[ Stefano @ 07.09.2006. 23:41 ] @
| Naime na mom Canon A620 imao sam 2 HOT pixela, koja su mi uzasno smetala, pa sam na svu srecu uspeo da ih uklonim, dao sam aparat na servis i oni su mi uz pomoc kompjutera i software-a remapirali te HOT pixele, i vise se ne vide na fotografijama.
Mene sad plasi da se hot pixeli ne pojave ponovo? Da li da budem miran ili postoji i ta opasnost?
Mislim da li postoji mogucnost da se pojave novi hot pixeli posle rempairanja seznora, ili da se vrate stari?
|
[ dukidukiduki @ 08.09.2006. 00:13 ] @
I ja imam od skora A620, sta su to Hot pixeli, kako da prepoznam ako i kada se pojave,da li je u pitanju mehanicki ili softverski kvar,koliko dugo imas aparat
Pozdrav
[ Stefano @ 08.09.2006. 00:50 ] @
HOT pixeli su tackice, tj.pixeli koji se jednostavno zamrznu u odredjenoj boji. Crvena najcese, mada mogu biti i beli i crni.
Ja sam imao 2 tackice i ovu jednu sam primecivao i kad gledam fotku u full screen, a za ovu drugu sam morao da cropujem fotku.
Ja bih ti preporucio da uradis virgin crop i da pogledas svaki deo fotografije, i to fotografije koja je potpuno crna (znaci fotkaj nesto u potpunom mraku bez blica). Postoji mogcnost da se hot pixeli jave samo kod visih ISO vrednosti (ISO200 i 400) ili pri duzoj ekspozciji.
Kod mene su ta 2 hot pixela (ustvari bilo ih je vise nego sam ja samo te 2 tackice primetio) javljala pri svim ekspozicijama, tako da sam ih imao na svakoj fotki. Ok to se u servisu remapira, i vise nemas taj problem ali probelm je u tome sto posle ako hoces, a ja sam hteo, moras da svaku fotku obradjujes pomocu alatke clone u PS, meni je na obradu vise stotina fotografija bilo potrebno 2 dana rada...mislim da poludis.
[ dukidukiduki @ 08.09.2006. 02:56 ] @
Znam da je offtopic ali Stefano,totalni sam pocetnik sto se dice digitalnih fotoaparata, pre mesec dana sam kupio A620 jel imas koji savet:-)Aj mi pomozi, vidim da si vrlo upucen a i posedujes A620, na sta da obratim paznju, intresuje me cime brises ekran,kako da ga odrzavam.Da li ti se javlja Efekat Crvenih ociju? Koje modove kada da koristim .Hvala unapred
[ Stefano @ 08.09.2006. 03:09 ] @
Ekran brisem jelenjskom kozicom (ono za brisanje naocara), ja do sada nisam primetio efekat crvenih ociju, mozda je to zato sto mali broj fotki i fotkam sa blicem, ali kao sto kazem za sada nisam primetio. Najbolje je da uvek koristis program mod, ali ako nisi siguran u manuelna podesavanja, da nesto ne bi zeznuo idi na auto. Ja koristim program mod (P) u 90% situacija, u onih 10% koristim TV mod (prioritet ekspozicija) ili M mod, i to kada hocu da fotkam nesto uvece bez blica pri dugoj ekspozciji, naravno bez blica.
Nadam se da sam ti pojasnio. P mod ti je prakticno za 90% situacija. Ja naprimer na P modu drzim podesen ISO50, WB auto, blic iskljucen,najmanja kompresija, maksimalna rezolucija.
Ako je malo mracnije a nemam stalak nuzno ISO dignem na 400 (a voleo bih da imam i 800 i 1600 ali nema), pa onda fotku ocistim od shuma u helicon filteru.
Eto to bi bilo to, pa da se vratimo na temu HOT pixeli
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.