|
[ Zoran Rodic @ 30.08.2006. 09:40 ] @
| Dodje neki aber do mene da ce do kraja godine izaci Vista.
A onda zamislim situaciju da dodje Visa sila u moj office i kaze:
Sutra dolazi administrator da ti pukne Vistu, znas po ugovoru, imamo pravo-dobili smo-kupili smo-palo nam sa neba-nije bitno kako, al evo imamo
Secajuci se XP-a s pocetka njegove ere, mene bi malo podisla jeza
A Vas?
|
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2006. 09:54 ] @
Mene bas i ne bi - Microsoft je podosta uradio na sigurnosti i stabilnosti svojih proizvoda od pojave XP-a.
Probaj nesto da kompajliras novim kompajlerima (VS 2005) i videces gomilu warninga za svaku CRT funkciju koja moze biti problematicna za buffer overflow - MS je odlucio da izbaci svaku takvu iz Windows koda, itd... to ce podosta umanjiti mogucnost problema.
Najbolji primer je IIS6 - od nevidjene sigurnosne rupetine zvane IIS4 koju je svaki klinac mogao da hakuje dogurao je do proizvoda koji ima manje security advisory-ja od Apache-a, sto samo pokazuje da je sve samo stvar fokusa - pocetkom 2000-tih je to bilo sto vise feature-a, dok je danas sigurnost mnogo bitnija na listi prioriteta.
Ili Windows 2003 Server - nisam nesto cuo da ga hakuju, a ti? ;-)
Potpuno sam siguran da ce Vista biti najbezbedniji MS-os u momentu lansiranja, jer nisu oni bas takvi pavijani pa da ponavljaju iste greske koje su ih kostale customera.
Prava je steta sto MS ne moze jednostavno da prestane da podrzava softver koji zahteva administratorske privilegije za poslove koji to ne bi trebalo da zahtevaju - bice potrebna jos jedna iteracija da se to konacno uvede kao zahtev, i to ce biti definitivni kraj glupostima koje se vucaraju jos od vremena Windowsa 95.
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 10:00 ] @
Tera li te neko da je koristis ako ti ne odgovara? Ne. Tako i za bilo koji drugi OS.
MS je mogao to da resi preko svoga Virtual PC-ja. Ovako ce kompromitovati kompatibilnost unazad, mada sto vise vreme odmice, i stari softver gubi na znacaju. Da je to moglo odavno da se resi, moglo je. Uostalom, nisam siguran ni ovogodisnje i proslogodisnje igre da su dobro napisane u tom pogledu. Vecina snima igru u svoj, a ne My Documents ili drugi korisnikov folder. Nece prakticno nista da rese, a unistice backward kompatibilnost.
[ xtraya @ 30.08.2006. 10:14 ] @
ooo, videh na benchmarku neku prichu o ceni.... pro vista skoro 500$....
"evo shushke, al ce` se nabrojis!"
jao dimkovicu, probaj onaj osx86 ,nisi svestan u kakvoj si gresci sve ove godine....
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 10:18 ] @
To je posebna prica. Ako ti je komp $500 prodavati OS za isto toliko je bezveze. Bezveze ne samo za ovdasnje pojmove. Da je $200 pa da niko nista ne kaze, ali $500... Ipak, ima vise varijanti Viste, neke su u klasi sa XP Home, i jeftinije su, mozda ce biti oko $200, ali covek stvarno valja da se zapita da li je opravdano da mu se trazi $500 uz komp koji isto toliko kosta.
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2006. 10:30 ] @
Uh bre...
Zvucim kao advokat Microsofta ali to sto Bojan pise nije bas kompletno - pre svega, $450 je cena za najskuplju varijantu Vista-e kao suggested retail price, koja nudi znacajno vise od XP-a ciji je MSRP $300 - i to je jos i dalje u domenu traceva. Sve ostale verzije Viste ce biti znacajno jeftinije.
Takodje - OEM cene tesko da ce biti bitno vece od OEM cena za XP jer OEM cene nisu podlozne takvom uticaju vendora - vec ih ponajvise diktira OEM trziste.
Drugim recima - cena OEM instalacija nece skociti zbog Viste, a sto se retail verzije tice korisnici ce imati vise izbora.
