[ Miloš Baić @ 06.09.2006. 10:25 ] @
Pozdrav, da li je neko isprobao Turbo Delphi... |
[ Miloš Baić @ 06.09.2006. 10:25 ] @
[ Nemanja Avramović @ 06.09.2006. 19:28 ] @
Nisam, ali i mene zanima šta je to tačno i kako radi?
[ lpalfi @ 06.09.2006. 20:19 ] @
Citat: Turbo Delphi Professional is an extensible and customizable solution including 200+ pre-built drag and drop components providing everything you need to start real Delphi development today, as well as an extendable environment for build-your-own and third party components and IDE add-ons. The free Turbo Delphi Explorer edition is a fixed, all-in-one solution which lets beginners and hobbyists learn programming and develop applications using the Delphi language. [ Miloš Baić @ 06.09.2006. 21:47 ] @
Citat: Turbo Delphi Professional is an extensible and customizable solution including 200+ pre-built drag and drop components Slično "običnom" delphi - u!?! P.S. sa Borland-ovog sajta Turbo Delphi ima oko 350 MB, treba pre toga neka oficijalna registracija, potom na mail vam stigne aktivacioni kod i otprilike to je to. Koliko sam pročitao, moguće je kao i u Delphi 7, recimo, odraditi instalaciju komponenti, paketa!?! Citat: Q:Why is Borland releasing Turbos? A:The Turbos are being released from the Developer Tools Group as part of our long term commitment to the developer market. ---- Q:Can I use Delphi and C++Builder VCL components and controls? A:Yes, the Turbo Professionals are compatible with BDS 2006 VCL custom controls, components and experts, including those from 3rd party vendors. ---- Q:Is the VCL component library included? A:Yes. All of the VCL components included with BDS Pro are included in the Explorer products (this does not include Turbo C#). ---- Q:Is VCL source code included? A:Yes. Having access to the VCL source code is a great instructional resource for understanding how to use the VCL. ---- Q:Can I develop commercial applications with the free Turbo Explorer edition? A:Yes. There are no license restrictions on any of the Turbo editions. ---- Q:Will Turbo C++ Explorer be able to compile Delphi code? A:Yes – Turbo C++ Explorer and Professional will have the same capabilities as C++Builder in BDS 2006 Professional. ---- Q:Does Turbo Delphi (for Win32) require the .NET Framework to be installed? A:Yes. Some of the functionality in the IDE is managed code that requires the .NET Framework. However, the apps you build in Turbo Delphi (Win32) do not need the .NET Framework. Nešto više... [Ovu poruku je menjao loshmiscg dana 06.09.2006. u 23:21 GMT+1] [ srdjandakic @ 07.09.2006. 00:08 ] @
Can I have more than one Turbo installed on my PC at once?
Only one Turbo product can be installed on a PC or VM at a time. LAME! :-/ [ Nemanja Avramović @ 07.09.2006. 00:23 ] @
Aj sad ću da skinem... da se ima
![]() [ Miloš Baić @ 07.09.2006. 12:04 ] @
@JaHvram: I? Kako ti deluje?
p.s. Skinuo sam i ja, ali mi je ostalo kod prijatelja, jer nemam brzi internet. Tek sledeće nedelje, pa sam pomalo nestrpljiv. ![]() [ dogriz @ 07.09.2006. 12:09 ] @
Probao. BDS2006 u malom :). Ubačeni čak i service packovi.
Ograničenje na samo jednu instalaciju (npr. samo Turbo Delphi ili samo Turbo Delphi .net...) Drugo ograničenje je nemogućnost korišćenja 3rd party softvera (Indy, Rave...) što meni dosta smeta, jer sad je praktično Delphi bez bilo kakvog generatora izveštaja :( Dobra stvar je što postoji i Pro verzija koja nema ovo ograničenje i košta nekih 400$, tako da svi koji koriste npr. samo Win32 ili samo .net ne moraju da plate punu cenu BDS2006. [ Miloš Baić @ 07.09.2006. 13:17 ] @
Nema QuickReport!?!
