni instaler nego grafički.
[ zoran_dojkic @ 29.10.2006. 09:28 ] @
Citat:
Džeronimo: al' sve te Live distribucije imaju i Alternativni CD

Ubuntu shipit ne šalje više dva CD­­-a, samo live.
[ Džeronimo @ 29.10.2006. 13:54 ] @
Citat:
mare_bj: Nikada mi nije bilo jasno zašto ljudi ne vole tekstualne instalere.

Nije da ljudi ne vole tekstualne instalere (mislim da je većini sve jedno), nego je LiveCD popularniji (zato što možeš da probaš OS bez instalacije), pa se i lakše dolazi do njega.
Verovatno znaš da pre s LiveCD-a nije mogo da se instalira Lindža, nego je postojao poseban CD za instalaciju, al' su posle napravili i da s LiveCD-a može da se instalira jer je ljudima lakše da nabave samo jedan CD, nego da naručuju/skidaju i Live (da bi isprobali OS i da bi videli da li im sve radi) i CD za instalaciju.

@zoran_dojkic
Znam da ne šalju više 2 CD-a, to su pre slali, kad je Live služio samo da pogledaš da l' ti sve radi i da isprobaš OS (kad nije moglo s njega da se instalira), pa su morali da šalju i CD za instalaciju uz njega. Alternativni CD može da se nabavi od nekog ko ima taj CD ili da se ode kod nekog ko ima brz net, pa da se skine s Interneta.
[ mulaz @ 29.10.2006. 14:44 ] @
Citat:
mare_bj: Nikada mi nije bilo jasno zašto ljudi ne vole tekstualne instalere. Ne znam za druge distribucije, ali mnogo mi se više sviđa ubuntu-ov tekstualni instaler nego grafički.

zato sto 'leo' izgledaju... i samo klik klik...
zato i vecina usera kojima pc znaci samo msn i browser koriste windows jer je za njih linux 'ono kao dos'..

inace na laptopu ne bootuje mi ni ubuntu, ni knoppix... ali zato tekstualni slackware u prvo proradio
(inace sam slackwareovac vec par godina, ali probao sam i ubuntu... osim par problema na pocetku (nije hteo da zameni rezoluciju,i slika sa vesa drajverima mi stalno skakala gore-dol) je sve bilo uredu. Stvarno jednostavan sistem za podesavanja, i upotrebu... Ali j jos uvek ostajem na slacku... tek tako iz navike :))
[ busank @ 30.10.2006. 11:34 ] @
Dakle,
hvala svima, proradilo je !!! Dž. je bio u pravu, memorija je bila slaba tačka, znači sa 256MB i int. grafikom, neće...
Znači, stavio sam još 512 i radi kao ludo. Inst. je trajala (čini mi se ) 15-ak munuta.

E, sada ide čitanje dokumentacije....Lepo ozgleda.
[ Džeronimo @ 31.10.2006. 23:33 ] @
Citat:
busank: stavio sam još 512 i radi kao ludo.

Pa lepo ja kažem :) Što više memorije ima, to će LiveCD bolje da radi jer se OS tad pokreće direkto iz RAM-a.
Nego, je l' si samo privremeno stavio još 512 RAM ili za stalno? (256 + 512 RAM je malo mnogo jer Lindža ne jede memoriju)
Kolko si stavio za SWAP?

Citat:
busank: sada ide čitanje dokumentacije

Isčitaj dokumentaciju i sve što ti ne bude bilo jasno pitaj. Nemoj ni da te bude strah da ćeš nešto da pokvariš ako čačkaš nešto... probaj sve živo, pitaj sve što te zanima... dok ti sve ne bude jasno... a ako slučajno nešto pokvariš, onda reinstaliraš Lindžu i gotovo (bar instalacija kratko traje). Tako sam isto i ja uradio... mora čovek da se vežba i sve da proba dok ne nauči.
[ busank @ 10.11.2006. 17:18 ] @
512 za stalno, ma greh je sa 256. To se samo ovde kod nas kupuje sa 256 i osakati mašina. Ali pare.....