Takodje, sva predvidjanja pokazuju da ce Microsoft ovakvom ponudom povecati svoj profit - videcemo da li ce biti tako. U svakom slucaju ce to biti dobar test tvrdnji Linuxovaca da tokom ovih godina Linux nudi sve vise i vise, dok MS samo povecava svoje cene - ako to stoji, trebalo bi da vidimo veoma veliku migraciju na Linux ;-)
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 10:33 ] @
http://www.google.com/url?q=ht...__ZfYpKR0nyJEkCwgOtZoy3GgFHr0=
Citat:
Full versions (all prices Canadian)
Windows Vista Ultimate $499
Windows XP Professional w/SP2 $429
Windows Vista Business $379
Windows Vista Home Premium $299
Windows Vista Home Basic $259
Windows XP Home w/SP2 $259
Upgrade versions (all prices Canadian)
Windows Vista Ultimate Upgrade $299
Windows XP Professional w/SP2 Upgrade $259
Windows Vista Business Upgrade $249
Windows Vista Home Premium Upgrade $199
Windows Vista Home Basic Upgrade $129
Windows XP Home w/SP2 Upgrade $129
cene su u CAD, dakle, mozda su 20% nize brojke u USD.
Mnogo skupo. $210 (americkih) mu dodje otprilike $250 kanadskih za najosnovniju verziju? WTF? Da li MS zeli da unisti PC gaming, zbog XBoxa 360? Ako imate dete, necete mu odmah kupiti neko Alienware cudoviste, nego nesto jeftino, recimo $500-$600, plus $200 za vistu i $150 za 3 igrice, to je previse. Isplati se vise kupiti konzolu. XP Home je bio jeftiniji, a Vista Home je gde i XP pro po ceni.
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2006. 10:37 ] @
@Bojane,
To su Retail cene, za softver u kutiji - ne znam da li ti je poznato (a sigurno jeste ;-), ali skoro niko od tih low-budget kucnih korisnika ne kupuje nov racunar i onda posebno OS kao retail box, vec sa novim racunarima obicno dobijes svoj OS koga ne menjas dok ne kupis novu $500 kantu za 2-3 godine.
Sa tim u vidu - OEM cene Viste nece biti bitno razlicite od OEM cena XP-a, mozda eventualno 5-10 dolara vece max. Dakle, da te parafraziram - kad svom klincu budes kupovao nov komp, on ce stizati sa OEM Vistom, i nece biti razlike u ceni.
E, sad, da li je konzola bolja od PC racuna za igranje - to definitivno ne znam.
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 10:44 ] @
Tu si u pravu.
[ xtraya @ 30.08.2006. 10:48 ] @
Citat: To su Retail cene, za softver u kutiji - ne znam da li ti je poznato (a sigurno jeste ;-), ali skoro niko od tih low-budget kucnih korisnika ne kupuje nov racunar i onda posebno OS kao retail box, vec sa novim racunarima obicno dobijes svoj OS koga ne menjas dok ne kupis novu $500 kantu za 2-3 godine.
za upgrade 300 $ ?????
dal ste vi normalni? o cemu pricate? u prosku svi imate lap top i kucni pc.... ajmo 600$ na sunce....
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 10:51 ] @
upgrade nije $600 americkih vec $300 kanadsih. $300 CAD je priblizno $250 americkih, pa ti vidi koliko si povecao ;-) I BTW ko te tera ultimate edition da kupujes, a? ;-)
[ xtraya @ 30.08.2006. 10:57 ] @
blah,ala mrachite sa tim "jeftinim" vista prichama...
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2006. 10:58 ] @
@Xtraya,
Kao sto ti Bojan rece:
a) Cene su u kanadskim dolarima
b) Mozes primetiti da:
XP SP2 Professional Upgrade = CAD 259
Vista Ultimate Upgrade = CAD 299
--> dakle, razlika izmedju XP Pro i Vista Ultimate upgrade-a je nekih 33 USA dolara
Citat:
blah,ala mrachite sa tim "jeftinim" vista prichama...
Ja ne znam ko ovde prica da je Vista jeftina ili skupa - to su cene koje se pretpostavljaju - ono sto je fakat, da razlika u ceni izmedju XPSP2 i Viste Ultimate nije bas preterana, bar kada su OEM i Upgrade u pitanju.
E, sad - da li je to tebi skupo ili ne, to je tvoja stvar - videcemo da li ce trzistu to biti skupo.