[ delalt @ 07.09.2006. 14:28 ] @
Citat: dogriz: Probao. BDS2006 u malom :). Jesu li komponente za rad sa bazama podataka kompletne, ima li tu kakvih ograničenja? [ Miloš Baić @ 07.09.2006. 16:19 ] @
Citat: delalt: Jesu li komponente za rad sa bazama podataka kompletne, ima li tu kakvih ograničenja? Citat: Easily Connect to your data Easily connect your application to your data on InterBase, MySQL, MSDE, Microsoft Access, Paradox, and dBASE databases. Connect directly to your desktop, the web, or via client/server technology and then easily expose your data externally through web services. [ dogriz @ 07.09.2006. 18:11 ] @
Citat: delalt: Jesu li komponente za rad sa bazama podataka kompletne, ima li tu kakvih ograničenja? Ja koristim samo DBExpress u kombinaciji sa Firebird bazom, pa sam jedino to proverio i sve štima. Na poslu mi je ostala instalacija pa ne mogu sad da proverim za ostalo. Citat: loshmiscg: Nema QuickReport!?! Nisam ja QuickReport našao ni u BDS2006. U Delphi7 je trebalo dodati "dclqrt70.bpl", a ovde nisam pronašao ništa slično. Premda sumnjam da bi moglo da radi u Explorer verziji jer i QuickReport je 3rd party software... Ja sam čak pokušao instalaciju Rave-a i Indy-a i mogu da ih vidim u spisku Installed Packages, ali kad pokušam da ih čekiram dobijem poruku o grešci, tj. da nisam u mogućnosti da koristim 3rd party alate. [ Nemanja Avramović @ 07.09.2006. 20:12 ] @
Citat: loshmiscg: @JaHvram: I? Kako ti deluje? Nisam instalirao, samo sam skinuo, da imam. A čini mi se da neću ni instalirati, s obzirom da ne mogu da se koriste 3rd party komponente. [ Srki_82 @ 07.09.2006. 20:21 ] @
3rd party komponente ne mogu da se ubace u paletu, ali je njihovo koriscenje moguce... kreiras komponente u kodu i sve radi bez problema :)
[ inherited @ 07.09.2006. 22:40 ] @
Znaci, to je ona navlakusa, dam ti saku, pa ako ti odgovara
moras kupiti prste da bi nesto radio?!!! 400$? [ Nemanja Avramović @ 08.09.2006. 01:14 ] @
Upravo je Srki82 demantovao to
![]() [ dogriz @ 08.09.2006. 07:35 ] @
Citat: Srki_82: 3rd party komponente ne mogu da se ubace u paletu, ali je njihovo koriscenje moguce... kreiras komponente u kodu i sve radi bez problema ![]() Bravo Majstore! Ovo mi ne bi nikad palo na pamet da probam, a ovako je Rave ponovo osvanuo u mojim aplikacijama ![]() Instalirao sam 6.5.2 verziju RaveReports-a i sad imam sve što mi treba za posao koji radim. [ Miloš Baić @ 08.09.2006. 11:53 ] @
Jel može nekako da se instalira QuickReport, ne mora biti na paleti, pozivao bih ga iz koda!?!
BTW, još uvek nisam instalirao Turbo Delphi, pa ako neko jeste, jel probao QR, potrebno mi je zbog UNICODE, jednostavan, praktičan a i ima sve što treba. [ dogriz @ 08.09.2006. 13:02 ] @
Citat: loshmiscg: Jel može nekako da se instalira QuickReport, ne mora biti na paleti, pozivao bih ga iz koda!?! BTW, još uvek nisam instalirao Turbo Delphi, pa ako neko jeste, jel probao QR, potrebno mi je zbog UNICODE, jednostavan, praktičan a i ima sve što treba. Mislim da ne može. Još u D7 je bio izbačen iz standardne palete, a kod novijih verzija nije ni stavljana nikakva verzija. Postoji naravno komercijalni QuickReport koji se razvija i dalje, pa ako ga negde "pronađeš" probaj da instaliraš. Meni je uspelo sa RaveReports 6.5.2 BE. [ Miloš Baić @ 08.09.2006. 14:38 ] @
Citat: dogriz: Postoji naravno komercijalni QuickReport koji se razvija i dalje, pa ako ga negde "pronađeš" probaj da instaliraš. Meni je uspelo sa RaveReports 6.5.2 BE. RaveReports 6.5.2 BE, besplatna verzija? Da li podržava UNICODE? Ne ograničavam se na QuickReport, može i RV 6.5.2 BE, ako ima neka besplatna verzija koja podržava UNICODE, a da se može integrisati sa Turbo Delphi-em!?! Da li ima još neki report engine za Borland-ove alate, koji bi možda mogao da se iskoristi. Čini mi se da BDS2006 ima Crystal Report, ali mislim da nije besplatan!?! [ savkic @ 08.09.2006. 15:38 ] @
> Da li ima još neki report engine za Borland-ove alate, koji bi možda mogao da se iskoristi.
