[ ruff_ryder @ 08.09.2006. 00:57 ] @
Imam jedan veliki problem. Radi se o tome da sam pre par meseci uveo wifi, i sad sam skoro odlučio da (ponovo) instaliram Linux. Prvo sam probao SuSE 10 koji mi je pre radio bez problema. Radio je i sad, s tim da sam imao sledeće probleme:

1. Nijedan browser nije radio kako treba, iliti 80% sajtova se nisu mogli otvoriti (icq.com ili ati.com su dva primera). Probao sam najnoviji Firefox, Konqueror...sve isto. Neko mi reče da proverim podešavanja za cookie-e, ali koliko ja znam u FF-u je po default-u namešteno da prima sve cookie-e (proverio sam naknadno, i stvarno je tako), dakle to ne verujem da je problem. Isto tako su mi rekli da probam FlashBlock extension za FF jer mi najverovatnije Flash pravi probleme. Probao sam i to, i ništa nije pomoglo. Da napomenem samo da sam instalirao sve pakete, dakle imao sam i javu i flash i sve.

2. IM programi takođe nisu radili. Kopete, Gaim, Licq...nijedan, a verovatno iz istih razloga zbog kojih mi se stranice ne otvaraju. Skidao sam najnovije verzije, kompajlirao, i opet ništa. Jedino je Psi uspevao na ICQ da se nakači, ali ja ipak preferiram Kopete jer koristim 3 različita protokola.

Sve gore navedeno sam isprobao posle u Debian-u 3.1, Slackware-u 10 i u Ubuntu-u, i situacija je bila apsolutno ista. Dalje mi je rečeno da se poigram sa iptables-om, ali mi nije rečeno šta tačno da radim sa njim. Uglavnom moje pitanje je:

1. Da li neko može da mi objasni o čemu se radi? Nekako mi sve ovo smrdi na probleme sa portovima ili slično, jer ipak neki sajtovi rade dok drugi ne.
2. Da li bi meni pomogao prelazak na BSD ili pak Gentoo? (doduše, Gentoo je isto Linux, tako da u to sumnjam).

I za kraj, da navedem moju konfiguraciju povezivanja na net. Kako sam već rekao, imam wifi. AP ima UTP priključak koji ide u switch, a u taj switch su mi povezani svi računari. Na AP-u je uključen DHCP server koji uredno dodeli IP adrese, dakle na svim računarima pod Windowsom sve radi besprekorno.

Unapred hvala na odgovorima!
[ Alter Ego @ 27.06.2008. 21:36 ] @
Meni liči na problem sa MTU. Moguć scenario - MTU na ruteru preko koga ideš na Internet (kod provajdera) je manji od onog koji odgovara tvojim podešavanjima.
[ nemysis @ 21.07.2008. 22:39 ] @
Ovo je stara tema iz 2006.

Mani WiFi inače će ti se svako moći ulogovati, uzmi ADSL ili bežični internet (samo do kuće). Mnogo je sigurnije sa kablovima i instaliraj neku distribuciju koju možeš podesiti po svojoj volji kao Gentoo.

Pozdrav nemysis