Citat:
Gojko Vujovic: Da, i iz drugog izvora sam saznao da mi treba nesto da daje DSP resurse u tom transkodiranju.
Kako ti radi trunk ka Avayi, moze li step by step ili neki hint ako je bio neki trik prilikom povezivanja? Radio sam po onom njihovom dokumentu (povezivanje CCM i avaye preko h323 trunka, ima pdf na guglu da se nadje), ali negde zapne i ne prolazi. Za sada su vezani po TDM-u i to tako radi, ali morao bi i IP da sljaka, glupo da se uz sav taj voip nesto vezuje zicama, a i skuplje je tako jer se trose E1 portovi. Jos jedna nejasnoca tu je sto cisco ip telefoni prave rtp stream direktno sa voice gw u slucaju h323 veze ka cisco voice gw, ali to znaci da moraju i po IP-ju da vide taj gateway. Da li onda moraju i sa Avayom da imaju IP komunikaciju, ili CCM moze da bude neki h323 proxy?
PDF-ove sa samog cisca ili avayinog sajta slobodno odmah zaboravi. Tako nisam uspeo nista da uradim sto i jeste(nije) logicno, i jedani drugi vendor forsiraju svoja resenja. Samo resenje do kog sam dosao je rezultat intezivnog troobleshoota i 10 dana rada.
Elem, h323 trunk kao trunk nije ni u jednoj od predlozenih solucija hteo da radi . Rezultat je uglavnom bio saobracaj u ostvaren u jednom smeru (CCM -> Avaya) pri cemu se uspostavi signalizacija, no voice ne ide (sudaranje codeca).
Suma sumarum jeste podici MTP i trancoder na Voice GW ( voditi racuna o max kolicini sesija) i setovati dspfarm profile za mtp na odgovarajuci kodek ( u mom slucaju g729), u transcoder uvuci sve kodeke koje koristis.
konfiguracija je nalik sledecoj :
interface BVI1
ip address xxx.xxx.xxx.xxx xxx.xxx.xxx.xxx
sccp local BVI1
sccp ccm yyy.yyy.yyy.yyy identifier 1 version 4.0 (yyy.. adresa CCM-a)
sccp
!
sccp ccm group 1
bind interface BVI1
associate ccm 1 priority 1
associate profile 1 register TRANSCODE-MTP
associate profile 2 register TRANSCODE-XCODE
!
dspfarm profile 2 transcode
codec g711ulaw
codec g711alaw
codec g729ar8
codec g729abr8
codec gsmfr
codec g729r8
codec g729br8
maximum sessions 24
associate application SCCP
!
dspfarm profile 1 mtp
codec g729r8
maximum sessions software 400
associate application SCCP
Tu je zavrsena prica ok voice gatewaya, transcodera i mtp-a. koje sad treba uvuci u CCM pod istim imenom (ccm ver 4.1). Sledeci koraci bi bili podizanje:
- Media termination point
- Transcoder
- Media recource group i listu
Sve imena sa vg-a (TRANSCODE-MTP, TRANSCODE-XCODE)
Sledeca stvar je dici h323 Gateway ka Avayi, naravno predhodno definisuci device pool za avavyu i calling search space.
Na sta obratiti paznju obavezno ukljuciti MTP required, wait for far end h.245 terminal capability set, i enable inbound/outbound Fast start, za ovo zadnje staviti odgovarajuci kodek (g729).
To je otpilike to, detaljnije nisam mogao, e da jasno je da Avaya za ovaj setup trazi licencu za IP trunk ka CCM-u ( u mom slucaju 2).
Postoji i drugo resenje sa gatekeeperom dignutim sa ciscove strane, koje sam napustio posto mi je ovo proradilo.
Nadam se da sam bio od pomoci :) ako je potrebno nesto dodatno slobodno me kontaktiraj :)