FreeReport je besplatan, a komercijalnih ima poprilično. [ nikola.j @ 08.09.2006. 16:34 ] @
>
I jedno i drugo ogranicenje je vec zaobidjeno. Sto se tice prvog, resenje je legalno (http://andy.jgknet.de/blog), a drugo verovatno nije, pa ga necemo ovde ni spominjati :) [ dogriz @ 09.09.2006. 16:07 ] @
Citat: Ne znam koliko je besplatna verzija, ja sam je DL-ovao sa Borlandovog sajta, postoji tamo kao upgrade, ali u principu to je kompletna instalacija. Da li je besplatan ili ne nisam mnogo ni gledao jer sam legalni korisnik Delphi-ja, pa svakako imam mogućnost upgrade-a alata. Rave i UNICODE, to je malo čudna kombinacija, ovo piše u helpu: Citat: QUESTION: I can not make any of my fonts work. How do I solve that? ANSWER: The Windows version of Rave Reports does not support composite or Unicode fonts. Rave does have limited support for MBCS (Multi-Byte Character Sets) basically because of the nature of the way the characters are stored. There is limited supported for Japanese and Chinese. We have worked (and will continue to do so) with each of our Render components (HTML, PDF and RTF) to be as flexible as possible with the Windows versions. The .NET versions of Rave Reports do support composite and Unicode fonts. Rave Reports for .NET support for "symbolic languages" like Japanese, Chinese and Korean is much better since all strings are stored internally as two byte characters. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim za .NET, jer ga ne koristim, a za Win32 sam siguran da ne radi kako treba, naročito mi smeta loš export u PDF kada koristim "naša" slova... [ _v!rus_ @ 10.09.2006. 16:25 ] @
loshmiscg:
Citat: BTW, još uvek nisam instalirao Turbo Delphi, pa ako neko jeste, jel probao QR, potrebno mi je zbog UNICODE, jednostavan, praktičan a i ima sve što treba. Od kad to QR podrzava unicode? Nova verzija QR je 4.06, i radi na BDS 2k6 i Turbo varijanti. Mislim da se i stariji source za qr (3.x) da kompajlirati na D2k6, ali prvi put cujem za unicode podrsku... Btw, Nikola J., hvala za link, najzad sam nasao staru paletu za delphi 2k6!!! ![]() [ Bojan Kopanja @ 10.09.2006. 17:07 ] @
Citat: _v!rus_: Od kad to QR podrzava unicode? Nova verzija QR je 4.06, i radi na BDS 2k6 i Turbo varijanti. Mislim da se i stariji source za qr (3.x) da kompajlirati na D2k6, ali prvi put cujem za unicode podrsku... Btw, Nikola J., hvala za link, najzad sam nasao staru paletu za delphi 2k6!!! ![]() Ne mora da znaci da sam QR bas podrzava unicode, ali zato imas TNT komponente za QR koje bez problema koriste unicode sa njim ![]() [ Miloš Baić @ 10.09.2006. 17:09 ] @
@_v!rus_:
Citat: TntUnicodeQR3_D70.dpk TntUnicodeQR3_R70.dpk ...a spada pod TntEx. Imaš na netu, malo googlaj i naći ćeš. [ inherited @ 15.09.2006. 17:42 ] @
Instalirao sam Turbo Delphi, ali neka Explorer verzija. Third - party components ne mogu se ubaciti, ali Srki kaze:
Citat: 3rd party komponente ne mogu da se ubace u paletu, ali je njihovo koriscenje moguce... kreiras komponente u kodu i sve radi bez problema :) Da li bi nekomogao pribliziti mi ovo? Recimo iskompajliram TntUnicodeVcl.dpk i TntUnicodeVcl_Design.dpk u Turbo Delphi Explorer verziji, ne mogu ih dodati u paletu, ali mogu iz koda. Posto je kompajliranje proslo bez problema, stoga pretpostavimo da su paketi instalirani, kako iz koda da na formi (TForm) kreiram jedan TTntEdit npr.? [ Srki_82 @ 15.09.2006. 17:59 ] @
Ako imas zelju da instaliras komponente i da se vide na paleti, postoji jedan work around. Sve komponente koje zelis ubaci u dclusr.dpk paket i one ce se videti i u paleti.