[ bojan_bozovic @ 30.08.2006. 10:58 ] @
Je li xtrayo, zasto te zanimaju cene viste kad ces svoju bittorrentom da skines, a? ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2006. 11:01 ] @
Nemoj tako Bojane, i za torrent je Vista skuplja - ima vise da se skine ;-)
[ xtraya @ 30.08.2006. 11:10 ] @
pih, pa i sami znate da M$ kuburi sa bandwidth-om svojih servera, spread tehnologija kao sto je torrent ce dobro doci
[ degojs @ 30.08.2006. 17:12 ] @
Cene sistema u Kanadi i USA ne mogu da se porede prostim pretvaranjem CAD u USD. Ni sada to nije slucaj: uzmes cenu za Windows XP u Kanadi, pretvoris CAD u USD i... neces dobiti koliko kosta u USA. Oni imaju razlicite cene za razlicita trzista.
Upgrade je podnosljiva cena, ostalo jeste iha-ha.
[ Illiron @ 30.08.2006. 17:13 ] @
Najvise sto ce bilo kome odavde trebati je Home Premium. Nema razloga da bilo koji home-pro user uzme ultimate.
[ henrik @ 30.08.2006. 17:23 ] @
A zna li neko šta sadrže te verzije? Npr. ta Ultimate? Objedinjena serverska i desktop rešenja (XP+2k3) ili šta?
[ degojs @ 30.08.2006. 18:11 ] @
Ma, treba kompas i uputstvo da covek sazna sta tacno..
Koliko vidim, Vista Business je nekako najslicnija XP Pro.
[ MladenIsakovic @ 30.08.2006. 23:59 ] @
Ja ću svoj primerak platiti koliko i za XP - free 
[ z@re @ 31.08.2006. 00:26 ] @
Ne brinem ja za cijene. Bit ce kao i sa XPom, a jos i bolje jer je product range siri. Cijena gotove konfiguracije sa OEM Vistom nece imat neku znacajnu razliku naspram one sa XPom.
Sta se tice stabilnosti i sigurnosti nove MSove uzdanice, pa stvarno me nije briga. Na Vistu cu migrirat (kuci) za mozda godinu-godinu i po dana poslije izlaska, kad W*F programerski toolkitovi udju u mainstream, i kad x64 lagano pocne preuzimat trziste. Prije toga mi nece trebat, a tad ce vjerovatno eventualni problemi bit skrpani.
I da spomenem da cu probat ovu zadnju betu za nekih dva-tri tjedna, kad novi mnogomegabajtni ljubimac sjedne na stol (Core II E6700). Pa da vidimo kako to radi na top-of-the-line desktop makinjama.
[ Zoran Rodic @ 10.09.2006. 07:12 ] @
Evo cena
http://arstechnica.com/news.ars/post/20060905-7663.html
valja pogledati ovo, pri pokretanju teme, mislio sam na slicne probleme
http://www.elitesecurity.org/t211797-2#1273358
[Ovu poruku je menjao alkion dana 10.09.2006. u 08:22 GMT+1]
[ Nedeljko @ 11.09.2006. 23:36 ] @
Ne znam koliko ima smisla raspravljati o sigurnosti sistema koji dopušta pristup hard disku niskog nivoa. Jesu li barem lozinke šifrirane i kako stoje stvari sa pokušajem pribavljanja administratorskih korisničkih imena i lozinki na taj način?
[ Vladokv @ 12.09.2006. 00:36 ] @
Vec imam vistin CD. Ali vistu ne koristim zato sto trosi memoriju na gluposti. I po ostalim stavkama hardverski je mnogo zahtevnija, a obican korisnik je zbog te zahtevnosti samo na gubitku.
[ Fuzz @ 12.09.2006. 12:06 ] @
gluposti = features....
[ Vladokv @ 12.09.2006. 21:21 ] @
Koja ti Vistina features stvarmo koristi, a da je nema kod XP-a?(izuzev DX10)
[ Not now, John! @ 13.09.2006. 02:22 ] @
Good bye Microsoft; Pete has now left the building!
Citat: Microsoft don't innovate, in my opinion. Vista looks like a pile of crap
compared to Mac OS X and Ubuntu with GLX. Their software is buggy, overpriced,
and stress inducing. Their development tools are staid, designed and developed
by committees to solve every problem you could ever conceive of, while being
ideally suited to solving none.
[ Fuzz @ 13.09.2006. 14:26 ] @
Jao, kako vam ne dosadi...
[ Zoran Rodic @ 13.09.2006. 15:38 ] @
Citat: Fuzz: Jao, kako vam ne dosadi...
