|
[ fade @ 01.09.2006. 23:19 ] @
| Posto najavljuju da izlazi za koi dan ,dal neko moze reci ,dal se moze nekako updateovat ,ili se mora install over again. Al ako se bash mora ,ima li neki nacin da se sve postavi kao sto mi je sada , znaci da sacuvam kao temu ,il tako nesto ,il prosto kopiram ceo fajl il sta vec .?
[Ovu poruku je menjao fade dana 03.10.2006. u 14:19 GMT+1] |
[ jonathan @ 01.09.2006. 23:34 ] @
Može da se uradi update, a možeš i da uradiš backup /home/user, /etc, i još ponekih kritičnih direktorijuma, pa da ih vratiš posle fresh install. Kako god više voliš.
I pre nego što dobiješ 11-ticu, možeš da pogledaš uputstvo za upgrade koje se nalazi na prvom instalacionom disku.
p0z, Alek
[ VRider @ 01.09.2006. 23:47 ] @
Samo kopiranje /etc direktorijuma se, barem u mom slucaju, nije pokazalo kao najbolje resenje, jer se desava da noviji programi imaju drugacije opcije u fajlovima, pa onda ni sami fajlovi nisu regularni. Nije lose napraviti kopiju, pa onda samo neka podesavanja prekopirati. A /home se na zasebnoj particiji podrazumeva, mada je i tu bilo mnogo problema, konkretno kada su podesavanja za XFce u pitanju.
[ fade @ 02.09.2006. 11:40 ] @
meni je sve na jednoj particiji , mada backup /home na drugu particiju ,pa cp kad se slack instalira nebi bilo loshe reshenje ,
Da li cu morati ponovo konfigurishem xorg.conf ,jer sam prosli put izgubio ukupno oko 5 sati ,dok nisam nasao tacne informacije za monitor , ili cu jednostavno moci cp preko starog ?
[ niceness @ 02.09.2006. 12:15 ] @
Samo ga prekopiraj, radice (najverovatnije  ). Ja koristim xorg.conf koji je star oko 2god i radio je sa xorg-6.8, a sad i sa 7.1 (uz manje izmene).
[ Mitrović Srđan @ 02.09.2006. 16:23 ] @
A po cemu je ta 11 toliko ocekivana? Slack nece doneti nikakva znatna pobosljanja
cak i kada izadje verzija 21 a ne 11. Umensto da svoju energiju usmere u npr resavanje
jedinstvenog package sistema oni opet izbacuju polufabrikant koji ne donosi
nista znacajno.
hint:
pogledati changelog.
[ anrxc @ 02.09.2006. 17:39 ] @
Koji su to "oni" koji izbacuju "polufabrikant", i tko ti je rekao da Slackware nema jedinstveni package sistem? Lagali su ti.
Jesi shvatio pod kojom licencom se izdaje OpenBSD?
Da sam na tvome mjestu time bi se pozabavio, Slackware bi pustio na miru.
Medu neiskusnim clanovima foruma siris dezinformacije.
http://www.linuxquestions.org/...Y_SLACKWARE_WILL_ALWAYS_MATTER
[ Mitrović Srđan @ 02.09.2006. 20:17 ] @
koji pkgtool?
ili neki stupid util:
Swaret
slapt-get
SlackUpdate
Emerde
slackpkg
stratdate
Citat:
Slack doesn't even offer a dependency handler in its own brand of package management.
Ali nema veze :)
Citat:
'is how we like it'
sta je doneo novo novi KDE? novi xorg? wow i browser SeaMonkey kako vec REVOLUCIJA :)
hint:
http://www.openbsd.org/policy.html
[ fade @ 02.09.2006. 21:33 ] @
Mene zanima update ,sta nudi ovo ,ili ono ,mene ne zanima , meni je lakse staviti drugi ,nego se muciti sa kernelom zbog nekih modula koe nema 2.4.29 , kao i zbog kde-a .Ako vam je do svadje sta ko nudi , imate forum Advocacy.
[ Body Bag @ 03.09.2006. 00:58 ] @
Citat: _bl00dz3r0_: A po cemu je ta 11 toliko ocekivana? Slack nece doneti nikakva znatna pobosljanja
cak i kada izadje verzija 21 a ne 11. Umensto da svoju energiju usmere u npr resavanje
jedinstvenog package sistema oni opet izbacuju polufabrikant koji ne donosi
nista znacajno.
hint:
pogledati changelog.
Ala lupetas sine......
Sta ce novo doneti,ama bas nista-pa sta ti ja znam,Xorg 6.9(ljudi hoce da se drze proverene 6x grane,a ne da posto poto ubace 7.0),pa najnoviji KDE 3.5.4,XFce 4.3 i jos gomilu novog softvera....
I da-najnoviji 2.4.33 kernel po defaultu(naravno,moci ce da se instalira i 2.6.16 kernel koji dolazi u paketusa sve source-m)-opet se drze proverenih i stabilnih stvari-pogledaj svako Enterprise izdanje linuxa-skoro svi odreda imaju 2.4 kernel-mora da su i oni mutavi.....
E sto se tice manipulacije paketa-tu je pkgtool koji posao zavrsava kako treba,a i vrlo je jednostavan sto je poenta svega u Slack-u,i sto se mene tice,sto bi koji moj ubacivali razresavanje zavisnosti,to bi samo komplikovalo stvari-ovako je na korisniku da odluci koje mu stvari trebaju ili ne,a ne kao drugi distroi koji pored zeljenog paketa instaliraju tonu nepotrebnih stvari sve u cilju "razresavanja zavisnosti"
E i jos nesto-taj "polufabrikat" kako ga nazivas u startu dolazi sa Xine playerom i gxine frontend-om i svim kodecima koji su potrebni za multimediju-za razliku od Fedorica,SuSE-tica i kompanije koje te stvari nemaju,kao i svim potrebnim alatima za kompajliranje i kernel-source-om,kompajliranje koje na Slack-u ide kao od sale,za razliku od distroa koje sam pomenuo(a source ima da zatreba kada tad)....
I kao svaki normalan distro izlazi jednom godisnje kada sve bude spremljeno i ocisceno od bagova,a ne kao ostali koji izbacuju "polufabrikate" da upotrebim tvoj izraz,samo da bi se ispostovao deadline-koga briga za stabilnost i bagove?
I Slack ne pravi nikakav tim,vec jedan covek kome pomaze i nekoliko ljudi sa strane,sto moze da bude samo jos jedan plus,jer iza njega stoji mala i kompaktna grupa sto se odnosi i na kvalitet proizvoda....
Cega li se covek ovde nece naslusati....
[ Mitrović Srđan @ 03.09.2006. 02:41 ] @
WoW gomile novog unstable softwera bring it on :)
Vazno da se minor version brojevi menjaju.