[ Marko Medojević @ 10.11.2006. 22:27 ] @
Citat:
512 za stalno, ma greh je sa 256. To se samo ovde kod nas kupuje sa 256 i osakati mašina. Ali pare.....
Lepo je imati dosta ram-a, ali 256 za kućne poslove dafinitivno nije malo (ni za xp ni za linux). Evo sad mi u virtualnoj mašini radi Damn Small sa 64 MB ram-a i 128 MB swap-a.
[ feLoNy @ 12.11.2006. 03:29 ] @
Evo imam i ja jedno pitanje imam
AMD Athlon 1700+
80 G HDD
i 512 mb RAM-a

Hocu da imam Windows XP i linux slax instaliran
kako da podelim particije na hardu (mislim na velicinu)
pocetnik sam u ovome znam da instaliram win ali u linuxu sam totalni pocetnik
I ako postoji neki laksi i bolji prog od Particion Magic postujte link za download
pls pomoc!
[ vladared @ 12.11.2006. 05:35 ] @
Ovde si imao do sada mnogo priče o svemu tome tako da bi bilo poželjno da ipak koristiš pretraživač da te pojedinci odmah ne bi napali.
Ne postoji univerzalni šablon kako je najbolje.
Prvo nisi rekao koliko želiš da ti ostane za Windows i kako ti je trenutno uređenje na hardu (možda se može iskoristiti već neka postojeća particija a to ti je mnogo lakše nego da cepaš sa pm).
Za slax ti je dosta čini mi se 6Gb, ali neko moje iskustvo je = ako želiš da ti linux lepo radi nemoj da štediš, daj mu makar 15G prostora. Da ne bi komplikovali život svih tih 15G pristora definiši kao root prostor - u linuxu se ovo obeležava sa "/" a označava koren stabla. Osim toga bilo bi poželjno da se odmah kod instalacije definiše i swap particija koja treba da bude 2*RAM naravno ako ti ram nije 1G ili više, no pošto si rekao da ti je 512 onda staviš 1G za swap.
Ono što je poželjno, a ne mora da se uradi, jeste da se napravi i /home particija, da u slučaju nekog gaženja linuxa ostane sve ono sa čim si radio. Veličina /home particije je proizvoljna i ako je praviš možeš malo / particiju da smanjiš 2-3G....
[ Bastard @ 12.11.2006. 05:43 ] @
Evo 50-ti put da napisem
Uzmes winme boot disk i pokrenes fdisk .Napravis primarnu C particiju.Onoliko veliku na koliko zelis da ti bude windows C
Tu particiju oznaci kao aktivnu
Ako zelis da imas jos windows particija napravi extended particiju pa na nju stavi koliko oces drugih win particija.Ovo obavezno na extended.
Za linux ostavis prazan prostor do kraja diska
Instaliras windowse (nemoras)

Ako su distroi jos iz 2001. godine imali partition manager-e verujem da i taj slak ima isto
Nisam nikad probao slak ali verujem da ces mozda moci da odaberes naprimer da ti sam napravi particije na praznom mestu.
Ako ne gledas dobro i suse ce ti mozda obrisati ceo hard :)

Ja preporucujem fdisk za pravljenje windows particija zato sto sam imao lose iskustvo sa raznim partition manager-ima

Evo naprimer sta bih ja uradio sa 80GB

Butujem winme flopi i pokrenem fdisk
Obrisem sve dos i non dos particije
Napravim primarnu particiju od 15000 mb (gledas kad te pita dali oces ceo prostor za particiju a ti kazes n pa posle upises 15000)
Postavim je kao aktivnu
Napravim extended particiju od 45000
Na tu particiju bih stavio 2 -3 particije (moze i posle iz xp-a al moze i odmah)
Ostalo bi mi nesto manje od 20 giga za linux bez ikakve particije

Kod vecine distroa mozes staviti samo root / i swap od 1024 mb (2xmemorija ram)
Ja sam na suse 10.1 (ne znam koja verzija rc i td) stavio i home jer je sam pravio preveliku a root premali

[Ovu poruku je menjao Bastard dana 12.11.2006. u 07:01 GMT+1]
[ feLoNy @ 12.11.2006. 23:46 ] @
E ebo linuxu mater instaliro sam ga (jedva)
"Ubundu 6.06 LTS-the Dapper Drake"
pored windows xp , e sad ide teza stvar
kako da podesim wireless net na njemu
i da li mi treba neki posebni driver za wireless karticu
radi se o "D-link AirPlus DWL-520+Wireless PCI Adapter"
vise podataka o kartici ne znam :D aj pocetnik sam pa pomozite

P.S.:nemojte pls da postujete cpa.... tipa izgooglaj itd!