Slazem se sa tobom
I meni je dosadio, ali me teraju na poslu da ga koristim

[ degojs @ 13.09.2006. 15:47 ] @
Citat: Koja ti Vistina features stvarmo koristi, a da je nema kod XP-a?(izuzev DX10)
Pa Flip-3D bre!!!! :)))
[ Fuzz @ 14.09.2006. 08:22 ] @
Citat: alkion: Slazem se sa tobom
I meni je dosadio, ali me teraju na poslu da ga koristim
;)
Ja bih momentalno dao otkaz....da ne trpim takvu torturu....
[ Zoran Rodic @ 14.09.2006. 09:18 ] @
Citat: Fuzz: Ja bih momentalno dao otkaz....da ne trpim takvu torturu....
Ne mogu, u pitanju su emocije izmedju mucitelja i mucenika ;)
[ PCHW @ 14.09.2006. 21:04 ] @
Ja jedva cekam da dodje Vista da je proucim analiziram
nadjem mane do nivoa atoma a onda go to Advocacy and play game...
[ Zeljko Mitrovic @ 15.09.2006. 00:39 ] @
Citat: Not now, John!: Microsoft don't innovate, in my opinion. Vista looks like a pile of crap
compared to Mac OS X and Ubuntu with GLX. Their software is buggy, overpriced,
and stress inducing. Their development tools are staid, designed and developed
by committees to solve every problem you could ever conceive of, while being
ideally suited to solving none.
Da stvarno, taj ubuntu xa glx-om je stvarno mocna stvar, jedino nesto video neradi kako spada, znaci mozes zaboravis na filmove :-))
A tek namestanje istog, ma sitnica, samo moras da instaliras tuce paketa, menjas xorg, menjas x server, podesavas compiz itd. O stabilnosti istog nebi radije da pricam, dodje mi muka kad se setim da sam proveo par sati testirajuci to djubre :-))
[ MladenIsakovic @ 15.09.2006. 01:27 ] @
Citat: Zeljko Mitrovic: Da stvarno, taj ubuntu xa glx-om je stvarno mocna stvar, jedino nesto video neradi kako spada, znaci mozes zaboravis na filmove  )
A tek namestanje istog, ma sitnica, samo moras da instaliras tuce paketa, menjas xorg, menjas x server, podesavas compiz itd. O stabilnosti istog nebi radije da pricam, dodje mi muka kad se setim da sam proveo par sati testirajuci to djubre  )
To onda samo govori da ti ne znaš da "testiraš to djubre". I u Windowsu moraš da instaliraš K-Lite kodeke (ili neke druge, nebitno) da bi mogao da imaš full multimedijalni ugođaj. I zašto si morao da menjaš x-server, kako si ga to menjao, 'ajd mi, molim te, objasni? Šta si, upgradeovao na novu verziju? Zašto??
[ Zeljko Mitrovic @ 15.09.2006. 04:29 ] @
Recimo da gxl & xgl rade jedino sa novim modularnim xorg-om, mozda zato? Kao sto rekoh, prvo probajte stvari, pa onda komentarisite, jer ovako samo trollujete.
[ japan @ 16.09.2006. 12:50 ] @
zanimljiv tekst:
prvi i drugi deo
[ Zoran Rodic @ 16.09.2006. 13:45 ] @
http://www.elitesecurity.org/t215861-1#1285005
Nemoj da nerviras dimkovica, vidis kako je ovde odreagovao na istu stvar.
Jos ako vidi Font, James Font alias degojs ... bice belaja

[ NastyBoy @ 16.09.2006. 14:08 ] @
Ovakav hejt, uz polu-istine ili gole lazhi, nisam skoro prochitao...
[ japan @ 16.09.2006. 14:40 ] @
ne znam koliko ima laži a koliko istine, ali da je hejt - hejt je
[ Goran Arandjelovic @ 16.09.2006. 15:44 ] @
Bez ikakve uvrede, ali mislim da su LUG-ovi jedna vrsta sekte kada je mržnja prema Microsoftu u pitanju.
@PCHW
Iskreno...najiskrenije me zanima kako ti to "proučavaš" Windows (bilo da je u pitanju Vista ili ne),
a sada i ja jedva čekam da "proučiš" Vistu kako bih video kakve si sve mane našao,
zato što me fascinira tvoja abnormalna želja za tim.
Napominjem, poprilično sam neutralan, ali me oduševljavaju ovakvi suženi pogledi na svet.
[ Zoran Rodic @ 29.09.2006. 09:29 ] @
[ Zoran Rodic @ 10.11.2006. 08:57 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|