Koja su tu __bitna__ poboljsanja?
Zar nemozes sam spakovati slack based distro na njega nabudziti
najnoviji xorg kde itd?
slack je jedam simple dep hell. Probaj diguniti gomilu servera i servisa pa kad
uletis u carstvo zvano pkgtool , source install i dep hell ..:)
Da se razumemo nemam ja nista protiv slacka koristio sam ga godinama.
To mi je prvi distro prva ljubav ali jednostavno nista novo ni donosi
da bude "TOLIKO DUGO OCEKIVANA 11-ka".
Wow kompajliranje kernela eto ga tricky part :)
Zar ga jos jednostavnije nije kompajlirati na debianu npr.
Bas se pitam koliko im je meseci trebalo da ugrade xine i video codece
kladim se da su prestigli i M$ vistu :>
[ Body Bag @ 03.09.2006. 10:28 ] @
Hahaha-kako samo lupetas.....
Sta se vatas za Debian(Sarge),ima softver od pre nove ere-mislim kada sam video XFree 4.3(dva puta je sporiji nego Xorg u podizanju,tek podrsku za vise modela grafickih kartica da ne pominjem)i KDE 3.2 sa svojim bug-om prilikom unmount/eject CD-a kada se koristi 2.6 kernel i sto sam ja otpisao kao proslost,hteo sam da se najezim....
Tek da ne pominejm boot,majke mi,podize se sporije nego Fedora
Sve u svemu-dobar je za server i za nista drugo-zato i postoje distroi kao sto je Ubuntu,koji je,vidis,dobar za SVE....
Jao dependanacy hell-ja za ovih nekoliko godina nisam to iskusio na Slacku,jer instalacijom dobijas sve sto ti treba,sem OpenOffice-a,a paketa sam skinuo tusta i tma i nisam imao nikakvih problema,jer je sve sto cini jedan sistem vec tu,a tu je i source cije kompajliranje ide kao od sale,napravis i tgz paket i cao,sledeci put samo ga instaliras.....
Ko ti je kriv sto ne znas da koristis slapt-get(prijavljuje koji su paketi kom potrebni)i Swaret(ima dep check svlaci paket shodno tome)
A sto se kompajliranja tice probaj lepo to na SuSE-u,Fedori ili MDK-u pa ces videti kako ce se zavrsiti,dok kod Debiana moras da instaliras sve iz devel paketa da bi to bilo izvodljivo,kod Slack radi sve out-of-the-box.....
Plus mos' odmah da ga dignes kao server ili da ga koristis kao dekstop....
A da!Debian nema ni Javu pored svojih 14cd-ova,jer ljudi zaziru od komercijalnog softvera,mogao bi ja ovako do sutra da pricam sta valja a sta ne valja kod nekog distro-a....
Zato please,imam i pametnija posla nego da se raspravljam sa nadobudnim fanovima GNU(sobe) Debiana :-(
[ Mitrović Srđan @ 03.09.2006. 12:34 ] @
A zaasto koristis ubuntu ? :)
pa ubuntu je debian based.
Citat:
Sta se vatas za Debian(Sarge),ima softver od pre nove ere
U poslu kojim se ja bavim mnogo je bitnije imati sigurne i stable pakete nego cutting edge.
U svakom slucaju ako na deb zazelim hot softver isti mogu apt-getovati sa nekih third party
rapository-a.
Citat:
Ko ti je kriv sto ne znas da koristis slapt-get
Mene zanimaju samo in-system proizvodi a ne neki third party crap.
Wow prijavljuje pakete koji su potrebni , pa ce ti paketi za instalaciju tarziti svoje pakete i tako dok ne
otpadne kosa sa glave.
Citat:
Plus mos' odmah da ga dignes kao server ili da ga koristis kao dekstop....
a debian nemozes?
Citat:
Tek da ne pominejm boot,majke mi,podize se sporije nego Fedora
Zavisi od servisa kao i od mnogo drugih faktora. U biti ne rebootam svoje servere :)
kad ce slack da ima jedan
Code:
apt-get dist-upgrade
I da se razumemo ja uopste nisam nikakav debian zealot niti sta sl samo gledam realno na stvari.
Inace vise volim gentoo od debiana al ajd :)
[ Body Bag @ 03.09.2006. 13:14 ] @
Citat: _bl00dz3r0_: A zaasto koristis ubuntu ? :)
pa ubuntu je debian based.
Vala nisam znao pa mi reci-ja pricam o Debian Sarge-u
Citat:
Zavisi od servisa kao i od mnogo drugih faktora. U biti ne rebootam svoje servere :)
Na Slack-u je skoro svaki servis iskljucen u startu,osim neophodnih(za razliku od Debiana),a na korisniku ostaje da ukljuci ono sto mu zaista treba....
Citat:
kad ce slack da ima jedan
Code:
apt-get dist-upgrade
Probaj swaret update ili slap-get update pa vidi da li ne radi nadogradnja na Current.....
Nego,kada ce Debian da ima rc organizaciju skripti(ko i svaki normalan unix like sistem)umesto SysV strukutre-kakav uzas...
Citat: U poslu kojim se ja bavim mnogo je bitnije imati sigurne i stable pakete nego cutting edge.
U svakom slucaju ako na deb zazelim hot softver isti mogu apt-getovati sa nekih third party
rapository-a.
Citat: Mene zanimaju samo in-system proizvodi a ne neki third party crap.
Upravo si kontrirao sam sebi u ovim izjavama samo da bi se napravio pametan-oh well....
Citat: da se razumemo ja uopste nisam nikakav debian zealot niti sta sl samo gledam realno na stvari.
Inace vise volim gentoo od debiana al ajd :)
Ok,sve je to u redu-poenta je samo sto ti mene hoces da ubedis da je na Slack-u bilo sta komplikovano,a nije,jer je nasuprot sve vrlo jednostavno-sto je i poenta svega....
Gentoo?Neka hvala-treba m..a da mi se otegnu od instalacije i komapjliranja source-a,samo da bi se dobio 5s brzi boot-vise preferiram FreeBSD(ima lepo fini instaler k'o sav normalan svet)kombinaciju+binarne pakete(ima ih,naravno i Gentoo,ali svi njegovi korisnici ih gledaju kao jeres)
Neki ljudi izgleda vole da budu mazohisti i da kompajliraju KDE po tri dana da bi dobili 2s brze performanse....
PoZ!
[ Backy @ 03.09.2006. 13:30 ] @
uff, kakvi ste... ko mala deca...
@fade 0tr0w
skidam ja slack 11 kad izadje da probam, pa ti javljam dal ima neka update opcija...
[ Mitrović Srđan @ 03.09.2006. 13:33 ] @
Citat:
Upravo si kontrirao sam sebi u ovim izjavama samo da bi se napravio pametan-oh well....
kako sam znao da ces se uhvatiti za ovo mmm :)
Posto ne razlikujes rec rapository i third party softver o cemu da pricamo?