[ aleksandarpopov @ 15.09.2006. 19:02 ] @
@Srki_82
Ajde molim te malo pojasni ovo Citat: Srki_82: Ako imas zelju da instaliras komponente i da se vide na paleti, postoji jedan work around. Sve komponente koje zelis ubaci u dclusr.dpk paket i one ce se videti i u paleti. ako ti nije problem. Da li mogu na taj fazon i druge komponente da se koriste? Npr. Free Report? Imas li ideju kako Free report koristiti sa Turbo Delphi ili C++ ? Pozdrav [ Srki_82 @ 16.09.2006. 07:42 ] @
Otvoris dclusr.dpk paket i u njega dodas sve unite, resurse, i sve ostalo sto je potrebno za komponentu koju zelis (nije problem i ako nemas source, dovoljni su i prekompajlirani uniti i resursi). Kad ubacis sve sto zelis, kompajliras i instaliras dclusr.dpk paket i to je to.
[ aleksandarpopov @ 16.09.2006. 08:50 ] @
Zahvaljujem!
Pozdrav [ inherited @ 16.09.2006. 11:28 ] @
Citat: Srki_82: Otvoris dclusr.dpk paket i u njega dodas sve unite, resurse, i sve ostalo sto je potrebno za komponentu koju zelis (nije problem i ako nemas source, dovoljni su i prekompajlirani uniti i resursi). Kad ubacis sve sto zelis, kompajliras i instaliras dclusr.dpk paket i to je to. Instalirao sam turbo delphi, a C:\Program Files\Borland\Bds\4.0\lib\dclusr.dpk je na prikazanoj lokaciji. Ovako, otvorim dclusr.dpk odem na project - add to project i izaberem .pas ili .dcu iz nekog paketa iskompajliram i kliknem na dclusr.dpk install, prodje bez gresaka ali ne vidim komponente nigde. Sta je problem, odnosno sta sam prevideo? [ Srki_82 @ 16.09.2006. 13:49 ] @
Nadam se da nisi izbacio ili menjao default resource fajl koji se zove isto kao paket i u sebi sadrzi nesto sto je bitno da bi se kontrole videle.
[ inherited @ 16.09.2006. 15:49 ] @
Uradio sam sledece:
otvorio C:\Program Files\Borland\Bds\4.0\lib\dclusr.dpk, a na osnovu Project - Add To Project dodao unite (.pas). Nisam nigde video opciju za dodavanje .res, pa sam na Project - Options - Directories/Conditionals - SearchPath postavio putanju do foldera gde se nalazi .dpk i .res. Potom u dclusr.dpk u delu: Code: requires rtl, vcl, designide; dodao neki_paket_R.res i neki_paket.res, pa izgleda ovako: Code: requires rtl, vcl, neki_paket_R.res, neki_paket.res designide; Kad se iskompajlira u C:\Documents and Settings\loshmi\My Documents\Borland Studio Projects\Bpl sam dobio neki_paket_R.bpl i neki_paket.bpl, ali kad pokusam ubaciti (Component - Install Packages) ne dozvoljava??? [ Miloš Baić @ 20.09.2006. 18:37 ] @
Jel uspeo neko da instalira nešto od third party komponenti?
[ Nemanja Avramović @ 21.09.2006. 14:21 ] @
Probajte sa ovim...
