[ ventura @ 22.04.2003. 19:13 ] @
Treba mi neki savet od iskusnijih ljudi ovde...

Dakle, imam veliku kolicinu iskeniranog materijala koji treba da obradim po nekoj glupoj semi.. Dakle slika izgleda ovako:Dali postoji neki program gde mogu da ucitam sliku, selektujem oblasti (kao sto sam iscrtao zelenom linijom na gornjoj slici), i program mi sam isece selekciju naa vise manjih slicica i re-sizeuje ih na specifirane velicine...

Posto materijala ima dosta, a vremena malo, dali je neko voljan da se prihvati ovoga posla, i koju cifru bi trazio za obradu jednog kataloga.
1 katalog, ~60-tak stranica (kao ona gore na slici), treba iskenirati katalog, iseci slike, resizeovati ih, i snimiti pod odredjenim imenima. Sveukupno ima nekih 18 kataloga da se obradi...
[ -zombie- @ 22.04.2003. 21:58 ] @
meni samo nije jasno gde je tu druga slika ;)

elem, ima nekoliko načina da se ovo odradi, recimo preko photoshop akcija, ali to je sporija varijanta.

najbolja-najbrža varijanta je verovatno neki command line utility, tipa imagemagick, gd i slicno.


(pošto nisam u bgd, ako ti ili neko drugi iskenira, mogu da ti automatizujem ceo ovaj posao za par stotina E, a mogao bi to i sam verovatno da odradiš, uz par sati čitanja dokumentacije i proučavanja mogućnosti, i par linija koda u nekom skript jeziku..)

[ broker @ 23.04.2003. 11:26 ] @

Nije resenje u automatici. Meni se cini da je najbolje uraditi poluautomatski. Ima vise mogucnosti.

- napravis u photoshopu - praznu sliku potrebne velicine. Ovde je manje bitna velicina nego je vazna proporcija

- ucitas jednu skeniranu stranu i sa prazne strane preneses proporciju kao selekciju (na praznoj slici Ctrl+A pa onda selekciju prevuces na skeniranu strnu. Sada tu selekciju mozes da podesis da obuhvati zeljeni deo i slobodno mozes i da povecas selekciju samo nemoj da joj promenis proporciju.

- Kad si to uradio pomeras seekciju po strani da obuhvatis zeljenu fotografiju, kopiras sadrzaj selekcije i snimas ga kao novu datoteku. Prednost selekcijeje sto je mozes primeniti i na fotografije razlicitih velicina jer ti u ovom koraku nije bitna velicina vec samo proporcija. Drugim recima ovde radis "kadriranje". Snimanej u posebnu datoeku radis ovkao: kada si iskopirao sadrzaj selekcije (Ctrl+C), klikni Ctrl+N (nova slika). Bice ti ponudjene dimenzije upravo onog iskopiranog sadrzaja. Potvrdi sve i samo vrati sliku iz klipborda (Ctrl+V) u novu bitmapu. Sada to mozes da snimis.

- alternativno ovome, mozes da napravis slice velicine selekcije pa onda slice da kpiras po strani ali mislim da tu ima vise posla.

- kada si sve slike povadio i snimio u datoteke sada mozes da vrsis podesavanje velicine. Ucitaj jednu od njih u PhotoShop, podesi sve sto treba i sva podesavanaj snimi kao akciju. Kada si to uradio pokreni opciju batch script i nalozi PhotoShopu da na sve slike primeni istu akciju.

[ ventura @ 23.04.2003. 19:40 ] @
Brokeru, hvala na savetima...

Usput da pitam, dali bi neko bio voljan da se prihvati tog posla, znaci da se obradi nekih 600 slika kao sto je ona u prvoj poruci...
[ drdrksa @ 23.04.2003. 22:46 ] @
Koliko para nudis ???
[ ventura @ 24.04.2003. 01:01 ] @
Ja nudim posao, na vama je da kazete koliko vase vreme kosta, pa ako mi odgovara cena, da pravimo deal...
[ Shadowed @ 24.04.2003. 11:18 ] @
Za koje je vreme potrebno zavrsiti i da li sam dobro shvatio: Treba i onu veliku sliku i one male iseci i resizeovati? Sta onda sa tim dobijenim slikama? Snimaju se svaka u po jedan fajl?
[ RebekaA @ 02.04.2018. 22:26 ] @
Imam problem sa Adobe Photoshop-om. Naime, kliktala sam nesto bezveze u vezi layera (slojeva), pa sada kada nesto kropujem i zelim da sacuvam, pamti mi samo sivu povrs, a ne kropovani deo. Moze li mala pomoc?