Skidanje softvera sa nekih levih raposa nije isto sto i koriscenje nekih third party sranja.
Ja mogu i apache da skinem sa nekog levog raposa zar ne?
Citat:
Na Slack-u je skoro svaki servis iskljucen u startu,osim neophodnih(za razliku od Debiana),a na korisniku ostaje da ukljuci ono sto mu zaista treba....
Jel i onaj mysql sto izbacuje odmah gresku i Mysql ENDED hehe.
Citat:
Nego,kada ce Debian da ima rc organizaciju skripti(ko i svaki normalan unix like sistem)umesto SysV strukutre-kakav uzas...
Vidis neki bas smatraju da mu je to prednost :)
Zar nemozes da koristis update-rc.d?
A tek kako je prosto pisate init skripte pih :)
Sve je cisto i ako nesto zabrlja znas gde da trazis.
Citat:
Ok,sve je to u redu-poenta je samo sto ti mene hoces da ubedis da je na Slack-u bilo sta komplikovano,a nije,jer je nasuprot sve vrlo jednostavno-sto je i poenta svega....
E nemojmo biti komicni sada :) slack komplikovan? slack je za malu decu :)
Sve na njemu je veoma lako konfigurisati i zato sam ga i zavoleo , sve sto mi
je trebalo sam i namestio. Uopste ne shvatas poentu al kad porastes kasce ti se samo :>
[ mulaz @ 03.09.2006. 14:40 ] @
koliko sam ja primertio, slacpkg je vec u slackware-current, sto znaci da ce biti u u 11ici
slackpk update; slackpkg upgrade-all, je sve sta treba, da se dobija current sistem (naravno pre toga izabrati mirror :))
mysql radi
dependencyji ne predstavljau neki veliki problem
napise prog da treba libzblj.so
ukucas slackpkg search libzblj.so
pa ti napise u kom paketu je
pa slackpkg install zbljtools
(a imas i swaret, koji to sam prati, ali se meni licno ne svidja)
da ne pominjem da sve radi bez problema out-of-the-box
lep, brz, stabilan, i da ne pominjemo da ima sve paketice lepo vanilla verzije (ukljucujuci i kernel) pa ne treba patchati sva ziva sranja, od kernela, pa do xpdf-a, da bi mogao sistem da radi normalno
[ Mitrović Srđan @ 03.09.2006. 14:56 ] @
Sve je to daleko iza debiana i nekog konacnog resenja.
Opet se sve svodi na budzenje :)
[ mulaz @ 03.09.2006. 15:03 ] @
vazno da radi
na debianu hmm.. ako teras debian-stable, pa ako hoces nekoliko stvari novijih.. moras da updejtujes 3/4 sistema na debian unstable, da bi te stvari radile (licno iskustvo ispred par godina).. i na kraju teras debian unstable.. i ime samo kaze kako taj radi
[ Body Bag @ 03.09.2006. 15:09 ] @
Ti kanda mene zajebavas?
A u koju kategoriju spada softver na "levim" repozitorijumima kako ih zoves-aha cek da pogodim-third party
I sad ti hoces mene da ubedis sta je third party i da je SysV sistem skripit bolji-znas sta,nadji neki drugu budalu(a i mesto za spemovanje koje si ti i zapoceo),ja to nisam....
E i jos nesto za kraj-kada je Slack za malu decu,zasto onda ne trce svi ilome se da koriste njega-a?
Opet kontriras sam sebi-da odrastes trebas ti a ne ja-toliko
[ mulaz @ 03.09.2006. 15:18 ] @
sa swaretom mozes i linuxpackages.net da ubacis medju repose, pa da skidas programe odande :)
ali opet.. levi repo, je levi repo.. nema veze ciji je :P
[ Mitrović Srđan @ 03.09.2006. 21:22 ] @
Svasta decko se previse nervira :)
Vidis kako mulaz lepo iznese sta ima da kaze.
Budi malo kulturniji nisu svi slack manijaci.
Citat:
A u koju kategoriju spada softver na "levim" repozitorijumima kako ih zoves-aha cek da pogodim-third party
Covece mislio sam na nezvanicne rapose gde se moze naci noviji softver za deb , a ne rapose
sa third party softverom shvati.
Ja pokusao tebe da ubedim da je SySV bolji ? gde pise?
Ja sak rekao da NEKI smatarju to za prednost a uopste nisam naveo ni prednosti ni mane
takvog rasporeda skripti.
Covece prestani da shvatas licno. Vidim da si nalozen na slack po tvom sigu tako
da nemoras nista mi da mi govoris.
Ko ne trci? haha pa kao "koristi slack bices cool" fc , mdk i sl je njesra jel se
"sve namesta preko GUI-a" budi cool koristi dialog boxe i slack.
word :)
[ mulaz @ 03.09.2006. 22:30 ] @
slack je ql zato sto je ejdnostavan, brz i stabilan
linuxpackages.net je nezvanican repo gde se moze naci noviji software za slack (koristim tvoje reci) :)
[ Body Bag @ 03.09.2006. 22:34 ] @
Citat: _bl00dz3r0_:
Budi malo kulturniji nisu svi slack manijaci.
Ili Debian manijaci.....
Citat:
Covece mislio sam na nezvanicne rapose gde se moze naci noviji softver za deb
I third party softver...
Citat:
Covece prestani da shvatas licno. Vidim da si nalozen na slack po tvom sigu tako
da nemoras nista mi da mi govoris.
Ja nisam nalozen nego koristim ono sto mi odgovara
Citat:
Ko ne trci? haha pa kao "koristi slack bices cool" fc , mdk i sl je njesra jel se
"sve namesta preko GUI-a" budi cool koristi dialog boxe i slack.
Sto je najzlosnije to je ziva istina-kada se porede sa Slackom(i ne samo njim)najobicnije su djubre....
Vidis da si u pravu...
A sto se kulture tice-nauci da koristis interpunkcijske znake....
[ staticInt @ 03.09.2006. 22:49 ] @
Slackov sendmail ima rupcagu, cak sta vise dobija se root.
Ne znam stvarno ko je u zabludi da je slack komplikovan, IMHO slack je najjednostavnija i najcistija distribucija.
[ Mitrović Srđan @ 03.09.2006. 22:53 ] @
Citat:
rapository-a.
Kad moram sam sebe da quotujem.
Pise ukoliko zelim neki cutting edge software da cu koristiti nezvanicne repose.
Ili da ponovim?
Pise ukoliko zelim neki cutting edge software da cu koristiti nezvanicne repose.
Nadam se da je bilo dovoljno jasno :)
Citat:
Ili Debian manijaci.....