[ Miloš Baić @ 21.09.2006. 18:17 ] @
@JaHvram
Hvala na odgovoru. @Ostali Ovo je sasvim korektno objašnjeno, morao sam probati i funkcioniše... [ delalt @ 22.09.2006. 09:43 ] @
Ja sam pokušao instalirati, da probam, na Pentium III, sa 128 MB RAM-a, XP Pro SP2 (laptop).
Prvo sam instalirao ono što je potrebno za .NET, nisam skidao sa turbodelphi stranice kompletan zip fajl, nego sam to imao odranije. Instalacija TurboDelphi-ja (win32) prođe, uz greške na kraju, kad treba da obriše bekap fajlove (mislim da ovo nije kritično za dalji rad). Prilikom starta izbaci grešku: Can't load package c:\Program Files\borland\bds\4.0\bin\TGIDE100.bpl. Exception EOleSysError in module rtl100.bpl ... Class not registered ... a zatim zamrzne i ne može dalje. Znam da je moguće da je malo RAM memorije, pa postoji li mogućnost nekakve ogoljene instalacije, sa minimalnim zahtjevima, jer mi podrška za .NET ne treba. Ovako nešto se moglo uraditi za Delphi 2005, izbaci se .NET i paketi koji njega koriste. Ostane sve neophodno za razvoj Win32 aplikacija i radi puno brže. Koja su vaša iskustva sa minimalnim hardverskim zahtjevima? [ Miloš Baić @ 22.09.2006. 11:32 ] @
Pozdrav,
na Borland-ovom sajtu imaš dve verzije, jednu za .Net a druga verzija ne. Skini Turbo Delphi Explorer, apre toga treba instalirati: Citat: * Microsoft Internet Explorer v6.0 SP1 * Microsoft .NET Framework v1.1 * Microsoft .NET Framework v1.1 SP1 * Microsoft .NET Framework SDK v1.1 * Microsoft XML Core Services (MSXML) v4.0 SP2 * Microsoft Visual J# .NET v1.1 Redistributable Minimalna konfiguracija računara: Citat: # Borland Turbo applications require approximately 900 MB of disk space for full installation. # The .NET Framework version 1.1 requires approximately 150 MB of disk space. # The .NET Framework SDK version 1.1 requires approximately 850 MB of disk space. # Pentium II 450MHz or higher (Pentium III 850+ MHz recommended). # 256 MB RAM (512 MB recommended) * Microsoft Windows 2000 (SP2 or higher and security updates are recommended) * Microsoft Windows XP Professional * Microsoft Windows Server 2003 * The latest SP and security updates are recommended for all platforms, including both XP and Server 2003. * Microsoft Internet Explorer 6.0 SP1 or later [ delalt @ 22.09.2006. 12:53 ] @
Mislio sam na nešto ovako:
http://delphi.about.com/od/delphifornet/a/delphi2005win32.htm Tu ima i objašnjenje kako sačuvati memoriju. Pored toga što .NET i nije neophodan, on u stvari i ima veće zahtjeve za memorijom. [ inherited @ 22.09.2006. 13:48 ] @
Pokusao sam sa Tnt kontrolama, odradio po uputstvu, ali ne znam kako pozvati OnClick
na TTntBitBtn: Code: Button := TTntBitBtn.Create(self); with Button do begin Parent := Form1; //Set parent Height := 20; //Set other important properties Width := 50; Top := 230; Left := 20; end; Kreira se na formi dugme, al ne sad bih teo braditi OnClick za to dugme? Hvala unapred. [ savkic @ 22.09.2006. 15:12 ] @
> Pokusao sam sa Tnt kontrolama, odradio po uputstvu, ali ne znam kako pozvati OnClick
> na TTntBitBtn: Button1.OnClick := MojaButton1ClickProcedura; [ delalt @ 23.09.2006. 15:49 ] @
Citat: delalt: Ja sam pokušao instalirati, da probam, na Pentium III, sa 128 MB RAM-a, XP Pro SP2 (laptop). Prvo sam instalirao ono što je potrebno za .NET, nisam skidao sa turbodelphi stranice kompletan zip fajl, nego sam to imao odranije. Instalacija TurboDelphi-ja (win32) prođe, uz greške na kraju, kad treba da obriše bekap fajlove (mislim da ovo nije kritično za dalji rad). Prilikom starta izbaci grešku: Can't load package c:\Program Files\borland\bds\4.0\bin\TGIDE100.bpl. Exception EOleSysError in module rtl100.bpl ... Class not registered ... a