Ja uopste nisam deb manijak cak sta vise mislim da linux sux big time :)
Ali to vec nije tema za ovaj forum.
Posle godina rada na svemu i svacemu stekao sam uvid i moc razlicitih distribucija.
Ja sam se samo pitao po cemu je ta 11-ka toliko dugo ocekivana? :)
Citat:
Ne znam stvarno ko je u zabludi da je slack komplikovan, IMHO slack je najjednostavnija i najcistija distribucija.
U potpunosti se slazem. Sve od instalera do configanja je simple&stupid.
Ne tako prosto kao GUI/RPM/idiot-proof distribucije al mnogo lakse nego gentoo npr.
Citat:
Tesko da Mladen gleda sigurnostne aspekte distribucija cim ga smaraju stable&stare verzije
debian paketa :)
[ Body Bag @ 03.09.2006. 23:33 ] @
Citat: _bl00dz3r0_: Ja uopste nisam deb manijak cak sta vise mislim da linux sux big time
Po cemu linux sucks?
Voleo bi da cujem neke argumente,ali sada ozbiljno(i prijateljski)pitam....
Pretpostavljam da mislis da je BSD bolji-to je istina,ali ja to sebi jos ne mogu da priustim,jer sam na dial-up-u,doduse imam hard modem,i ubih se od sporosti samo azurirajuci port stablo preko CVS-up-a,tek svlacenje bilo kojeg vec paketa da ne spominjem...
Kada budem nastekao pristojan link jednog dana to ce biti moj definitivni izbor-ne smara sa instalacijom kao Gentoo,a(dosta) bolji za odrzavanje i koriscenje od svog klona i bilo kojeg linux-a....
[ staticInt @ 04.09.2006. 04:55 ] @
Pa linux sam po sebi sux jer se radi zbrda na dole, sve je skarabudzeno a da ne pricam o tome kako pola stvari radi samo na jednom kernelu i sto stalno nesto nije kompatibilno sa necim.
Dobro opet ovisi za sta linux sux, ja drzim linux kao router ili kao server i radi super, zadovoljava potrebu, dzabe je a radi sasvim solidno i ima solidan uptime.
Dok na polju desktop okruzenja linux je djubre kakvog nema, cak i je windows mnogo bolje odradjen posebno posle winXP edicije koja je sredila glavne rupcage u win sistemu, mada po meni najbolje desktop okruzenje je Mac OS X al to je vec druga prica.
Linux je super dok treba da zadovolji neke male potrebe i neke sitne sisteme a ako krenemo da pricamo o vecim projektima i o ogromnim sistemima tu Linux nema sta da trazi. Tako da je Linux najbolje resenje za stvari koje sam naveo gore jer je pritom i besplatan a i pokazao se sasvim solidan za te stvari i tu nema bolje.
Ne znam zasto se jos vode diskusije ovaj je bolji od ovog i tome slicno, svaki OS ima neke prednosti i mane, neki vise a neki manje, sto se tice distribucija tu je ista prica neka je bolja za ovo neka za ono, sve zavisi od potrebe korisnika a i stvar je ukusa i navike.
[ anrxc @ 04.09.2006. 10:52 ] @
Citat: Posle godina rada na svemu i svacemu stekao sam uvid i moc razlicitih distribucija.
Nista ti nisi koristio i pojma ti nemas.
Citat: Ja uopste nisam deb manijak cak sta vise mislim da linux sux big time :)
Uvijek isto, godinama neke prazne price no nikad argumentirano, bacis udicu tu i tamo nikad ne argumentiras te tvoje smjele tvrdnje pa se vratis pod drugim nickom.
Najobicniji trol.
[ Body Bag @ 04.09.2006. 11:28 ] @
Citat: staticInt: Pa linux sam po sebi sux jer se radi zbrda na dole, sve je skarabudzeno a da ne pricam o tome kako pola stvari radi samo na jednom kernelu i sto stalno nesto nije kompatibilno sa necim.
Dobro opet ovisi za sta linux sux, ja drzim linux kao router ili kao server i radi super, zadovoljava potrebu, dzabe je a radi sasvim solidno i ima solidan uptime.
Drugim recima mu fali standardizacija-konacno jedan covek da kaze da mu linux radi solidno posao,a ne kao gomila Unix/BSD korisnika koja odmah vice da je linux sux i djubre od koda(kao da su oni gledali svaku liniju koda i sami ih pravili pa mogu da tvrde tako nesto)
Citat:
Dok na polju desktop okruzenja linux je djubre kakvog nema, cak i je windows mnogo bolje odradjen posebno posle winXP edicije koja je sredila glavne rupcage u win sistemu, mada po meni najbolje desktop okruzenje je Mac OS X al to je vec druga prica.
Vidis ovde se ne slazem-linux je odlican za desktop,narocito je napredovao ovi proteklih par godina,sto je za svaku pohvalu-ne kazem da moze da zameni Win u svim segmentima profesionalne primene-ali je odlican za kucnu upotrebu i svakodnenvne poslove,uobicajene poslove,sto da se ne lazemo,interesuje jedno 90% vlasnika racunara,a sa druge strane je odlicno resenje i za profesionalnu primenu-recimo programiranje,baze podataka,administraciju mreza i sve sto je vezano za net,jeftina platforma za npr 3D rendering,cluster sistemi,matematicki i meterolski proracuni...itd
Citat:
Linux je super dok treba da zadovolji neke male potrebe i neke sitne sisteme a ako krenemo da pricamo o vecim projektima i o ogromnim sistemima tu Linux nema sta da trazi. Tako da je Linux najbolje resenje za stvari koje sam naveo gore jer je pritom i besplatan a i pokazao se sasvim solidan za te stvari i tu nema bolje.
Upravo tako...
Citat: staticInt: Slackov sendmail ima rupcagu, cak sta vise dobija se root.
Kakvu rupu?Od kad-pre pet godina?Koja verzija Slacka i Sendmaila?Nikad nisi cuo za nove verzije programa/kernela koje,eto pazi mogu da se instaliraju i zamene onim sto ti ne odgovara?
Citat: _bl00dz3r0_: Tesko da Mladen gleda sigurnostne aspekte distribucija cim ga smaraju stable&stare verzije
debian paketa :)
S tim sto zaboravljas da nove verzije paketa donose i ispravke sigurnosnih propusta i jos mnogih stvari....
Pa lepo koristi "stable" izdanje i druzi se sa poropustima i bagovima,koji su u nekoj novoj verziji ispravljeni,ali eto to je u svemogucem Debian-u etiketirano kao "unstable"
Zaboga pa cak i OpenBSD koji puca pre svega na sigurnost koristi prilicno sveze verzije paketa(KDE 3.5.2 recimo...)
[ neurorider @ 04.09.2006. 11:30 ] @
Sav text u ovom postu namenjen je korisniku _bl00dz3r0_:
Dacu ti jedan savet:
Brate mili ako neshto u zivotu ne razumesh, nemoj da pljujesh po tome ili nedaj boze da iznosish tvoje zakljuchke o tome.
Toliko!
[ Mitrović Srđan @ 04.09.2006. 11:48 ] @
Svasta das ljudima milion argumenata oni ce po svom :)
Citat:
FreeBSD is a complete operating system maintained by a core team; Linux is a kernel maintained by Linus Torvalds. Linux is not a complete operating system. It is a kernel. As mentioned in the section on Windows, the kernel is the core of the operating system. It controls the flow of data through the system, managing device drivers and networking, and keeping the system running while you run your applications in the foreground. The various companies that sell Linux distributions take the Linux kernel and package it with a bunch of other programs designed to work with Linux. Because each company has its own idea about what should be included in a distribution, you may find that a program you had available on one Linux system does not exist on another Linux system (although you could download and install it). This fact can also cause dependency problems when upgrading Linux
quote iz fBSD knjige koji govori dosta toga :)
neuro rider :
koji deo tacno ne razumem?
pogledaj svoje teme vidim imao si dosta problema sa slackom.
Citat:
Drugim recima mu fali standardizacija-konacno jedan covek da kaze da mu linux radi solidno posao
Zar sam ja rekao da mi neradi posao? imam vise servera na debianu sa solidnim uptime
i za sad rade ok. Ali sve to moze i bolje uvek moze...
Citat:
odmah vice da je linux sux i djubre od koda(kao da su oni gledali svaku liniju koda i sami ih pravili pa mogu da tvrde tako nesto)
Ne nisam gledao svaku liniju verovacu na rec OpenBSD kontributorima i komiterima :)
@anxrc
o cemu smo pricali prosle 2 strane? :)
Koji nick imam ih dva ovaj i bloodzero koliko ja znam.
Mozda ti znas za jos neki nisam upucen.
Nalog blood je blacklistovan davnih dana.
Naravno ja sam previse lame za linux to je visi stupanj razvoja
ja sam jos na windozi :)
[ neurorider @ 04.09.2006. 12:03 ] @
neuro rider :
koji deo tacno ne razumem?
pogledaj svoje teme vidim imao si dosta problema sa slackom.
E DA SI TI MENI ZIV I ZDRAV, PA UBUDUCE DA POCHNESH I DA CHITASH I PRATISH FORUME KAKO TREBA!!!
TO SU, ZA TVOJU INFORMACIJU, BILI ODGOVORI NA TUDJE PROBLEME, NAZALOST OPET NISI U PRAVU!!!
[ Mitrović Srđan @ 04.09.2006. 12:11 ] @
A sad vidim sorry na brzaka sam pogledao naslove tema.
A koji deo to nerazumem nisam shvatio?
[ neurorider @ 04.09.2006. 12:21 ] @
Pa onaj ko ne voli Slack, uglavnom ga nije shvatio!
[ Mitrović Srđan @ 04.09.2006. 12:23 ] @
Haha cekaj nevolim ni mandrivu ni fc ni win jel to znaci da ih nisam shvatiio
i da je problem u meni? :)
Jel ti volis windows ili ga samo nisi shvatio? jel volis bsd ? ili ga samo nisi shvatio?
Jel volis djuvec ili ga samo nisi shvatio? :)
I vi narode ne citate :)
Jel sam lepo napisao da sam vise godina koristio slack , ali prosto ima
mane kao i svaka distribucija nista novo.
[ neurorider @ 04.09.2006. 12:59 ] @
E jebiga, pa ja sam prichao o Slack-u a ne o djuvechu ili $winjdow$u!!!
Bash zbog toga shto si ga koristio me i plashish!!!
[ Mitrović Srđan @ 04.09.2006. 13:01 ] @
Oces reci da je to najsavrseniji OS na svetu? :)
Vidim daje golemi doprinos linux market share-u :)
Ne shvatas ti da ne mrzim ja slack niti sta slicno samo
sam naveo njegove mane. Koje uz to ima i debian naravno
nista nije savrseno.
[ mulaz @ 04.09.2006. 13:15 ] @
Citat: neurorider: Pa onaj ko ne voli Slack, uglavnom ga nije shvatio!
mala ispravka:
OPnaj ko ne voli Slak, neka ga ne upotrebljava, i neka ne nervira nas, koji ga upotrebljavamo
bloodzero ili ko vevc: ako hoces, koristi windowse, boli me ...., ali ne pricaj da je slack s*****, samo zato sto ti nekoliko stvari smeta. I meni smeta par stvari na debianu, zato sam i na slacku, ali jos uvek nisam isao po svim zivim forumima, samo da pljujem po debianu
Rupa u sendmailu? hack me! :)
neko (ne znam vise ko) je napisao da je slack najjednostavniji i najcistiji Linux distro:jeste, tako je.. zato ga i volim :)
[ neurorider @ 04.09.2006. 13:19 ] @
Amin!
[ Body Bag @ 04.09.2006. 13:25 ] @
@aleksandrin
Nisam se ni obracao tebi vec @staticinc-u,kao mora svaki post da bude upucen tebi...
Pa sta ako imas servere na Debian-u-danas svaka budala moze da digne server kako 'oce-tek da ne ispadne da si ti neki autoritet....
Spamuj negde drugde,jer je ova(generalno nepotrebna)rasprava pokrenuta zahvaljujuci tebi!
Sto se tice FreeBSD-a citiracu Ivana Jelica i njegov tekst koji je izasao u PC Magazinu za avgust mesec "Na serverskoj sceni FreeBSD ima zajedno sa Solarisom,ciji je kod sada otvoren,dobru reputaciju,i predstavlja najmocniju UNIX-like masineriju.Naravno,pre nego sto se ovaj detalj postavi kao glavni motiv prelaska na FreeBSD,treba imati u vidu da to pre svega vredi za velike sisteme(enterprise)i da krajnji korisnici koji racunare koriste za SOHO/Workstation namenu nece imati previse koristi od toga."
I couldn't agree more.....
Citat: Ne nisam gledao svaku liniju verovacu na rec OpenBSD kontributorima i komiterima :)
To meni ne dokazuje na bilo koji nacin da je *BSD bolji od Linuxa-hocu neke argumente i ponasanje sistema u praksi.....
O prednostima Linux i BSD-a moze da mi govori neki profi programer iz Linusovog ili Open BSD tima koji je pogledao sve linije koda jednog i drugog.....
Jos vam nekako ispada iz vida da *BSD i Linux u 99% slucajeva koriste isti softver,razlika je u kernelu i fajl sistemu(UFS) i jos nekim stvarima(recimo rc skripte),ali je neko izgleda previse glup da i to shvati....