zatim zamrzne i ne može dalje. Znam da je moguće da je malo RAM memorije, pa postoji li mogućnost nekakve ogoljene instalacije, sa minimalnim zahtjevima, jer mi podrška za .NET ne treba. Ovako nešto se moglo uraditi za Delphi 2005, izbaci se .NET i paketi koji njega koriste. Ostane sve neophodno za razvoj Win32 aplikacija i radi puno brže. Koja su vaša iskustva sa minimalnim hardverskim zahtjevima? Moram da odgovorim samom sebi. Problem je u .NET instalaciji. Potrebno je prije instaliranja .NET komponenti (koje su neophodne za instalaciju Delphi-ja) u sistemu promijeniti regionalna podešavanja: vratite sve na English (United State), restartujete kompjuter, instalirate .NET fajlove i na kraju TurboDelphi. Tek tada prođe sve u redu, TurboDelphi radi i na 128 MB RAM-a. ![]() sistemsku virtuelnu memoriju, ali možda nije ni potrebno. Nisam izbacivao nikakve komponente iz Delphi-ja. Poslije se u Regional Settings vrati sve kako je i bilo (ne mora ostati na English...). Još samo ubaciti neke dodatne komponente, po ranijim preporukama. ![]() [ komplikator @ 18.03.2008. 07:17 ] @
Prošlo je malo više vremena od zadnjeg posta na temi pa samo da priupitam...
Strašno mi nedostaje set Interbase komponenti (a koje su kao 3party isporučene uz explorer, i pitam se zašto ako su nedostupne) i rado bi ih koristio bez ikakvih crackanja i ilegalnih metoda. Dakle, uključivanjem iz sourcea u dclusr ili sl. Radi li to još uvijek? Skinuo sam sinoć sa neta paket dclusr koji je to omogućavao. Može li se delphi još uvijek tako otvoriti? je li je netko uključio origigi Interbase komponente na taj način? Za reporter sam se snašao i koristim rtf generiranje reporta, tako da bi eventualno dodao freereport jer nastojim zadržati legalnost okoline koliko-toliko. Lazarus sam isporbao pod win32, borio se 2 sata sa nedostajućim paketima i libovina na linuxu (suse) da bi na kraju dobio bugovito razvojno okružje odprije D7 upitne stabilnosti, brzine itd, itd. Dakle nedovoljno za nešto u što mislim odvojiti i ono malo slobodnog vremena kojim bi si nešto zaradio. AP delphi explorer mi je odličan. Jeste se ipak spetljali s DBX i ADO? Ja volim Firebird i u njemu sam najviše domaći, mada radim i s PGSql. Bedasto mi je preko ADO pristupati firebirdu kroz još jedan sloj i ispustiti dosta toga što IBE kontrole imaju (eventi, servisi, poruke, itd, itd, "poznati" tipovi, embeded baze i sl.), a DBX i kemije oko njega nisam nikad jače razmatrao. DBX je read-only dataset zar ne? [ savkic @ 18.03.2008. 11:20 ] @
> Dakle, uključivanjem iz sourcea u dclusr ili sl. Radi li to još uvijek? Skinuo sam sinoć sa neta paket dclusr koji je to omogućavao.
U početku su komponente mogle da se ubace u user paket, sada ne znam kakva je situacija, najlakše je da probaš. Ako ne prođe, možeš bilo koje komponente kreirati tokom izvršavanje programa, što je legalno ali uz gubitak komfora. > Jeste se ipak spetljali s DBX i ADO? Ja volim Firebird i u njemu sam najviše domaći, mada radim i s PGSql. Bedasto mi je preko ADO pristupati > firebirdu kroz još jedan sloj i ispustiti dosta toga što IBE kontrole imaju (eventi, servisi, poruke, itd, itd, "poznati" tipovi, embeded baze i sl.), Za FB i IB od besplatnih imaš i UIB (najbrže komponente) i Zeos. > DBX je read-only dataset zar ne? Isto je kao i sa drugim komponentama za pristup, update/insert/delete treba raditi preko odgovarajućih SQL komandi. [ komplikator @ 18.03.2008. 11:54 ] @
Više "ne ide", no uz malo truda pronađu se "rezervni" dcluser i u njega ide. Meni je nedostajao IBConectionbrookeredit.dfm i fale resourcevi pa nakon kompajla i instala koji je uredno prošao fale ikonice za kontrole. Je li je se netko igrao s ikonicama?