Jos ispade da ja mrzim Debian i BSD,da sam Slack fanatik,a u principu me nervira prazno i neargumentovano trucanje-sta ja koji moj i postujem ovde,dajem samo materijala za spam....
[ Mitrović Srđan @ 04.09.2006. 13:25 ] @
Citat:
Rupa u sendmailu? hack me! :)
Za to se obrati liku koji je to postovao.
Ma sta god svako koristi sta mu se svidja
[ Body Bag @ 04.09.2006. 13:41 ] @
Meni ostaje da se slozim sa mulaz-om
Ja koristim Slack zato sto mi odgovara-rc skripte,nepatchovani vanilla kernel(za razliku od vecine drugih distroa gde je kernel patcho-van u nedogled),jednostavnost,stabilnost i brzina kojoj malo koji linux distro moze da prismrdi(pa i Gentoo koji je posle 5 dana kompajliranja za par sec brzi....)
Takodje,tu su svi potrebni alati za kompaliranje,plus Java i kernel-source(sto opet sa nekim popularnim ditribucijama nije slucaj),tako da ono sto nije dostupno kao paket moze lako da instalira iz izvornog koda i napravi tgz paket koji ce se posle instalirati sa installpkg....
Slack za mene jeste dobar i najbolji,i niko me nece ubediti da je nesto bolje,ako Slack meni zavrsava posao i zadovoljava moje potrebe....
Toliko.....
[ Mitrović Srđan @ 04.09.2006. 13:48 ] @
meni debian zavrsava sve potreba zbog lakoce odrzavanja
i administriranja odlicnog apt-geta i stabilnosti sto mi je u
ovom trenutku potrebno. :)
I nemora niko da me ubedjuje da je deb najbolji jer nije...:)
[ Mitrović Srđan @ 04.09.2006. 13:49 ] @
meni debian zavrsava sve potreba zbog lakoce odrzavanja
i administriranja odlicnog apt-geta i stabilnosti sto mi je u
ovom trenutku potrebno. :)
I nemora niko da me ubedjuje da je deb najbolji jer nije...:)
[ damirh @ 05.09.2006. 01:01 ] @
Ja koristim slackware vec skoro mesec dana, totalni sam noob za linux i citanje ove teme me je uverilo da sam dobro odabrao distribuciju:)))
Pored slackware-a sam probao fedoru...nije mi se preterano svidelo...
btw. ako ima neko iz beceja ko namerava da nabavi tu novu verziju, voleo bih da je i ja dobijem...
Ako se neko pita zasto mi kod OS stoji windows, odgovor je, patim se sa namestanjem VPN konekcije, pa sam za sada pod winom..
poz
[ staticInt @ 05.09.2006. 03:08 ] @
Pravljenje vpn konekcije na slacku je 3 klika cak i iz Xa, problem je sto ljudi nemaju servirano na tacni kako se i sta podesava sto bi trebalo da bude tako, ja sam nameravao da napishem tutorial kako podesiti sve vidove konekcija na slacku i nesto malo o kucnim mrezam i uopste osnovne stvari ali nikada da ugrabim dovoljno vremena.
[ maddox @ 05.09.2006. 13:29 ] @
Ne mogu da verujem u koju ste krajnost otisli na ovoj temi. Svako od nas preferira neki distro vise, neki manje. To nije razlog da svako od nas ide okolo i pljuje one koje ne voli. Iskreno kada dodjem na ES samo se nerviram citajuci ovakve teme, i teme koje se nalaze u Advocacy forumu. Sta Vam treba da pljujete druge? Ako ti se ne svidja Slackware, nemoj da ga koristis. To je i doneo OS, slobodu izbora. Nisi zadovoljan sa svim distroima na sceni? Izvoli bato LFS, kreni redom i napravi kako se tebi svidja.
Slackware je odlican distro, brz, stabilan, lak. Mada, sto se tice stabilnosti imao sam je i na Mandraku - Mandrivi i Fedori. Cak, sta vise, Mandriva 2006 se bootuje istom brzinom kao i Slackware 10.2 kod mene, tako da to nije nikakav problem. Doduse, malo ima problema sa KDE-om i Gnomom, ali je ovako OK. Koliko vidim gore je bilo prozivanja za menadzment paketa, ja sa time nemam problema. Neko je rekao da ima problema i sa MySQL-om, i to je istina, kada instaliras ne moze odmah da radi kao na drugim distroima, ali moze da se namesti da radi, samo je potrebno pratiti neko uputstvo :)
Novi Slackware verovatno nece biti nista revolucionarno, novije verzije paketa, dobro istestiranih, stabilnih i upotrebljivih. Ne znam da je u skorije vreme bilo koji distro doneo nesto toliko revolucionarno, pa da se sada kaze da je novi Slackware nista :) Jednostavno svaka nova verzija u zadnje vreme donosi nov software i to je to :)
Svaki GNU/Linux distro je dobar. Svaki ima svoje prednosti i mane. Ali sve se da srediti. Ipak se svi oni baziraju na istom kernelu i istim paketima. Dakle, razlikuju se po pakovanju i znanju onoga koji ih pakuje :)
Sve u svemu, jedva cekam 11-icu, da je instaliram na komp, i da budem miran do sledece verzije, a mozda i mnogo duze :)
[ Body Bag @ 05.09.2006. 13:51 ] @
Istinu zboris.....
Meni licno je bas OK sto je Patrik u najnoviji Slack ubacio Xorg 6.9,a ne ipak Xorg 7.0-zajebi ti to,to je najnovije izdanje,nedovoljno eksploatisano i korisceno,tako da je covek resio da se zadrzi na ipak proverenoj 6.x seriji...
I skroz je OK sto je ostavio 2.4.33 kernel kao default,i to verovatno poslednji put-covek nikom ne namece nista,tako da ce biti prisutan i 2.6.16 kernel sa sve moduleima i source-om u Testing sekciji po obicaju,koji se vrlo lako instalira,bez ikakve potrebe za kompajliranjem jer u sebi sardzi porsku za jedno 99% hardvera...
I kao sto maddox rece-sto se tice instalacije paketa,ja takodje nisam nasao nista sto bi mi iole ozbiljnije zasmetalo...
Poredjenja radi,da bi se na FreeBSD-u svukao Real-Player potrebni je svuci jedno 20MB "zavisnosti"i(slicna prica je i sa Gentoo-om)
Zasto sam napisao zavisnosti ovako-zato sto su to uglavnom stvari koje nikom ne trebaju,jer ja hocu Real Player....
Kod Slacka skines Real Player,konvertujes rpm paket sa rmp2tgz i instliras,sve radi bez problema,bez tone svucenih nepotrebnih stvari....
I ja isto jedva cekam 11-ku,sa sve lepo novim 2.6 kernelom,hal-om,i udev-om i dinamickim dev nodovima,pa sam kao sto isto rece maddox miran narednih godinu dana,a i vise,za razliku od Fedore i SuSE-a npr....
[ anrxc @ 05.09.2006. 14:33 ] @
Citat: Body Bag:
Meni licno je bas OK sto je Patrik u najnoviji Slack ubacio Xorg 6.9,a ne ipak Xorg 7.0-zajebi ti to,to je najnovije izdanje,nedovoljno eksploatisano i korisceno,tako da je covek resio da se zadrzi na ipak proverenoj 6.x seriji...
U kakvoj ti pak zabludi zivis? Shvacas li ti da su 6.9 i 7.0 razliciti u toliko sto je jedan modularan dok drugi nije, kod potpuno isti.
Citat: maddox:
Slackware je odlican distro, brz, stabilan, lak. Mada, sto se tice stabilnosti imao sam je i na Mandraku - Mandrivi i Fedori. Cak, sta vise, Mandriva 2006 se bootuje istom brzinom kao i Slackware 10.2 kod mene, tako da to nije nikakav problem.
Od kad je vrijeme kojim init izvrsi run level mjerilo icega?
Citat: staticInt:
Ti nisi cuo za slackware-security mailing listu?
[Ovu poruku je menjao anrxc dana 05.09.2006. u 20:15 GMT+1]
[ mulaz @ 05.09.2006. 16:18 ] @
Citat: maddox: . Neko je rekao da ima problema i sa MySQL-om, i to je istina, kada instaliras ne moze odmah da radi kao na drugim distroima, ali moze da se namesti da radi, samo je potrebno pratiti neko uputstvo :)
da.. treba da se prati README (sta kaze i samo ime fajla) koji se po instalkaciji nalazi na disku (znaci ne treba net), i sve sto je potrebo je, da se napravi struktura baze (mysql_install_db ili nesto tako) i namesti root pass za bazu, i pass za usera (sto jeste pametno i potrebno) btw: To je sve napisano, direkto sa komandama u README-u koji je stvarno kratak i jednostavan za razumevanje
[ japan @ 05.09.2006. 17:14 ] @
samo što pored svega toga treba još i podesiti vlasništvo nad direktorijumom u kome se nalazi baza, jer taj dir po defaultu pripada root-u, a mysql neće da se pokrene ako vlasnik nije mysql.mysql.
a to ne piše u README :)
[ mulaz @ 05.09.2006. 17:23 ] @
a? ne secam se da sam mora i to da uradim. A kad vec neko zna zasto postavlja mysql, znat ce i kako da chowna onaj jedan dir na mysql.mysql :). ili su mozda u ovim novijim paketia i to popravili.. probacu jos jednom posle, da vidim dal treba i to.
a i ako treba, sigurno je error emssage dosta jasan, da svaki malo napredniji user zna sta treba da uradi, a oni koji ne znaju, i onako postuju tu pitanja tipa "kako da instaliram slackware"
[ japan @ 05.09.2006. 17:51 ] @
probelm i jeste u tome što nema nikakvog error message-a... ali nebitno, to je stvarno sitnica na osnovu koje se ne može pričati o kvalitetu slacka kao distribucije...
[ Jablan Sapundzic @ 05.09.2006. 23:47 ] @
Bravo maddox
Imam slackware 9.0 kojem je prosli uptime bio 290 dana a morali smo da ga iskljucimo jer je nestalo struje i posle toga puklo crevo za ulje na agregatu. Na njemu radi radi mysql i radius iz iste godine kao slack-9.
Na drugom takvom squid isto 290 dana. drugim recima, kad instaliras Slack, posle i zaboravis koje godine je izasla ta verzija a on jos uvek radi.
sto se tice default instalacije mysql-a , zar nije negde receno da treba bazu koristiti kao user mysql?
ako pratis tu logiku, onda je instaliras komandom
su mysql /usr/bin/mysql_install_db
posle ove komande startuje bez problema
ostaje samo da podesis rootpass
[ maddox @ 06.09.2006. 00:26 ] @
Ma ljudi, nemam frke za mysql, bar ne sada :)
I ja sam mislio da je to samo tras - tup, installpkg sa DVD-a, ali jok :) No, naravno snasao sam se :)
BTW, sto se tice Slackware GNU/Linuxa i zaboravljanja na instalaciju:
Linux kernel 2.4.24 Slackware 9.1
http://alas.matf.bg.ac.yu/?cont=sysinfo
http://alas.matf.bg.ac.yu
Ljudi voze Slackware 9.1 i nesto se ne bune? Ma dajte, svaki GNU/Linux je OK za server, samo sto je nekome naravno lakse da kuca apt-get update ( ili kako vec, nisam nikada koristio Debian kao ni apt-get ), ili yum update, ili sta vec, a neko to voli da radi na neki drugi nacin :)
[ slacker @ 08.09.2006. 20:47 ] @
Ma Slack 11 će biti super ... Pat je jako pedantan i uzeo si je vremena, ja sam mislio da će stvar izaći još prije koji mjesec. Imam osjećaj da će biti jedna od "onih" verzija kao što je bila 8.1 i 9.1, na obje sam bio jako dugo .. čak sam ih imao paralelno. Što se tiče dodatnog softvera, uvjek se dalo sve bez većih problema "ručno" odraditi jer je osnova sistema bila bolje odabrana/složena nego bilo gdje drugdje ... malo čitat dokumentaciju, konfigurarti, tražiti rješenje ... to je ipak čar linuxa ;)
[ mulaz @ 12.09.2006. 05:08 ] @
@Jablan Sapundzic
evo.. pa to se prica.. uvek hardwareska greska kriva za 'gubitak' uptime-a. retko kome da je posle xy dana normalnog rada crkao sistem (softwareski)
[ king.cobra @ 15.09.2006. 22:08 ] @
Licno, jedva cekam 11 - icu ...
Slackware je po mom misljenju, ubedljivo najbrzi distro od svih "poznatijih" distro-a ...
Nekima smeta to sto sa sobom ne donosi tonu raznoraznog software-a, tj. da treba malo rada po tom pitanju, ali
svoj slack 10 sam "rucno" nabudzio sa svim mogucim novim KDE-ima i ostalim "teskasima", i opet je radio besprekorno i :brzo: ... nesto sto ne mogu da kazem za vecinu ostalih distribucija...
Nisam nikakav expert, nisam stigao da zadjem u sve "tajne" Linux-a, mogu reci da sam manje vise pocetnik, probao sam sve :mainstream: distro-e , ali po meni je Slack vrh po pitanju stabilnosti, brzine i uopste opustenog feel-a, nista se ne namece ,nema forsiranja ovog ili onog, nego :radi sam: :))
[ king.cobra @ 16.09.2006. 20:48 ] @
Da, BTW jel zna neko kada treba da izadje 11 final?