No sad sam počeo razmišljati o dbExpressu. Znam za Zeosdbo i UIB, no nekako me odbija kad nakon ne znam kojeg relasea još uvijek imaju bugove u tipovima, u datasetovima koji vrate jedan record i ne znam kojim bolestima koje mi mogu raditi probleme. Skinuo sam nekih tutorijala pa se bacam na proučavanje dbx-a. Usput, još uvijek vrijedi pitanje sa hr.com.programiranje.delphi - gdje u Hr ima za nabaviti Eric Harmon - Delphy/Kylix programiranje baza podataka ? Miš.hr kažu da je rasprodana. [ Miloš Baić @ 19.03.2008. 21:31 ] @
Napatio sam se sa Zeos -om u izradi ActiveX kontrole, na kraju morao sam odustati od nje i preći na DBExpress koje su se pokazale stabilnije. Što se tiče brzine izvršavanja, nisam primetio veliku razliku (MySQL), gotovo identično, ali meni je bila važna i stabilnost. U samim delphi aplikacijama nisam nailazio na probleme koji su mi se manifestovali u izradi ActiveX kontrole.
Turbo Delphi Explorer se pokazao kao izuzetno stabilan, u toj osnovnoj verziji (ne Professional) možeš koristiti 3 party ali kreiranjem iz koda. Dodatna caka je ta, koliko se sećam, što se licenca odnosi na edukaciju ne i na komercijlne aplikacije. [ komplikator @ 21.03.2008. 07:02 ] @
Da, upravo je i meni to glavni razlog što mi ZeOS baš previše "ne leži", a blizu mu je i UIB. Daleko do toga da te komponente nemaju svoju primjenjivost i prednosti no dbExpress se i meni čini stabilniji, a IBX ima sve što mi treba. Gledam razvojni log za UIB i vidim da godinama nisu ništa novo napravili, a u visokim verzijama im se još uvijek potkradaju sitni ali iritirajući bugovi. Ne kudim ničije programiranje, samo se vodim time da je kod korisnika njihov bug = moj bug, a kao i svaki programer i sam ih dovoljno stvaram, pa kad im pridodam i tuđe...
Sviđa mi se dbExpress i njegova ideja, rad sa client datasetom, no kod njega mi u ib/fb dosta budu nedostajali npr. database-eventsi (što bi bilo recimo dosta zgodno za osvješiti lookupove ako okine neki delete/update event na lookup tablici i sl.). Stvaranje komponenti u letu nije problem, ali mi je definitivni gubitak na brzini i sitnicama. Malo coderefractoringa riješi i tu "brzinu" u samom pisanju koda, no kasnije kad treba nešto promijeniti na 35 mjesta... brrr... Moja vizija je učiti, testirati neke svoje ideje i pomalo razvijati neke projekte koji mi ne ovise o vremenskim rokovima. Kad koji od njih dovršim i "unovčim" kupio bi Professional i imao sve kako treba. Jedino što tada nema smisla prelaziti na drugu tehnologiju i opet se vraćam na to da se u startu treba mudro odlučiti "s čim, na čemu". Hvala na savjetima. [ viking13 @ 26.03.2008. 20:31 ] @
UIB je updateovan i radi sasvim lepo sa FB-om 2.x. Pod uslovom da zaboraviš na UIB koji se nalazi U JVCL-u.
Skini lepo 2.1 sa http://www.progdigy.com/modules.php?name=UIB ili povuci sa nekim SVN klijentom najnoviju verziju odavde https://uib.svn.sourceforge.net/svnroot/uib/trunk Na IBX cu da se vratim nikad. :) [Ovu poruku je menjao viking13 dana 27.03.2008. u 02:28 GMT+1] Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|