[ Body Bag @ 16.09.2006. 20:55 ] @
Samo sto nije-pitanje je dana,mozda i sata-pogledaj changelog na Slack sajtu :-)
[ Body Bag @ 16.09.2006. 21:00 ] @
Samo sto nije-pitanje je dana,mozda i sata-pogledaj changelog na Slack sajtu :-)
[ SpasojeGredic @ 24.09.2006. 11:36 ] @
Moze li neko da mi kaze kad izlazi Slackware 11? Ne trazim tacno datum, vec da preciznost bude mjesec dana, ili trecina godine...
[ Body Bag @ 24.09.2006. 12:27 ] @
ftp://ftp.slackware.com/pub/sl...lackware-current/ANNOUNCE.11_0
Vec je gotov,u toku ove nedelje treba da se stave iSO image-i na server i to je,a uskoro ce i zvanicno objavljivanje na
http://www.slackware.com/
Dakle za nekoliko dana 
[ ilich @ 02.10.2006. 23:12 ] @
pa bre jos ga nema :)
[ Ned123 @ 03.10.2006. 06:23 ] @
Izašao je Slackware 11.0
http://slackware.com/
[ neurorider @ 03.10.2006. 10:08 ] @
Da li ima negde ISO za download a da nije torrent?
[ Astral Projection @ 03.10.2006. 10:40 ] @
Zbilja, je li i dalje na 2 CDa?
[ niceness @ 03.10.2006. 11:19 ] @
izgleda da imaju 3 install, 3 source diska ili sve zajedno na jedan dvd.
[ Ned123 @ 03.10.2006. 11:26 ] @
[ neurorider @ 03.10.2006. 12:21 ] @
Hvala, hvala!!
[ stolex @ 03.10.2006. 19:04 ] @
Citat: ilich: pa bre jos ga nema :)
Za malo si zakasnio :)
Srecan vam svima novi Slack
[ strba @ 03.10.2006. 19:15 ] @
Izasao je ;) konacno :) pa to je tako divna vest..
Kliknuo sam upravo za svoju kopiju...;)
[ Jablan Sapundzic @ 03.10.2006. 21:41 ] @
Jel hoce neko screenshot
slack-11.0+KDE-3.5 dok ne pocnem da dodajem licna podesavanja
[ Ned123 @ 04.10.2006. 06:54 ] @
Napomena:
Disk 3 contains KDEI (KDE and Koffice internationalizations), and the extra and testing directories.
For a full install of an english-oriented Slackware 11.0 you will only need CDs 1 and 2.
Pa ako vam to treba...
[ neurorider @ 04.10.2006. 07:59 ] @
Meni treba, aj da mi narezesh? BG?
[ Marko Medojević @ 04.10.2006. 10:41 ] @
I kakav je taj Slackware 11?
[ Ned123 @ 04.10.2006. 11:48 ] @
Citat: neurorider: Meni treba, aj da mi narezesh? BG?
Pogrešno ste me shvatili, ja već duže od godinu tjeram slackware-current i ne skidam iso-e. Htio sam da kažem da ako nekome iz nekog posebnog razloga nije potreban cio /KDEI, /testing i /extra dir, ne mora da skida 3. CD.
[ kalkulus @ 04.10.2006. 12:46 ] @
Citat: Ned123: Pogrešno ste me shvatili, ja već duže od godinu tjeram slackware-current i ne skidam iso-e.
da li koristish neki od packet managera, slapt-get, swaret, slackpkg?
[ u_m @ 04.10.2006. 14:32 ] @
i kakvi su utisci? ..
[ Ned123 @ 04.10.2006. 17:08 ] @
Citat: kalkulus: da li koristish neki od packet managera, slapt-get, swaret, slackpkg?
Slapt-get, ali ipak često zavirim u changelog.txt (iako je slapt-get dobio podršku za dotični).
[ Jablan Sapundzic @ 06.10.2006. 16:27 ] @
SMP 2.6.17.13 vec dva dana stabilno radi na P4 HT / sata HDD,
amarock player, k3b, xine,gxine, sve je tu i radi
gigabitni lan i sb audigy su naravno podrzani,
nvidia driver sam kompajlirao i to radi kako treba (100 puta brze od genericke podrske),
tu su i seamonkey,firefox,qonqueror tj seamonkey mail, thunderbird , kmail pa birajte,
koffice ne koristim ali mislim da je dodat novi program kexi koji je koristan za kreiranje baza podataka
Openofffice sam instalirao bez ikakvih problema.
Stampac hp-6p radi sa driverom (pps fajlom ) koji imam vec par godina.
tu je i GIMP 2.2
kpd xpdf ....
d kolekcija ima perl,python,ruby,jdk...
Slackpkg je u extra paketu i radi odlicno.
Treci cd verovatno nece biti nikom potreban jer je tu samo KDEI.
[ Valerij Zajcev @ 06.10.2006. 17:50 ] @
Ja jesam noob u linuxu :) ali umem da osetim kada je nesto bolje :)
Prvo je bilo sporo ali posle svezih nvidia drajvera X radi kao zmaj.
Ovaj amarok player nisam ni znao da je ovako jak program.
Na 10.2 firefox mi je imao nekako cudno mutna slova u 11 sve je OK
Na 10.2 al dobro to je do kernela nije mi se videla cela memorija u 11 se sve vidi.
Kodeci su tu xine gxine, office...
Samo jedno pitanje stavio sam kernel 2.4.33 zbunilo me je ono "kernel 2.6huge" sta mu je ovo huge, znam da je veliko ali sam mislio da se ne zajebem pa da usporim komp, i ako bih hteo sada njega da stavim on ima u sebi bz image, ima li neki link gde mogu da vidim kako se dodaje novi kernel?
[ Jablan Sapundzic @ 06.10.2006. 19:57 ] @
na slack cd-u imas sve, procitaj slackware-HOWTO readme.txt itd.
huge26 je kernel kompajliran tako da moze da odradi network install pa pretpostavljam da je sve od hardware-ske podrske spakovano u njega.
Ako hoces kernel 2.6 onda instaliraj sa drugog cd-a iz extra kolekcije kernel 2.6.27.13 i kerenl-modules-2.6.17.13
a ako imas hyper threading cpu instaliraj generic-smp-2.6.17.13 kernel i module .
u svakom slucaju za 2.6 kernel je neophodan paket udev koji zamenjuje funkciju paketa dev za 2.4 kernel
kad sve instaliras koristeci installpkg,slackpkg ili bilo sta drugo, nije lose da i sam ( za svaki slucaj ) izdas sledece dve komande
lilo
lilo -q
to ce ti sigurno instalirati nekakav MBR a ako postoje greske prijavice ih.
Ja sam instalirao generic-smp i radi stabilno
inace od ove verzije su svi kerneli kompajlirani sa high mem support (tako pise u release_notes)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|